Kitaran tuunaajat!

bejo

Erityisesti akustisen perään huutelisin. (sähkölliset ja muutkin kielisoittimet tervetulleita) Ja vähän yleensäkin miten otette ja oletteko edes tehneet (ja miksi ette) kitarastanne omannäköisenne?
Tarrat, tussit, maalit yms.. kaikki tervetulleita!

Itse en aio tyytyä akustisen kanssa vain hihnan vaihtoon, vaan suunnitteilla olisi polttokuviointi ja mahdollinen yksittäisten kohtien petsaus ja ehkäpä muiden materiaalien liimaaminen/istutus tehosteeksi (puu,kivi,helmiäinen...). Tarkennan vielä että kolvilla! En ole liekittämässä koko kitaraa. Tosin se voisi olla komeaa sekin.. Ja siis mikään läpisyvä polttomerkki ei ole tulossa.
Valitsin hionnan liuottimien sijaan, sillä en halua roiskeita ja kuvio on tulossa tällä hetkellä vain paraatipuolelle.

Äärimmäisen tärkeä kysymys, ovatko omat tuunailunne vaikuttaneet kitaranne kestävyyteen tai ääneen?

HUOM! Olen siis artesaani ja lähestyn kitaran pintaa enemmänkin arvokkaana puuna kuin soittimena. Te, joilla on musiikillisempi ote ja muutenkin kokeneempi näkökulma tähän asiaan, olkaa hyvä ja valaiskaa minua! :)

6

282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mika....

      En ole kitaroitani tuunaillut, mutta muutama ajatus aiheesta juolahti mieleen. Ensinnäkin lakan poisto kannesta ei todennäköisesti huononna kitaran soundia vaan parantaa sitä. Aika moni muusikko hioo niitä lakkoja saadakseen avoimemman soinnin. En usko koristelunkaan haittaavan kitaran sointia, jos siihen kanteen ei kamalan paksuja ja painavia systeemejä ala liimailemaan. Lakan hiominen voi kokopuisen kitaran tai kannen altistaa kuivumiselle niin, että sen kosteuttamisen kanssa voi joutua olemaan tarkempi. Jos kyseessä on laminaattirakenteinen kansi niin kestää luultavasti ihan helposti tuollaiset tuunailut.

      En tiedä, mutta oletan, että kitarasi sointi muuttuu avoimemmaksi. Kestävyyden suhteen suurin uhka lienee kuivumiseen liittyvä eli seuraile vähän talvella alkaako kansi muuttaa muotoaan ja pistä kostutin koppaan tarvittaessa.

      • bejo

        Mielenkiintoista.. Täytyy pitää siis koesoitto hiomisen jälkeen. Kokopuukantinen on tämä taiteellisen terrorisoimisen testiyksilöni, kuin myös varsinainen kohteeni, joka saa kyllä odotella kaikessa rauhassa tuloksia. Kiitokset!


      • Amkitaristi

        On myös hyvä muistaa, että se lakka osaltaan suojaa sitä kitaraa ja osin se voi myös olla soundin puolestakin hyvä, että lakkaa on pinnassa mutta soundithan on makukysymyksiä.

        Sondiinhan kannattaa hakea ensi alkuun variaatiota soittotatsilla, eri plektroilla, eri kielillä ja eri vireillä, se jo rikastuttaa hommaa ja pitää itseasiassa enempi sen soittajan taitoja yllä ja parantaa niitä kuin suoranainen kitaran tuunailu.

        Jo pelkällä setin vaihdolla Bronzesta -> Phosphor Bronze settiin tuo vähän lisää lämpöä soundiin.

        Jos kitaran kannesta poistaa lakan niin kosteuserot (mistä jo mainitsitkin) pääsevät paremmin vaikuttamaan kitaran eli ilmankosteus varsinkin talvella ja mahdollinen liiallinen kosteus kesällä (tosin Suomen kesä on kyllä aika sopivaa kosteudeltaan kun ei eletä sademetsässä :D )


    • vm41

      Mielestäni suosittelisin ensin kitaransoiton opettelua, sillä ei se taito pelkällä tuunaamisella ilmaannu.

    • bejo

      Ihan vain raportoin kokeiluistani: Ääni tosiaan muuttuu hieman hiottuna, mutta lakkasin kitaran kuitenkin uudestaan hieman neuroottisena ilmankosteudesta ja viilu tuli koholle, näin ollen järkeilin lakkapinnan suojaavan paremmin hankaukselta. Sointi valmiina ei ole muuttunut omaan korvaan lähtöpisteestään, mutta lähtee vielä tarkempaan testiin kitaran "lainaajalle". itse en siis ole tällä pelillä ehtinyt juuri vertauskelvollisesti soittelemaan. Huom. olen ihan soittotaitoinen, joskaan en intohimoinen soittaja ja kyllästynyt vain useimpien kitaroiden tusina-ulkonäköön.

    • lezpaull

      Älä tunaa kitaraa. Varsinkaaan mitään arvokitaraa tai vanhaa harvinaista. Kitaranrakentajilla on usein jopa satojen vuosien komemus siitä mikä toimii ja mikä ei. Tuunatessa saat varmasti yksilöllisen ja mieleisen skeban, haittapuolena on se, että sen jälkeen sen arvo on nolla egee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe