Se parempi dieetti

Olen päättänyt ryhtyä dieetille, osin läheisteni painostuksesta ja osin sen vuoksi että on tuota painoa päässyt kertymään. Pakko myötää tosiasiat, painoa saattaa olla liikaa kun ei tahdo pakettiauton takaovestakaan mahtua sisään. Lisäksi työnantajani on päättänyt puolestani että minulla on runsaasti vapaa-aikaa käytettävissä joten tälle projektille on tullut hyvä hetki toteutua.

Koska hyvä suunnittelu on jo sananlaskunkin mukaan liki puolet toteutuksesta, päätin aloittaa tämän rankan matkan kohden kevyempää itseäni tutustumalla ensin tieteen viimeiseen sanaan laihduttamisesta. Otin siis kannettavan tietokoneen syliini, avasin pullon olutta ja aloin tutustua mitä aiheesta kerrotaan internetin syvissä verkoissa.

Aluksi lainaus kotimaisen Wikipedian artikkelista: Laihduttamisen periaate ruokavalion avulla on vähentää energian saantia ravinnosta siten, että syödään kulutusta vähemmän. Dieetillä laihtuu noin 0,5–1 kg viikossa, jos energiavaje on noin 500–1000 kilokaloria päivää kohden. Alin turvallinen energiamäärä on 1500 kcal päivässä miehille.

Seuraavaksi tulee selvittää paljonko ihminen tarvitsee energiaa päivässä. Esimerkiksi eräs laskuri (www.laskurini.fi/terveys/kalorilaskuri/energiantarvelaskuri) kertoo omaksi henkilökohtaiseksi energiantarpeekseni noin 2500 kcal päivässä. Tämä siis olettaen että harrastan päivittäin kevyttä liikuntaa. Jos jaksan harrastaa liikuntaa noin tunnin päivässä kohoaa energiantarpeeni noin 3100 kcal päivässä. Ja niille pikku viikareille jotka ihmettelevät että miksi lasken kilokaloreina enkä jouleina, totean vain että jos pystytte tunnistamaan ko. mittayksiköt niin varmaan myös osaatte suorittaa muunnoksen niiden välillä.

Koska tavoitteena ei ole nopeasti muuttua englanninbuldogin näköiseksi, asetan painonpudotustavoitteeksi puoli kiloa viikossa, eli näin ollen tavoitteeksi tulee että päivittäinen energiansaanti olisi luokkaa 2500 kcal kun oletetaan että saisin liikuttua noin tunnin verran päivässä. Toisaalta, koska en ole luonteetani masokisti, arvostan suuresti varovaista alkua. Lisäksi kaikki painonpudotusta yrittäneet ovat huomanneet perusongelman - jos ruuansaamista vähennetään liikaa, pienenee myös perusenergiantarve kun ruumis menee säästöliekille.

Kaikkihan me tiedämme että laihduttavat ja tupakkalakossa olevat ihmiset ovat mitä kiusallisimpia. Jos he eivät ole huonolla tuulella niin sitten he saarnaavat siitä kuuristaan - ja sitähän ei kukaan jaksa kuunnella.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä mielessäni päätin syventyä tarkemmin itse dieetin sisältöön. Kun puhutaan dieetistä niin silloin kaikki terveysnatsit tulevat heti sormi pystyssä heristelemään että vihanneksia ja vihreitä, niitä sitä pitää syömän. Itse olen kyllä sitä mieltä että oikea mies ei syö muuta vihreää kuin perunaa ja leipää, niillä sitä on ennenkin tultu toimeen. Heinät jalostetaan naudan sisällä hienoksi pihviksi tai muuksi lihaksi. Jos ihmisen olisi tarkoitus syödä ruohoa olisi ihmiselläkin pötsi. Koska näin ei ole voidaan päätellä että ihmisen pääasialliseksi ravinnonlähteeksi on tarkoitettu liha. Vanhassa suomalaisessa perinteessähän on ollut tapana kutsua huonoa metsästäjää kasvissyöjäksi. Ja lisäksi on aina syytä muistaa että historian kuuluisin ruohonpurija oli Adolf Hitler, eli voimme päätellä että kasvisruokavalio tekee ihmisestä pahan muita ihmisiä kohtaan. Näin huomaat että se vain osoittaa hyvää makua kutsua kiihkeimipiä vegetaristeja pikku natseiksi.

      Laiduttamisessa pitäisi Käyvän Hoidon(TM) mukaan suosia vähäenergisia vesi- ja kuitupitoisia ruoka, välttää tyydyttynyttä rasvaa ja turvata tärkeiden ravintoaineiden saanti.

      Niinpäs niin, just nämä terveysterroristien ja rasvafasistien ohjeet ovat niitä jotka saavat kaikki laihduttajat sekaisin ja kärttyisiksi. Tämän johdosta homma täytyy tehdä toisin.

      Terveyden ja hyvinvoinnin laitoitoksella on web-sivut (www.fineli.fi) joista löytyy tietoa eri ravintoaineiden energiamääristä. Koska en jaksa, eikä ole varaakaan syödä paria kuukautta pelkkää pihviä pitää keksiä muita vaihtoehtoja. Toisaalta karppausvillitys on nyt jo niin out.

      Mitäs sitä täältä löytyykään. Perunalastuja - nehän on vihanneksia. Nyt on kaikki terveysterroristitkin mielessään että ei dieetin takia tule syötyä koko nautaeläinpopulaatiota sukupuuttoon. Esimerkiksi Lidl:n 175g:n pussissa olevissa lastuissa näyttäisi olevan 480 kcal / 100 g eli koko pussissa on 840 kcal.

      Nestemäiset ravintoaineethan ovat minulle tuttuja. Edellä mainittu sivusto kertoo että punaviinissä 100 g kohden on 70 kcal, tämähän vaikuttaa lupaavalta tulevaa dieettiä silmällä pitäen. Koska yhdessä pullossa on 750 ml punaviiniä niin se tarkoittaa että koko pullossa on 675 kcal.

      Edelleen samasta lähteestä. Paistetussa pekonissa on 515 kcal per 100 g. Leivässä 261 kcal per 100 g ja voissa on 727 per 100 g - eli 10 gramman napissa on vain 70 kcal. Finelin mukaan oluessa on 43 kcal per 100 ml eli 430 kcal per litra, tämähän on todella kevyttä. Tästä saankin koottua itselleen hienon dieetin kun näitä kombinoi sopivasti pitäen huolen siitä että päiväannos pysyy tuon maagisen 2500 kcal alapuolella.

      Esimerkiksi saamme seuraavanlaisia päiväannoksia:

      2 pulloa punaviiniä - 1350 kcal
      1 pussi sipsejä - 840 kcal
      yhteensä 2190 kcal

      tai
      2 pulloa punaviiniä - 1350 kcal
      100 g paistettua pekonia - 515 kcal
      pari siivua leipää ja voita - 200 kcal
      yhteensä 2065 kcal

      tai
      3 litraa olutta - 1290 kcal
      100 g paistettua pekonia - 515 kcal
      puolipussia sipsejä - 420 kcal
      yhteensä 2225 kcal

      Koska tavoiteena ei ole ryypätä hulluna, niin noudatetaan vanhaa vastuullisen kuluttajan kaavaa, eli jokaista nautittua viini- tai olutlasia kohden nautitaan vastaava määrä vettä. Tämä pitää nestetasapainon kurissa ja hieman liuottaa tuota perunalastuissa ja pekonissa olevaa suolaa. Tosin suolahan on terveellistä, miksi muuten suomalainen elintarviketeollisuus tunkisi sitä niin runsaassa määrin kaikkeen valmistamaansa.

      • cuba libre

        Joo, kyllä tollakin ruokavaliolla voi paino tippua, mutta jösses kun tulisi huono oli, maksa huutais hoosiannaa ja iskisi varmaan loppupelissä aika järjetön nälkä -> kepapille ja pari 4000kcal päivää noitten jatkoksi...


    • diplomilaihduttaja

      Juuh, minusta vaikuttaa tuo ihan hyvältä. Kyllä tulla dieetillä laskee, kunhan muistaa tosiaan pitää liikunnan ja huomioida sen, että kilojen karistessa myös energiankulutus laskee!

    • Metsänakka

      Jee, juhladieetti! Ja minä oon yks laihtunut karppaaja joka on siis ihan out! Eli mää oon ihan pihalla!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1796
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1583
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      49
      1539
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      10
      1260
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1132
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe