Toipuuko tästä?

Tuleva lääkäri

Kävin eilen opintopsykologilla. Vakava työuupumus, kuulemma, vaikka olen vasta opiskelija. Olen ollut jo kuukauden joululomalla ja silti olen aivan poikki ja ajatus koulun penkille paluusta ahdistaa. Opintopsykologi puhui jopa 2 kk sairauslomasta, mutta sen saadakseni minun pitäisi varata aika yths:lle (jos siellä edes vastattaisiin puhelimeen). Tässä on viikonloppu aikaa harkita, mitä teen. Teinpä niin tai näin, aina tulee ongelmia. Parin viikon sairauslomasta ei ole mitään hyötyä, koska ylihuomenna alkaa 9 vko opintojakso, johon ei voi hypätä mukaan kesken kaiken. Eli parin viikon saikun takia minulta jäisi saamatta puolen lukukauden opintosuoritukset ja opintotuki. 2kk loma varmasti auttaisi saamaan pään järjestykseen, mutta kirjoitetaanko niin pitkiä lomia? Toivottavasti edes saan psykiatrin ajan järjestymään tulevalle viikolle, sillä maanantaina alkaa opiskelu ja perjantaina on jo suullinen kuulustelu. En jaksaisi yhtään.

Toipuuko tästä? Vai jäänkö ikuisesti vajaakuntoiseksi? Selviänkö normaalista työelämästä, jos vain lepään itseni kuntoon ja sitten omaksun uuden, huomattavasti rennomman ja vähemmän perfektionistisen opiskelutekniikan? Työtä en (vielä) koe uuvuttavana, opiskelun vain.

13

1616

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kotkanpesä

      vaikuttaa aika tukalalta. Tarvitset todella nyt psykiatrin apua, jotta saat mielenrauhasi takaisin. Tiedän hyvän psykiatrin, mutten nyt tässä nettipalstalla voi kirjoittaa hänen nimeään. En tosin tiedä, saisitko hänelle pikaisesti aikaa varatuksi. Mikäli kiinnostaa, niin voisiko sinulle lähettää sähköpostia, niin voisin ilmoittaa tarkemmin?

    • aikailla..

      Ei kannata aikailla tuon ajan varaamisen kanssa, sillä voit joutua jonottamaan viikkoja-kuukausia psykologille pääsyä. YTHS:llä on aika pitkät jonot (tosin kaupungeilla voi olla eroja).

      Henk. koht. en usko että tulet suoraan saamaan 2kk:n loman. Yleensä ne kirjottaa just tuon pari viikkoa. Itse sain kesällä kuukauden juuri tuon pahan burnoutin takia. Ihan tavallinen lääkäri sen kirjoitti ja aloitin jonottamisen mt-palveluihin.

      Ehkä toivut, ehkä edessä on alanvaihto. Ei sitä etukäteen voi tietää. Kannattaa pohtia mikä opiskelussa uuvuttaa ja jatkuuko tämä mahdollisesti koko työuran ajan. Lääkärin ammatti on niin vastuullinen, onhan kyse ihmishengistä, ja koko ajan pitää oppia ja lukea uutta tietoa. Minä en tuohon pystyisi, tekemään työtä jossa virheideni kustannukset maksavat toiset ihmiset jopa hengellään. Mutta onneksi on ihmisiä jotka siihen pystyvät. :)

      • Tuleva lääkäri

        Kävin opintopsykologilla joka "antoi diagnoosin" ja kehotti varaamaan akuuttiajan ihan tuohon muutaman päivän päähän.

        Itse ainakin kovasti toivon, että kuukauden tai parin lepo palauttaisi voimat ja keskittymiskyvyn ja pääsisin taas kunnolla opiskeluun mukaan ja jopa valmistuisin muun kurssin mukana, vain paria kuukautta myöhemmin. On todella masentavaa lukea noita alanvaihto-kehotuksia ja -tarinoita. Itse en sellaista halua. En vihaa työtä (tosin ei minulla ole siitä vielä kovin paljon kokemustakaan kesälomia lukuun ottamatta). Se, mikä minua uuvuttaa, on täysin päätön opiskelutekniikkani, joka tähtää täydellisyyteen eikä jätä aikaa oikeastaan millekään muulle. Opiskelen suunnilleen 14h/vrk. Tuon lisäksi aikaa ei siis jää juuri muuhun kuin nukkumiseen. Sen aion kyllä nyt muuttaa, ja toivon hartaasti, että se riittää, enkä jäisi ikuisiksi ajoiksi vajaakuntoiseksi. Olen tehnyt niin paljon töitä opiskeluni eteen, että tulevaisuus helpommissa hommissa, esim. kaupan kassalla, ei houkuttele pätkääkään. Enkä nyt tarkoita mollata kaupan alan työntekijöitä.

        Parin viikon sairauslomasta ei tässä vaiheessa ole kuin haittaa. Alkamassa on 9 vko opintojakso, johon en voi hypätä mukaan kesken kaiken. Eli jos joudun olemaan alusta kaksi viikkoa poissa, joudun pakosti olemaan sivussa seuraavat 7 vko ilman sairauspäivärahaa ja varmaan myös ilman opintotukea, kun puolet kevään opintosuorituksista jää saamatta. Vaikea tilanne.


    • yleistä

      uupumus erittäin yleistä opiskelijoille. Yths:ltä voi saada kuukauden parinkin sairaslomaa opiskelijoille. Jos yhtään jaksat voit yrittää myös opiskella huomattavasti kevennetyllä lukujärjestyksellä siis tee vain minimit ja älä pyri täydellisyyteen. Hyväksy, että tämän kevään huollat itseäsi ja annat itsesi levätä. Tärkeintä ei ole, että arvosanat ovat huippua vaan tärkeintä on, että pääset koulusta selväjärkisenä ulos. Varaa aika neuvontapsykologille Heti, sillä jonot ovat pitkiä. Erittele ja mieti, mistä uupumisesi johtuu, karsi kaikki turha tai vähemmän tärkeä pois. Uupumuksesta toipuu, mutta se ei käy hetkessä vaan siihen menee yleensä niin kauan aikaa, kun uupumus on kestänyt tullakin. Kokemusta on :)

      • Tuleva lääkäri.

        Päädyin jatkamaan opintoja. Alani on valitettavasti sellainen, että keventämisen varaa ei ole missään muussa kuin itsenäisessä lukemisessa. Siis kursseja joko käydään tai ei käydä, eli niitä ei voi käydä esim. puolikasta määrää. Olen käynyt kerran juttelemassa opintopsykologilla ja kerran "tavallisella" psykologilla ja tänään olen menossa taas opintopsykologille ihmettelemään muistiinpanotekniikoita. Ohjeeksi olen saanut, että tästä eteenpäin kiveenhakattu raja on kello kuudessa, eli sen jälkeen en opiskele mitään. Luen 1-2 h päivässä ja pidän vähintään yhden vapaapäivän viikossa. Tällä viikolla olen mennyt vielä löysemmin, eli olen lukenut vain tunnin koulupäivän päätteeksi, sitten nukkunut päikkärit ja mennyt jumppaan. :-P Ehkä tämä tästä. Enää ei ahdista, kun tietämättömyys tulevasta on ohi. Olen menossa kolmen viikon päästäkin psykologin juttusille, mutta luulen kyllä, että se on viimeinen kerta, sillä en ole ahdistunut tai masentunut. Uskon että kaikki menee hyvin, jos vain saan pidettyä tuosta 2h rajasta kiinni.


    • opit puhdasta lääkintätaitoa

    • karbidi

      et tulevaa työtäsi tunne uuvuttavana, mutta vanhana "masennuskettuna" pelkään pahoin, jotta jos pelkkä opiskelu (olen itekin hirveä perfektionisti) saa Sut tommoseen paniikkiin, ni pahasti peljästyttää, miten hermoheikko ihminen voi selvitä lääkärintyöstä??

      Noh, johan mulla on tähän ikään menessä kokemusta niistä lääkäreistä, kutka eivät oikeen alussa pärjänny, joko ollaan ymmällään, ei nyt varmasti voida sanoa, saattaa olla. On koettu,kun mennään "oikealle" lääkärille, niin jo metrin päästä nähtyään potilaan kertoo oikean diagnoosin.

      Toisaalta opiskelu ja työskentely on kaks eri asiaa, molemmissa perfektionismi on mielestäni oiva juttu, sikäli kun sen hallitsee.

      Etkö usko oppivas vähemmällä lukemisella, vai etkö todella opi?

      Nykynen oireilus viittais siehehn, jot valitettavasti en Sun potilaaks haluis myöhemmin tulla, olkoonkin, et Sust tuntuu, et vaan opiskelu on uuvuttavaa, ei työ. Kuin voit tietää, koska vasta opiskelet?

    • kokemusta on

      Kylläpä kuulostat samalta kuin minä aikanaan, silloin alkoi paniikitkin. Minun oli pärjättävä, minun oli menestyttävä koulussa, osattava ja ehdittävä. Keneltäkään toiselta en vaatisi sellaista kuin itseltä olen joskus vaatinut ja vaadin vieläkin.
      Tarvitaan asennemuutosta, tutkipas työskentelytapojasi. Etkö hyväksy epäonnistumistasi tai heikompaa suoritusta. Nyt jo maalailet kaikenlaista katastrofia, siis tilanteita, missä et olekaan suoriutunut vaatimustesi mukaan. Kuka niitä vaatimuksia sinulle esittää, kuka vaatii menestymään ?

      Kirjoitin noin, koska nyt vanhempana tajuan sen miten ahtaalle laitoin itseni omilla kuvitelmillani ja oletuksillani. Ihminen on tarpeeksi hyvä kävi miten kävi. Elämä ei säästele, joten itse voisi vähän hellittää, varsinkin kun ne vaatimukset tulevat jostakin, kenties ne ovat äidin odotuksia, kenties yrität miellyttää isääsi.. Niin minä tein silloin. Ongelmana on vain se, että en hakenut apua ja asiat mutkistuivat.
      Joten sinne vaan, sairaslomaa hakemaan ja itseäsi hellimään :)

      Hyvää kevättä !

      • Tuleva lääkäri

        Kyllä, työskentelytapani ovat olleet vääriä: lukemista ja pänttäämistä vaikka väsyttäisi niin ettei jaksa enää keskittyä. En ole halunnut priorisoida, vaan olen yrittänyt lukea mahdollisimman paljon asioita, ettei vaan mitään olennaista jäisi silmieni ulottumattomiin. En halua kokea tenttiviikon paniikkia tai epävarmuutta siitä, että meneekö tentti läpi vai ei. Siksi olen lukenut paljon, että tietäisin varmasti pärjääväni tentissä. Ja elämässä.

        Kukaan muu ei minulta ole vaatinut kuin minä itse. Vanhempani ovat duunareita. He ovat kyllä kannustaneet lapsiaan opiskeluun, mutta vain tukemalla lasten omia valintoja. He eivät ole vaatineet korkeakoulututkintoja tms. Itse olen tällainen liian tunnollinen.

        Sairausloma jäi hakematta, mutta itseni hellimiseen on järjestynyt aikaa uskomattoman hyvin. Elämä tuntuu ihan hyvältä.


    • niin virtaa riittää

      Pois valkojauhomössöt ja sokeriliemet kaikenmaailman lisäainehötöt. Luonnollista rasvaa lisää, muista kalaöljy ja vitamiinejakin.
      Lääkärit ei yleensä kiinnitä syömisiin huomiota kun niitä lääkefirmojen oppieja pitää päntätä niin kovasti.

      Ruotsissa on hyväksytty viralliseksi diabeteksen hoito-ohjeeksi VHH-ruokavalio, mutta Suomessa ollaan hiljaa tästä kuin kusi sukassa. VHH-ruokavalio sopii väsyneelle myös(ne tärkkelykset väsyttää) tavalliselle ihmisellekin. Ja pitää kunnolla nukkua.

      Nim. Vanha potilaan kääkkä :-)

    • Tuleva lääkäri

      Kuten jo taisin tuossa edellä sanoa, niin en jäänyt saikulle. Olin eniten ahdistunut siksi, että säikähdin "diagnoosia" ja sitä, kuinka karulla tavalla se tuotiin esille. Asiaa sulateltuani tulin siihen tulokseen, että en ole loman tarpeessa, jos vaan pystyn muuttamaan opiskelutyyliäni. Tähän asti on mennyt hyvin. Olen opiskellut nyt kaksi viikkoa, mutta olen jättänyt reilusti vapaa-aikaa, ulkoillut, liikkunut muutenkin, ja toki syönyt terveelisesti. ;-)

      Ja tiedoksi sille, joka ei haluaisi tulevaisuudessa tulla vastaanotolleni. On suinkaan ole kurssini tyhmimpiä, vaan tenttitulokseni ovat aina olleet parhaasta päästä. Ja varmaan ovat jatkossakin. Toki olen epävarma osaamisestani, mutta uskoakseni on ihan tervettä, ettei ole liian itsevarma. Ja enhän ole vielä edes valmis, joten minulla on rutkasti aikaa kerätä kokemusta.

      Kuten sanoin, en koe työntekoa uuvuttavana. Ja mistä tiedän sen? Olen tietenkin tehnyt kesälomilla sijaisuuksia. Työntekoni rajoittuu todellakin siihen 8h/vrk toisin kuin opiskelu. Siksi jaksan tehdä töitä.

      En ole enää oikeastaan ollenkaan huolissani tulevaisuudestani, jos vain saan pidettyä opiskelun ja vapaa-ajan erillään.

      • karbidi

        Tähän asti loputkin lujettuani voipi olla, että nimenomaan Sun vastaanotolle haluisinkin tulla!

        Ymmärsin vasta, mistä kiikasti; pelkkä opiskelutekniikka.

        Nyt, kun näjemmä sen Sait hallintaas, ni en epäile, jotteiko Susta tulis huippuammattilainen.

        Kus itekin oon perfektionisti, ni tavallaan se onkin mainio ominaisuus myös lääkärin ammatissa.

        Mää oon ny 57v., millos alat tohtoroida, toivottavasti keskiuusimaalla, ilmoottaudun ekaks potilaaks!

        Ja olen todella pahoillani aiemman viestini morkkaavasta sävystä; mun ois pitänny mielenterveyspotilaana käsittää, mistä kiikasti, olen pahoillani !


    • Kun olet nyt vähän hellittänyt ja antanut itselle muutakin aikaa, kuin opiskelu. Sulla yks kokemus, jota joku potilas voi tulla sinulle kertomaan, niin tiedät miltä hänestä tuntuu. Olet yhtä kokemusta rikkaampi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe