Talveksi teltta, laavu?

2+6

Eli olisi teltta hakusessa jossa kestäisi yöpyä kovillakin pakkasilla. Onko noista nykyajan teltoista mihinkään vai kannattaisiko turvautua ennemmin sissitelttaan?
Painoa ei saisi olla liikaa, sillä yksin liikenteessä ja hintakin saisi olla noin 150-500e.

23

1452

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sissyteltta

      Kannattaiskohan panostaa ennemminkin makuualaustaan ja kunnon talvipussiin...

    • 2+6

      Tällä hetkellä on Halglöfs Zensor Nordic Winter 183cm pitkä, comfort -12 ja extreme -20 astetta. Tuon lisäksi olisi varmaan hyvä ottaa joku toinen makuupussi kaveriksi?

    • ETRYT
    • ehtehte
    • 2+6

      Kiitos vinkeistä, täytyy myös harkita riippumattoa. Itseltäni löytyy jo Ticket to the moon double hammock, mutta kangas on ikävä kyllä aika ohut. Ehkä muutama kuitupussi ja laavu suojaamaan tuulelta ja sateelta saattaisi auttaa, mutta ei välttämättä ilman avotulta kestä olla jopa -40 asteen pakkasilla?

    • 17+19

      https://www.varusteleka.fi/fi/product/dd-underblanket-alushuopa-riippumatolle/29650

      Tuollainen tuli vastaan. Kyllähän tuollainen varmaan lisälämpöä antaa, mutta onko miten hinta-laatusuhde kohillaan vai millaista lisäsuojaa kannattaisi miettiä riippumatolle? Myös laavu riippumatto yhdistelmä kiinnostaisi. Millainen laavu, jonne saa sisälle tarvittaessa kaminan ja miten poistaa maasta tulevaa kosteutta tehokkaasti?

      • entehte

        Itselläni on tuo Lekan underblanket, kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitettu, en ole vielä itse kokeillut.
        Kotateltta maksaa alle 30 € jos ostaa https://www.supernova.fi/product/2303/puolan-armeijan-zeltbahn-telttakangas-kaytetty x2 ja keskikeppi ja kiilat päälle.
        riipparin alle vaikka kevytpressu maata vasten , kamiinaa ei tarvitse , korkeintaan risukeitin .

        Hyvä 3x3 m laavukangas johon voi laittaa päädyiksi vaikka sadeviitat.


    • jökkekökki

      Perusteltat ovat lähinnä tuulen- ja sateensuojia. Eivät ne kovinkaan paljon lämpene talvella, koska tuulettaakin pitää, jotta ei alkaisi tippua tiivistynyt vesi katosta. Kotatelttaa voisi lämmittää nuotiolla tai risukeittimellä ja tilaa löytyisi moninverroin tavallisiin telttoihin verrattuna. Tuossa hintahaarukassa tulee mieleen lähinnä Tuntsan vaelluskota.

    • Kunteus

      Pienehkössä lämmittämättömässä kaksikerrosteltassa sisälämpötila pysyttelee noin 5 astetta ulkolämpötilaa korkeammalla. Mitattu tieto kymmeniltä reissuilta.

      Järkevintä on lämmittää telttaa retkikeittimellä. Kaasut ja spriit voi unohtaa, petrooli on kätevä ja turvallisempi kuin bensa, mutta vaatii esilämmityksen spriillä.

      Teltaksi kookas kupoli tai geodeetti eli 3-4 hengen teltta kahdelle. Tunneliteltan pystyttää myrskyssä varmimmin, mutta se on epämukavan matala talviteltaksi.

      Täältä lisätietoja: http://www.kolumbus.fi/tunturikerho.kavtsi/kavtsi702.htm
      http://luontola.com/luontola/retkeily/

    • ertytu

      Eli paras yhdistelmä on: Riippumatto , underquilt topquilt, hyvä makuupussi, 3 x 3 M laavukangas, sadeviitat päätyoviksi, kevytpeite maata vasten ja risukeitin .
      Voi myös hankkia fjelldukenin lisäeristystä tuomaan jos haluaa.

    • srrgrwr
      • hammokki

        Toi hammokki on paras vaihtoehto käsivarteen suuntautuville talvivaelluksille!


      • Erikoinen riippu-
        hammokki kirjoitti:

        Toi hammokki on paras vaihtoehto käsivarteen suuntautuville talvivaelluksille!

        matto villitys menoillaan, onkohan joku kauppias keksinyt uuden trendin ja sitä myöden tavan hieman rikastua, kun pitää kaikkien cityerästäjien nyt riippumatto hankkia.
        Erämaita ovat luonnonkansat asuttaneet iät ja ajat, jos riippumatto olisi se paras vaihtoehto, niin varmasti se olisi myös yleisesti käytössä. Kota sen sijaan eriversioina on hyväksi ja ainoaksi oikeaksi havaittu, koettu, asumus liikkuvalle kansalle, ei riippumatto. Tuntuu oudolta kuulla, että joku ottaisi riippumaton talvella käsivarteen mennessä yöpymis ynnä muuksi suojaksi.


      • Renault XO
        Erikoinen riippu- kirjoitti:

        matto villitys menoillaan, onkohan joku kauppias keksinyt uuden trendin ja sitä myöden tavan hieman rikastua, kun pitää kaikkien cityerästäjien nyt riippumatto hankkia.
        Erämaita ovat luonnonkansat asuttaneet iät ja ajat, jos riippumatto olisi se paras vaihtoehto, niin varmasti se olisi myös yleisesti käytössä. Kota sen sijaan eriversioina on hyväksi ja ainoaksi oikeaksi havaittu, koettu, asumus liikkuvalle kansalle, ei riippumatto. Tuntuu oudolta kuulla, että joku ottaisi riippumaton talvella käsivarteen mennessä yöpymis ynnä muuksi suojaksi.

        Hammondissa voi nukkua suojassa.


    • asd222

      En suosittele riippumatossa kovissa pakkasissa nukkumista (yli -20), selkä puolelta tulee kylmyys helposti läpi jos et sitten kanna jotain toista kiloa painavia huopia ja pussina kolmen kilon untuva.

    • egtwrg

      väärin! Se underquilt pitää alta tulevan kylmyyden loitolla.

    • rwgrrghth
    • huppariini

      Ehkä nyt pitäisi vähän rajoittaa tätä riippumattoinnostusta??
      Nimittäin järkevää se on Suomen olosuhteissa vain kesällä,hyvällä säällä.Tyvenellä.
      Lämpöisellä kelillä.
      Oikeasti useimmat eivät pärjää riippukeinussa edes lähelle nollaa ilman kalliita erikoiskamoja. Eikä kys nukkuma-asento edes sovi kaikille.

      Nyt puhutaan kuitenkin siedettävän budjetin kamoista.

      Ja niiden sopivuudesta keliin kuin keliin.
      Riippukeinua ei voi suositella tuuliseen keliin oikein missään,eikä varsinkaan Lapin matkaajalle.

      Joten Suomen olosuhteisiin paras on edelleenkin kaksikerrosteltta.Näin se vain on.

      • telttaheltta

        Millä perusteella kaksikerrosteltta on riipparia parempi? Itse käytän omaa hammockkia kaksin kerroin ja oikein kylmillä talvikeleillä minulla on usein kaksi päällekkäin.


    • pasi5

      Nyt varoituksen sana aloittajalle: vaikka tässä säikeessä paljon puhutaan riippumatosta (ilmeisesti yksi kirjoittaja monelle nimimerkillä), ei se ole mikään talviyöpymisvälinene.

      Talvella teltan tarkoitus on suojata tuulelta ja makuupussi (tai kaksi) antaa lämpöä. Hyvä makuualusta eristää sitten maasta.

      Sissiteltat ja kaminat yms ovat isommalle porukalle eivätkä avotunturiin.

      Teltan lämmittäminen omalla keittimellä on ihan ok, mutta vaatii jo sitten kokemusta ja tietoa.

      Nyt on sopivasti talvi ja kylmää. Tee muutama reissu lähimetsiin ja tee laavu vaikka halvasta pressukankaasta.Jos on yksinään reisussa ja kyselee täällä neuvoja yöpymiseen, ei ehkä kannata niihin -40 öihin ihan vielä lähteä.

      Ylempänä oli mm. neuvo: "Eli paras yhdistelmä on: Riippumatto , underquilt topquilt, hyvä makuupussi, 3 x 3 M laavukangas, sadeviitat päätyoviksi, kevytpeite maata vasten ja risukeitin. Voi myös hankkia fjelldukenin lisäeristystä tuomaan jos haluaa." Totta siinä oli hyvän makuupussin tarve, muu lienee ei-retkeilijän omia ajatuksia. Talvella tuolla ei ainakaan pärjää.

    • QWERET

      Turhaan mollaat, totta oli joka sana !

    • jörgenn

      Mulla on riippumatto, teltta ja kotateltta. Ihan viimeisenä valitsisin riippumaton talviretkeilyyn. Ehkä hyvällä kelillä voisi mennä, mutta on se (nukkumismukavuudestaan huolimatta) niin epäkäytännöllinen yöpymismajoite, että tuskin silloinkaan.
      Teltassa voi tehdä muutakin kuin vain olla möllöttää sisällä makuupussissa. Kotateltassa olo puolestaan on autuasta verrattuna tavalliseen telttaan lämmityksen vuoksi. Märkiä varusteitakin voi kuivatella samalla kun kokkailee sisällä.

    • pasi5

      Juu Jörgenn, eihän se riippumatto mikään talviyöpymisväline ole. Tuntuu jopa pahalta, kun asialliseen kysymykseen vastaa riippumattotrolli. Itselläni ja ilmeisesti sinullakin on maastoyöpymisiä tarpeeksi takana, eikä tarvitse sen suhteen trollailla.

      Toivottavasti ei ketjun aloittaja ainakaan usko sanaakaan tästä hömpötyksestä Lainaa teltta joltain kaverilta ja lähde sen kanssa lähiseudulle reissuun. Jos et ole ennen paljoa retkeillyt, menen vasta kesällä. Talvellakin kannattaa aloittaa pienillä pakkasilla, hyvällä makuualustalla ja makuupusiilla. Silti voi tulla kylmä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe