Onko Oksennuksen siivous pakollinen vai?

Kolkka

Hei,

Sain tänään kirjallinen varoitus, koska en suostunut siivota oksennusta. Haluaisin selvitä onko se totta, että oksennussiivous on pakollinen?
Asia on semmosta, että mä edes en pysty seisoa ja katsoa se. Esimies ensin yritti pakota siivoamaan tai "mä pystyn havita työpaikkaa". En suostunut siivoamaan ja sain heti valituksen.

25

3700

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyvä

      Miksi teet siivoustyötä jos et voi siivota oksennusta ?

      • Siivoja

        Ei joka siivooja voi siivota oksennusta!


    • nuuskis3

      Kyllä oksennuksen/eritteiden siivous on tehtävä mikäli niitä tulee. Ne kuuluu siivoojalle samoin kuin muukin siivous, eikä niistä tarvitse maksaa erillistä korvausta.

    • siivous

      Nimen omaan kuuluu siivoojalle. Itse teen siivoustyötä koulussa ja niinpä voi olla siivottavana oksennus, pissa ym. Päiväkotisiivouksessa varmasti vielä useammin.

    • puts

      Tottakai kuuluu, mietippä ravintolaa viikonloppuisin sieltäkin löytyy välillä vaikka mitä ja mites sitten sopeutuisit sairaalaan missä on verta ym eritteitä?

    • Siivoooja

      Kyllä se valitettavasti vähän niinkuin työnkuvaan kuuluu. Mutta toisaalta se on homma, johon toivoisi mahdollisuuksien rajoissa myös ymmärrystä kollegoilta ja muilta työntekijöiltä. Itselläni on ollut useampi työkaveri, jotka oksennusta siivotessaan ovat yrjönneet itsekin. Ämpäri viereen vain, kivaa. Itselleni ei tee pahaa, joten ihan mielelläni (tai no en mielelläni, mutta helposti) jeesaan näissä tapauksissa. Nykyään vain yhä useammassa paikassa ollaan yksin, joten homma on vain tavalla tai toisella hoidettava. Ei sitä asiakkaaltaan voi vaatia, saati soitella jotain erikoisyksikköä paikalle... Joissakin paikoissa kyllä eritesiivous on määrätty esim. hoitajille, mutta harvemmin.

      • maarikka

        yksityisellä firmalla maksettiin 15 e korvaus oksennus siivouksesta. kun firmaan siirrettiin kaupungin työntekijät, loppui korvaus kaikilta, kun aloimme kysellä korvauksen perään. siihen asti firman työntekijät olivat saaneet korvauksen vuosikausia. että näin meitä huijataan.


    • niitäkinkeikkoja

      Alalla tulee jolloinkin vastaan pahempaakin siivottavaa. Käsineet on sitä varten, tarvittaessa muu suojautuminen. Ei tarvitse edes erillistä korvausta maksaa. Ihan erityissiivouksista toivoisi... Kun tuplat, niin tuplat palkatkin.
      Isommat veri-, ym. ikävät jutut kun kuuluu joskus, ainakin yksityispuolella alalle. On ihan hyvä, kun noita voi kyynistymättä tehdä- usein kyseeseen tulee myös keskustelu, paikallaolevien kanssa, ja niin ollen omat inhot/pelot ei saa näkyä. Paikallaolevien/työskentelevien vuoksi ne siivotaan, että elämä jatkuu normaalimpana.

    • Eritesiivous

      Vaikka PAMi huononti tältä osin työehtosopimusta, niin me saatiin sovittua työnantajan kanssa erikseen eritesiivouksesta. Työnantaja laskuttaa asiakasta ja me saamme oman kerta korvauksen.

    • vähintäin

      Niin no, ei se kyllä voi kuulua toimeenkuvaan, jos vaikka on toimistosiivooja. Kyllä työsopimuksessa erikseen pitää lukea, jos se kuuluu siivoota.
      Tietenkin joku ravintolasiivous on asia erikseen.

      • Kukkamaaret

        Ei sinne työsopimukseen varmastikaan tarvitse erikseen kirjata oksennuksen siivoamista. Kyllä se kuuluu toimenkuvaan toimistosiivoojallakin, jos sattuu joku toimistossa oksentamaan.


      • Siivoooja

        Mielenkiintoinen logiikka. Mitähän muuta sinne työsoppariin pitäisi erikseen mainita. Lattialle kaadetut kahvit? Liiskatut aamiaisleivät? Pitäisikö peräti kaikki siivottava listata. "Työntekijän tehtävänä on siivota kohteessa: pöly, kura, kuravesi, hiekka, sepeli, ruoka, juoma, virtsa, uloste, muste, sormenjäljet, kosteusvoide, tomu, oksennus..." Ja toisaalta, kenen tehtäviin se toimisto-oksennus sitten kuuluu, jos ei siivoojan? Toimistosihteerinkö? Ja kai se sitten on hänen työsopimuksessaan erikseen mainittuna.

        Epäselvissä tilanteissa oli vanhoina hyvinä aikoina ohjeena epäselvissä tilanteissa tarkistaa asia esimieheltä. Nykyään on menty enemmän sitä kohti, että ensin reippaana ja palvelualttiina tehdään ja sen jälkeen vasta kysellään vaivihkaa miten on. Sekin varmaan lähinnä siksi, että työnantaja voi sitten lisätä useammin toistuvat ylimääräiset hommat laskutettavien (ei tietenkään siivoojalle korvattavien!) joukkoon.


    • kättäpidempäävartta

      Lattiakuivaimella ja rikkalapiolla lähtee oksennus. Tyhjennät rikkalapion wessanpönttöön ja huuhtelet juoksevalla vedellä työvälineet.
      Teet sitten vielä paremman pesun oksennuskohtaan ja
      muistat pestä työvälineeet .
      Tässä työvaiheessa ei kannata haistella ;)

      • vinkki_hyvä

        Hyvä vinkki.
        Olin sairaalassa joskus hoitoapulaisena, eli työnkuvaan kuului osaston siivous (sekä jotain muuta). Siellä muuten oli tyyppi, jonka ei tarvinnut siivoustyönjohtajan luvalla siivota eritteitä. Oli muuten aika kumma juttu. Mutta niin oli koko siivoustyönjohtajien touhu muutenkin.

        Ja joku tuosta toimistosiivouksesta. No, kyllä siellä pitää kaikki sotkut siivota. Iltasiivouksessa se onkin parasta sitten, kun on jotain tapahtunut päivän aikana, ja illalla se jotain onkin sitten jo kuivahtanut ja jämähtänyt pintoihin kiinni. Onneksi ei sattunut sentään kukaan oksentamaan vaikka muuten jotain nesteitä olikin kaatunut kokolattiamatolle.


    • miäki

      Siivoojan työ on juuri sitä, että siivoaa, mitä on siivottava. Oksennukset ja kaikki.

    • jökljasfj

      Mikä ongelma on oksennuksen siivoamisessa? Ei ymmärrä....

      Veren siivoamisen vielä ymmärtäisin että voisi tuntua jostakin henkilöstä vaikealta.

      • kenttätyö

        ? Jos sielu ei rikkoutumatta kestä siivota ihmisestä peräisin olevia, on tarpeetonta kiikkua ainakaan tiheämmin asutulla, alalla. koteihinsa kuolleiden jäljet, väkivaltajutut, ym. ja ihan tapaturmajäljet. Palokeikat, jne kuuluu kuvioihin joskus- jopa syrjemmilläkin alueilla. Nämä ikävät siivotaan juuri ihmisten takia. Jotka tiloja käyttävät... Tietysti hyvin ikävälle keikalle tilannekuva on hyvä ensin saada, esim. että on turvallista mennä. Ja suojautuminen on paitsi muiden, myös ihan oma asia, ja terävien varomiset, ym.


    • vähintäin

      Toimistossa oksennuksen siivoaa se kuka oksensi, tietenkin.
      Miksi ihmeessä aikuisen ihmisen oksennuksen pitäisi siivoojan mennä siivoamaan, jos se ei kuulu hänen toimeenkuvaansa.

      Toimistossa oksennetaan sen verran harvoin, ei sitä ole edes lainetettu siivoojan työohjeisiin.
      Metrosiivouksessa on oksennus tavallista ja siksi sen siivous erikseen mainitaan työohjeissa.

      • hoit-su

        Siis. että jos toimistossa joku oksentaa ja pakenee paikalta, niin oksennusta ei tarvitse kenenkään siivota. Ootte kyllä hauskoja☺muuten tuolla toisessa viestissä tuo lattiakuivain ja rikkalapio oksennuksen siivoamiseen on ihan toimiva vinkki. Olen aikoinaan sairaalassa käyttänyt rikkalapiota oksennuksen lappamiseen ämpäriin. Oli mummo oksentanut sängyn laidan yli lattialle.


      • Siivoooja

        No siinähän sitten selittelee ensin asiakkaalle ja sen jälkeen työnantajalle, kun on laittanut joko jollain toimistolla käyneen asiakkaan tai vatsatautisen työntekijän itse siivoamaan oksennuksensa. Kyllä, jotkut siivoavat oma-aloitteisesti omat jälkensä itse, niin minäkin tekisin. Mutta jos näin ei käy ja ajaudutaan ihmettelemään kenen homma se sitten on, niin heikoilla on siivooja joka määrätietoisesti hommasta kieltäytyy, vaikka sopimuksessa ei erikseen mainita, että sen siivoaminen EI tehtäviin kuulu.


      • lusikkasoppaan

        No kun se oksennuksen siivoaminen nimen omaan kuuluu siivoojan toimenkuvaan. Ja ei taida toimiston henkilökunnalla olla sopivia aineitakaan oksennuksen siivoamiseen, toki voi enimmät pyyhkiä pois (ja niin varmasti useimmat tekevätkin) mutta siivooja voi pyyhkiä pinnat sitten desinfioivalla pesuaineella. Minä en ole koskaan kuullut sellaisesta työsopimuksesta jossa mainitaan että "oksennuksen siivoaminen ei kuulu siivoojalle".


      • työterveenäpitää
        lusikkasoppaan kirjoitti:

        No kun se oksennuksen siivoaminen nimen omaan kuuluu siivoojan toimenkuvaan. Ja ei taida toimiston henkilökunnalla olla sopivia aineitakaan oksennuksen siivoamiseen, toki voi enimmät pyyhkiä pois (ja niin varmasti useimmat tekevätkin) mutta siivooja voi pyyhkiä pinnat sitten desinfioivalla pesuaineella. Minä en ole koskaan kuullut sellaisesta työsopimuksesta jossa mainitaan että "oksennuksen siivoaminen ei kuulu siivoojalle".

        Kyllä se kuuluu siivoojan toimenkuvaan, mutta se pitää olla moraalisesti spesialiteettinen työ, josta pitää maksaa erillinen korvaus, ja korvauksen maksaa oksennuksen suorittanut toimiston henkilökunta, ? työsopimus ei yleensä kata kaikkea ja siivoojalla on riittävästi muitakin työsuorituksia.


      • niin_tai_näin

        No, riippuu toimistosta ja henkilöstä joka oksentaa tai jotain muuta tapahtuu. Jos siivooja on päivällä töissä, hänet varmaankin kutsutaan paikalle siivomaan oli se sitten mitä tahansa mitä meni lattialle tai pöydälle tai .... Jos siivooja tulee vasta illalla, niin yleensä kyllä taitaa olla niin, että annetaan olla paikallaan ja siivooja siivoaa sitten illalla miten kuten osaa ja pystyy.
        Yleensä kyllä jos toimistossa tai duunissa joku oksentaa, se on sen merkki, että on kipeä. Ei silloin jäädä siivoamaan vaan lähdetään kotiin.


      • ei_voi_urputtaa
        työterveenäpitää kirjoitti:

        Kyllä se kuuluu siivoojan toimenkuvaan, mutta se pitää olla moraalisesti spesialiteettinen työ, josta pitää maksaa erillinen korvaus, ja korvauksen maksaa oksennuksen suorittanut toimiston henkilökunta, ? työsopimus ei yleensä kata kaikkea ja siivoojalla on riittävästi muitakin työsuorituksia.

        Rupeepa urputtamaan jos tuollaista tapahtuu, niin melko varmasti työsuhde päättyi siihen. Ensinnäkin siitä nostaa haloon sen toimiston oma väki, ja jos olet jonkin siivousfirman työntekijä, niin heti tulee potkut, jos toimiston väki urputtaa.
        Kokemusta on Elisalta. Olin siellä aikoinaan siivoamassa toisen siivoojan parina. Silloin oli vielä niitä telefoonisantroja, eli jotain puhelunvälitystyötä tekivät Elisan tiloissa, iso joukko. No, siellä oli jollakulla paha päivä ja rahatkin sivumennen kuultuna vähissä. No, kun ei saanut itselleen sitä mitä halusi, niin puuttui sitten siivoojaan eli minuun. Olin nimittäin vain odottanut toimettomana hetken siivoojapariani, kun hän teki jotain, niin tuo santra otti ja sanoi jotain ja sitten se meni oman esimiehensä luo hankkimaan minulle potkuja. Ihan tuosta vaan. Ei mitään syytä minun tekemisissäni, mutta kun eukkoa otti niin paljon nuppiin ne omat ongelmansa, niin johonkin se piti purkaa. Kuului sille joku sen työtovereista huutavan, että anna olla, mutta mitäs se vaan paineli sinne esimiehensä luo. Ja mun työsuhde loppui siihen.


    • OrjuusKunniaan

      Itse olette hommanne valinneet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1806
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe