keliakia,,saako??

minnuska..

saako käyttää sellasia tuotteita missä lukee vehnäkuitu ja vehnätärkkelys``??

kiitoksia

7

2458

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • saa..

      Et tietenkään, jos sinulla on todettu keliakia.

    • vilja-allergikko

      Kyllä mä olen kuvitellut että keliaakikko saa ainakin vehnätärkkelystä syödä. Eikö gluteenittomissa jauhoissakin ole vehnätärkkelystä???

      Sen sijaan vilja-allergikko EI pysty syömään vehnätärkkelystä...

      • sekavaa!

        Osa keliaakikoista voi syödä vehnätärkkelystä, mutta osa ei. Se riippuu siitä onko ruokavalio gluteeniton (voi syödä) vai luontaisesti gluteeniton (ei voi). Jos jonkun ruokavalio on luontaisesti gluteeniton niin hän varmasti ilmoittaa sen, jos ilmoittaa vain gluteeniton niin silloin ruuassa voi todella olla vehnätärkkelystä.


    • Keliakikoille on tehty omia kuituvalmisteita kuten FIBREX, joka on sokerijuurikkaasta tehty kuitulisävalmiste.
      Ruotsissa on luotu hieno PO-fiber kuitu,joka on tehty perunasta.
      Sitten on HUSK- kuitua joka on psyllium siemenestä.

      Lisäksi voi lisätä esim keitettyyn riisin kuitua käyttämällä mm vähän pellavansiemeniä.
      Myös porkkanasta saa mukavaa lisäkuitua ruokiin.
      Voi valita hirssiä, durraa, keltaista Poletna maissia, tattaria , joka on karkeampaa laatua.

      Keliakikon ongelma onkin se, että kotimaisen viljan poisjäätyä ruoasta ja alettaessa käyttää hienoja täysgluteenittomia ja luonnostaan gluteenittomia valmisteita kuitu voi olla hyvin tekninen tai vähäinen.

      KUITU on keliaakikon eräs suurin dietäärinen ongelma, sillä mieto gluteeniton kuitu on parantava tekijä koko suolistolls, joten kuidun lisäämiseen saa nähdä tosiaan vaivaa. Esim raastetut vihannekset antavat kuitua. Hedelmien kuoret,jos mahdollista, kannattaa syödä. Perunan kuoret kannattaa myös syödä. Vihannesta ja juuresta kannattaa käyttää runsaasti. Palkokasveista , pähkinöistä, manteleistä saa kuitua. Siemenravinnosta myös, esim auringonkukan siemenistä, sesamista.

      Runsas kuitu käyttyy paksussa suolessa oman mikrofloran ravinnoksi ja mikroflora tekee siitä hiiliketjullisia happoja kuten propionihappoa ( 3 hiilen happoa), voihappoja ( 4 hiilen happoa) , muutamia 5 hiilen happoja.

      Voihappo on paksunsuolen limakalvon solujen energia-aine ja se vaikuttaa syöpää vastaan. Tämä siis on kuidun suurin etu, että siitä tulee tätä butyraattihappoa. (C4:0)

      (TIETYSTI keliaakikon kuidun on oltava myös ilman gluteenirakenteita).
      Vihneissä ja akanoissa on omia allergisia komponenttejaan. Lisäksi niissä on jopa joitan polysakkaridirakenteitten sukulaisia, glukomannaaneja, joille voi myös herkistyä ja reagoida. ei niitä ole edes tutkittu niin tarkasti kuin vehnän varastoproteiineja gluteliineja ja prolamiineja.

    • Kyse kehon kyvystä havaita gluteeni ei ole vain sitä, että sinä luet paketista, että "vehnätärkkelys on gluteenitonta", vaan se tarkoittaa, että sinun kehosi arvokkaat T- solut jotka kantavat geneettistä kykyä tunnistaa äärettömän pieniä määriä gliadiinia, joutuvat melkoiseen rasitukseen joka kerta ns "gluteenivapaasta vehnätärkkelyksestä", sillä siinä oleva gliadiinimäärä herättää suolen paikallisten T-imusolujoukon vasteen ja niitä aktivoituu tällaisia "immunologisia gliadiinimääriä" vastaan joka ikinen kerta, kun sellaista tärkkelystä tulee suoleen. Tärkeää T- soluarsenaalia kuluu ja tuhoutuu. Normaalisti ihmisellä on niitä tarpeeksi koko ikäänsä varten partioimassa kehossa . Niiden päätehtävä olisi taistelu varsinkin virushyökkäyksia vastaan. Ne kokevat keliaakikolla gluteenin "viruksena". Keholla ei ole sellaista rakennetta pilkkovaa entsyymiä, joten siitä jää viruksia muistuttavia pätkiä.

      Kun 17 vuotta on sitten kulunut, ollaan lymfoomavaarassa enemmän kuin ne, jotka eivät ole päivittäin ärsyttäneet T-solujensa huippukykyjä- sanotean. T-solujen kyvyt joutuvat uupumistilaan ja ne alkavat tuotaa jotain väärää muotoa ja silloin ollaan jossain lymfaattisen järjestelmän taudissa.

      T-solut kuuluvat lymfaattiseen järjestelmään, joka keliakikoilla on erittäin rasitettu, jos kehoon tulee T-solujen geneettisesti tuomittua allergeeniä ( siis solut joutuvat tappelemaan ruokaa vastaan ,kuin virusta vastaan).

      Niin puhtaaksi ei vehnätärkkelystä koskaan saa, etteikö se aiheuttaisi immuunisoluille tätä "virushälytystä"

      Kukaan ei toivoisi sellaista lymfaattista rasitetta keliaakikoille, mutta tiedetään, että monen on aivan mahdoton jättää vehnän makuelämystä ja siksi on sallittu keliaakikoille yhtä ja toista, jossa on "gluteenivapaata vehnätärkkelystä", mutta jos ajattelee immuunivastettaan, käyttää vain luonnostaan gluteenittomia ravinteita.

      Tulee ajatella myös valkosolujensa tilannetta, ei vain suolen koossapysymistä niin ja näin.
      Tulee koettaa estää lymfoomaan yms. sairastuminen iän lopulla. SITÄPAITSI, keliakian täysin gluteenivapaa dieeti on ainoa tunnetu preventiivinen keino estää eräitä lymfoomatautia. Muita dieetillä estettäviä lymfoomia ei oikeastaan tunneta.
      Kun käyt lääkärillä seuraavan kerran, kysy: Mitenkähän ne minun valkosoluni voivat? Ovatko ne normaalit? JOS ne ovat normaalit, olet pitänyt varmasti dieettisi melkoisen hyvin.

    • keliaakikko 94

      keliaakikot voi syödä vehnätärkkelystä, sillä luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa on sitä. ja vehnätärkkelyksestä se tärkkelys on keinotekoista ainetta, ei aitoa :) mä ainaskin voin syödä, en tiiä kaikista, mut oon tosiaan lukenu keliakialiiton nettisivulta, sieltä löytää paljon hyödyllistä keliakiasta :)

      • Fuulaa

        Kuten edellä on todettu kaikki keliaakikot eivät voi syödä vehnätärkkelystä. Lisäksi olet väärässä kun väität, että luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa olisi vehnätärkkelystä. Näin juuri ei ole. Kaikella kunnioituksella voisit vähän varoa, mitä kirjoitat, varsinkin, jos et asiasta mitään tiedä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe