pitkä matikka ja uusi kieli

katkeravielkin

Moi. Alotan lukion ensi vuonna ja oon päättäny ottaa pitkän matikan. Luonnontieteet kiinnostaa joten panostan niihin. Onkohan liian rankkaa ottaa pitkän matikan lisäksi uusi kieli? Oon kielissä aika hyvä, mutta en sitten tiedä jääkö luonnontiedeaineisiin tarpeeksi aikaa, niihin kumminki pitää lukea ihan kunnolla. Eli mielipiteitä ja kokemuksia kaipailisin. Ajattelin ottaa saksan, jos nyt haluan uuden kielen ottaa. Ainiin ja jos ottaisin sen saksan niin ei kai sitä ole pakko kirjoittaa? Olisin ottanu jo vitosella saksan, mutta koulussa ei ollu tarpeeks halukkaita ja ei ollu yläasteellakaan, eli vähän katkera oon vieläkin tosta xD mut intoa varmasti löytyy sen opiskeluun ja toiveena ois joskus lähteä keski-eurooppaan vaihtoon ja onhan uusien kielien opiskelu hyvä juttu aina :)

8

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha civis

      Jos sinulla on kielipäätä, ota saksa. Saksa on germaaninen kieli eli sukua ruotsille ja englannille. Niinpä sen oppiminen sujuu jouhevammin, kun osaat jo perusasiat ruotsista ja englannista. Opiskelin itse lukiossa englantia, ruotsia, saksaa ja latinaa jo 60-luvulla. Saksaan en panostanut kuin noin 15 minuuttia kotitöitä yhtä oppituntia varten. Silti kirjoitin erittäin vahvan cum lauden saksasta; vain pari pistettä puuttui laudaturista. (Tuolloin oli vain kolme hyväksyttyä arvosanaa: approbatur, cum laude approbatur ja laudatur.)

      Mitään kirjoituspakkoa yo-kirjoituksissa ei tietenkään ole, mutta saatat silti haluta kirjoittaa saksan ylimääräisenä aineena.

    • gjfajfajkfa

      Useimmat pitkää matematiikkaa ja luonnontieteitä lukevat eivät opiskele valinnaista kieltä, mutta kyllä sellaisiakin löytyy. Saattaa olla aika rankkaa, jos haluaa saada hyviä arvosanoja sekä valinnaisesta kielestä että pitkästä matematiikasta ja luonnontieteistä. Humanistisissa tieteissä täytyy ehkä sitten mennä jotkin kurssit rimaa hipoen läpi - tai sitten jos haluaa panostaa kaikkiin aineisiin, voi lukio-opinnot venyttää neljään vuoteen.

      Jos intoa riittää, voit ottaa sekä saksan että pitkän matematiikan ja opiskella luonnontieteitä. Kurssivalintoja voi muuttaa sitten, jos alkaa tuntumaan liian rankalta. Saksaa tai muutakaan valinnaista kieltä ei todellakaan ole pakko kirjoittaa yo-kirjoituksissa.

    • Abi2014

      Miksi kaikki täällä ehdottelevat vain saksaa? Totuus on että nykyään venäjästä on eniten hyötyä suomalaiselle heti englannin jälkeen. Jotkut jopa palkkaavat ihmisiä palveluammatteihin sillä perusteella että osaa venäjää. Toiseksi, kun Venäjä valtaa Suomen, on hyvä osata venäjää ja näytellä venäjänmielistä.

      Kolmanneksi, venäläiset eivät osaa englantia yhtään, mutta saksalaisetpa osaavat ja vieläpä hyvin. Molemmat ovat tärkeitä jaupoakumppaneita, mutta tämä kielimuuri vaikeuttaa kommunikointia idän suuntaan.

      Vaikeaahan venäjä aluksi on kyrillisten aakkosten takia, mutta oikeasti se on kielenä saksaa paljon helpompi. Luin itse lukioaikoinani venäjää kolme kurssia, mutta lopetin kielen aamutuntien ja opettajan vaihtumisen takia. Uuden opettajan metodit eivät sopineet minulle ja hän oli muutenkin aika paha natsi.

    • juuuu,,

      Minusta sinun kannattaa alkaa saksan opiskelu. Se ei ole vaikeaa, no, alussa hiukan työlästä, mutta helpponee alun jälkeen.

      Pitkän matikan rinnalla voi aivan hyvin aloittaa uuden kielen, ennen kaikki tekivät niin. Pelkän englannin ja ruotsin varassa kielitaito on kapea ja kepeä. Euroopassa saksa on usein käyttökelpoisin kieli.

      • Abi2014

        Niin, mutta turha kun Euroopassa kaikki etelä-eurooppalaisia lukuunottamatta puhuvat englantia. Toiseksi, saksa on vaikea kieli verrattuna venäjään, jonka sanajärjestys muistuttaa suomea ja sanasto usein englantia.


      • apppö
        Abi2014 kirjoitti:

        Niin, mutta turha kun Euroopassa kaikki etelä-eurooppalaisia lukuunottamatta puhuvat englantia. Toiseksi, saksa on vaikea kieli verrattuna venäjään, jonka sanajärjestys muistuttaa suomea ja sanasto usein englantia.

        Toki Suomessa varsinkin täällä itärajalla venäjn kielen opiskelu olisi todella järkevää ja olishan se hienoa osata puhua venäjää sujuvasti, mutta kavereiden opiskelua seuranneena ei kiinnosta yhtään se aakkosten opettelu. Eipä ne venäläiset venäjääkään ymmärrä, se on nähty ja koettu ;) Mutta itselläni on keski-eurooppaan lähteminen jonkinlainen haave, joten siksi olen saksan opiskelua harkinnut. Toki sielläkin pärjää englannilla, mutta silti..


      • ???
        Abi2014 kirjoitti:

        Niin, mutta turha kun Euroopassa kaikki etelä-eurooppalaisia lukuunottamatta puhuvat englantia. Toiseksi, saksa on vaikea kieli verrattuna venäjään, jonka sanajärjestys muistuttaa suomea ja sanasto usein englantia.

        Siis väität että venäläiset sanat muistuttavat englantia?


    • Siellä jossakin

      Aika hassu lause, että miksi kaikki ehdottaa ketjussa saksasta. Aloittaja kertoi itse harkitsevansa saksan opiskelua.

      Olen lukenut pitkän matematiikan ja saksan. Ei ollut ongelma.

      Kun on tullut opiskeltua sekä saksaa että venäjää, niin sotken vielä lusikkani tuohon saksa-venäjä keskusteluun. Saksan sanajärjestys on yksi pienimmistä murheista. Venäjä on hankalampi kieli oppia kuin saksa, mutta ei tietenkään mahdoton. Vaikka uusia käännöslainoja löytyy, tuo on melkoinen vitsi, että venäjän sanasto olisi englantia.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1402
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1149
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe