Valokuitu iihin

loppuu se pätkiminen

Tilatkaa nyt sitä valokaapelia ku on mahollisuus niin saahaan osuusskuntalaisia tarpeeksi ja kaapelia maahan. Liittyminen on käsittämättömän halpa 100€ ku ylleensä valokuitu liittymä maksaa 2000€.

www.iintietoverkko.fi

237

5020

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei ole halpa

      Niin ja 50 egeä kuukausi, minusta aika kallista. Meillä on Soneran 24 megan laajakaista ja siihen koti-tv jossa on ip-digiboxi, paljon kanavia ja voi tallentaa 3000 tuntia ohjelmia. Eipä tarvitse enää tuijottaa tuntitolkulla mainoksia vaan kelata yli.
      Tämä maksaa 39 e/kk.

      • Kuitunen K

        Jätit mainitsematta että kehumasi liittymä on 24/1 eli ulosmenonopeus on aivan säälittävä esim videopuheluihin

        Kuidulla nopeus on 100/100


      • Käpykylästä

        Laajakaista on vaan laajakaista vaan tuleeko sen mukana muutakin kuiten reitittimet esimerkiksi. Uskon ettei tule ja todellinen lasku tuohon 50 euron päälle tulee olemaan vaikka mitä.
        Meillä on myöskin tuo soneran 24-meganen ja sillä näkee television jopa meidän peräkylällä. En vaihtaisi pois.


    • pöh valokuidulle

      juu, halpaa on. kotiin tulleessa mainoksessa kyllä luki, että liittymismaksu voi nousta sitten kun verkko on valmis, jos ei ole tarpeeki osallistujia. eli odottelen sinne asti, että saan tietää todelliset kulut.

      • liekkö tosi

        Voiko tuo pitää paikkansa koska sivuilla sanotaan että 100€ osuuskuntamaksulla saa toimivaksi asennetun liittymän kotiin saakka. Liittymismaksusta ei puhuta mitään.

        Eli osuuskuntalainen saa liittymän kytkettynä kotiin osuuskuntamaksulla 100€


      • nghfgbdfg
        liekkö tosi kirjoitti:

        Voiko tuo pitää paikkansa koska sivuilla sanotaan että 100€ osuuskuntamaksulla saa toimivaksi asennetun liittymän kotiin saakka. Liittymismaksusta ei puhuta mitään.

        Eli osuuskuntalainen saa liittymän kytkettynä kotiin osuuskuntamaksulla 100€

        Sivuilla sanotaan, että "Iin Tietoverkko-osuuskunnan liittymismaksu on 100 euroa, joka oikeuttaa jäsenen saamaan käyttöönsä 100 Mb:n valokuituliittymän toimintavalmiiksi kytkettynä. Kuukausimaksu toimivalle liittymälle on 50€/kk. Mitään muita kustannuksia ei synny."

        Mahtava tarjous! Kerronpa, paljonko liittymismaksu on täällä noin 150 kilometriä etelämpänä: 2075 euroa, vaikka valokuitu kulkee tontin reunassa.

        Jos asuisin tuon tarjouksen piirissä olevalla alueella, liittyisin tuohon kuituosuuskuntaan heti tänään.


      • rewt

        Jos jokin asia on varmaa, niin ainakin se, että verkkorakentamisen kustannukset ovat merkittävästi korkeampia silloin, kun kaivinkone, kuituasentaja ja muu työporukka laitetaan liikkeelle yksittäistä taloutta varten sen sijaan, että asennuksia tehtäisiin sarjatuotantona kiinteistö kiinteistöltä, kun kalusto ja tekijät ovat jo valmiiksi paikan päällä.

        Eli olet oikeassa ja mainos on oikeassa. Liittymismaksu nousee lähes varmasti sitten kun verkko on valmis. Nyt liittymän voi tilata käyttövalmiiksi kytkettynä satasella, myöhemmin hinta voi olla helposti yli parituhattakin euroa.

        Ei siis kannata odottaa asennuksen hinnannousua.


      • Anonyymi
        liekkö tosi kirjoitti:

        Voiko tuo pitää paikkansa koska sivuilla sanotaan että 100€ osuuskuntamaksulla saa toimivaksi asennetun liittymän kotiin saakka. Liittymismaksusta ei puhuta mitään.

        Eli osuuskuntalainen saa liittymän kytkettynä kotiin osuuskuntamaksulla 100€

        Nousee niille, jotka liittyy vasta verkon raknetamisen jälkeen. Järkeenkäypää, eikö? Ei niitä koneita ja asnetajia ihan halvalla tuoda yhtä liittymää rakentamaan jälkikäteen.


    • atk-specialisti

      Keskivertokäyttäjä ei tarvitse valokuitua, operaattorin (Sonera, Elisa...) lankanopeus jopa 24 Mbit/s on riittävä, itse asiassa turhankin nopea. Perussurffailuun riittää niinkin "alhainen" nopeus kuin 1-2 Mbit/sek.

      • Atk guru

        Hei. Et taida olla mikään atk specialisti tai sitten sulla on tosi vanhat koneet jotka muutenkin toimii hitaasti. Toi 1-2 ei todellakaan ole tarpeeksi riittävä. Ota selvää asioista ennenkuin olet tietävinäsi jotain. Kokeileppa jossain nopeampaa niin huomaat itsekkin eron.


      • housuisas on kaapeli

        Ookkai nää vähän tölökkänä ku et tajua näitä hommia.. valokaapeli on nykypäivän juttu.
        Melekonen spesialistiki mahat olla... joku nelikasikutone jauhaa tietenki josaki nurkasa jollaki gprs yhteyellä..

        Veenki varmaan kantasit jostain kaivosta jossei joku sua viisaampi ois sulle vesijohtua vetäny joskus aikasemmin


      • joku4321
        Atk guru kirjoitti:

        Hei. Et taida olla mikään atk specialisti tai sitten sulla on tosi vanhat koneet jotka muutenkin toimii hitaasti. Toi 1-2 ei todellakaan ole tarpeeksi riittävä. Ota selvää asioista ennenkuin olet tietävinäsi jotain. Kokeileppa jossain nopeampaa niin huomaat itsekkin eron.

        Perussurffailuun riittää aivan hyvin, mutta eipä enää videoiden katsomiseen ja ahkerille käyttäjille. Pelaamiseenki riittää ihan hyvin.

        0,256 megan yhteydellä monikin nykyään selaa nettiä, sähköpostissa ja pankissa käy sen kautta.


    • iiläinenn

      vittu te ootte tyhmiä... mulla on tällä hetkellä verkon nopeus 75/47 ja kehittyy koko ajan! ja HUOM langattomana! mutta senkus maksatte valokuidusta paritonnia ko halvemmallaki saa....

      • Tervetuloavalo

        Langaton ,,niinpä niin, se pätkivä ja jumitteleva yhteys ja paljonko maksat niistä ja mahtaako olla kohta enää käytössä kun kuituliittymät vaan kasvaa ja mobiilista tarpeeksi saneet hylkäävät tekniikan,riippuu siitä missä asut ,lue kuuluvuus ja onko foliolla vuorattuja seiniä lähellä.Mobiili toimii jas asuu 600m päässä mastosta.Että se siitä, et sinäkään halua työhommia pätkivän verkon kanssa olla tekemisessä kun palkkakin maksetaan työn mukaan, työnantajakaan ei maksa siitä oletko verkossa vai et.Ja eräs juttu jota täällä ei käsitellä on se asunnon tai talon myyntiarvo nousee n3000€ ja nykyisin ensimmäinen muuttaja kysyy ovella että minkälaiset nettiyhteydet taloon mahdollista saada.Eli nyt karkkkia ja kermaa tarjolla, muhoks, utajärvi,oulunsalo,kestilä, rantsila, myös kuidun rakentaneet.Miettikääpäs sitä.


      • Anonyymi

        Taidat olla tyhmä, kun et ymmärrrä että vaihtekuvaläit ovat jopa satakertaiset mobiililiitytmissä. Kun ihmiset nukkuu, tulee hienosti esim 100megaa. Illalla kun koululaiset ja työläiset on kotona, tulee enää 1mbps. Tutkittu ja todettu. Kannattaa siis ottaa selvää asioista ennen kuin kirjoittelee. Lisäksi, tulevat 5g, 6g yms vaativat aina vaan sen kuidun lähemmäs käyttäjää. Kaikkialle se verkko ei edes rakennu. Jos haluaa kodin yhteydet kerralla kuntoon ja riittämään nyt sekä tulevaisuudessa, on valokuitu ainoa vaihtoehto.


    • Varmaankin tuo nettiyhteys on tärkeä saada kattavaksi koko alueella( Ii, pohjois-Pohjanmaa, Suomi. jne.), mutta kysymys kuuluu mihin hintaan ja kuka maksaa?
      Ensinnäkin noupeuksista. 1 Mega vastaanotossa ei ole nykyään kovin kummoista, lähetyksessä se menettelee, 2-8 Megaa vastaanottoon voidaan pitää kohtuullisena tällä hetkellä haja-asutusalueella ja johon päästään jo kohtuullisen kattavasti sekä kohtuullisen edullisesti eri operaattorien nettitikuilla eli mokkuloilla. Taajamien 10-100 Megan vastaanottonopeudet ovat pääasiassa suurten tiedostojen siirtoon tarkoitettuja esimerkkinä vaikkapa nettielokuvien katselu ja massiivisten nettipelien peluu( pelejä varten kylläkin täytyy olla hieman rivakampi kone kuin se jolla pappa maksaa pankin laskut tai lukee nettikalevaa).
      Toinen kysymykseni kuuluu kuinka suuri prosentti ns. haja-asutusalueen ihmisistä tarvitsee sitä 10-100 Megan siirtonopeutta koneelleen muuhun kuin viihde käyttöön( Kyllä, osa tekee etätöitä koneella kairassakin) tällä hetkellä( sillä teniikka kehittyy kokoajan, etenkin mokkula sellainen). Sekä onko kaikki valmiita maksamaan siitä, että oman peruskäytön vaatima kustannus olisikin paljon pienempi kuin mikä on suunnitellun nopean yhteyden kustannus?
      Aikanaan kunnassamme( ehkäpä muissakin suomen kunnissa) sanottiin, että kyllä markkinat hoitavat kattavan verkon joka niemen notkoon, mutta eipä niin käynytkään. Ja nyt kun yhteiskunnalla alkaa pelimerkit loppua, mennään asukkaiten kukkarolle, mutta eipä sitä ole tuota ilmaista lounasta kaupungissa ja nopeaa halpaa nettiyhteyttä maalla.

      • Alli 79v

        Lasketaampa helmitaululla.
        Jos tavallinen nettiyhteys maksaa 30€ kuussa ja valokaapeliyhteys 50€ kuussa se tekee 24kk aikana 480€ enemmän valokaapeliyhteydelle. Tätä 480€ 100 osuusmaksua = 580€ voidaan pitää valokuitunetin kytkentämaksuna koska kahden vuoden määräajan jälkeen sopimus voidaan irtisanoa ja palata vaikka siihen tavalliseen nettiin. Yleensä valokuituliittymä maksaa kolme kertaa enemmän ja se pitää maksaa kerralla. Näin olen lukenut.

        Lisäksi todettakoon että Sonera ja Elisa ovat pörssiyhtiöitä ja joiden ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Osuuskunnan omistaa osuuskuntalaiset ja osuuskunta on voittoatuottamaton.. Samoin kuin tieosuuskunta. Eli siinävaiheessa kun osuuskunta on maksanut kuituverkon rakennuskustannukset pois, alenee kuukausimaksu käyttökulujen tasolle.

        Ja itse en ajattele ollenkaan sitä millaisen netin tarvitsen tänä päivänä koska en muista millainen netti minulla oli viisi vuotta sitten.. Ennemmin ajattelen sitä, kuinka nopean netin voin tarvita 5 vuoden päästä.
        Esimerkkinä sairaanhoitajan kotikäynti videoneuvottelulla.


      • vön hertzen
        Alli 79v kirjoitti:

        Lasketaampa helmitaululla.
        Jos tavallinen nettiyhteys maksaa 30€ kuussa ja valokaapeliyhteys 50€ kuussa se tekee 24kk aikana 480€ enemmän valokaapeliyhteydelle. Tätä 480€ 100 osuusmaksua = 580€ voidaan pitää valokuitunetin kytkentämaksuna koska kahden vuoden määräajan jälkeen sopimus voidaan irtisanoa ja palata vaikka siihen tavalliseen nettiin. Yleensä valokuituliittymä maksaa kolme kertaa enemmän ja se pitää maksaa kerralla. Näin olen lukenut.

        Lisäksi todettakoon että Sonera ja Elisa ovat pörssiyhtiöitä ja joiden ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Osuuskunnan omistaa osuuskuntalaiset ja osuuskunta on voittoatuottamaton.. Samoin kuin tieosuuskunta. Eli siinävaiheessa kun osuuskunta on maksanut kuituverkon rakennuskustannukset pois, alenee kuukausimaksu käyttökulujen tasolle.

        Ja itse en ajattele ollenkaan sitä millaisen netin tarvitsen tänä päivänä koska en muista millainen netti minulla oli viisi vuotta sitten.. Ennemmin ajattelen sitä, kuinka nopean netin voin tarvita 5 vuoden päästä.
        Esimerkkinä sairaanhoitajan kotikäynti videoneuvottelulla.

        Hyvillä hankkeilla tahtoo vain olla useinkin kallis hinta , jonka käyttäjä kairassa maksaa. Tulevaisuus varmaankin tuo tullessaan vaikka mitä mokkulalinjaa ja muuta vastaavaa. Voihan käydä myös niin, kuin kävi ennen niin lopulliselle kuparilangalle puhelin liikenteessä. Jos 1960-luvulla olisi sanottu , että puhelinlangat puretaan melkein kaikki pois , olis Alli. Tyyne ja muut sanoneet, että älä sinä höpötä. Mikä sen Kuparilangan korvais? Tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä ja kaivamalla maapallo täyteen valokuitua saamme kyllä kaikille nopean netin , mutta onko se ihan kaikilta osin järkevää, jos keksitään vaikkapa 1 Gigan mokkula??


      • perus@käyttäjä
        vön hertzen kirjoitti:

        Hyvillä hankkeilla tahtoo vain olla useinkin kallis hinta , jonka käyttäjä kairassa maksaa. Tulevaisuus varmaankin tuo tullessaan vaikka mitä mokkulalinjaa ja muuta vastaavaa. Voihan käydä myös niin, kuin kävi ennen niin lopulliselle kuparilangalle puhelin liikenteessä. Jos 1960-luvulla olisi sanottu , että puhelinlangat puretaan melkein kaikki pois , olis Alli. Tyyne ja muut sanoneet, että älä sinä höpötä. Mikä sen Kuparilangan korvais? Tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä ja kaivamalla maapallo täyteen valokuitua saamme kyllä kaikille nopean netin , mutta onko se ihan kaikilta osin järkevää, jos keksitään vaikkapa 1 Gigan mokkula??

        Gigan mokkula on utopiaa. Valokuitu täyttä totta ja vakiintunutta tekniikkaa kymmenien vuosien takaa. Minä ainakin tilaan tämän iin tietoverkon kun tänne missä asun ei saa muuta kuin soneran 8/1 adsl liittymän joka maksaa 30€ kuussa.


      • Alli ei höpötä
        vön hertzen kirjoitti:

        Hyvillä hankkeilla tahtoo vain olla useinkin kallis hinta , jonka käyttäjä kairassa maksaa. Tulevaisuus varmaankin tuo tullessaan vaikka mitä mokkulalinjaa ja muuta vastaavaa. Voihan käydä myös niin, kuin kävi ennen niin lopulliselle kuparilangalle puhelin liikenteessä. Jos 1960-luvulla olisi sanottu , että puhelinlangat puretaan melkein kaikki pois , olis Alli. Tyyne ja muut sanoneet, että älä sinä höpötä. Mikä sen Kuparilangan korvais? Tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä ja kaivamalla maapallo täyteen valokuitua saamme kyllä kaikille nopean netin , mutta onko se ihan kaikilta osin järkevää, jos keksitään vaikkapa 1 Gigan mokkula??

        Jos pelkäät että nyt rakennettava valokuituverkko puretaan pois muutaman kymmenen vuoden päästä niin neuvon sinua liittymään osuuskunnan jäseneksi jolloin saat olla yhdessä päättämässä osuuskunnan jäsenenä puretaanko vaiko ei. Samaa mahdollisuutta päättää asioista ei sinulla ole jos otat mokkulasi kaupalliselta yritykseltä. Yritys päättää ja sinä vikiset


      • atk-specialisti
        perus@käyttäjä kirjoitti:

        Gigan mokkula on utopiaa. Valokuitu täyttä totta ja vakiintunutta tekniikkaa kymmenien vuosien takaa. Minä ainakin tilaan tämän iin tietoverkon kun tänne missä asun ei saa muuta kuin soneran 8/1 adsl liittymän joka maksaa 30€ kuussa.

        Tuo 8/1 Mbit riittää mainiosti normaalikäyttöön, kuten nettiuutisten lukuun ja pankkiasiointiin. Elokuvia sillä ei välttämättä katota.


      • Osk jäsen,eiomistaja
        Alli ei höpötä kirjoitti:

        Jos pelkäät että nyt rakennettava valokuituverkko puretaan pois muutaman kymmenen vuoden päästä niin neuvon sinua liittymään osuuskunnan jäseneksi jolloin saat olla yhdessä päättämässä osuuskunnan jäsenenä puretaanko vaiko ei. Samaa mahdollisuutta päättää asioista ei sinulla ole jos otat mokkulasi kaupalliselta yritykseltä. Yritys päättää ja sinä vikiset

        Hehheh, yksi jäsen osuuskunnassa on kuin hyttysen pissa valtameressä. Arinakin on osuuskunta, kuinka paljon pystyt vaikuttamaan sen asioihin?


      • Muissakunnissajonäin
        vön hertzen kirjoitti:

        Hyvillä hankkeilla tahtoo vain olla useinkin kallis hinta , jonka käyttäjä kairassa maksaa. Tulevaisuus varmaankin tuo tullessaan vaikka mitä mokkulalinjaa ja muuta vastaavaa. Voihan käydä myös niin, kuin kävi ennen niin lopulliselle kuparilangalle puhelin liikenteessä. Jos 1960-luvulla olisi sanottu , että puhelinlangat puretaan melkein kaikki pois , olis Alli. Tyyne ja muut sanoneet, että älä sinä höpötä. Mikä sen Kuparilangan korvais? Tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä ja kaivamalla maapallo täyteen valokuitua saamme kyllä kaikille nopean netin , mutta onko se ihan kaikilta osin järkevää, jos keksitään vaikkapa 1 Gigan mokkula??

        Mokkulat hyytyivät siihen kun mobiili ei kasvanutkaan enempää ja operaattorit eivät halua rakentaa lisää mastoverkkoa, joka pitäisi uusia heti rakentaa tukiasemia joka nurkalle, esim 4G kantavuus 600m, 5g 400m??Kuitu on pahin kilpailija ,koska palvelut suunnitellaan kuituyhteyksille,tieto kiinnostaa erityisesti vanhemmille jotka haluaisivat asua kotona niin pitkään kuin pystyvät on heille siitä suuri apu, tekniikka toimii kuidussa.Luulenpa että kun itse olen siinä iässä on kaikki jo toiminnassa.


    • kuka tietää

      Milloinhan tämän asennus alkaa?

      • nghfgbdfg

        Ensin täytyy olla osuuskunnassa riittävästi jäseniä.


      • tä?
        nghfgbdfg kirjoitti:

        Ensin täytyy olla osuuskunnassa riittävästi jäseniä.

        Paljonko on riittävästi osuuskuntalaisia?


      • nghfgbdfg
        tä? kirjoitti:

        Paljonko on riittävästi osuuskuntalaisia?

        Sitä ei ole julkisuudessa tarkasti määritelty.

        Ensi viikolla postittavat joka talouteen kirjeen, jossa hanketta kuvaillaan ja mukana on myös lomake, jolla kuituosuuskuntaan voi liittyä.


      • ehdot hukassa
        nghfgbdfg kirjoitti:

        Sitä ei ole julkisuudessa tarkasti määritelty.

        Ensi viikolla postittavat joka talouteen kirjeen, jossa hanketta kuvaillaan ja mukana on myös lomake, jolla kuituosuuskuntaan voi liittyä.

        No niin tuli, täynnä epämääräisiä lupauksia. Hakemus- ja sopimuslomakekin tuli kirjekuoressa, mukana olisi pitänyt muka-olla sopimusehdot, mutta eipäs ollut mitään sopimusehtoja.


      • nghfgbdfg

    • 2Mekanen

      Nettifanaatikot vaahtoavat karkkipussin vieressä. Menkää ulos heittään tikkaa niin saatta raitista ilmaa.

      • Tilasin jo

        Pysy asiassa. Tässä keskustelussa keskustellaan Iin tietoverkosta eikä tikan heitosta.

        Tämä valokuituosuuskunta on ehkä parasta mitä tälläisessa pikkukylälässä voi tapahtua pitkiin aikoihin.

        Kakikkien iiläisten pitäisi pitäisi tajuta että tää on kova juttu!


      • En oo tilannu
        Tilasin jo kirjoitti:

        Pysy asiassa. Tässä keskustelussa keskustellaan Iin tietoverkosta eikä tikan heitosta.

        Tämä valokuituosuuskunta on ehkä parasta mitä tälläisessa pikkukylälässä voi tapahtua pitkiin aikoihin.

        Kakikkien iiläisten pitäisi pitäisi tajuta että tää on kova juttu!

        Hiivatin kallis juttu vaan.


      • Epäilevä tuomas
        Tilasin jo kirjoitti:

        Pysy asiassa. Tässä keskustelussa keskustellaan Iin tietoverkosta eikä tikan heitosta.

        Tämä valokuituosuuskunta on ehkä parasta mitä tälläisessa pikkukylälässä voi tapahtua pitkiin aikoihin.

        Kakikkien iiläisten pitäisi pitäisi tajuta että tää on kova juttu!

        Lähestulkoon huijausta, ei mitään takeita hankeen toteutumisesta!


      • nghfgbdfg
        Epäilevä tuomas kirjoitti:

        Lähestulkoon huijausta, ei mitään takeita hankeen toteutumisesta!

        Osuuskunta palauttaa maksetun jäsenmaksun, mikäli verkon rakentaminen ei jostain syystä toteudu. Ei siis ole huijausta lähelläkään kyseinen hanke.


    • markkinoija iistä

      Lainvastaista ja härskiä markkinointia, suoranaista harhaanjohtamista. Lupauksia tyhjästä eli hankkeen totetuminen ei ole missään nimessä varmaa! Osa hinnoista ilman arvonlisäveroa, vaikka kuluttaja-asiakkaalle hinta pitää ilmoittaa alv:n sisältävänä. Kyllä olisi tutkivalle journalismille ja kuluttaja-asiamiehille töitä näin epämääräisessä hankkeessa.

      • 244

        Osuusmaksu on kuluttajille arvonlisäveroton, kun se kerätään pääomaksi infrastruktuurin rakentamiseen.


    • 10+5

      "kuituvarausmaksu 100 eur ( alv 24 %)"

      • Ennenkuinonmyöhäistä

        Ottakaa etes se kuituvaraus jos että halua vielä ottaa valokuitua käyttöön. Se ei maksa ku 100€ 124€ = 224€ jos sen tilaa nyt. Jos päätät tilata sen vasta parin vuoden päästä kun verkko on jo rakennettu niin sitte se maksaa ainaki 10 kertaa enemmän.


      • nvdldfjcsd
        Ennenkuinonmyöhäistä kirjoitti:

        Ottakaa etes se kuituvaraus jos että halua vielä ottaa valokuitua käyttöön. Se ei maksa ku 100€ 124€ = 224€ jos sen tilaa nyt. Jos päätät tilata sen vasta parin vuoden päästä kun verkko on jo rakennettu niin sitte se maksaa ainaki 10 kertaa enemmän.

        Aivan, valmius kuituyhteyteen lisää kiinteistönkin arvoa.


    • näin maalaisjärjellä

      Kannattaa myös ajatella sitä että vaikka ei itse sitä valokaapelinettiä tarviskaan niin asuntoa myydessä sen valokaapeliyhteyden saatavuus voi olla ostajalle ratkaiseva asia. Eli se kuituvaraushan kannattais ottaa jokatapauksessa joka taloon

      • epäilyttää

        kuituvarauksen ottaminenkin vaatii osuuskunnan jäsenyyden ja jäsen sitoutuu maksamaan ylimääräisiä maksueriä max 1000 euroa vaikka joka vuosi olipa se valokuitu käytössä eli ei.

        7 § Ylimääräinen maksu

        Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan veloista tai sitoumuksista. Osuuskunnan kokous voi kuitenkin, mikäli se on välttämätöntä osuuskunnan vakavaraisuuden säilyttämiseksi, päättää yksinkertaisella enemmistöllä jäseniltä lainana perittävästä kertaluonteisesta ylimääräisestä maksusta. Ylimääräinen maksu voidaan määrätä ainoastaan siinä tapauksessa, että osuuskunta ei muilla keinoilla saa tasapainotettua talouttaan. Ylimääräisen maksun määrän perusteena pidetään jäsenien maksamia osuuksia ja ylimääräinen maksu voi kutakin jäsentä kohden olla enintään tuhat (1000) euroa tilikauden aikana. (lähde: http://www.iintietoverkko.fi/index.php/osuuskunta)


    • Hubuli

      En tiedä, jotenkin tuntuu epämääräiseltä koko homma.

      • qwertypoiu1

        Näihin Laajakaista 2015 -hankkeisiinhan saadaan rahoitusta Euroopan Unionilta, valtiolta ja kunnilta. Nyt kannattaa ottaa hyöty irti kun verorahoilla yhteistä hyvää rakennetaan.


    • rodolf

      Pikaisen gallupin suoritettuani kyseisestä valokuituhankkeesta IIssä tuli muutama mielenkiintoinen seikka esille. 1. Iin kunnan aluella taajamissa on asiakkailla oman mielen mukaan ihan riittävä nettiyhteysnopeus( uusilla asutusaluilla valokuitu sisältyy jo infraan). 2. Iin kunnan haja-asutuksen väestöstä suurin osa ei tarvitse päivittäiseen nettiasioimiseen suurempaa nopeutta kuin heillä tällä hetkellä on( suurin osa haja-asutusalueella asuvista ihmisistä on iäkkäitä , joiden päivittäinen nettitarve on pankkiasiointia, lehdenlukua ja muutamia videoklippejä päivässä tai tv-ohjelmien katsontaa, joka luonnistuu heidän mokkulayhteyksillä).
      3. Kiinteistöjen arvo ei MERKITTÄVÄSTI nouse tälläisen laajakaistainvestoinnin myötä( suurinosa haja-asutusalueen asunnoista on peruskorjauksen tarpeessa tai ainakin ensisijainen korjaustarve keskittyy muuhun kuin nettiyhteyden parantamiseen).
      Olen itse tässä pähkäillyt, että laittaako nettiosuuskunta ikäihmiset maksamaan laajakaistayhteyden muutamalle henkilölle, kun nämä sivusta seuraavat haja-asutusalueen ikäihmisten eloonjäämiskamppailua jo muutenkin riisuttujen kunnallisten peruspalvelujen äärellä. Paraneeko elämänlaatu ratkaisevasti laajakaistan myötä? Tuoko se sisältöä elämään kairassa luonnon keskellä??
      Puhelinmyyjät ja kauppiaat osaavat asiansa. On aivan sama tarviiko mummo kaistaa vai ei kunhan se saadaan joka kotiin. Isoisäni sanoi: poika osta kaupasta vain sitä, mitä ilman et tule toimeen...

      • sä et saiskaan

        Aika negatiivinen asenne sulla. Muissa kunnissa (mm. Utajärvellä) valokuitua kaivetaan jo. Samoin monissa muissa kunnissa, mutta huomattavasti kalliimmilla liittymismaksuilla.


      • Alli taas

        Huomaa kyllä että ajatusmaailmasi on myös isoisäsi aikainen. Me muut eletään tätä nykypäivää ja hommataan kunnon liittymät niin ei tarvi aina hävetä hitaasta netistä.


    • rodolf

      Viimeisempien tietojen mukaan osuuskuntaan olisi tulossa 150 liittyjää ja tällä rahoituspohjalla tarvitaan vähintään 300 liittyjää. Tässäkö syy lyödä rumpua??
      Minä en ole niinkään negatiivinen vaan realisti. Kuten Gigantin mainos sanoo: On tyhmää olla ostamatta.( vaikka rahat eivät riittäisikään). Aikanaan kun kunnassamme asiaa esiteltiin hoettiin mantraa: kyllä markkinat hoitavat laajakaista yhteydet syrjäkylille. Ei tarvitse yhteiskunnan tukea eikä yksittäisten asukkaitten omaa panosta. Minä kehoitankin kaikkia liittymään ko. laajakaista hankkeeseen, mutta saanhan minä jäädä siitä pois. Onko pakko , jos ei tahdo?

      • the reindeer

        Suosittelen rodolffillekkin liittymistä itsesi parhaaksi valokuidun tilaajaksi sillä näemmä nykyinen nettinopeutesi on aivan surkea. Tuo mainitsemasi viimeisin tieto 150 liittyjää on jo nimittäin yli viikon vanhaa tietoa. Tällähetkellä osuuskuntaan liittyjiä on yli 200.


      • rodolf
        the reindeer kirjoitti:

        Suosittelen rodolffillekkin liittymistä itsesi parhaaksi valokuidun tilaajaksi sillä näemmä nykyinen nettinopeutesi on aivan surkea. Tuo mainitsemasi viimeisin tieto 150 liittyjää on jo nimittäin yli viikon vanhaa tietoa. Tällähetkellä osuuskuntaan liittyjiä on yli 200.

        Reaaliaikaiseen tiedonvälitykseen lienee nykyihminen käyttää kannettavaa tablettia tai älypuhelinta eikä silloin jouda kotona kököttään netissä vaikka kotiverkon kantavuus onkin täällä kairassa 200 metriä langattomana. Itselleni riittää tämä soneran tuoma vajaan 6 megan ihanuus. Jos tarvin elämyksiä interaktiivisesti otan koiran ja lähden kairaan. Työtäni en pysty valitettavasti etänä suorittaan vaikka laajakaitahankkeen puuharyhmä niin ehkä tekeekin, sillä jonkunhan ne on tehtävä nämä höpöhommatkin vaikka kaista liikkuisi 10000 megan nopeudella.
        No kuitenkin. Onnea yrityksellene ja toivottavasti saatte kaistanne kuntoon. Katson tuosta putkitelevisiosta illalla vielä YLE:n uutiset ja pötkähdän sänkyyn lukemaan kirjastosta lainattua Timo Paukun kirjaa( paperista sellaista) : Kymmenen uutta ihmettä: teknologiat, jotka muuttavat maailmaa.
        Hyvää jatkoa!


    • visujako

      Ette te pihit iiläiset saa sitä kuitua sinne vaikka se maksas nokkaa kohen 50€.

    • jkl2

      Nopea yhteys on minusta erityisen tärkeä kunnalle, mm. tulevaisuudessa etätyöt varmasti lisääntyvät ja jos ei ole nopeaa laajakaista yhteyttä, niin varmasti etätyötä tekevät valitsevat toisen sijainnin. Olen useammalta taholta kuullut, että hyvien työntekijöiden saaminen jää kiinni siitä, että puolisolle ei ole alueella töitä, mutta jos yhteydet ovat kunnossa niin se varmasti avaa peliä enemmän.

    • tsemppiä

      Juu tulevaisuudessa varmasti autot korjataan kotoa tietokoneen välityksellä? Tai putket aukeaa entteriä näpyttämällä? Jep minunki mielestä...

      • bfdvfgb

        Pärjääkö autokorjaamo tai LVI-alan yritys nykyään ilman Internet-yhteyttä?


    • heikkihermoinen

      Ottakaa vaan kuitu niin tuleepahan lisää kaistaa mokkulalle. Muutenki mukava ku sauniksen mokkulalla keskimäärin 10 megan yhteys, toistaseksi kärppäpelit pyöriny sulavasti ja se riittää... ainii hinta oli 14e kuussa kahella simillä max 21megan nopeus

    • JJJ

      Mokkulaa ei kannata edes verrata valokuituun. Valokuitu on ihan eri luokassa luotettavuudessa ja yhteyden varmuudessa.

    • änkyrä nisti

      Niin olihan tuossa Oululehdessä ja paikallislehti Rantapohjassakin juttua ko. valokuituhankkeesta. Tuli vain mieleen näin vanhana änkyränä, että olisiko Iin kunnalla muuta akuutimpaa ja tärkeämpää satsausta kuin tuo valokuitu? No eipä taida olla, jotta muistakaapa kunnallispoliitikot sitten laittaa muutama euro niitä kunnan riittoisia rahoja tulevaisuuteen. Tulevaisuus tuo uusia asioita tullessaan ja valokuitu on yksi niistä, mutta tuo rahoituspohja minua arvelluttaa. Kuka maksaa loppujen lopuksi tuon lystin? Kunta( veronmaksajat), haja-asutusalueen mummot ja papat( hehän tätä ihmekuitua kipeimmin tarvitsevat. Paljon enemmän kuin muita palveluja) vai osuuskunnan kovaäänisimmät( siis se suuri prosentti , jotka tekevät työnsä kairassa ja tulevaisuutensa yritystoiminnot valokuidulla....). Mutta mutta. Nyt kunta tietoturva ja sähkönjakeluverkko kuntoon, niin voi se Gööglekin kiinnostua. Ja unohtakaa nuo mokkulat ja muut helpot ratkaisut.

    • spessu jopå

      Ajattelin liittyä osuuskuntaan kunhan ensin hoidatte seuraavat asiat kuntoon:

      -TK:n ja hammashoitolan jonot kuriin
      -uusille alueille asfaltit
      -valaistukset kuntoon teillä
      -raasakan voimalaitos matalaksi
      -verkotus pois joelta
      -megamarketti
      -valtuuston väri vaaleammaksi

      • svenskatalande eki

        Jaa kuinka pitkät jonot on TK:ssa ja hammashoidossa, kun tuntemani ihmiset on päässeet kohtuu ajassa hoitoon? Mitä uusia alueita tarkoitat? Liesharjuako? Eihän siellä ole vielä kuin muutama talo asuttuna?? Mitä teitä tarkoitat??Valtarintiellähän on remontti ja siksi pimeänä. Praavantielle, Pölläntielle ja Hietaniementielle Ei ehkä kannata valoja laittaa asukastiheyden takia :-) Kuinka matalaksi haluaisit Raasakan ja aiheuttaako se alajuoksulla haitallista tulvaa?? Tarkoitatko Kuiva-, Olhava- vai Iijokea ja lohi-, siika- vai maivaverkkojako tarkoitat? Entäpä minkä megan markettia tarkoitat vai perätikö Gigaa olet vailla?? Ja lopuksi tarkoitatko valtuustoa vaaleanvihreämmäksi, vaaleanpunaisemmaksi, vaaleansiniseksi vaiko peräti ihan valkoiseksiko haluat valtuuston?? Häh?? Paljon kysymyksiä, saanko vastauksia vai riittäkö kaistasi leveys.-))


    • hyrrä

      loistava kuulla, että laajakaista hanke menee eteenpäin. hienoa työtä!

    • Kohta entinen Sonera

      ei hyviä kokemuksia Soneran laajakaistan myynnissä

      -kuparilankayhteys
      myyjä lupasi sitä sun tätä, pyysin kirjaamaan ne tulevaan sopimukseen
      ja kas sopimus oli aivan erillainen kuin mitä oli sovittu ,myös liittymän 8M hinta
      useioyta puhelinsoittoja ennenkuin asia saatiin järjestykseen. Ko liittymäaluella on vain Sonera ts ei kilpailua mikä lienee vaikuttaa Soneran myyjien esiintymiseenkin?

      Toinen tapaus 2 vuotta edellisestä. Taas sovittiin puhelinmyynnissä muutoksia sopimukseen esim jos muutta pois toisen operaattorin alueelle niin ei tarvitse maksaa 2 vuoden loppuun asti maksuja. Nyt viisastuneena kysyin myyjän nimeä jonka myös sain. Sopimus tuli tas ilman puhelimetsi sovittuja muutoksia , puheluni Soneralle paljasti että myyjä oli antanut väärän nimen jota ei löytynyt Soneralta, tietysti tietävät kuka sopimuksen oli tehnyt provisioiden takia mutta leikkivät tietämätöntä. Oli kohtalaisen suuri työ saada sopimukseen sovitut lisäykset.
      Uudella tulevalla paikkakunnalla ei ole Soneralla kupariliittymiin mahdollisuuksia joten toivottavasti palvelu paranee.

      • Tuttu DNA:lla

        Eräs nimeltä mainitsematon tuttavani on töissä operaattorilla X. Niistä puheista päätellen mitä hän kertoo, varmaankin kaikilla operaattoreilla palvelulupaus on suurempi kuin toteutunut palvelu. Syynä on kova kilpailu asiakkaista ja tietyt bonukset saadusta uudesta asiakkaasta. Sonera, DNA, Saunalahti, jne. kyllä se markkinavoima jyllää, mutta rahalla saa ja hevosella pääsee. Minkälainen palvelulupaus on uudella "laajakaista osuuskunnalla" ja pääseekö hepalla kauas.


    • rodolf

      Jaaha, ja tänään sanomalehti Kalevassa oli artikkeli uudesta 5G- mokkulasta. Että vuonna 2020 alkais mokkulassa oleen Gigan verran tehoja. Onko Iin Laajakaista osuuskunta kuolettanut siihen mennessä investoinnit? Entäpä tarviiko osuuskunnan huolehtia muusta kuin laajakaistan ylläpidosta: tietoturva, huolto, muut operaattoriluonteiset toiminnot. Kyllä minä olen edelleen sillä kannalla, että liian paljon ilman vastauksia jääneitä kysymyksiä, liittyen rahoitukseen, osuuskunnan vastuukysymykseen laajakaistan ylläpidosta. Kyllä päättäjillä on pähkäiltävää muutakin rahoituksen suhteen kuin toimiva laajakaista.

    • todettu

      Kyllä Iiläiset valokaapelihoitoa tarvitsevatkin, ovat sen verran latvasta pimeitä,varsinkin kun mennään Jakkukylän suuntaan.

    • Mokkula-toimii

      Mikäs se sellainen valokuitu on?

    • änkyrä

      joo iiläisenä sanon pitää olla väh1200 liittyjää. tämähän on osuuskunnalle huikea viritys ei riskejä, kuntaa ollaan kampeamassa takaajaksi oli liittyjiä tai ei kunta maksaa .n4miljoonaa euroa kokonaiskustannus johon saa valtion tukea ..veroäyriä korotettin juuri ja lisä korotuksia tulee ensi vuonna,ja vaalea valtuuston väri on kaiken avain hanketta ajatellen vas ja demarit tyhminä ei ymmärrä tätä tarvetta että sitä saatte mitä olette tilanneet

      • Debiaali

        No sinun kommenttia en oikein osaa arvostaa, kun tuppaa nuo Isot alkukirjaimet, pilkut ja pisteet olevan kortilla. Olet kirjoittanut ihan itsekseen koko lauseen yhteen pötköön. Ei anna oikein asiantuntevaa ja asiallista kuvaa sinun kommentista. Ja, vaikka pilkut ja pisteet laittaisi kohdalleen ei viestisi sanoma selkene siitä yhtään.... Jos laajakaista /valokuitukansa on sitten tätä, niin olisko ensin tarkistettava muutama seikka? Asiahan ei tietenkään minulle kuulu, mutta olen sitä mieltä.......... Kallis hanke ja epämääräiset ehdot.


    • tikkasenharjulainen

      Tiedoksi että soneran 8/1 adsl liittymä, joka maksaa 2 vuoden määräaikaisena tarjouksena eka vuonna 20€/kk ja toka vuonna 30€/kk, maksaakin 2 vuoden tarjousajan jälkeen 46€/kk joka on siis melkeen tän valokuituliittymän kuukausihinta, sillä erolla että valokuitu on yli 10 kertaa nopeampi lataamaan ja 100 kertaa nopeampi lähettämään tietoa.
      Itse ainakin irtisanon tämän soneran sikasopimuksen ja odottelen kuituliittymää vaikka mokkulan varassa

      • Mokkula-Matti

        Minkä virman mokkulalla? Osuuskunnako?


    • petetty pena

      Liittymisajan jatkuva jatkaminen on väärin sopimuksen tehneitä kohtaan. Itse tein liittymissopimuksen jo kesällä sillä tiedolla että aikaa on loppukesään ja päätökset rakentamisesta tehdään silloin. Sitten liittymisaikaa jatkettiin loppuvuoteen ja nyt edelleen maaliskuun loppuun. Osuuskunnan hallitus ei selvästikkään pidä kiinni markkinoimastaan aikataulusta vaan pettää liittymäsopimuksen tehneiden luottamuksen jo alussa.
      Hanke on hyvä mutta ala-arvoisen huonosti markkinoitu mm. kirje kotiin oli ihan onneton yritys... Samoin nettisivut on surkeet..

      Hankkeen vetäjäksi pitää vaihtaa oikea markkinointihenkilö vanhan papan sijaa

      • lköh

        Saanenpa tehdä pikku huomautuksen... Osuuskunta ei ole se joka jarruttelee ynm. vaan Iin ihanat kunnan päättäjät jotka venyttää ja venyttää päätöstä koko ajan. että anteeksi vaan. Homma ei etene ennenku päätös kunnalta on tullu


    • Valokaapelivelho

      Ja onhan kyliltä tullut tietoa, että esim. Iin taajama-alueella, missä on aikaisemmin tietoliikenneyhteydet kuparilangat ( Sonera) olleet sähkötolpissa Iin Energialla vuokralla, on sähkönsiirron siirtyminen maakaapeleihin aiheuttanut sen, että operaattori( Sonera) aikoopi tuottaa asiakkailleen valokuitua maakaapelina aivan asunnon nurkalle. Jotta ainakin näillä seuduilla osuuskunnan kauppaama yhteys ei lienee se ykkösvaihtoehto.

      • bbbbbbfgvfg

        Ei ole Soneralla vastaavaa tuotetta myynnissä nyt eikä välttämättä tulekaan. Ja jos tuleekin, niin liittymismaksu on varmasti enemmän kuin satasen.


    • Matikka koukku

      Valokuituverkko maksaa arviolta 2 700 000€ josta valtio maksaa 900 000€ ja kunta maksaa 900 000€ jolloin osuuskuntalaisille jää maksettavaksi 900 000€. Kuukausimaksu on 50€ jolloin vuodessa osuuskunta saa tuloa 600€/a / osuuskuntalainen. Jos osuuskuntalaisia on 375 kpl ja jokainen tuottaa 600€/a saa osuuskunta tuloa 225 000€ vuodessa. 900 000€ lainan suora takaisinmaksuaika on neljä vuotta. Tähän päälle vielä korkokulut, mutta lainahan on vielä nyt ja lähivuosina halpaa joten arviolta 5-6 vuodessa osuuskunta on velaton ja kuukausimaksu pienennetään ylläpitokuluja vastaavan suuruiseksi. Maahan kaivetun kaapelin ylläpitokuluhan ei ole juuri mitään.

      • Kairan kulukija

        Halapaa! Kaikki liittykää heti ossuuskuntaan, ennenku on liian myöhäistä. Huomena on perjantai elikkä heti huomena. Ja jos saahaan rahotus ens viikolla kohilleen, niin millonka on tuo 100 meganen yhteys päällä ja liigamatsit ja vilimit pyörii koti myllyssä pätkimättä täälä kairasa.


    • uunot

      Sopimuksia on tällä hetkellä  375 kpl! Tämä tarkoittaa, noin 1300 Iiläisen kannanottoa valkuituverkon tarpeellisuudesta!

      Tarkoittaako tämä että kaksi kolmesta iiläisestä ei ota valkuitua?
      Mikä on valkuituverkko?

    • Iiläinen Isopää

      Kannanotto valkutverkn tarpeellisuudesta??? Jos homma on tällä tasolla , niin antakaa niille tuo vlktrverkko.

      • Iso Uuno

        Kuuleppa Isopää: sopimuksia on tällä hetkellä 377 kpl. Tämä tarkoittaa sitä, että Iiläisistä talouksista ( n. 3400 kpl) n. 10% haluaapi laajakaistan eli valokuituverkon tai toisin sanoen liittyä Tietoverkko osuuskuntaan 100 euron maksua vastaan 50 euron /kk maksulla. Satuin olemaan kahteen henkilöön yhteydessä haja-asutusalueelle Iissä puhelimitse. Kysyin mitä mieltä ovat valokuidusta: henkilö -A) Iin ja Kuivaniemen välillä 4-tien varressa oli sitä mieltä, että tämän hetkinen mokkula (DNA 3G) oli toimiva ja ihan riittävä( käyttää päivittäin lehden lukemiseen, pankkiasioimiseen, YLE-areenaan ja youtubeen) henkilö-B) Kuivaniemen ja Yli-Iin välillä Oijärven seutuvilla oli tyytyväinen nykyiseen 3G mokkulaan( käyttää päivittäin verkkoasioimiseen pankissa, videoiden ja ohjelmien katseluun) olipa ammatiltaan vielä merkonomi/sosionomi( joten tiesi mitä yhteyksiä tarvii). Niin, että Valokuituverkkokaapelia maahan ja heti! Maksoi mitä maksoi. Vaikka toisaalla operaatori pukkaa valokuitua olohuoneen nurkkaan ilmaiseksi korvaukseksi vanhan kupariliitymän poistuessa. Tässäpä haisee jonkin ryhmän intressi. Kenen??


      • Kuuluisa rap-artisti
        Iso Uuno kirjoitti:

        Kuuleppa Isopää: sopimuksia on tällä hetkellä 377 kpl. Tämä tarkoittaa sitä, että Iiläisistä talouksista ( n. 3400 kpl) n. 10% haluaapi laajakaistan eli valokuituverkon tai toisin sanoen liittyä Tietoverkko osuuskuntaan 100 euron maksua vastaan 50 euron /kk maksulla. Satuin olemaan kahteen henkilöön yhteydessä haja-asutusalueelle Iissä puhelimitse. Kysyin mitä mieltä ovat valokuidusta: henkilö -A) Iin ja Kuivaniemen välillä 4-tien varressa oli sitä mieltä, että tämän hetkinen mokkula (DNA 3G) oli toimiva ja ihan riittävä( käyttää päivittäin lehden lukemiseen, pankkiasioimiseen, YLE-areenaan ja youtubeen) henkilö-B) Kuivaniemen ja Yli-Iin välillä Oijärven seutuvilla oli tyytyväinen nykyiseen 3G mokkulaan( käyttää päivittäin verkkoasioimiseen pankissa, videoiden ja ohjelmien katseluun) olipa ammatiltaan vielä merkonomi/sosionomi( joten tiesi mitä yhteyksiä tarvii). Niin, että Valokuituverkkokaapelia maahan ja heti! Maksoi mitä maksoi. Vaikka toisaalla operaatori pukkaa valokuitua olohuoneen nurkkaan ilmaiseksi korvaukseksi vanhan kupariliitymän poistuessa. Tässäpä haisee jonkin ryhmän intressi. Kenen??

        Mulla on älypuhelin ja mä en tarvi valokuitua. Tulkaa vanhat köpöt 2010-luvulle. Tabletti ja älypuhelin 4G- tai kohta 5G- liitymällä! Kaivakaa te perunoita maahan.....


      • bfdvfgb
        Kuuluisa rap-artisti kirjoitti:

        Mulla on älypuhelin ja mä en tarvi valokuitua. Tulkaa vanhat köpöt 2010-luvulle. Tabletti ja älypuhelin 4G- tai kohta 5G- liitymällä! Kaivakaa te perunoita maahan.....

        Tabletti sopii niille, jotka eivät kirjoita.


      • ruuneper
        bfdvfgb kirjoitti:

        Tabletti sopii niille, jotka eivät kirjoita.

        Tai niille jotka on perustamassa laajakaista-osuukuntaa tai valokuituyhtymää, joka ei ole pystynyt esittämään kunnille, valtiolle, ELY-keskukselle tai muille rahoittajille riskianalyysiä sekä takuita omista resursseista. Ettei vaan käy kuten tänään YLE-uutisten klo 20.30 lähetyksessä Keski-Suomessa perustetulle laajakaista hankkeelle. 700km kaapelia maahan ja sitten loppui rahat sekä rahoittajien usko hankkeeseen. Nyt huudetaan apuun valtiota ja kuntia. Mutta, kuten uutisten haastattelema kunnanvaltuutettu totesi, että: " jos lapset menee pimeää tietä pitkin kouluun ja sudet ulvoo kintereillä ja tarkoitus on saada valokaapeli yhteys , jotta vanhemmat voivat katsoa HD-tason ohjelmia netistä" . Joo, että missä on tämän Iin hankkeen riskianalyysit ja takuut, jotta ei homma ei mene reisille. Katsokaapa netistä Uutiset, jos netti toimii.


      • Anonyymi
        ruuneper kirjoitti:

        Tai niille jotka on perustamassa laajakaista-osuukuntaa tai valokuituyhtymää, joka ei ole pystynyt esittämään kunnille, valtiolle, ELY-keskukselle tai muille rahoittajille riskianalyysiä sekä takuita omista resursseista. Ettei vaan käy kuten tänään YLE-uutisten klo 20.30 lähetyksessä Keski-Suomessa perustetulle laajakaista hankkeelle. 700km kaapelia maahan ja sitten loppui rahat sekä rahoittajien usko hankkeeseen. Nyt huudetaan apuun valtiota ja kuntia. Mutta, kuten uutisten haastattelema kunnanvaltuutettu totesi, että: " jos lapset menee pimeää tietä pitkin kouluun ja sudet ulvoo kintereillä ja tarkoitus on saada valokaapeli yhteys , jotta vanhemmat voivat katsoa HD-tason ohjelmia netistä" . Joo, että missä on tämän Iin hankkeen riskianalyysit ja takuut, jotta ei homma ei mene reisille. Katsokaapa netistä Uutiset, jos netti toimii.

        Jokseenkin noin. Se haisee epäilyttävälle että laitetaan pienet pojat liikkeelle ihmisten oville, yleensä viikonloppuna, syöttämään pajunköyttä lähes ilmaisesta ojankaivuusta tontile, kun isäntäväki ei vielä ole ehtinyt tutustua koko ruljanssin koko kuvaan netistä, missä on toki asiallisempia arrvioita kuluista eri operaattoreilta. Ja ei minulla ainakaan ole niin helvetin kiire PC:n ääressä ettei pieniä latausaikoja kestäisi. Ja käytän konetta paljon mm. videoideni editointiin, siis paikallisesti, eikä siinä valokuiduilla ole käyttöä. - Saa minuakin haukkua tyhmäksi jos huvittaa, en minä kommentteja lue.


    • sepi kumpu

      Uusia liittyjiä osuuskuntaan ei ole tullut moneen kuukauteen. Tais kuivua koko homma kasaan. Minkä takia hanke meni pieleen? Esitä mielipiteesi

      • Ylempi Insinööri

        Kaksi seikkaa, jotka uhkaavat kaataa valokuituverkkohankkeen:
        A) Liittymän kalleus ja
        B) Epämääräinen liittymissopimus


      • Hankekordinaattori X

        Tällä hetkellä hanke on tarkastelussa, jossa kartoitetaan liittyjien reaalimäärä, riskit ja rahoitus. Tähän tarkasteluhankkeeseen on kunta myöntänyt resursseja. Kun analyysi on valmis asiasta tiedotetaan lisää. Ei syytä huoleen.


      • bcvxbcv
        Ylempi Insinööri kirjoitti:

        Kaksi seikkaa, jotka uhkaavat kaataa valokuituverkkohankkeen:
        A) Liittymän kalleus ja
        B) Epämääräinen liittymissopimus

        Liittymismaksu ainakin on todella edullinen ja käyttömaksukin hyväksyttävä liittymän ominaisuuksiin nähden.


    • tyhmempikin tajuaa

      Pitäiskö sun hankekoordinaattori kuule tiedottaa siellä iintietoverkon nettisivuilla eikä täällä suoli24:ssä missä vaiheessa hanke on

      Mun mielestä tää hanke kariutuu onnettomaan tiedottamiseen tyyliin sopimuskirje kotiin ilman osuuskunnan sääntöjä

      Katsokaa vaikka eroa urajärven kuituhankkeeseen. Siellä kaapelia kaivettiin jo viime kesänä

    • Rahalle parempiakin

      Kaapeli tulee aivan liian kalliiksi hyötyyn nähden, kilometri liian kallis, taitaa aloittajalla pätkiä?

    • iisi

      Taas on jatkettu liittymisaikaa.. Ei mitään kiirettä liittyä koska aina tulee lisää aikaa

      • hngfbgh

        Eihän se noin toimi kuin esität. Jos liittyjiä ei tule tarpeeksi, hanke ei toteudu. Ja jos se toteutuu, sitten kun työporukka on kulkenut koneineen kiinteistön ohi, ei liittyminen enää sadalla eurolla onnistu.


      • Tyytyväinen
        hngfbgh kirjoitti:

        Eihän se noin toimi kuin esität. Jos liittyjiä ei tule tarpeeksi, hanke ei toteudu. Ja jos se toteutuu, sitten kun työporukka on kulkenut koneineen kiinteistön ohi, ei liittyminen enää sadalla eurolla onnistu.

        Just otettiin uusi 3g liikkuva liitymä Soneralta ja uusi tietsikka. Meillä on myöskin Soneran laajakaista vanhempaan koneeseen ja viihde myös telkkariin IPTV ollut jo monta vuotta. Miksi tätä vaihdettaisiin? Miksi maksaisin maltaita jostakn pelkästä netistä?
        Tuo lanka laajakaista on jo vanhanaikaista.
        PS. Meidän uusi 3G on aivan uskottaman nopea!


      • 77 v
        Tyytyväinen kirjoitti:

        Just otettiin uusi 3g liikkuva liitymä Soneralta ja uusi tietsikka. Meillä on myöskin Soneran laajakaista vanhempaan koneeseen ja viihde myös telkkariin IPTV ollut jo monta vuotta. Miksi tätä vaihdettaisiin? Miksi maksaisin maltaita jostakn pelkästä netistä?
        Tuo lanka laajakaista on jo vanhanaikaista.
        PS. Meidän uusi 3G on aivan uskottaman nopea!

        "Tyytyväinen" älä näytä sitä kovin julkisesti se antaa tyhmän vaikutuksen. Ja sitä sopii epäilläkkin kun et ole näköjään tietoinen tulevaisuuden tarpeista. En viitsi niitä nyt luetella jos et ymmärräkkään niistä mitään.


      • Annan anteeksi
        77 v kirjoitti:

        "Tyytyväinen" älä näytä sitä kovin julkisesti se antaa tyhmän vaikutuksen. Ja sitä sopii epäilläkkin kun et ole näköjään tietoinen tulevaisuuden tarpeista. En viitsi niitä nyt luetella jos et ymmärräkkään niistä mitään.

        Mutta kun toimii. Miksi olet ilkeä?


    • hjkl1

      toivottavasti hanke onnistuu

    • ja pahempaa on luvas

      Ennustan että liittymäsopimuksen tekoaikaa jatketaan taas pian tällä hetkellä voimassa olevasta 30.4.2014 päivästä.

    • Valopää ekonomisti

      Etelä-Pohjanmaalta ja Itä-Suomesta kuuluu kummia: Valokuituosuuskunnat ja eri valokaapeliyhtiöviritelmät ovat rahoitusongelmien edessä. Valtio ja kunnat ovat sanoutuneet irti monesta valokuituhankkeen rahoitustakauksesta ja tällöin ovat rahoittajat, lähinnä pankit ja investointiyhtiöt, sanoneet rahoitussopimuksensa irti. Mistä tämä kertoo? No kait lähinnä siitä, että rahoittajat ovat huomanneet lyöneensä lusikkansa kylmään soppaan..... jonka piti olla lämmintä. Suomeksi sanottuna: liittymäsopimusten määrä ei kata suunniteltuja kustannuksia alkuunkaan, joten kukaan järkevä rahoittaja EI lähde hanketta rahoittamaan , ilman vakavaraista( valtio/kunnat.... joo joo, velkaisia molemmat, mutta anyway) takaajaa. Joten mistä tämä Iin seudun hanke oikein takkuaa?? No siitähän jo ABBA-yhtye aikoinaan lauloi: Money, Money,Money! ( suom. Raha, Raha, Raha!). Lisää liittyjiä tarvitaan, Lisää maksajia tarvitaan.

    • Penaali

      Mikä tilanne tällä hetkellä, onko tulossa vai pitääkö kärvistellä hitaalla yhteydellä?

    • ja pahempaa on luvas

      Ennustukseni osui oikeaan. Liittymäsopimuksen tekoaikaa on taas jatkettu jo vaikka kuinka monennen kerran. Alkuperäinen takaraja oli viime kesän lopussa. Ainut konkreettinen asia jonka tietoverkko on saanut aikaa on jatkuva liittymäsopimuksen teon aikarajan jatkaminen.
      Miksi ylipäätään pitää markkinoida tietoisesti väärää takarajaa ja taas jatkaa aikaa ilman perusteita. Toiminta antaa todella huonon kuvan asioiden hoitotavasta. Juuri tämä huonosti hoidettu asia luo epävarmuutta sekä jo liittymäsopimuksen tehneisiin että sopimuksen tekemistä harkitseviin. Epävarmuudesta johtuen ei osuuskuntaan tulee enempää liittyjiä. Liittyjämäärä ei ole kasvanut vajaasta neljästäsadasta koko kuluvana vuonna, eikä kasva

      • nghfgbdfg

        Sehän on ihan markkinointiviestinnän perusjuttu, että mainoksissa esityt tarjoukset ovat voimassa tietyn ajan. Ajallisesti rajattu tarjous saa ihmiset liikkeelle jos on saadakseen.

        Toki tarjousaikaa voi jatkaa useammankin kerran. Mutta jos mitään aikarajaa ei ole ilmoitettu, niin ihmiset eivät aktivoidu vasta kuin seuraavalla viikolla sen jälkeen kun asennuskalusto on kulkenut kiinteistön ohi.


    • Penaali

      Saako tuon satasen liittymismaksun takaisin jos hanke ei toteudu?

      • pörröpää

        Eihän kukaan ole vielä joutunut maksaan satkua kun hallitus ei hyväksy uusia jäseniä ennenkuin kunta sitoutuu maksaa n 1/3 osa koko hankkeen kustannuksista


    • Hemaisevan seksikäs

      Keltähän voisi kysellä lisätietoja? Löytyi osuuskunnan puheenjohtajan puhelinnumero, mutta eipä siitä numerosta vastaa kukaan.
      Olisi muutama kysymys ennen päätöksentekoa, mutta ei ainakaan täältä saa luotettavaa vastausta kun kaikki on nimimerkkien takana.

    • taivas varjele

      Soita niille muillekkin hallituksen jäsenille. Niiden numerot on siellä nettisivulla

      • Hemaisevan seksikäs

        En soita. Soitin soneralle, näppärästi mainos tuossa vieressä ja vastattiin heti.


    • P.E Rkele

      Itse ilmouttaiduin välittömästi osakkaaksi kun mahdollisuus tuli. Soneralla joka runkoverkon omistaa ei ole halua tuottaa 8/1 nopeampaa verkkoa 2,5 kilometriä pidemmälle iin keskustasta missä nykyinen D-slam sijaitsee, tuo 24/1 on saatavilla 2,5 kilometriin ei pidemmälle, useaan otteeseen olen ollut soneralle yhteyksissä ja selkeä linja on heillä ollut etteivät halua asentaa useampia keskittimiä jolla voitaisiin kattaa suurempi alue 24/1 nopeudella.
      Ne jotka vaahtoavat gigan 5G:stä niin reilu parivuotta sitten saatiin vasta Soneran dual carrier 3G ja ainakin täysillä kentillä Tikkasenharjussa toimii ala-arvoisesti missä kiinteä 8/1 hakkaa 3G:n mennen tullen jos tiedonsiirtonopeus jaetaan koko vuorokaudelle. Mutta niinkuin monessa muussakin asiassa makuasioista ei voi kiistellä. Toivottavasti hanke toteutuu.

      • H.Elvetti

        No niin rauhoitutaanpa hyvät ihmiset. Ketäänhän EI voi pakottaa lajakaista/valokaapeli-osuuskuntaan eihän?? Kaikki ihmisethän eivät ole niin järkeviä kuin nämä osuuskuntaan liittyneet, eiväthän? Kaikki eivät vaan halua ektrasupernopeaa nettiä itselleen. Jos se on ehdoton välttämättömyys just nyt heti, niin annanpa ohjeen: Ei ole pakko asua semmoisessa kairassa, missä mikään ei pelaa, eihän ole?? Maailmanhan olisi paljon parempi paikka, jos meillä kaikilla olisi 100Mbit/sek ja vielä parempi jos vaikka se olisi
        1000Mbit/sek eli kokonaisen Gigan/sekunnissa? Me kaikki ihmiset emme vain ole niin hyviä, emmehän??


    • piuha

      Kuka on tämän projektin vetäjä / projektipäällikkö?
      Osuuskunnan hallitustalkoolaisetko?

    • Alma U.

      Mistä saisin lisää tietoa tästä valokuidusta?

    • Aaceedeecee

      45€ MMJ:tä 25metriä. Kannattaisko ostaa? Aatteli jottas kun vetäsis tätä sinne tänne ympäri mökkiä niin saisi ne valotkin sinne tänne. Kuituja saa muistaakseni ruisleivästä?

    • Hox nykyaikaa

      Kohta Iihinkin tulee varmaan 4G. Meillä nyt 3G ja tosi nopea tosin linkkitorni on tuossa lähellä. En ikinä lähde maksamaan jotain kaapelia koska se on vanhanaikaista.

      • 4+10

        Näin on. Hullu maksaa kaapelista.


    • vastaustaodotellessa

      Tein vuosi sitten liittymäsopimuksen iin tietoverkkoon. Mitään vastausta ei ole osuuskunnasta kuulunut. Esittäisin tietoverkko-osuuskunnan johtajalle kysymyksen että mikä sinun mielestäsi on kohtuullinen vastausaika?
      Seuraavaksi otan yhteyttä kuluttaja-asiamieheen

    • tietoverkko OK

      Tänään 30.6.2014 on viimeinen päivä tehdä liittymäsopimus.

      • Näin vaan on

        Mietin pitkään tuota juttua mutta tosiasia on että kiinteä kotona oleva netti alkaa olla vanhanaikaista enkä halua maksaa 50 egee kuukaudessa.


      • nnnnnnnngbgf
        Näin vaan on kirjoitti:

        Mietin pitkään tuota juttua mutta tosiasia on että kiinteä kotona oleva netti alkaa olla vanhanaikaista enkä halua maksaa 50 egee kuukaudessa.

        Valokuituliittymä ei vanhene. Kun kaapelit ovat kerran maahan kaivettu, verkon aktiivilaitteita voidaan myöhemmin päivittää entistä suurempiin nopeuksiin. Jo nytkin 100 Mbit/s on enemmän kuin mikään mokkulayhteys tarjoaa.


      • Jorkki
        nnnnnnnngbgf kirjoitti:

        Valokuituliittymä ei vanhene. Kun kaapelit ovat kerran maahan kaivettu, verkon aktiivilaitteita voidaan myöhemmin päivittää entistä suurempiin nopeuksiin. Jo nytkin 100 Mbit/s on enemmän kuin mikään mokkulayhteys tarjoaa.

        Langaton on nykyaikaa. On nytkin mahtavaa 13 eurolla kaikki perheen koneet netissä yhtäaikaa ja ei tee yhtään tiukkaa katsella elokuvia ja nettisurffailla. Niin ja saa tämän mukaan minne vaan.


    • Kaleva Lehti

      Tämän päivän kaleva kertoo karun totuuden tietoverkkohankkeen tilasta.

      • ikiliikkujan poika

        Niin ja ainahan voi ottaa vielä yhden lisäajan! Ja sen jälkeen vielä jne.


    • Niilo Netti

      Niin karua on kertomaa.......

    • Penaali

      Joko ne koneet on ilmestyneet katukuvaan ja joko pääsee nauttimaan nopeista yhteyksistä, joita mainostetaan tietoverkon sivuilla? Tekstin mukaan kesällä 2014 alkaa verkon rakentaminen ja syksyllä 2014 sadat Iiläiset saavat nauttia nopeista yhteyksistä.

      • Kaleva Lehti

        Iintietoverkko-osuuskunnan sivuilla on väärää tietoa. Kalevan jutussa oli parempaa (pahempaa) tietoa tilanteesta.
        Harhaanjohtava tieto nettisivuilla kuvastaa koko osuuskunnan hallituksen kykyä toimia


    • ohiajaja

      Joko kaapelia kaivetaan kisatiellä?

      • Höh Hoh

        Ei varmaan kaiveta vielä missään ... :(


    • kuiduton

      Viimeisin tieto tietoverkko-osuuskunnan sivuilla on 26.3.2014 käsitellystä asiasta.
      Sen jälkeen ei ole mitään ajankohtaista päivitystä sivuille tullut.
      Joko tämä koko hanke on kuopattu kun ei kuulu osuuskunnasta enää mitään?

    • kuituverkkomies

      Tuon 26.3.2014 jälkeenhän on tapahtunut paljonkin tietoverkko-osuuskunnan osalta: -Suomi24-keskustelupalsta päivittyy päivittäin erilaisista kommenteista ko. aihetta sivuten.
      -Ihmiset porisevat kylillä kuumeisesti valokaapelin tulosta ja siihen liittyvistä mahdollisuuksista eli sosiaalinen kanssakäyminen on lisääntynyt huimasti.
      - Tässä viikolla 30 ilmestyi haja-asutusaluiden ja mökkiteiden varsille värikkäitä 100 megan laajakaistaosuuskunnan infokylttejä yhteystietoineen.
      Että kyllä kaikenlaista tapahtuu liittyen laajakaistahankkeeseen......

      • Mökkitie

        Se selittääkin kaahailut moottoripyörillä ja rekoilla kun tienvarret on täynnä satasen kylttejä.


    • Hyvä nykyinenkin

      Taitaa aloittajalla "pätkiä", kun edes ehdottelee täällä tuonlaista.En usko että täältä löytyy tarpeeksi "nenästävedettäviä".

      • aloittajalla

        Perustele
        Mikä on nykyinen. Paljo maksaa. Mikä nopeus?
        Mikä tää nenästävetämis juttu on joka pitäisi kaikilla tiedostaa ettei tule huijatuksi?


      • bbbbbbgggbvf

        Jos satasella saa kuituliittymän päätelaitteineen kytkettynä, niin siinä ei ole kyllä huijauksen makua. Olisin tyytyväinen, jos omalla paikkakunnallani saisi kuidun tuhannella eurolla.


      • joopeevii
        bbbbbbgggbvf kirjoitti:

        Jos satasella saa kuituliittymän päätelaitteineen kytkettynä, niin siinä ei ole kyllä huijauksen makua. Olisin tyytyväinen, jos omalla paikkakunnallani saisi kuidun tuhannella eurolla.

        Moniko täällä sitten on saanut?


      • pulinat pois
        joopeevii kirjoitti:

        Moniko täällä sitten on saanut?

        Keneltäkään ei myös ole peritty sitä satasta


    • Juna meni jo

      Miten nyt kun 4G on jo IIssä ja Oulun seudulle kaavaillan 5G:tä. Ei kai kukaan enää maksa maahan kaivetusta paikallaan olevasta nettiliittymästä mitään. Se on suoraan sanottuna hullua ja vanhanaikaista haloo ihmiset.

      • Juna todellaki meni

        Et tiedä mistä puhut


      • säteilyriski

        Tiiäkkö miten mastoille ja tukiasemille menee yhteys?

        Tietenkin valokuidulla, entä haluakko langatonta sähköä kotiisi ja samalla mahdollisia sairauksia aihettavaa kännykkä säteilyä 3G, 4G, 5G:n mukana?

        googlaamalla löytyy paljon kännykkäsäteilyn haittavaikutuksista


      • bgfvdfvgfb
        säteilyriski kirjoitti:

        Tiiäkkö miten mastoille ja tukiasemille menee yhteys?

        Tietenkin valokuidulla, entä haluakko langatonta sähköä kotiisi ja samalla mahdollisia sairauksia aihettavaa kännykkä säteilyä 3G, 4G, 5G:n mukana?

        googlaamalla löytyy paljon kännykkäsäteilyn haittavaikutuksista

        "googlaamalla löytyy paljon kännykkäsäteilyn haittavaikutuksista"

        Suurin osa siitä on henkisesti häiriintyneiden salaliittoteoreetikkojen sepustuksia.


    • Hohhoijaa...

      Eikö teillä ole parempaa tekemistä kuin tingata jostain köyestä. Menkää poimiin puolukoita

    • Utareet

      Saako tätä utakuitua tänne iihin?
      Tilaisin sen mielelläni kun siellä homma näyttää tapahtuvan.

      Myös iin tietoverkko-osuuskunnan sivuilla kehutaan kuinka hyvin utakuitu hommat hoitaa

    • Rantakestilän keisar

      Jokisuuntiellä lyödään jo kaapelia maahan!

      • Valokuitupäämies

        Liittyisiköhän Iin Energian pois purkamiin sähkötolppiin taajama-alueella. Niissä oli nimittäin entisen Telen, nykyisen Telia-Soneran kuparisia puhelinkaapeleita. Nyt kun IE on ne purkanut, niin TS:n on laitettava alueella yhteydet maahan ja tarjottava niitä asiakkailleen. Näin ainakin Kauppilassa ja Laksolla.


    • Rantakestilän keisar

      Kyllä se kuitukaapelia on joka tulee Rantakestilään.
      Yllätys yllätys, mutta tulee vain kunnan toimitiloihin.
      Semmonen tämä kitupiikki kunnan lorun loppu taisi olla
      ettei sitä saadakkaan Iissä kuntalaisille.
      Pitäähän se kuitenkin olla kunnanvarikolle nopea yhteys ettei mene
      kallista työaikaa surffailuun niin paljon.
      Ja päiväkotilapsille että pyörii muumielokuvat kunnolla.
      Tiedoitus on siitä asiasta kuin eräs virkkoi kunnan virkamiehistä; umpimielisiä ovat.

      • Alarannan suurvisiir

        Heh heh, "kunnanvarikolle nopea yhteys" ja " päiväkotilapsille että pyörii muumielokuvat kunnolla". Ja me kuntalaiset sitten tarvimmekin sitä nopeaa valokuitua ihan oikeisiin hommiin; netti-tv:een katsomiseen, HBO-sarjojen katseluun, nettipokeriin ja -pornoon.... ja mitä sitä olikaan. Kyllä totuus on se, että marginaalinen osuus kunnanväestöstä oikeasti tarvitsisi sitä asiallisiin toimiin... No joo, tarviikohan kuntakaan niin nopeaa verkkoyhteyttä oikeasti mihinkään. Mutta kiva, keisar kun tiedotit ajakohtaisen ja tärkeän asian kuolevan kuntamme kohtalosta :-)


      • Rantakestilän keisar
        Alarannan suurvisiir kirjoitti:

        Heh heh, "kunnanvarikolle nopea yhteys" ja " päiväkotilapsille että pyörii muumielokuvat kunnolla". Ja me kuntalaiset sitten tarvimmekin sitä nopeaa valokuitua ihan oikeisiin hommiin; netti-tv:een katsomiseen, HBO-sarjojen katseluun, nettipokeriin ja -pornoon.... ja mitä sitä olikaan. Kyllä totuus on se, että marginaalinen osuus kunnanväestöstä oikeasti tarvitsisi sitä asiallisiin toimiin... No joo, tarviikohan kuntakaan niin nopeaa verkkoyhteyttä oikeasti mihinkään. Mutta kiva, keisar kun tiedotit ajakohtaisen ja tärkeän asian kuolevan kuntamme kohtalosta :-)

        "Kyllä totuus on se, että marginaalinen osuus kunnanväestöstä oikeasti tarvitsisi sitä asiallisiin toimiin..."

        On tässä parissa talossa lähes näköpiirissä oikeita etätyöntekijöitä.
        Viihdekäyttöä vartenhan noita nopeita yhteyksiä vaan tarvitaan.
        Eikä tuota kuitua tarvittais muutoin missään maailmassa.
        Toistan vaan; umpimielisiä ovat tuppukylän asianomaiset kun ei saa asiasta informaatiota vaikka olis jo ajat sitten pitänyt tehdä päätös aletaanko kuituverkkoa tekemään vai ei. Nyt olis laajakaista sopimus katkolla ja pitäs päättää jatkaako sopimusta määräaikaisella.


      • Alarannan suurvisiir
        Rantakestilän keisar kirjoitti:

        "Kyllä totuus on se, että marginaalinen osuus kunnanväestöstä oikeasti tarvitsisi sitä asiallisiin toimiin..."

        On tässä parissa talossa lähes näköpiirissä oikeita etätyöntekijöitä.
        Viihdekäyttöä vartenhan noita nopeita yhteyksiä vaan tarvitaan.
        Eikä tuota kuitua tarvittais muutoin missään maailmassa.
        Toistan vaan; umpimielisiä ovat tuppukylän asianomaiset kun ei saa asiasta informaatiota vaikka olis jo ajat sitten pitänyt tehdä päätös aletaanko kuituverkkoa tekemään vai ei. Nyt olis laajakaista sopimus katkolla ja pitäs päättää jatkaako sopimusta määräaikaisella.

        No Hyvä Keisar rauhoitu tokkiinsa, ku kunnanisät lähteepi 27.11. tutustumaan Utakaistaan...... siis Utajärven laajakaistahankkeeseen, niin alakaa asiat rullaamaan.
        Muutama asiahan tietenkin tuossa laajakaistahankeessa pohituttaa?:

        Koko kustannusarvio varovaisesti noin 7 miljoonaa ekeä, jos kunta rentevänä rahoittaa sen alle 900 000€. No se ossuuskunnan ossuus taitaapi olla n. 4 miljoonaa euroa ( numeroina 3 900 000€) vähä vaijaa... Ittiä mietityttää se, että kyllähän se Iin kunta saapi veronmaksajiltaan heleposti tuon 0,9 milj. €, mutta kun tulee tuon osuuskunnan osuus 3,9 milj.€, niin kuka rahoittaja sitä lähtee rahoittaan ?? Pankit? Valtio( valtio laittaapi jo tähän hankkeeseenkin suunnitelmien mukkaan 2,2 milj €)? Bulvaanit? Yksityiset sijoittajat?( Hyvä sijoituskohde :-) ) vai kuka?

        No mullahan on ehotus... Iin kunta lähtee takkaajaksi tuohon 3,9 miljoonan euron lainaan, niin saahaan rahoitus kohilleen. Eikä kellään oo paha mieli. Eihän meillä kunnasa ookkaan tähellisempää rahareikää tällä hetkellä. Vai onko?


      • Rantakestilän keisar
        Alarannan suurvisiir kirjoitti:

        No Hyvä Keisar rauhoitu tokkiinsa, ku kunnanisät lähteepi 27.11. tutustumaan Utakaistaan...... siis Utajärven laajakaistahankkeeseen, niin alakaa asiat rullaamaan.
        Muutama asiahan tietenkin tuossa laajakaistahankeessa pohituttaa?:

        Koko kustannusarvio varovaisesti noin 7 miljoonaa ekeä, jos kunta rentevänä rahoittaa sen alle 900 000€. No se ossuuskunnan ossuus taitaapi olla n. 4 miljoonaa euroa ( numeroina 3 900 000€) vähä vaijaa... Ittiä mietityttää se, että kyllähän se Iin kunta saapi veronmaksajiltaan heleposti tuon 0,9 milj. €, mutta kun tulee tuon osuuskunnan osuus 3,9 milj.€, niin kuka rahoittaja sitä lähtee rahoittaan ?? Pankit? Valtio( valtio laittaapi jo tähän hankkeeseenkin suunnitelmien mukkaan 2,2 milj €)? Bulvaanit? Yksityiset sijoittajat?( Hyvä sijoituskohde :-) ) vai kuka?

        No mullahan on ehotus... Iin kunta lähtee takkaajaksi tuohon 3,9 miljoonan euron lainaan, niin saahaan rahoitus kohilleen. Eikä kellään oo paha mieli. Eihän meillä kunnasa ookkaan tähellisempää rahareikää tällä hetkellä. Vai onko?

        On se kyllä järjen köyhyyttä ellei - n y t - tuohon aleta kun valtiokin rahoittaa osan. Koskiko se vain tämän vuoden aikana sovittuja kohteita. Onhan ne muuallakin saaneet rahoituksen kuntoon ja eikös Iissäkin ollut 3,5 milj.euron ylijäämä 2013 lopussa.


      • Ilimanen netti mulle
        Rantakestilän keisar kirjoitti:

        On se kyllä järjen köyhyyttä ellei - n y t - tuohon aleta kun valtiokin rahoittaa osan. Koskiko se vain tämän vuoden aikana sovittuja kohteita. Onhan ne muuallakin saaneet rahoituksen kuntoon ja eikös Iissäkin ollut 3,5 milj.euron ylijäämä 2013 lopussa.

        Jaa, että tuohonko pitäis - n y t - sijoittaa. Hyvinpä on keisar:lla talous hallussa.Lissää tämmösiä keisaareita, niin saahaan Ii nopiammin nurin ja selvitysmiehet paikalle.


      • Rantakestilän keisar
        Ilimanen netti mulle kirjoitti:

        Jaa, että tuohonko pitäis - n y t - sijoittaa. Hyvinpä on keisar:lla talous hallussa.Lissää tämmösiä keisaareita, niin saahaan Ii nopiammin nurin ja selvitysmiehet paikalle.

        Siellä Karjalassa on vieläkin ne risuäkeet
        kun ei ole uudistuksia tehty.
        Eikä mene konkurssiin kun ei ole mitä realisoida, muuta sinne.


    • paikallinen urpo

      Raasakassa on kaivettu valokuitua maahan ja vielä on kelakin tien varressa.

    • Arnold Stallone

      Turha tähän on Anssi Kelaa sotkea!

    • sisältöäkeskusteluun

      Anssi Kela meni sotkuun.. munkki kahvelle

      • lähdekritiikkiäkans

        Joko tähän sotketaan Kansaneläkelaitoskin ( KELA) ja Puolustusvoimat sekä kirkon Munkkiyhteisö??
        Jos tämä homma jatkuu näin sekavana ehdotankin, että asian johtoon tulee vanhan hyvän ajan Kommunistit! Ja johdon päähän 40 000 volttia.
        Saadaanpahan tähänkin asiaan selvyys.


    • Työkkärin täti

      Pekka Perähän voisi ottaa nämä valokuituasiat johtaakseen ku ois kuulemma töitä vailla

      • Perän pitäjä

        Onkohan tuossakaan jutussa perää ollenkaan?


      • Tätin iskä

        Varma tieto; perätön huhu.


      • Persmaisteri

        Ei nämä kuituasiat Perän johtamana ainakaan nykyistä huonommin voisi mennä.
        Valtion apuun tulemisesta olisi näyttöä jo edellisessä työpaikassa


    • Mahtava peräsin

      Ensinnäkin pitäisi tietää mistä tämä huhu on peräisin.

      • Ahammed Muli

        "Perästä kuuluu" sano Pekka, ko söi maivaa ja pukkas ilmavaivaa.


      • piipunvartija
        Ahammed Muli kirjoitti:

        "Perästä kuuluu" sano Pekka, ko söi maivaa ja pukkas ilmavaivaa.

        Taisi olla Perättömiä puheita kun Iin tietoverkko-osuuskunnan piti alkukuusta kokoontua asiasta keskustelemaan. Iissä 15.12.2014 trv.piipunvartija


      • Hankekoordinaattori
        piipunvartija kirjoitti:

        Taisi olla Perättömiä puheita kun Iin tietoverkko-osuuskunnan piti alkukuusta kokoontua asiasta keskustelemaan. Iissä 15.12.2014 trv.piipunvartija

        Kunnan johtavat virkamiehet ja osa päättäjistä kävivät Utajärvellä tutustumassa Utakaistaan marraskuun lopulla. Tilannetta kartoitetaan niin valtion rahoituksen kuin kuntarahoituksenkin suhteen. Tilannetta päivitetään tämän hetkisiä olosuhteita vastaamaan. Sekä tarkastetaan ns. riskikartoitusta. Palaamme asiaan mahdollisimman pian.


    • Syvästi pettynyt

      Pahinta Iin kunnan tiedottamisessa on se että ei tiedoteta ja jos lopulta tiedotetaan, tieto on väärää.
      Tämä koskee myös muuta kunnan tiedottamista kuin valokuituasia

      • Idiootti Iiläinen

        Tietoa on monenlaista, oikeaa, väärää, lähes autenttista, melko huonoa, sinne päin , jne. Oikean ja väärän tiedon tunnistaminen lienee aikamme suurimpia haasteita, siksi olenkin korostanut lähdekritiikkiä, monessakin yhteydessä. Muun muassa tämäkin keskustelupalsta lienee oikean tiedon osalta hieman kyseenalainen? Otappa selvää. Kunnan asioista kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä virkamiehiin, päättäjiin ja jopa itsekkin hakeutua päättäjäksi, niin alkaa oikean ja väärän tiedon käsitteet muovautua uudelleen. Tietolähteisiin ( netti ja sen keskustelupalstat, paikallislehdet, kunnan tiedotuslehdykkä, radion paikallisuutiset, TV.n Pohjois-Suomen uutiset, Nenosen Parlamentti, Hevosmiesten tietotoimisto ja varma sisäpiirin tieto) kannattaa aina suhtautua varauksella ja valikoiden. Pienistä murusista voi koostua lähellä totuutta oleva tieto...? Ai niin se valokuituverkko... Ottakaapa viisaat selvää siitä!


      • Syvästi pettynyt
        Idiootti Iiläinen kirjoitti:

        Tietoa on monenlaista, oikeaa, väärää, lähes autenttista, melko huonoa, sinne päin , jne. Oikean ja väärän tiedon tunnistaminen lienee aikamme suurimpia haasteita, siksi olenkin korostanut lähdekritiikkiä, monessakin yhteydessä. Muun muassa tämäkin keskustelupalsta lienee oikean tiedon osalta hieman kyseenalainen? Otappa selvää. Kunnan asioista kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä virkamiehiin, päättäjiin ja jopa itsekkin hakeutua päättäjäksi, niin alkaa oikean ja väärän tiedon käsitteet muovautua uudelleen. Tietolähteisiin ( netti ja sen keskustelupalstat, paikallislehdet, kunnan tiedotuslehdykkä, radion paikallisuutiset, TV.n Pohjois-Suomen uutiset, Nenosen Parlamentti, Hevosmiesten tietotoimisto ja varma sisäpiirin tieto) kannattaa aina suhtautua varauksella ja valikoiden. Pienistä murusista voi koostua lähellä totuutta oleva tieto...? Ai niin se valokuituverkko... Ottakaapa viisaat selvää siitä!

        Miten arvioisit iin kunnan nettisivuja lähdetiedon luotettavuutena? Sivuilla todetaan että iin tietoverkko osuuskunnan hallitus kokoontuu joulukuun alussa ja tiedottaa osuuskunnan jatkosta liittymäsopimuksen tehneitä.

        Joulukuu ja tämä vuosi alkaa olla taputeltu mutta mitään tiedotetta asiaan liittyen ei ole tullut.

        Tässä on taas annettu väärää tietoa
        Kuka tolvana näistä vääristä tiedotteista oikein vastaa?

        Huonompaa tiedottamista ei ole kuin Pohjois Koreassa


    • Huomionhakija
    • ADSL

      Vaikka tämä osuuskunta nyt saisikin rahoituksen kasaan niin itse en lähtisi osuuskuntalaiseksi mukaan koska osuuskunnan hallitus on kyllä tehnyt hyvin selväksi kykenettämättömyytensä johtaa.

      Miettikääs ny jos verkkoon tulisikin jokin häiriö niin olisiko esim. kirje kotiin postitettuna kahden vuoden välein sovelias tapa tiedottaa verkkoviasta ja sen oletetusta korjausajasta tai mahdollisesta rahoituksen anomisesta vian korjaamiseen

    • jagAri

      Arista tulee uus kunnanjohtaja. Mitä mieltä olette.
      Vieko Ari valokuituasian maaliin?

      • Vaionko

        Eikai se hänen tehtävänsä ole.


      • meisseliseli

        Nimenomaan se on kunnanjohtajan tehtävä esittää kunnanhallitukselle asian (eli rahoitusosuuden) käsittelyyn ottamista.


      • Vaionko

        No toivottavasti ei esitä, vaan keskittyy oikeasti tärkeisiin asioihin.


    • OrvonOsuus

      Sen verran sanoisin "asiantuntijana" että tuota kuitua ei tarvita jos on entiset kuparit olemassa ja/tai netin voi saada ilman kautta. Miksi ei ? Koska siihen liittyy liikaa sidonnaisuutta,..kuten noihin kupareihinkin ( mutta niitä ei halua kukaan käyttää vaikka ne on maksettu sataan kertaan). Ainoa kilpailulle altis yhteys on mobiilidata mutta sen ominaisuudet on rajalliset, eikä se takaa valvontaa asiakkaalle asti, on ns. pakettidataa, ei piirikytkentäistä jossa voidaan ( voitiin) valvoa yhteys sinne käyttäjän viimeiseen töpseliin asti..mm. turvapuhelimet, hälytyssysteemit jne saatiin ilmoitus silloinkin kun piuhat on poikki ja selvitys-viankorjaus heti käyntiin.

      Lisäksi näissä kuiturakennus yhteyksissä on mukan joitain ihmeellisä jobbareita jotka ottaa kyllä rahat mutta saattaa kadota kuin tuhnu saharaan kun vastuuta tarvitaan.

    • aridownshoes

      Älyttömästi koiranripulia tienlaidassa nykyään!

    • Pulledporkki

      No mikä on kun ei sivut pelitä?

    • mitä_mä_sanoin

      No nyt on verkkosivutkin pantu kiinni. Vähin äänin haudataan koko höpöhanke. Pilvilinnat ja todellisuus eivät nyt kohdanneet

      • Iiläiset_Kesk_enään

        Olisikohan liittyjien vähäinen määrä ja hankkeen takkuileva realisoituminen yksi tekijä sivujenkin poistumiseen? Toinen tekijä lienee, mitä lupaa uudet Arkadianmäen käypäläiset Suomen tietoliikennehankkeiden rahoituksesta. Niin ja eikös näiden monirahoitteisten projektien suhteen ole olemassa joitakin tavoitepäivämääriä, johon mennessä tietyt asiat olisi saatava kohdalleen, esim. rahoitus?? Ei voi tietää. Mutta uskoisin, että tulevissa vaaleissa voittajapuolue laittaa maaseudun asiat kuntoon ja Iikin saa valokuitunsa. Hyvä Mirja ja Juha!


    • Ulosottomiäs

      Teknistä syytä selittää puheenjohtaja ongelman syyksi. Totuushan on taloudellisessa syyssä eli nettisivujen verkko-osoitetta ei ole varaa maksaa. Osuuskunnalla ei ole rahaa, kun ei ole osuuskuntalaisiakaan.

    • Päivystyspuhelin

      Nyt voi seurata julkista testiä iin tietoverkko osuuskunnan viankorjausprosessista. Vika verkkosivuille ilmaantui 25.3.2015 ja siitä lähti korjausaikakello käymään. Saapa nähdä kuinka nopeasti vika saadaan korjattua. Olisihan se osuuskuntalaisiksi halluaville hyvä tietää kuinka nopeasti osuuskunta saa verkkoviat korjattua.

      25.3 Ongelma ilmaantuu. Verkkosivut ei toimi. Hallituksen pj alkaa selvittämään ongelmaa
      25.3 Tiedote iin kunnan sivuille iin tietoverkon teknisistä ongelmista
      26.3 Verkkosivut ohjautuvat iilaakson sivuille. Vika edelleen päällä

      • Päivystyspuhelin

        3.4 Tekninen vika on nyt kaikessa hiljaisuudessa hyväksytty pysyväksi ominaisuudeksi. Kahden kympin nettiosoitelaskun maksaminen oli osuuskunnalle liian kova ponnistus. Siksipä iilaakso otti osuukuntatekeleen sivut omien sivujensa suojiin ja uudet sivut ovat rakenteilla.
        Merkillepantavaa tässäkin asiassa oli se että osuuskunta jatkaa vankasti tuhoisaksi havaittua hyshys tiedottamattommuus linjaansa.

        Pian on taas sähköinen liittymislomakekkin valmiina pyydystämään uusia pettyneitä liittyjiä osuuskunnan jäseniksi


    • Arvuuttelija

      Otin Soneralta määräaikaiseen liittymään jatkon, koska ei tästä näytä tulevan yhtään mitään. Siellä myyjä sanoi, että osoitteeseeni ei enää saa myydä lankapuhelinta. Myyjän mukaan se on merkki, että alueen verkkoon on tulossa muutoksia. Rakentaakohan Sonera sittenkin valokuidun osuuskunnan sijaan? (ainakin joillekin alueille) Onko tämä syynä iin tietoverkon totaaliseen hiljaisuuteen tiedottamisen osalta?

      • bfgdvfg

        Kyllä taitaa olla pikemminkin niin, että alueeltasi kerätään puhelinlangat pois eikä Sonera korvaavaa kiinteää verkkoa rakenna.


      • Arvuuttelija
        bfgdvfg kirjoitti:

        Kyllä taitaa olla pikemminkin niin, että alueeltasi kerätään puhelinlangat pois eikä Sonera korvaavaa kiinteää verkkoa rakenna.

        Kiinteä verkko pysyy varmasti tällä alueella. Kyseessä tiheään asuttu asemakaava-alue.


      • Buuttaaja

        1.4. Olikohan tässä kyseessä aprillipila :-)


    • Mökinmummu

      Eipä ollut rantapohjan mukaan kunnanhallitus innostunut kuituhommeleista. Onhan tuo aika järjetön idea alkaa kunnan rahoilla veteleen mitään kuituja jollekin mökin mummolle tämmöisenä aikana kun raha on tiukassa ja erittäin hyvät yhteydet on muutenkin jo saatavilla. Langattomatkin yhteydet pelaa jo nyt hyvin ja kehittyvät koko ajan.

    • loppukäyttäjä

      Aivan mutta kuitenkin ei. Ei ollut änkyrälaidan pölijät innostuneet kun eivät asiasta mitään ymmärrä ja ovat sankavitun aikaisia jääriä. Rahaa on ainakin 5 milj. ekee ylimäärästä että sillee. Mummo ei nyt oikein ymmärrä näistä nyky- ja tulevan ajan striimauksesta kissas persettä enempää. Että semmosta ideaa Iin mummolta. Tämä tuppukylässä asuminen mulle sitten kyllä riittää ellei valtuustosta löydy järkeä ratkaista tämä asia kuin se kehittyvässä kunnassa tulisi tehdä.

      • 5G_10000Gigatavua

        Arvoisa loppukäyttäjä. Mikäli asenteesi on noinkin rakentava, voidaankin olettaa, että tämä valokuituhanke kohdentuu älykkäille, toimiville, yrittelijäille ja kohteliaille kuntalaisille. Kustannustietoisuutesi sekä asiantuntijuutesi dataliikennetermeissä on ihailtavaa. Ehdotankin sinulle loppukäyttäjä ensivuodeksi " Vuoden Iiläinen"- titteliä. Pikaisiin valokuitu-tapaamisiin.


      • loppukäyttäjä
        5G_10000Gigatavua kirjoitti:

        Arvoisa loppukäyttäjä. Mikäli asenteesi on noinkin rakentava, voidaankin olettaa, että tämä valokuituhanke kohdentuu älykkäille, toimiville, yrittelijäille ja kohteliaille kuntalaisille. Kustannustietoisuutesi sekä asiantuntijuutesi dataliikennetermeissä on ihailtavaa. Ehdotankin sinulle loppukäyttäjä ensivuodeksi " Vuoden Iiläinen"- titteliä. Pikaisiin valokuitu-tapaamisiin.

        Mielestäni kuitu palvelisi erinomaisen hyvin kaikkia kuntalaisia riippumatta ollenkaan henkilöiden fyysisistä tai psyykkisistä ominaisuuksista.

        Kustannukset ovat tietenkin aikamoiset näin suuressa projektissa kunnallekin.
        Tuskin se kuitenkaan on isommin pois miltään ryhmältä erityisemmän paljon.

        Vinkkaamasi 5G verkko on kaukainen unelma, ettei sitä kannata jäädä odottamaan.
        Eikä sitä koskaan saada kunnan syrjäseudulla eikä katvealueilla toimimaan ilman suuria kustannuksia kun ei 4G:ään vielä toimi läheskään niin kuin pitäisi.

        Enpähän ole erikoisemmin mikään ekspertti näissä data-asioissa.
        Kuitenkin jotain tarttuu tav. talikankin päähän kun tarpeeksi toistetaan.

        Ei sinänsä ole mitään vastaan vasenta laitaa – päinvastoin yleensäkin.
        Nyt vain vähän kilahti kun fiksuna pitämäni henkilö oli vastustamassa,miksiköhän?
        Kun ei nyt sotkettaisi mitään politikointia hyvään asiaan, niin lopputulos olis fiksu.


      • 5G_10000Gigatavua

        AHAAA!! Tässä olikin takana politiikka...... Näin vähän arvelinkin, tuosta purkauksestasi päätellen!?
        Joo, se on valitettavaa, kun on "väärät" päättäjät puikoissa...
        Mutta hei, kyllä se siitä. Nyt on Suomessa digimyönteinen hallitus, joten ehkäpä iiläiset saavatkin sen autuaaksi tekevän valokuidun myös periferiaan.


      • loppukäyttäjä
        5G_10000Gigatavua kirjoitti:

        AHAAA!! Tässä olikin takana politiikka...... Näin vähän arvelinkin, tuosta purkauksestasi päätellen!?
        Joo, se on valitettavaa, kun on "väärät" päättäjät puikoissa...
        Mutta hei, kyllä se siitä. Nyt on Suomessa digimyönteinen hallitus, joten ehkäpä iiläiset saavatkin sen autuaaksi tekevän valokuidun myös periferiaan.

        Eittämättä tulee politikointi mieleen kun vasen siipi oli niin yhdessä tuumin vastustamassa.
        Ei kai meidän kaikkien tarvitse venäjän mallin kehitykseen jumiutua.

        Kyllä päättäjät aivan oikeita on, kyseessä olevassa asiassa vain näyttää olevan
        nyt jotain antipatiaa sovituksi.

        Hyvin ovat kaikista kunnan asioista huolehtineet ja investoinneista päättäneet.
        Eihän tuo kuituverkko autuaaksi meitä tee, sitä varten on eri uskonlahkot saarnaamassa.

        Pitäähän kansalle olla myöskin sirkushuveja politikoinnista riippumatta.


      • Hans_Valokuitu

        Vasen siipi.... Ei hyvä. Venäläiset.... ei vieläkään hyvä. Valokuitu.. tosi hyvä. Sirkushuvi ja leipä..... fifty-sixty!! Eiköhän noissa päätöksissä häävy olla faktaa tueksi kans. Siis niinku laskelmia ja suunnitelmia. Paljonko maksaa? Kuka rahoittaa ja paljonko se paljon puhuttu/puhunut loppukäyttäjä joutuu maksamaan. Ja mistä joutuu maksamaan? Ja saako maksamalleen katetta. Vai onko päättäjien ja valokuituinnovaattoreiden jutut ihan katteettomia? Niin paljon kysymyksiä ja niin vähän vastauksia. En jaksa selittää katso netistä!


    • loppukäyttäjä

      Oikean puoleinen laita, ei häävi, amerikkalaiset, ei häävi, mutta valokuitu h y v ä!
      Kyllä minäkin sen leivän etusijalle laittaisin jos pitäisi valita joko - tai.
      Nythän ei onneksi ole siitä kyse kun leipää ja muuta hoitoa Iin kunnassa riittää.

      Hyvästä pitää ja aina kannattaa maksaa enemmän kuin turhanpäiv. kituuttamisesesta.
      Tuosta Iin khh. viimeisestä pöytäkirjastahan selviää rahoituksen rakenne alustavasti.
      Loppukäyttäjähän maksaa sen 50€:n josta osa mennee lainojen lyhennyksiin.

      Ja mistäkö joutuu maksamaan, no erinomaisesta yhteyden laadusta ja nopeudesta.
      Ja sama vielä kerran; e r i n o m a i s e s t a yhteyden laadusta ja nopeudesta.
      Mulla menee 30 ekee/kk 24Mbit/s yhteydestä joka toimii n. 16 megasena.
      Kyllä tuosta 100Mbit/s yhteydestä maksan mielelläni n. 66 eurosenttiä/pv enemmän.

      Ei ne asiaa ajavien puheet ihan pölhölästä ole, sen aika näyttää meni tämä miten vain.
      Toivottavasti valtuustosta löytyy rohkeita miehiä ja naisia riittävästi ettei heidän tarvitse jatkossa kulkea ojan pohjia katsellen kun vastaantulijat Iissä kyselis; miksei meillä netti toimi kuin pätkissä ja junnaamalla senkin ajan.

      • Mökinmummu

        Onko kunnan mitään järkeä alkaa takaamaan ja rahoittamaan tämmöistä järjetöntä hanketta jota pääsee noin 2-4% kunnan asukkaista käyttämään.
        Mikä sen takaa että se valokuitu pelaa kokoajan, eihän nämä saanut edes nettisivuakaan pidettyä pystyssä. Tarkoitan sitä jos vaikka kaapeli katkeaa tai jotain muuta vikaa, niin katkokset voi olla hyvinkin pitkiä.


      • loppukäyttäjä
        Mökinmummu kirjoitti:

        Onko kunnan mitään järkeä alkaa takaamaan ja rahoittamaan tämmöistä järjetöntä hanketta jota pääsee noin 2-4% kunnan asukkaista käyttämään.
        Mikä sen takaa että se valokuitu pelaa kokoajan, eihän nämä saanut edes nettisivuakaan pidettyä pystyssä. Tarkoitan sitä jos vaikka kaapeli katkeaa tai jotain muuta vikaa, niin katkokset voi olla hyvinkin pitkiä.

        Ja mikä sen estää ettei kaikki pääsisi nauttimaan tästä hyvästä ja järkevästä valokuituliittymästä? Voihan se joillekkin olla kustannuskusymys mutta ei monelle.
        Kaikissa tiedonsiirto tavoissa on joskus häiriöitä.
        Tuskin tässä kuituverkossa on sen enempää vikoja, luulisin että vähemmän.


      • Mökinmummu

        Eli olet itsekin epävarma toimintavarmuudesta. Vikoja on aina, mutta onko tällä porukalla paukkuja korjata nopeaan tahtiin. Esim. sonerallakin on vaikka mitä vikoja, mutta korjaavat todella nopeaan ja sieltä löytyy siihenkin osaamista.
        Eikä ole vieläkään selvinnyt mikä tässä on hyvää ja järkevää.


      • loppukäyttäjä
        Mökinmummu kirjoitti:

        Eli olet itsekin epävarma toimintavarmuudesta. Vikoja on aina, mutta onko tällä porukalla paukkuja korjata nopeaan tahtiin. Esim. sonerallakin on vaikka mitä vikoja, mutta korjaavat todella nopeaan ja sieltä löytyy siihenkin osaamista.
        Eikä ole vieläkään selvinnyt mikä tässä on hyvää ja järkevää.

        En lainkaan epäile toimivuutta ja eiköhän verkon ylläpito anneta osaavalle porukalle.
        Parempaa ja järkevämpää on KAIKKI vanhoihin kuparilinjoihin nähden.
        Puhumattakaan noista langattomista verkoista jotka ovat valovuosia jäljessä toimivuudessa.


      • pettynyt_äänestäjä

        Arvoisa "loppukäyttäjä". Näillä teiltä saamillamme vakuutuksilla ja asiantuntijalausunnoilla sekä uskottavalla rahoitussuunnitelmalla emme voi muuta kuin hyväksyä näin erinomaisen hankkeen. Tämä hanke vetää vertoja melkein eräälle toiselle MasterPlanille elikkä suursuunnitelmalle, joka koski erästä Golf-hanketta muutamia vuosia sitten. Myös tämä hanke oli suunniteltu toteutuksen, rahoituksen ja vastuunkannon osalta todella mallikkaasti. Nyt vain kunnan kassasta vajaa 900 000 ekua ja menoksi! Kassan kautta, Kiitos!


    • Mökinmummu

      Edelleenkin on järjetön kunnan laittaa rahoja tämmöiseen. Siinä laskelmassa oli niin paljon epäkohtia ettei kukaan järkevä valtuustossa tue tämmöistä.
      Ja oli aika sikamainen temppu alkaa nimimerkin takaa rantapohjassa yleisöpalstalla haukkumaan kunnanhallituksen puheenjohtajaa joka tajuaa mikä on kuntalaisen parasta.
      Kaikki mitä matkailuun panostetaan missä tahansa on positiivista, se tuo tuloja kunnalle ja yrityksille. Ei mikään valokuitu tuo mitään tuloja jos joku Yli-Olhavan papparainen kattelee HD:nä pornoa netistä.

      • PornoLorno

        Noh noh, Mökinmummu. Kyllä nettipornoo voi kattoo Yli-Olhavan mummu, Haminan homo tai Räinänperän Runkkarikin, ei siinä oo eroa!
        Mutta matkailuun ja kulttuuriin panostaminen tai ehkä jopa Golfiin, niinkuin nimimerkki pettynyt_äänestäjä totesi, on todella arvelluttavaa. Kuten tämä valokuituhankekkin?? Liian paljon avoimia kysymyksiä ja liian vähän täydellisiä vastauksia.


    • Mökinmummu

      Noniin tänään kalevassa valokuituhöpötyksen puheenjohtaja itse kirjoitti että liittyjiä olis 436 ja toiminta on kannattavaa yli 2000:lla liittyjällä.
      Ja edelleenkin miksi puhutaan vaan mokkuloista ja valokuidusta, onhan täällä adsl saataville melkein kaikkiin koteihin ja yrityksiin, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

      • Mielestäni

        Siis valokuitu on vaan siinä osoitteessa mihin se kytketään ja ihmisillä on nykyään liikkuvia laitteita joihin joka tapauksessa tarvisi sitten eri liittymän. En maksa 50 euroa vaan kotona töröttävästä liittymästä.


      • Mökinmummu

        Sehän olis sama kuin palattaisiin takaisin 90-luvulle.
        Katellaan sitten kuitua jos sen hinta tulee järkeväksi(10-30 euroa kuussa) ja ilman mitään pelkoa ylimääräisistä maksuista.


      • soneradnasaunalahtitelef

        Toisaalta, jos katsotaan tuota valokuituhanketta tarkemmin. Tuolla rahalla etäisempien alueiden vanhukset saisivat vaikkapa kotihoitoa ja resurssia muulla tavalla yksinasumiseen, kuin nopea nettiyhteys kotiin. Ja se hyöty prosentuaalisesti
        vanhusten määrään suhteutettuna eli kuinka moni vanhuksista sitten oikeasti opettelisi netin käytön valokuituverkolle, kun tuntuu jo nykyisten "älypuhelimienkin" kanssa olevan vaikeaa. Noh, tehköön nuo velhot mitä tykkää,
        viisaita kun ovat.


      • lankamodeemi

        Noin 7 vuotta sitten eräällä testasin mokkulaa. Se toimi hitaammasti kuin vanha lanka modeemi, googlen latautuminen kesti noin minuutin ja modeemilla muutamia sekuntteja.
        Modeemia tuli ikävä.

        -no langattomat ovat sentään nopeutuneet, mutta kiinteä valokuitu on AINA langatonta edellä kaikessa paitsi liikuteltavuudessa.

        Valokuidun kun nyt ottaa, se pitäisi riittää 100 vuodeksi nopeuksissa päätelaitteita vaihtamalla. Vielä ei ole valokuidun maksimi nopeutta löydetty.

        Toki 50€/kk on paljon, mutta jos saavat lainat maksettua niin sitten saattaa hinnat olla enään 10-20€/kk


      • Omaishoitaja_Oijärveltä

        Edelleenkin uskallan väittää, että noilla seuduilla, missä mahdollinen valokuituhanke etenee( kuuluupa muuten semmoistakin, että nälkä kasvaisi syödessä ja valokuituhanke olisi myönteisen päätöksen myötä paisumassa alkuperäissuunitelmaa suuremmaksi.... No taas ohi aiheen :-)), olisi mokkula oiva, taloudellisempi ja vähemmän resursseja vaativampi kaistan kannataja kuin valokuitu. Ja tietenkin seitsemän vuotta sitten testattu mokkula ei TM:n testeissä saisi kovin montaa uskottavuuspistettä. Nyt itse seuraankin vain tarkkana laajakaistahankkeen toteutumista, kustannusten laskelmiin perustavaa jakautumista asiakkaiden kesken sekä toimivan ja nopean laajakaistan hyödyntämistä tulevaisuudessa Iin kunnassa.


    • uteliasuunonen

      Mitenkä lie käynyt eilisessä kokouksessa?

      • Mökinmummu

        Huonostihan siinä kävi, aivan väärä päätös kunnan kannalta.


    • uteliasuunonen

      Noh, älähän "mummu hättäile.
      Kyllä se siitä, kun Iin suuryritys valmistuu ja valkenee valistuneille kuntalaisille.

    • Iiläinen_Oulun_rajalta

      Hieno homma, että saadaan Iin asukkaille kattava valokuitu ja edulliset liittymät ( niin tämähän hanke koskee siis noin 4 % Iin asukkaista kokonaisrahoitusosuuden ollessa noin 7 miljoonaa euroa). Iin kunnan rahaa noin 890 00 euroa, osuuskunnan omavelkaista lainarahaa noin 4 miljoonaa euroa, jonka kunta takaa ja valtion hanke rahaa sitten loput. Saattoi olla vähän muutenkin, mutta pääpointti siis n. 0,9 milj eur kunnan rahaa( verovaroista koottu) ja n. 4 milj eur velkaa jonka kunta takaa..
      Hyviä päätöksiä ja toivotaan , että kunnan ei tarvitse maksaa takausta. Se näkee, ken elää. Pulinat pois!

      • mjhgmnjhm

        Infrastruktuuriin kannattaa yleensä panostaa. Eikös tähän saada vielä merkittävää EU-rahoitustakin? Hyvä että ymmärretään ottaa kun sitä tarjolla on yhteiseen hyvään.


    • uteliasuunonen

      Olisi hyvä ettei tänne syntyisi kylää nimeltä Taantumus II.
      Raumalla onkin jo tuo originaali kylä.

      • TwitterHastagTinderInsta

        Taantumus??
        Joo, otetaan Iihin ydinvoimala, hiukkaskiihdytin( ne muuten eivät sovi samalle paikkakunnalle), magneettijunat, avaruuskeskus ja mitä vielä??

        On hyvä, että kuntamme PERUSPALVELUJA kehitetään, mutta hei, ihan oikeesti. Siis aikuisten oikeesti. Kuinka monelle henkilölle, iältään 60-95 vuotiaalle, on hyötyä tuosta laajakaistasta??? 0-18 vuotiaat käyttävät pääasiassa nettiä mihin? someen ja pelaamiseen..! loppujen 19-59 vuotiaitten eli työikäisten pitäisi tahkota AIKA paljon laajakaista/valokuitu-yrittämällä rahaa, jotta saataisiin kompensoitua nuo hyvin sijoitetut veroeurot!?

        Jos tämän ottaisi kalkulaattorilla oikein laskennallisesti esille ja tarkkailuun, niin aika optimistinen tulisi olla, jotta tämä sijoitus tuottaisi itsensä takaisin, saati sitten antaisi kuntalaisille parempaa elämänlaatua. Ehkäpä jossain tulevaisuudessa, teknologian kehittyessä mahdollisuudet paranee tai ainakin halpenee?

        Mutta hei, jaetaanhan vielä paperista lehteäkin maakuntiin ja onko siinä mitään järkeä?? Onko maaseudulla tulevaisuutta? No ainakin Maaseudun Tulevaisuus ilmestyy maaseudulla.
        Odotetaan hankkeen etenemistä ja pidetään peukkuja, sielä somessa!


      • uteliasuunonen
        TwitterHastagTinderInsta kirjoitti:

        Taantumus??
        Joo, otetaan Iihin ydinvoimala, hiukkaskiihdytin( ne muuten eivät sovi samalle paikkakunnalle), magneettijunat, avaruuskeskus ja mitä vielä??

        On hyvä, että kuntamme PERUSPALVELUJA kehitetään, mutta hei, ihan oikeesti. Siis aikuisten oikeesti. Kuinka monelle henkilölle, iältään 60-95 vuotiaalle, on hyötyä tuosta laajakaistasta??? 0-18 vuotiaat käyttävät pääasiassa nettiä mihin? someen ja pelaamiseen..! loppujen 19-59 vuotiaitten eli työikäisten pitäisi tahkota AIKA paljon laajakaista/valokuitu-yrittämällä rahaa, jotta saataisiin kompensoitua nuo hyvin sijoitetut veroeurot!?

        Jos tämän ottaisi kalkulaattorilla oikein laskennallisesti esille ja tarkkailuun, niin aika optimistinen tulisi olla, jotta tämä sijoitus tuottaisi itsensä takaisin, saati sitten antaisi kuntalaisille parempaa elämänlaatua. Ehkäpä jossain tulevaisuudessa, teknologian kehittyessä mahdollisuudet paranee tai ainakin halpenee?

        Mutta hei, jaetaanhan vielä paperista lehteäkin maakuntiin ja onko siinä mitään järkeä?? Onko maaseudulla tulevaisuutta? No ainakin Maaseudun Tulevaisuus ilmestyy maaseudulla.
        Odotetaan hankkeen etenemistä ja pidetään peukkuja, sielä somessa!

        Taantumus on sinulle aivan riittävän nykyaikainen asuinpaikka.
        Muuta sinne, voisin asunnonkin sulle järjestää(:


      • TwitterHastagTinderInsta

        Höpö höpö! Olen katsellut taloa Kuivaniemen Oijärveltä, kun sinne on tulossa kuulemma halpa laajakaista. Tulevaisuus on siellä. Ootellaan vielä, että pääministeri hoitaa syrjäkyliin terveyskeskukset, niin avot, kyllä kelpaa. Vaikka sitten sinne Attendon lääkäriin mennä Oijärvisten :-D


    • välittäjä

      Kannattaa tilata koska nostaa myöhemmin myyntitilanteessa selkeästi kiinteistön arvoa. Ei nuoret ostajat enään millään hitailla liittymillä halua pelata kun ovat kaupungeissa tottuneet valokuitunopeuksiin. Hyvä investointi.

      • Mökinmummu

        Ei nosta kiinteistön arvoa. Huono investointi. Nuoret on tottuneet valokuitunopeuksiin kaupungeissa kohtuu hintaan, ei tuommoiseen aivan liian kalliiseen.


      • LKV-asuntomyyjä

        Myytävänä: Luola-aavalla omakotitalo, rakennettu 1953, 99 m2, sähköt, vesijohto, leivinuuni ja iso piha-alue. Tämän hetkinen hintapyyntö: 43 000 euroa, ensi vuonna valokuituyhteys ja hintapyyntä 159 000 euroa. Kiinteistömaailma.


    • Kuitumies2

      Itse otin Elisan valokuidun 100/10 yhteyden käyttööni Haapaveden keskustassa. Liittymismaksu 1835€ Langattoman wifi/wlan verkon purkit päälle niin hintaa tuli 1950€. Kotitalousvähennystä sain 510€ valtiolta. KUITU ON TULEVAISUUTTA!!

      • haapakuitu

        Häh, miten ihmeessä sait ja vieläkö Elisan kuidun?

        Itse olen sitä suunnittelemassa ja kuitu menee tontin vierestä, mutta ei oiken ole helppoa.

        Naurettava tuo lähetysnopeus, itse olisin ottanut jonkin symmetrisen esim. 10/10 tai 50/50


    • Mitäs_me_tästä_opimme

      No nythän on saatu sitten Iin valokuituhankkeelle maksaja:
      Iiläiset sähkönkuluttajat.
      Kun laajakaistahanke sysättiin Iin Energian niskaan saatiin oiva asetelma, jossa omillaan toimeentuleva ja kunnallekkin kymmenyksiä maksava sähköfirma hoitaa rakentamisen elikkä toteutuksen. Kaista viedään väestöpohjaltaan Iiläisiä ajatellen noin 5-10% alueelle verrattuna koko Iin väestömäärään ja hankkeeseen ehkä liittyvät riskit ovat sitten hankkeen vetäjän............ vastuulla.
      No onhan noita Iin Energian asiakkaita kuitenkin sen verran, että saadaan maksettua tuo kuitu oraville:

      http://yle.fi/uutiset/laajakaista_oraville_poliitikkojen_lempihankkeessa_netti_yhteen_taloon_on_maksanut_jopa_kymmeniatuhansia/8775816

      By The Way: Eräs kuitu/lanka-asentaja hemmo laskeskeli, että kyllä tulevaisuudessa mokkula on päivän sana, siis ajatellen käyttäjien todellista tiedonsiirtotarvetta. Nythän Sonera ja DNA ovat aloittaneet yhdessä 4G-verkon parannus/tehostamistoimet.
      Että hyvää päivää.

    • loppukäyttäjä

      Opiskelehan lisää asiaa kun et tiedä vielä juuri mitään.
      Sitten ymmärrät aikuisten oikeesti mistä on kyse.

      • Herra_Livingstone

        Ei muuta ku kairaan kaapelia. Sato tai paistoi!
        Loppukäyttäjälle laajakaista hintaan mihin hyvänsä. Ja oikeat aikuiset maksaa. Tiesivät tai eivät, vaikka kuinka opiskelisivat netistä, laajakaistasta, valokuidusta , mokkuloista, mutta kun ei halutakkaan ymmärtää. Asiahan on hyvä, mutta toteutus ontuu, herra Einsten, otaksun. Aika näyttää.


    • jejeee
      • Avaruusapina_3000JKr

        HINNAT VERKON RAKENTAMISEN JÄLKEEN
        Liittymismaksu
        1800,00 euroa sisältää ALV:n


        Niinpä ei paha.....
        Tässä eilen ja toissapäivänä oli lanka/valokuituliittymä noin kaksi päivää
        pimeänä operaattorin ongelmien/remontin/kaapelinkaivuun takia.
        Samaan aikaan tuttavani mokkuloilla surffailivat ihan niinkuin ei mitään....
        DNA:n ja TeliaSoneran ( ai niin kohta vaan Telian) 4G verkon tehostamistoimia odotellessa........


      • suitsait_2seen

        Sinun operaattorisi lanka/valokuituongelmat ei liity mitenkään iin energian valokuituverkkoon. Kannattais ehkä sullakin vaihta luotettavampaan


      • Keskusta_ajaman_asukas

        Joo ja rahoituspohjaltaan kattavampaan.... Porukka maksaa muutaman kairalaisen valokaapelin. Tämä on sitä demokratiaa :-)
        No aika näyttää, kuinka moni kairalainen valokuitua asioimiseen käyttää.


      • kuitugeijo

        Samaan tapaan ne muutama kairalainen maksaa muutaman keskustalaisen valokaapelin.. Sehän on kaikille saman hintainen. Mihin oikein pyrit kairalaisten valokuidun käyttöasiaa pohtiessasi?
        Ihan niinkuin kirjoitustyylistäsi olisi aistittavissa negatiivisuus..


    • KaistapäinenMokkulaMies
    • fcjmhulnb

      Onko kuitua alettu jo kaivamaan, tai tietoa missä kaivuu alkaa?

      Tuleeko Kuiveniemeen sitä ollenkaan, koska on Rantakairan sähkön aluetta?
      Kuituvaraus kiinnostaisi mökille, mutta sitä ei ilmeisesti saa.

      • Viljakuitumies

        Ei kai sitä kuitua maasta tarvi kaivaa. Sitähän on ruisleiväsä ja kaupasa semmosisa lesepusseisa. Muutamalla eurolla saa kuitua kaupasta. Nii ja nyhtökaurasaki on kuitua.
        Tryffeliä joutuu kaivaan maasta ja siat on hyviä siinä. Mutta en ikinä oo kuullu, että kuitua maasta kaivettas.
        HÖH! Sanon minä.


    • Kairanmökkiasukas

      Halavalla lähtee, heti kun nyt liittyy, niin saapi 1.700,- euron alennuksen.
      Siis melekeen kaks tonnia!
      Iisiverkko. 100mg/100mg.
      Rantapohojasa oli tännään.
      Tuli muuten Rantapohoja myöhäsä; Postin vika!
      Oha se tyhymää olla liittymättä.
      Alakaa kuulkaa kairasaki pelittää juutuubbi ja p-huppi.
      Yks asia askarruttaa, milloin se pelittää, jos huomena liityn?
      Siis niinko, milloin kaapelinkaivelija tulee mökinnurkille tänne
      vähä kauemmas kirkolta?

    • Valonnopeudella

      Täällä yritetään 4g:n avulla tulla toimeen ja toivoa että säät ja yhteydet pysyisi kohtuullisina. Kaksi laitetta verkossa tuntuu kuormittavan 4g:tä liikaa...
      Odotan kuin kuuta nousevaa milloin miehet tulee kytkemään kuidun taloon.

      Iin energian tajous oli miellyttävin. Muut yhtiöt tarjosi n.2000€ lisäkulut
      tietysti kk maksu oli pienempi mutta päädyin silti iisiin.

      Ajatellen tulevaisuuteen niin sitä mukaa kun mahdollistuu nopeampi tiedonsiirto
      niin samalla ihan perus sivut mm. pankin siirtyy raskaammaksi puhumattakkaan
      streamaukset jne.

      Vanhemmalla sukupolvella tietenkin yski p****hailee onko valokuitua mutta valitettavasti tulevaisuudessa enemmän ja enemmän asioita hoidetaan verkossa
      ja nopeuden tarve voi olla kohtuu suuri perus Matti Meikäläiselläkin.

      Kauankohan lienet meillä ''tuppukylässä'' puhelinlinjat kulkee tolppien nokassa ?
      Itselläni söi 50% verkon nopeudesta vanhat puhelinlinjat puhumattakkaan
      katkoksista.

      • Savukotamikko

        Tunnut tietävän asioista eli oot vissiin asiantuntija.
        Soon kyllä tosi, että kaikki mennee nettiin, mutta Iin Energian paperilaskuja vaan posti kantaa, ei oo porukat ees osannu niitä laittaa sähköseen muotoon ja sitten pitäis näille oravannahoilla maksaville laittaa etälukukumaksukortti??
        Joo, niin pitäs.


    • Hei_lappalsiset

      Te siellä takapajuisella syrjäseuduilla tulette jälkijunassa jopa tässä valokuitu asiassakin. Meillä täällä Pohjanmaalla on ollut kattavat valokuituverkot jo iät ja ajat. Tosin meillä puhelinoperaattorit ovat rakentaneet ne verkot itse ilman yhteiskunnan tukia. Siellä teillä kehitysalueella taas ei koskaan rakenneta mitään, ellei valtio tue sitä 100%:sesti. Siksipä teillä se liittymismaksukin on niin alhainen.

      • PoronPurijaPertti

        No miksi te sitten joka Perkhelen talavi tuletthe laskettelhemman
        tänne Lappiin elikkä Iihin. Pysykää vaan sielä halavan kuijun äärellä ja
        kattokaa netflixistä vaikka Game of Olympicsiä.
        Met ajamma porolla valokuijun päälthä ja juomma viina.
        Sole kuule mikhän ihime, jotta met sen teemmä minkhä haluamma.
        Te teethä sen minkhä tuskin ossaatta


    • hei_lappalaiset

      Ainakaan me emme sinne köyhälle kehitysalueella tule edes pakotettuina.
      Laskettelemassa käymme joka talvi joko Åressa tai Alpeilla. Siellä asiakasta palvellaan kuin kuningasta, ruoka on erinomaista, rinteet vaativia sekä loistavassa kunnossa ja maisemat todella upeita. Mikään noista ei toteudu siellä teillä pohjoisilla syrjäseuduilla. Siellä teillä päin ei osata muuta kuin asiakkaiden rahojen kuppaaminen sekä muu kusettaminen

    • Hei_lappalaiset

      Sitä paitsi sen teidän h pitoisen omituisen mongertamisenne ymmärtäminen on lähes mahdotonta

    • Rustonen

      Ei vastaa tarkoitusta yksityisen maksaa nopeudesta ylihintaa sekunnista tai kahdesta, mutta miksei firmat jotka saa poistoja yms. Iiläisiä yritetään ”kusettaa”.

    • Tod.hyvä

      Meillä Pudasjärvellä on kaapeli ollut nyt pari vuotta enkä vaihtaisi sitä enää mihinkään. Meitäkin mietitytti aluksi koko homma mutta onneksi lähdimme mukaan hankkeeseen. Ennen kuidun asennusta ei toiminut Soneran, Elisan eikä DNA:n yhteydet, tv-lähetykset eivät näkyneet vaikka asennutimme parhaimmat antennit lisäantennien kera. Kaapelin asennuksen jälkeen kaikki ongelmat ovat poissa ja ainoat toimimattomuudet ovat johtuneet sähkökatkoksista eivät liittymästä. Liittymä maksoi 100 euroa ja IP-TV-laite 150€, kk-maksu 49,90. Kaikki pelaa langattomasti ja nopeasti; kannettavat (6kpl yhtäaikaa), tulostimet ja tv-kanavat näkyvät, myös Pohjois-Suomen uutiset :) . Kaikki meillä käyvät voivat käyttää nettiä omilla laitteillaan; kannettavilla ja puhelimilla. Omistan mökin Iissä ja aion asennuttaa myös sinne tämän kaapelin vaikka olemme siellä keskimäärin 4vk kesässä. Suosittelen lämpimästi jos haluaa vaivattoman ja toimivan nettiyhteyden sekä näkyvät tv-kanavat.

    • TVinssi

      Minä ostin Sonyn Bravia Oled TV:n. 65 tuumaa ja on kuulkaa hyvä kuva.
      Näkkyy tosi tarkasti. Laitoin sen nettiin.
      Pelittääkö paraskin masterpiece.
      Kuijulla ja iliman

    • Anonyymi

      Nettiyhteys poikki Ukkonen? Kuului vain terävä"napsahdu"mitä nyt

    • Anonyymi

      Netistä luin , että Jakkukyllään oli saatu halapa silta.
      Saapiko ne halavan laajakaistan kans, ko iiläisiä ovat nykyään?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe