5kk ensimmäinen sana

Totta on

Aviomieheni ja yksi hänen pikkusiskoistaan sanoivat ensimmäiset ymmärrettävät sanansa jo viisikuisina.

Oletteko kuulleet vastaavasta?

20

8541

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • klsdghjl

      Kai tuo on mahdollisen rajoissa...
      Meidän poika matki sanoja siinä viiden kuukauden paikkeilla, siis niin, että kun hoin jotain sanaa, poika toisti perässä. En tosin pidä tuollaista matkimista oikeana puheena, koska ei pojalla ollut aavistustakaan siitä mitä sanoi.
      Monesti vauvojen jokeltelu voi kuulostaa puheelta aikuisen korvissa, tavuja tulee vahingossa sellaisessa järjestyksessä että muistuttavat jotain sanaa, esim. mamma, vauva, pappa...

      • .-.

        kyllä tarkoitin.

        Mieheni puhui 5-kuisena sanat: äiti, tissi ja kissa.


      • vieras5
        .-. kirjoitti:

        kyllä tarkoitin.

        Mieheni puhui 5-kuisena sanat: äiti, tissi ja kissa.

        Kyllä meilläkin sanoi samat sanat, vaikka eihän hänen kanssa puhutta edes suomea kotona...


    • Nimetön

      Mutta mitäpä sitten? Ei kai sillä kokonais kehityksen kannalta ole merkitystä milloin eka sanan sanoo, jos puhee myöhemmin kehittyy normaalisti. Ei kenestäkään tee ihemlasta (vaikka vanhemmista voi siltä tuntua sillä hetkelllä)

    • 4-5 -kuisena

      Ihan sellaisia yksitavuisia vahinkolaukauksia on, ei, en, joo, yes tuli varmaan jo 2-kuisena, mutta ensimmäinen oikea sana, äiti, tuli tosiaan jo 4-5 -kuisena jo useampaan kertaaan. Puolivuotiaana toisti jo perässä "äiti", "iti" (=isi). Mummo, vauva 7-kuisena, kiitos tasan 8-kuisena, yabo (=isän äidinkieltä ja tarkoittaa isää) tuli 9-kuisena ja englanniksi okay jotain 7-8 -kuisena. En nyt muista kaikkee, mutta 8-kuisena oli varmaan jo 10-12 sanaa.

      Se on selvää, että puolvuotias ei vielä tajua sanojen merkityksiä, mutta kyllä niitä oikeita sanoja voi vahingossa tulla. Tarkoituksella meillä alkoi tulla ehkä tos 7-8-kuisena, en muista enää. Varmaan 5-kuisena jo viesti muuten kyl tosi selvästi: puri poskesta kun nälkä, olkapäästä kun väsynyt, jalasta jos piti päästä sohvalle...

      Tosin meillä on ollut harvinaisen vaativa tapaus, että ei ole oikeestaan koskaan pahemmin päiväunia nukkunut ja ylisosiaalinen, ei hetkeä viihtynyt yksin ennen kuin oppi ryömiin 7,5-kuisena, luettu on paljon ja järjestämällä joutunut järjestään viihdykettä, että on varmasti kuullut puhetta aivan eri määrin kuin sellainen itsenäinen omikseen viihtyvä lapsi. Meillä poika on vielä tosi pitkä ja liikkeelle lähteminen on vastaavasti ollut hitaampaa.

      Nyt poika on 11-kuinen ja hän ymmärtää puhetta selvästi 3 kielellä, mutta sen jälkeen kun alkoi seisomaan, niin sanoja ja puhetta tulee selvästi vähemmän ja suomen kieli on jäänyt taka-alalle, vaikka sitä kuulee varmaan 90%. Laulaa isänsä kielellä ja kyselee "kuka?", "kuka tuo on?" isän äidinkielellä, vaikka äidille puhuu ja tarkoittaa "mikä tuo on?"

      • 8-kuisena

        kun huuteli mummon koiralle: "Hila, Hila..." ja kun koira ei noteerannut mitenkään, tuli ihan "Hei, Hila!". Mutta lapsen logiikalla kaikki koirat on nyt Hila eli lapsi ei ymmärrä, että Hila on vain se mummon koira.


    • vilosohvi

      Tämä on mielenkiintoinen aihe. Oma lapseni "sanoi" ihan selkeästi ei 2kk iässä. Oltiin esim. lääkärintarkastuksessa ja vauvalla oli korvatulehdus eikä hän pitänyt yhtään tarkastuksesta vaan kuulosti huutavan koko ajan "eieieiei". Lääkärikin nauroi, että ihan kuin sanoisi ei. Pari kuukautta myöhemmin vauva "sanoi" äiti kolmena päivänä peräkkäin ja sellaisilla hetkillä, kun minua kaipasi selkeästi. Muutkin, kuin minä kiinnittivät asiaan huomiota ja sanoivat, että ihan kuin olisi sanonut äiti. Sen jälkeen nämä unohtuivat ja lapsi sanoi äiti sitten uudestaan vasta 8kk iässä.
      Ihan mietiskelin, että onkohan vauvoilla joku valmius puhumiseen jo paljon aiemminkin, kuin yleisesti ajatellaan...mitä heillä aivoissa onkaan...jotain, joka ehkä unohtuu kehityksen alussa...

      • ja paljon tapahtuu

        kohdussa. Ovat tutkineet, että jos lapsi raskausaikana kuulee paljon esim. jotain laulua, hän isona tunnistaa sen, vaikka ei sitä olisi "koskaan" kuullutkaan. Eli joku muistijälki varmaan jää. Tuttu kohdussa kuultu tuutulaulu voi rauhoittaa vastasyntynyttä jne.

        Itse en esim oman pojan kohdalla pysty nimeämään ajankohtaa, jolloin hän olisi tunnistanut nimensä, kun tuntuu että tunnisti varmaan jo tosi pienenä. Hänellä nimi oli valmiina jo 1,5 vuotta ennen raskautta ja nimellä puhuteltiin. Isä joskus yritti raskausaikana tehdä pojasta tyttöä, mutta itse olin varma, että lapsi on poika enkä suostunut edes miettimään tytönnimeä.


    • aika jännä

      meillä poika hokenut äitii äitii 5kk ikäisenä.nyt kuukautta myöhemmin sanoo äiti, äiti ja ei ei..enpä laske näitä sanoiksi.kyllä ne on matkittuja äänteitä.ja nämä "sanat" ovat varmasti kiinni ihan kuuliasta...

    • <4 kk

      On se mahdollista, on tiedossa tapaus. Eka sana alle 4 kk, eka lause 1 vuoden iässä. Toki äärimmäisen harvonaista

    • äiti.

      Meillä 7 kk sanoi äiti

    • mielipiteeni.

      Onhan tuo mahdollista.
      Eipä tuota asiaa voi kuitenkaan varmistaa, onko totta vai ei. Et varmaankaan ollut itse kuulemassa kun miehesi "puhui" nuo ensimmäiset sanansa (jollet ole miestäsi parikymmentä vuotta vanhempi ;D ). Aika kultaa muistot monen äidin mielessä, ehkäpä anoppisi on erehtynyt muutamalla kuukaudella. Todennäköisin vaihtoehto on, että kyseessä todella oli vain sanoilta kuulostavia äännähtelyitä. Monelle yli-innokkaalle äidille mikä tahansa mongerrus kuulostaa ihka aidoilta sanoilta... Ei millään pahalla ketään kohtaan. Sitä paitsi nuo mainitsemasi sanat ovat juuri sellaisia äännähtelyitä joita kaikki vauvat pitävät, vain hassuimmat meistä pitävät niitä tarkoituksellisina.

      • oikeesti...

        Voi teidän kanssanne... Jos 4 kuukautinen vauvasi ei vielä puhu, voit toki aina antaa hänelle kynän ja paperia jotta lapsi voi ilmaista itseään!


      • 1/2-vuotiailla

        Mm. Kaksplus-lehti kirjoitti tästä, että maailmalla on levinnyt buumi opettaa viittomakieltä vauvoille ja jo 1/2-vuotiaat viittovat ymmärrettävästi esim. "nälkä", "jano", "uni", millä monta alle vuoden ikäisen turhautumisitkua on vältettävissä. Miksipä siis ei voisi tarkoituksellisesti matkia tiettyjä sanoja? Meillä ainakin poika ilmaisi tahtonsa hyvin selkeästi jo 5-kuisena: puri poskesta, kun nälkä. Puri olkapäästä, kun halusi nukkumaan. Puri jalasta, jos ei päässyt syliin jne. Tämä kuvio jatkunut niin pitkään, että vahinkoja ei ole. Ja pystyyhän lapsi viittomalla osoittelemaan tavaroitakin, joita haluaa, vaikkei sanoja vielä kaikelle olisi. Älyllinen olento, kuka uskois!


    • alle vuoden ikäisenä

      Kyllä, tutun poika oli paljon alle 1-vuotias, olisikohan ollut joku 9kk kun oli sylissäni, katsoi kattolamppua ja sanoi selkeästi "aurinko". Olin ihan ihmeissäni (tämä on kuitenkin tosijuttu!), en saanut häntä sanomaan sanaa uudestaan (on aina ollut sellainen että sanoo asiat vain kerran eikä suostu toistamaan), sanoin että "ei kun se on lamppu" ja sitten menimme yhdessä ikkunasta katsomaan näkyisikö aurinkoa (ei näkynyt). Pojan äiti valitettavasti vaan ei oikein ollut kiinnostunut koko asiasta ja hän luopuikin huoltajuudesta hieman myöhemmin.

    • mamma--

      mulla vannhempi pika alkoi sanomaan sanoja 6 kk iässä, aina herätessään huusi äitiä ja sanoi myös anna, ynty (auto),önö(jono) ja nyt toinen poika on 9 kk ja sanoo äiti, baba (isä), eijja (kutsuu iso veljeä eijjaks)

      • hämmästyneeni

        todellakin, n.11v. sitten kun tyttäreni n. viikon ikäisenä yritti hymyillä, katsoi silmiin ja sanoi aivan selvästi ätä. Siis tarkoitti äitiä, ilmekin oli niin rakastava.
        Joku toinenkin tapaus oli, mutta en enää muista mikä.
        En epäile siis yhtään noita kertomuksia edellä.


    • ei ooo provoa ei

      Poikani noin 5min jälkeen syntymästä sanoi ääääää ääääää.. joka siis tarkotti siis niingu selkeesti et nyt tarttee saada tissiä ja heti.. samaa sanonut sen jälkeenkin... ääää ääää tarkottaa itelläkin maitoa..

      Jos siis jollain kestää joku 4kk niin ei kyl selkeesti ole lapsi kovinkaan älykäs...

    • on mahdollista

      Meidän tyttö sanoi 6kk iässä sanan äiti. . Sitten alkoi vuoden iässä tulla enemmän sanoja. kakka, kukka, pupu, vauva jne

    • Simo Siittiö

      Meikämanne se jutella loilotteli pitkät litaniat jo siittiönä!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      22
      1321
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe