Sijoitusasunto vai osakkeita?

Muori ja vaari

Meillä on n. 50.000€, mihin kannattaisi sijoittaa, ostaa sijoitusasunto vai osakkeita? Ja selvitys miksi, kiitos!

Emme ole ikinä sijoittaneet mihinkään, joten aivan tietämättömiä ollaan...

31

2581

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aasiantuntija

      Sijoitusasunto teettää paljon työtä ja aiheuttaa kaikenlaista vaivaa ja riskejäkin.

      Saman tuoton (pyöreästi noin luokkaa 5% vuodessa) saa paljon helpommin sijoittamalla muutamaan kotimaiseen pitkäikäiseen perinteiseen hyvin osinkoja maksavaan yritykseen. Tietysti siinäkin on omat riskinsä, mutta kun hajauttaa useampaan firmaan, niin tuskin ne kaikki menevät kerralla konkkaan.

      Eli suosittelisin hankkimaan esimerkiksi noin viiden eri firman osakkeita noin 10.000 eurolla kutakin. Esimerkiksi Orion, Elisa, Neste, Kesko, Nokia, Fiskars, Valmet, Fortum, pankit jne. Sijoittamisen jälkeen ei tarvi tehdä mitään muuta kuin katsella kerran vuodessa tulevia osinkoja. Osakekurssit voivat vaihdella, mutta pitkässä juoksussa yleensä enempi ylöspäin, varsinkin tämän hetken eli lama-ajan vielä kohtuullisen alhaisiin tasoihin verrattuna.

    • Aasiantuntija

      Lisään vielä, että eihän 50 000 eurolla edes saa minkäänlaista sijoitusasuntoa ainakaan ruuhka-Suomesta. Jostain pikkukaupungista saa yksiön tai pienen kaksion, mutta hyvän vuokralaisen saaminen siihen on ihan arpapeliä. Sitten sen pikkukaupungin isoin työnantaja menee konkaan tai lopettaa muuten toimintansa, niin hyvän vuokralaisen löytäminen on vielä vaikeampaa. Eikä siellä pikkukaupungissa ole edes mitään yliopistoa tai vastaavaa, joten edes köyhiä opiskelijoita ei ole tungokseen asti. Ne vähätkin vuokralaiset vaihtuvat jatkuvasti, joka aiheuttaa joka kerta paljon työtä. Ja asunto on vähän väliä pitkiä aikoja tyhjillään, eli homma pyörii tappiolla. Makselette yhtiövastikkeita ja ravaatte taloyhtiön kokouksissa. Sitten iskee putkiremontti ja taas rahanmenoa. Tai koko kiinteistö päätetään purkaa pahan homeongelman tai muun rakennusvirheen takia.

      Eli sinne pörssiin vaan kipin kapin.

      • Muori ja vaari

        Kyllä sillä summalla saa esim. Lahdesta, Tampereelta yms. jo alle 50 neliöisen asunnon. Tietysti asunto pitää olla mielestäni vanha, jossa tehty jo kaikki suuret remontit. Jos ostaa vaikka 70-80 luvulla rakennetun, onkin kohta tulossa putkiremontti ym.

        Ja vanhat talot on rakennettu siihen aikaan kun on vielä osattu rakentaa, siis ei hometta. Nykyään rakentajat ja rakennuttajat ovat usein lusmuja, ei väliä tuleeko villaa joka seinään yms.

        Eläkkeellä on aikaa ravata taloyhtiön kokouksissakin. Ehkä olemme sitä mieltä ettei tällä iällä enää ymmärrä niistä osakkeista, eikä jaksa kiinnostuakaan, joten se sijoitusasunto voi olla meille paras.


      • Hhgfdsx
        Muori ja vaari kirjoitti:

        Kyllä sillä summalla saa esim. Lahdesta, Tampereelta yms. jo alle 50 neliöisen asunnon. Tietysti asunto pitää olla mielestäni vanha, jossa tehty jo kaikki suuret remontit. Jos ostaa vaikka 70-80 luvulla rakennetun, onkin kohta tulossa putkiremontti ym.

        Ja vanhat talot on rakennettu siihen aikaan kun on vielä osattu rakentaa, siis ei hometta. Nykyään rakentajat ja rakennuttajat ovat usein lusmuja, ei väliä tuleeko villaa joka seinään yms.

        Eläkkeellä on aikaa ravata taloyhtiön kokouksissakin. Ehkä olemme sitä mieltä ettei tällä iällä enää ymmärrä niistä osakkeista, eikä jaksa kiinnostuakaan, joten se sijoitusasunto voi olla meille paras.

        Ottakaa hiukan lisää lainaa ja lyhennätte sitä lainaa vuokratuotolla.


    • asiantuntija.

      Osakkeisiin ei nyt kannata sijoittaa, ellei tiedä ihan tarkalleen jotakin erityistä kohdetta. Ostaisitte huipulta, ja sitten kun rojahtaa, niin -50% taulussa. Hups, siinä meni monen vuoden osingotkin kerralla.

      Cash on nyt kingi deflaation aikana, mutta mikä tahansa valuutta ei ole hyvä. Dollarisijoitus voisi lyhyellä aikavälillä olla hyvä. Kulta ja hopea toinen. Deflaation aikana ei vaan löydy helposti mitään tuottavaa. Deflaatio on muuten markkinoiden luonnollinen tapa reagoida siihen että rahasta on YLITARJONTAA - mutta koska velkavetoinen talousjärjestelmämme ei sitä siedä, niin keskuspankit ynnä muut poliitikot yrittävät tätä välttää, ja taatusti tulee paukkumaan kohta.

    • siantuntija

      Kannattaa 1 opiskella sijoittamista ja 2 sijoittaa. Tässä järjestyksessä.
      Googlettakaapas "etf" niin saatte tietoa kustannustehokkaasta vaihtoehdosta.
      Ns. ilmaisia lounaita on 2
      -Hajauttaminen. Myös ajallinen hajautus.
      -Kustannustehokkuus, eli hallinnointipalkkion pienuus. Seligson on suomalainen pulju jolla on melko kohtuulliset kulut.

      Eli kun olette opiskelleet asioita tehkää sijoitussuunnitelma. Tuotto ja riski kulkevat yhtä matkaa. Lyhyen koron sijoitus tuottaa vähän mutta vakaasti. Osakkeissa potin arvo heiluu reippaasti vaikka kuinka hajauttaisi. Jos rahantarve iskee yllättäen niin osakkeet voivat olla pahasti pakkasella.
      Asunnosta rahoja ei saa nopeasti pois. Asunnossa on myös yllättävän paljon työtä. Remonttia ja uusien vuokralaisten etsimistä jne. Siksi vähät roponi on osakkeissa ja etf-sijoituksissa.

    • omakas

      Vaikuttaa siltä, että päätös on jo tehty.

      Itse sijoittaisin osakkeisiin. Nordnet muuten aloittanut juuri kuluttoman indeksirahaston, siinä tulee siis hajautus mukaan ilmaiseksi.

      Asunnon tuottoprosentit alemmat ja vaivaa enemmän. Riskejä liittyy myös asuntoihin.
      Käsityksenne Tampereen hintatasosta lienee 70-luvulta.

      Osakkeet eivät osta-ja-unohda -tyylillä vaadi perehtymistä juurikaan ja seuraamista vielä vähemmän. Tärkeintä on minimoida välitys- ja säilytyskulut sekä verot. Osakkeenvalintaa ei kannata liikaa stressata, kun ei teilläkään kristallipalloa ole. Sattumalta saatte indeksiä vastaavan tuoton. Tärkeintä on valita osakkeita, joilla on riittävästi vaihtoa, jolloin kaupankäynti sujuu sulavasti ja pienillä kuluilla.

      Osakkeenvalinnan vaatimasta taidosta kertoo taas kerran meneillään oleva sijoituskisa, jossa "apina" on voittanut ammattilaiset. Siis arpomalla osakkeenne saatte ihan yhtä hyvää tuottoa kuin joku kaiket päivät markkinoita seuraava näsäviisas nulikka.

      • Vanhalle vaivaa

        Samaa mieltä. Asuntosijoituksen helppous katoaa lopullisesti siinä vaiheessa, kun vuokralaiseksi sattuu joku hulttio, joka ei maksa vuokriaan ja pistää lähtiessään koko asunnon uusimiskuntoon.


      • oiuytrfdrftgyu
        Vanhalle vaivaa kirjoitti:

        Samaa mieltä. Asuntosijoituksen helppous katoaa lopullisesti siinä vaiheessa, kun vuokralaiseksi sattuu joku hulttio, joka ei maksa vuokriaan ja pistää lähtiessään koko asunnon uusimiskuntoon.

        Eipä sinulla ole näköjään kokemusta asuntosijoittamisesta, ei se tuollaista ole.
        Hyvät tuotot ole niillä saanut, asunnolla saman verran nettovuokratuottoja, mitä siitä maksanut yli 10 v. sitten, asunnon arvo lisäksi kaksinkertaistunut. En sitä kuitenkaan suosittele vanhoille ihmisille, myyn omanikin pois ennen 60v synttäreitä ja nautin elämästä.

        Miksi ketjun aloittaneet muori ja vaari haluavat sijoittaa, siihen osakkeetkin ovat huono kohde, pitää olla firman sisäpiirin tietoa, että voi sijoittaa, muuten on kyseessä uhkapeli, jossa voi hävitä kaikki, kuten käy Talvivaaraan sijoittaneiden..


    • Vanha salkku

      Muori ja Vaarille. Olen aika pitkälle samaa mieltä "asiantuntijan" kanssa. Omalla kohdallani aikanaan puhdas osakevalinta oli oikea, ei enää asuntoja, ei enää rahastoja. Rohkenen tässä antaa tuon viidenkympin hajautusneuvon. Kone, Metso, Orion, Elisa, Wärtsilä, Kesko (A), Nordea ja sitten vielä harkintaan Uponor, Valmet ja Lassila & Tikanoja sekä Nokia. Määristä riippuen paketin osinkotuotto on n. 2000 e keväisin. Arvonnousut ovat sitten (hyvä) juttu erikseen.

      Sitten tärkein asia. Nettikaupankäynti tai seuranta on mukavampaa ajanvietettä kuin odottaa vuokralaisen valituksia tai putkiremonttia.

    • osakeita varo

      Ostakaa jostain paperitehdaskaupungista asunto, näiden arvo pysyy ja vuokralainen on helppo löytää. Kannattaa osta peruskuntoinen 70-luvun elementtikerrostalokämppä jota ei ole vielä remonteilla pilattu. Vuokralle asumaan joko paperimies tai sitten sossun elätti (varma vuokra sossusta).

      Osakkeita ei kannata ostaa (valuuttariski, korkoriski, kurssiriski, riski mies)

    • kemijarvi forever

      Ostakaa asunto Kemijärveltä. On halpaa ja kun otatte hieman lainaa, saatte omakotitalonkin. Kemijärvellä on luonto lähellä ja ihmiset aitoja.

    • myos kemijarvi fan

      Älkää ostako osakkeita! Syrizan vaalivoiton jälkeen osakkeet muuttuvat arvottomiksi kun Kreikka ei maksa velkojaan. Parempi ostaa jotain konkreettista kuten asunto. Ostakaa jostain syrjemmältä, nyt on bensa niin halpaa että vuokralaisen löydätte tuonne helposti. Kuten täällä on sanottukin, ostakaa asunto jota ei ole remontilla pilattu. 70-luvun elementtikerrostaloissa on tuota tunnelmaa ihan eri tavalla kuin muissa.

    • Kuushukka

      Mehtäpalstaa suosittelen, ja on reaaliomaisuutta, jota Syritzat eivät horjuta, kuten voipi olla osakkeitten kohdalla.
      Ellei sitten hanki Amerikan indeksiä Seligsonilta.

      • Hitaasti_kasvaa

        Voi eläkeikäisiltä loppua elämä ennen kuin metsäpalsta ehtii tuottaa mitään muuta kuin metsänhoitomaksuja.


      • eiSinne

    • Ale2016

      50000€ avulla saa pankista 200000€ päälle lainaa sijoitusasuntoihin. Sitten yksiöitä ostamaan 250000€ setelinipulla. Lahdesta saisi a) 6 peruskuntoista lähiöistä tai b) 3 uudempaa lähempää keskustaa. Vastikkeiden ja kulujen jälkeen a) 1600€/kk tai b) 900€/kk vuokratuloja. Siitä korot ja lyhennykset pois niin nettona tilille ehkä 50-150€/kk ja asunnot velattomia 15v päästä.

      Sijoitusasunnon tuotossa on jujuna OMAN pääoman tuotto: n. 10000-18000€/50000€= n. 20-30%/v.

      Sijoitetun pääoman vuokratuotto voi olla n. 5-7%, mutta omaa rahaa on pelissä vain se 50000€.

      Osakkeissa se velkavipu on usein käytössä siellä yrityksen puolella. Vai kuinka moni pörssiyhtiö on velaton? Velattoman yhtiön menenminen konkkaan on vaikeaa, vaikka tulos laskisi aina vaan. Velkainen yhtiö keikahtaa tuosta vaan.

      Osakkeisiin saa vaivoin sijoittajana edes 50% vakuusarvoa. Asunnoille 70-80%.

      • Omakas

        Nordnet ainakin antaa jopa 90% lainoitusta käsittääkseni ja halvimmillaan 1% korolla.
        Pitää vaan muistaa, että velka aina lisää riskiä.

        Muistuttaisin myös korkorahastoista, niistä usein saanut samaa tuottoa kuin osakkeista, mutta pienemmällä riskillä. Varsinkin vanhuksille hyvän kuuloinen vaihtoehto.


      • Niin_ja_kun

        Ostaa uudesta kohteesta oskakkeen ja jonka yhtiölaina mekitään kirjanpidossa (oliko se nyt taseeseen) niin saat vähentää rahoitusvastikkeen verotuksessa.
        Eli 35 000€ saa n. 130 000€ asunnon. Omalle sijoitukselle saa todella hyvän tuoton.
        Uusissa asunnoissa on sen verran kova vuokra että ei sinne huonoja vuokralaisia tulekkaan.
        Itselläni on 4 asuntoa tuolla syteemillä ja pahin korjaus oli dementikon jäljiltä, 3 kaapinovea uusiksi.


    • NordnetSijoittaja

      Minä annan teille nyt viisaan ja halvan neuvon, eli ennenkuin teette yhtään mitään niin teidän tulee ostaa Seppo Saarion uusin kirja v 2016 ilmestynyt: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Tämä kirja maksaa n 40e ja on suomen paras kirja mitä tulee pörssiosakkeisiin. Kirjan saa kaikista hyvinvarustetuista kirjakaupoista tai tilaamalla. Täältä: http://www.adlibris.com/fi/haku?q=miten sijoitan pörssiosakkeisiin&pn=1&na=9789526304502&ps=10&filter=released:1

      Tätä kirjaa luette ajatuksella rauhassa, takaan että tämän kirjan luettuanne olette jopa valmiita sijoittamaan varovaisesti kirjan oppien mukaan. Kauppalehti on mainio lehti jossa hyvät tiedot taloudesta ja yrityksistä yms sekä netistä tietenkin mm Arvopaperi.fi, Taloussanomat.fi ja Salkunrakentajat.com.

      Hyvää alkua teille vaan sijoittamiseen, ja muistakaa pörssissä tulee tasaiseen tahtiin niitä punaisia miinuspäiviäkin, ei saa silloin hermostua ja panikoida. Käyttäkää välittäjänä parasta eli Nordnettiä jonne avaatte ilmaisen sijoitustilinne, siitä se sitten alkaa :) Ja voin sanoa että tämä homma on todella mielenkiintoista ja aika aikaa vievääkin kun tutkii tietoja asioista ja yrityksistä yms yms

      Hyvää kevättä!

      • olkalaukku

        To kysyjä on tehnyt kysymyksensä vuosi sitten.


    • Tärkein neuvo mitä osakkeisiin sijoittamisessa jonka olen oppinut:

      Tappiot kannattaa ottaa nopeasti. Ensimmäisen kerran alle ostohinnan mennessä kirpaisee aina. Siinä vaiheessa kun -10% on lasissa et vielä saata olla kovinkaan huolissasi, kuuluuhan kurssivaihtelu asiaan. Toki -20% tasolla alkaa jo huoli ja epäilys tulla kuvioihin. -30% alat miettiä että olisi pitänyt perkele jo aiemmin myydä pois, mutta nyt on niin pahasti miinuksella ja vaikeata sitä on myöntää itselleen, että metsään meni. -40% ja -50% osake on mielessä lähinnä 24/7 ja missään nimessä tässä vaiheessa et myy, kohta kurssin on pakko kääntyä! -60% ja -70% tasoilla olet vetänyt todennäköisesti muutamia kännejä osakkeiden vuoksi, turvautunut unilääkkeisiin ja valittanut puolisolle asiasta liikaa. -80% tasolla olet jo henkisesti hyvästellyt rahasi, mutta toisaalta ainahan on mahdollisuus saada rahansa takaisin jos vain odottaa! Eikä pidä muistaa huimaa määrää veroja, joita sinun ei pidä maksaa tulevista voitoista muilla osakkeilla.

      Tämä tarina on tosi.

      • "Eikä pidä unohtaa huimaa määrää veroja" tekee enemmän järkeä ;)


      • Hmmmmm

        Nokia?


    • NäinONOikeesti

      Paljon veroja= Suuret tulo!

    • harmittelija-

      tarina ei kerro, mihin ratkaisuun muori ja vaari päätyivät
      Turha täällä on ketään auttaa, kun ei saa mitään palautetta

    • Kipsi

      Kai ne saivat kumpikin sydärin miettiessään kaikkia säästöjensä häviämismahdollisuuksia mitä tässä ketjussa on toitotettu.

    • petteri___

      Hei,

      Sijoitusasuntolaskuri 2016 saatavilla. Ei enää kyselyjä mikä kannattaa. Sopivan huoneiston tullessa tarjolle, laskurilla teet analyysin sijoituskohteesta hetkessä.

      http://rikkaaksi.fi/Tuotteet.html

      Tilaa jo tänään!

      Terveisin,

      Petteri

    • citroenc1

      Ei kumpaakaan jos eläkkeellä.

    • Pellesijoittaja

      Asuntosijoittamiseen antaisin sellaisen varoituksen, että se edellyttää erittäin pitkäaikaista suunnittelua ennen ensimmäistäkään ostopäätöstä. On perehdyttävä ja ymmärrettävä taloyhtiöiden tilinpäätöstietoja, jotta kokonaistuoton sijoituksesta voi saada maksimoitua. Silloinkaan ei kaikki tiedot voi olla sijoittajan käytettävissä, koska yhtiöissä voi tulla yllättäviä remontteja. Taloyhtiöiden remontit eivät myöskään ole sijoittajan itsensä päätettävissä, vaan taloyhtiön osakkaat päättävät nisitä ja voivat ryhtyä liian suuriin hankkeisiin, jolloin remonttikulut kasvavat liian suuriksi sijoitusasunnosta saatavaan tuottoon verrattuna.

      Edellä sanottu siis verrattuna siihen, jos sijottaa pörssiosakkeisiin, jossa samalla tietotaidolla varustettu sijoittaja voi pörssiyhtiöiden tilinpäätös- ja osavuosikatsauksista saada riittävät tiedot sijoituksensa kokonaistuoton arvioimiseksi. Pörssiosakkeista pääsee myös nopeasti eroon, jolloin tappiot ovat rajattavissa, jos kuitenkin huomaa tehneensä virhesijoituksen (ja niitä 100 % varmuudella joitakin tulee).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2013
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      55
      1731
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1455
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe