Kissan opetus ulos?

Lenni^^

Heipsan! Kirjottelin jo tuossa joku aika sitten ja kyselin kissanpennun madotuksista ja rokotuksista. No tänään kävin ostamassa Apteekista madotustabletteja, jotka huomenna koitan kisulle ruuan mukana syöttää. Eläinlääkäriltä varasin viikon päähän myös rokotusajan, jolloin kisuli saa ruttorokotuksen ja siitä noin kuukauden kuluttua ruton tehosterokotteen ja rabiesrokotteen. Maksaa muuten jo tuo pelkkä ruttorokote about 40e.. Kallista puuhaa, mutta minkäs teet, kun kissa oli pakko saada. =D

Alun perin ajattelin, että lasken kissan ekaa kertaa pihalle vasta sitten, kun kaikki madotukset ja rokotukset on kunnossa, mutta eilen kärsivällisyys kuitenkin loppui ja päätin totutella kissaa ulkoilmaan jo pikkuisen etuajassa. Totutteluyrityksestä meinasi tulla kuitenkin täysi fiasko, sillä kissaa selvästikin pelotti kovasti. Olikin sitten melkoinen työ saada se kiinni ja takaisin sisälle. Nyt odotan kärsivällisesti viikon päähän.. ;) Sitä itse asiassa haluaisinkin kysellä teiltä, että miten te olette opettaneet kissanne ulos? Laskitteko kissan vain kylmän viileästi itsekseen pihalle ja toivoitte, että se palaa viimeistään illalla kotiin? Itseäni jänskättää tuo ulos totuttelu, kun olen nyt jo kiintynyt kissaan sen verran paljon, etten haluaisi sen häviävän.. Mitä jos kissa saakin kauhean paniikkikohtauksen ja juoksee tiehensä, eikä enää osaakaan kotiin?? Olen lukenut, että ulos totuttelu kannattaa tehdä päiväsaikaan mieluummin kuin illalla, sillä iltaisin kissat ovat ns. liian virkeitä. Lisäksi kissa kannattaa kuulemma laskea ulos vähän nälkäisenä, niin se luultavasti palaa kotíin paremmin kun nälkä yllättää. Mutta sujuuko noista toimenpiteistä huolimatta kaikki ongelmitta? Mielessä on käynyt jo, että mitä jos kissasta tulisikin vain lupsakka sisäkissa, niin ei tarvitsisi pelätä, että sille sattuu ulkona jotain, mutta toisaalta taas maatiaiskissan paikka on mielestäni ulkona. Ja sinne se itsekin selvästikin haikailee ikkunan takaa..

39

8082

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luulaa3

      En tuosta ulos opettamisesta mitään tiedä. Sen vaan sanon että jos kissa on ulkokissa saat aina olla sydän syrjällään kun se katoaa että onko se jäänyt auton alle, tapellut, jonkun ihmisen pahoinpitelemä tms. En sano että kissan paikka olisi vain sisällä, mutta sisällä sen elämä on huomattavasti turvallisempaa. Ja kyllä maatiainen ihan yhtä hyvin kuin rotukissakin sopeutuu sisäkissan elämään. Voihan sitä aina tehdä ulkotarhan tai käyttää valjaissa ulkona..

    • Kissat tulevat sisälle

      Pentusi tulee takuuvarmasti sisälle takaisin, koska se saa ruokaa sinulta, sinä olet sille jo tuttu ja sisällä on tuttu ja turvallinen ympäristö. Eli näin opetin omat 2 pentua ulos. Annoin ulko-oven olla auki. HUOM! Kenkä on AINA oven välissä, että ilmavirta ei pamauta ovea kiinni ja pennut jää väliin!! Pennut kävivät muistaakseni ensimmäisenä päivänä vain kuistilla haistelemassa ja pinkaisivat takaisin sisälle. Seuraavana päivänä ulko-ovi oli taas auki ja käväsivät jo portaiden vieressä pihalla ja kuistin alla. Siitä se lähti käyntiin, joka päivä alkuun hieman laajensivat reviiriään, mutta ovat vieläkin aivan pihan tuntumassa, eivätkä ole viellä kertaakaan lähteneet pihasta pois. Sisälle juoksevat kun kutsun;kis kis kis!!!Tässä liikkuu yks iso villikissa, pelkään vain mitä tapahtuu kun pentuni kohtaavat sen. Yöksi en pentujani ulos jätä. Tänään jäivät ensimmäisen kerran ulos, kun lähdin töihin. Kun tulin töistä pennut olivat nukkumassa autotallissa omassa laatikossaan, jonka olen sinne niille "pedannut". Pääsevä talliin oven ilmastointi áukon kautta. Jos asut maalla, kyllä kissalla on virikkeellistä päästä ulos. Sit kun se on kasvanut aikuiseksi, kannattaa se leikkauttaa niin ei lähde kylille. Meidän aikaisemmat kissat ovat pysyneet omassa pihassa.

    • tulivat taloon

      vuoden vanhana 8 vuotta sitten.aloin heti käyttää ulkona. Pelkäsin alussa katoamista, vaikka aloin heti käyttää ulkona.Yllättävän hyvin oppivat vaikka oli vieras talo siihen asti. Hyvällä ruokalautasella maanitellen kutsuin alussa sisälle,ja siitä alkaen ovat liikkuneet vapaasti. Hiekkalaatikko on käytössä vaan talvipakkasilla, mutta eivät juuri silloinkaan monta kertaa käytä.Hoito on ollut uskomattoman helppoa. Lieneekö osasyynä "kiltteyteen" että isäntä syöttää ne todella hyvin, jauhelihaa, broileria, ja kissan rakeita. Kesällä kun ollaan muutama päivä mökillä, pärjäävät kotona hyvin kulkemalla tuuletusikkunan kautta syömässä lautaselta rakeita. Tosin linnunjätöksiä voi löytyä tullessa lattialta. Asumme taajamassa missä autotie kulkee tontin kahta reunaa.Kaulapannat jossa puhelinnumero, on molemmilla ikävien uutisten varalle.

    • ...

      Itse opetin kissani ulos ihan pitämällä ulko-ovea auki. kissa ramppasi sisään ja ulos koko ajan. Pikkuhiljaa reviiri kasvoi.
      Kissa tulee tietty tiettyyn kellonaikaan sisään ja lähtee myös ulos tiettyyn kellonaikaan. On mielellään yöllä ulkona, arkuutta sen verran ihmisiä kohtaan.

      Aina se on jotenkin tullut kotiin...
      Yhden kerran olen hakenut sen löytöeläinsuojasta, kun joku oli loukuttanut sen (45€ maksoi takaisin saaminen).

      Toisella kerralla me muutettiin kerrostaloon ja kissa katosi... 10kk etsin sitä ja kuuluttelin. Löytyihän se sitten. Nyt oppinut kulkemaan.

      Kesällä vain joku kissa/kettu sen raateli... syönyt sen jälkeen tupla antibiotit eikä sen jälkeen ole ulkona juurikaan käynyt. (Eläinlääkärin mennyt n.170€)

      Kannattaa varautua pahimpaan, myös rahallisesti, mutta kun kissa kerran oppii ulos, sitä on todella vaikea saada enään sisäkissaksi. Eikä minun tule mieleenkään kaikkine kokemuksineni pitää kissaa sisällä.

    • hittolaane!

      Älä ny päästä sitä sun "rakasta"(ja kallista) kissaa pihalle, sillä kissan EI kuulu liikuskella yksin ulkona!

      Kissa on lemmikki, ei mikään villieläin joka elelee ulkona ja käy kotona syömässä jos käy, joskus hyvällä säkällä nukkumassaki. Tekee vahinkoa naapureille ja muille ihmisille sekä syö pikkulinnut ja oravat.
      Meillä on 6 sisäkissaa juuri eileen synty 5 pentua ja 12 viikon kuluttua pennut myydään koteihin jossa ei tod. päästetä kissoja ulos.

      Suurin osa ulkokissoista kuolee ennen aikasesti, ja kovin mukavalla tavalla.

      toivottavasti saadaan laki siihen ettei kissaa saa päästää ulos irti ilman valvontaa, niinkuin ei koiraakaan!

      Pesimiskaudella ei periaatteessa saakkaa, edes kissaa, sillä kissa tappaa kyllä jäniksiä, poikasia aika useinkin!

      Ja laissa lukee että kissalle pitää suoda sille paras mahd. ympäristö joka on TURVALLINEN ja ei uhkaa sen henkeä, eli siis, ulkohäkki tai valjaat kun ulos lähetään, ja sisälle eri virikkeitä. Kyllä jos kissan hommaa niin pitää hankkia aivot ja käyttää niitä! Sä oot siitä vastuussa.

    • duski

      No mitä ihmettä varten se pitää sinne ulos päästää? o_O Siinä ei tarvita ku vähän huonoa tuuria, ni kissarakkaas on hyvin äkkiä vainaa. Siinäpä sitten elät itsesyytöstes kanssa.

    • LLAA

      Onpa hyvä että rokotat kissasi jos aiot laskea sen vapaasti ulkoilemaan.Luonnossa on paljon ruttoa!

      Otathan huomioon kuitenkin muutaman seikan:

      Laki kieltää kissan vapaana ulkoilemisen. Periaatteessa siinä vaiheessa kun kissasi poistuu omalta pihalta, rikot lakia. No, tätä lakia ei juuri kukaan kissanomistaja noteeraa

      Vapaana ulkoileva kissa on altis monille vaaroille. Kisusi voi jäädä autonalle.Vaurioitua vakavasti ja siitä huolimatta sitkutella hengissä viikkoja kunnes luontohoitaa osansa.
      Naapurisi saattavat hermostua kun kissasi toistuvasti käy tekemässä tarpeensa heidän kukkapenkkeihinsä. Tämä voi aiheuttaa naapuririitoja ja usein kärjistyy siihen että kissasi toimitetaan toistuvasti löytöeläinten talteenottopisteeseen.
      Tai jos naapurustosta löytyy hieman hullumpaa porukkaa saattaa joku tehdä kissallesi jotain.
      Kaikki koirat eivät myöskään pidä kissoista. Mitä jos kissasi ilmestyy väärälle pihalle ja talon koira hyökkää sen kimppuun.
      Maaseudulla on sitten luonnon omat petoeläimet vaarana.

      Otathan huomioon myös että ulkona kissasi saattaa sairastua rokotuksista huolimatta. Kissoilla on runsas määrä erilaisia virusperäisiä hengitystieinfektioita. Kissasi saa rokotuksessa suojan esim. calicia vastaan. Se ei kuitenkaan estä kissaasi sairastumasta siihen. Rokote kuitenkin helpottaa oireita ja flunssa tulee "miedompana" Virusperäisissä tulehduksissa (esim;herpes) seuraa yleensä jälkitauteina bakteeriperäisiä tulehduksia joita hoidetaan sitten antibiootein.

      Madotus kannattaa tehdä 4 kertaa vuodessa ja käyttää valmisteita jotka tuhoavat myös heisimadon.
      Tutki myös usein kissasi korvat. Korvapunkkia on paljon myös taajama-alueiden kissoilla.

      Ja kun nyt opetat kissaasi ulos, niin tee se ensin valjaissa. Jos kissasi on arka se saattaa säikähtää yllättäviä ääniä ja katoaa samantien. Jos kissasi ei ole ehtinyt muodostaa lähialueesta tarkkaa karttaa mieleensä niin voi olla että se ei enää löydä takaisin vaikka oleilisikin vain muutaman sadan metrin päässä!

      Ai niin, kysyit että tuleeko kissasi varmemmin takaisin jos lasket sen vain nälkäisenä ulos. No, jos kissasi löytää jostain vaikka mukavan mummon joka antaa sille kinkun palasen on todennäköistä että kissasi palaa toistuvasti saman mummon luokse mutustelemaan kinkkua. Kissat eivät ole omistajauskollisia kuten koirat vaan niiden koti on siellä missä parhaimmat murkinat ja seuraa. On normaalia että kissat vaihtavat kotia. Vastuullinen henkilö ottaa tässä vaiheessa yhteyttä omistajaan jos kaulapannassa tiedot ja toimittaa sen takaisin alkuperäiseen kotiin. Joskus on käynyt myös niin että ihminen päättää pitaa kissan itsellään. Eli melkeinpä sanoisin että hyvät murkinat kotona ja masu täys niin kisu pysyy paremmin kotona.

      Ja leikkauta kissasi! Leikkaamaton kissa karkaa kaikkein helpoimmin!

      • ystävä hyvä

        nyt ihan varmaan.

        Toki tosi pointteja latelit, mutta malta nyt hiukan.


      • miisuli kiisuli

        toi on ihan totta


    • Nimetön

      jos asut rivi tai kerrostalossa,älä laske kissaasi yksin,sen turvallisuus on todella vaarassa.kissa oppii kyllä taluttimeen.vaatii vain kärsivällisyyttä hoitajalta.minullakin kisu oppi 10v talutushihnaan.se kuinka yrität kissaasi hihnaan opettaa on avain.opeta kissa ensiksi pelkkään pantaan.laita panta vaikka päiväksi ja ota illalla pois.valitse joustava panta.kun kisu on tottunut pantaan,kiinnitä siihen talutin ja kävellytä sitä ensin sisällä ja sitten pihalla.kärsivällisyys voi johtaa tulokseen.kissat ovat yksilöllisiä,eivät hyväksy helposti että niitä ohjaillaan.muista,ettei kissaa voi pakottaa kulkemaan taluttimessa.kissa oppii aikanaan sisäkissaksikin.kärsivällisyyttä!

      • ^Babycat^

        Valjaat ovat turvallisempi ja varmempi tapa kuin kaulapanta. Meidän kissa karkas pannasta alta aikayksikön. :) Nyt nyt käytössä Vänttisen valjaat ja nuoremmallaa kissalle Kesomaat.

        Jos kissasi on sinulle todella rakas, älä laske sitä vapaaksi. Et varmana kestäisi jos kissasi kituisi jossain ojassa ketun raatelemana, minä en ainakaan.

        Sitäpaitsi ulkokissat saatavat tappaa uhanalaisiakin lajeja, esimerkkinä vaikkapa Liito-orava, Tammihiiri sekä valkoselkätikka.

        Muutenkaan et tainnut tietää että ulkokissat tappavat vuodessa n. 6-7 MILJOONAA lintua. :(
        Lähde on Suomen BirdLifeltä, eikä se mikää hömppäyhdistys ookkaan.

        Kissat ovat lemmikkieläimiä, eikä villipetoja joiden on pakko juosta vapaana.

        Kissat saavat juosta ja kirmata todella suuressa ulkotarhassa tai sitten valjaissa 8 metrin flexin kanssa.


    • pkop

      elikkäs kyllä ne kissat kovasti nauttivat vapaasta ulkoilusta. Minulla on kaksi kissaa jotka ovat tällä hetkellä sisäkissoja, paitsi toinen ulkoilee vapaasti kun olemme maalla käymässä muutaman päivän. Mutta sitten, kun tilanne sallii ja muutamme pois taajamasta maalle aion pitää kissoja vapaasti ulkona. Just pariviikkoa sitten kävin noukkimassa tienposkesta naapurin auton alle jääneen kissan jolla oli vielä pennut. Ei ollut kovin mukavaa.

      • Miten pentujen kävi ?
        Törkeää naapuriltasi laskea kissa ulos jolla pennut !


    • Miukkulan väki

      Olen itse opettanut todella urbaanin ja jo hieman vanhemman kissani elämään myös ulkosalla. Ostin omakotitalon maalta ja tietysti kissani oli kiinnostunut ulkoilmaelämästä. Hankin tukevat valjaat mistä se ei päässyt karkuun ja oleilin kissani kanssa pitkiäkin aikoja yhdessa ulkona. Välillä laitoin tosi pitkän narun ja annoin kissan mennä enemmän omia polkujaan. Tarkkailin kuitenkin ettei se nyt itseään hirtä. Rupesin sitten laskemaan sen vapaana ulos ja olin edelleen itse seurana. Vähitellen kissani oppi kulkemaan ja pyytämään itse ulos ja sisään. Yöksi sen otan aina sisälle. En tiedä kissani nälästä sen kummemmin, kuin että omia aikojaan käy syömässä milloin haluaa, nukkuu välillä ja menee taas ulos. Pysyy hyvin omalla tontilla ja puolustaa sitä naapurin puolivillejä otuksia vastaan. Näin meidän "urbaanimirri".
      Kaikessa eläimen totuttamisessa on mielestäni turvallisuus ja rauhallisuus valttia. Kuka nyt paniikissa haluaisi pelätä uusia asioita? Illallakin voit opettaa kissaasi olemaan ulkona, koska silloin muu liikenne on vähäisempää ja ympäristö rauhallisempi. Onnea yritykseen!

    • 4 kissan omistaja

      voi luoja mitä paskaa oon tänne kirjotettu. Kyllähän se näin on et kissan ja koiran tulee kuuluukin saada olla pihalla. Mikä laki sen muka kieltää ettei kissaa ulos saa päästää? Eipä ole ainakaan itselläni vielä riitaa naapureiden kanssa tullut vaikka kissa käy joka päivä heidän pihallaan johtuneen varmaan siitä ku asutaan maalla omakotitalossa. Eri asiahan on et kerrostalo ja rivitalo alueella kissaa ei saa irti pitää. Et sillon pitää kissaa käyttää ulkona valjaissa tai sitten tekee kissasta suoraan sisäkissan. Kissa ei lähde pihasta mihinkään jos se on leikattu. Ja jos se lähteeki se ei kovin isoa lenkkiä kierrä kun tulee jo takasin. Leikkaamattomat kissat kyllä lähtee pihasta ja eivätkä saata palata koskaan takaisin. Jos maalla asuu niin kyllä sillon kissan kuuluu päästä ulos jalottelemaan vapaasti. Leikkuuttaa vaan kissat niin kyllä ne ei pihaa kauemmas mene. Kokemuksesta puhuen itselläni on 4kissaa ja kaikki leikattuja ja yksikään ei ole pihasta lähtenyt mihinkään.

      • 4 kissan omistaja

        Ja korjaan vielä sen verran tuota että itselläni ei tullut riitaa vaikka kissa kävikin joka päivä heidän pihallaan mutta nyt kun olen leikkuuttanu kaikki kissani ei yksikään kissa ole lähtenyt pihaa kauemmas. Suosittelen leikkaamaan kissan jos haluaa siitä ulkokissan ja haluaa että se kans pihalla pysyy ja takaisin tulee kun ulos pääsee.


      • catillinen

        Leikattu kissa lähtee pihasta siinä kuin leikkaamatonkin ja voi jäädä niin petoeläinten ruuaksi, koirien hätyyttämäksi, metsämiehen ampumaksi tai vaikkapa auton alle.

        Se on kiva katsella maailmaa vaaleanpunaisten silmälasien takaa, mutta leikattukaan kissa ei tunne oman pihapiirin rajoja vaikka se ei ole enää narttujen kiimasta kiinnostunutkaan.

        Mieheni löysi leikatun kissansa maantien ojasta jossa se oli verissään raahautunut useita metrejä, yhdessä löysimme naapurimme kissan maantieltä yliajettuna ja näky oli kamala. Naapurikylän (välimatkaa useita km) kissoja pyörii meidänkin kylällä ja kyllä, myös ne kastraatit, eli kissan pallien poistaminen ei vie siltä kulkuhaluja, ainoastaan.. noh tiedät hyvin että minkä.

        "Kissa ei lähde pihasta mihinkään"

        Päivän paras vitsi ja mukamas 4 kissan omistajalta joka nostelee ikivanhoja viestiketjuja päivä päivän jälkeen. Parasta olisi olla huomioimatta hänen toimintaansa sillä huomiota ja ehkäpä jopa riitaa hän hakee, mutta kun palstaa lukee myös kissoista tietämättömät niin oli ihan pakko kommentoida, sillä leikkaus ei estä muuta kuin suunnittelemattoman lisääntymisen ja kiima-ajan juoksut ja ulinat.


      • ihmin

        mihin maailma on menossa herran jestas meillä kissat kulkee vapaasti pihalla ja nukkuu yön ylikin josku pihalla vaikka on 20 astetta kylmää ja ei meidän kissat ole rokotuksia saaneet kissamme ovat jo 15 vuotiaita .


      • kisuja

        No joo kyllä meidänki 2 kissaa leikattu menee joskus viikon-kuukaudenki pitusia lenkkejä erityisesti kesällä aina tulleet kotiin, osaavat sen verra ittestää huolehtii et aina ku esim. auto tulee vastaanii hyppää ojaa/jatkaa tien reunassa. itse totutettii kissamme ulkos siten että oli ovi auki ja edesmennyt kissa pihalla, siitä lähti molemmat seuraamaan vanhaa kissaamme joka vei niitä ympäri tonttiaa ja illalla kaikki kolme tulivat takaisin. kyllä meidän kissat nauttii ulkoilmasta vaikka olisi kuinka kovat pakkaset, viime talvena ei ollut melkeempä yhtään yötä sisällä vaikka kovasti yritettii kutsuu nii ri näkyny ja aina illalla halusi ulos. niillä on siellä erilaisia suojaisia paikkoja minne mennä, eipä oo - 20°C pakkaset heidän menoa haitannut. Kyllä maatiais kissa kuuluu mielestäni ulos varsinkin jos asuu Maalla missä hyvät ulkoilumahdollisuudet, taajamassa jne ei siltikään kannata ulos vapaaksi päästää:)


      • totuusseon
        4 kissan omistaja kirjoitti:

        Ja korjaan vielä sen verran tuota että itselläni ei tullut riitaa vaikka kissa kävikin joka päivä heidän pihallaan mutta nyt kun olen leikkuuttanu kaikki kissani ei yksikään kissa ole lähtenyt pihaa kauemmas. Suosittelen leikkaamaan kissan jos haluaa siitä ulkokissan ja haluaa että se kans pihalla pysyy ja takaisin tulee kun ulos pääsee.

        Ihmiset ottaa tuhannen neliön pihaan ulkokissoja.Ne on hetkessä naapurien pihassa ulistamassa,kun omistajat ei vahdi kissojaan vaikka laki niin määrää.
        Kissa ei saa koskaan mennä vieraan maille.Joten kissoja ei pidä ottaa ulos vahtimatta päästettäviksi ellei omista kymmentä hehtaaria maata vähintään.Ja silloinkin kannattaa laittaa kissalke seurantalaite Jotta tietää oikeasti,ettei kissa kulje muiden pihoilla.Pitää olla lähinaapuriin matkaa useampia satoja metrejä.Kissat kylkee öisin jopa kilometrin kotoaan .


    • Kisumiau

      Löysin tämän netistä kun metsästelin että onko olemassa lakia jossa sanotaan että kissaa ei saa pitää vapaana ja tässä on teille hieman luettavaa ja jopa vastaus kysymykseen :

      http://www.poliisi.fi/poliisi/oulu/home.nsf/files/Vastaus kirjeeseen kissan vapaana pidosta/$file/Vastaus kirjeeseen kissan vapaana pidosta.pdf

      Järjestyslain 14§ mukaan:
      ”Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan
      on:
      1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;
      2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai
      muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten
      leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön
      kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua;
      (19.12.2003/1195)
      3) pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella
      taajamassa.
      Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, ei koske virantoimituksessa käytettävää
      valtion omistamaa koiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa
      eikä näkövammaisen opaskoiraa.
      Mitä 1 momentin 1 kohdassa säädetään, ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa
      eikä erityisesti osoitettua aidattua jaloittelualuetta. Koiran tulee
      kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.
      Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös *KISSAA*. Mitä 1 momentin
      1 ja 2 kohdassa säädetään, koskee myös hevosta sekä soveltuvin osin muuta
      koti- tai lemmikkieläintä.”

      Elikkä toisin sanoen, vastaus ei ole johdateltavista vain yhdestä laista, mutta tuossa kirjeessä ilmenee selkeästi, että:
      KISSA EI SAA KULKEA ILMAN VALVONTAA TAAJAMASSA, ja muuten ulkoillessa kissa tulee olla kytkettynä.

      Ja muutenki miksi kissa pitää päästää ulos yksin kulkemaan vapaasti, jos yhtääm välitätte kissoistanne niin pidätte ne kytkettynä tai ulkona aidatulla alueella, eihä koiraa tai hevostakaan saa ulkoiluttaa vapaana.

      Ja ei en ole kissa vihaaja, omistan kissan ja en päästäisi sitä yksin kulkemaan minnekkään, koska en halua menettää karvaista ystävääni.

      • suttiedetäänjo

        Hienoa!

        Nyt on saatu oikein juristi soveltamaan lakeja tänne palstalle.

        ps. heitteillejättöhän oli sulle aika epäselvää.


      • neaikamerkinnät

        "Kisumiau
        20.7.2011 11:45"

        Aika vanhaan viestiin vastasit :'D


      • suttiedetäänjo
        neaikamerkinnät kirjoitti:

        "Kisumiau
        20.7.2011 11:45"

        Aika vanhaan viestiin vastasit :'D

        Ei se mitään. Tiesin sinun olevan edelleen linjoilla.


      • kohtanetaastulevat
        suttiedetäänjo kirjoitti:

        Hienoa!

        Nyt on saatu oikein juristi soveltamaan lakeja tänne palstalle.

        ps. heitteillejättöhän oli sulle aika epäselvää.

        Heitteillejättöhän se on aina,kun kissa ylittää omistajansa pihapiirin rajan.Se et onko taajamaa tai syrjemmässä,ei muuta omistajan valvontavelvollisuutta.

        Ei pidä ottaa kissaa,jos ei lakien puitteissa pysty siitä huolehtimaan.
        Ilmat alkaa taas kylmetä,ja kissat suuntaa vieraan pihoille turvaa,lämpöä ja ruokaa pyytäen.Onneksi, monet jo huomaa kissojen hädän,ja vie ne löytöeläintaloihin jatkohoitoon.Kissan paikka ei ole koskaan vieraassa pihassa.Vieraaseen pihaan tulevalla kissalla on aina vastuuton omistaja,tai ei omistajaa ollenkaan.Sellainen on löytöeläin,ja oikea osoite sellaisrlle kissalle on löytöeläintalo.


    • tlvcb

      Olen elänyt kissojen kanssa niin kauan kuin muistan ja ne on aina ollut ulkokissoja ymmärän että jotkut pelkää että rakas kissa kuolee mutta niin ne kuitenkin tekee ja meidä kissat kärsii jos ne ei pääse ulos. Kettut ei ole meidän pihalla uhka kissoille ne on niiden saalista tappanut 4 kettua. Ei ole 5 vuoteen näkynyt kettuja :). Kissojen keskiikä on ollut 23 vuotta ja meillä kyllä löyty paljoon petoeläimiä sekä petolintuja. Kissat on tehty olemaan vapaana. Paitsi feikkikissat ne voi pitää sisällä koska ne kuole ennen kuin ne on astunut ulos.

    • Aiaiaipöö

      Samaa mieltä, kuin ed.

    • White kitty

      kissoja ei saa päästää pihalle ilman valvontaa. vaapaana ilman omistajaa liikkuvat kissat saa viedä kissataloon.kissat ovat karmeita tappajia.itse oon vieny ainaki 9 vapaana liikkuvaa kattia kissataloon ja 5 koiratarhaan.

      • Heuppi

        Jos ittelle on tullu hyvä mieli ja oma taputus selkään,nii "bravo"! Kuulostaa vaan siltä, et sun nurkissa liikkuu nykyään rottia ja hiiriä. Hyvä homma! :)


      • courmetkainalokissa

        Mä myrkytä ja loukutan jyrsijät, ni ei niit oo,ku muutama heikkokuntonen hoipertelija joskus harvoin, ja niitä en tietenkään anna kissani napata/syödä XD

        Irtokissat kannattaa loukuttaa myös, haitat loppuu siihen,ja kissa saa uuden kodin ;)


      • hyvääalkusyksyä
        courmetkainalokissa kirjoitti:

        Mä myrkytä ja loukutan jyrsijät, ni ei niit oo,ku muutama heikkokuntonen hoipertelija joskus harvoin, ja niitä en tietenkään anna kissani napata/syödä XD

        Irtokissat kannattaa loukuttaa myös, haitat loppuu siihen,ja kissa saa uuden kodin ;)

        pyh.

        Sinähän asut alkoholisoituneen yksinhuoltajasi kanssa vvo:n vuokrayksiössä taas sen ajan. kunnes asukkaat joutuvat vaatimaan taas häätöänne hajuhaittojen vuoksi. Ja sosiaaliviranomaiset vievät kissasi hoitolaan, äitisi katkolle ja sinut kasvatuslaitokseen. kunnes teille on jälleen yhteiskunnan turvin järjestetty uusi koti ja äitisi päsee katkolta. Rotathan kaupungeissa ovat aina olleet ja tulleet olemaan. Mutta eihän teidän sisäkisustanne rottajahtiin ole. Kaupunki muuten myrkyttää rottia, joten turhaan niitä pullonkeräysfyrkkia rotanmyrkkyihin käytät, ellet itseäsi varten osta. Olisipa yksi heikkokuntoinen hoipertelija taas vähempänä yhteiskunnan riesana.


      • kisumisuli
        hyvääalkusyksyä kirjoitti:

        pyh.

        Sinähän asut alkoholisoituneen yksinhuoltajasi kanssa vvo:n vuokrayksiössä taas sen ajan. kunnes asukkaat joutuvat vaatimaan taas häätöänne hajuhaittojen vuoksi. Ja sosiaaliviranomaiset vievät kissasi hoitolaan, äitisi katkolle ja sinut kasvatuslaitokseen. kunnes teille on jälleen yhteiskunnan turvin järjestetty uusi koti ja äitisi päsee katkolta. Rotathan kaupungeissa ovat aina olleet ja tulleet olemaan. Mutta eihän teidän sisäkisustanne rottajahtiin ole. Kaupunki muuten myrkyttää rottia, joten turhaan niitä pullonkeräysfyrkkia rotanmyrkkyihin käytät, ellet itseäsi varten osta. Olisipa yksi heikkokuntoinen hoipertelija taas vähempänä yhteiskunnan riesana.

        Ei ole kissaa enää,jouduttiin lopettamaan 23vuotiaana.Ulkoileva kissa, joka oli omalla aidatulla pihallamme.Naapurit aina kehu,kun osasin pitää niin ettei muiden pihoille mene.Kaikilla ei sitä taitoa täälläkään ole.Ja nytkin on lähistöltä loukutettu irtokissoja.Eivät naapurit halua siivota jatkuvasti niiden jätöksiä pihoistaa ja lastensa vaatteista.Meillä ei ole niitä viellä näkynyt.Mutta loukkua on lainaan läheltä kyllä tarjottu,jos irtokissaongelma tulee.


      • heykittykitty
        hyvääalkusyksyä kirjoitti:

        pyh.

        Sinähän asut alkoholisoituneen yksinhuoltajasi kanssa vvo:n vuokrayksiössä taas sen ajan. kunnes asukkaat joutuvat vaatimaan taas häätöänne hajuhaittojen vuoksi. Ja sosiaaliviranomaiset vievät kissasi hoitolaan, äitisi katkolle ja sinut kasvatuslaitokseen. kunnes teille on jälleen yhteiskunnan turvin järjestetty uusi koti ja äitisi päsee katkolta. Rotathan kaupungeissa ovat aina olleet ja tulleet olemaan. Mutta eihän teidän sisäkisustanne rottajahtiin ole. Kaupunki muuten myrkyttää rottia, joten turhaan niitä pullonkeräysfyrkkia rotanmyrkkyihin käytät, ellet itseäsi varten osta. Olisipa yksi heikkokuntoinen hoipertelija taas vähempänä yhteiskunnan riesana.

        En tiedä mikä ongelma sinulla on mielikuvituksesi kanssa.Ennustajan lahjoja sinulla ei tunnu olevan.Tai sitten kirjoitat tarinaa itsestäsi.

        Minä en asu kaupungissa, asun maalla.
        En käytä mitään päihteitä,en edes polta tupakkia.En kerää mitään pulloja.Sosiaaliviranomaisten kanssa en ole ollut tekemisissä koskaan.
        Jyrsijöitä myrkyttää jokainen,joka ei halua niiden tuhoavan asuntoaan,ulkorakennuksissa olevia tararoita jne.
        Meillä ei jyrsijät ole koskaan tulleet taloon sisälle, joten hyvin on torjunta toiminut.
        Sähköinen jyrsijäloukku on myös tehokas, joten niitä tarkoitus hommata viellä lisää.


      • haastaitsesi
        hyvääalkusyksyä kirjoitti:

        pyh.

        Sinähän asut alkoholisoituneen yksinhuoltajasi kanssa vvo:n vuokrayksiössä taas sen ajan. kunnes asukkaat joutuvat vaatimaan taas häätöänne hajuhaittojen vuoksi. Ja sosiaaliviranomaiset vievät kissasi hoitolaan, äitisi katkolle ja sinut kasvatuslaitokseen. kunnes teille on jälleen yhteiskunnan turvin järjestetty uusi koti ja äitisi päsee katkolta. Rotathan kaupungeissa ovat aina olleet ja tulleet olemaan. Mutta eihän teidän sisäkisustanne rottajahtiin ole. Kaupunki muuten myrkyttää rottia, joten turhaan niitä pullonkeräysfyrkkia rotanmyrkkyihin käytät, ellet itseäsi varten osta. Olisipa yksi heikkokuntoinen hoipertelija taas vähempänä yhteiskunnan riesana.

        katkeruus,se pilaa elämän.anna vanhemmillesi anteeksi,he eivät tienneet mitä tekivät.lapsuutesi kuulostaa rankalta, mutta olen kuullut pahempiakin tarinoita.joten lopeta tuo itsesäälissä rypeminen.kanna itse vastuu lemmikeistäsi,paremmin kuin muut,se on oikea tie.haasta itsesi lemmikinpitäjänä.


      • Flexikatti
        kisumisuli kirjoitti:

        Ei ole kissaa enää,jouduttiin lopettamaan 23vuotiaana.Ulkoileva kissa, joka oli omalla aidatulla pihallamme.Naapurit aina kehu,kun osasin pitää niin ettei muiden pihoille mene.Kaikilla ei sitä taitoa täälläkään ole.Ja nytkin on lähistöltä loukutettu irtokissoja.Eivät naapurit halua siivota jatkuvasti niiden jätöksiä pihoistaa ja lastensa vaatteista.Meillä ei ole niitä viellä näkynyt.Mutta loukkua on lainaan läheltä kyllä tarjottu,jos irtokissaongelma tulee.

        Mulle kävi näin.Oli tarkotus antaa kissan ulkoilla vapaasti.Opetettiin valjaisiin,ja harjoteltiin jo ulkoiluja takapihalla.Mut,sitten naapuri näki.Ja alko kertoa.Että kissa ei saa koskaan tulla vahingossakaan heidän pihalle.Saman sano toinenkin naapuri kissan nähdessään.Se viellä sanoi,et jos kissa karkaa hänen pihalle joudun hakemaan sen löytöeläintalolta.Siihen loppui haaveet vapaaksi päästämisestä.Kun on tuollasia naapurissa,ei kissa montaa tuntia sais rauhassa ulkoilla.Kun jo veisivät sen pois.Meidän kissa joutuu siksi valjas ulkoilemaan.Mutta onneksi on siihen jo tottunut.Ja on fleksissä pihalla hyvillä keleillä.Mutta koko ajan pitää vahtia,ettei juutu mihinkään.Et ei mennyt kuten suunniteltiin.Kun on tommosia naapureita nyt.Täytyy ehkä miettiä kanssa aitausta,tai aitaamista.Se olis varmaan helpompi tapa.


      • Surkeaa
        Flexikatti kirjoitti:

        Mulle kävi näin.Oli tarkotus antaa kissan ulkoilla vapaasti.Opetettiin valjaisiin,ja harjoteltiin jo ulkoiluja takapihalla.Mut,sitten naapuri näki.Ja alko kertoa.Että kissa ei saa koskaan tulla vahingossakaan heidän pihalle.Saman sano toinenkin naapuri kissan nähdessään.Se viellä sanoi,et jos kissa karkaa hänen pihalle joudun hakemaan sen löytöeläintalolta.Siihen loppui haaveet vapaaksi päästämisestä.Kun on tuollasia naapurissa,ei kissa montaa tuntia sais rauhassa ulkoilla.Kun jo veisivät sen pois.Meidän kissa joutuu siksi valjas ulkoilemaan.Mutta onneksi on siihen jo tottunut.Ja on fleksissä pihalla hyvillä keleillä.Mutta koko ajan pitää vahtia,ettei juutu mihinkään.Et ei mennyt kuten suunniteltiin.Kun on tommosia naapureita nyt.Täytyy ehkä miettiä kanssa aitausta,tai aitaamista.Se olis varmaan helpompi tapa.

        Voi kissa parkaa, kun ei saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Voitko myydä kissan sellaiseen paikaan, missä kissa saa vapaasti ulkoilla.


      • Fleksikatti
        Surkeaa kirjoitti:

        Voi kissa parkaa, kun ei saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Voitko myydä kissan sellaiseen paikaan, missä kissa saa vapaasti ulkoilla.

        Laita mulle lakiteksti,et millasessa paikassa suomessa oikeasti sais.Ni tiedän voiko sitä lakien mukaan ulkona vapaasti ilman valvontaa pitää.Ettei tule nuoli tai hauli päässä takas.Pitäs olla myös tapa, jolla estää autoja ajamasta päälle, tielle matkaa noin 400m.
        Eikä se voi olla niin,et lajityypillistä käytöstä voi harrastaa vaan luvatta vieraan pihalla.Niin sano mulle sillon naapuri.
        Ei mitään trolleja,vaan oikea vastaus,kiitos.


      • Huolellisuutta
        Fleksikatti kirjoitti:

        Laita mulle lakiteksti,et millasessa paikassa suomessa oikeasti sais.Ni tiedän voiko sitä lakien mukaan ulkona vapaasti ilman valvontaa pitää.Ettei tule nuoli tai hauli päässä takas.Pitäs olla myös tapa, jolla estää autoja ajamasta päälle, tielle matkaa noin 400m.
        Eikä se voi olla niin,et lajityypillistä käytöstä voi harrastaa vaan luvatta vieraan pihalla.Niin sano mulle sillon naapuri.
        Ei mitään trolleja,vaan oikea vastaus,kiitos.

        Jos asuu lähellä lasten leikkipaikkaa, yleistä uimarantaa, kuntopolkuja, toriaikana tori, tässä muutamia paikkoja, jonne kissa ei saa mennä, niin ei kannata ottaa kissaa lemmikiksi
        On tyhmää, jos tahallaan ajaa autolla kissan tai muidenkaan eläinten päälle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe