pohojalaanen tunnistaa pohojalaasen

sukuharrastaja

Ja suomalaanen suomalaasen.... Kun on lentokentällä, tai ulkomailla, niin mistä sitä jotenkin aina tunnistaa että nuo on suomalaisia, vaikkei kuule edes puhetta? Kun miettii että ihmisiä on niin monennäköisiä täällä Suomessa, niin silti jotenkin ulkomailla ja lentokentillä tietyt ulkonäköpiirteet jollain mystisellä tavalla paljastavat suomalaisen. Merkillistä. En osaa sanoa mistä tunnistan, mutta tunnistan kuitenkin.

Sama asia pienemmässä mittakaavassa. Suomessa liikkuessa jotenkin heti tunnistan pohjalaisen, tarkoitan siis eteläpohjalaisen. Tai etenkin niinpäin, että kun liikkuu esim Turussa ja Tampereella, niin ihmisten ulkonäköpiirteet näyttävät jotenkin vieraammilta, verrattuna siihen kun liikkuu e-p:llä. Joka puolella e-p:tä on jotain tuttua piirrettä ihmisten ulkonäössä.

Tästä kun pienennetään mittakaavaa edelleen, niin olen oppinut huomaamaan tiettyjä eroja e-p:n sisällä. Jollain tapaa esim kyrönmaalaiset ovat tietynnäköisiä, kun taas peräseinäjokiset taas toisennäköisiä. Tätäkään en osaa selittää millä tavalla. Mutta aika usein osaan sanoa (erehdyn toki joskus) ulkonäön perusteella, mistä päin e-p:tä henkilö on. Esim ilmajokiset ovat erinäköisiä kuin kauhavalaiset. Erehdyn toki silloin jos henkilö ei ole ns paljasjalkainen pohjalainen, esim joillain on karjalaisgeeniä, tällöinkin osaan toki monesti sanoa että kyseessä ei ole ns täysverinen pohjalainen.

Esimerkiksi vahvasti yksinkertaistettuna (rautalankamalli) kyrönmaalaiset näyttävät enemmän tai vähemmän näyttelijä Seymour Hoffmanilta, miehet siis. Ei siis suoraan, mutta joku yhdistävä tekijä kuitenkin, ei kaikilla, mutta monella.

Suupohjassa on enemmän ns romanigeeniä näkyvissä. Toisaalta myös härmässä päin on tummaa perimää. Sitten on paljon pieniä eroja, joita ei osaa selittää, mutta jotenkin joku alkukantainen aivosolu ne osaa erottaa ja yhdistää.

5

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siitsennäkee

      Espanjalaiselta katukauppiaalta kysyin, että mistä tietää, että joku ryhmä on suomalaisia ja osaa puhua ne muutamat suomenkieliset lauseensa. Vastasi, että suomalaiset on lihavia ja heillä on ryppyiset vaatteet ;-)

    • suomi poika

      Höpöä pukkaat. olen kiertänyt maailmalla ja Suomen-niemeä vähän paljon. Kantasuomalaiset niin sekaantuneet, että sivukylillä voi olla joitakin piirteita mutta asutuskeskuksessa ei ihmisten eroavuutta voi enää erottaa.

      Kielellinen murre paljastaa joskus mutta valitettavasti murrekin alkaa sekaantua yleiskieleen.

      Maailmalla liikkuessani, aikoinaan nuorempana, seurasin ihmisten olemusta ja etsin tuttuja piirteitä, kai joku kaipuu kotisuomeen. Lopulta siirryin ihmisvilinässä etsimättä tuttuja piirteitä

      Se täytyy tunnustaa, että Suomen rajan, kun ylitti niin joku ihmeen helpotus valtasi mielen, vaikka oli vuosi, kaksi takana.

      • sukuharrastaja

        Että höpöä sitten, se...selvä, kiitos, eipä kestä.


    • paljon osuvampi

      Muuta nimimerkkisi "sukurutsariksi".

    • ei-pohjalainen?

      Minulle tuli kerran vanhempi herra sanomaan uimahallin pukuhuoneessa, ettei minulla ole pohjalaista profiilia. Siinä sitten vastaillessani miehen kysymyksiin kerroin asuneeni koko ikäni Etelä-Pohjanmaalla ja että sukuni on myös enimmäkseen täältä kotoisin, vain äitini isä on muualta, Keski-Suomesta. Hänen mielestään se selitti asian.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe