Kelan asumistuki

ja tulot

Tietääkseni Kelan asumistuki ei pitäisi laskea jos tulot nousevat maksimissaan 300€(?) ? Itse pääsin tuollaiseen 6h/pvä harjoitteluun josta saan siis sen 9€/pvä työmarkkinatuen lisäksi joka alittaa reippaasti sen 300€ rajan kuussa.
No,Kelasta tuli silti lappu että asumistuki pitää tarkistaa tulojen nousujen vuoksi ja päätös tehtiin;asumistuki laski. Onko tässä joku porsaanreikä mitä en ole tajunnut :(
Harjoitteluaika on 3kk.

9

1391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • s

      Ehei. Se vitsi on siinä, että sinulla on ilmoitusvelvollisuus, jos tulot nousevat yli 300€/kk. Ei tuo suinkaan sitä tarkoita, etteikö asumistuki voisi muuttua vähemmälläkin muutoksella.

      Kelalle on tullut tieto, että olet harjoittelussa, joten siinä sivussa tulee tieto tulojen muuttumisesta ihan ilman, että itse sitä erillisellä lomakkeella ilmoitat. Jos ei tieto olis mennyt muuta kautta (työkkäristä tai sitten oma työmarkkinatukihakemuksesi paljasti), ei sinun olisi tarvinnut tuloja Kelaan ilmoittaakaan.

    • fhhth

      Asumistuessa ei huomioida tuota 9e ylläpitokorvausta! Jos sen takia asumistuki laski, niin valitusta kehiin!

    • H2O

      Siis Kela on saanut tietoonsa että olet työllistynyt (esim. työllistymistuella) ja sen takia pyytää palkkatiedot nähtäväkseen (minulta pyysi jopa työsopimusta nähtäväkseen). Mutta miten tulosi sitten on muuttunut tuon 300€/kk, en tiedä. Laskelmasta pitäisi käydä ilmi minkä perusteella tulosi on noussut tuon 300 €/kk.

      • lukisivat oikein

        Paria viikkoa ennen kuin työt olivat edes alkaneet pyysivät palkkatodistusta ja työsopimusta! Uhkasivat lopettaa tuen, jos en ilmoita!

        Miten minä mitään olisin voinut ilmoitta, kun työsopimustakaan ei ollut allekirjoitettu.

        Palkkatodistus tuli sitten paripäivää ennen kuun loppussa olevaa maksupäivää - siis noin kuuden viikon päästä siitä, kun kelasta oli tullut kysely kotiin.

        Onneksi uskoivat, kun selitin tilanteen heille.

        Näin sitä pidetään ruukaa yllä? Ja tehdään itsestään tärkeitä?

        Kyllä niiden olisi kelassa papeista tajuta, että ei minulla noita papereita ole. Eikä heti epäillä rikolliseksi, että jätän ilmoittamatta!


      • maniminimissä
        lukisivat oikein kirjoitti:

        Paria viikkoa ennen kuin työt olivat edes alkaneet pyysivät palkkatodistusta ja työsopimusta! Uhkasivat lopettaa tuen, jos en ilmoita!

        Miten minä mitään olisin voinut ilmoitta, kun työsopimustakaan ei ollut allekirjoitettu.

        Palkkatodistus tuli sitten paripäivää ennen kuun loppussa olevaa maksupäivää - siis noin kuuden viikon päästä siitä, kun kelasta oli tullut kysely kotiin.

        Onneksi uskoivat, kun selitin tilanteen heille.

        Näin sitä pidetään ruukaa yllä? Ja tehdään itsestään tärkeitä?

        Kyllä niiden olisi kelassa papeista tajuta, että ei minulla noita papereita ole. Eikä heti epäillä rikolliseksi, että jätän ilmoittamatta!

        Kelan toiminta on mielivaltaista, ei niillä ole minkäänlaista todellisuuden tajua. Meillä on neljähenkinen parhe kaksi alaikäistä lasta. Yhteen laskettu tulomme on 2500€ bruttona:Kelan raja on 2700€.Jostain oli saatu tuloksemme 2900€, asumistukea ei myönnetty koska arvioitu tulomme on laskettu liian suureksi. Eikö ne osaa kuitista laskea? Joku Martti ei osaa laskea ja siitä kärsii koko perhe. Siitä kun verot vähentää niin vuokranjälkeen ei 2500€ paljon jää.


    • MIKSI MAKSAN VEROJA?

      Kyllä ne KELAN virkailijatkin virheitä tekee.Eikun valittamaan ja joka käynnistä ja mustaa valkoisella, eli teet selväksi, mitä kuitteja olet antanut ja mitä vielä pyydetään?Lisäksi, sen mitä sulle kerrottu (otsikkoina vaan).Ja, eikun pyytämään virkailijalta nimi alle, päivämäärällä!!

      Positiivisen rasismin estämiseksi olisi Suomeen saatava henkilö- tai järjestö auttamaan suomalaisia Kelan ja sossun lakiviidakoissa .Onhan Suomeen tulevillakin "turvapaikanhakijoilla" auttajat, jotka neuvovat mihin tukeen turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja, ja nehän myös neuvovat.Neuvooko kukaan meitä suomalaisia?

    • että näin...

      mulla kävi juuri nyt tällein että kun oon työelämävalmennuksessa niin sain työmarkkinatukeen n. 90€ korotuksen niin sitten asumistuki laskee sen 40€ saas nähdä miten käy kun lopetan tuon ja haen muutosta että saako tuon 40€ takaisin sitten asumistukeeni. Jos en niin ei kyllä oo missään mitään järkeä...

      • ....

        Näinhän se menee, jos saa esim. työelämävalmenuksessa korotuksen, niin se laskee asumistukea ja tai toimeentulotukea. Eli plus miinus nolla, palkallisesti ei siinä voita yhtään mitään. Jos ottaa vielä tuohon huomioon, että pitää esim. ostaa työmatkalippu (esim. pk-seudulla vaikkapa seutulippu), niin se menee miinuksen puolelle rahallisesti koko valmennus tai harjoittelu, eli ei mitään järkeä.


    • näin on tosi

      "Ehei. Se vitsi on siinä, että sinulla on ilmoitusvelvollisuus, jos tulot nousevat yli 300€/kk. Ei tuo suinkaan sitä tarkoita, etteikö asumistuki voisi muuttua vähemmälläkin muutoksella."
      Kyllä tarkoittaa. Eli jos tulot nousevat ALLE 300€/kk ei asumistukea tarkisteta, ellei vuositarkistus satu kohdalle. Tulojen nousun pitää olla PYSYVÄÄ. Se, mitä tuo pysyvä tarkoittaa ei laissa sanota mitään, voi olla että kuukausi tai kaksi ei aiheuta asumistuen tarkistusta. Jos on ollut vuoden työmarkkinatuella, niin välitarkistus tehdään 3 kk:n kuluttua.

      "mulla kävi juuri nyt tällein että kun oon työelämävalmennuksessa niin sain työmarkkinatukeen n. 90€ korotuksen niin sitten asumistuki laskee sen 40€ saas "
      Lain mukaan noin ei pitäisi käydä, ellei vuositarkistus satu kohdalle.

      "Paria viikkoa ennen kuin työt olivat edes alkaneet pyysivät palkkatodistusta ja työsopimusta! Uhkasivat lopettaa tuen, jos en ilmoita!"
      Mulle riitti viimeksi pelkkä työsopimus (kopio). Tosin oli kiinteä kuukausipalkka ja se oli mainittu siinä.

      HUOM!
      Tuo välitarkistus tehdään sen kuukauden alusta jona muuttuneita tuloja ansaitaan KOKO (kalenteri)kuukaudelta.

      Esimerkkejä:
      Jos työ alkaa lokakuun 1. päivä, välitarkistus on lokakuun alussa.
      Jos työ alkaa lokakuun 4. päivä, välitarkistus on marraskuun alussa.
      Jos työ alkaa lokakuun 4. päivä ja päättyy marraskuun 25. päivä, välitarkistusta ei tehdä koska muuttuneita tuloja ei ansaita yhdeltäkään KOKO (kalenteri)kuukaudelta, eikä tulojen nousu ole PYSYVÄÄ.



      " Asumistukilaki 4.6.1975/408

      Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

      5 LUKU
      Asumistuen hakeminen ja myöntäminen

      15 § (16.6.2000/582)

      Asumistuen määrä tarkistetaan:

      1) jos ruokakunnan pysyvät kuukausitulot ovat nousseet vähintään 300 euroa tai alentuneet vähintään 160 euroa; (20.8.2004/797)

      2) jos ruokakunnan käytössä olevasta asunnosta aiheutuvat 6 §:ssä tarkoitetut ruokakunnan maksamat asumismenot muuttuvat vähintään 50 euroa kuukaudessa; (14.6.2001/542)

      3) jos ruokakunta vaihtaa asuntoa tai asunnon hallintamuoto muuttuu;

      4) jos ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden lukumäärä muuttuu pysyvästi tai jos ruokakunta ottaa alivuokralaisen taikka luopuu alivuokralaisen pitämisestä;

      5) jos ruokakuntaan kuuluva, samassa asunnossa asuva henkilö aloittaa opinnot, joiden perusteella hän on oikeutettu opintotukilain mukaiseen asumislisään tai hän muutoin tulee oikeutetuksi asumislisään taikka jos samassa asunnossa asuvan 1 §:n 3 momentissa tarkoitetun opiskelijan oikeus asumislisään päättyy; tai

      6) kun asumistuen alkamisesta tai edellisestä tämän momentin mukaisesta tarkistamisesta on kulunut vuosi.

      Jos asumistuki alenisi, asumistuen määrää ei kuitenkaan 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa tarkisteta asumismenojen nousun perusteella, ellei myös pysyvissä kuukausituloissa ole tapahtunut 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettua muutosta.

      Asumistuki tarkistetaan 1 momentin 1 kohdan nojalla sen kuukauden alusta, josta muuttuneita tai uusia tuloja ansaitaan koko kuukaudelta, 2 ja 3 kohdan nojalla sen kuukauden alusta, josta muuttuneita tai uusia asumismenoja maksetaan koko kuukaudelta, 4 kohdan nojalla olosuhteiden muutosta seuraavan kuukauden alusta ja 5 kohdan nojalla sen kuukauden alusta, josta oikeus asumislisään alkaa tai sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, jona oikeus asumislisään päättyy. Asumistukea ei kuitenkaan koroteta takautuvasti kuin enintään hakemiskuukautta edeltävältä kuukaudelta. (20.8.2004/797)

      Jos 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettu asumistuen määrän tarkistaminen johtuu siitä, että ruokakunnan jäsen työllistyy saatuaan välittömästi ennen työllistymistään yhdenjaksoisesti vähintään vuoden ajan työttömyysturvalain (1290/2002) mukaista peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, tulojen noususta johtuva tarkistus tehdään kolme kuukautta myöhäisemmästä ajankohdasta kuin se muutoin 3 momentin mukaan tehtäisiin. (22.12.2005/1185)

      Edellä 1 momentissa tarkoitetun tarkistuksen lisäksi asumistukiin voidaan tehdä yleinen tarkistus valtioneuvoston asetuksella säädettävällä tavalla ja siinä säädetystä ajankohdasta lukien asumiskustannusten yleisen muutoksen perusteella.

      Asumistuki lakkautetaan:

      1) muuttoa seuraavan kuukauden alusta, jos ruokakunta muuttaa pois asunnosta, johon asumistukea on myönnetty, jollei asumistukea tarkisteta 1 momentin 3 kohdan perusteella;

      2) sen kuukauden alusta, josta ruokakunnalle ei 2 §:n mukaan myönnettäisi asumistukea;

      3) sen kuukauden alusta, josta lukien ruokakunnan maksamat 6 §:ssä tarkoitetut asumismenot lakkaavat; tai

      4) sen kuukauden alusta, jolloin 1 momentissa tarkoitettu tarkistus tulee voimaan, jos ruokakunta ei kansaneläkelaitoksen kehotuksesta kohtuullisessa ajassa anna asumistuen tarkistamiseksi tarvittavia tietoja."

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1975/19750408

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe