AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / Kulkuvalon asennus

Kulkuvalon asennus

17 Vastausta 4 420 Lukukertaa
Ajattelin laittaa pienen mökkiveneen perään kulkuvalon koska sitä käytetään usein pimeän aikaankin. Akku on (12V 60Ah huoltovapaa-akku ja kotelo sille) ja itse valokin (10w) on jo hankittu. Nyt mieteskelen että minkälainen kytkentä siitä pitää tehdä.

Vene on siis pieni avovene jossa takana istuimen alla pieni tila akulle yms. Käynnistys tapahtuu käsin joten akku on vain valoa varten.

Minkälaisia liittimiä yms. ettei pääse hapettumaan?
Ilmeisesti johtimeksi riittää hyvin 1,5mm. Minkälainen kytkin siihen kannattaisi hankkia?
Entä sulake? Tarvitseeko sitä? Mihin väliin?
Minkälaisilla liittimillä johtimet kytketään akkuun? Sähkökeskusta kun ei kannattane penkin alle tunkea pelkkää kulkuvaloa varten. Mahdollisesti myös tupakansytytin ja siihen käsivalaisin myöhemmin.
Tuleeko miinus johto valolta suoraan miinusnapaan?
Kaiken kaikkiaan koko virtapiirin rakentaminen on näin maallikolle ihan uusi juttu joten jos joku pystyy asiaa vähän valoittamaan niin suuret kiitokset jo etukäteen! :)

palovaara

älä vaan tee itse sitä, suurella todennäköisyydellä veneesi syttyy palamaan tai vahingoitat itseäsi!

voi voi

Eipäs nyt liioitella. Yhden 12V lampun osaa virittää ilman mitään riskiä kuka vaan. Eri asia on sitten jos aletaan tekemään isomman veneen kiinteitä sähköasennuksia suurille ampeeri määrille.

Jos käytät valoa vain silloin tällöin suosittelen seuraavaa:

- tavallinen valomasto (valkoinen 360 asteen valo), siihen se 10W poltin (pienempikin voisi olla riittävä, mutta olkoot näin)
- 1,5mm2 kaapeli ihan OK
- laita kaapelin päähän hauen leuat jotka nappaat kiinni akun napoihin silloin kun käytät valoa. Tässä on montakin hyvää puolta: akku ei vahingossakaan tyhjene itsestään, ei tarvitse sulakkeita jne. jne. Jos käyttöä harvakseltaan niin kytkeminen ei ole ylitse pääsemättömän suuri työ.
- jos veneessä on vain ajovalo & pilssipumppu ei tarvita sulakkeita (yleinen ohje vene puolella). Toki ei ne haitaksi olisi, mutta....

Näilä eväillä eteen päin. Ja vielä lopuksi: aika sankari saa olla joka pystyy pienen avoveneen polttamaan 12V järjestelmällä. Nou hätä. (kunhan et nyt sitä akkua vetäse piuhoilla kiinni bensa tankkiin =)

tee esim näin

esim akun + navasta noin 10 cm päähän sulake johdon väliin... sen jälkeen jos laittais katkaisimen, edelleen johdon välille ... lampussa olevat johdot voi laittaa mitenpäin vaan... eli ei ole väliä kumpaan tulee +ja kumpaan - .. sit toinen johto miinusnapaan.... ps sulake pitää aina olla kytkennöissä (tulipalovaara)..... sulake 10amppeeria siihen

Kiitos

Ok, kiitos neuvosta, tohon malliin sen olin kuvitellutkin.

gfdhdfh

se sulake mitoitetaan sen johdon mukaan. 10 amppeerin sulake on MIN 1.5mm2 johdolle.mutta tuohon 10W lamppuun riittää 0.75mm2 kalustejohto johon MAX 6A sulake

VIRHE

Tarkoitit varmaankin, että 10 A:n sulake on MAX.
Tuohon systeemiin voi kyllä laittaa kaiken varalta pienemmänkin.

Valomasto olisi hyvä olla ainakin 1 metrin korkeudessä laidasta, jotta veneen matkustajat evät peitä valoa...
Muuten tuo syteemi on ihan "simppeli" ja edellisten ohjeiden mukaan.

(Yksi vastaaja oli sitä mieltä, että tämäkin pitää jättää itse tekemättä, mutta kaikilla saa olla omat milipiteensä ja jos on niin epävarma itsestään, niin kannatta tosiaan antaa muiden tehdä.)

dsfgsdg

tulipahan tyhmästi mokattua!tarkoitin että se 10A sulake on minimissään 1,5mm2 johdolle.

Lamppu

Jos käytäsit 24V/10W lamppua niin se ei "pala" niin herkästi kuin 12V lamppu.

asiaa

Jos lamppua syötetään 12 Voltin akulla, ei ole mitään tarvetta tai järkeä käyttää muuta kuin 12 Voltin lamppua.

Jos lamppua syötetään suoraan moottorissa olevalla generaattorilla (siis ilman puskuroivaa akkua), on tärkeää mitoittaa lamppujen teho yhtä suureksi kuin generaattorille luvattu teho on TAI käyttää 24 voltin lamppuja. Yksi 10W/12V lamppu suoraan moottoriin kytkettynä ei ylijännitteestä johtuen kestä kuin hetken.

24/10

24 V lamppu tuikuttaa runsaan 5 W sähköteholla suuremman vastuksensa takia. Hehkulanka pysyy kylmempänä ja vastuskin siten pienempänä, joten sentään yli 5 W menee. Kun on kyse lampusta, jonka vaihtaminen onnistuu vaikka istualtaan, ei vaihtovälin pidentämiseen kannata paljoa painoa panna. Varsinkaan, jos seurauksena on alle puoleen mennyt valoteho ja näkyvyys lämmöntuotannon viedessä ne alussa mainitut lisäwatit. Huoltoasemakin myy nuo lamput nykyään yleensä kahden kappaleen pakkauksissa.

noinkohan

24V lamppu tuikuttaa 12V:lla noin 2,5W teholla

ja on liian

Kulkuvalojen tarkoitus on näkyä. Turha tehdä turvallisuutta heikentäviä virityksiä ja ajella liian himmeällä kulkuvalolla. LED-valoja on jo hyväksytty.

mihin

Missä tarvitaan hyväksyntää?

Aina joku sekoittaa asiat valokeskustelussa. Myrskylyhty on paljon parempi kuin ei mitään valoa eikä kukaan kaipaa mitään hiton hyväksyntää soudarin valolta.

Nav.valoista pitää lähteä

Navigointivalojen valotehot (tai näkyvyys merimailia)on asetuksilla säädetty.Sen vuoksi lamppuja ei saa vaihtaa vähemmän valoa antaviin.

Laita LED

Jos halutaan päästä mahdollisimman pienellä kulutuksella, hankitaan LED-kulkuvalo/t. Hinta on kallis, ainakin toistaiseksi.

Hyviä ohjeita

Esim nimimerkillä kytkentä oli hyviä ohjeita.
Veneessä ei tulisi käyttää alle 1,5 neliömm johdinta. Voit laitta toki paksumpaakin, virtahäviö jos sillä tässä nyt on merkitystä on pienempi.
Sulake ja Kytkin on tarpeellinen.Osta sellainen pieni paneeli jossa on mukana molemmat. Kuitenkin mallia tavallinen että saat siihen varaosia (sulakkeita)joita säilytät muovipussissa ja teippaat ilmastointiteipillä muutaman kappaeleen varastoon sopivaan paikkaan samoin varapoltiimon.
Tärkeää on laittaa valo riittävän ylös, monestakin syystä. mm näkyy istuvien ihmisten yli, näkyy kauemmaksi, häikäisee sinua vähemmän.

vielä

Satsaa kunnon mastoon ja valotehoon.
Katsastajien minimivaatimuksia ei kannata kuunnella. Liikkeelä on näkynyt matkaveneiksikin
itseään kutsuvia kotimaisia malleja, joiden takavalo on noin metrin korkeudella. Turvallisuus
on pienestä kiinni.
 /   /  /  / Kulkuvalon asennus

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta