lähihoitajan työ vs sairaanhoitajan työ, eroja?

tii....

Olen itse lähihoitajaksi opiskellut ja vähän työskennellytkin. Sairaanhoitajan työ on myös kiinnostanut. Kerrotteko hoitsut mitä eroja vastuun lisääntymisen lisäksi on sairaanhoitajan ja lähihoitajan töissä...jotkut sanoo että sairaanhoitajan työ voi olla kevyempääkin vaikka vastuuta onkin, onko mielestänne näin?

Onko sairaanhoitajan työ niin paljoa sitä perushoitoa kuin lähihoitajan. Kertokaa kokemuksianne näistä ammateista ja ajatuksianne kiitos!

12

6163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juurikaan

      ole minulla perushoitoa, työskentelen leikkausosastolla.Toki vaipat vaidetaan ja oksennukset pestään tarvittaessa kuten muillakin osastoilla.

      Työ on fyysisesti kevyttä anestesiahoitajana, mutta psyykkisesti stressaavaa toisinaan, kuten valvovan ja heräämöhoitajankin työ,instrumentointi vaatii hyvää fyysistä kuntoa.

    • eroja.

      Sairaanhoitajat jakaa lääkkeitä, lähihoitajat ei useinkaan saa jakaa. Lisäksi saavat laittaa tippoja ja antaa joitain pistettäviä huumelääkkeitä, mitä lähihoitajat ei saa. Lähihoitaja tuskin voi olla esim leikkaussalissa tms töissä paikassa. Riippuu työpaikasta mitä eroja on. Esimerkiksi pitkäaikaisosastolla sairaanhoitajan työ ei eroa lähihoitajasta juuri ollenkaan, samaa perushoitoa tekevät molemmat.
      Esim ruotsissa on paljon tarkemmin työt jaettu, sairaanhoitajat ei tee perushoitoa.
      Ero on se, että työnkuva on vähän laajempi sairaanhoitajalla. Sairaanhoitajalla voi olla vähempi perushoitoa, jos esim lääkkeidenjakoon menee paljon aikaa ja on paljon sellaista työtä mitä lähihoitajat ei tee.

    • hoitsu26

      Riippuu täysin työpaikasta, jossa työskentelet. Niuvanniemen sairaalassa Kuopiossa ero on TODELLA pieni mitä sairaanhoitaja tai lähihoitaja tekee. Tällä hetkellä lääketilaukset tekee sairaanhoitaja, muuten tehdään täysin samoja työtehtäviä.
      Kuopion yliopistollisessa sairaalassa taas ero on todella ISO, lähihoitaja ei saa koskea lääkkeisiin lainkaan ja muutenkin sairaanhoitajat saavat vähemmän tehdä itse potilaan luona tehtävää työtä.

    • kohtaista

      Näin on, tehtävät riippuu paljon paikasta, missä olet töissä. Jopa samassa sairaalassa voi olla osastojen välillä aivan erilaiset vastuualueet.

      Lähihoitajan työ on varmasti monesti enemmän perushoitoa, mutta kaikki tosiaan paikasta kiinni minkä verran vastuuta annetaan.

    • olen

      ollut sairaanhoitajana vuodeosastolla 2 vuotta. Eroja kyllä on. LÄhihoitaja pelkästään ns. kentällä eli syöttää, vaipottaa, vessattaa, kääntelee yms. Ei saa koskea lääkkeisiin (joskus sovittiin että lh antaa esim insuliinit tms, mutta vastuu sh:lla) Sairaanhoitajia osastolla vähemmän joten aina sai olla vastaavana sairaanhoitajana eli jaoin lääkkeet, huolehdin insuliinit, rauhottavat, veritiputukset, antibiootit, tulevat ja lähtevät potilaat, päivystysasiat yms. Vastuuta on mutta fyysisesti paljon helpompaa osastolla jossa kaikki potilaat yli 100 kiloisia nosteltavia. Ei olisi selkä kestänyt olla kentällä.Itse en lähihoitajaksi sinne osastolle menisi, yhtä paskan pesemistä. Toki sh:nakin riensin aina työparini apuun heti kun omat hommani olin tehnyt.

    • tsö

      erona lh:lla ei ole iv-lupia.ja jos esim. yövuorossa lh ja sh,niin sh on vastuussa.

      • Lähis

        Jepulis. Meillä tehdään ihan samat hommat, mutta sh hoitelee iv:t ja lääketilaukset.


    • anna-mari77

      Palkkaero ei ole kuin vajaa kaksisataa euroa. Lähäri tienaa enemmän jos listassa on vaikka kolme iltaa ja loput aamuja niin sairaanhoitajan käteen jäävä palkka on kyllä pienempi,. Tässä sen huomaa, kun pienipalkkainen työ nostetaan yhtäkkiä ammattikorkekoulu koulutukseksi, mutta sitä ei arvosteta. Vielä 90-luvulla lähärit ja sairaanhoitajat koulutettiin samassa koulussa. Taitaa olla ainut AMK-tutkinto missä peruspalkka alle 2500e..Eli matalapalkka työ valitettavasti. Ehkä osastonhoitajan voi saada vähän arvostusta, mutta keskussairaalassa sh:t olemme vain lääkärien apulaisia ja kahvinkeittäjiä. Kyllä minä ainakin etsin työn jossa minua arvostetaan ja saan vähän enemmän palkkaa.. Aina noissa tilastoissakin mainostetaan sairaanhoitajien palkkoja tyyliin bruttona 3200, joo sen verran voi olla jos niskalimassa tekee kaikki viikonloput, illat. Eli lisien kanssa tuon verran, mutta jos arkiaamuja teen niin bruttopalkka on on sen vajaa 2300.. Ei naurata kun käteen jää noin 1850. Masentaa olla näin surkealla palkalla jonkun lääkärin piika..Ja mukamas vielä KORKEAKOULU TUTKINTO..Justjoo.. :(

      • lähäri

        "Kyllä minä ainakin etsin työn jossa minua arvostetaan ja saan vähän enemmän palkkaa."

        Mitä työtä olit ajatellut?


      • OmaMielipide

        Niin tärkeää työtä kuin sh tekeekin, ei se korkeakoulututkinnon nimitys siitä opiskelusta tai työstä tosiaan tee sen erilaisempaa. Eri töissä on erilaiset vastuualueet ja toiset vaativat enemmän henkistä kapasiteettia tai esim.kädentaitoja kuin toiset.

        Itse olen sh-juttuja opiskellut ja kyllä opintopisteitä sai toisinaan paljon helpommalla kuin lukiossa kursseja suoritettua, silloin kun vertaillaan työmäärältään samankokoisia kokonaisuuksia.

        Sairaanhoitajan ei kannata painottaa "korkeakoulutusta", koska koulutuksen teoriaosuudet ovat lukiolaiselle helppoja vaan työnsä muuta arvoa ja mahdollista muuta lisäosaamista sekä tietysti erinomaisia arvosanoja, jos niitä on saanut.


    • depends on

      Lähäri pesee perseitä sh levittää lisää persettä tuolilla... Välillä jonkun napin kiikuttaa narinalla ku pitää iso p.. nostaa ja tulla koneen ääreltä ihmisten ilmoille.. se vaatiikin kovaa kuntoa... Muuten siisti sisätyö.

      Se hiukan provosti sanottuna, mutta valitettavasti näitäkin paikkoja löytyy...

      Varmasti paljon riippuu paikasta ja ihmisestä...
      Esim. kaveri (melkein 40-v) valmistui sh:si pari vuotta sitten ja kehuu työtä kaikin puolin eikä voi ymmärtää, kun työkaverit narisee raskaudesta, palkasta ja kiireestä.. Vaikka kaverini on melko pieni ja hintelä mies niin sanoo mukavin, helpoin ja parhaiten palkattu työ koskaa. Tykkää tosi paljon ja on kuitenkin koko elämänsä tehnyt niin teollisuustyötä, kuin kaikenmoisissa firmoissa pyörinyt.

    • ihmettelenvaan

      saako lähihoitaja ottaa omaan puhelimeen kuvia asiakkaista/potilaista

      eikö se ole kiellettyä??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      28
      1387
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe