Uusi terveydenhuoltolaki lisää turhia huostaanottoja

ei apua

"Vastikään voimaan tullut terveydenhuoltolaki velvoittaa terveydenhuollon työntekijöitä huolehtimaan potilaan lisäksi myös perheen lasten tarpeista.
Lapselle on turvattava riittävä hoito ja tuki silloin, kun hänen vanhempansa tai huoltajansa tarvitsee sosiaali- ja terveydenhuoltoa eikä sen vuoksi pysty huolehtimaan lapsesta täysipainoisesti.
Uudistus merkitsee varsin radikaalia muutosta nykytilanteeseen. Potilaan kanssa on keskusteltava perheestä, ja lastenhoito ja tuki tulee turvata sekä kotona että palveluja käytettäessä."
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Vanhemman sairaus koettelee koko perhettä/1135267702442

Sinänsä hyvä uudistus mikäli perheille olisi tarjolla kotiapua tai edes jotakin apua. Valitettavasti Talentian kyselyssä 40% sosiaalityöntekijöistä ilmoitti,ettei avohuollon tukitoimiin tai ongelmien ennaltaehkäisyyn ole aikaa kunnissa. Kaikki aika menee ls- ilmoitusten ja huostaanottojen selvittelyyn. Monissa kunnissa avohuollon tukitomia ei ole saatavilla lainkaan.

Perheille ei ole tarjolla esim. kotiapua vanhemman sairastuessa, koska valtio maksaa kunnille vain huostaanotoista, ei perheiden tukemisesta. Tätä käytäntöä olisi voitu korjata lastensuojelukertoimen laskuperusteita( valtionapua vain huostista) muuttamalla, mutta sitä ei tehty.

Näissä olosuhteissa uusi terveydenhuoltolaki tulee johtamaan vain huostaanottojen lisääntymiseen, ei vain päihde- tai mielenterveysongelmaisilta vanhemmilta vaan mistä hyvänsä terveysongelmista kärsivistä perheistä. Erityisesti sairastelevat yh- perheet ovat vaarassa.

Kun kotiapua ei ole ja uusi terveydenhoitolaki velvoittaa huolehtimaan lapsenhoidosta sairauden aikana, mitä luulette vaikkapa leikkaukseen valmistuvalle tai syöpää sairastavalle yh-vanhemmalle tarjottavan? Tietysti huostaanottoa, joka helposti muuttuu väliaikaisesta pysyväksi ja jota on erittäin vaikea purkaa, vaikka huostan syyt olisivat poistuneet.

Suomi on täynnä julkisrahoitteisia järjestöjä ja yrityksiä, jotka väittävät tekevänsä lastensuojelutyötä. Miksi mikään näistä ei tarjoa koti- ja lastenhoitoapua vanhemman sairauden ajaksi?

Nyt jos koskaan vanhempien on aika ryhtyä omaehtoisten tukiverkostojen ja lastenhoitopiirien rakentamiseen, ennekuin syöpä tai muu sairaus johtaa koko perheen hajottamiseen."


Tuleva lakiuudistus asettaa myös erityislapset lastensuojelun suurennuslasin alle jälleen kerran.

Tähän asti heillä on ollut 3 vaihtoehtoa:
1) Kuulua siihen onnellisten pikkuruiseen ryhmään, jotka saavat kuntoutusta jopa Suomessa
2) Kun perhe hakee apua, heidät ohjataan vanhempien pyynnöistä huolimatta psykiatrian yksikköön, jossa lapsi saa väärän diagnoosin ja väärää hoitoa, yleensä myös laittoman huostaanoton
3) Ylivoimaisesti suurin eli kolmas ryhmä erityislapsia jää täysin ilman mitään kuntouttavia toimenpiteitä.

Kun ilman kuntoutusta jäänyt adhd- tai as-lapsi saavuttaa murrosiän, ovat monen ongelmat jo aika urautuneita ja korostuvat murkku-uhman mukana entisestään. Teini-ikäisten huostaanotot ovat kasvaneet viime vuosina koko ajan, taustalla erityislasten ilman kuntoutusta jättäminen, sekä kouluihin suunnatut kuntien laittomat säästöt, jotka ovat koskeneet ennen kaikkea erityisopetusta.

Piakkoin voimaan tuleva terveydenhoitolain uudistus asettaa jälleen erityislapset lastensuojelun silmätikuksi - kuinkas muuten.

6

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 17+5

      Huostaanotto on ihan varteenotettava ja jopa suositeltava vaihtoehto tilanteissa missä vanhemmat eivät ole kykeneväisiä ymmärtämään lapsen parasta, esim. jos joutuvat itse käyttämään usein tarkkaavaisuushäiriöihin määrättäviä stimulantteja (huume) selviytyäkseen normaalista arjesta.

      • bam-boo

        ??? Olipa harvinaisen typerä kommentti.!!!

        Eikö ole hyvä asia jos vanhemmat huolehtivat lääkityksestään jos se on tarpeen sairauden hoitamisessa? Tietysti eri asia jos vanhemmat käyttävät lääkkeitä väärin mutta adhd:n oireenmukaisessa hoidossa stimulantit ovat hyviä lääkkeitä ja varmasti auttavat myös niissä toimissa joita lapsiperheen arki vaatii.


      • mitäähhh???
        bam-boo kirjoitti:

        ??? Olipa harvinaisen typerä kommentti.!!!

        Eikö ole hyvä asia jos vanhemmat huolehtivat lääkityksestään jos se on tarpeen sairauden hoitamisessa? Tietysti eri asia jos vanhemmat käyttävät lääkkeitä väärin mutta adhd:n oireenmukaisessa hoidossa stimulantit ovat hyviä lääkkeitä ja varmasti auttavat myös niissä toimissa joita lapsiperheen arki vaatii.

        tarkoittaako tämä, että Asperger-henkilöiltä viedään oikeus hankkia lapsia ja oikeus hoitaa ja kasvattaa omaa lastaan? minä, joka koko ikäni olen haaveillut omista lapsista, olen sanaton järkytyksestä. mitä luulette, jos as-henkilö joskus löytää puolison ja on onnellinen hänen kanssaan ja he saavat lapsia, niin viedäänkö heiltä lapset pois? jos viedään niin miksi se asperger on syynä siihen että niin käy?


    • uneton_Hämeestä

      Aspergerin syndrooma vanhemmalla ei satavarmasti ole syy lasten huostaanottoon, siis pelkkä diagnoosi. Kyyläystä neuvolassa ym. tahoilla on luvassa, jos diagnoosisi tiedetään, mutta as-vanhempi joka suht.koht. moitteitta hoitaa lapsensa on mielestäni kaikin puolin turvassa. "Good enough mother/father". Kunpa lapsia kaltoinkohtelevilta NT-vanhemmiltakin (alkoholistit ym) joku kävisi keräämässä lapset turvaan..

      • tosi huolestunut

        Tässä maassa on jotain pahasti vialla... Eikö tavallinem kansa voi tehdä mitään jotta saatais muutosta ailaiseksi


    • Lastenkidutus jatkuu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1346
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe