puoli vuotta kestänyt toistuva ripuli ja turvotus ja väsymys

Närästysturvotus

Kannattaako mennä tutkimuksiin jos on ilmennyt melko tiheään tahtiin suoliston oireilua viimiset puoli vuotta? Olo on turvonnut ja jatkuvasti väsynyt. Väsymys ja turvonnut olo voi tietty johtua myös elämäntavoista, opiskelu ja satunnaiset ruoka-ajat. Mutta myös jatkuva närästys on vaivannut, oon koittanu jotain närästyslääkettä ja toimii mutta kun pidän taukoa lääkkeestä niin alkaa närästää heti uudestaan.
Olen lopettanut tupakoinnin muutaman vuoden polttamisen jälkeen mutta alkoholia menee viikon opiskelun jälkeen reippaasti liikaa...

Usein närästys alkaa vähän ajan päästä ruokailusta, varsinkin jos olen syönyt vähänkin jotain hapanta tai mausteista ruokaa. Joskus myös kivistää eripuolilla vatsaa ja vessassa tuntuu siltä että olisi pelkkiä pukamia tulossa ulos... Käynyt kerran tutkimuksissa ja sanottu että "paksusuolen ja vatsan syövät puhkeavat vasta myöhemmällä iällä" mutta alkanut vaan pelottaa niin julmetusti kun olo alkaa olla kuin vanhalla äijällä vaikka olen rajoittanut tota juomista ja syön vähän terveellisemmin ja säännöllisemmin. Etenkin ajoittainen palantunne kurkussa nielemisen yhteydessä aiheuttaa unettomia öitä.
Usein on niin riutunut ja toimimaton olo ettei pääse vuoteesta ylös ja sitten alkaa se närästys(joskus heti aamusta) ja myös selkäkipu alkanut(johtuu myös ylipainosta ja notkoselästä, mutta pahentunut parin vuoden sisällä ja alkanut miettimään että voiko liittyä johonkin elinjuttuun :/ ) vaivaamaan entistä pahemmin.

Onko parikymppisenä syöpäänsairastumisen riski kovin todennäköinen ja kannattaako käydä vielä tutkimuksissa???

Kiitos jos jaksoitte lukea!

14

2432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ,operoitu

      No totta kai oikea osoite on lääkäri!

    • Mikimi

      hei ei nyt ensimmäisenä tule mieleen syöpä kun viestiäsi lukee mutta en ole lääkäri. Mietin syöntkö terveellisesti, liikutko tarpeeksi päivässä. Se palantunne kurkussa saattaa johtua jo pelkästä ahdistuksesta ja pelosta että sinulla on syöpä. Ensimmäisenä kannattaa edes koittaa olla juomatta yhtään alkoholia ja kahvia (aiheuttaa närästystä usein) edes kuukauden ja katsoa auttaako asiaan. Syö terveellisesti jos et jo niin tee, edes sen kuukauden, syö hedelmiä, vihanneksia, ruisleipää jos vatsa kestää ja liiku vaikka vaan kävelylenkeillä, saat raitista ilmaa.

      Lisäksi on hyvä käydä kyllä lääkärissä kertomassa vaivoistasi, voit saada närästyslääkettä ja jos on pukamia niin niihin saa kai apteeksita voidetta, lääkäri kertoo kyllä. Ripuli voi johtua stressistä (ärtynyt suoli) tai sitten jostain imeytymishäiriöstä, ja itseäni ainakin ripuli väsyttää, mutta voisit lääkäriltä pyytää testit laktoosirasitukseen ja keliakia testiin (verikokeella saa helposti) jos ripuli vaivaa kovin niin kalprotektiini testillä (ulostusnäyte) saa selville ettei suolistossasi ole tulehdusta (esim haavainen paksusuoli, crohin tauti), ja pyydä tarvittaessa esim kuitulisävalmiste resepti, niin saat halvemmalla esim vi-siblin, ja samoin imodiumia saa reseptillä halvemmalla.
      Myös kilpirauhasarvot voit testauttaa, vajaatoiminta voi aiheuttaa muistaakseni väsymystä, liika toiminta taas vatsavaivoija, jos nyt oikein muistan(googleta lisää). Lääkäri kyllä tietää mitä sinulta kannattaa tutkia, nämä ovat vain mitä tälläinen perusihminen ensimmäisenä ajattelisi, mutta älä nyt kamalasti huoli, vaivoillesi voi olla monta syytä jotka on helppo hoitaa, ja ei se aina syöpää ole

    • Apu tuli

      Minulla oli samanlaiset oireet kuin sinulla. Pahinta oli jos otin vaaleaa leipää ja pullaa, jossa hiivaa sokeria ja vehnäjauhoja. Turposin kuin pullataikina ja närästys oli kova.
      Menin ravintoneuvojalle Tampereella. Otettiin pois hiilihydraatit, vehnät, perunat, leivätkin jne. Sain tarkat ohjeet, mitä tehdä. AB-piimä, johon sekoitan banaania, sopii minulle. Otan piimää aamulla ja illalla. Närästys lähtee.

      Kaikki makea, kahvi,chilit, papaprikat ja jotkut teetkin kannattaa jättää pois, kunnes olo on normaali.

      Fitlinen tuotteet tekevät myös ihmeitä. Huomasin jo parin kuukauden päästä valtavan eron.

      Kärsivällisyys kannattaa. Kirjaa syömisesi ylös. Syö 4 x pv.

    • Masujutusta

      alantunne kurkussa ja vatsaoireet voisivat viitata myös kilpirauhasen autoimmuunitulehduksen aikaansaamaan vajaatoimintaan - vajaatoiminnan kylkiäisenä ovat usein madaltuneet mahahappotasot (esim Kaisa jaakkola kirjoittanut aiheesta nimellä mahahappo), joista seuraa ruuansulatusongelmia. Tietty vain yksi mahdollisuus monista..

    • syy voi olla näissä

      Jospa syynä on laktoosi tai geluteeni tai molemmat yhdessä. Kokeile olla ilman maitosokeria, jos se ai auta jätä sitten pois ruis, ohra ja vehnä.

    • ,,,,

      Aloittaja lienee jo saanut avun.....on sen verran vanha aloitus

    • auts999

      täällä samoja oireita. mikähän syynä voi olla?

      • inhottaviaoireita

        Oireiden syynä ei tarvitse aina olla syöpä. Vaihtoehtona voivat olla myös esim. crohnin tauti tai colitis ulcerosa tai vaikka sitten keliakia. Käy googlettamassa mitä nuo tarkoittaa, en viittinyt ruveta tähän sepostamaan. Voi olla muitakin syitä oireisiin. Stressikin voi sekoittaa vatsaa.
        Mutta suosittelen seuraamaan oireita, jos ne todella kestää monia viikkoja niin mene ihmeessä lääkäriin! :)


    • elintavatkuntoon

      Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

      Viljojen ja/tai maidon (varmista, että pelkästään maidon laktoosi ei aiheuta sinulle ongelmia) karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

      Margariinit ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

      Margariinit lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).


      Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt pullossa ovat sen sijaan terveellisiä.



      Syöthän D-vitamiinia?

      D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

      Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.



      Mutta jos ruokavalion muutos parempaan ei auta, niin VAADI ehdottomasti tutkimuksia, koska voit sairastaa jotain vakavaa sairautta, joka vaatii hoitoa ja hakeudu välittömästi hoitoon, jos sinulla on esimerkiksi näitä oireita: jatkuva oksentelu, jatkuva kipu, laihtuminen, jatkuva sairastelu, veriripuli, pitkittynyt ripuli, nielemisvaivat, ruuan takertumisen tunne tai jatkuvaa kuumetta.

    • elintavatkuntoon

      Keliakia?

    • ttkkl

      Voisi syödä lääkehiiltä, jos auttaisi!

    • haavikko

      Mulla oli noin ja jätin maidon ja oloin syödä gluteenitonta.Vehnä/vehnätärkkelys on pahinta ja maito.

    • suolistokunnossa

      Valio pilaa maidon.

      Kypsät juustot monesti käy.

      Ilman viljaa pärjää oikein hyvin.

      Terveelliset ravitsemussuositukset yli 2-vuotiaalle ovat:

      Päivittäisestä energiasta lähes 40% pitäisi tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja.

      Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut LUOMU kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Sekä eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan prosessoituja kasviöljyjä (pullomargariini, kasvirasvakermat jne...).

      Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa tai kalaa sisältää n. 20 grammaa proteiinia (riippuen lihan tai kalan rasvaprosentista), yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa. Proteiinin liian vähäinen saanti johtaa vääjäämättä lihasmassan ja luuntiheyden menettämiseen sekä immuniteetin heikkenemiseen.

      Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin 1000 grammaa.

      Ja juo ainoastaan vettä, ei maitoa, ei limsaa, ei sokerimehuja, ei kivennäisvesiä tai mitään muutakaan. Valio ei edes kerro, miten maito prosessoidaan. Moni pystyy käyttämään ulkomaisia maitotuotteita, mutta suomalaisia ei, joten suomessa maito pilataan joko prosessoinnilla tai lehmien rehu pilaa maidon. Suomessa maito on pelkkää maatalouspolitiikkaa, ei muuta.

      Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä.

      Syöthän D-vitamiinia?

      Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

      Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

      D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

      Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.

    • jlsjfosfj

      Ikä? Jos yli 50, syöpä. Jos alle 50, tuskin on syöpää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe