KOLESTROLILÄÄKE vai Ei ??

Nainen49v

Painoni on heilahdellut lapsesta asti ylös alas.Vasta noin 40v aloin tajuta ravinnon suurta merkitystä esim. sydämeen. Vanhemmilla sydänsairautta. Kuolleita molemmat, isä jo keski-iässä.Isä vaali terveyttä, oli todella terveet elintavat, ja silti sydän petti. Itselläni rytmihäiriöt alkoi n.40v. Rasva-arvot, veikkaan, olleet aika nuoresta jo huonot. Ekan kerran ne mitattiin 40v ja tulos huonohko.Verenpaine on ainoa mikä normaali.Sokeri heilahdellut mutta nyt 5.4. Muut arvot: kok.kolestroli 6.5, Hdl 1.5, Ldl 3.9, trigly 1.7. Olen etenkin viimeisen vuoden lisännyt vihanneksia, rypsiöljyä, syön vain ruisleipää, vähärasvaista juustoa, 3 mantelia päivässä, norjan lohta 2 kertaa viikossa, muutoin tonnikalaa ja broileria, riisiä ,pastaa, rasvaton maito, luonnonjogurtti.Tottakai sorrun aina välillä herkuttelemaan mutta nykyään se on lyhytaikaista. Kaikenkaikkiaan ruokavalio huomattavsti parantunut viimevuosina. En juo, en polta ja harrastan säännöllistä, päivittäistä liikuntaa. Tuntuu että tuulimyllyjä vastaan taistelen.Olen kuullut niiiin paljon negatiivista näistä statiinilääkkeistä että en haluaisi hakea niitä, reseptin kyllä sain. Mielialani ovat herkät ja vaihdevuodet alkanevat vuoden kahden sisällä. Pelkään sitäkin mitä lääkkeet vaikuttaa mieleen. Lääkäri väitti kirkkain silmin ettei niin mitään sivuvaikutuksia.Miten sitten nettipalstoilla paljonkin toisenlaista palautetta?! Kalliisiin luontaistuotteisiin ei rahaa.Tekisi mieli luovuttaa, ihan todella. Tuulimyllyjä vastaan on raskas taistella. Lääkkeiden vaikutus pelottaa...kertokaa kokemuksianne, olisin todella kiitollinen,ja Rauhaisaa Joulua kaikille, nautitaan herkuista, edes jouluna ! :))

32

11017

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei ole tullut

      mitään sivuvaikutuksia kolesterolilääkkeestä yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen. En ainakaan ole huomannut.
      Käytin varmaan toistakymmentä vuotta Lescol 20 mg yhden tabl. iltaisin ja kolesteroli tuntui pysyvän jonkin verran alle 5:n. Minulla on korkea verenpaine ja sukurasitusta aika paljon.

      Kerran ajattelin, että kokeilen olla puoli vuotta ilman lääkkeitä. No, kolesteroli nousi yli 6:n ja aloitin taas lääkityksen.

      Sitten ajattelin, että kyllähän lääkitys kolesterolin kurissa pitää ja kun oli niin paljon muitakin sairauksia, en käynyt edes laboratoriossa useampaan vuoteen. Lääke vaan uusittiin ilman sitä terveyskeskuksessa.
      Lopulta lääkäri kuitenkin määräsi minut laboratorioon ja kokonaiskolesteroli oli yllätyksekseni 6.6, vaikka olin syönyt lääkkeitä säännölliseti.
      Lääke vaihdettiin Lescol depot 80 mg:ksi. Vajaan parin kuukauden kuluttua kokonaiskolesteroli oli 4.9.
      Pelkäsin ensin sivuvaikutuksia, kun 20 mg:n ero 80 mg:aan on sentään aika suuri. En kuitenkaan ole huomannut, eikä kokeissakaan ilmennyt mitään muuta sivuvaikutusta kuin, että HDL oli 1.56 - ennen 1.64.
      Mielialaani lääkkeet eivät tosiaan ole vaikuttaneet sitten mitään. Ruokavalioni ei terveellisyytensä puolesta juurikaan eroa sinun ruokavaliostasi, mutta en usko, että se kolesteroliini kovinkaan paljon vaikuttaa.

      Välillä olen suunnitellut lopettavani melko kalliitten (muiden lisäksi) lääkkeiden käyttämisen, mutta en taida uskaltaa sitä tehdä.

      • Anonyymi

        Paras kolesterolilääke - https://nplink.net/1pghlo67
        Ei mitään haittavaikutuksia, kokesteroliarvot vaan nykyisin erittäin hyvät, niin HDL, LDL, kokonaisKOL kuin triglytkin,


    • neuvoja, kommentteja

      Hei. Itsellä ei kokemusta statiineista, mutta halusin silti sanoa jotain kirjoituksesi tiimoilta. Tosiasia on että ne ihmiset eivät valehtele jotka sanovat että statiineilla on sivuvaikutuksia. Tämä on myös lääketieteen parissa tiedetty kauan. Itse kun olen jonkin verran lukenut ihmisten statiinikokemuksia, sekä artikkeleita, niin ymmärrän että statiineilla on mm. seuraavat sivuvaikutukset

      1. Lihaskivut tai -säryt. Tämä muistaakseni selittyy ensisijaisesti siten että statiinit ehkäisevät kehon Ubikinoni (CoQ10) tuotantoa, mikä johtaa kys. kipuun/särkyyn. Joissakin maissa on pakollista kirjoittaa CoQ10 lisää jos potilaalle määrätään statiineja. CoQ10 on aine joka mm. on mukana lihassolujen mitokondrioiden energiantuotannossa, ja jos statiinien vaikutuksesta sen tuotanto tyrehtyy niin syntyy em. kipua.
      2. Muistin huonontumista, muistihäiriöitä tms. Tässä tulee mieleen eritoten statiini nimeltä Lipitor. Arvaan että syy miksi jotkut statiinit aiheuttavat näitä voi olla se että aivot eivät saa tarpeeksi kolesterolia kun kehon tuotanto väkisin pienennetään statiinien toimesta. Ja jos aivot jäävät kolesterolista paitsi niin toiminta luonnollisesti heikkenee, mukaanlukien muistin.
      3. Unihäiriöitä. Täällä suomi24 foorumilla joku moitti miten statiinit heikentävät unen laatua ja vaikeuttavat nukkumista. Tämä voisi selittyä sillä että keho käyttää mm. kolesterolia unihormonien tuottamiseen. Ilman tarpeellisia määriä kolesterolia se ei pysty tuottaa kunnolla kys. hormoneja.

      Muitakin varmaan on mutta nämä nyt tuli mieleen.

      Sitten. Keho käyttää kolesterolia sukupuolihormonien tuotantoon. Jos mennään statiinien voimalla vähentämään kehon luonnollista tuotantoa niin mikä takaa ettei tule hormonaalisia ongelmia joita ei muuten tulisi? Eli voisiko sinulla statiinien käyttö pahentaa vaihdevuosiongelmaa? Tästä olisi mielenkiintoista lukea jostain että onko näin naisten kohdalla jotka ovat tuossa iässä ja käyttävät statiinilääkitystä.

      Sanon nyt ehkä tylysti, mutta jos isäsi sydän petti nuorena niin hänen terveelliset elämäntavansa olivat vain näennäisen terveelliset. Jotain on täytynyt olla päin mäntyä jos nuorena sydän petti. Jos sydän ja verisuonisto on hyvässä kunnossa niin sydän ei tuosta vaan petä nuoressa iässä. Se kestää ongelmitta vanhuusikään asti. Olisi tavallaa hyvä kuulla jotain että minkälaiset elämäntavat hänellä oli, ja minkälainen ruokavalio. Silloin voisi sanoa tarkemmin että mikä lenkki petti.
      Sanot että itselläsi rytmihäiriöt. Tämä usein viittaa elektrolyytti epätasapainoon, esim. Magnesium vajeesta. Monet ovat kertoneet saaneensa apua rytmihäiriöihin syömällä enemmän magnesiumia. Jotkut ovat ottaneet sitä Mg ravintolisän muodossa. Parasta on ottaa se Mg pitoisista ruoista. Myös suolan kanssa ylenpalttinen pihtaaminen voi johtaa rytmäreihin.

      Sanot että verenpaine normaali. Sanotaan näin että jos alapaine on alta 85, ja yläpaine alta 130, niin silloin sinulla on paineet OK. Optimaalinen paine on siinämain 120/75.
      Sokeriarvosi on OK.
      Kolesteroliarvosi ovat hieman koholla, itseasiassa kok.kolesteroli sekä LDL arvo. HDL ja triglyt ovat viitearvoissa. Sinun kannattaa lähteä arvoja parantamaan ruokavalio- ja/tai elämäntyylimuutoksilla. Tai sanotaanko näin, että kun saat muutoksia parempaan aikaiseksi mitä ruokavalioon niin arvot taitavat itsestään parantua/normalisoitua.

      Kommentoisin hieman ruokavaliotasi ja muuta. Hyvä että olet lisännyt vihanneksia. Rypsiöljy voi olla OK asia, kunhan käytät kylmäpuristettua, etkä käytä sitä paistamiseen, etkä muuten kuumenna sitä. Eli jos "raakana" otat sitä, kylmäpuristettua, kohtuudella, niin se voi olla ihan OK. Muutoin se voi olla ongelmallinen. Ruisleipä on terveellistä kunhan ei ole hiivalla leivottua, ja varsinkin jos täysjyvää. Eli terveellisin vaihtoehto on aito hapanjuuri täysjyvä ruisleipä, mieluiten luomua. Hiivalla leivottu leipä, ja muu hiivaa sisältävä tavara, saattaa nostaa kolesteroliarvoja. Kun syöt hiivatonta eli hapanjuuri menetelmällä leivottua saat myös automaattisesti enemmän tärkeitä elektrolyytti mineraaleja kuten Mg, Ca, ja myös Fe, Cu, Zn, Mn. Hiivaleivässä viljan fytiinihappo sitoo paljolti näitä mineraaleja joten ne eivät imeydy kunnolla talteen.

      Lehmänmaitotuotteita kuten juustoa, tölkkimaitoa, jugurttia, en suosittelisi sinun lainkaan käytettävän, siitä yksinkertaisesta syystä että Suomessa valtaosa lehmänmaidosta on nk. A1 maitoa, ja juuri A1 lehmänmaito sisältää BCM7 (BetaCasoMorphin7) nimistä valkuaisainetta/peptiidiä. Tämä ongelma-aine mm. on LDL kolesterolin voimakas hapettaja verenkierrossa, mikä taas tarkoittaa sitä että mitä enemmän LDL kolesterolia hapettuu verenkierrossa sen suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin.Täältä löydät jotain tietoa tästä asiasta. http://www.betacasein.org/index.php/pi_pageid/index.php/pi_pageid/95#5
      Meijerivoi on ainoa lehmänmaitotuote jota voin suositella, koska siinä on minimaalisen vähän proteiinia, alta 1 gramman per 100g. Yleensäkin vältä kaikki "vähärasvaiset" ja "rasvattomat" valmistuotteet. Se poistettu rasva on ainoastaan korvattu joillain epäterveellisillä lisukkeilla kuten maissitärkkelyksellä tms., joidenka rinnalla alkuperäinen rasva on terveellistä tavaraa. Vältä käyttämästä levitemargariineja tms. Ne ovat luonnottomia keinorasvoja luonnollisten rasvojen, kuten voin, rinnalla. Vältä varsinkin leivontamargariinia, sillä se saattaa sisältää haitallista teollista (eli kasviöljypohjaista) transrasvaa. Ja vältä kaikkea mihin on lisätty osittain kovetettua tai kovetettua kasvisrasvaa/-öljyä. Nämä on niitä keinorasvoja jotka lisäävät mm. sepelvaltimotaudin, 2 tyypin diabeteksen, sekä syövän riskiä. Voin suhteen yksi varoitus, pyri välttää paistamasta siinä, koska paistolämpötila hapettaa siinä olevaa kolesterolia. Hapettunut kolesteroli on ainut ruoasta tuleva kolesteroli joka on haitallista. Ei-hapettunut ruoan mukana saatava kole. on käyttökelpoista ainetta kehollemme. Eli meijerivoita voi suruttaa käyttää ruisleivän päällä.

      Mantelit ovat sydämelle ja verisuonille hyvää ruokaa, mm. koska niissä on runsaasti elektrolyytti mineraaleja kuten Mg, K. Niitä voit syödä enemmänkin. Ainoastaan huolehdi että ostat hyvälaatuisia manteleita, eli ei saisi olla eltaantuneita. Eltaantunut rasva - riippumatta mikä rasva - on karsinogeenistä (syöpää aiheuttavaa). Manteleiden (sekä pähkinöiden) eltaantuneisuuden tunnistaa siitä että sisus ei ole vaalea tai valkoinen, vaan pikemminkin kellertävä.

      Norjan lohesta sanotaan että se on viljeltyä ja että siinä on tästä syystä huono Omega3/Omega 6 suhde. Jos näin on niin se tarkoittaa että siinä on suhteessa liikaa Omega 6:a, mikä ei ole niin hyvä asia ajatellen sydäntä ja verisuonia. Toiset taas sanovat että siinä on hyvin Omega 3:a. Oli miten oli niin ajattelen että voit varmaan syödä 2 krt viikossa, kunhan vältät korkeita lämpötiloja kun sitä valmistat. Mitä korkeimpia lämpötiloja kun valmistaa niin sitä enemmän kolesterolia hapettuu, ja sitä vähemmän jää hyviä Omega 3 rasvoja "henkiin".
      Tonnikala (tuore/raaka) OK, mutta sama pätee lämpötilojen suhteen. Jos kyseessä säilyketonnikala niin sitä ei kannata koskaan ostaa öljyssä säilöttynä, koska niiden öljy on alamittaista lämminpuristettua Omega 6 pitoista kasviöljyä. Osta mieluummin suolaveteen säilöttyä, ja syö harvemmin ja kohtuudella.

      Broileria söisin sinuna harvemmin, ellet sitten osta luomua. Älä koskaan osta marinoitua, sillä siinä on alamittaisia kasviöljyjä sekä lisäaineita. Riisi OK kunhan on täysjyvää, sillä se on paljon terveellisempää, mm. enemmän Mg:a, antioksidantteja. Jos valkoista niin syö vähemmän ja harvemmin kuin jos täysjyvää. Pasta voi olla OK kunhan syö kohtuudella, ja jos täysjyvää. Valkojauhopasta on roskaruokaa siinä missä muutkin valkojauhotuotteet. Rasvaton maito ei ole likimainkaan mikään terveystuote, vältä sitä. Mm. koska separointivaiheessa siitä poistuu maidon luonnollinen D vitamiini, ja sitten lisäävät keinotekoista D:tä, huono homma. Myös A vitamiini poistuu, eli kaikki rasvaliukoiset vitamiinit. Puhumattakaan kaikesta BCM7:sta jota saa itseensä. Luonnonjugurtin ainoita vertailukelpoisia terveyshyötyjä taitaa olla ne maitohappobakteerit mitä siinä on. Mutta maitohappobakteereja saa muualtakin, kuten hapankaalista, ja sitäpaitsi keho itse tuottaa niitä kun puitteet annetaan.

      Hyvä ettet polta. Juomattomuudesta ei ole mitään hyötyä mitä sydämeen ja verisuoniin tulee verrattuna siihen että juo punaviiniä kohtuudella ja säännöllisesti. Eli on suurempi hyöty jos juo lasillisen (tai korkeintaan 2 ja puoli desiä) punaviiniä päivässä kuin jos on absolutisti. Punaviinin antioksidantit suojaavat verisuonia tehokkaasti.

      Säännöllinen päivittäinen liikunta on hyvä asia kunhan se tehdään kohtuudella. Jos se menee överiksi ja/tai siitä tulee stressiä niin silloin se voi pahentaa asioita, mm. nostaa kolesterolia. Eli sen tulee olla mielekästä ja sitä pidetään kohtuuden rajoissa. Säännöllinen päivittäinen liikuntaa vaatii myös että ruokavalio on kohdallaan, muuten voi syntyä ravinteiden puutoksia, mikä taas voi johtaa mm. kole. arvojen huonontumiseen ja vastustuskyvyn alenemiseen. Lepoa pitää olla myös tarpeen mukaan, eli ei välttämättä tarvi liikkua joka päivä.
      Vielä sanottakoon että kaikenlainen negatiivinen stressi kannattaa välttää ja eliminoida elämästä. Stressi nostaa kolesteroli arvoja. Kuin myös unen ja/tai levon puute, joka vaikuttaa elimistöön stressin tavoin.

      Kotimaisia marjoja kannattaa syödä, muttei sokeroituna, pikemmin sellaisina, tai kylmäpuristettua mehua, kuten tyrnimehua, karpalomehua jne. Niissä on paljon verisuonistolle tärkeitä aineita kuten luonnollista C vitamiinia, kaliumia, antioksidantteja. Myös kaakao on hyväksi sydämelle ja verisuonille, mm. koska siinä on runsaasti magnesiumia ja kaliumia, sekä antioksidantteja, näinmuodoin myös tumma suklaa (70 % kaakaota ja siitä ylöspäin) on hyvä vaihtoehto, varsinkin jos siinä tavallisen sokerin asemesta on käytetty raakaruokosokeria eikä sisällä lisättyä kasvisrasvaa eikä maidon ainesosia. Maidon tietyt proteiinit tekevät tavallisesta maitosuklaasta sydämen ja verisuonten suhteen tehottoman sikäli että ne estävät kaakaon flavonoideja imeytymästä. Tummaa maidotonta suklaata sen olla pitää.
      Kylmäpuristettu oliiviöljy on myös hyvä sydämelle.

      • Nainen49v

        Suuri kiitos upeasti valaisevista neuvoistasi! Jotain tuon suuntaista olen jostain lukenutkin mutta sain kirjoituksestasi uusia hyviä neuvoja.Kun ajattelee, niin onhan mulla sitten aikalailla korjattavaa vielä! Isäni muuten joi paljon maitoa, ja ainakin 60-70 luvulla sehän oli kovin rasvaista. Muuten ruokavalio oli hyvin kasvispainotteista, ei pun lihaa.Hän yritti kovasti noudattaa terveellistä ruokavaliota mutta luettuani kirjoituksen uskon että hänellä ei ollut tarpeeksi hyvää tietoa vaikka lukikin kaikkea Vogelista lähtien.Stressiä myös, kuten itselläni, lähinnä johtuen raajan hermokivusta(selkävamma) ja näistä johtuen huonoista yöunista. Ja nyt mietityttää että jos esim alkaisin käyttää voita leivän päällä, miten käy painonlaskun(20 kg tavoite)..ja:
        -mitä rasvaa pannulla paistaessa?
        -monta hedelmää/pv(omenaa, appelsiinia, kiwi ym)
        -käykö valkoviini?
        -mistä kalkki maidon sijaan?
        -mitä eroa norjan lohella ja kirjolohella?
        -Käytössä on perusrypsiöljy(Pirkka), koska ilmeisesti ne kylmäpuristetut huomattavasti kalliimpia.Onko suuri ero terveydellisesti?
        -valkosipulin kynsiä syön 1-2 /pv raakana leivän päällä
        -tähän asti ostanut juuri noita marinoituja broilerinsuikaleita, joita usein tarjouksesta saa.Yllätys oli suuri että ei hyvä, toisaalta loogista kun katsoin paketin tekstiä/sisältö.
        -Kuinka usein tonnikalaa uskaltaa syödä?
        Vatsa herkkä ja olen luullut että nämä bifilus-ym piimät hyviä ?
        Toivon että moni muukin sai kirjoituksestasi loistavaa tietoa ja jälleen kiitän, toivottaen samalla Rauhaisaa Joulun aikaa!


      • neuvoja, kommentteja
        Nainen49v kirjoitti:

        Suuri kiitos upeasti valaisevista neuvoistasi! Jotain tuon suuntaista olen jostain lukenutkin mutta sain kirjoituksestasi uusia hyviä neuvoja.Kun ajattelee, niin onhan mulla sitten aikalailla korjattavaa vielä! Isäni muuten joi paljon maitoa, ja ainakin 60-70 luvulla sehän oli kovin rasvaista. Muuten ruokavalio oli hyvin kasvispainotteista, ei pun lihaa.Hän yritti kovasti noudattaa terveellistä ruokavaliota mutta luettuani kirjoituksen uskon että hänellä ei ollut tarpeeksi hyvää tietoa vaikka lukikin kaikkea Vogelista lähtien.Stressiä myös, kuten itselläni, lähinnä johtuen raajan hermokivusta(selkävamma) ja näistä johtuen huonoista yöunista. Ja nyt mietityttää että jos esim alkaisin käyttää voita leivän päällä, miten käy painonlaskun(20 kg tavoite)..ja:
        -mitä rasvaa pannulla paistaessa?
        -monta hedelmää/pv(omenaa, appelsiinia, kiwi ym)
        -käykö valkoviini?
        -mistä kalkki maidon sijaan?
        -mitä eroa norjan lohella ja kirjolohella?
        -Käytössä on perusrypsiöljy(Pirkka), koska ilmeisesti ne kylmäpuristetut huomattavasti kalliimpia.Onko suuri ero terveydellisesti?
        -valkosipulin kynsiä syön 1-2 /pv raakana leivän päällä
        -tähän asti ostanut juuri noita marinoituja broilerinsuikaleita, joita usein tarjouksesta saa.Yllätys oli suuri että ei hyvä, toisaalta loogista kun katsoin paketin tekstiä/sisältö.
        -Kuinka usein tonnikalaa uskaltaa syödä?
        Vatsa herkkä ja olen luullut että nämä bifilus-ym piimät hyviä ?
        Toivon että moni muukin sai kirjoituksestasi loistavaa tietoa ja jälleen kiitän, toivottaen samalla Rauhaisaa Joulun aikaa!

        Ole hyvä. On hyvä että olet nöyrällä mielellä ja tiedostat että sinulla on korjattavaa vielä. Moni olisi ottanut nokkiinsa. Kun isästäsi puhutaan niin epäilen että runsas maidon juonti on voinut olla merkittävä negatiivinen tekijä hänen kohdalla. Ei välttämättä maidon rasvaisuus, vaan ensisijaisesti mahdollinen BCM7 määrä mitä hän taisi saada itseensä. Se stressikin oli varmaan merkittävä tekijä, kuin myös huonot yöunet, mikä lisää stressiä.

        Se että alkaisit käyttää voita ei välttämättä vaikuta negatiivisesti painonlaskuun, kunhan et kohtuuttomia määriä käytä, silloin se voi hieman hidastaa. Päivittäinen kokonaiskalori määrä on ratkaiseva, ei se käytätkö 10 vai 30 grammaa voita. Tämä oli esimerkki. Mutta sitten se asia, että lehmänmaidon rasva, kuten voi, sisältää CLA:ta, josta sanotaan että se voi edistää rasvanpottoa kehossa. Eli älä pelkää laittaa sopivasti voita leivän päälle. Mitä painonlaskuun tulee niin yritä laskea se hitaasti. Sopiva tahti olisi joku puoli kiloa viikossa, ja vaikka hieman vähemmänkin menee per viikko niin sekin on OK. Ei kannata koskaan lähteä jollekin ihme dieetti kuurille, vaan tehdä pitkällä tähtäimellä pysyviä muutoksia ruokailuun ja elämäntyyliin. Hiljaa hyvää tulee. Sinun tulisi päästä selville mikä on päivittäinen kaloritarpeesi, ja kun sen tiedät niin vähennät siitä muutama sata kilokaloria jotta syntyy sopiva kalorivaje. Silloin alkaa paino tippuu. Esim. jos tarpeesi on 1800kcal per vrk., mikä se voisi olla kun nainen olet, niin siitä vähentäisit sillai että rupeaisit syömään n. 1500kcal per vrk. Jotkut eivät pidä kalorilaskemisesta, ja sen voi ymmärtää. Jos siitä tulee stressiä niin sehän ei olisi hyvä asia. Mutta jos se sujuu ongelmitta niin se voi olla hyvä keino. Pääasia kuitenkin että on hienoinen kalorivaje suhteessa normaali päivän tarpeeseen, silloin paino rupeaa tippumaan. Varmaan yhtä tärkeää kuin montako kaloria syö on se että mitä ja miten syö. Mm. tulisi huolehtia että proteiinia saa tarpeeksi, ettei vaan käy niin että keho alkaa energiana polttamaan lihaksia jos se ei saa tarpeeksi paljon kaloreita ja proteiinia. Koska painonpudotuksessa ideahan on se että läskiä poltetaan eikä lihaksia, ja mieluiten pyritään lisäämään lihasmassaa. Mitä enemmän lihasmassaa niin sen tehokkaammin keho polttaa rasvaa. Painonpudotuksessa/rasvanpoltossa on myös se juttu että täytyy syödä jonkin verran rasvaa, sillä keho ei pysty läskiä polttaa jos ei syö rasvaa. Voi kuulostaa nurinkuriselta mutta näin se toimii. Sensijaan että rasvasta alkaa pihtaamaan kannattaa hiilihydraatteja rajoittaa jonkin verran, varsinkin nk. nopeita hiilareita.

        Siis yleisesti ottaen ei kannata voita käyttää pannulla paistettaessa, juuri siksi että sen sisältämä kolesteroli tahtoo hapettua kuumuudesta johtuen. Jos pystyy hellävaroen paistaa voissa eikä tee sitä niin usein niin se ei nyt vielä ole niin huonoa. Mutta jos usein paistaa voilla, ja kovaa, niin silloin kyllä tulee sitä hapettunutta kolea kehoon. Ja hapettunutta kolea voi tulla myös muusta eläinperäisestä ruoasta jos sitä paistinpannussa valmistaa, esim. jos kananmunaa paistaa ruskistaen niin silloin keltuaisessa oleva kole taitaa hapettua. On kaksi rasvaa ainakin joissa sopii paremmin paistaa kuin voissa, kylmäpuristettu oliiviöljy, sekä kylmäpuristettu kookosöljy. Kummassakaan ei ole yhtään hapettumisarkaa kolesterolia. Paistokestoisin näistä on se kookosöljy. Kun siinä paistaa niin ei muodostu yhtään mitään haitallisia yhdisteitä. Eri asia on se että paistettava ruoka voi ottaa haittaa, riippuen lämpötilasta, mutta itse kookosöljy kestää ottamatta vahinkoa. Kylmäpur. oliiviöljy kestää aika korkeita lämpötiloja, mutta silti kannattaa aina paistaa hellävaroen, varsinkin kun eläinperäistä ruokaa paistaa. Muut kasviperäiset öljyt kuten rypsi, rapsi, auringonkukka jne. sisältävät liikaa monityyd. rasvahappoja joten eivät sovellu paistamiseen, niiden Omega 6 ja Omega 3 rasvat hapettuvat herkästi.

        Kysyt että monta hedelmää päivässä. Sanotaanko näin että nyt jos haluat painoa pudottaa niin kannattaa hieman rajoittaa hedelmien syöntiä, koska ne sisältävät nopeita hiilareita. Joku 2-3 per päivä, ei sen enempää, voisi olla sopiva määrä. Jos kiiviä syöt niin sitä kannattanee syödä samalla aterialla kun syöt jotain eläinperäistä proteiinia, koska siinä on entsyymi joka edistää proteiinin sulamista vatsassa. Jotkut suosittelevat että hedelmiä kannattaisi syödä yksinään tyhjään vatsaa, esim. aamusta kun herää. Tämä voi olla hyvä idea varsinkin jos on sellaista ongelmaa että hedelmät tahtovat turvottaa jos niitä syö muun ruoan kanssa.

        Valkoviini kohtuudella käytettynä, joku maksimi 2 desiä per päivä ei sen enempää, voi olla suotuisampaa sydäntä ja suonistoa ajatellen kuin ettei juo yhtään alkoholipitoista. Ja jos valkkaria käyttää ruokaviininä niin paras olisi varmaan joku kuiva, koska siinä on vähemmän hedelmän sokeria, jolloin ei tule niin paljon kaloreita. Mutta valkoviinissä on paljon vähemmän antioksidantteja kuin punaviinissä, koska punaviinin valmistuksessa rypäleiden kuoret antavat juuri niitä antioksidantteja siihen viiniin.

        Kalsiumia saat tarpeeksi kunhan syöt jokseenkin monipuolisesti ja terveellisesti. Siihen ei tarvita maitoa. Suomessa ja pohjoismaissa maito on ylimainostettua tavaraa paljolti meijeriteollisuuden taholta. Esim. joissakin Afrikan maissa missä ei maitoa juoda niin naiset kantavat raskaita vesiruukkuja pään päällä kilometrikaupalla eivätkä tiedä mitään osteoporosista, kalsiumimäärä voi heillä olla n. 350mg per vrk, eli yli tuplasti vähemmän kuin mitä suomalaiset maitoa juovat naiset saavat. Suomessa ja USAssa on eniten osteoporoosia maailmassa, ja meillä myös juodaan eniten maitoa maailmassa prosentuaalisesti katsottuna. Kalsiumia saat hyvin mm. hedelmistä ja marjoista, kasviksista, manteleista, siemenistä, pähkinöistä, kananmunista, kalasta.
        En osaa sanoa mikä eroa Norjan lohella ja kirjolohella. Olen käsittänyt että molemmat ovat viljeltyä lohta. Sanotaan että yleisesti ottaen viljelty lohi sisältää vähemmän Omega 3 rasvaa kuin villinä kasvava.

        Perusrypsiöljy on lämminpuristettua, joten se on epäterveellistä, kun taas kylmäpuristettu voi olla jopa terveellistä kunhan ei liikaa käytä eikä ole allergiaa rypsille (jotkut ovat rypsille allergisia). Lämminpur. rypsiöljy taitaa olla ainesosana myös joissain maitorasvapohjaisissa levitteissä kuten Oivariinissa. Oivariini on kuitenkin terveellisempi kuin joku margariinilevite, mutta se ei pärjää meijerivoille. Levitemargariinien raaka-aine taitaa usein olla lämminpur. rypsiöljy, ja margariinin valmistuksessa sitä pilataan vielä enemmän luonnottomilla valmistusmenetelmillä. Jos haluaa rypsiöljyä käyttää niin käyttää kylmäpuristettua vain ja ainoastaan, ja raakana eli ei paista siinä, ja mieluiten ostaa lasipullossa, ei muovipullossa. Ylipäänsä kannattaa vähentää muovipakkausten ostoa, koska muovi usein sisältää estrogeeninkaltaisia aineita, nk. ftalaatteja, jotka vaikuttavat epäsuotuisasti hormonitasapainoon kehossa, sekä naisilla että miehillä. Ftalaatit lisäävät hormoniperäisten syöpien riskiä, kuten rintasyövän.

        Hyvä että syöt valkosipulia raakana, ja määräkin on sopiva. Valkosipulilla sanotaan olevan suotuista vaikutusta mm. veren rasva-arvoihin.

        Jos kysyt nimenomaan säilyketonnikalasta niin sitä juuri meinasin ettei niin usein, ja jos syö niin syö suolavedessä säilöttyä. Ja ennen syöntiä voi sitä suolavettä valuttaa pois jottei saa liikaa suolaa, sillä liika suola voi aiheuttaa nesteturvotusta. Sanotaanko näin että jos syöt Norjan lohta 2 kertaa viikossa niin älä syö tonnikalaa sitä useammin, koska Norjan lohi taitaa loppupeleissä olla terveellisempää kuin säilyketonnikala. Eli joku kerran viikossa, korkeintaan pari. Mutta tämä on vain yhden ihmisen suositus. Säilyketonnikalan ongelmana olisi lähinnä että se voi sisältää jotain raskasmetallia enemmän kuin joku tuore kala, ja että säilöntävaiheessa on käytetty valtavan korkeita lämpötiloja, mikä meinaa että ravintoarvo on aika paljon heikompi kuin jos itse valmistat tuoretta kalaa.

        Sanotaan hapanmaitotuotteista näin että jos koet että ne ovat hyväksi herkälle vatsallesi niin käytä sitten mutta säästeliäästi, ettet saa liikaa BCM7:aa, äläkä osta rasvatonta. Parempi olisi jos löytäisit jotain missä ei maitoa mikä samalla lailla auttaisi vatsaa. Oletko kokeillut kotimaista hapankaalta? Hapankaalissa on maitohappobakteereja, ja se sisältää myös aika hyvin mm. kalsiumia, C vitamiinia. Raakaa inkiväärinjuurta kannattaa myös käyttää koska se edistää ruoan sulatusta. Se on itämaissa tunnettu yleislääke. Raaka puolukka sekä karpalo ovat myös hyviä vatsalle koska niissä on paljon betaiinia. Tsemppiä sulle.


      • Anonyymi
        neuvoja, kommentteja kirjoitti:

        Ole hyvä. On hyvä että olet nöyrällä mielellä ja tiedostat että sinulla on korjattavaa vielä. Moni olisi ottanut nokkiinsa. Kun isästäsi puhutaan niin epäilen että runsas maidon juonti on voinut olla merkittävä negatiivinen tekijä hänen kohdalla. Ei välttämättä maidon rasvaisuus, vaan ensisijaisesti mahdollinen BCM7 määrä mitä hän taisi saada itseensä. Se stressikin oli varmaan merkittävä tekijä, kuin myös huonot yöunet, mikä lisää stressiä.

        Se että alkaisit käyttää voita ei välttämättä vaikuta negatiivisesti painonlaskuun, kunhan et kohtuuttomia määriä käytä, silloin se voi hieman hidastaa. Päivittäinen kokonaiskalori määrä on ratkaiseva, ei se käytätkö 10 vai 30 grammaa voita. Tämä oli esimerkki. Mutta sitten se asia, että lehmänmaidon rasva, kuten voi, sisältää CLA:ta, josta sanotaan että se voi edistää rasvanpottoa kehossa. Eli älä pelkää laittaa sopivasti voita leivän päälle. Mitä painonlaskuun tulee niin yritä laskea se hitaasti. Sopiva tahti olisi joku puoli kiloa viikossa, ja vaikka hieman vähemmänkin menee per viikko niin sekin on OK. Ei kannata koskaan lähteä jollekin ihme dieetti kuurille, vaan tehdä pitkällä tähtäimellä pysyviä muutoksia ruokailuun ja elämäntyyliin. Hiljaa hyvää tulee. Sinun tulisi päästä selville mikä on päivittäinen kaloritarpeesi, ja kun sen tiedät niin vähennät siitä muutama sata kilokaloria jotta syntyy sopiva kalorivaje. Silloin alkaa paino tippuu. Esim. jos tarpeesi on 1800kcal per vrk., mikä se voisi olla kun nainen olet, niin siitä vähentäisit sillai että rupeaisit syömään n. 1500kcal per vrk. Jotkut eivät pidä kalorilaskemisesta, ja sen voi ymmärtää. Jos siitä tulee stressiä niin sehän ei olisi hyvä asia. Mutta jos se sujuu ongelmitta niin se voi olla hyvä keino. Pääasia kuitenkin että on hienoinen kalorivaje suhteessa normaali päivän tarpeeseen, silloin paino rupeaa tippumaan. Varmaan yhtä tärkeää kuin montako kaloria syö on se että mitä ja miten syö. Mm. tulisi huolehtia että proteiinia saa tarpeeksi, ettei vaan käy niin että keho alkaa energiana polttamaan lihaksia jos se ei saa tarpeeksi paljon kaloreita ja proteiinia. Koska painonpudotuksessa ideahan on se että läskiä poltetaan eikä lihaksia, ja mieluiten pyritään lisäämään lihasmassaa. Mitä enemmän lihasmassaa niin sen tehokkaammin keho polttaa rasvaa. Painonpudotuksessa/rasvanpoltossa on myös se juttu että täytyy syödä jonkin verran rasvaa, sillä keho ei pysty läskiä polttaa jos ei syö rasvaa. Voi kuulostaa nurinkuriselta mutta näin se toimii. Sensijaan että rasvasta alkaa pihtaamaan kannattaa hiilihydraatteja rajoittaa jonkin verran, varsinkin nk. nopeita hiilareita.

        Siis yleisesti ottaen ei kannata voita käyttää pannulla paistettaessa, juuri siksi että sen sisältämä kolesteroli tahtoo hapettua kuumuudesta johtuen. Jos pystyy hellävaroen paistaa voissa eikä tee sitä niin usein niin se ei nyt vielä ole niin huonoa. Mutta jos usein paistaa voilla, ja kovaa, niin silloin kyllä tulee sitä hapettunutta kolea kehoon. Ja hapettunutta kolea voi tulla myös muusta eläinperäisestä ruoasta jos sitä paistinpannussa valmistaa, esim. jos kananmunaa paistaa ruskistaen niin silloin keltuaisessa oleva kole taitaa hapettua. On kaksi rasvaa ainakin joissa sopii paremmin paistaa kuin voissa, kylmäpuristettu oliiviöljy, sekä kylmäpuristettu kookosöljy. Kummassakaan ei ole yhtään hapettumisarkaa kolesterolia. Paistokestoisin näistä on se kookosöljy. Kun siinä paistaa niin ei muodostu yhtään mitään haitallisia yhdisteitä. Eri asia on se että paistettava ruoka voi ottaa haittaa, riippuen lämpötilasta, mutta itse kookosöljy kestää ottamatta vahinkoa. Kylmäpur. oliiviöljy kestää aika korkeita lämpötiloja, mutta silti kannattaa aina paistaa hellävaroen, varsinkin kun eläinperäistä ruokaa paistaa. Muut kasviperäiset öljyt kuten rypsi, rapsi, auringonkukka jne. sisältävät liikaa monityyd. rasvahappoja joten eivät sovellu paistamiseen, niiden Omega 6 ja Omega 3 rasvat hapettuvat herkästi.

        Kysyt että monta hedelmää päivässä. Sanotaanko näin että nyt jos haluat painoa pudottaa niin kannattaa hieman rajoittaa hedelmien syöntiä, koska ne sisältävät nopeita hiilareita. Joku 2-3 per päivä, ei sen enempää, voisi olla sopiva määrä. Jos kiiviä syöt niin sitä kannattanee syödä samalla aterialla kun syöt jotain eläinperäistä proteiinia, koska siinä on entsyymi joka edistää proteiinin sulamista vatsassa. Jotkut suosittelevat että hedelmiä kannattaisi syödä yksinään tyhjään vatsaa, esim. aamusta kun herää. Tämä voi olla hyvä idea varsinkin jos on sellaista ongelmaa että hedelmät tahtovat turvottaa jos niitä syö muun ruoan kanssa.

        Valkoviini kohtuudella käytettynä, joku maksimi 2 desiä per päivä ei sen enempää, voi olla suotuisampaa sydäntä ja suonistoa ajatellen kuin ettei juo yhtään alkoholipitoista. Ja jos valkkaria käyttää ruokaviininä niin paras olisi varmaan joku kuiva, koska siinä on vähemmän hedelmän sokeria, jolloin ei tule niin paljon kaloreita. Mutta valkoviinissä on paljon vähemmän antioksidantteja kuin punaviinissä, koska punaviinin valmistuksessa rypäleiden kuoret antavat juuri niitä antioksidantteja siihen viiniin.

        Kalsiumia saat tarpeeksi kunhan syöt jokseenkin monipuolisesti ja terveellisesti. Siihen ei tarvita maitoa. Suomessa ja pohjoismaissa maito on ylimainostettua tavaraa paljolti meijeriteollisuuden taholta. Esim. joissakin Afrikan maissa missä ei maitoa juoda niin naiset kantavat raskaita vesiruukkuja pään päällä kilometrikaupalla eivätkä tiedä mitään osteoporosista, kalsiumimäärä voi heillä olla n. 350mg per vrk, eli yli tuplasti vähemmän kuin mitä suomalaiset maitoa juovat naiset saavat. Suomessa ja USAssa on eniten osteoporoosia maailmassa, ja meillä myös juodaan eniten maitoa maailmassa prosentuaalisesti katsottuna. Kalsiumia saat hyvin mm. hedelmistä ja marjoista, kasviksista, manteleista, siemenistä, pähkinöistä, kananmunista, kalasta.
        En osaa sanoa mikä eroa Norjan lohella ja kirjolohella. Olen käsittänyt että molemmat ovat viljeltyä lohta. Sanotaan että yleisesti ottaen viljelty lohi sisältää vähemmän Omega 3 rasvaa kuin villinä kasvava.

        Perusrypsiöljy on lämminpuristettua, joten se on epäterveellistä, kun taas kylmäpuristettu voi olla jopa terveellistä kunhan ei liikaa käytä eikä ole allergiaa rypsille (jotkut ovat rypsille allergisia). Lämminpur. rypsiöljy taitaa olla ainesosana myös joissain maitorasvapohjaisissa levitteissä kuten Oivariinissa. Oivariini on kuitenkin terveellisempi kuin joku margariinilevite, mutta se ei pärjää meijerivoille. Levitemargariinien raaka-aine taitaa usein olla lämminpur. rypsiöljy, ja margariinin valmistuksessa sitä pilataan vielä enemmän luonnottomilla valmistusmenetelmillä. Jos haluaa rypsiöljyä käyttää niin käyttää kylmäpuristettua vain ja ainoastaan, ja raakana eli ei paista siinä, ja mieluiten ostaa lasipullossa, ei muovipullossa. Ylipäänsä kannattaa vähentää muovipakkausten ostoa, koska muovi usein sisältää estrogeeninkaltaisia aineita, nk. ftalaatteja, jotka vaikuttavat epäsuotuisasti hormonitasapainoon kehossa, sekä naisilla että miehillä. Ftalaatit lisäävät hormoniperäisten syöpien riskiä, kuten rintasyövän.

        Hyvä että syöt valkosipulia raakana, ja määräkin on sopiva. Valkosipulilla sanotaan olevan suotuista vaikutusta mm. veren rasva-arvoihin.

        Jos kysyt nimenomaan säilyketonnikalasta niin sitä juuri meinasin ettei niin usein, ja jos syö niin syö suolavedessä säilöttyä. Ja ennen syöntiä voi sitä suolavettä valuttaa pois jottei saa liikaa suolaa, sillä liika suola voi aiheuttaa nesteturvotusta. Sanotaanko näin että jos syöt Norjan lohta 2 kertaa viikossa niin älä syö tonnikalaa sitä useammin, koska Norjan lohi taitaa loppupeleissä olla terveellisempää kuin säilyketonnikala. Eli joku kerran viikossa, korkeintaan pari. Mutta tämä on vain yhden ihmisen suositus. Säilyketonnikalan ongelmana olisi lähinnä että se voi sisältää jotain raskasmetallia enemmän kuin joku tuore kala, ja että säilöntävaiheessa on käytetty valtavan korkeita lämpötiloja, mikä meinaa että ravintoarvo on aika paljon heikompi kuin jos itse valmistat tuoretta kalaa.

        Sanotaan hapanmaitotuotteista näin että jos koet että ne ovat hyväksi herkälle vatsallesi niin käytä sitten mutta säästeliäästi, ettet saa liikaa BCM7:aa, äläkä osta rasvatonta. Parempi olisi jos löytäisit jotain missä ei maitoa mikä samalla lailla auttaisi vatsaa. Oletko kokeillut kotimaista hapankaalta? Hapankaalissa on maitohappobakteereja, ja se sisältää myös aika hyvin mm. kalsiumia, C vitamiinia. Raakaa inkiväärinjuurta kannattaa myös käyttää koska se edistää ruoan sulatusta. Se on itämaissa tunnettu yleislääke. Raaka puolukka sekä karpalo ovat myös hyviä vatsalle koska niissä on paljon betaiinia. Tsemppiä sulle.

        Kiitos hyvistä tiedoista! Kannattaa ottaa vastuuta ravintonsa valinnoissa. Lääkkeetön elämä mahdollisimman korkeaan ikään asti takaa hyvän elämänlaadun ja ilon.


    • elliivo

      Minulla on samantapaiset sukurasitteet.
      Isäni kuoli 42-vuotiaana infarktiin ja äiti 48-vuotiaana.
      Itselläni kai aina kolesterolit olleet koholla.
      Aloitin muutama vuosi sitten lääkityksen.
      Kokonaiskolesteroli oli silloin 6,5 luokkaa.
      Otan iltaisin yhden Lescol depot 80 mg tabletin.
      Kokonaiskolesteroli on pysynyt 4,5:ssä lääkkeen avulla.
      Vaihdevuodet alkoivat viisikymmentä täytettyäni kolme vuotta sitten.
      Mitään ongelmaa ei ole niiden kanssa ollut. Ei kuumia aaltoja kuin kaksi kappaletta juuri silloin kolme vuotta sitten.
      Mieliala oli vähän apea jonkun aikaa mutta nyt on sekin korjaantunut.
      Ruokavalioni on ollut jo pitkään terveellinen.
      Syön päivittäin kasviksia, hedelmiä ym. sekä ruisleipää ja kaurapuuroa.
      Kalaa syön paljon ja perunaa olen vähentänyt.
      Pikkuleivät ja muut rasva-sokeriherkut olen jättänyt pois. Tosin jouluna aion kyllä herkutella.
      Sokeriarvot ovat olleet aina normaalit mutta verenpaineeseen syön lääkettä joka pitää lukemat normaalin rajoissa.
      Minä olen joskus miettinyt lääkkeen tarpeellisuutta mutta olen tullut siihen tulokseen että se on aika halpa henkivakuutus.

      • Nainen49v

        Luepa tuo "vastausta" yllä, siinä on meille kaikille järkeenkäyvää opastusta, ja loistavaa neuvoa! Rauhaisaa Joulua sinullekin :)


      • otettu kilpirauhasverikokeita?
        Nainen49v kirjoitti:

        Luepa tuo "vastausta" yllä, siinä on meille kaikille järkeenkäyvää opastusta, ja loistavaa neuvoa! Rauhaisaa Joulua sinullekin :)

        Ainakin mm. tsh ja t4v? Jos on, niin mitkä tulokset on tullut (pitää pyytää aina itselle, sillä lääkärien tulkinta on monesti "terveeksi" diagnosointia, vaikka arvot olisi oikeasti huonot)? Hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta on yhteydessä moneen kuten mm. sydänsairauksiin ja kohonneeseen kolesteroliin, mikä selittää mm. monien terveellisesti eläneiden ihmisten sydänsairaudet. Vajaatoiminta on myös yleinen sairaus, tosin pahasti alidiagnosoitu useiden tutkimusten mukaan (ja potilaiden kokemusten mukaan!) sekä myös alihoidettu useissa tapauksissa.

        Testi vajaatoiminnan tunnistamiseksi (tämä on tosin hyvin karkea testi, eikä kaikilla tarvitse aina olla kymmentäkään oiretta, vaikka monilla useita onkin):
        http://www.kilpirauhas.info/foorumi/viewtopic.php?t=5

        Isompi oirelista:
        http://www.kilpirauhas.info/foorumi/viewtopic.php?t=3

        Vajaatoiminta ja sydänsairaudet:
        http://www.kilpirauhas.info/foorumi/viewtopic.php?t=1075&highlight=syd%E4n

        http://www.kilpirauhas.info/foorumi/viewtopic.php?t=1288&highlight=sepel*


    • Korppi

      Käytin Lipitoria n. 1,5 vuotta. Sinä aikana ilmeni kaksi vakavaa muistikatkoa (globaali amnesia) ja ne todella säikäyttivät. Onko muilla ollut vastaavia muistikatkoja? Luulen, että en ole ainoa...

      • sirkka perttunen

        Nämä muistikatkot ovat tyypillisiä statiinien käyttäjille.Lipitorista erityisesti.Tästäkään haitasta eivät lääkärit eivät kerro,koska statiinit ovat erittäin tuottoisa lääke!Kolestroliarvoja ollaan taas laskemassa entisestään,eli kohta lähes kaikki niiden mukaan tarvitsisivat lääkityksen!!!Terveistä tehdään sairaita!


    • sirkka perttunen

      Kolestrolilääkkeillä,vaikka lääkärit sen kiistävätkin,on erittäin paljon haittavaikutuksia.Lihasrappeutumisista sydänsairauksiin(paradoksaalista kyllä!) Suosittelisin että lukisit esim. Uffe Ravnskovin kirjan Kolestrolimyytti tai Malcolm Kendrickin Ei sittenkään kolestroli(molemmat lääkäreitä,Uffe sydänkirurgi!),myös A.Heikkilä on aiheesta kirjoittanut kansantajuisesti.Harmittaa,että olet taas yksi kolestrolihysterian uhri!!!!

    • Marilii 2

      Mulle ivät sovi oikei mitkään kolestroli lääkkeet?Mutta miniäni sai tätä Lescol 20mg Lääkkeitä ja näillä hänen arvonsa on pysyneet hyvinä..Mulla fP-Kol 7,0.fP-Trigly 1,1,fP-Kol-HDL 2.12,fP-Kol-LDL 4.34???Hieman ovat korkeat,miniälläni oliKokonais-Kol-6.9,ennentätä lääkettä .Hänelle kokeitiin kolmea lääkettä ja tämä oli ainoa joka sopi hänelle. Mulla on lääkäri 2,9-klo:8,55 aamulla.Voisinkohan pyytää häneltä myöskin tätä samaa lääkettä itsellenikin.Olen alkanut syömään voita ,kun nämä kevyttuottet kuulemma lisäävät Kolesterolia??Syö muuten niin terveellisesti kun vaan voidaan syödä.Kaura ei sovi mulle joten en voi syödä sitä,koska siinä on nikkeliä ja olen sille allerginen!!!

      • marilii2

        lähetin viesti jo 24.08-20013.10,37.


    • 1612
    • ei suvun vika

      Statiinit tappaa ja se on niiden tavoiteltu vaikutus.

      Bisnes se on kuin kannattaa ja erityisesti juuri lääkebisnes. Käyttäkööt lääketehtaat mitä tahansa lipevää sanahelinää. Totuus on, että niiden valmistamien lääkkeiden tavoiteltu vaikutus on tuottaa lääkeyhtiölle liikevoittoa ja sitähän ne tahkoavat vuosi vuodelta aina enemmän ja enemmän, vaikka kansa ei tervehdy mitenkään. Haittavaikutukset eivät haittaa.

      Lääkäreiden oma käsitys on se, että lääketehtaiden järjestämät koulutustilaisuudet eivät juurikaan vaikuta heidän lääkkeiden kirjoittamiseensa. Tutkimusnäyttö osoittaa kuitenkin muuta. Koulutustilaisuuksilla ja lääkärien saamilla pienilläkin liikelahjoilla on dramaattinen vaikutus reseptien kirjoittamiseen.

      Koko diasarja: http://www.slideshare.net/tarunpahuja13/nofreelunch-presentation

      "Lääketehtaat käyttävät Suomessa yhteensä ainakin noin parikymmentä miljoonaa euroa lääkäreiden jatkokoulutukseen, koti- ja ulkomaisiin kongresseihin sekä palkkioihin. Siihen vielä päälle lääke-esittelyt.

      Voi pohtia sitä, miten tämä vaikuttaa siihen, miten lääkärit suhtautuvat lääkehoitoihin verrattuna elämäntapahoitoihin ja ravintolisiin. Missä määrin lääkäreiden julkisuudessa silloin tällöin esittämä rohdosvalmisteiden, ravintolisien ja luontaishoitojen kritiikki on itse asiassa lääketehtaiden harjoittaman voitelun seurausta?"

      http://www.kauppalehti.fi/etusivu/al laakefirmat syytavat miljoonia laakareille/201308491699

      "Kansainväliset ruokajätit pyrkivät vaikuttamaan ravitsemusterapeutteihin samaan tapaan kuin lääketehtaat vaikuttavat lääkäreihin. Tässä asiaa havainnollistava video, joka on kuvattu kansainvälisessä ravitsemusterapeuttien konferenssissa. Mukana konfressissa lobbaamassa ovat myös mm. McDonalds, Mars, Nestle, Pepsi, Pfizer, Abbot, Kellogg’s ja Unilever, jotka esittelevät pitkälle prosessoituja ja GMO-tuotteitaan." Eihän meillä Suomessa tällaista tapahdu? Vai tapahtuuko?
      http://vimeo.com/59828051

      Saksalaislääkäreitä jäi kiinni kun myönsivät, että lääketehdas Ratiopharm on heitä lahjonut.

      http://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/korruption-aerztekammern-haben-fast-1000-verfahren-eingeleitet-a-877205.html



      Ja se suku ei ketään sairastuta vaan ELINTAVAT ja niihin voi jokainen itse vaikuttaa

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

    • Vajaa rouva

      Nostaisin vielä esiin, että kilpirauhanen täytyy tutkia todella tarkkaan ennen kuin aloittaa kolesterolilääkityksen. Minulla oli neljä vuotta sitten arvot suurin piirtein samat kuin aloittajalla; minulla oli kokonaiskolesteroli 5.8 ja huono LDL 4.0.

      Meinattiin aloittaa statiinit, mutta koska silloin oli paljon eri oireita niin tehtiin kattavammat tutkimukset. Ja sieltähän kilpirauhasen vajaatoiminta pomppasi esiin. Jo vuoden kuluttua, jolloin kilpirauhaslääkitys ei vielä ollut ollenkaan valmis edes, niin kokonaiskolesteroli oli tippunut 4.5, ja lähes koko lasku LDL:n ansiota - LDL oli 2.8. Statiinit saatiin unohtaa.

      Jos kolesteroli olisi yhä pysynyt korkealla, olisin varmaan ottanut statiinit, ainakin kokeiluun. Mutta nyt ei tarvinnut. Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen, ja monet eivät tiedä sairastavansa sitä, joten se kannattaa tutkia hyvin (THS, T4V ja TPOab) ennen kuin aloittaa kolesterolilääkityksen.

    • vaatii tutkimusta

      Kolesteroliarvot vaihtelevat vuodenaikojen, auringonvalon, kuukautiskierron, kilpirauhasen toiminnan, stressitason, liikunnan, ylipainon, tupakoinnin ja muiden sairauksien ja elimistön kroonisen tulehdusasteen mukaan jne. Edellä mainitut seikat vaikuttavat usein paljon enemmän kolesterolitasoihin kuin esim. ruokavalio.

    • Vähän mietityttää kannattaako näihin vastata, mutta vielä kertaalleen.

      Maailmalla on tutkittu, että hiilihydraattien runsas nauttiminen lisää sydän- ja verisuonitautien sarastumisen riskiä 20 vuoden ajalla n 90 % verrattuna niitä vähiten syöneisiin. Rasvoilla ei ole käytännössä mitään merkitystä kolesteroliarvoihin, eli margariinihöpinät ovat epätosia ja kunnon voi on nykyään todettu terveellisemmäksi...

      Kolesterolit ovat suonistoa suojaava aine mm hiilihydraattien aiheuuttaminen suonistovaurioiden korjaamiseen ja keho muodostaa niitä itsenäisesti. Kolesterolitasot muodostuvat ruokavalion mukaan luonnollisina.

      Missään maailmalla ei ole lääketieteellisesti tutkittu "oikeita kolesteroliarvoja" vaan niiden rajat on määritetty lääketeollisuuden toimesta lääkkeiden myymiseksi. (Suomessa 700.000 syö niitä, minä en) Yhtenä esimerkkinä mainittuna, ne vanhukset joilla on korkeat koleteroliarvot elävät kaikkein pisimpään. Vastasyntyneillä lapsilla arvot ovat puolestaan matalimmalla.

      Kolesterolilääkkeillä "statiineilla" pyritään vaikuttamaan maksan arvoihin alentavasti, eli heikennetään maksaa, miksi. Toisilla lääkitys ei "osu kohdaleen" ja tilanteen vaikutuksesta 6 henkilöä tuhannesta kuolee näihin oireisiin, lääkitystä alkavan vuoden aikana, tai sitten seurauksena on mm lihassäryt ja raajojen kiputilat.

      Kannattaisi lukea tohtori Annika Dahlgvisti kirja "Karppaua" joka nimestään huolimatta antaa hyvää ja oikeaa tietoa ruokavalioista ja mm suolistosairauksista. Ei kuitenkaan kannata lukea jos tilannetta ei usko.

      Alkuteksteissä oli mainintoja asiaa tutkineista henkilöistä Malcolm ym joten en ala niitä toistamaan.

    • aanuli

      Moi.Olen käyttänyt Lescol 20 mg.kohta vuoden.Kun Simvastatinista paheni nivel ja lihas kivut,sekä hiusten lähtö lisääntyi.Muistin heikkenemisestä en osaa sanoa,johan ne nimet hukkuu matkalle kun ikää on 68v. Nyt on muutaman kuukauden ajan ollut tosi hankalaa yöllistä lihas krammppia jaloissa.Meinaa kyllä kuolema tulla kun vetää molemmista jaloista ,on varpaat koukussa ja helvetillinen kipu pohkeissa ja reisissä.Magnesium 350 mg on käytössä. Syön ja juon normaalisti,juominen yleensä vettä.Magnesium öljynkin olen kokeillut.Antakaa vinkkejä jos kenellä on samanlaista,tai apu konsteja. Kiitos ja kaikille kaunista kevättä ja kesää.

    • ÄIPPÄLIINI

      Magnesium-sitraatti imetyy paremmin...

    • RITU REIPAS

      Mulle ei ole löytynyt sopivaa kolestrolilääkettä,olen kokeillut kolmea,mutta aina tulee lihaskipuja hartioihin.Käytän kalanmaksaöljyä ja kävelen tunnin sauvakävelyä päivittäin...ja yritän syödä terveellisesti,pieniä aterioita 5 kertaa päivässä,joka kerralla jotain kasvista tai hedelmää.Käyn kohta kokeissa kun puol vuotta tulee täyteen...katotaan sitte mitä kokeet näyttää...mut siihen asti näillä mennään!

    • Pahalääke!
    • EI LÄÄKETTÄ

      Vuoden 2010 myydyin lääke koko maailmassa oli kolesterolilääke Lipitor.

      Vuonna 2013 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2012 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus.

      "Toimin aikoinaan 25 vuotta tk-lääkärinä Itä-Suomessa. Jouduin seuraamaan tätäkin statiinirallia läheltä ja määräämään sitä potilaille pitkin hampain. Ohjeista ei voinut poiketa, muuten olisi ollut työpaikka vaarassa. Saahan statiineilla laborotatorioarvoja jonkunverran "korjattua". Ja käyttäjälle ehkä tulee sitä kautta turvallinen olo. Muita hyötyjä en havainnut. Tämä ralli olisi todella lopetettava!! Ei voi olla että joka kymmenes tavitsee statiinin. Auttaisiko jos jokainen statiinin käyttäjä ottaisi asian vakavasti puheeksi seuraavalla kontrollikäynnillään lääkärin kanssa? Tai ne, joilla ei vielä ole statiinia, vaatisivat perusteluita että miksi ei ole? Tällaista hiostamista meitä lääkäreitä kohtaan mielestäni myös tarvitaan."

      Entinen terveyskeskuslääkäri Itä-Suomesta


      "Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana."

      Esim. masennus-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä lääkkeiden haittavaikutuksilla. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.

      Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan margariinit ja kevytlevitteet sisältävät valtavasti kemikaaleja ja jopa bensiiniä ja ompelukoneöljyä.

      Ruotsissa kukaan ei enää osta myrkytettyjä banaaneja eikä margariinia. Margariinirasia 1 SEK (0,12 EUR). Valistus on mennyt perille.
      https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=780412455302956&id=170058479671693&stream_ref=9

      Keiju Alentaja, Becel Proactive ja Benecol lisäävät oleellisesti sydänkuolemia. Niiden väitetään laskevan kolesterolia sisältämiensä kasvistanoleiden ansiosta. Kasvistanolit ovat kasvimaailman kolesteroleita. Stanolit imeytyvät suolistosta syrjäyttäen kolesterolin. Mutta kaiken mainostetun hyvän sijaan on todettu, että stanolit hapettuvat elimistössä 140 kertaa enemmän kuin varsinainen kolesteroli. Hapettunut kasvistanoli on yhteydessä siten sydänkuolemiin.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2642922/
      http://www.jlr.org/content/49/7/1511.full


      Ikääntyessään verisuonet tukkeutuvat kalkista. Ja tämä kalkkeutuminen alkaa jo varhaisnuoruudessa, jos on väärät elintavat. Kalkkeutuminen nostaa myös verenpainetta.

      Tähän ei auta supermargariinit eikä statiinit, koska ne eivät ehkäise tai vähennä verisuonten kalkkeutumista. Statiinien on todettu lisäävän verisuonten kalkkeutumista sekä altistavan II-tyypin diabetekselle. FDA varoitti vuonna 2012 statiinien haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Lääkkeen todettiin aiheuttavan muun muassa muistin menetystä ja sekavuutta.

      Ennen statiinilääkityksen määräämistä pitää tiedostaa, että statiini aiheuttaa myös harmaakaihia. Silmäterän kalvot tarvitsevat korkean kolesterolipitoisuuden, jotta eivät sameutuisi. Kun statiini alentaa kolesterolitasoa, silmäterän kalvon läpinäkyvyys alkaa heiketä ja harmaakaihi kehittyä. Matalan kolesterolitason vaikutus harmaakaihin normaalia nopeampaan syntymiseen on todettu sekä eläinkokeissa että ihmistutkimuksissa.

      Lihaskipujen lisäksi kolesterolilääkitys vaikuttaa aivotoimintaan – Aivojen magneettikuvaus paljasti merkittävän eron aivotoiminnassa ennen statiinien käyttöä ja käytön aikana.

      Tanskalaistutkimus kertoo statiinin aiheuttamista hermostosairauksista. Sen mukaan statiinia korkeintaan kaksi vuotta käyttäneillä oli 14-kertainen riski saada ääreishermostosairaus verrattuna niihin, jotka eivät käytä statiinia. Kun statiinin käyttö oli jatkunut yli kaksi vuotta, riski nousi 26-kertaiseksi. Lähde: Statiinin uhrit, Atar, 2013

      • EI LÄÄKETTÄ

        Kalkkeutumisen ehkäisy on paras tapa pitää verisuonet kunnossa.

        Valtimoiden seinään kertyvästä plakista (paakusta) noin 50 % on kalkkia ja vain 3 % kolesterolia. Infarkti johtuu useimmiten paakun repeämästä ja siitä irtoavien palasten tukkimista pienistä valtimoista sydämessä tai aivoissa. Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä. Kolesterolista puhuttaessa tulisi aina muistaa, että kolesteroli ei ole rasva vaan vaha sekä paljon puhuttu tyydytetty rasva on aivan eri aine. Lisäksi tyydytetty rasva ei muutu kolesteroliksi, joten koko rasvakammoisuudella sekä kolesterolilla ei ole mitään tekemistä aivohalvausriskin kanssa. Kolesterolin vaarallisuuden naurettavuudesta kertoo sekin, että ilman kolesterolia ei olisi elämää. Elimistö tarvitsee kolesterolia ja siksi se itse valmistaa pääosan tarvitsemastaan kolesterolista, jota sitten lääkkeiden turvin pyritään keinolla millä hyvänsä alentamaan!

        http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

        Pohjois-Karjala -projektissa noudatettu rasvavalistus ei ole koskaan perustunut pätevään tutkimustietoon, vaan virheellisiin oletuksiin ja uskomuksiin. Mitä muuta Pekka Puskan pulju on saanut aikaan, kuin -50 luvulta terveen kansan sairaaksi? Ja kaksituhatpäisen puolityöttömän lääkärikunnan nostettua 20 000 täysin työllistettyyn lääkäriin? Eikä sekään riitä !!!! Eikä kukaan reagoi, eikä tee asialle mitään?

        Statiinien haitat, TAPAUSESIMERKKI: Leino Utriainen
        https://www.facebook.com/christer.sundqvist/posts/10152022583088171?stream_ref=1


    • LuonnonValinta

      Jokainen täytyy itse valita haluaako syödä statiinejä loppuelämään vai valitseeko mielummin luonnonmukaisempia tuotteita joilla aivan samanlainen vaikutus. Esim. luontaistuottesta Polikosanolista on tehty paljon tutkmuksia ja vertailua Simvastatin lääkkeen kanssa ja tulos on että molemmilla sama vaikutus. Tosiaan Simvastatin aiheuttaa erittäin vakavia ja epämielyttäviä sivuvaikutuksia kun taas Polikosanol ei yhtään. Itse en koskaan rupesi statiinejä syömään kun vaihtoehtoja löytyy!

    • Minä kyllä jätin nuo hiilihydraatit vähemmälle ja kolesteroliarvot ovat hyvin kohdallaan 5 lukemissa. Eräs asiaa tutkiva kardiologi piti 5 - 6 tasoa hyvänä ja korkeammat luvut ennustavat pitkää ikää.
      Lääkkeillä sitten tuota sairastumisen riskiä kasvattaa ja sairastaa, mutta jokaisen on oma asiansa millä itseään palkitsee.

    • EI lääkettä
    • statiiniton

      Mulla ei ole omaa kokemusta statiineista, mutta suosittelen myös tuota Uffe Ravnskovin kirjaa Kolestrolimyytti. Siinä hän aika seikkaperäisesti ja luotettavasti osoittaa, ettei korkea kolesterolin ja sydäsairauksien välillä ole selkeää syy-yhteyttä. Korkea kolesteroli ei siis aiheuta sydänkuolemia, vaan taustalla on jokin muu, vielä tuntematon mekanismi.

      Statiineilla voidaan laskea kolesterolitasoa, se on totta. Mutta olennainen kysymys on, onko tästä mitään hyötyä? Vähentävätkö statiinit sydänkuolemia?

      Käsitääkseni aiheen tieteellinen näyttö on /-0 ja lisäksi tutkimusten takana on usein lääketehtaiden oma taloudellinen intressi. Terveen ihmisen ennaltaehkäisevä lääkitys on aina hyvin kyseenalainen, ellei lääkkeen tehosta ole selkeää ja puolueetonta näyttöä, kuten vaikka verenohennuslääkkeistä.

      Vasta noin vuosi sitten tuli voimaa lakiuudistus, joka estää lääketehtaita keskeyttämästä heille epäedullisia tuloksia tuottavia tutkimuksia, tai ainakin näiden tulosten julkaisemista. Tästä johtuen voidaan perustellusti epäillä, että moni kolesterolitutkimus on hiljaa haudattu koska se ei ole tuottanut lääketehtaille sopivaa tulosta.

      Itselläni kokonaiskolesteroliarvo myös yli kuuden, mutta en edes harkitse statiineja. Terveet elämäntavat, normaalipaino ja ei-istumatyö ovat niitä oikeita avaimia terveyden hoitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn.

      • Anonyymi

        Kolesterolilla on äärimäisen tärkeä funktio ihmisen hormonitoiminnassa -onhan se esimerkiksi D-vitamiinin ja monen hormonin esiaste ja rakennusaine. Kolesterolia on solukalvoissa ja se osallistuukin soluvaurioiden korjaamiseen, sen takia maksa lisää LDL-kolesterolin tuotantoa kun ihminen on stressaantunut ja elimistössä on tulehdustila. LDL-kolesterolin syyttäminen valtimoiden ahtautumisesta on kuin syyttäisi palokuntaa tulipalosta. LDL-kolesterolia on äärimmäisen vähän kalkin seassa valtimoiden tukkeutumissa, noin 3 %. Tyydyttynyt rasva nostaa sekä HDL että LDL kolesterolin määrää, eikä kolesterolin kokonaismäärä ennusta sairastavuutta sepelvaltimotautiin, vaan triglyserien ja HDL suhde sekä kolesterolin hapettuneen muodon LDL-ox tason kohoaminen. Statiinit lisäävät tuon hapettuneen muodon määrää veressä.

        Onkin paljon loogisempaa, että prosessoidun höttöhiilareita runsaasti sisältävän ravintoköyhän ruuan aiheuttama hormonihäiriö linkittyy runsaaseen oksidatiiviseen stressiin muun muassa siksi, että se sisältää paljon herkästi kehossa härskiintyviä monityydyttämättömiä rasvapahappoja ja aiheuttaa pitkäkestoisen insuliinintuotannon epätasapainon ja lopulta insuliiniresistenssin. Roskaruoka yleensä myös käsitellään tavalla, joka lisää oksidatiivista stressiä elimistössä. Kolesteroli on antidioksidantti, koska se suojaa oksidatiiviselta stressiltä ja on luonnollista, että maksa lisää sen tuotantoa silloin, kun elimistössä on tulehdustila. On näyttöä siitä, että tulehdusprosessi valtimoiden seinämissä usein alkaa painevaikutuksesta, kun mitokondriot alkavat vuotaa ja tulehdusprosessin myötä maksa lisää LDL-kolesterolin tuotantoa, minkä lisäksi valtimoiden seinämiin alkaa kertyä kalkkia.

        Kun elimistö ei saa riittävästi ravinteita eikä mineraaleja jotka neutralisoivat fosfaattia, elintarvikkeisiin ja lannoitteisiin suurina määrinä lisätty fosfaatti muodostaa elimistössä kalsium-ionin kanssa kovaa kalkkia, joka sitten kertyy tulehtuneisiin valtimonseinämiin. Lisäksi ravintoköyhä ruokavalio johtaa siihen, että esimerkiksi lihomiseen liittyvät vapaat radikaalit pääsevät vaurioittamaan soluja ja täten aiheuttamaan valtimoiden seinämien tulehdusprosessia. Monessa tyydyttyneitä rasvahappoja paljon sisältävissä rasvoissa on tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja sekä hivenaineita, kuten A-vitamiinia, K2-vitamiinia ja seleeniä, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä sydämen ja verisuonten terveyden näkökulmasta. Esimerkiksi K2-vitamiinin tiedetään puhdistavan valtimoita kalkkeutumista. Kovat rasvat ovat myös kemiallisesti vakaita, minkä takia ne eivät hapetu yhtä helposti kuin pehmeät kasviöljyt. Niiden suosiminen vähentää siis kehon oksidatiivista stressiä, joka on sydän- ja verisuonisairauksien taustalla. Voissa ja esimerkiksi neitsytkookosöljyssä on myös paljon äidin rintamaidossakin tuttua lauriinihappoa ja kapryylihappoa, jotka torjuvat erinäisiä tautia aiheuttavai mikrobeja.


    • parantavat rasvat

      "Vähentävätkö statiinit sydänkuolemia? "

      Tilastojen mukaan ei.

      Kirjastosta saa verisuonikirurgi Taija Sompin kirjan lainaksi

      parantavat rasvat

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1535
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe