Veronmaksajien rahat taas kankkulankaivohon

eikö mikhän riitä

Uutiset
Kulttuuri

Kulttuuri 15.12.2014 klo 14:13 | päivitetty 15.12.2014 klo 14:15
Suomen Akatemia myönsi huomattavan rahoituksen saamelaisuuden tutkimiseen
Suomen Akatemia on myöntänyt puolen miljoonan euron rahoituksen Oulun ja Lapin yliopistojen yhteiselle tutkimushankkeelle. Hankkeessa tutkitaan muiden muassa sitä, miten alkuperäiskansoja koskevia kansainvälisiä sopimuksia ja vaatimuksia on sovellettu Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa.

Veli-Pekka Lehtola Kuva: Vesa Toppari / Yle

Suomen Akatemia on myöntänyt 567 672 euron tutkimusrahoituksen Oulun ja Lapin yliopistojen yhteiselle tutkimushankkeelle.

Kyse on nelivuotisesta saamentutkimuksen hankkeesta (2015–2018). Hankkeen johto- ja tutkimusryhmään kuuluu viisi saamentutkijaa.
"Saamelaispolitiikassa turvaudutaan usein kansainvälisiin sopimukseen"

Hankkeessa tutkitaan muun muassa sitä, miten alkuperäiskansoja koskevia kansainvälisiä sopimuksia ja vaatimuksia on sovellettu Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa.

– Suomen saamelaisilla on kulttuuri-itsehallinto, mutta siitä huolimatta heillä on vaikeuksia turvata perinteisiin elinkeinoihin ja kulttuuriperintöönsä liittyviä oikeuksiaan paikallisella ja valtakunnallisella tasolla. Niinpä saamelaispolitiikassa on usein turvauduttu kansainvälisiin sopimuksiin ja vaatimuksiin, joita esimerkiksi YK ja alkuperäiskansat esittävät, selittävät tutkimusryhmän vetäjät hankkeen taustaa tiedotteessaan.

Monitieteisen projektin osahankkeissa tutkitaan muun muassa saamelaisten toimintaa kansainvälisissä organisaatioissa, saamelaisten osallistumista kunnallispolitiikkaan, saamelaisen poronhoidon hallintoa ja maankäyttöä, Suomen saamelaiskäräjien poliittista vaikutusvaltaa, saamelaista käsityötä yhteiskunnan rakentajana, saamelaisnaisten poliittista toimijuutta sekä saamelaisen perinnön palauttamista.
Mukana useita tutkijoita

Tutkimushanketta johtaa saamelaisen kulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola Oulun yliopistosta. Lisäksi hankkeen johto- ja tutkimusryhmään kuuluvat saamentutkimuksen apulaisprofessori Sanna Valkonen ja velvoiteoikeuden professori, oikeustieteiden tiedekunnan dekaani Juha Karhu Lapin yliopistosta sekä Giellagas-Instituutin johtaja Anni-Siiri Länsman ja sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta.

– Hankkeessa on mukana myös useita väitöskirjan tekijöitä ja muita tutkijoita molemmista yliopistoista. Hanke vahvistaa merkittävästi Oulun yliopiston saamelaisen kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimusta sekä Lapin yliopiston oikeus- ja yhteiskuntatieteellisesti orientoitunutta saamentutkimusta. Lisäksi hanke vahvistaa molempien yliopistojen asemaa arktisen tutkimuksen huippuosaajana, apulaisprofessori Sanna Valkonen sanoo.

Tutkimushanke on osa Suomen akatemian arktista tutkimusohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa korkeatasoista, poikkitieteellistä ja ongelmalähtöistä arktista tutkimusta Suomessa.
Lue myös
Suomen Akatemia mieđihan bealle miljon euro sámedutkamuššii – Dutket mo eamiálbmogiid guoski riikkaidgaskasaš soahpamušat heivehuvvojit atnui
15.12. 3

63

384

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyssykhät senthän

      Ei herranjumala tätä hommaa. Rahhaa heithethän niin ko sitä olisi. Mitä tälläki summalla olis saatu vanhusten sairaithen nuorten lastena ja köyhien auttamiseksi. Eikö vessanpöntöstä alas vain. Tämmöselä ei ole mithän tarkotusta toelisuuven kanssa. Saamelaiset mikä ahneus teitä vaivaa. Paremat olot teilä on ko lantalaisila.Kaikki tullee ko manule illallinen.

    • tähäh ?

      kertokaappa meile lantalaisilekki mitä lantalainen saa tässä kunnassa enempi kun saamelainen ja mitä saamelainen saa enempi kun lantalainen. Löytyykö niitä oikeasti vai onko pelkkää fiktiota jolla rahastethan. Ei mene minun pään ymmärryksehen tuomonen.

      • autoilija7

        Ainaki lantalaiset saapi enempi PETOKORVAUKSIA (tietyissä tokkakunnissa) JA vielä AUTON ALLE JÄÄNHEISTÄ POROISTA...


      • sekasikiö
        autoilija7 kirjoitti:

        Ainaki lantalaiset saapi enempi PETOKORVAUKSIA (tietyissä tokkakunnissa) JA vielä AUTON ALLE JÄÄNHEISTÄ POROISTA...

        Taitaa mennä kyllä molemile nuo suuret porokorvaukset,auton alle jäähnet ja muut liian hithasti juoksevat kisurat sieltä veronmaksajien kukkarosta saamelaisile ja lantalaisile.


      • kukahan tietää
        sekasikiö kirjoitti:

        Taitaa mennä kyllä molemile nuo suuret porokorvaukset,auton alle jäähnet ja muut liian hithasti juoksevat kisurat sieltä veronmaksajien kukkarosta saamelaisile ja lantalaisile.

        onkohan perää että, joka kisuran sorkasta saisi korvaukset ja kisuralla on neljä sorkkaa kuulin vaan poromiestentietotomistosta


      • Trollillililli
        kukahan tietää kirjoitti:

        onkohan perää että, joka kisuran sorkasta saisi korvaukset ja kisuralla on neljä sorkkaa kuulin vaan poromiestentietotomistosta

        järetöntä trollausta tämäkin


      • Hohhhoijaa
        Trollillililli kirjoitti:

        järetöntä trollausta tämäkin

        Niin on,hankkikaa elämä.


      • Joojoo66
        autoilija7 kirjoitti:

        Ainaki lantalaiset saapi enempi PETOKORVAUKSIA (tietyissä tokkakunnissa) JA vielä AUTON ALLE JÄÄNHEISTÄ POROISTA...

        Ihan varmasti.


    • Kuulostelija

      Samaa oon miettinyt. Mukava olisi kyllä kuulla.

    • surullista

      Suomessa on 65 000 syrjäytynyttä nuorta,ilman koulukirjoja,ilman ruokaa,ilman asuntoa,ilman vanhempia,ilman töitä,ilman ihmisarvoa. Täällä vaan jaethan ja anothan rahhaa johonki mielikuvitus juttuihin joita ei tosissa tutki kukhan mihin tarkotuksehen menevät, hotellissa yöpymishin,ilmasin ruokhin,matkoihin,juhlimishen, eikä tämä tosihan ole ainoa taho josta saamelaiset samalla tekosyyllä kerräävät rahoja.Koska tämä vääryys loppuu. Eikö kethän oikeasti kiinnosta tuuva julki noita rahapetoksia joille ei ole mithän tarvetta kuin pelkkä rahanahneus. Kertokjaappa oikeasti mihin se raha menhee ja onko tarve siihen mihin sitä saatte. Ei ole tarvetta ,hyväksikäyttöä vain valtiolta ym .Tämä tämmönen tyhjänpäivänen petos sais viimeinki loppua ja rahat jakaa sinne missä niilä on oikeasti tarve. Osaatteko etes hävetä . Ja miten on ajattelu huonompiosasista jokka oikesti ja oikhein perusthein tarttevat apua. HÄVETKÄÄ !!! Tiiän nämä tosiasiat ko itte asun paikanpäällä ja näen kuinka hyvin voitte.

    • Kyllänäinon

      Oikein sanottu.

    • ei voi olla totta

      Saamenkielisen kulttuurin ja saamelaisjärjestöjen toiminnan tukeminen PDF Tulosta

      Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunta jakaa vuosittain valtion talousarviossa (pääluokka 29, opetusministeriö) saamenkielisen kulttuurin ja saamelaisjärjestöjen toiminnan tukemiseen osoitetun määrärahan.



      Vuoden 2015 teemana on sukupolvien kohtaaminen. Eri sukupolvien välinen vuorovaikutus on toiminut saamelaisyhteisöä hyödyntävällä tavalla. Hakemuksessa tulisi käydä ilmi, miten eri sukupolvet (ikäryhmät) otetaan huomioon toiminnoissa joihin kulttuurimäärärahaa haetaan. Saamelaisesta kulttuurimäärärahasta jaetaan vuosittain hakemuksesta avustuksia saamelaistaiteen ja -kulttuurin eri aloille sekä saamelaisjärjestöille.



      Saamelaiskäräjien työjärjestyksen mukaan avustuksia myönnetään varsinaisena kulttuuriavustuksena kuten projektiavustus, työskentely- tai muu avustus ja julkaisutuki sekä saamelaisjärjestöjen toiminta- ja projektiavustuksina. Näiden lisäksi kulttuurilautakunta voi myöntää erityisestä syystä, ilman hakemusta, kulttuuripalkinnon.





      KULTTUURIAVUSTUSTEN HAKUILMOITUS

      Saamelaisen kulttuurimäärärahan hakeminen 2015



      OHJEET

      Tekniset ohjeet



      HAKULOMAKKEET

      Yhdistyksen toiminta- ja projektiavustus

      Työskentelyapuraha

      Projektiavustus

      TILISELVITYS

      Tiliselvitys


      Viimeksi päivitetty ( 30.09.2014 )

      ‹‹Takaisin




      Lisäksi kielikylpyyn 480 000 e
      Päiväkoti opetus 120 000e
      Avustuksia paljon vaikka mistä suuunnasta kun vain googlettaa saamelaisten avustukset ja tuet, eikä pelkästään Suomesta vaan vaan muista maista tänne tulee saamelaisile rahaa älyttömät määrät ja kaikki samoihin hankintoihin ja palveluihin liittyen. Kyllä olisi jollaki taholla aika ottaa selvä tästä suuren luokan huiputuksesta !! Googlettakaa ja lukekaa !

      • On se totta

        Käskekää kansanedustajien selvittää, miten RAY ja ministeriöt rahoja jakavat. Paljonko jaetaan ja kenelle. Sitte voi taas jatkaa pohtia, kuka ja miksi pitävät saamelaisluvut pieninä. Vähempi jakajia.


      • Saiskattoa
        On se totta kirjoitti:

        Käskekää kansanedustajien selvittää, miten RAY ja ministeriöt rahoja jakavat. Paljonko jaetaan ja kenelle. Sitte voi taas jatkaa pohtia, kuka ja miksi pitävät saamelaisluvut pieninä. Vähempi jakajia.

        Sisäpiiri, sisäpiiri.sinne menee.


    • Epäreiluako

      Noilla rahoilla on tosiaan tarpeen pitää osa saamelaisista rahoituskanavien ulkopuolella. Muuten ihan hyvä, että rahaa tulee ovista ja ikkunoista, mutta kun ne ei ole kaikkien saatavilla. Älä vain sano, että epäreiluuden nostaminen pöydälle olisi kateutta. Kyse ei ole kateudesta, vaan rehellisyydestä ja reiluuden toteutumisesta.

      • myrkky oiva

        Totuus vain esille,totuus ei ole kateutta tosiaankaan ! Voiko tämän päivän Suomessa vielä tuollalailla rahaa jakaa samasta asiasta monesta paikkaa. Ei voi olla totta mutta kyllä se näkkyy olevan ja vielä viittivät valittaa.On raha sokaissu saamelaisten nupit.


    • Näkkälän aito

      Lantalaiset ei ossaa itte hakea oikheista paikoista rahhaa. Nuohan tossa ylhäälä on vain pikkuosa mitä meth saama, meth saama myös lisäksi sen mitä lantalaiset saavat ja samat oikeuvet meilä on saaha samat ja nuo ylimäärähäiset on sitten meijän ylimäärhäiset. Teth olette tyhmiä,oma vika.

    • Asia vireille !

      Tässä näkkee kuinka huonosti Suomessa eri instanssit on yhteydessä toisiinsa,muuten tämäkin olisi selvitetty jo ajat sitten. Mutta ei koskaan liian myöhäistä ja takasin perintäkin on mahdollista !

    • en ole ainoa

      Sen takia se saamelaiskäräjien Klemutti Nykkäläjärvi väärthein ota kaikkia saamelaisia saamelaiskäräjä listahan eikä hyväksy kaikkia saamelaisia saamelaiseksi. Kyllä tämä menee kauheaksi kun rahan takia ahneuksishan Klemutti Nykkäläjärvi väärthein rasistisesti hylkää ihmisten sukujuuret,mistä tuomonen valta on lähtösin ja miten se saapi jatkua. Vääryys on vääryys,ahneus on ahneus. Se vääryys on virkamiesten taholta lopetettava ja heti. Olen saamelainen,en rahojen takia vaan omien sukujuurieni takia ja minua ei hyväksytä saamelaiseksi Klemutti Nykkyläjärven vastustaessa väärtheinen. Olenko mie vain koiranpaskaa kun sukujuuriani en saa käyttää.

      • Oikeasti?

        Saamelaiskäräjälisthan??? Käräjillekö sitä olhankii hakeutumassa, ei rekisterhin??? :S Tiijättäkö ennää ittekhän???


    • esille kaikki

      KYLLÄ NÄISTA JA KAIKISTA TUKIAISISTA SAAMELAIKÄRÄJÄT ON HILJAA .

    • ilo tulee

      Eikö tässä suomi24 /enontekiö jutussa ole ollenkaan henkilöä joka raakkaisi nuo rasistiset jutut täältä pois.

      Vaikka nuo jutut näyttää pelkästään typerysten ja kateellisten kirjoittamilta, takana on kuitenkin ilmeisesti pelkästään rasistinen kirjoittelija, joka kirjoittelee eri nimimerkeillä.

      Kukaan järkevä ihminen ei kuitenkaan voi uskoa, että pienessä pohjoisen pitäjässä voisi olla näin useita raha-asioista täysin pihalla olevia vanhuksia.

      Tässä uutisessa puhutaan noin puolen miljoonan budjetista,

      Esimerkkinä suomalaisen tutkimuksen ja opetuksen budjetista voisin mainita Helsingin Yliopiston budjetin. HY käyttää vuodessa noin tuhat miljoonaa (1 000 000 000 ) euroa suomalaisten tekemään opetukseen ja tutkimukseen. Siis pelkästään yksi yliopisto.

      Toisaalta, ihminen joka ei ymmärrä tieteestä mitään, on hankala keskustelukumppani.

      Kokeilepa saada saapas ymmärtämään, miten valo taipuu mustan aukon läheisyydessä. Ei onnistu.

      • kaksi eri asiaa

        Paljonko Helsingin yliopistossa on tutkijoita verrattavissa näihin saamelaisen muutamaan tutkijaan. Erot ovat suuret !. Hki yliopistossa tutkitaan maailmanlaajuisia terv eys,sosiaali,koulutus ,tutkimus ym asioita myös eikä pelkästään muutaman kymmenen ihmisen sukujuuria !!! Niistä tutkimuksista kun on rahaa jaettu sieltä sun täältä ,tuohon saamelaisten sukujuurien tutkimiseen ja mitä pienemän joukon saavat aikaansa,sen suurempi potti on heillä keskenää joka paikasta jaettavana. On eri asia tukia Hkin yliopistossa kun saamelaisten sukututkimuksia,ei mitenkään voi verrata toisiinsa.


      • elämä jatkuu

        miksi saamelaiset vetää aina rasisti ja säälikortit esiin kun on kyse oikeudenmukaisesta ja tasaarvoisesta käytöksestä. Tuo rasisti /säälikortti niin monta kertaa käytetty ja se on tullut erittäin kalliiksi ja monen virkamiehen ajan hukkaan heitetyksi ,koska tuolla kortilla ei tänä päivänä ole enää merkitystä. Ei me voida alkaa jokaista ihmista tutkimaan satojen vuosien jälkeen,niin lantalaisten kun saamelaisten,molemmilla on ollut vaikeat ajat , saamelaiset vain rahastaa sillä toisin kuin lantalaiset jotka tyytyy aikaan menneisyyden ja senaikaisiin oloihin,ei ne hääppöset ollu kellään ,ja eripuraa tuli molemmista suunnista ettei tässä tarvitse ketään korkeammalle jakkaralle nostaa... Joten unohtaaa jo ne rasistista puhumisen koska itse olette syyllistyneet samaan , yksipuolinen rahastus on hävettävää. Olette jonku rahapään saaneet auki ja sitä käytätte hyväksi.Se on väärin. Minunki kotona kävi ns saamelaiset veljekset monet kerrat uhkaamassa kun isäni ei lainannut jatkuvasti heille rahaa,ei sitä ollut lainata kun perhekki piti elättää ja niitä lainnattuja rahoja ei koskaa saanut näiltä saamelaisilta uhkaajilta takasin.Emme silti muista häntä pahalla. Ruokaa kyllä saivat meiltä aina,olivat kuinka humalassa tahansa ja lapset peläsivät heijän käytöstä ja kovaa ääntä.Puukot oli mukana ja niitä heilutethin jos ei rahaa tullut.


    • hiljainen tutkija

      Avustuksia ja tukia on alustavasti alettu tutkimaan !

    • komerosta esiin

      Avustuksia ja tukia on alustavasti alettu tutkimaan !

      Näyttää siltä, että suomalaiset saisivat suhteessa aivan liikaa erilaisia avustuksia ja tukia. Esitänkin, että saamelaisten oikeuksien selvittämiseen ja tutkimiseen varattaisiin valtion budjetista suhteessa rahaa sen verran, mikä saamelaisalueen koko on Suomen pinta-alasta.

      • tikulla

        Totta. Saamentutkimukseen pitäisi saada kunnolla rahaa.


    • Tutkija53

      Hyvä kun tutkitaan avoimesti.saa nähdä mitä löydetään.

    • Uula on hyvvää

      Meth saamelaiset kyllä tiiämä mistä rahaa lohkeaa,oletteko kathelliset lantalaiset

    • Trollit

      Älkää trollatko täällä hyihyi

    • Tosi mikä tosi

      Tosiasiat ei ole trollausta, teijän siivouskomero asiat on sitä trollausta. Eikö totuus saisi tulla esille rahanjaosta,mitä sitä piilottelemhan.

    • simsalapimsam

      saamelaisia ei kiinnosta sovussa eläminen,silloin menettäis avustukset ym kun ei olis aihetta mistä valittaa ja minkä takia rahaa tarttee, aikamoisia sirkustaiteilijoita rahan hankkimisessa. Kuinka moni saamelainen maksaa veroa kunthan,siis omasta työsthän vai onko se kannattamatonta bisnestä, silloinhan sitä ei kannata ees tukea milhän avustuksilla,kuhan sossun luukulta rahat myös. Harrastuksen vuoksi tekevät jotaki puuhastelua.

    • Minunki kotona kävi

      Minunki kotona kävi ns suomalaisett veljekset monet kerrat uhkaamassa kun isäni ei lainannut jatkuvasti heille rahaa,ei sitä ollut lainata kun perhekki piti elättää ja niitä lainnattuja rahoja ei koskaa saanut näiltä suomalaisilta uhkaajilta takasin.Emme silti muista häntä pahalla. Ruokaa kyllä saivat meiltä aina,olivat kuinka humalassa tahansa ja lapset peläsivät heijän käytöstä ja kovaa ääntä.Puukot oli mukana ja niitä heilutethin jos ei rahaa tullut.

      Semmosia ne suomalaiset olivat. Mutta emme me siitä välitä.

    • gylhogippe

      Voi sinä kateellinen. Ole hyvä ja hae itse rahoitusta Suomen Akatemialta, se on kaikille mahdollista. Tämä puolen miljoonan apuraha on nappikauppaa, joten turha tästä meuhkata.

    • tuutin täyveltä

      Saamelaisile puoli miljoonaa on nappikauppaa, se on ku miljoonia avustuksia ja muita tullee joka suunnasta,puoli milliä ei tunnu mishän. Kyllä se tietethän ettei teile jaetut miljoonatki on nappikauppaa. Pohjaton kaivo!

    • kasvava puu

      Mutta onko se selviny jo paljonko saamelaiset maksavat niitä veroja vai onko tulot 0-2000 eurohon jokka näkkyy ja loput lattian alla.

    • rubukkijyiuty

      Rahat on annettu tutkimukseen eikä saamelaisille senkin pöljät. Tutkimuksessa puoli miljoonaa on nappikauppaa. Ei ne rahat sinne enontekiöön tule vaan yliopistolle. Miten voitte olla noin hölmöjä ettette tiedä mistään mitään.

    • EIK (ei ikinä kesk.)

      Hieno uutinen Oulun ja Lapin yliopistoille, mutta ei ylitä vielä Enontekiön blogi kynnystä ja LK uutista asiasta. Tässä näkee kenen puolella mies seisoo.

      Niin ja kepulaisena pitää vain ruikuttaa lisää rahaa ja lisää tukiaisia jne. jne.

      Pitää muistaa että tukiaisten aika on ohi olipa pääministerinä Sipilä tai Soini ja rivikansanedustajana Väyrynen.

      • Höpöhöpö5555

        mikä se sinula ahistaa?vai vielä pitäs tukiaisista hehkutella plogeissa ja lehdissä?


    • erkkiörkkiniila

      Kyllä meth tiiämä misthän mithän. Kysymys oli siitä kuinka monesta paikasta saamelaiset kerrää rahhaa noihin heijän saamelaisten historian tutkimuksihin, niihin on kerätty vuosi tolkula monesta paikkaa ja sama älytön keräys jatkuu. IOhan hölynpöly hommaa ja mithän valmista ei koskhan tule,ens vuona taas laitehan jokapaikhan hakemukset samasta asiasta ja taas nostethan miljoonia ja muut tuet pääle,ilmankos eivät töissä käy, moottorikelkoila puottelevat ajankuluksi jos ryyppäämiseltä joutavat. Vai menikö väärin.

      • Kuka joi kaljat

        Kun ei olla rehellisiä, niin näin käy.


    • lumikortteli

      Kuvitelmia ja väärinkäsityksiä, ja omien uskomuksien tukemista. on kai mukavaa huudella, kun luulee, että rahat menee yksittäisille ihmisille. Voi voi. Voidaan paljastaa kateellisille, että ei tuo puoli miljoonaa näy enontekiöläisten 2015 verotuloissa, ainakaan monen. kadehtikaa nallea ja stubbia.

    • elmo äkkijyrkkä

      ei tietenkhän avustukset ja tuet näy verotieoijja, tuosshan kysytihki palkonko saamelaiset maksavat työnteostansa veroa. Vai eikö niitä töitä tehhä,mikä on kyllä nähty.Avustuksila ja tukiaisila elävät 99 % sesthi

      • Olipa väite!

        Ja muutko eivät näitä yhteiskunnan tukiäisia saa?Ttyöttömyyskorvausta tms.. sosiaalista avustusta?


    • kerroppa vielä se

      Joku kysykin kunka paljon saamelaisia KÄY TÖISSÄ JA PALJONKO MAKSAVAT VEROA KUNTHA. Samat evut niilä on lisäksi kun lantalaisila ja mutta pajonko niitä verotuloja tulle työstä saamelaisilta vai tuulleeko enempiki ko 10 saamelaiselta vai onko seki jo liian suuri veromaksaja arvio.

    • komerossa sikaaria

      Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2014 lokakuussa 220 000.

      Saamelaisia näistä ei ollut käytännössä yhtään prosenttia.

      Rasisteilla on ehkä vaikea vetää näistä luvuista mitään johtopäätöksiä. Ainoa mitä rasistit voivat veronmaksajien rahoista vetää, on vetää kät**n, minkä he tekevät ilman veronmaksajien rahojakin.

      Tyhmät, köyhät, laiskat, ahneet ja kateelliset kirjoittelijat, jotka eivät ymmärrä mistään mitään voivat kommentoida ajankulukseen vaikka tätä kommenttia.

      • Älänythöpötä

        Että saamelaiset täystyöllistettyjä? Höpöhöpö.


    • aika kumma

      Ei sielä tilastokeskuksessa ole kyllä yhtä prosenttia mustalaisiakhan. Sepä tässä rohki mietitythääki, avustuksia ja tukia tulle saamelaisile ikkunoista ja ovista mutta muuten niitä ei näy mishän tilastoissa ko muutama ????

      • montako on

        saamelaista siellä enontekiöllä?


    • Kiitos lissää

      Sehän on saamelaiskäräjä K.Nekkulajärven tarkotuskin että maholiseman vähä on tukien ja avustuksien jakajia, selvää pässiinlihhaa. Ahneus on mittaamathon !

      • kghjyg

        miksei manneja tutkita, kaikki selviäis.


    • kinttura

      ei täälä ole manneja ei olekko 2-5 saamelatshaa

    • epistä

      eihän mannetkhan maksa veroja kun ne ei käy töissä

    • neliapiloita

      Kyllä mannet juthaavat paikasta toisehen. Vai töissä mannet ja neth hehhahehahhaa

    • Sippisamurait

      Mannet saavat vain toimeentulotukea ja päivärahan. Saamelaiset saavat noijen lisäksi vielä muita kulttuuri tukia ja avustuksia vaikka joku sattuis jotaki työtä tekemähän, Verotuloja ei kummalhakan,saattaa muutama maksaa vähän veroja,ei niilä valtio ja kunta rikastu.

    • pittää oolla

      ainaki kalja rahhaa .jokka päeväle .

    • matlat

      Suomi on Suomi ja me olemme suomalaisia. Mitään omia kansakuntia joilla on oma itsehallinto ja maa Suomessa emme tarvitse. Kyllä se on nähty mm Lähi-idässä mitä nämä omaa valtakuntaa haluavat saavat aikaan. Jatkuvaa sotaa ja riitelyä.
      Kyllä Suomen lait riittävät kattamaan myös eri kulttuurien oikeuksia tässä maassa.
      Samat lait koskevat kaikkia kansalaisia lukuunottamatta herroja ja rikkaita.

      • eipä ole samat.

        ahneille ei mikään riitä .aina vain lisää vingutaan , valitetaan kurjuutta.


    • katheellinen

      Saivat kuulema jouluavutuksehkki,arvasihan sen.

      • Eikä!!!?

        Niinkö, ei mulle vain ole tullut mithän. Minne voipi valittaa??


    • varis ja harakka

      Alkuasukhat oli jossaki maassa hyökänhet, meilä net hyökkäävhät jatkuvasti. Tulevat talosta ulos ja käyvät viemässä tuki ja avustushakemuksen posthin.

    • Hohhoijaati

      ketähän net tämän perän alkuasukkaat oikeen on???????!

      • MuahahahaaAAAAAAAAAAAAAa

        Kyllä Näkkälän Jones riipustaa tästäki kostotaulun


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1535
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe