IB

KBecks

Olen ajatellut hakea IB - linjalle. Uskon sen ajavan enemmän mahdollisuuksia jatkaakseni ulkomaille. Kielet on muutenkin varmastikin mun vahvin aine. Luen neljää kieltä (suomi, ruotsi, englanti ja ranska), kaikki kymppejä. Lukuaineiden keskiarvo muutenkin 10.0, mutta näen kielet ja matematiikan erityisinä kiinnostuksen kohteinani. Mutta ei mulla mitään muitakaan aineita vastaan ole.

Mitä niissä pääsykokeissa ja haastatteluissa kysytään? Onko mitään IB lukiota, jota erityisesti suosittelisitte, en tiedä minkä pitäisin ykkös vaihtoehdoksi... Onko Ressussa ja SYKissä oleminen oikeasti niin kamalaa, täynnä "eliittiä?" Sitä en itse kyllä ole. Mitä nyt olen muutaman ulkomaalaisen kanssa keskustellut - "IB will kill you." Onko se oikeasti niin raskasta? Onko jotain, mitä minun olisi hyvä tietää IB:stä, jota ei ehkä nettisivuilla tms suoraan lue?

19

398

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jjupajuu

      Eliitti on täysin liioitteleva sana. Siellä on kovatasoista porukkaa mitä opiskeluun tulee, mutta muutamia poikkeuksia lukuunottamatta nekin on kaikki ihan normaalia väkeä. Osa panostaa ja osa ei. Aika kirjava joukko hyvin erilaisia ihmisiä.

      IB on kovaa työtä. Mutta ei niin kovaa ettei siitä voisi selvitä. Ole kärsivällinen, ja yritä pitää kiinni tavoitteista joita sinulla on. Se miten sinulla menee riippuu itsestä. Joillekin ei sovi se että tehdään asioita niin nopealla tempolla, ja että kirjoitetaan paljon asiatekstiä aikarajalla. Jotkut taas ovat yllättyneet siitä miten helppoa on ollut - etenkin kauhupuheiden jälkeen. Riippuu ihmisestä. Kaikille se ei ole paras tapa opiskella, jotkut pääsevät parempiin tuloksiin muuten.

    • ibibibibib

      Oon tällä hetkellä SYK:ssa opiskeleva Pre-IB. Oon asunut koko elämäni Suomessa, joten englanti ei ollut ennen IB:tä erityisen vahvaa, mut oon pärjännyt linjalla yllättävän hyvin.

      Suosittelen IB:tä ja erityisesti SYK:ta, sillä opettajat ovat erinomaisia ja ilmapiiri mukavan kansainvälinen. Meillä voi myös helposti valita kolme luonnontiedettä, jos niistä on kiinnostunut. Ns. eliittimaineen ymmärrän, sillä SYK:sta öytyy hullun rikasta porukkaa merkkivaatteissaan, mutta se ei ainakaan mua ole häirinnyt, sillä en ole kokenut arvostelua tai minkäänlaista kiusaamista, vaikken tähän eliittiin kuulukaan. Ja normaalia keskiluokkaa löytyy - ainakin IB:ltä (: Yleisesti ihmiset ovat kohteliaita, mukavia ja kohtalaisen älykkäitä. Kaikenlaisia persoonia löytyy ja jokaiselle löytyy kavereita.

      Olin kuullut kaikenlaisia kauhutarinoita IB:stä ja sen rankkuudesta, mutta ainakin Pre-IB on ollut uskomattoman helppoa. Jos teet valinnat hyvin, osaat lintsata oikeat tunnit ja vetää pari ainetta itsenäisesti, voi helposti päätyä jopa 20 tunnin viikkoihin (niin kuin mulle kävi:DD). Vaikka läksyjä tulee paljon ja esseitä kirjoitetaan joka aineeseen, ei siihen mene niin paljon aikaa jos ei tähtää parhaisiin numeroihin. Itsellä keskiarvo oli yläasteella 10.0 ja nyt (laiskottelun tuloksena:DD) on pudonnut 9.7:ään mutta oon hyvin tyytyväinen, sillä en nää kouluun niin paljoa vaivaa.

      Jos haluat opiskella kieliä, en kyllä suosittele IB:tä, sillä täällä valittavana on periaatteessa vain suomi ja englanti. Voit ottaa ranskan kuudenneksi aineeksi mutta harvempi tekee näin.

      Jos on enemmän kysyttävää, vastaan mielelläni (:

    • KBecks

      Kiitos paljon!

      Kyllä suomi ja englanti kielinä kai riittää, ruotsia kohtaan ei niin kiinnostusta ja ranskaa saan opiskeltua muutenkin :) Tai sitten voisin valita ehkä senkin, en tiedä, katsoo nyt miten käy.

      Aikaa mulla kyllä on tehtäviin, viihdyn yksin ja tykkäänkin niitä tehdä. :D Tosin olen kyllä kaiken aina viime tippaan jättävä, mutta kaipa voisin opetella erilaisen tavan ja alkaa tehdä asiat ajoissa.

    • ibontuskaa

      Hei kaikki te jotka edes kuvittelette pääsevänne iblle. Haluaisin vain sanoa että iblle on helvetin vaikeaa päästä. Itse olen sykin ibllä ja pääsin sisään 10 keskiarvolla. Pääsykokeet oli helvetin vaikeat vaikka olen hyvä koulussa. Sykin iblle pääsee vain 9,9 keskiarvolla tai paremmalla, meidän luokan huonoin pääsi 9.88 keskiarvolla sisään. Lisäksi kaikki mitä olette lukeneet sykistä ja sen ibstä on väärin! Haluaisin kertoa miten asiat oikeasti ovat. Elikkä jos edes pääset sisään sillä säälittävällä 9.9 ka:llasi niin sitten älä kuvittele itseäsi onnekkaaksi sillä sillon se helvetti alkaa. Läksyjä on helvetisti jo pre ibllä ja seuraavana vuonna vaan pahenee. Itse olen ib1 vuodella ja nukun 4 tuntia päivässä koska on niin helvetisti töitä. Eliitistä vielä sen verran että kyllä, kaikki koulun oppilaat ovat eliittiä, ja jos ei sitä, niin ainakin ylimielisiä. Ibn porukasta vielä sen verran että kaikki ovat perseestä. Jokainen on kärttyisä kun ei nuku yhtään. Ja jos jollain ysin keskiarvolla sisään pyrkii niin tulen henk.kohtasesti nauramaan sinulle. Syk, ja varsinkin sen ib on ajvan perseestä. Vaikka koulu on hyvä sinänsä, mutta töitä on jumalattomasti ja ihmiset on tuskaa. EI KANNATA HAKEA MISSÄÄN NIMESSÄ ELLET OLE ITSETUHOINEN!!!

      • KBecks

        Jaaha. :D En usko että nyt ihan tosissasi siellä kirjoittelet SYKin IB:ltä mukamas.

        Kuitenkin.

        Ressuun tässä ensinnäkin 1. vaihtoehtona haluaisin. Mä tiedän ihmisiä, jotka on päässyt sisään myös 8.4 keskiarvolla, kun on pääsykokeissa onnistunut.

        "Säälittävällä 9.9 ka:llasi" - No, miten vain.

        Nukun myös nyt hyvin vähän öisin, kun ei vain väsytä. Jospa koittaisit järjestää aikaasi paremmin, varmasti saisi nukuttua enemmän.

        Naura pois, ei mua kiinnosta.

        :D


      • ibibibibib
        KBecks kirjoitti:

        Jaaha. :D En usko että nyt ihan tosissasi siellä kirjoittelet SYKin IB:ltä mukamas.

        Kuitenkin.

        Ressuun tässä ensinnäkin 1. vaihtoehtona haluaisin. Mä tiedän ihmisiä, jotka on päässyt sisään myös 8.4 keskiarvolla, kun on pääsykokeissa onnistunut.

        "Säälittävällä 9.9 ka:llasi" - No, miten vain.

        Nukun myös nyt hyvin vähän öisin, kun ei vain väsytä. Jospa koittaisit järjestää aikaasi paremmin, varmasti saisi nukuttua enemmän.

        Naura pois, ei mua kiinnosta.

        :D

        Älä välitä tosta trollista:DD kateellinen ressu vaan...


      • 1886

        ei ollu vaikee päästä sykin Pre-IB:lle, itse menin 9,3 KA, luokkalainen 8,7. tietää vaan mitä tekee


    • SYK-IB

      Hei! Itse opiskelen SYK:n IB:llä valmistavalla vuodella, eli pre-IB:llä. On totta, että hommia saa paiskia ja, jos aine ei kiinnosta, siitä voi tulla vaikeaa opiskella, kun (näin pre-ib:llä) niitä kaikkia pitää yhden kurssin verran kokeilla. Kuitenkin IB:ssä on todella monia hyviä puolia kuten kansainväliset luokkatoverit, englannin kielen kehittyminen, keskitys niihin aineisiin mistä olet kiinnostunut (ei tarvitse opiskella turhaan niitä pakollisia mantsan ja ussan kursseja jne). Olin itse päättänyt jo 3 vuotta sitten, että haluan IB:lle ja, koska olin jo peruskouluni SYK:ssä käynyt, niin valinta tuntui luontevalta. Lisäksi Sykissä opetetaan ainetta nimeltä Global Politics, mitä ei muilta Suomen IB:ltä löydy ja on ympäri maailmaakin vasta muutamissa kouluissa opetettu aine. Jos politiikka siis kiinnostaa, suosittelen Sykkiä. Mutta Sykki on hyvä vaihtoehto myös, jos haluaa jatkaa lääkikseen lukion jälkeen sillä koulullemme on myönnetty erikoislupa valita kaikki kolme luonnontiedettä (näin ei yleensä siis saa tehdä), jotta olisi opiskellut biologiaa, fysiikkaa ja kemiaa, joita vaaditaan lääkikseen pääsyssä. IB myös valmistaa paremmin yliopistoon, kuin "normilinja" useasti kirjoitettavien esseiden takia.
      Ja, mitä 'eliittikouluun' tulee, kyllä, Sykissä on rikasta porukkaa mutta kaikki eivät ole ylimielisiä ja kärttyisiä snobeja. Lisäksi IB:n puolella tämä "eliitti" ei ole läheskään yhtä näkyvää.
      IB:llä pärjää, jos on valmis uhraamaan sitä aikaa mikä ennen meni television edessä istuskeluun. Jos koulutyöt aloittaa ajoissa, se on mahdollista saada tehtyä ilman, että unimääräksi jää vain se alle 5 tuntia per yö, vaikka niitäkin valitettavasti saattaa joskus tulla vastaan. "IB kills you" on liioittelua. Kyse on vain siitä, kuinka hyvin osaa suunnitella ajankäyttönsä ja, kuinka tehokkaasti ja ytimekkäästi osaa hoitaa hommansa. Toivottavasti tästä oli apua.

    • Jättäkää huomiotta

      "Itse olen sykin ibllä ja pääsin sisään 10 keskiarvolla."'

      Höpö höpö. Olet ehkä joskus haaveillut pääsystä mainitsemaasi kouluun, mutta vajavaisen äidinkielen taitosi takia sinut on jätetty rannalle. Et osaa edes jakaa tekstiäsi kappaleisiin.

    • yasforsyk

      Hei vaan ja niin edespäin :) Hirvee sykkitulva täällä ja kaikki kirjoittaa niin asiallista tekstiä että huhhuh. Kuitenkin, itekkin olen täällä sykin preIB:llä, ja kumoan heti samaan paikkaan väitteet että tänne ei pääsisi alle 9.9 keskiarvolla; jotenkin, ihmeen kaupalla, tai sitten mä oon vaan tosi vakuuttava ihminen, pääsin tänne 8.93:n keskiarvolla. En ollu myöskään koskaan ennen opiskellut englanniksi. Yläasteen taisin mennä lukematta läpi, joten en todellakaan ole minkään asteen panostaja (ainakaan omasta mielestäni? ahah), ja mitä tohon viime tingassa asioiden tekemiseen tulee niin munhan pitäisi juuri nyt kirjoittaa historian esseetä (hups) ja lukea economicsia ja matikkaa (superhups).

      Pääsykokeista sen verran että ainakin viime vuonna täällä sykissä oli matikan monivalintakoe, englannin essee ja haastattelu. Homma meni niin, että jos sait matikan kokeesta tarpeeksi hyvät pisteet niin pääsit jatkamaan haastatteluihin. Matikan koe oli aikas haastava (asiaan saattoi toki vaikuttaa että luin siihen vasta kyseisenä aamuna hieman ja oon vaan aika huono geometriassa), mutta läpäistävissä. Haastattelussa kyseltiin aika peruskysymyksiä (harrastatko mitään? Jos saisit 5 miljoonaa niin mitä tekisit? yms.) ja sitten muutama sen hetken poliittisia juttuja koskien. Puolet haastattelusta oli englanniksi ja puolet suomeksi.

      Ja sitten mun suosikkiaiheeseen eli sykin eliittimaineeseen. Eliitti on aika jännä sana, tarkoittaa sanakirjan mukaan ''parhaimmistoa'', mutta kaikilla on varmaan oma käsityksensä. Mun ensimmäinen miete sen alkuhuuman jälkeen kun olin saanut tietää päässeeni sykin preIBlle oli se, että 'ei hemmetti emmä tuu ikinä sopimaan sinne eliitti-ihmisten joukkoon'. Mun ajatus oli ehkä vähän oikeutettukin, ei mulla oo Michael Korsin laukkua tai burberryn takkia, mulla on kympillä ostettu sateenkaarireppu ja pinkit hiukset. Mut kaikista alkupeloista huolimatta mä oon sopeutunut tosi hyvin, ihmiset on ihan hullun mukavia, lukuunottamatta niitä ala-aste ikäsiä jotka juoksee sua päin käytävillä jos et oo varovainen, ja väki ei oikeesti brassaile rikkaudellaan ja merkkilaukuillaan.

      Sykissä on tosi paljon tosi mukavia ja ihania ihmisiä monista eri kulttuuritaustoista. Pelkästään meiänkin luokalla on ihan hurjan paljon erilaisia ihmisiä, on niitä jotka lukee sen kymmenen tuntia yhteen kokeeseen ja kirjoittaa tosi siistiä suomenkieltä ja saa kymppejä, ja sitten on myös niitä jotka opiskelee vähän vähemmän eikä tavoittele sinne tähtiin. Ja hienointa tässä on se, että jokainen hyväksytään just sellasena ku ne on. Jos kuuntelee tunneilla ja osoittaa kiinnostusta oppiaineita kohtaan niin sillä pääsee jo pitkälle. PreIB ei ainakaan ole mitenkään erityisen rankkaa kunhan sitä ei ota liian vakavasti; läksyjä tulee ihan laittoman paljon aina välillä mutta kyllä ne ehtii silloin vikana iltana (tai viimeistään yöllä) tekemään jos niin haluaan (ei sillä että tätä suosittelisin).

      Procrastinating way too much right now. Joten lopputulos (tai 'conclusion' as we say in preib) on se, että hae ekana vaihtoehtona SYKiin, kiva iso betonimöhkäle jonka sisällä oleskelevat ihmiset on erityisiä.

      • KBecks

        Kiitos todella paljon, kaikille!

        IB tosiaan kuulostaa hyvältä, mutta täytyy vielä noiden koulujen järjestystä yhteishaussa miettiä. Riippuuko sisäänpääsy paljonkin siitä, miksi vaihtoehdoksi on koulun pistänyt?


      • ysilläysi
        KBecks kirjoitti:

        Kiitos todella paljon, kaikille!

        IB tosiaan kuulostaa hyvältä, mutta täytyy vielä noiden koulujen järjestystä yhteishaussa miettiä. Riippuuko sisäänpääsy paljonkin siitä, miksi vaihtoehdoksi on koulun pistänyt?

        Nykyään se on silleen, että jos laitat ekaksi vaihtoehdoksi jonkun normilukion ja pääset sinne, niin sitten menet sinne. Et saa valita. Eli jos haluat ib lukioon, laita se ekaksi vaihtoehdoksi ja muut lukiot seuraaville vaihtoehdoille.

        Kannattaa jutella muutenkin opon kanssa, se kyllä neuvoo. Olin itsekkin hakemassa iibeelle ja opo auttoi tosi hyvin kaikissa jutuissa ja kerto jotain yksityiskohtia ib:stä, kuten että kirjat on kunnon tiiliskiviä :D Sitä tietoa ei nimittäin netistä löytynyt!


      • yasforsyk

        Jos saan udella niin minkä koulun IB:lle hait 'ysilläysi'? Ja ah, nää kirjat on preIB:lläkin jo aivan rakastettavan painavia ja ite IB:llä tulee sitte vähän enemmän ja painavempia tietääkseni. (Suosittelen hankkimaan repun)

        Ja KBecks, jos laittaa jonkun tietyn IB koulun ensimmäiseksi niin ei siitä saa mitään lisäpisteitä. Paitsi tietenkin jos vaikkapa SYKin haastatteluissa sanot SYKin olevan ensimmäinen vaihtoehtosi, niin kyllähän ne haastattelijat siitä vastauksesta tykkäävät, mutta virallisesti järjestys ei vaikuta pisteisiin.


      • ysilläysi

        En ole siis IB:lle hakenut. Muutin mieleni :)


      • yasforsyk

        Aaaaaa! dammit :q Noh, toivottavasti pääset sinne minne hait! :)


    • ysilläysi

      Miten ne IB:n kirjoitukset eroaa tavallisesta, kun nehän eivät ole samanlaiset kuin normilukiossa? Miten jatko-opiskelu onnistuu jatkossa tai miten ne pisteytykset mahtaa mennä...

    • Aeva

      Itse hain Lahteen IB-linjalle. En nyt ala selittelemään kummempia syitä, mutta pääsykoe stressaa mua jo nyt aivan liikaa. Uskon pystyväni tuottamaan puhetta ja tekstiä sekä englanniksi, että suomeksi, mutta matikka ei ole vahvimpia aineitani. Keskiarvoni on "säälittävä" 9.2, mutta tietääkseni Lahteen ei 10 keskiarvolla haekaan kovin moni. Onko mulla mitään mahdollisuuksia päästä sisään?

      • PelokasIBlleyrittäväysi

        Omg mäki hain lahteen! Syk on mulla ekana ja kannas tokana haussa. Oudosti sykistä on tullut pääsykoekitsu mutta kannaksesta ei D: pelottaa pääsykokeet ihan hirmuisesti, mulla ka 9,54 mutta silti kaikki vaikuttaa niin überosaavilta ja ää D:


    • IB-linja

      Olen tällä hetkellä kahdeksanella luokalla ja olen ajatelut hakea IB linjalle. Keskiarvoni on 9.6. Haluaisin kysyä minne lukioon kannattaisi hakea? (espoo , vantaa ja helsinkin) minne pääsee helpoiten?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1816
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1478
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1123
    Aihe