LA/CB radio Suomessa

ex-lälläri

Moi!

Mikähän mahtaa olla tilanne LA/CB-puhelimein käytössä Suomessa. Onko tyystin kuollut vai vieläkö jollain porukoilla (rekkakuskit?) nämä ovat aktiivikäytössä?

Mistä löytyisi tietoa, mitä taajuuksia/modulaatioita missäkin käytetään? Entä onko jossain olemassa suht ajantasaista listaa olemassa olevista aktiivitukiasemista?

Oma kokemus 90-luvulta, jolloin olivat suht yleisiä.

Tämä on paras sivusto aiheesta, jonka ole netistä löytänyt. Onkohan muita, joita päivitetään

http://cbharraste.info/index.html

18

2823

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ex-lälläri

      Lisätään vielä aiheeseen,e ttä jos LA/CB on jo historiaa, niin onko esim. Radioamatööripuolella jollain taajuuksilla "vilkasta" keskustelua? Vai keskitytäänkö siellä enemmän vain noihin yhteyskokeiluihin ja tekniseen puoleen?

    • Amatööri hyvällä alu

      Kyllä LA/CB laitteita yhä myydään. Käyttö vainon hieman hiljentynyt kännyköiden tulon jälkeen. Käytettyjä laitteita saa melko halvalla. Jos hyväksymistarrassa lukee esim. voimassa: xx.xx.xx. saakka, niin sitä saa nyt käyttää tuon päivämäärän jälkeen, eli et tarvitse enää uutta tarraa. Täällä itärajalla kuulee lähinnä venäläisiä. Jos ostat uuden laitteen, niin entisten fm ja am -modulaatioiden lisäksi on tullut myös SSB, tarkemmin USB, jolla tehoa saa olla hieman enmmän. Hyvä laite jonkun porukan käyttöön, ei tarvita tutkintoa ja taajuudet ovat etenkin maaseudulla lähes tyhjät. Radioamatööripuolella on taas joillakin bandeilla todella pahat ryyhkat, jotkut bandit ovat taas lähes tyhjät, eli jos käyt kavereittesi kanssa kokeessa, niin saat hyvän harrasteen ja hyvän yhteydenpitoväineen, etenkin uuden kiinalaisen käsikapulan saa jopa 120...200 eurolla. Amatööriluvan vuosimaksu on n. 18 euroa, aloituskustannuksiin tulee tutkintomaksut laitteet ja muut alkukulut, kerhon ja liiton jäsenyys ei ole pakolista, mutta on alussa hyvä kuulua niihin, niin saa neuvoja kokeneemmilta. Amatööripiolella on muutamia taajuuksia, joilla on ajoittaista ruuhkaa, mutta jää sitä aina tilaa muualla. La-puolella ei ole tukiasemat sallittuja, amatööreillä on isommissa kaupungeissa useita toistimia, tässä muutamia, mm. Outokumpu puuttuu vielä: http://automatic.sral.fi/?p=list&stype=vrep .

      • ex-lälläri

        Kiitos vastauksesta. En tunne tuota radioamatöörimaailmaa, mutta voiko sitä mitenkään verrata 90-luvun LA-touhuihin? On toki varmasti (luvanvaraisena) ryhdikkäämpää, mutta onko siellä pääasiana se yhteyksien saaminen vai höpöttelevätkö ihmiset ajan kuluksi niitä näitä, niin kuin oli aikoinaan. Siis aikana ennen chatteja. :)

        Ennen oli kyllä LA-tukiasemia. Siis, että jollain oli puhelin kotona ka kunnollinen antenni pihalla mastossa. Onko tällaiset nykyään kieleltty?

        Jos amatööripuolella on hyvää keskustelua, voin sitäkin harkita. Hieman jo lueskelin noita vaatimuksia ja eivät ole kohtuuttomia.


      • OF2OP

        Radioamatöörin taajuusmaksu on 18,14 € vuodessa.


    • KP01__

      LA-tukiasemat ovat sallittuja.
      Kiinalaiset käsikoneet eivät maksa kovin paljoa. Suomesta saa n. 50 eurolla ja Kiinasta tilaten n. 30e:lla. No niiden laatu vaihtelee. Perin ohueksi jää harraste, jos tyytyy vain niihin. HF:lle tietenkin täytyy päästä. Bandeilta löytyy monenlaista keskustelijaa.

      • ex-lälläri

        Kerropa jotain suosituja HF- taajuuksia Tampereen ympäristössä (tai mitkä kuuluvat helposti tänne) niin koitan löytää skannerilla. Ja kerro myös, mikä on modulaatio.

        Jonku tällaisen voisi kyllä ostaa autoon ihan kokeilumielessäkin, niin tietäisi mikä on LA/CB:n käyttö, kun tuolla ajelee.

        http://www.rxtx-tuote.fi/index.php?valikko=cb&sivu=cb.k1000tarjous&tuote=Y


    • KP01__

      Skannerissa ei taida olla HF-taajuuksia 1,8Mhz - 30Mhz ? . HF:llä kuuluu antennivarustuksesta riippuen asemia ympärimaailmaa. Suomessa suosityin yksittäinen taajuus taitaa olla 3,6990 Mhz LSB, jossa vanhat parrat parantavat maailmaa. Kielenkäyttö siellä on usein kaikkea muuta, kuin hyvän maun mukaista. Päivisin suomalaisia kuuluu myös 7,060Mhz:n tuntumassa LSB:llä. Joskus 14,195Mhz USB oli dx-asemien "paalutaajuus", mutta häiriköinti siellä on lisääntynyt.

      Minulla ei kokemusta nykyisistä LA-radioista, joten en tuota esimerkkisi radiota osaa kommentoida. Suosittelisin sellaista, jossa on kanavien skannaus mahdollisuus. Nykyisin taitaa LA-harrastelijoilla olla enemmistönä sellaiset radiot, joissa on myös SSB(usb )-mode. Se mahdollistaa hiukan pitemmät yhteysetäisyydet, kuin AM/FM. Rekkamiehet taitavat käyttää kanavaa 19 AM, veneilijät 16 AM. Joskus kutsukanavana oli 7AM, mutta SSB-miehet suosivat kanavaa 31.

      Radioharrastelijat kirjoittavat juttujaan tuolla :

      http://www.radiohullut.net/foorumi/

      Siellä on toki paljon huuhaata ja kirjoittajia, jotka eivät piittaa asetuksista ja määräyksistä.

    • ex-lälläri

      Kiitos taajuustiedoista. Virittelen pihalle jonkun antennin ja katson, mitä kuuluu. Kyllä mun skanneri kattaa 0,1...1300 MHz alueen, mutta on vain pieni käsiskanneri, joten vaatinee paremman antennin noille taajuuksille.

      Nuo SSB ja skannaus on varmasti hyviä ominaisuuksia, jos CB-puhelimen hankkii.

      Sellaista tässä tuumin, että jos tuon skannerin (ja sopivien) antennin avulla saisi selvitettyä, millaista on nykyajan liikenne ja sen mukaan päätettyä, lähteekö esim. tuohon amatöörimaailmaan vai ei.

    • Amatööri hyvällä alu
    • 28USB ja 31FM

      Viikonloppuiltaisin on paljon liikennettä kanavilla 28USB ja 31FM. Harraste on ollut viime aikoina lievässä nousussa. Moni hiljaiseloa viettänyt asema on aktivoitunut uudelleen ja myös täysin uudia käyttäjiä on tullut.

    • joskus harkinnut

      Mitenkäs GPRS? Vieläkö siellä on modeemeita saatavana? Vai joko internetti on korvannut senkin kokonaan?

      • ex-lälläri

        GPRS on datansiirtoa kännykkäverkossa.


    • CB-kapula
    • smokk

      Käsikapulan antenit on kaikki huonoja, koska ne eivät ole lähellekään järkevän mittaisia, eli neljännesaallonpituuden, joka 27 mhz alueella on 11/4 eli noin 2.5 metriä! Yritä löytää vähiten huono tai tee itse retkiantenni.
      ohjeet varmaan löytyy Googlella , T20 retkiantenni. Tai joku vastaava, opiskele!

    • CB-kapula

      Tuo retkiantenni olisi varmaan kuuluvuudeltaan paras ja voisin vaikka kokeilla tehdäkin, mutta entäs kaupunkikäyttöön tai kun muuten ei aina ole mahdollisuutta ripustella antenneja. Kätevin olisi varmaankin teleskooppiantenni, jollaisia oli vanhoissa la-kapuloissa, mutta tuskin sellaista saa edes kytkettyä BNC-liittimeen.
      Joku noin metrin piiska-antenni olisi vielä siedettävä, mutta kuuluisikohan tuolla linkin 54cm kapula-antennilla edes 5km päähän? Pitempiä en ole löytänyt.

    • CB-kapula
    • länkyttelijä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1255
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1176
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe