Mikä on paras käyttöjärjestelmä?

Naluuka

Itse olen aina käyttänyt Windowsia, mutta nyt olen miettinyt muita käyttäjärjestelmiä - lähinnä Macia. Mutta tietysti näitä muitakin. Windows kun ei taida olla ainakaan sieltä parhaasta päästä? Näin olen ainakin ymmärtänyt.

Mitä eroa käyttöjärjetelmillä noin yleensä on ja miten suuresti niiden käyttäminen eroaa toisistaan? Miksi esimerkiksi yliopistoissa ja ammattikouluissa on juuri iMac-koneita? Soveltuvatko ne paremmin kuvanmuokkaukseen?

Olen pian muuttamassa pois kotoa ja saan lahjaksi kannettavan. Minkälaisen siis pyytäisin? Teen myös www-sivuja, joten koneen tulisi olla hyvä jo noin kuvanmuokkausohjelmienkin ja nopeuden kannalta.

30

8185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AM_Tiainen

      Mac OS X on ehkäpä tämänhetkisistä käyttöjärjestelmistä se paras. Se on erittäin helppokäyttöinen ja suoraviivainen käyttöjärjestelmä. Vähän aikaa menee tietenkin oppiessa mutta se on kyllä helppo oppia. Vähän ajan päästä jo ihmetteletkin miten ihmeessä kaikki on tehty niin monimutkaisesti Windowsissa (aika yleinen tokaisu uudelle Mac käyttäjälle).

      Erot ovat käyttöjärjestelmien välillä aika pieniä jos verrataan Windowsia aja Mac OS X:sää. Molemmissa toimitaan täysin graafisella käyttöliittymällä joten erot tulevat siinä miten tietyt kohdat on toteutettu. Yleensä Windowissa tulee uusia ikkunoita valitnnoissa kun taas Macissa yritetään tehdä sama toiminto yhdessä ykkinassa. Samoin Macissa on yleisesti ottaen yritetty poistaa turhia mutkia pois karsimalla turhiakohtia ja yhdistämällä toimintoja.

      Esim. sellainen yksinkertainen toiminto kuin tietokoneen sammuttaminen menee Macissa ikonista eli tyyliin "Omppu ikon > Sammuta". Windows XP:ssä taas sama tapahtuu Käynnistä > Sulje tietokone > Uusi ikkuna josta vielä valitaan kolmeasta vaihtoehdosta (Valmiustila / Sammuta / Kirjaudu ulos) haluttu toiminta.

      Suurin ero on ehdottomasti Apple palkki jonka Microsoft kopio Windows 95:een (siitä tuli aikanaan hirveä sota mutta se on sitten toinen juttu). Microsoft ei nimittäin kopioinut Apple palkki ihan suoraan joten erot toimivuudessa on suuri.

      Apple palkki (Windows alapalkin vastine) toimii palkkina joka mukautuu käyttäjän toimien mukaan. Jos olet työpöydässä tai vaikka Finderissa (resurssinhallinnan vastine) niin silloin yläpalkissa on ne valinnat joita tarvitaan kyseisessä ikkunassa eli silloin siellä on Windows |Tiedosto|Muokkaa|Näytä|Työkalut|Ohjeet| vastineet. Jos valitse ohjelman niin silloin Windows palkit kohdat muuttuvat siksi mitä Windows ohjelmissa on aina yläpalkissa. Näin ollen ohjelmassa tai Finderin ikkunoissa ei ole Windowsista tuttuja valikoita vaan ne on aina siinä Apple palkissa. Se pitää ikkunat selkeinä ja toiminnot ovat aina käytettävissä. Nythän tosin Windows yritti tehdä saman mutta aika typerästi Windows vistan kanssa. Siinä nimittäin valikot on piilotettu ikkunoista ja ne saa tarvittaessa auki Alt nappia painamalla. Se teki Windowsin käytettävyydestä yhden kerran monimutkaisempaa. Eli ennen kuin pääset tekemään toimintoa se pitää tehdä mutkan kautta eli ensin painamalla Alt ja sitten vasta pääset tekemään halutun toimenpiteen kun taas Macissa valinnat on aina näkyvissä vaikka ne ei olekaan sotkemassa ikkunoita.

      No tuli ehkä höpistyä aika pitkästyttävästi tuosta käyttöjärjestelmän käyttöliittymästä mutta itse asiaan eli miksi niitä käytetään yliopistoissa ja ammattikouluissa? Mielestäni niitä Macceja ei käytetä sielläkään erityisen paljon. Sanotaan että koulutuslinja merkkaa paljon sillä esim. graafikot ja muusikot käyttävät paljon Macceja. Se johtuu siitä että Macciin on ollut aina hyvät softat noissa ympäristöissä. Monet ohjelmat on nykyään saatavilla myös PC:lle mutta Mac on pitänyt pintansa juuri helppokäyttöisyytensä takia sekä sen takia ettei niissä ole niin paljoa vikoja ja bugeja kuin Windows koneissa. Maccia pidetään musiikki ja graafisella alalla oikeana työkoneena. Windows mielletään niissä piireissä koneeksi joka vaatii säätämistä ja johon tulee mitä ihmeellisimpiä pikkuvikoja.

      Jos vastapainoksi pitäisi sanoa millä alalla taas käytetään paljon PC koneita on arkkitehti ja teknisillä aloilla joista suurin osa ohjelmistoissa tehdään edelleen Windows käyttöjärjestelmälle.

      Toinen vahvuus Windowsilla on pelit sillä Microsoft on onnistunut ajamaan itsensä läpi pelialalla oman suljetun DirectX alustallaan. Pelifirmat tekevät Windows käyttöjärjestelmille pelejä senkin takia että Windows käyttöjärjestelmällä varustetuilla tietokoneilla on suurin markkinaosuus.

      Macintosh tietokoneissa on se huono tai no hyväkin puoli että ne pyrkivät olemaan aina mahdollisimman hyvin varustettuja ja mahdollisimman laadukkaita. Tästä johtuu se ettei Apple valmista halpoja tietokoneita halvoista komponenteista ja niiden suunnittelu ottaa myös osan valmistuskuluista. Applen tietokoneiden hinnat pyörivät siinä missä laadukkaampien/kalliimpien tietokonevalmistajien koneet.

      Peruskäyttäjällä suosittelisin iMac/Mac mini tietokonetta tai 13" MacBook kannettavaa. Tosin onhan noita iMac tietokoneita ihan työkoneina siis ainakin noita suurempinäyttöisiä malleja koska iMacista löytyy niin tehoa kuin laajennettavuutta.

      • eiköhän toi ole

        pikemminkin makuasia mikä on se paras, epäilen että tiaisen akka/ukko on Applen jälleenmyyjä kun jaksaa hehkuttaa tuotteensa puolesta kuin Pentti Nelonen ikään (toki hän windowsin puolesta).

        Okei, wintuska ei ole paras mutta onko paras linux vai mac...onkin sitten juuri se makuasia kuten eräs koirakin totesi muniaan nuollessaan ja niistähän makuasioista ei voi kiistellä.


      • makuasia
        eiköhän toi ole kirjoitti:

        pikemminkin makuasia mikä on se paras, epäilen että tiaisen akka/ukko on Applen jälleenmyyjä kun jaksaa hehkuttaa tuotteensa puolesta kuin Pentti Nelonen ikään (toki hän windowsin puolesta).

        Okei, wintuska ei ole paras mutta onko paras linux vai mac...onkin sitten juuri se makuasia kuten eräs koirakin totesi muniaan nuollessaan ja niistähän makuasioista ei voi kiistellä.

        Väittäisin, että systeemin paremmuus riippuu käyttäjän tarpeista. Ja nehän ovat nykyään aika yksilöllisiä.
        Taitaa nykyään peruskäyttäjälle parasta tarjota nimenomaan OS X ja Linuxit.
        Mutta jo pelkästään se, että mikä Linux distro olisi sopivin kullekin, on jo vaikea kysymys sinänsä.


      • Kokemusta mac ministä

        Omistin tuossa mac minin vähän aikaa . Laitatin siihen lisää muistia ja juttelin pc huollon kaverin kanssa komponenteista. Ihan samoja kiinalaisia muisteja käyttävät kuin hp halpis läppäreissä ,,, Eli komponentit ei ole sen parempia mutta onhan mac käyttis hyvä ja komponentit yhteensopivia taatusti: Mutta mitään pro laatua eivät sen kummemin ole yhtähyviä kuin hyvät pc:kin osat..

        Mutta linuxia pidän hyvänä kone toimii paremmin ja kevyemmin kuin wintoosa ja mac os x hyvä mutta kallis meikäläiselle.


      • Huom: Kun puhun Linuxista, tarkoitan työpöytäkäyttöön suunnattua Linux-jakelua.

        OS X ei välttämättä ole se kaikkein paras, mutta käyttäjäystävällisin kuulemma kyllä. Kokemusta ei ole toistaiseksi itselläni. Parhaus riippuu siitä, mihin itse on mieltynyt. Linux-jakeluita on monia, joten asiasta ei voi sanoa suoraa tuomiota. Joka tapauksessa, on loputon valikoima, mistä valita. Varmasti löytyy kirjosta sellainen, joka sopii jollekin, ei yksi kaikille sovi.

        Kaikessa uudessa menee oppiessa oma aikansa. Työpöytäkäyttöön tarkoitettu linux-jakelukin on helppo oppia, ja vähän ajan päästä pääsee ihmettelemään aivan samaa asiaa -- miksi windows-puolella tämäkin asia pitää tehdä niin älyttömän typerästi, hitaasti tai monen mutkan kautta.

        Erot OS X:n ja Linuxin välillä ovat käyttäjän kannalta melko pienet, mutta ylläpitäjän kannalta eroavat toisistaan. Toisaalta asenne ja tahto on tarpeen kaiken uuden oppimiseen. Linuxissakin käyttäjä voi suorittaa kaiken graafisella käyttöliittymällä, ylläpitäjä saattaa joutua turvautumaan komentotulkkiin (joka on ylläpitäjän tehokkain työkalu esim. vakavissa vikatilanteissa).

        Tietokoneen sammuttaminen KDE-ympäristössä (joka on melko suosittu ympäristö työpöytä-linuxjakeluissa) tapahtuu K-valikko > kirjaudu ulos -> uusi valikko josta valitaan kolmesta vaihtoehdosta (Kirjaudu ulos / sammuta / uudelleenkäynnistä).

        KDE:ssä yksi merkittävä ero esim. Windowsiin on se, että palkkeja saa laitettua mielin määrin, ja niihin voi sijoittaa haluamiaan objekteja. Esim. Sään, suorittimen tilan, musiikkisoittimen ohjauspainikkeet, langattoman verkon tilan tai mitä vaan mieleen tulee, minne vain haluaa. Lisäksi KDE:ssa on "virtuaalityöpöydät", eli voit pitää yhdellä työpöydällä vaikka nettiselainta,sähköpostia etc. auki, toisella katsella TV:tä, kolmannessa suunnitella nettisivuja, neljännessä pelata shakkia. Kaikissa työpöydissä voi pitää pikaviestintä auki samaan aikaan vaikka vain yksi pikaviestiohjelma on käynnissä. Tämä on kätevä työkalu, kun sitä oppii käyttämään.


        Linux ei ole käsittääkseni vallannut oikeastaan kumpaakaan alaa. Grafiikan tuotto onnistuisi linuxillakin, mutta PSP:n tai PhotoShopin kaltaisia lippulaivoja ei Linuxilla oikein ole, ne eivät pidä itsestään meteliä. Muistelen, että itse käytin Corel Draw 9:ä Linuxissa PSP:n sijaan, ja se toimi erittäin loistavasti, paljon hehkutettu GIMP ei mielestäni vetänyt CD:lle vertoja. Nykyjään CD tosin on jo vanhentunut.

        Muusikointia en ole onnistunut vakavasti Linuxilla harrastamaan, yritin kyllä, mutta se vaati kunnolla toimiakseen silloin mm. Low Latency-kernelin kääntöä ja litanjan patcheja joita ei ollut silloin minun linux-ydinversiolleni. Linuxista ei toistaiseksi ole varteenotettavaa haastajaa Macintoshille tällä saralla.

        Ohjelmointi-alalla sen sijaan Linuxilla olisi erittäinkin hyvä pohja. Useimmissa linux-jakeluissa tulee (kaikkiin on asennettavissa) lähes kaikki mahdolliset ei-pantentoidut ohjelmointikielen tulkit ja ympäristöt standardeine kirjastoineen. Linuxiin on mahdollista saada mikä tahansa ohjelma toimimaan kääntämällä koodi, vaikka ko. ohjelmaa ei jostain syystä ole vielä paketinhallintaan ilmestynyt.

        Peliteollisuus Linuxille on vasta alkamassa, huhuja heitellään ja niistä ollaan kiinnostuneita. Winen tyyppiset matkinta-ohjelmat kykenevät ajamaan suurinta osaa "windows only" peleistä. Tilanne paranee koko ajan.


      • MacIntosh - on jo va

        on paras viestiketjun aloittajalle paras vaihtoehto.
        Helppokäyttöinen ja luotettava sekä kuvankäsittelyyn paras.


      • Minulle ...
        eiköhän toi ole kirjoitti:

        pikemminkin makuasia mikä on se paras, epäilen että tiaisen akka/ukko on Applen jälleenmyyjä kun jaksaa hehkuttaa tuotteensa puolesta kuin Pentti Nelonen ikään (toki hän windowsin puolesta).

        Okei, wintuska ei ole paras mutta onko paras linux vai mac...onkin sitten juuri se makuasia kuten eräs koirakin totesi muniaan nuollessaan ja niistähän makuasioista ei voi kiistellä.

        Windows on paras. Miksi? Siksi että olen tottunut siihen.


      • Miksvitusxp???

        Hommaa windows 8


      • translator

        "Mac OS X on ehkäpä tämänhetkisistä käyttöjärjestelmistä se paras. Se on erittäin helppokäyttöinen ja suoraviivainen käyttöjärjestelmä. Vähän aikaa menee tietenkin oppiessa mutta se on kyllä helppo oppia. Vähän ajan päästä jo ihmetteletkin miten ihmeessä kaikki on tehty niin monimutkaisesti Windowsissa (aika yleinen tokaisu uudelle Mac käyttäjälle)."

        Mistä kielestä ja millä kääntäjällä edellinen teksti on tuotettu?


    • Paras käyttis perushemmolle, joka ei pelaile PC:llä (Mac on PC!) ja jota tietokoneen kanssa räplääminen EVVVK on varsin kiistattomasti Mac OS X.

      Linuxilla kaikki sama hoituu ilmaiseksi, mutta ei välttämättä niin helposti: joutuu lukemaan juttuja, päättämään asioista ja tekemään joskus vaikeitakin valintoja. Satapäisen jakelujoukon aiheuttama sekavuus koko Linux-rintamaan ON hyvä vasta-argumentti Linuxin käytölle, FUDia levittää myös Microsoft vihjailuillaan. Joidenkin laitevalmistajien ostettu vihamielisyys Linuxia kohtaan ei tietenkään aloittelijan kannalta asiaa auta yhtään.

      Pelaajalle paras käyttis on pelikonsoli. ;)

      Pelikoneena PC tosin loistaa kaupallisiinkin peleihin saatavilla olevina ilmaisina modeina ja pelitasoina sekä yleisellä muokattavuudella. Pätevä PC-pelikone on valitettavasti järjettömän kallis verrattuna pelikonsoliin.

    • Mika...

      ... mäkille OsX on ainoa oikea, koska se on tehty sille ja se kuuluu siihen koneeseen kuin tuli kokkoon.
      Linuxi on paras PC:le.

    • KimmoK -- the ...

      Windows on paras - ei mihinkään.
      Se on yleiskäyttis joka tekee kaiken mutta tekee sen huonosti.
      Yleensä muilla käyttöjärjestelmillä on omat selvät vahvuusalueensa joilla ne on yleiskäyttistä parempia.

      Yleiskäyttiksistä suosittelisin läppäriin Applen OSX:ää ja pöytäkoneisiin Linux Ubuntua.
      Pelaamiseen voi varauksella suositella windowsia.

      (vuoden vaihteen jälkeen aloitin kotilaitteissa siirtymisen pois Windowsista, koneet nopeutuvat, rauta alkaa toimia paremmin ja ongelmat vähenee, windows löytyy enään vain kannettavasta mutta siitäkin se pitää pois saada ASAP)

      Omat haaveet tuleviin koneisiin on AmigaOS4.0 tai MorphOS2.0. ;)

      • hauskasti esitettynä

      • KimmoK the ...

        Petyin myös OS X:n.
        Asensin sen päälle MorphOS käyttöjärjestelmän, on muuten tykki käyttis. Mutta pientä nörttiyttä edellytetään käyttäjältä.

        Kotitietokoneissani tällä hetkellä AmigaOS, MorphOS ja Ubuntu Linux.


    • linux-äijä

      Aah mikä kysymys.
      Kotikäyttäjälle:
      Vakaus turvallisuus ja hintasuhde ehdottomasti *BSD (OS X eli BSD varianttia ei lasketa, koska hintaa enemmän)
      Siihen pitääkin sitten melkein katsella oikeanlainen laitteisto. Toki se heittämälläkin voi mennä sisään.

      Seuraavana Linux ja parempi ohjelmisto ja - laitteistotuki.

      OS X nyt on semmoinen valmiiksi "bling bling hieno on emmää osaa ajatella"-periaatteella tehty käyttis. Valinnan vara ohjelmien mm. työpöytäympäristöt puolesta rajallinen. Osittain suljettu koodi siis rajoittaa. Pakkosyöttöä siis jonkin verran. Käyttöliittymä outo. Jonkin verran kaupallisia ohjelmia. Pakkomyyntiä rauta käyttis. Ehkä sitä voisin sietääkin pitkään totuttelemalla.

      Windows ei tarvii edes sanoa...

      Lyhyesti sanottuna esiasennettu tavis-Linux olisi paras käytettävyyden puolesta, koska se venyy ja paukkuu lähes joka suuntaan mihin käyttäjä tarvittaessa haluaa. Minä en haluasi mitään pakkosyöttöjärjestelmää ilman vallinnan ja muokkauksen vapautta

      • mac-äijä..

        OSX on nimen omaan KÄYTTÖjärjestelmä, ei säätöjärjestelmä, jossa pitää ajatella joka hiton nipuskaa..


    • kokemuksella

      voin sanoa, että windows on aika usein
      turvallaan tai muuten täynnä tauhkaa, mutta
      kuitenkin sinulle alkuun varmin vaihtoehto.
      Minä olen jo siirtynyt Linuxiin ja pysynkin.

    • GeForce Man

      ...parhaimmat Linux, FreeBSD ja Open Solaris. Mac OK mutta kallis ja siinä haavoittuvaisuuksia joita ei korjata niin pian kuin avoimen lähdekoodin softassa.

      Surkein yleisimmistä käyttöjärjestelmistä on ilman muuta Windows. Sen jokainen rehellinen ihminen myöntää.

    • ...on kyllä vaikea....

      ...määritellä. Riippuu että mitä koneella aikoo tehdä ja minkä tasoinen noin muuten on koneenkäyttäjänä.

      Windowson tosiaan yleiskäyttis johon saa eniten softaa niin hyvässä kuin huonossa mielessä. Aivan täydelle toopelle se ei kyllä oikeastaan sovi noiden viruksien ja muiden haittaohjelmien takia, Windowsia kun voi kyllä käyttää niin ettei sen kanssa tarvitse tapella koneen ollessa viruksista tukossa. Hyvin moni kuitenkin törmää noihin ongelmiin joten herää kysymys tietävätkö Windowsista tarpeellisia faktoja.

      Linux-distrot, esim. Ubuntu ovat mielestäni varsinainen sekamelska kun käytettävyydestä puhutaan. Toisaalta kun asennat Ubuntun niin sulla on heti samantien valikoima softaa ilman säätämistä, hyvässä lykyssä myös kaikki ajurit asentuvat samantien valmiiksi ja ei muutakuin käyttämään järjestelmää. Perusasiat hoituu jo aika hyvin... mutta sitten jos ajureita ei löydykään tai jos joutuukin käyttämään juttuja joille ei ole Linux-tukea, sitten alkaa säätäminen josta peruskäyttäjä ei kyllä selviä. Virukset eivät ole ongelma, mutta muita ongelmia tulee kyllä vastaan. Useimmat Linux ovat myös ilmaisia joten hinta / laatu -suhteen luulisi olevan enemmän kuin hyvä.

      Mac OS on sama mutta ilman säätämistä koska sille on hyvä tuki myös kaupallisten softien puolelta, Windowsin kanssa softavalikoimassa ei kuitenkaan päästä samalle tasolle, onko se huono juttu on sitten ihan asia erikseen. Monet kuitenkin jättävät kokonaan kokeilematta OS X:n johtuen Applen laitteiden hinnoista jotka kokevat korkeiksi. Mac Mini nyt on halpa mutta paremmilla sisuskaluilla varustetun PC:n kun saa halvemmalla, kenties tuo Miniyskään ei ole monille kovin tarpeellinen loppupeleissä.

      • hyviä miten vain

        Maccia ei ole tullut käytettyä mutta Windows ja Linuxia kyllä. Kummatkin noista kahdesta on kyllä ongelmallisia. Wintoosan ongelma mitä itsellä on, liittyy lähinnä emännän läppäriin ja siihen että se kaikesta virittelystä huolimatta heräilee sleepistä kesken kaiken ja alkaa raksuttamaan kovalevyä akun tyhjäksi. Pöytäkoneessa ei XPn kanssa mitään ongelmia eikä koneen elinaikana kolmeen vuoteen yhtä ainutta virustakaan.
        Ubuntun ongelma on päivtyksien surkeus. Versiosta toiseen päivitys toimii tai sitte ei. Ubuntussa näyttis (GF 6150) alkoi uusimmalla Ubuntulla kuluttamaan 90% resursseista jo ruutua vierittäessä joten koneen käyttö jopa surffaamiseen tuli mahdottomaksi. Uudempi ohjain kai olisi olemassa mutta ei tule automaattisesti koneelle. Manuaalinen asentaminen vaatisi koko viikonlopun paneutumisen, sitä kun ei ole tullut koskaan tehtyä eikä se kyllä kiinnostakaan.

        Wintoosa on oman kokemuksen mukaan hyvä kompromissi Macin ja Linuksin välissä. Ei yhtä helppo kuin Macci mutta paljon helpompi ongelmissa kuin Linux. Lisäksi on se fakta ettei Linuksiin ole softaa saatavilla mikä johtunee surkeakäyttöisistä ja bugisista IDEistä. Softan tekeminen WIntoosaan saatavilla IDEillä on paljon helpompaa tavalliselle näprääjälle joten varsinaiseen pihviin eli siihen mitä softalla tehtäisiin voi keskittyä.
        Servisoftissa ja ammattimaailmassa tilanne onkin sitten eri.


      • manedwolf
        hyviä miten vain kirjoitti:

        Maccia ei ole tullut käytettyä mutta Windows ja Linuxia kyllä. Kummatkin noista kahdesta on kyllä ongelmallisia. Wintoosan ongelma mitä itsellä on, liittyy lähinnä emännän läppäriin ja siihen että se kaikesta virittelystä huolimatta heräilee sleepistä kesken kaiken ja alkaa raksuttamaan kovalevyä akun tyhjäksi. Pöytäkoneessa ei XPn kanssa mitään ongelmia eikä koneen elinaikana kolmeen vuoteen yhtä ainutta virustakaan.
        Ubuntun ongelma on päivtyksien surkeus. Versiosta toiseen päivitys toimii tai sitte ei. Ubuntussa näyttis (GF 6150) alkoi uusimmalla Ubuntulla kuluttamaan 90% resursseista jo ruutua vierittäessä joten koneen käyttö jopa surffaamiseen tuli mahdottomaksi. Uudempi ohjain kai olisi olemassa mutta ei tule automaattisesti koneelle. Manuaalinen asentaminen vaatisi koko viikonlopun paneutumisen, sitä kun ei ole tullut koskaan tehtyä eikä se kyllä kiinnostakaan.

        Wintoosa on oman kokemuksen mukaan hyvä kompromissi Macin ja Linuksin välissä. Ei yhtä helppo kuin Macci mutta paljon helpompi ongelmissa kuin Linux. Lisäksi on se fakta ettei Linuksiin ole softaa saatavilla mikä johtunee surkeakäyttöisistä ja bugisista IDEistä. Softan tekeminen WIntoosaan saatavilla IDEillä on paljon helpompaa tavalliselle näprääjälle joten varsinaiseen pihviin eli siihen mitä softalla tehtäisiin voi keskittyä.
        Servisoftissa ja ammattimaailmassa tilanne onkin sitten eri.

        "Wintoosan ongelma mitä itsellä on, liittyy lähinnä emännän läppäriin ja siihen että se kaikesta virittelystä huolimatta heräilee sleepistä kesken kaiken ja alkaa raksuttamaan kovalevyä akun tyhjäksi."

        Epäilenpä että vika ei ole Windowsissa vaan koneen virtakytkimessä!


    • Ubuntulove

      Ubuntu! Windows 7 on ihan roskiksests!

    • Babbage

      Ossi on paras kaikessa.

    • psah

      Pyydä Mac. Se ei oo paras, mut parempi kuin win. Ei tarvi pelleillä virustorjuntaohjelmilla eikä eheytellä kovalevyä. Se ei myöskään täytä kovalevyäsi kaikella roskalla kun käyt netissä. Vaivattomampi, näyttävämpi ja omaa hyvän imagon.

    • kyl vaa

      Ei ole "parasta" käyttistä. Käyttis valitaan käyttötarkoituksen mukaan ja sinuna harkitsisin vakaasti mäkkiä (kuten suurin osa muistakin vastaajista).

      Kannattaa toki myös katsella ubuntua, linux mint:iä ja muitakin linux-distroja. Itseltäni löytyy ubuntu, win7 ja Mac Os. Eniten olen mieltynyt tähän ubuntuun.

      Windows taas ei tunnu soveltuvan kunnolla oikeen mihinkään. Oon varannut tehoikkaimman koneen winukalle. Siitä huolimatta se on hitain ja vaatii eniten säätämistä.

    • Roberrtooo

      Jos meinaat pelikoneeksi tehdä.. niin ota se Windows XP pyörittää parhaiten pelejä.

    • Penna Tervo

      Käyttöjärjestelmää valittaessa on aina lähdettävä siitä mikä on käyttäjän tai käyttäjien oma tarve ja mikä on se laite johon järjestelmää haetaan.

      Vaativaan ammattilaiskäyttöön hyvä valinta on Mac. Esim. graaffisessa tehokäytössä, myös multimedian tehokäytössä se on verraton järjestelmä koska sen rauta ja softa on hyvin "hitsattu" toisiinsa. Ei ihme että yliopistotason opiskelijat käyttävät esim. MacBook Prota.

      Jos käytössä taas ehdottoman välttämättömiä Windows-only sovellusohjelmia niin silloin valinta on Windows. Kuinka moni "Pihtiputaan mummo" tosiasiassa käyttää esim. AutoCadia on taas juttu sinänsä. Lisäksi vanhat Windows-sovellukset eivät välttämättä toimi uusissa Windowsissa. Voit siis menettää vanhat Windows-sovelluksesi joka tapauksessa.

      Jos taas tällaisia välttämättömiä sovellusohjelmia ei tarvitse käyttää vaan tietokoneen käyttö on lähinnä netti, Facebook, Twitter, sähköpostin luku, multimedian katselu, kuvien tallennus jne.... niin paras ratkaisu olisi ilmanmuuta Linux koska se on ilmainen ja sen voit asentaa lähes koneeseen kuin koneeseen, vanhaankin. Myös jos olet ohjelmointikykyinen ja haluat muokata sovelluksesta sinulle sopivan on Linux alustana paras valinta juuri muokattavuuden takia.

      Ja jos tietoturva on käyttäjälle erittäin tärkeä tekijä niin silloinkin valinta on Linux. Useimmille suomalaisille näyttäisikin olevan kaikkein paras ratkaisu se että he jättävät vanhaan koneeseensa vanhan Windows-käyttöjärjestelmän ja asentavat sen rinnalle Linuxin. Linux olisi silloin se järjestelmä jota he käyttävät nettityöskentelyssä. Windows olisi sitten niitä vanhoja Windows-only sovelluksia varten muttei verkkotyöskentelyyn.

      • Penna Tervo

        Ja sitten tietysti Linuxista sen verran, että Linux ei ole mikään käyttöjärjestelmä vaan käyttäjärjestelmän ydin. Ubuntu, Mint, SUSE, Mageia, Fedora puolestaan ovat näitä Linux-järjestelmiä.

        Luontevin valinta sille joka ei ole aiemmin käyttänyt Linuxia olisi kokeilla ensiksi Ubuntua tai Linux Minttiä. Itse suosittelisin Linux Minttiä MATE tai Cinnamon työpöydillä ehkä sen työpöydän "tuttuuden" takia. Ubuntu on myös helppo ja sen hieman oudommalta tuntuvan Unityn voi vaihtaa myös vanhaan tuttuun Gnomeen.


    • kjakfashf

      Paras käyttöjärjestelmä?
      Valitettavasti kukaan ei ole sitä kyennyt, eikä ehkä halunnutkaan testata.
      Mikään nykyään esiintyvä "käyttöjärjestelmä" ei ole puhtaasti sellainen, vaan sisältää paljon itse käyttöjärjestelmään kuulumattomia komponentteja.
      Usein arvostelut tehdäänkin juuri näiden lisäkomponenttien perusteella, eikä itse järjestelmän itsenäisillä ominaisuuksilla ja niiden monipuolisuudella, sekä muokattavuudella, mikä vääristää tuloksen täysin.

    • En oo hobo

      Joo no tota aika perseestä tää tällänenki keskustelu ketä oikeesti kiinnostaa onko sulla linux mac vai wintoosa ei oo mitään ideaa tälläsessäkää perkeleen isossa riidassa täällä (jouduin tänne koska halusin tietää linuxista) ketään ei kiinnosta millä sä ne hommat hoidat vaan millasta jälkeä syntyy

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe