Onko

Pfdsk

Autismin tai Aspergerin diagnosoinnissa olennaista se, ettei ole HALUA vuorovaikutukseen vai se, että siinä on PUUTETTA tai VAIKEUTTA? Itse olen aina ajatellut, että nimenomaan jälkimmäinen, mutta toiset sanovat ettei voi olla Autismin kirjolainen, jos haluaa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Menevät

      usein päällekkäin. Poikkeavasta vuorovaikutuksesta seuraa usein se, että muut pitävät outona ja Autismin kirjolainen saattaa vähitellen menettää motivaationsa vuorovaikutukseen, vaikka sitä kenties olisikin alun perin ollut. Kun kerran ei ole kykyä ottaa kontaktia sopivalla tavalla, moni pysyttelee mieluummin taustalla tai eristäytyy. Tai vaikka motivaatiota olisikin, niin ihmisten kanssa oleminen vie niin paljon voimia ja energiaa, että tarvitsee vastapainoksi myös paljon omaa aikaa.

      Toki moni autisti voi olla näennäisesti hyvinkin sosiaalisesti taitava, mutta se on valepuku ja uuvuttaa ihan hirveästi.

      • ote luennostani

        Totisinta totta. Itse en tahdo olla kovinkaan usein ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa irl siksi, koska tilanteet kuormittavat ja rasittavat ihan liikaa ja väsyn hetkessä,eli siksi, koska pitää yrittää pystyä toimimaan eri tavalla, miten yleensä rentoutuneessa tilassa eli omana itsenään tahtoisi toimia. Mikäli ei toimi näin, tulee ristiriitoja, joista selviytyminen puolestaan syö loputkin voimat. Siksi useimmat autisminkirjoon kuuluvat ainakin osittain tahtovat olla pääosin yksin suurimman osan aikaa. Myös yliherkkyydet esim. valolle, äänille jne. vaikeuttavat keskittymistä sosiaalisessa kanssakäymisessä eri tilanteissa ja kukapa tahtoisi aiheuttaa itselleen ylimääräistä stressiä. Jossain vaiheessa nuorempana kun onnistuin jonkin aikaa olemaan työelämässä, jouduin päivittäin käymään työpaikan vessassa "nukkumassa" aina välillä eli pitämässä taukoa hiljaisuudessa ihan kaikesta mitä päivän aikana oli tapahtunut.

        t. Aspergerinfo/K.E.


    • ......

      Toivottavasti aloittaja ei ole tekemässä missään yliopistossa tai vastaavassa tutkimusta aiheesta, koska mie tein sen jo enkä ole antanut lupaa ilman lähdeviitteitä käyttää aineistoani julkiseen levitykseen.

    • Olen itse

      assi ja tykkään kyllä sosiaalisista tilanteista, jos niissä on jokin selkeä aihe, jota käsitellään ja/tai jolla on jokin merkitys. Sen sijaan "tyhjänpäiväinen rupattelu", joka on nopeatempoista ja hyppii aiheesta toiseen - ei kiitos.

      • ote luennostani

        Juuri noin! En voi sietää tyhjänpäiväistä rupattelua enkä osaa small talkia tippaakaan ja jos ei ole kiinnostava aihe johon motivaatiota en muista koko keskustelutilanteesta mitään. Keskittymiskykyni herpaantuu. Sen sijaan voin pitkiäkin aikoja keskittyä asioihin jotka minua kiinnostavat, ja ne jotka kiinnostavat, niistä tiedän ihan kaiken ja tahdon jutella eli sosiaalisen kommunikaation onnistuminen perustuu ainakin omalta osaltani pääosin asiapitoisen tiedon käsittelyyn, toisaalta jos tahdon rentoutua voin myös jutella niitä näitä joskin aika pitkälti yksikseni, koska muita ei kiinnosta tällainen yksipuolinen "vuorovaikutteisuus":


    • Niin totta

      Suurimmalle osalle ihmisistä ei ole väliä, mistä puhutaan - pääasia että ylipäätään puhutaan. Assit sen sijaan haluavat syventyä asioihin kunnolla ja käsitellä ne loppuun asti, mitä muut eivät useinkaan jaksa.

      • dgöäöhgfjkk

        Aivan.
        Ja toivetta saada selville faktoja pidetään suurellisena.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1806
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe