HOITOVIRHE, CHILIN KUOLEMA

hurtanoma

Jos vain voisin palata takaisin ajassa!
22.8.2008 menehtyi vuoden ikäinen Chili-pentu (Tirhan Rednex, pomeranian) nukutusaineen yliannostukseen maitohampaiden poistotoimenpiteessä. Kyseessä oli lähes vaaraton, pienimuotoinen rutiinitoimenpide, jossa kaiken olisi pitänyt sujua mutkitta. Näin ei kuitenkaan ollut. Saavuin koirani kanssa eläinlääkäriasemalle. Punnitsin koiran (1,7kg) ja meidät pyydettiin huoneeseen. Eläinlääkäri (joka kysyttäessä oli työskennellyt eläinlääkäriasemalla jo vuosia, mutta papereiden mukaan valmistunut vuonna 2008) antoi Chilille ensin rauhoittavan piikin ja sitten nukutusainetta. Suuremmitta kyselyittä Chili riuhtaistiin sylistäni suurella kiirellä leikkaussaliin.
Toimenpiteen jälkeen Chili tuotiin syliini heräämään ja kerrottiin, että kaikki oli mennyt suunnitellusti ja ettei tassussa olevaa verta kannattanut pelästyä -- koira oli tarvinnut lisää nukutusainetta toimenpiteen aikana suoraan laskimoverisuoneen. Koiran kerrottiin heräävän viiden-kymmenen minuutin kuluttua. ”Heräämisen” aikana lääkärit viettivät aikaa kahvihuoneessa, ja elottoman oloisen koiran toimenpiteestä rahastettiin. Muutaman minuutin kuluttua, kun koiran tilassa ei tapahtunut mitään muutoksia, aloin ääneen ihmettelemään koiran lasittuneita silmiä, puuttuvaa hengitystä ja sydämenlyöntejä. Jouduin kuollut koira sylissäni huutamaan apua, koska yhtään henkilökunnan jäsentä ei ollut edes lähettyvillä. Minun piti siis itse todeta koirani kuolleeksi. Koira vietiin kiireellä takaisin leikkaussaliin ja minut pyydettiin viereiseen huoneeseen odottamaan. Hetken päästä lääkäri toi Chili-koirani pöydälle ja totesi, kaikkea muuta kuin pahoitellen,”koira kuoli, joskus käy näin”. Syyksi hän epäili allergista reaktiota, vammaisuutta tai piilevää sydämen läppävikaa, ei missään nimessä heidän hoitovirhettään. Näin ei kuitenkaan ollut. Päätin ettei tämä jäänyt tähän.
Chili lähetettiin Helsinkiin Eviraan ruuminavaukseen (lääkäreiden kehotuksista huolimatta). Pyysin toimintaraportteja, mutta pyyntöni jäivät vajaaksi. Eläinlääkärit vetosivat ensin siihen, ettei maallikko voi vastata koiraansa koskevista päätöksistä (nukutusaineen lisääminen), ja sen jälkeen siihen, että minun olisi maallikkona pitänyt heräämistilanteessa tajuta aiemmin, että jotain oli vialla, koska tunnen koirani parhaiten. Eviran raportista kävi ilmi, että Chili oli menehtynyt äkillisen sydämen rytmihäiriön aiheuttamaan sydämen vajaatoimintaan. Aloin viemään asiaa eteenpäin julkisesti (vein lappuja eläinpuistoon, kirjoitin nettisivuille sen tiedon perusteella mitä minulla oli tapahtuneesta), kun johtava eläinlääkäri ilmaisi, että ”jos olisimme olleet hänen potilaitaan, olisimme saaneet vielä huonompaa palvelua, koska hänestä on tullut niin kyyninen”. Tästä minulle seurasi eläinlääkäriaseman taholta uhkauksia kunnianloukkaussyytteen nostamisesta ja asiakastappioiden korvaamisesta sekä yrityksiä kumota tarmoni. ”Jos nyt olisit oikein fiksu tyttö, jättäisit asian tähän.” Jouduin pyytämään julkisesti, erittäin nöyryyttävästi, anteeksi suositulla koirayhteisöpalstalla syytteen pelossa.
Lähetin Chilin jutun eläinlääkintävahinkojen arviolautakuntaan. Tässä otteita raportista: ”Eläinlääkärin käyttämä annos medetomidiinia oli 117yksikköa/kilo, joka on yli suositusten ylärajan (suositus on 22-100 yksikköa/kg)”, ”[a]nnostus levametadonia oli 0.3 mg/kg [..] annos oli iso otettaessa huomioon sen yhdistelmäkäyttö medetomidiinin kanssa (molemmat keskushermostoa lamaavia, suositusannos 0.2-1.0mg/kg)[..] Yhdistelmä ei ole hyvän eläinlääkintätavan mukainen” ”[j]o pelkän medetomidiinin annon yhteydessä hapen antaminen ja ventiloiminen saattavat olla tarpeen[...]eläinlääkäri ei mainitse antaneensa lisähappea Chili-koiralle”, ”[e]läinlääkäri antoi propofolia yhteensä noin 6 mg/kg, joka on yli suositusannosten (suositus 1-4mg/kg)”, ”[e]läinlääkäri on lausuntonsa mukaan seurannut vain potilaan kielen väriä, joka on klinikkaolosuhteissa riittämätön nukutuksen valvontamenetelmä”. Eläinlääkintävahinkojen arviolautakunnan päätöksen mukaan eläinlääkäri ei ole noudattanut kyseessä olevassa tapauksessa kohtuudella vaadittavaa huolellisuutta ja on hyvän hoitokäytännön vastaisesti ylittäessään suositusannokset. Nukutuksen valvonta on ollut puutteellista. Tapaus nähdään lautakunnan mukaan tarkoitettuna hoitovirheenä.

35

8339

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hurtanoma

      Vielä tähän päivään mennessä en ole saanut pahoitteluja tai anteeksipyyntöä. Eläinlääkäri sai syytteen ja eläinlääkäriasema joutui maksamaan koiran kuolemasta koituneet kulut (koiran arvo tuhkaus, uurna, eviran ja eläinlääkintävahinko arviolautakunnan lausunnot noin 1000 euroa. ) Henkisistä kärsimyksistä ei tällaisessä tilanteessa korvata mitään, koska eläin on lain mukaan esine. Koiran elinkustannuksista ei myöskään korvata mitään, ei edes leikkausta, jonka aikana koira kuoli. Uhkaukset kunnianloukkauksesta ja asiakastappioiden korvauksesta mitätöintiin, koska kaikki sanomani osoittautui todeksi. Tapauksen ollessa julkisuudessa sain kymmenittäin yhteydenottoja vastaavista ks. Eläinlääkäriaseman virheistä. Ihmiset ovat epäuskoisina ja pelokkaina painaneet villaisella tapahtuneen. Sekä eläinlääkäri ja eläinlääkäriasema ovat jatkaneet toimintaansa entiseen tapaan.
      Tämä on Chili-pennun ja minun monia itkettänyt tarina. Halusin jakaa sen kanssasi, jotta uskaltaisit; tietäisit neuvoa ja osaisit toimia, jos kokisit tai kuulisit jotain vastaavaa. Lepää rauhassa Chili.
      PS. keskustelu aiheesta löytyy jo palstalta, mutta sekavuutensa takia aloitin uuden keskustelun

      • H.A.Kukkanen

        Aika julmaa käytöstä on ollut sinua kohtaan,mutta onneksi sait jostain voimia viedä asia loppuun asti ,onnea siitä.
        Meille kävi viime maanantaina 18.1.,että koiralenkillä toisen saksanpaimenkoiran takajalat menivät minne sattuu ja koira oksensi rajusti,sitten ei jalat kantaneet. Isäntä tuli taxilla kotiin ja lähti saman tien omaeläinlääkäriin,siellä todettii välilevytyrä,joka oli todennäköisesti vuotanut verta selkäytimeen. Ns. konservatiivinen (hoitavalääke ja kipulääke) hoito annettiin ja odoteltiin muutama tunti. Hoito ei tuottanut toivottua tulosta,vaan paheni, eli Hetalla oli ensiksi halvaantunut takajalat,mutta myös etujalat olivat halvaantumassa. Sen verran se sai etutassua liikkeelle,että nosti sen minun käsivarrelleni. Sitten se nukutettiin. Meille niin rakas Heta olisi viiikon päästä eli nyt 26.1. täyttänyt 4 vuotta. Meillä on Hetan sisko ja täällä me ollaan kaivattu kaikki kolme pois mennyttä kaveria. Pinja sai haistaa Hetan ennen tuhkausta,eikä se ole hakenut siskoaan.


    • Klaukkalastakajahtaa

      Kuinkahan monta koiraa on kuollut Klaukkalassa:

      http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1885249

      "Nurmijärveläisen eläinlääkäriaseman toimitusjohtaja on STT:n tietojen mukaan esiintynyt eläinlääkärinä ilman lain edellyttämää pätevyyttä jo 1990-luvulta alkaen.

      Yksityisen Klaukkalan Eläinlääkäriaseman asiakkaiden ja entisten työntekijöiden mukaan nainen on tehnyt diagnooseja, määrännyt lääkkeitä ja jopa leikannut eläimiä.

      Toiminnasta on tehty useita valituksia viranomaisille, mutta ne eivät ole johtaneet rikostutkintaan. Toimitusjohtajan lisäksi eläinlääkäriasemalla on työskennellyt jatkuvasti myös laillistettuja eläinlääkäreitä.

      Etelä-Suomen läänineläinlääkäri Tapani Parviainen myönsi STT:n keräämän aineiston nähtyään, että valvonta on pettänyt pahasti. Hänen mukaansa aseman toiminta olisi pitänyt antaa poliisin tutkittavaksi.

      Eläinlääkärien laillisuutta valvova Elintarviketurvallisuusvirasto aikoo nyt selvittää aseman toimintaa.

      Toimitusjohtajan tuttava kertoo STT:lle, että hän on ollut samassa huoneessa vale-eläinlääkärin tehdessä leikkauksia. Tuorein hänen tietämänsä tapaus on viime kesältä.Toimitusjohtaja kuitenkin itse kiistää, että hän olisi koskaan tehnyt eläinlääkärin tehtäviä."

      • kaikenlaista...

        Ei ole välttämättä kuollut yhtään. En nyt sano, että eläinlääkärinä saisi toimia ilman lupaa, mutta lupahan on loppujen lopuksi vain pala paperia. Jos ko. vale-eläinlääkäri on toiminut työssään 90- luvulta alkaen, niin sekin jo todistaa jotain. Se on jännä miten ihmiset alkavat valittaa tässä vaiheessa, kun vuosikaudet on oltu kovin tyytyväisiä eläimen hoitoon, eikä valituksen aihetta ole ollut.
        Jos minun eläinlääkärini paljastuisi "luvattomaksi" (joka ei tosin mahdollista), niin eipä se paljoa haittaisi, hän on hoitanut koiraani hyvin, eikä mitään ihmeellistä ole tapahtunut.

        Eniten minua järkytti tässä koko keskustelussa se tieto, että eläin on suomen lain mukaan esine!


    • toko ono

      menetyksesi johdosta ja kiitos että jaoit tarinasi kanssamme.

      Sopiiko kysyä että missä tämä tapahtui, edes kaupunki, jotta tietää itse hieman varoa.

      • viiiia34

        osanotto täältä myös karmea tapaus..korvaus ollut mitätön kun aattelee että kyse on rakkaasta eläimestä..tämä voi tapahtua missä vain itsekin tiedän yhden lääkärin johon en luota erinäisten hoitotoimenpiteiden/virheiden vuoksi onneksi hänen kollegansa on luotettava. Kiitos muistutuksesta että varovainen/tarkkana pitää olla..ja hyvä ettet jättänyt asiaa sikseen vastoinkäymisestä ja surusta huolimatta..


    • Hienoa,että olet jaksanut viedä mielestäsi tapahtuneen virheen eteenpäin käsittelyyn.
      Vaikeasta alasta on kyse,ja vahinkojakin voi sattua,mutta tärkeää on myös,ettei hommia aleta hoitaa liukuhihnatyyliin. Ja muistettaisiin,että esineistä ei ole kyse.
      Hoitovirheet voisi virallinen taho kirjata ylös ja seurata( jos näin ei ole),ja jos tarvetta ilmenee,niin ei olisi pahitteeksi viranomaistaholta myös niihin kiinnittää huomiota.

      • hurtanoma

        En voi foorumilla paljastaa nimiä, koska asiaa on käsitelty oikeudessa ja siten ns. suojattu, en halua saada itseäni tai foorumin modeja oikeuden eteen yksityisyys suojan nimissä. Mutta privana voin toki laittaa. Pistä perään maili/kännykkänumero niin pistän viestiä paikasta (tai ota yhteyttä, [email protected], 0447753270)

        Poliisia ei asia kiinnosta kun kyse on vain eläimistä. Suomessa lääkärinimikkeellä on ilmeisimmin kaikki laillista.


      • hurtanoma
        hurtanoma kirjoitti:

        En voi foorumilla paljastaa nimiä, koska asiaa on käsitelty oikeudessa ja siten ns. suojattu, en halua saada itseäni tai foorumin modeja oikeuden eteen yksityisyys suojan nimissä. Mutta privana voin toki laittaa. Pistä perään maili/kännykkänumero niin pistän viestiä paikasta (tai ota yhteyttä, [email protected], 0447753270)

        Poliisia ei asia kiinnosta kun kyse on vain eläimistä. Suomessa lääkärinimikkeellä on ilmeisimmin kaikki laillista.

        Molossin liukuhihna esimerkkiin on pakko lisätä että ellaseman omistajat ovat entisiä teurastamon eläinlääkäreitä. Toimintamallit on tainnu jäädä päälle.


      • spayed
        hurtanoma kirjoitti:

        Molossin liukuhihna esimerkkiin on pakko lisätä että ellaseman omistajat ovat entisiä teurastamon eläinlääkäreitä. Toimintamallit on tainnu jäädä päälle.

        tuossa nukutuksen valvomisessa pisti silmään. Olen kyllä käsittänyt että on eläinlääkärien tai ell. hoitajien asia ja osa työtä seurata anestesiasta heräämisen vaiheet siihen asti että koira on oikeasti hereillä niin että ruumiintoiminnot ovat kohdallaan vaikkakin sitten enää lievässä tokkurassa oleva eläin (omalla kohdallani) voidaan luovuttaa huoltajalleen ja jotkin on turvallisempi kuljettaa kotiin kun ne ovat vielä enemmän rauhallisia kuin sekavia. Sehän on taas tapauskohtaista miten eläin reagoi aineisiin, tuleeko pelkoahdistusta joka voi teettää puolustautumista puremalla. Varmasti riippuu myös millainen toimenpide on tehty, että kuinka nopeasti eläin lähetetään kotiin toipumaan, oletetusti sille rauhoittavampaan ympäristöön, jolloin stressi vähenee..joskin omistajalla se varmasti vähän lisääntyykin hetkeksi kun seurailee tokkuraisen eläimen hoipparoimista.


      • hurtanoma
        spayed kirjoitti:

        tuossa nukutuksen valvomisessa pisti silmään. Olen kyllä käsittänyt että on eläinlääkärien tai ell. hoitajien asia ja osa työtä seurata anestesiasta heräämisen vaiheet siihen asti että koira on oikeasti hereillä niin että ruumiintoiminnot ovat kohdallaan vaikkakin sitten enää lievässä tokkurassa oleva eläin (omalla kohdallani) voidaan luovuttaa huoltajalleen ja jotkin on turvallisempi kuljettaa kotiin kun ne ovat vielä enemmän rauhallisia kuin sekavia. Sehän on taas tapauskohtaista miten eläin reagoi aineisiin, tuleeko pelkoahdistusta joka voi teettää puolustautumista puremalla. Varmasti riippuu myös millainen toimenpide on tehty, että kuinka nopeasti eläin lähetetään kotiin toipumaan, oletetusti sille rauhoittavampaan ympäristöön, jolloin stressi vähenee..joskin omistajalla se varmasti vähän lisääntyykin hetkeksi kun seurailee tokkuraisen eläimen hoipparoimista.

        Kyseessä on pomeranian, eli chihuahuan kokoinen karvainen versio, painoa 1,7 kg, ei varmasti vahingoita ketään, ja jos siltä vaikuttaa, niin omistaja voi varmaan tulla pitämään kiinni koirastaan tms. Koiran aggressiivisuus/pelkoahdistus ei ole syy antaa kuollettavaa lisäannosta nukutusainetta.

        Olen usean koiran omistajana ollut monissa nukutustilanteissa, ja vienyt horteisen koiran kotiin. Anestesian antaminen ja koiran herättäminen on kuitenkin eläinlääkärin tehtävä, ei omistajan. En ainakaan henkilökohtaisesti kiertele päiviä pitkiä stetostooppi kaulassa, jotta voisin aina 3 min. välein tarkistaa lyökö koirani sydän normaalisti.

        Huomaat varmaan eläinvahinko arviolautakunnan raportin lainauksista, että myös nukutuksen aikana valvonta on ollut täysin puutteellista. Aineet väärät, ja yliannostetut. Koira oli mahdollisesti menehtynyt jo ennen kun sain sen syliini heräämään.


    • rokikani

      meillä vähän samanlainen tapaus. veimme kanimme eläinlääkäriin kun ei syönyt ei juonut makasi vaan hiljaa paikallaan. oli ilta jo ja ell ei ollut paikalla. vastaanottovirkailija antoi kanillemme ravintoliuosta ja saimme kutsun tulla seuraavana aamuna takaisin. kun vein kaniamme vastaanotolle aamulla virkailija tiskin takana otti kanimme häkkeineen ja sanoi että tulkaa hakemaan kahdelta. yhden aikaan iltapäivällä ell oli kuitenkin soittanu miehelleni ja kertonut että kanillamme on pitkät hampaat ja purentavirhe ja että se pitää lopettaa. mieheni oli sanonut että tulee kolmen aikaan kun pääsee töistä ja ei antanut lopetuslupaa. kun menimme sitten yhdessä sinne, ell alkoi selittää taas samaa tarinaa jotenkin hämillään. sanoin tiukasti että viemme kanin toiselle jyrsijöihin erikoistuneeseen lääkäriin että otamme sen nyt mukaamme. lääkäri meni ihan lukkoon ja sanoi että menee vartti, sitten lähti toimenpidehuoneeseen. vastaanottovirkailija antoi meille sitten noin viiden munuutin kuluttua laskun jossa luki eutanasia, ei muuta. olimme tyrmistyneitä, odotimmehan saavamme elävän lemmikkimme takaisin. selitys oli sitten ell, ( olin vaartin ennen miestäni jo saapunut pienen tyttöni kanssa klinikalle) että vaimonne antoi luvan eutanasiaa ja minulle puhelimessa myöhemmin samana päivänä että miehenne jo aikaisemmin päivällä antoi luvan. ja kun vielä kävimme muutaman päivän kuluttu keskustelemassa ell kanssa hänen vastaanottovirkailijansa sanoi että tässä on nyt heidän sanansa meidän sanaamme vastaa. tämä sen jälkeen kun kuulivat meidän vievän asian eteenpäin. Ja kaniamme ei annettu meille edes kuolleena. saimme hakea kuljetuskopinkin vasta seuraavana päivänä. saimme kanimme tuhkan ja uurnan viikon kuluttua tapahtuneesta. nyt tapaus on menossa läänin eläinlääkärille tutkittavaksi. olen myös levittänyt sanaa kyseisestä ell. hän on pyytänyt meiltä anteeksi, mutta sitäkö hän pyysi anteeksi että lopetti kanimme. sanoi vielä että hänellä ei ole kokemusta kanien hoidosta. törkeää ja ammattitaidotonta käytöstä. asian eteenpäinvieminen ei tuo rakasta lemmikkiämme takaisin mutta ehkäpä auttaa muita pieniä eläimiä vastaisuudessa

      • hurtanoma

        !!!! MITÄ?!
        Olen todella pahoillani, että olette perheen kanssa joutuneet käymään läpi jotain noin hirvittävää. Tunne on tuttu. On käsittämätöntä, että tällaisia asioita pääsee tapahtumaan "sivitysvaltiossa"! Olisi tosi kiva jos pystyisit mulle vaikka privana laittamaan ellaseman nimeä tai edes seutua, koska jos kyse on samaisesta puljusta, voisin ehkä osata auttaa. Kuulostaa meinaan just sellaselta mitä tää Chilin menehtymisen aiheuttanut ellasema vois tehä.

        Läänin eläinlääkäri ei ainakaan meillä tehnyt asiaa eteenpäin viedäkseen paskaakaan. Kannattaa ottaa suoraan yhteys eläinlääkintä vahinkoarviolautakuntaan, ja eviraan, jossa kaninne tuhkaus on varmaan tehty. Pyydä ellasemalta lääkeannoksineen/tutkimustoimenpiteineen ja todisteineen, toimintaraportti/kertomus ja korosta, että haluat tarkan raportin kellonaikoineen. Kyseessä oli teidän omistamanne eläin, ja tietoja ei saa pimittää omistajalta. Tiedän pitäisi siis saada myös eviralta raportti (ruumiinavaus on varmaan tehty vaikkette sitä ehtineet pyytääkään) .

        Jos teille olisi tarjottu tilaisuutta olisitte varmaan halunneet tietää kaninne todellisen kuolinsyyn? VIRHE on tapahtunut jo siinä, että saitte kanin valmiiksi tuhkattuna, eikä teille tarjottu mahdollisuutta lähettää kania eviraan tutkittavaksi. Tämä kuulostaa ainakin mun korvaan jo asetteluna tosi epäilyttävältä, siis suoraan sanottuna hoitovirheen peittelyltä.

        Omasta raportistakin kannattaa lopputuloksen kannalta tehdä selkeä ja tunteista riisuttu vaikka vaikeaa se onkin.

        Entisenä kaninomistajana tiedän, ettei purentavirhe ole mikään todellinen syy lopettaa kania, ellei kyseessä ole aivan äärimmäinen tapaus. Minkä ellasema on antanut syyksi lopettaa kani? onko kanista kuvia, jossa sen hampaat näkyisivät niin että saisit todistettua, ettei tämä ylipäätään riittänyt syyksi lopettaa kani? - ja vielä ilman lupaa :( !!?

        Kiitos, että viet asiaa eteenpäin. Olet harvinainen eläintänsä rakastanut omistaja, rohkea ja aito. Asian loppuunsaamisessa saattaa mennä kauan, meillä 1,5 vuotta, mutta älä lopeta, se on sen arvoista. Lähetä ihmeessä myös kaninkasvattajille ja kanifoorumeille kanisi tarina, mitä useampi kuulee, sen parempi. (Muista kuitenkin jättää henkilönnimet paljastamatta ja kerro vain oma kokemuksesi, se minkä voit tarvittaessa todistaa)

        Voimia!
        Iisa ja koirat Marski ja Nemo
        [email protected]
        0447753270


      • rokikanin omistaja
        hurtanoma kirjoitti:

        !!!! MITÄ?!
        Olen todella pahoillani, että olette perheen kanssa joutuneet käymään läpi jotain noin hirvittävää. Tunne on tuttu. On käsittämätöntä, että tällaisia asioita pääsee tapahtumaan "sivitysvaltiossa"! Olisi tosi kiva jos pystyisit mulle vaikka privana laittamaan ellaseman nimeä tai edes seutua, koska jos kyse on samaisesta puljusta, voisin ehkä osata auttaa. Kuulostaa meinaan just sellaselta mitä tää Chilin menehtymisen aiheuttanut ellasema vois tehä.

        Läänin eläinlääkäri ei ainakaan meillä tehnyt asiaa eteenpäin viedäkseen paskaakaan. Kannattaa ottaa suoraan yhteys eläinlääkintä vahinkoarviolautakuntaan, ja eviraan, jossa kaninne tuhkaus on varmaan tehty. Pyydä ellasemalta lääkeannoksineen/tutkimustoimenpiteineen ja todisteineen, toimintaraportti/kertomus ja korosta, että haluat tarkan raportin kellonaikoineen. Kyseessä oli teidän omistamanne eläin, ja tietoja ei saa pimittää omistajalta. Tiedän pitäisi siis saada myös eviralta raportti (ruumiinavaus on varmaan tehty vaikkette sitä ehtineet pyytääkään) .

        Jos teille olisi tarjottu tilaisuutta olisitte varmaan halunneet tietää kaninne todellisen kuolinsyyn? VIRHE on tapahtunut jo siinä, että saitte kanin valmiiksi tuhkattuna, eikä teille tarjottu mahdollisuutta lähettää kania eviraan tutkittavaksi. Tämä kuulostaa ainakin mun korvaan jo asetteluna tosi epäilyttävältä, siis suoraan sanottuna hoitovirheen peittelyltä.

        Omasta raportistakin kannattaa lopputuloksen kannalta tehdä selkeä ja tunteista riisuttu vaikka vaikeaa se onkin.

        Entisenä kaninomistajana tiedän, ettei purentavirhe ole mikään todellinen syy lopettaa kania, ellei kyseessä ole aivan äärimmäinen tapaus. Minkä ellasema on antanut syyksi lopettaa kani? onko kanista kuvia, jossa sen hampaat näkyisivät niin että saisit todistettua, ettei tämä ylipäätään riittänyt syyksi lopettaa kani? - ja vielä ilman lupaa :( !!?

        Kiitos, että viet asiaa eteenpäin. Olet harvinainen eläintänsä rakastanut omistaja, rohkea ja aito. Asian loppuunsaamisessa saattaa mennä kauan, meillä 1,5 vuotta, mutta älä lopeta, se on sen arvoista. Lähetä ihmeessä myös kaninkasvattajille ja kanifoorumeille kanisi tarina, mitä useampi kuulee, sen parempi. (Muista kuitenkin jättää henkilönnimet paljastamatta ja kerro vain oma kokemuksesi, se minkä voit tarvittaessa todistaa)

        Voimia!
        Iisa ja koirat Marski ja Nemo
        [email protected]
        0447753270

        kiitos tiedoista. sitä itsekin mietin että ei varmaan lääni tätä hoida vaan joku muu taho ja me kyllä kävimme keskustelemassa ihan varatun ajan kanssa ell asemalla vielä, he väittivät että ell on käynyt ohimennen kysymässä, haluisinko olla mukana toimenpiteessä ja olen kieltäytynyt, herranen aika, en kai oel edes kuullut tai saati nähnyt ell sen jälkeen kun hän lähti toimenpidettä suorittamaan ja sitten kun sanoin vieväni asiaan eteenpäin, lääkäri punastui ja hymisi vaan väänteli käsiään ei saanut sanaa suustaan. vastaanottovirkailija sitten totesi että siitä vaan mutta tässä on nyt heidän sana vastaan meidän sanominen. ei saatu kuvia, ei raporttia. yksi käsinkirjoitettu raportti jossa ell kertoo tapahtuneen, ei mitään virallista. tämä tapahtui käpylässä helsingissä. anteeksipyyntö vaan ja ell pahoitteli että ei hänellä ole aikaisempaa kokemusta kaneista.


      • hurtanoma
        rokikanin omistaja kirjoitti:

        kiitos tiedoista. sitä itsekin mietin että ei varmaan lääni tätä hoida vaan joku muu taho ja me kyllä kävimme keskustelemassa ihan varatun ajan kanssa ell asemalla vielä, he väittivät että ell on käynyt ohimennen kysymässä, haluisinko olla mukana toimenpiteessä ja olen kieltäytynyt, herranen aika, en kai oel edes kuullut tai saati nähnyt ell sen jälkeen kun hän lähti toimenpidettä suorittamaan ja sitten kun sanoin vieväni asiaan eteenpäin, lääkäri punastui ja hymisi vaan väänteli käsiään ei saanut sanaa suustaan. vastaanottovirkailija sitten totesi että siitä vaan mutta tässä on nyt heidän sana vastaan meidän sanominen. ei saatu kuvia, ei raporttia. yksi käsinkirjoitettu raportti jossa ell kertoo tapahtuneen, ei mitään virallista. tämä tapahtui käpylässä helsingissä. anteeksipyyntö vaan ja ell pahoitteli että ei hänellä ole aikaisempaa kokemusta kaneista.

        JUTTU JULKAISTIIN TÄMÄN KUUN KOIRAMME LEHDESSÄ; TÄÄLTÄ TAI SIELTÄ LISÄTIETOA ASIASTA


      • Taina A.
        hurtanoma kirjoitti:

        JUTTU JULKAISTIIN TÄMÄN KUUN KOIRAMME LEHDESSÄ; TÄÄLTÄ TAI SIELTÄ LISÄTIETOA ASIASTA

        Kiitos Sinulle, että jaksoit viedä asiaa eteenpäin! Se on tärkeää kaikkien muiden puolesta!Se on surullinen tosiasia, että poliiseja ei nämä asiat kiinnosta. Mitään koiriin liittyviä asioita ei kunnolla tutkita.


      • pokiughtydfe
        Taina A. kirjoitti:

        Kiitos Sinulle, että jaksoit viedä asiaa eteenpäin! Se on tärkeää kaikkien muiden puolesta!Se on surullinen tosiasia, että poliiseja ei nämä asiat kiinnosta. Mitään koiriin liittyviä asioita ei kunnolla tutkita.

        Hienoa, että olet surustasi huolimatta jaksanut viedä asiaa eteenpäin! jaksamisia sinulle!


      • tämitähä?
        hurtanoma kirjoitti:

        JUTTU JULKAISTIIN TÄMÄN KUUN KOIRAMME LEHDESSÄ; TÄÄLTÄ TAI SIELTÄ LISÄTIETOA ASIASTA

        Kerrotko vielä millä sivulla aiheesta juttu...mä mitään mistään löydä :D


      • hurtanoma kirjoitti:

        !!!! MITÄ?!
        Olen todella pahoillani, että olette perheen kanssa joutuneet käymään läpi jotain noin hirvittävää. Tunne on tuttu. On käsittämätöntä, että tällaisia asioita pääsee tapahtumaan "sivitysvaltiossa"! Olisi tosi kiva jos pystyisit mulle vaikka privana laittamaan ellaseman nimeä tai edes seutua, koska jos kyse on samaisesta puljusta, voisin ehkä osata auttaa. Kuulostaa meinaan just sellaselta mitä tää Chilin menehtymisen aiheuttanut ellasema vois tehä.

        Läänin eläinlääkäri ei ainakaan meillä tehnyt asiaa eteenpäin viedäkseen paskaakaan. Kannattaa ottaa suoraan yhteys eläinlääkintä vahinkoarviolautakuntaan, ja eviraan, jossa kaninne tuhkaus on varmaan tehty. Pyydä ellasemalta lääkeannoksineen/tutkimustoimenpiteineen ja todisteineen, toimintaraportti/kertomus ja korosta, että haluat tarkan raportin kellonaikoineen. Kyseessä oli teidän omistamanne eläin, ja tietoja ei saa pimittää omistajalta. Tiedän pitäisi siis saada myös eviralta raportti (ruumiinavaus on varmaan tehty vaikkette sitä ehtineet pyytääkään) .

        Jos teille olisi tarjottu tilaisuutta olisitte varmaan halunneet tietää kaninne todellisen kuolinsyyn? VIRHE on tapahtunut jo siinä, että saitte kanin valmiiksi tuhkattuna, eikä teille tarjottu mahdollisuutta lähettää kania eviraan tutkittavaksi. Tämä kuulostaa ainakin mun korvaan jo asetteluna tosi epäilyttävältä, siis suoraan sanottuna hoitovirheen peittelyltä.

        Omasta raportistakin kannattaa lopputuloksen kannalta tehdä selkeä ja tunteista riisuttu vaikka vaikeaa se onkin.

        Entisenä kaninomistajana tiedän, ettei purentavirhe ole mikään todellinen syy lopettaa kania, ellei kyseessä ole aivan äärimmäinen tapaus. Minkä ellasema on antanut syyksi lopettaa kani? onko kanista kuvia, jossa sen hampaat näkyisivät niin että saisit todistettua, ettei tämä ylipäätään riittänyt syyksi lopettaa kani? - ja vielä ilman lupaa :( !!?

        Kiitos, että viet asiaa eteenpäin. Olet harvinainen eläintänsä rakastanut omistaja, rohkea ja aito. Asian loppuunsaamisessa saattaa mennä kauan, meillä 1,5 vuotta, mutta älä lopeta, se on sen arvoista. Lähetä ihmeessä myös kaninkasvattajille ja kanifoorumeille kanisi tarina, mitä useampi kuulee, sen parempi. (Muista kuitenkin jättää henkilönnimet paljastamatta ja kerro vain oma kokemuksesi, se minkä voit tarvittaessa todistaa)

        Voimia!
        Iisa ja koirat Marski ja Nemo
        [email protected]
        0447753270

        Hei Iisa,
        Haluaisin yhteyden sinuun.
        Karmaisevat kokemukset
        kyseiseltä eläinlääkäriasemalta.


    • kl**kk*l*

      Osanottoni Molemmille =(
      Ja hurtanoma:lle onnittelut työvoitosta, aivan liian moni hiljenee moisen asian ja kohtelun edessä. Itselle tuli tutuksi juuri tämä kunnianloukkaus-syyte, enkä siis ole vielä edes missään palstoilla asiasta puhunut. Meidän kohdalla ei (toivottavasti) ihan näin järkyttävään lopputulokseen jouduta. Jos vielä palaatte tähän keskusteluun niin laittakaa hoitaneiden klinikoiden yhteystiedot [email protected] minulle?

    • voimiavoimia!

      Iso plussa aloittajalle kun on jaksanut käydä kaiken tuon läpi ja pitää puoliaan!
      Noin jokaisen pitäisi toimia tilanteessa jossa varmasti tietää olevasna oikeassa!

    • Vieläkin ikävä

      Voi huh huh - olen lukenut molemmat ketjut ja nyt ahdistaa. Kissamme lopetettiin toukokuussa 2008 PetVetissä enkä osannut yhtään kyseinalaistaa. Tosin Rasmuksella oli kovia kipuja ja oli veltto ja oksenteli. Mutta olin jättänyt kissan ihan kunnossa kotiin aamulla - edellisenä iltana oli hiukan vatsa löysällä. Diagnoosi: pahat kasvaimet levinneet joka paikkaan vatsaontelossa. Mitään ei tehtävissä ja parasta päästää kissa kärsimyksistään. Itselle jäi epävarma olo voiko olo mennä noin äkkiä niin huonoksi kasvainten takia ja olisiko jotakin tehtävissä. PetVet oli ainoa joka oli auki silloin Turussa. oli perjantai-ilta ja siellä päivystettiin ja muut klinikat auki vasta maanantaina. Enkä osannut epäillä mitään. Toki jos olisin tiennyt klinikan maineesta olisin ajanut vaikka Helsinkiin yliopistolliseen eläinsairaalaan Rasmuksen kanssa. olen säilyttänyt kaikki nämä vuodet Rasmuksen röntgen-kuvia. En uskalla niitä näyttää kenellekään toiselle eläinlääkärille. Jos joku muu sanoisiki, ettei kuvissa näy kasvaimia, niin en varmasti selviäisi....

    • Koiriamonta

      Älä viitsi veivata tätä samaa asiaa monella palstalla. Kauheaa katkeruutta. Lopeta jo se turha sureminen. Sehän oli vain koira. Itseltä on lopetettu eri syistä jo kahdeksan koiraa enkä tuollaista meteliä ole asiasta pitänyt.
      Virheitä sattuu vai oletko itse virheetön. Olisiko se mukavaa jos sinun virheitäsi vatkattaisiin palstoilla ja toiset täällä lähtevät mukaan kauhistelemaan.

      Ole aikuinen ja lopeta asian vatkaaminen!!!!

      • Törkeää

        Ja siinä kirjoittelee puolustuspuhetta virheen tehneen el.lääkärin bestis!
        Jokaisella on oikeus surra lemmikkiään ja on hyvä että kirjoittaa saamastaan kohtelusta -itse en ainakaan asioi el.lekurilla jonka suhtautuminen hoitovirheen jälkeen on tota luokkaa!
        Virheitä sattuu mutta niistä täytyy kantaa vastuu!
        Sinulta on lopetettu 8 koiraa eikä tunnu missään. Katsos toisille ihmisille koirat ovat perheenjäseniä joihin kiinnytään-varmaan aivan käsittämätöntä sinulle?
        Tsemppiä ja voimia koiransa menettäneelle! Sinusta ei ikinä tule yhtä kylmää ,kyynistä ja tunnevammaista kuin nimim. Koiriamonta!
        E.m nimimerkille sanon:häpeä!


    • Koiriamonta

      En todellakaan häpeä yhtään. Enkä tiedä kuka eläinlääkäri on kyseessä. En edes missä päin Suomea kyseinen tapaus sattui.
      Näitä vaan sattuu. Juurikin pienten koirien kanssa tuo nukutus on vaikea juttu. Eivät meinaa nukkua millään. Tämän ole kokenut oman chihuni kanssa kun yritettiin myös poistaa hampaita. Chihuni selvisi operaatiosta mutta eläinlääkäri kertoi nukutukseen liittyvän riskejä.
      Se on vain niin että koirien elinikä on suhteellisen lyhyt ja siksi niitä joutuu lopetuttamaan vaikka kuinka haluaisi niiden elävän ikuisesti.

      Kyseinen aloittaja voisi jo lopettaa tämän saman ikävän tapauksen vatvomisen kaikilla eläinpalstoilla. Ihan turhaa dramatisointia.

      Kukaan ei ole virheetön, tuskin ketjun aloittajakaan.

    • Koiria monta

      Suomessa kuolee 700-1700 ihmistä hoitovirheiden seurauksena. Ja yksi jaksaa koiransa tapausta vatvoa jokaisella palstalla.

      • 13+14

        Nimimerkki "Koiria monta" seuraa ilmeisesti jokaista palstaa kun antaa tuollaisia lausuntoja. Siinäpä ajanvietettä riittääkin, ennätätköhän lenkille koiriesi kanssa?

        Itse en seuraa palstoja, tätä käyn satunnaisesti vilkaisemassa. Joten hyvä että asia julkaistiin tällä palstalla muuten en olisi siitä varmaan koskaan kuullutkaan.

        Ja vaikka ihmisiä kuolee hoitovirheisiin ei se estä sitä että samaan aikaan voisi surra sitä että joku ammattitaidoton puoskari tuhoaa koiran elämän ja yrittää uhkailemalla peittää jälkensä. Oikeutta saa itselleen hakea. Ei nämä jutut mene sitteen että ensin selvitetään kaikki ihmisten hoitovirheet ja sitten siirrytään koiriin.

        Hyvä että sattui juttu silmään. Tiedän mitä tehdä jos sattuu omalle kohdalle.

        Koirien elämä tosiaan on lyhyt joten siihen ei enää tarvita jotain toistaitoisia konitohtoreita lyhentämään sitä entisestään.


    • tusa1

      Hirveetä lukea tätä ketjua varsinkin kun itse ootan kokoajan evirasta lausuntoa mihin koirani oikeasti menehtyi.. lähes kolmenvanha sakuni alkoi voimakkaasti oksentamaan yhtenä aamuna ja sen jälkee lihakset alko tärisee ja kävely oli vaikeaa, käveli kuitenkin huojuen ja häntää heiluttaen sisään eläinlääkäriin jossa ei osattu auttaa tai arvioida mikä koiralla on, lhetti toisaalle jonne kesti tunnin matka ajella autolla, anto koiralle siihen matkalle rauhoittavaa. tänne saavuttiin sitten jossa eläinlääkäri katsoi koiraa silmiin valolla koira reagoi siihen ihan normaalisti, mittasi lämmön ei ollut kuin 39 sen jälkeen kuunteli sydämmen ja totesti ettei mitään ole tehtväsissä että koira pitää lopettaa. kysyin että oletko ihan tosissasi et mikä sillä sitten on, sano että aivoista katkesi nyt jotain ja sydän ei kierrätä enään verta ja ei kestäisi edes nukutusta ja hänen mielestään koira tulee päästää tuskistaan. niin rakkaamme sinne jätettiin ja tuska on hirveä, olen kokoajan googelttanut netistä kaikkea ja tuolla ylhäällä oli jollain sakulla samanlainen oire ja koira siihen välilevytyrään kuollut kait kanssa. Odotan todella eviran vastausta että saan itselleni rauhan. En ole koskaan surrut näin paljon kuin muutamassa tunnissa täysin terve koira menee :(

    • Voi kun kurjaa

      Voi kuinka kurjaa luettavaa. Huolestuttaa tälllaiset ikävät tarinat oman koiran puolesta. Voimia teille! Toivon todella, että syy koiranne huononemiseen selviää. Ehkä se helpottaa edes vähän.

    • Rodik

      Todella kamalaa! ! Kun luin kertomuksesi koirasi kuolemasta tuli mieleen erään ihmisen vastaavanlainen kertomus,jonka kuulin kerran koiranäyttelyssä eräältä ihmiseltä myös,,jossa koira oli viety hampaiden puhdistukseen ja sekin koira oli kuollut nukutukseen myös.Rotu oli muistaakseni collie. Joten todellakin huolestuttavaa että tällaista voi ylipäätään sattuakaan ja aivan kauheita tällaiset tapahtumat kyllä ovat.Ja olen kyllä sitä mieltä ,että tällaiset asiat on hyvä tuoda kyllä ihmisten tietoon,sillä kyllä niitä hoitovirheitä vaan aika paljon tekevät niin ihmis- kuin eläinlääkäritkin ja on ihan hyvä vaan että niistä puhutaan,sillä on olemassa myös eläinlääkäreitä joilla ei tunnu olevan tarpeeksi aikaa keskittyä kunnolla potilaisiinsa kun jo pitää päästä seuraavaa potilasta kiireellä katsomaan.Joten tulee väliläl kyllä valitettavasti vähän rahahastamisen maku näissä asioissa myös mieleen,sillä sen verran kalliimmat tuntuvat noi eläinlääkärien palkiotkin olevan verrattuna ihmisten lääkärimaksuihin,että silloin pitäisi täysillä ja kaikessa rauhassa aina keskittyä myös potilaisiinsa ja yrittää tehdä parhaansa niiden hoidoissa myös.Ja varmasti useimmat lääkäreistä sen tekeekin myös,mutta olen kyllä huomannut että osa lääkäreistä tahtoo olla vähän liiankin kiireisiä potilaitaan hoitaessaan ja silloin voi jäädä jotain tärkeätä huomaamatta myös,joka voi joskus olla sitten kohtalokastakin myös.
      Rodik Olen kovasti pahoillani koirasi menetyksestä ja voin vain kuvitella millaiselta sinusta tuntuu joten otan osaa.

      • minna11

        Ihan vain palkkioiden vertailusta... Kannattaa huomioida,että eläinlääkäreillä on 24 % alvit mukana palkkioissansa kun taas ihmispuolella ei alvia ole. Myöskään kela ei osallistu eläinten hoitoon lainkaan. Ihan palkkatilastoista voidaan nähdä että eläinlääkärit ei tosiaan ole rikkaita (lääkärien keskipalkka n. 6500e/kk, ell n. 3500e/kk). Kiire on varmasti ja paljon sattuu virheitä ja virheiden peittely on kaikin puolin tuomittavaa, mutta ihmisiä kaikki lääkäritkin ovat ja virheettömiä ei varmasti löydy. Nukutusmenetelmät vaihtelevat klinikan tasosta riippuen ja kunnollisesta anestesiavalvonnasta ja -laitteistosta joutuu maksamaan.Kunnanellit (yleistys) hoitavat niin hyvin kun voivat halvemmalla laitteistolla. Toiset ihmiset eivät vain ole valmiita maksamaan pientä omaisuutta hammashoidosta ja silloin riskit yleensä ovat paljon isommat. Omankin koiran hampaat on puhdistettu halvalla kunnanellillä mutta tiedostan riskit verrattuna hammasklinikoihin. Minulla ei vain ole varaa maksaa 200 - 300 e vuosittain kuitenkin hyvin perustoimenpiteestä ja uskallan ottaa riskin. En syyttäisi eläinlääkäriä kuitenkaan mikäli koirani kuolisi nukutukseen (lisähappea harvassa kunnassa on paikalla, ei pystytä ventiloimaan, ei ole erilaisia elintoimintoja mittaavia mittareita, ei henkilökuntaa vahtimaan anestesiaa tm).

        Itseä jotenkin ahdistaa tämä kaikesta virheiden etsintä ja syyttely. Ikävää on että eläimiä kuolee ja että hoitovirheitä sattuu. MIelestäni tässä tapauksessa korvaukset ovat olleet hyvinkin kohtuulliset ja vaikka eläin olisi kuinka rakas tahansa on se vain eläin. Elämä on kovin heppoinen yleensä.


    • Rodik

      Sorry,pahoittelen että tuo nimimerkkini Rodik pääsi tuossa kirjoittaessani vahingossa jotenkin tuonne kirjoituksen sekaan lipasahtamaan sekaan myös,joka ei tietenkään ollut kylläkään tarkoitus.

    • Vuosi oli 2014, ja samaisen klinikan ansiosta menetin 6 koiraa! Klinikan omistaja vain pulustuksekseen kertoi, että hänkin oli joutunut lopettamaan oman koiransa samalla viikolla.

    • Gglloo

      Täällä kans chihu kuoli mennessään rutiinitoimenpiteeseen eli maitohampaiden poistoon. Koira ei koskaan herännyt nukutuksesta vaan sai aivovaurion ja rakas koira piti sen takia lopettaa :(

    • Anonyymi

      Siskoni koira,reilun vuoden ikäinen chihuahuan ja pomeranianin sekoitus,lähti aamulla Ouluun polviluksaation korjausleikkaukseen,jonka piti olla rutiinihomma. Melko heti nukutuksen jälkeen koira oli kouristellut ja sitä oli pitänyt myös elvyttää..toimenpide oli keskeytynyt siihen. Koira oli viety ilmeisesti heräämöön tarkkailtavaksi ja nyt illalla oli ilmoitettu,että koira on aivokuollut ja se pitää lopettaa. Meinaa tulla tippa silmään raavaallekin miehelle..koira ei enää palaa reissulta kotiin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1283
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe