milloin silmien väri muuttuu viimeistään?

tiitu

meillä molemmilla vanhemmilla on ruskeat silmät, ja tytöllä (8 1/2kk) vieläkin siniset, häivähdys vain ruskeaa molemmissa silmissä, muutama pieni juova menee. Isoveljellä muuttui jo 4kk iässä, mutta neidillä on vain ja pysyy sinisyys silmissä. voiko pompata sukupolvien yli sinisilmäisyys. vai muuttuukohan vasta myöhemmin. ihmetyttää vai kun olen kuullut että puolenvuoden ikään mennessä pitäisi muuttua. hidas on muuttumisprosessi :)

16

8099

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sinisilmäinen..

      En tiedä milloin väri muuttuisi viimeistään, mutta tuosta sinisilmäisyyden "pomppaamisesta" sukupolven yli: Ruskeasilmäisyys on ns. peittävä ominaisuus. Eikös se mene niin, että sinisilmäisille vanhemmille ei voi syntyä ruskeasilmäisiä lapsia, mutta ruskeasilmäisille voi syntyä sinisilmäisiä, jos heillä on sekä sini- että ruskeasilmäisen geeni? Muistelisin näin biologian tunnilta... Eli havainnollistettuna näin: kun vanhemmat ovat Rs ja Rs niin heille voi syntyä lapsia joilla ss (=sinisilmäinen) tai Rs tai RR jotka ovat molemmat ruskeasilmäisiä? Korjatkaa jos muistan väärin. Eli onko tytön isovanhemmilla minkä väriset silmät?

      • tiitu

        isovanhemmat on vihreä ja ruskea silmäisiä. Kummankin isoisovahemmilta taasen löytyy kyllä sinisiä silmiä.


    • muumimamma86

      kuulin että silmien väri pitäis muuttua puolen vuoden ikään mennessä.. itselläni on ruskeat silmät mutta kummallakaan vanhemmista ei ole.. mummollani on.. eli silmien väri voi hypätä sukupolven yli..

      • Kyllä ne silmän värit voi ...

        sukupolvienkin yli. Esim. omalla äidilläni ja hänen kaksoisveljellään on molemmilla ruskeat silmät vaikka heidän MOLEMMILLA vanhemmillaan oli siniset. Suvussa vaan on paljon ruskeasilmäisiä.

        Isälläni on vihreät(ja äidilläni siis ne ruskeat), itselleni tuli kyllä täydellinen coctail noita kahta väriä.

        Miehelläni on ruskeat silmät; pojallamme on sinertävänvihreät ja tyttärellämme täysin tumman ruskeat. Tyttömme on nyt myös 8 1/2kk ja kyllä meillä ainakin oli silmien väri selkeästi ruskea jo parin kolmen kuukauden iässä. :)


      • elikäs
        Kyllä ne silmän värit voi ... kirjoitti:

        sukupolvienkin yli. Esim. omalla äidilläni ja hänen kaksoisveljellään on molemmilla ruskeat silmät vaikka heidän MOLEMMILLA vanhemmillaan oli siniset. Suvussa vaan on paljon ruskeasilmäisiä.

        Isälläni on vihreät(ja äidilläni siis ne ruskeat), itselleni tuli kyllä täydellinen coctail noita kahta väriä.

        Miehelläni on ruskeat silmät; pojallamme on sinertävänvihreät ja tyttärellämme täysin tumman ruskeat. Tyttömme on nyt myös 8 1/2kk ja kyllä meillä ainakin oli silmien väri selkeästi ruskea jo parin kolmen kuukauden iässä. :)

        jos vaikka iso- tai isoisovanhemmissa on yksi musta tai yksi valkoinen, voi yhtäkkiä täysin valkoiset saada mustan tai mustat valkoisen lapsen. Oli kuulemma ollut telkkarissa ohjelmakin, kun mustat oli saaneet valkoisen lapsen ja kylässä kukaan ei ollut meinannut uskoa, että lapsi todella on heidän ja siitä paljon ongelmia.


    • silmäpuoli

      Mun veljen silmät muuttuivat sinisistä ruskeiksi ala-asteiässä ja kummallakaan vanhemmistani ei ole ruskeita silmiä.
      Eli on siis ilmeisesti todennäköistä et lapsesi silmien väri vielä muuttuu...

    • vihreäsilmäinen

      En tiedä tuota sinisestä ruskeaksi muuttumista, mutta meidän vihreäsilmäisessä suvussa kaikki 3 vuotiaat ovat olleet vielä sinisilmäisiä. Kuoluikään mennessä on suurimmalla osalla silmien väri muuttunut vihreäksi. Yhdellä veljelläni oli vielä teininä siniset silmät, mutta viime kesänä kuulin, että hänelläkin olisi nykyisin vihreät silmät. Hän on pitkästi yli 20 v.

      Mutta se silmien värin periytyminen on kyllä huomattavasti monimutkaisempi juttu kuin mitä koulussa on opetettu. Meille opetettiin että silmienvärigeenejä peritään isältä yksi ja äidiltä yksi, mutta myöhemmin olen kuullut, että niitä saataisiinkin molemmilta 3, eli yhteensä 6.

      • sinisilmäinen..

        Niin varmasti onkin silmien värin periytyminen monimutkaisempi juttu, ja kun ajattelee, miten monisävyiset silmät voivatkaan olla! Vihreät ruskealla keskustalla, tai siniset vihertävän ruskealla reunuksella... Mutta eiköhän se perussääntö kuitenkin päde, ettei täysin sinisilmäisille vanhemmille tule ruskeasilmäisiä lapsia?


    • Värin

      Eli lapsen silmät määräytyy aina isältä ja äidiltä saadusta tekijästä. Ruskea on dominoiva ja jos toiselta saa ruskean tekijän ja toiselta sinisen, väri on ruskea. Jos taas molemmilta saa sinisen tekijän, väri on sininen. Kuitenkin jos vaikka sulla onkin ruskeat silmät, silmissäsi voi olla se sininen tekijä piilevänä, kuten myös miehelläsi. Tällöin on mahdollista, että lapsesta tulee sinisilmäinen, vaikka itse olettekin ruskeasilmäisiä.

      Meillä mies on ruskeasilmäinen ja omani on sinivihreät. Lapselle piti tulla ruskeat, kun miehellä on mahdottomuus olla mitään sinisyyttä silmissä. Ruskeat silmät on musta myös kaikkein kauneimmat. Aluksi lapsen silmät näytti lähinnä harmailta ja 2-3 -kuisena käytiin miehen sukulaisissa tappelua, että minkäs väriset ne silmät on. Minusta ja muutamasta muusta kun ne oli jo selkeesti ruskeat, mutta osa yritti väkistin tehdä pojalle sinisiä ja osa vihreitä silmiä. Mutta eipä voi biologiaa kumota ja ruskeathan ne on niin kuin pitikin. Ei ole enää vaihdellut väriä ja nyt on 10 kk.

      • vielä--

        Eli pari-kolmekuisena oli aika vaalea ruskea, mutta nyt niin isot ja tummat. Ihokin oli vaaleampi kuin minulla, mutta nyt on aika tummaihoinen. Silti lapsesta ei näe, että hänessä on ulkomaalaista verta (isä turkkilainen), on ihan suomalaisen näköinen. Mutta iän myötä se ristiverisyyskin varmaan tulee näkyviin.


    • lissa

      mulla itselläni on ruskeat silmät ja miehelläni on vihreät. Pojalla on niin siniset silmät kuin vaan siniset voi olla. Pojalla ikää nyt 9kk.

      Kaikilla lähisuvun miehillä kummallakin puolella on vihreät silmät, mutta mieheni on kertonut että hänellä oli vielä ala-asteiässä siniset silmät ja muuttuivat vasta myöhemmin vihreiksi. Tämän hän muistaa siitä kun oli katkera katsellut kaverinsa vihreitä silmiä koska hänen lempivärinsä oli tuolloin vihreä. Mutta nyt on kyllä todella vihreät.
      Saas nähdä kuinka pojalle käy :) Onhan se hassua tietty kun itsellä on ruskeat silmät, isällä vihreät ja pojalla siniset :)

    • ................

      Muistan jostain lukeneeni että vasta 3-vuotiaalla lapsella on juuri sen väriset silmät, kuin tulee olemaan (tuskinpa kuitenkaan esim sinisilmäinen 2-v enää ruskeasilmäiseksi muuttuu). Meillä miehellä siniset, itselläni ruskeat, tytölle tuli 3 kk:n iässä ruskea lopullisesti läpi. Sinistä ei enää ollenkaan ole havaittavissa.

      • luonnonoikku

        Äitin työkaverilla on muuten silleen hassusti, että toinen silmä on ruskea ja toinen sininen, että se kait se kaikkein vähiten toivottu vaihtoehto...


      • ruskeasilmäiset

        meillä taas lapsi 10 v ja nyt muuttunu silmät puoliksi ruskeiksi. Kokoajan laajenee tuo väri, tähän asti oli täysin siniset. itsellä ruskeat, isällä siniset, mun vanhemmilla vihreät ja siniset ja silti musta tuli ruskea, myös serkulla ja isän äidinäidillä ruskeat vaikkei kellään muulla ole suvussa.


    • ouyipuy

      Silmienvärini muuttui sinisestä vihreään noin 10-vuotiaana...

      • mantou

        Mulla muuttui kans tosi myöhään sinisestä vihreään eskarissa oli vielä siniset, ekalla luokalla vihreät :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe