AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Iskias

17 Vastausta 14 429 Lukukertaa
Olen kyllä netinkin selannut aiheesta.

Siis, mulla alkoi selkä kipeytyä noin ½ vuotta sitten. Ristiselästäni olen ollut aina heikko. Nyt alkanut "pistelemään" ja "kylmenemään" jalkateriä. Kipua ei reisissä eikä pakarassa. Lääkärissä juostu ja kuvattu selkä viime viikolla, tosin tuloksia en ole vielä kuullut. Kipu ei ole ristiselässä, vaan ylempänä. Selän lihaksisto ollut tosi lujilla. Kumarasta nouseminen tuntuu selässä. Tuli mieleen että, voiskohan oireet olla iskiaksesta johtuvia???

iskias on oire

Iskias on oire, ei syy. Iskias oireilee, kun iskiashermo on puristukissa. Jokin lihas painaa hermoa jostakin syystä. Veikkaan, että syyllinen on kiertynyt suoliluu. Se aiheuttaa epästabiilisuutta lantion ja alaselän lihaksiin.

Alkuper

Hain juuri tk:sta röntgenlausunnon:

Lanneranka

Presacraaliväli on madaltunut - - SI-nivelet normaalit.

Mikä on tuo presacraaliväli? Mietiskelen että noinkohan se kipukohta näkyy lannerankakuvissa. Sehän on ylempänä.

Miten tuo madaltuma vaikuttaa selkäkivun syntyyn. Teen fyysistä työtä jossa joudun jonkun verran kumartelemaan ja nimenomaan, kumarasta nouseminen tuntuu ylempänä kuin lantio.

normaalit

Normaalit SI:t tarkoittaa, ettei siellä ole tulehdusta. Mullakin on parikin vastaavaa lausuntoa omista kuvistani. Silti mun suoliluu oli kiertynyt ja siirtynyt. Se ei noista tavallisista edestäpäin kuvatuista kuvista näy.

Sitäpaitsi eihän lääkärit edes usko, että sellainen voisi olla olemassa... Eli eivät sitä tunnistaisi vaikka se kuvassa näkyisikin.

Sakraali eli sacrum on ristiluu. Presacraaliväli voisi olla ristiluun ja alimman lannerangan nikamaväli.

Kipu ei aina ole siellä missä se kivun syy on...

Alkup

Kuvattiin myös sivulta.

ohhoh

Harvinaista. Miksiköhän niin tehtiin? Kuvattiinko sut seisten?

Näkyykö kuvista suoliluut, siis molemmat yhtäaikaa? Onko ne samassa asennossa?

Alkper.

Kuvattiin selällään ja sitten kyljellä (vasemmalla). En osaa vastata kysymyksiisi :(

jospa kävisit hieronnassa

kireytyneitä kudoksia.

Ryhdin ja työergonomian tarkistus ja hoidot on paikallaan. Kuten myös monipuolinen liikunta ja venyttelyt...

Jos et liiku monipuolisesti (kävely,uinti,tanssi,hölkkä,kuntosali jne.jne), niin kulumaa tulee kun työssä rasittuu nikamat lihasten heikkouden/epätasapainon vuoksi...

ohhoh

Miksi tyrkytät SI-nivelongelmaa selitykseksi, vaikka mikään kirjoittajan oireista ei siihen viittaa millään tavalla?

siksi koska

tollasille kyselijöille en voi muuta sanoa kuin että luoja on teitä armahtanut että si ei ole pois paikoiltaan. eikä oireile tai oireilee niin että ette edes tiedä.
mulla on samaa hommaa ja jalta puutuilee myös ja jalkaterät on kipeät. olen sata varma myös itsestäni että vaivat johtuu si stä koska välilevyissä ei ole moitittavaa, mikä muu se voisi olla.????? mitäh

miten niin?

Mitkä oireet siihen ei viittaa?

Kun suoliluu kierähtää eteenpäin, niin takareiden lihakset kiristyy mutta myös pitkät selkälihakset, varsinkin psoas, joka kulkee suoliluun harjun kautta ylös selkään.

Samalla myös kierähtäneen suoliluun puolen jalka lyhentyy. Erimittaiset jalat aiheuttavat lantion kallistumisen ja pidemmän jalan puolen kierymisen eteenpäin. Näin lantio on kiertynyt vinoon monen eri akselin ympäri.

Nyt tuo lantion vinous aiheuttaa selkärankaan kiertoja ja mutkia -> yliliikkuvat nikamat, pullistumia, kulumista. Myös iskias-hermo joutuu helposti puristuksiin.

Tuo kireä psoas vetää rintarankaa jumiin ja siitä yläselänlihakset kiristyvät ja heijastavat kipua takaraivoon -> jännityspäänsärky, niskan rutina, ja myös olkapäähän.

Jalkojen erimittaisuus ja lyhyemmän jalan takareiden kiristymä aiheuttaa pohjekireyttä. Pidemmän jalan nilkka ja polvi voi kipeytyä, koska sen puolen lantio on työntynyt eteenpäin. Lonkka alkaa kulumaan. Lyhyemmän jalan jalkaterään tulee vaivoja. Pidemmän jalan kantapäähän vaivoja.

Ja tässä luettelin nyt vaan ne mitä heti tuli mieleen...

Psoas

"..pitkät selkälihakset, varsinkin psoas, joka kulkee suoliluun harjun kautta ylös selkään."

"Tuo kireä psoas vetää rintarankaa jumiin..."

Patenttiratkaisijalta tulikin SI-nivelen lisäksi "uusi" idea psoaksesta. En ole ennen kuullutkaan, että sitä kutsuttaisiin pitkäksi selkälihakseksi. Eipä suoliluunharjuun liity eikä rintarangankaan puolelle ulotu kuin juuri alimpaan rintanikamaan asti.

No nimityksistä viis. Kaverin teoriat kun muutenkin täyttävät hyvin viimeisen Tekniikan maailman jutun huuhaan"tieteen" kriteerit muutenkin (artikkeli Huuhaatieteen markkinat, TM 10/2006). Joo, ja tiedän itsekin, ettei teknari ole kovin tieteellinen lehti itsekään.

aivan

"En ole ennen kuullutkaan, että sitä kutsuttaisiin pitkäksi selkälihakseksi."

Aika pitkä se kuitenkin on. Tai yksi niistä on.

Ja kutsutaanhan suurinta osaa skoliooseistakin virheellisesti idiopaattisiksi ihan lääkärimaailmassakin... Eikä AS:n tai sakroiliitin syntysyytä tunneta, siis lääketieteen puolella. Eikä MS:n. Eikä Parkinsonin. Eikä monen muunkaan...

"Eipä suoliluunharjuun liity"

Ei liity ei. Mutta kulkee sen editse. Ja kun suoliluu kiertyy eteenpäin (ja samalla sen psoas-lihaksen kiinnityskohta kiertyy taaemmas), niin suoliluun harja painaa sitä kireäksi.

"eikä rintarangankaan puolelle ulotu kuin juuri alimpaan rintanikamaan asti. "

Sehän riittää... Kun se vetää yhden kohdan jumiin, niin siitä alimmasta rintarangan nikamasta lähtee useita lihaksia ylös niskaan molemmin puolin nikamaa. Ne nikamat kiristyy sit vuorostaan...

hmmm

Mikä selkälihaksista on psoas-lihas?? Lantion vinous ei kyllä aina aiheuta yliliikkuvia nikamia selkään ja sen voin täysin omasta kokemuksesta sanoa.

ahaa

Vastauksesi perusteella oletan, että sulla on yliliikkuvat nikamat ja lantio suorassa.

Oletko miten todennut, että lantiosi ei ole vinossa?

Ja jalkasi ovat siis millilleen yhtä pitkät? Ryhtisi on hyvä eikä polvia tai nilkkoja ole koskaan mikään vaivannut?

tota tota

Issias voi johtua pelkästään piriformiksen eli päärynänmuotoisen lihaksen kireydestä. Ko. lihas saa aikaan lonkan ulkokierron. Jos tämä lihas kiristyy niin se painaa issias hermoa. Monia muitakin syitä issiakseen olla..

oikeassa olet

Tuo on yksi syy ja muitakin voi olla. Mutta miksi se piriformis kiristyy yhtäkkiä? Mikä siihen on syynä?

googlettakaa

"Piriformisoireyhtymä
Patofysiologia ja etiologia
Piriformis-lihas lähtee 2-4 nikaman pedikkeleistä ja vierekkäisiltä alueilta sacrumin lateraalipinnalta. Lisäksi sakroiliaalinivelestä lähtee faskia, joka on kontaktissa nivelen anteroriseen nivelsiteeseen ja sakraalihermoihin 1-3. Iskiashermo kulkee ulos lantiosta tavallisesti piriformis-lihaksen alapuolelta, mutta gemellus superiorin, inferiorin ja obturatus internus -lihasten yläpuolelta. Iskiashermon pinnettä tässä kohdassa kutsutaan piriformis-oireyhtymäksi. Yeoman on kuvannut vaivan jo vuonna 1928 (4). Ensimmäinen selostus iskiashermon kirurgisesta vapautuksesta tällä alueella julkaistiin 1934 (5).

Piriformis-oireyhtymässä on tavallisesti kyse piriformis-lihaksen poikkevasta kireys- ja jännitystilasta. Vaivan voi aiheuttaa pakaran alueen vamma (6,7) tai piriformislihaksen tai iskiashermon kulun anomalia (8). Pecina (9) havaitsi 130 kadaaverin tutkimuksessa 6,2 %:lla iskiashermon n. peroneus communis -osan kulkevan piriformislihaksen jännemäisen osan lävitse ja arveli tämän altistavan piriformis-oireyhtymän oireiden kehittymiselle. Kireä piriformis aiheuttaa lantion sisältä ulos tulevaan iskiashermoon lisääntynyttä hankausta ja painetta. Hankaus saa iskiashermon ympärillä olevan löysän rasvakudospehmusteisen tupen paksuuntumaan ja fibrotisoitumaan. Syntyy hermorungon pinne eli entrapment-oireyhtymä. Hermon runsas liike esimerkiksi urheilun ja liikunnan yhteydessä sekä lihasten toistuva jännittyminen ja hypertrofia voivat vielä edistää oireiston kehittymistä (kuva 1).

Harviaisempia syitä pakaran alueen piriformistyyppiseen kipuun ovat kasvaimet (6,10), verisuonianomaliat (11), gluteuslihasten ja gluteaalihermojen muutokset (12,13)."

Lähde: http://www.kaypahoito.fi/kh/kh_julkaisu.NaytaArtikkeli?p_artikkeli=sll19439
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta