Tarvitseeko muikut puhkoa?

Muikkumies!

Siinä teille kinkkinen kysymys. Alkuillasta vietin puolisen tuntia muikkuja puhkoessa ja vieläkin kädet haisee. Rupesin tuossa miettimään että eikös ne sisäelimetkin voisi syödä? Kertokaa joku paremmin tietävä.

35

19902

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      Neulamuikut jätetään puhkomatta, ainakin yleensä. Sillä jo pieni koko asettaa tiettyjä ehtoja. Isommat muikut, kuten kukkoihin tai paistettavaksi tai miten muuten valmistettavaksi tulevat, tavallisesti puhkotaan. Mutta ei kai se mikään rikos ole, vaikka et muikkujasi siivoa. Ovathan nahkiaisessakin sisälmykset tallella. Samoin, jos katsot sardiinisäilykkeitä, pääton poistettu,mutta kaikki siäelimet ovat paikoillaan. Muinoisissa neukkulan säilykkeissä oli jopa ravunkuoretkin purkissa, tosin palasina. Haju käsistä lähtee helposti, hieromalla niitä kouria sitruunan puolikkaalla ennen pesua, tai pesun jälkeen.

      • Suomenmieli

        Voihan ne muikut puhkoa, jos "uskonto" sitä vaatii ja siitä vahvistuu. Tosiasiassa sieltä mahasta lähtee kyllä kaikki muu, mutta paska jää. Lähteehän se paska puristamalla, jos ei sisuskalut syöntiä häiritse.


    • rotissööri

      torilla myydään neulamuikkuja, jotka minä suolaan yrttien kera sellaisenaan - ja schnapsin kanssa mitä herkullisin alkupala. Myös jauhoissa friteeratut muikut menevät sellaisenaan. Panepa lautaselle perattu muikku ja perkaamaton ja tarjoa kissalle, niin huomaat, että perkaamaton menee ensiksi. Kissahan ei syö kohteliaisuudesta vaan ainoastaan ravinnon tarpeeseen. Mikäli saatavilla on isoja muikkuja, voipi olla, että niissä on herkullista mätiä, joka kannattaa ottaa erilleen. Mädin voi sitten syödä: ruokalusikallinen smetanaa ja hieman pilkottua sipulia. Jos vedessä on paojon saateita, esim. raskasmetalleja, niin ne saattavat kertyä kalan sisäelimiin, jolloin perkaaminen on puolusteltavissa. Kädet saa puhtaaksi kun pesee ne pyykinpesupulverilla.

      • vanha kokki

        Nimittäin neulamuikkuja.
        Kaipa sentään laitat suolaa mätiin, siten siitä tulee parempaa. Muikun mäti on todellakin suurta herkkua, ei tosin kaviaarin veroista, mutta siitä seuraavaa. Itse teen seuraavasti. Paahdan vaalean leivän rapeaksi, voitelen sen hyvällä aidolla voilla, voin päälle levitän runsaasti paksua smetanaa ( sivumennen sanoen, Venäjällä se smetana oli parempaa )sitten paksu kerros mätiä ja mädin päälle hienoksi hakattua sipulia ja sen jälkeen myllystä ripaus mustaapippuria. Pöydällä odottaa valmiiksi avattu helmeilevän kylmä olut ja pakasteesta otettuun lasiin kaadettuna jääkylmää stolitshnajaa.
        Helpot on herkut, mutta ei ihan halvat.
        Muuten, kyllä saa aika paljon syödä sitä saasteisen veden kalaakin, ennenkuin siitä varsinaista vaaraa on.


      • rotissööri
        vanha kokki kirjoitti:

        Nimittäin neulamuikkuja.
        Kaipa sentään laitat suolaa mätiin, siten siitä tulee parempaa. Muikun mäti on todellakin suurta herkkua, ei tosin kaviaarin veroista, mutta siitä seuraavaa. Itse teen seuraavasti. Paahdan vaalean leivän rapeaksi, voitelen sen hyvällä aidolla voilla, voin päälle levitän runsaasti paksua smetanaa ( sivumennen sanoen, Venäjällä se smetana oli parempaa )sitten paksu kerros mätiä ja mädin päälle hienoksi hakattua sipulia ja sen jälkeen myllystä ripaus mustaapippuria. Pöydällä odottaa valmiiksi avattu helmeilevän kylmä olut ja pakasteesta otettuun lasiin kaadettuna jääkylmää stolitshnajaa.
        Helpot on herkut, mutta ei ihan halvat.
        Muuten, kyllä saa aika paljon syödä sitä saasteisen veden kalaakin, ennenkuin siitä varsinaista vaaraa on.

        olen aikoinani toiminut virkaurallani konsulina Leningradissa ja silloin opin pitämään mustasta kaviaarista. Smetanaa nykyään valmistan itse kermasta lämpöpatterin päällä hapattamalla ja silloin se muistuttaa Vasilinsaaren torilta ostamaani smetanaa. Stolitshnaja on hyvä vodkamerkki, vaikka nykyään taidetaan arvostaa enemmän Standartia.


      • Muikkumies!
        rotissööri kirjoitti:

        olen aikoinani toiminut virkaurallani konsulina Leningradissa ja silloin opin pitämään mustasta kaviaarista. Smetanaa nykyään valmistan itse kermasta lämpöpatterin päällä hapattamalla ja silloin se muistuttaa Vasilinsaaren torilta ostamaani smetanaa. Stolitshnaja on hyvä vodkamerkki, vaikka nykyään taidetaan arvostaa enemmän Standartia.

        Jos asia on noin niin taidanpa tästä eteenpäin ostaa mahdollisimman pieniä muikkuja ja syödä ne perkaamatta. Muikkuhan on tunnetusti puhtaitten vesien kala ja vielä ravintoketjun alapäässä joten ei luulisi kovin paljon niitä myrkkyjäkään olevan. Päätkin voi poistaa vasta kypsinä, niin ei tarvitse käsiä raakoihin sotkea laisinkaan.

        Mainio kala tuo muikku, siihen ei kyllä koskaan kyllästy. Kiitokset vinkeistä molemmille.


      • Johan käyp katteeks!
        Muikkumies! kirjoitti:

        Jos asia on noin niin taidanpa tästä eteenpäin ostaa mahdollisimman pieniä muikkuja ja syödä ne perkaamatta. Muikkuhan on tunnetusti puhtaitten vesien kala ja vielä ravintoketjun alapäässä joten ei luulisi kovin paljon niitä myrkkyjäkään olevan. Päätkin voi poistaa vasta kypsinä, niin ei tarvitse käsiä raakoihin sotkea laisinkaan.

        Mainio kala tuo muikku, siihen ei kyllä koskaan kyllästy. Kiitokset vinkeistä molemmille.

        Täältä ulukomaelta ei muikkuloeta sua ensinnäkkää. Kaikenmaailman sardiinit ja muut pikkukalat löytyy kalatiskistä, muttei tuota suurinta herkkuani eli muikkuja! Ei mummin neulamuikkuja ja ukin savustettuja muikkuja voittanutta! Onneksi niitä pääsee taas muutaman viikon kuluttua kesälomalla maistelemaan, kun matka Suomeen on ajankohtainen :)


      • vanha kokki
        Johan käyp katteeks! kirjoitti:

        Täältä ulukomaelta ei muikkuloeta sua ensinnäkkää. Kaikenmaailman sardiinit ja muut pikkukalat löytyy kalatiskistä, muttei tuota suurinta herkkuani eli muikkuja! Ei mummin neulamuikkuja ja ukin savustettuja muikkuja voittanutta! Onneksi niitä pääsee taas muutaman viikon kuluttua kesälomalla maistelemaan, kun matka Suomeen on ajankohtainen :)

        Kysäiseppäs kalakauppiaaltasi tai supermercadosta poceron nimistä sinttiä, muistuttaa muikkua melkoisesti.


      • Espanjassa asti...
        vanha kokki kirjoitti:

        Kysäiseppäs kalakauppiaaltasi tai supermercadosta poceron nimistä sinttiä, muistuttaa muikkua melkoisesti.

        ...mutta ainahan voin tuolta läheisestä poisonneriesta kysellä ;) Olisiko vielä ehdotuksia ranskalaiselle muikun vastineelle?


      • vanha kokki
        Espanjassa asti... kirjoitti:

        ...mutta ainahan voin tuolta läheisestä poisonneriesta kysellä ;) Olisiko vielä ehdotuksia ranskalaiselle muikun vastineelle?

        eteläisessä ransakassakin syödään. En tiedä millä nimellä Gallialaiset kutsuvat Iberian poceroneja.


      • Kielimies
        Espanjassa asti... kirjoitti:

        ...mutta ainahan voin tuolta läheisestä poisonneriesta kysellä ;) Olisiko vielä ehdotuksia ranskalaiselle muikun vastineelle?

        Tuossa otsikossa ovat siis muikun ranskalaiset nimet - kaksikin löytyy, kun sitä tässä joku kysyi. Laji siis esiintyy myös Ranskassa, kuten monissa muissakin Keski- ja Etelä-Euroopan maissa.

        Espanjaksi muikku on coregono blanco, saksaksi Kleine Maräne tai Zwergmaräne, hollanniksi kleine marene, italiaksi coregone bianco, venäjäksi eвропейская ряпушка, ruotsiksi siklöja, tanskaksi heltling, englanniksi vendace tai european cisco, islanniksi lagarsíld, norjaksi lagesild, puolaksi sielawa, kreikaksi korégonos, portugaliksi coregono branco, latinaksi coregonus albula.

        Eli kyllä muikkuja löytyy muualtakin kuin Suomesta, pitää vain etsiä...


      • Kielimies
        vanha kokki kirjoitti:

        eteläisessä ransakassakin syödään. En tiedä millä nimellä Gallialaiset kutsuvat Iberian poceroneja.

        Sen sijaan sellaista kalaa kuin "poceron" ei ole olemassakaan, ei Espanjassa eikä muissa maissa - paitsi tietysti "vanhan kokin" mielikuvituksessa.


      • etsinnän aloittamiseen?
        Kielimies kirjoitti:

        Tuossa otsikossa ovat siis muikun ranskalaiset nimet - kaksikin löytyy, kun sitä tässä joku kysyi. Laji siis esiintyy myös Ranskassa, kuten monissa muissakin Keski- ja Etelä-Euroopan maissa.

        Espanjaksi muikku on coregono blanco, saksaksi Kleine Maräne tai Zwergmaräne, hollanniksi kleine marene, italiaksi coregone bianco, venäjäksi eвропейская ряпушка, ruotsiksi siklöja, tanskaksi heltling, englanniksi vendace tai european cisco, islanniksi lagarsíld, norjaksi lagesild, puolaksi sielawa, kreikaksi korégonos, portugaliksi coregono branco, latinaksi coregonus albula.

        Eli kyllä muikkuja löytyy muualtakin kuin Suomesta, pitää vain etsiä...

        Eli mistäs niitä sitten olisi mahdollista löytää? Toistaiseksi en ole vilaustakaan nähnyt mistään muikkua vastaavasta, ja useamman vuoden olen täällä Ranskassa jo asustellut...

        Se, että nimiä on monella kielellä ei tarkoita, että kyseistä kalaa noissa maissa olisi. Onhan suomenkielessäkin vaikkapa sana "sinivalas", muttei niitä ainakaan muistaakseni ole sielläpäin näkynyt.

        Wikipediasta koskien Corégone blancia:
        - "Le corégone ou corégone blanc (Coregonus albula) est un poisson d'eau douce qui vit exclusivement dans les lacs alpins, encore assez mal connu." (Eli kyseinen makeanvedenkala elää ainoastaan Alppijärvissä.)

        Wikipediasta koskien muikkua (Coregonus albula):
        - "The vendace (Coregonus albula) is a whitefish found in lakes in northern Europe, especially Finland and Estonia, and in some lakes in Scotland (Lochmaben, near Dumfries) and England. It can also be found in Northern-European part of Russia."
        - "Muikku (Coregonus albula) on 10–20 senttimetriä pitkä lohikala, joka esiintyy monissa pohjoisissa Euroopan maissa eli Pohjoismaissa, Skotlannissa, Englannissa ja Pohjois-Saksassa."


      • Kielimies
        etsinnän aloittamiseen? kirjoitti:

        Eli mistäs niitä sitten olisi mahdollista löytää? Toistaiseksi en ole vilaustakaan nähnyt mistään muikkua vastaavasta, ja useamman vuoden olen täällä Ranskassa jo asustellut...

        Se, että nimiä on monella kielellä ei tarkoita, että kyseistä kalaa noissa maissa olisi. Onhan suomenkielessäkin vaikkapa sana "sinivalas", muttei niitä ainakaan muistaakseni ole sielläpäin näkynyt.

        Wikipediasta koskien Corégone blancia:
        - "Le corégone ou corégone blanc (Coregonus albula) est un poisson d'eau douce qui vit exclusivement dans les lacs alpins, encore assez mal connu." (Eli kyseinen makeanvedenkala elää ainoastaan Alppijärvissä.)

        Wikipediasta koskien muikkua (Coregonus albula):
        - "The vendace (Coregonus albula) is a whitefish found in lakes in northern Europe, especially Finland and Estonia, and in some lakes in Scotland (Lochmaben, near Dumfries) and England. It can also be found in Northern-European part of Russia."
        - "Muikku (Coregonus albula) on 10–20 senttimetriä pitkä lohikala, joka esiintyy monissa pohjoisissa Euroopan maissa eli Pohjoismaissa, Skotlannissa, Englannissa ja Pohjois-Saksassa."

        Ongelma on siinä, että näissä maissa, joissa muikkua sinänsä esiintyy, sitä ei välttämättä arvosteta eikä kalasteta - varmaan kannatkaan eivät aina ole suuria. Siksi sitä voi olla vaikea löytää kaupallisesti, koska kysyntä/tarjonta-konstellaatio ei toimi.
        Kannattaa kuitenkin kysyä sitä kalakauppiailta (joita muissa maissa kuin Suomessa vielä on runsaasti) muikkua sen paikallisella nimellä. He voivat puolestaan kehottaa kalantoimittajiaan (= paikallisia kalastajia) ottamaan talteen myös nuo kalat, jotka varmasti osuvat pyydyksiin. Voivat sanoa, että "hullu suomalainen ostaa niitä kalliilla"...


      • vanha kokki
        Kielimies kirjoitti:

        Sen sijaan sellaista kalaa kuin "poceron" ei ole olemassakaan, ei Espanjassa eikä muissa maissa - paitsi tietysti "vanhan kokin" mielikuvituksessa.

        Malagaan tai jonnekin Andalusiaan muualle, sieltä niitä poceroneja saa. Sillä nimellä niitä ainakin minulle myytiin ja sillä nimellä niitä kysyin ja ostin, jotta se siitä mielikuvituksesta. Onko sitten kyseessä jokin sikäläinen nimi jollekin tunnetummalle sortille, minulle kala ei ainakaan ollut aiemmin tuttu. Sikäläiset enimmäkseen friteeraavat sitä, minä tein siitä maustekalaa maailmannäyttelyyn.


      • vanha kokki
        Kielimies kirjoitti:

        Ongelma on siinä, että näissä maissa, joissa muikkua sinänsä esiintyy, sitä ei välttämättä arvosteta eikä kalasteta - varmaan kannatkaan eivät aina ole suuria. Siksi sitä voi olla vaikea löytää kaupallisesti, koska kysyntä/tarjonta-konstellaatio ei toimi.
        Kannattaa kuitenkin kysyä sitä kalakauppiailta (joita muissa maissa kuin Suomessa vielä on runsaasti) muikkua sen paikallisella nimellä. He voivat puolestaan kehottaa kalantoimittajiaan (= paikallisia kalastajia) ottamaan talteen myös nuo kalat, jotka varmasti osuvat pyydyksiin. Voivat sanoa, että "hullu suomalainen ostaa niitä kalliilla"...

        En pyri briljeeraamaan olemattomalla kielitaidollani, joten kirjoitin tuon kalan poceron, kuten alkuasukkaat sen siellä lausuvat, käy itse kysymässä, katso sitten minkälaista kalaa saat. Muikkua se ei ollut, sen kalan tunnen.


      • Konha vakki
        vanha kokki kirjoitti:

        En pyri briljeeraamaan olemattomalla kielitaidollani, joten kirjoitin tuon kalan poceron, kuten alkuasukkaat sen siellä lausuvat, käy itse kysymässä, katso sitten minkälaista kalaa saat. Muikkua se ei ollut, sen kalan tunnen.

        Jospa oot sekottanunna popkorniin ?


      • joku tolkku
        vanha kokki kirjoitti:

        Nimittäin neulamuikkuja.
        Kaipa sentään laitat suolaa mätiin, siten siitä tulee parempaa. Muikun mäti on todellakin suurta herkkua, ei tosin kaviaarin veroista, mutta siitä seuraavaa. Itse teen seuraavasti. Paahdan vaalean leivän rapeaksi, voitelen sen hyvällä aidolla voilla, voin päälle levitän runsaasti paksua smetanaa ( sivumennen sanoen, Venäjällä se smetana oli parempaa )sitten paksu kerros mätiä ja mädin päälle hienoksi hakattua sipulia ja sen jälkeen myllystä ripaus mustaapippuria. Pöydällä odottaa valmiiksi avattu helmeilevän kylmä olut ja pakasteesta otettuun lasiin kaadettuna jääkylmää stolitshnajaa.
        Helpot on herkut, mutta ei ihan halvat.
        Muuten, kyllä saa aika paljon syödä sitä saasteisen veden kalaakin, ennenkuin siitä varsinaista vaaraa on.

        Tönkkösuolaus on historian havinaa. Nykyään on järkiinnytty siinäkin asiassa. Joku voi sanoa sen ymmärtämättä mitä sana tarkoittaa.


      • TönkköIisakki

        Hauesta saa parasta tönkkösuolakalaa tuoreen ruisleivän päälle...NAM! Tönkkösuolakalan pitää kopsahtaa kun pöydän reunaan pläjäyttää.


      • Anonyymi
        vanha kokki kirjoitti:

        En pyri briljeeraamaan olemattomalla kielitaidollani, joten kirjoitin tuon kalan poceron, kuten alkuasukkaat sen siellä lausuvat, käy itse kysymässä, katso sitten minkälaista kalaa saat. Muikkua se ei ollut, sen kalan tunnen.

        Boqueron


    • kalliit..

      Kokeile ens kerran laittaa hanskat käteen jos niin kalan hajua pelkäät.

    • tyuid

      Itse perkaan isot muikut silakoiden tapaan. Pää pois ja peukalolla sitten sisukset jne..paistan ihan fileinä kuten silakat.

      • DDDDDDDD

        Korjaan etusormella.


    • Pienet muikut kokonaisina, isoista maha tyhjäksi ja syönti Kekkosen tapaan: pää ilman muuta mukana. Se lisää 'kuulemma' järkeä.

    • Päät pois.

      Ei se Kekkonen kovinkaan järjissään ollut loppuaikoina.

      • Suomenmieli

        Eikä edes alkuaikoina.


    • Meillä on aina

      kalat perattu ja perataan vieläkin

      • himoperkaaja

        Ostin kerran puoli kiloa muikkuja. Kun olivat pieniä niin laskin määrän: n. 100 kpl. Kova perkaaminen, peratahan ne pitää?


    • Kokki Kuopiosta

      Ruotsissa kaivetaan muikut peltoon! vain mäti eli kaviaari käytetään !

      On totta, että muikunmäti on hyvää. Se ei maistu mudalle niin kuin Varkauden SAMPIKAVIAARI. Kiertovedessä uloste ja ruoka sekoittuu...


      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2512&artikel=5324679

      • Laskee,

        Tuo aiemmin mainittu poceron-kala (boqueron?) on suomeksi sardelli (huom. eri kala kuin sardiini). Se on sillikala, kuten silakka. Muikku puolestaan on lohikala.

        Muikulla ei planktoninsyöjänä on paljoakaan tavaraa vatsaontelossa, paitsi maiti/mäti. Itse puhkon isot muikut silloin, kun niitä ei käytetä ihan lähipäivinä. Eli siis jos esim savumuikkuannosta arvelen olevan jäljellä vielä runsaan viikon päästä, tai jos pakastan niitä pidempään säilytykseen.


    • Planktoninsyöjiä
    • USA California
    • Mulkut puhkoa?

    • SappirakkoParasta

      Silakat pitää syödä raakoina päineen ja suolineen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe