Raamattu on niinkuin luetaan?

onkokirjaimelli

Olen huomannut ettei Raamattua tule tulkita kirjaimellisesti ainakaan joka kohdassa. Esim. "Siksi sanon teille selvästi, että kukaan, joka puhuu Jumalan Hengen valtaamana, ei voi sanoa: "Jeesus on kirottu." Kukaan ei myöskään voi sanoa: "Jeesus on Herra", muuten kuin Pyhän Hengen vaikutuksesta." (1. Kor. 12:3)
Voihan sitä ihminen huvikseen sanoa mitä vaan. Joten ei tätä voi kirjaimellisesti ottaa.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mättäänpäällävarvistelle

      Ns. ylipapit ja kirjanoppineet, säveltävät Raamatun pohjalta monenlaista uskottavaa ja nimenomaan luovat synnintyntoa kanssaihmisilleen -tämä näiltä köypi oikei mättähän päältä soimaavat.

    • Olen samaa mieltä siitä, ettei Raamattua tule tulkita aina kirjaimellisesti. "Jeesus on kyrios" oli varhaiskristillinen uskontunnustus. Roomassa ajateltiin, että keisari on kyrios. Kristittyjä pidettiin epäluotettavina, kun tunnustivat Jeesuksen Herraksi keisarin sijaan. Monet menettivät henkensä vainoissa, kun eivät suostuneet kiroamaan Jeesusta ja uhraamaan keisarin suojelushengelle. Paavali ilmeisesti kirjoittaa karismaattisesta toiminnasta (Jumalan Hengen valtaamana puhuminen). Voin sanoa sanat "Jeesus on kirottu" vaikka puhuessani tämän kohdan tulkinnasta, mutta en tarkoita niillä silloin sitä, että ajattelisin faktisesti asiaa siten. Samoin vaikka ateistiteologi voisi luennoida varhaiskristillisestä uskonnollisuudesta ja sanoa "Jeesus on Herra" ilman vakaumusta. Intentio ratkaisee, ei ainoastaan lausutut sanat.

      • jeesuskoherraan

        Ja sitä "intentiota",eli tarkoitustahan voidaan hyvin helposti tiedostamisten kautta muunnella millaiseksi vain. Näyttelijät ja poliitikot,kuten myös uskonnolliset henkilöt tekevät sitä alvariinsa,psykopatiaa on monenmuotoista. On toki olemassa myös vilpitöntä toiveajattelua,mutta sinä päivänä,kun "uskovainen" ex-mieheni piti leipäveistä kurkullani ja käski minun kumartaa itseään Jeesuksen sijaan,tajusin jotakin aika olennaista ihmisyydestä...erityisesti uskovaisten ihmisyydestä Uskonnot on kiellettävä!


    • vilkkilänkissat

      Taikausko jo itsessään on vaarallinen asia. Kun taikauskosta tehdään virallinen ja ylimmäinen tapa elää ja toimia, siinä veri roiskuu ja piina raiskaa ihmistä. Uskonto, ja uskominen johonkin näkymättömään olentoon, on tuhoisaa psyykkistä ongelmakenttää. Uskonnot ja jumalat tekee ihmisestä riippuvaisen. Järkevä ihminen tietää, että elämän täytyy perustua siihen mitä näkee ja kokee. Se on aitoa elämää. Järjellä ajateltuna, emme esimerkiksi osaa emmekä voi sanoa, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen. Toiset hyväksyy tämän faktana, mutta toiset USKOVAT ikivanhan tekstin perusteella, että tapahtuu ylösnousemus tai jokin muu tapahtuma, riippuen käännöksestä tai uskontomuodosta. Kun tiedämme, että uskontojen, raamatun yms. paikkaansapitävyys riippuu siitä, miten muuttumattomana perimätieto on kulkenut sukupolvelta ja kansakunnalta toiselle, niin voimmeko uskoa tuosta noin vain, että raamatun sanoma on uniikki alkuperäinen 'jumalan sana'? Vai pelkkää useasti muokkaantunutta ja muokattua ihmisen omaa kehittämäänsä tapaa hallita ihmistä? Perimätieto, eli puheena ja kirjoituksina kulkenut tieto, on luonteeltaan huteraa. Sitä voi verrata esim. ala-asteelta tuttuun leikkiin 'Rikkinäinen puhelin'. Jos joku tiedä, sitä leikkiä, niin luokassa ensimmäinen oppilas kuiskasi ennaltasovitun asian takana istuvalle oppilaalle, ja tämä jatkoi sitä hänen takanaan olevalle, kunnes päädyttiin viimeiseen oppilaaseen joka sanoi viestin ääneen. Yleensä viesti oli muuttunut, koska joko se kuultiin väärin, ymmärrettiin väärin tai muutettiin tahallaan. Perimätieto on luonnollisesti kokenut saman. Tämän vuoksi raamatun sanoma on uskonnollisesta näkökulmasta epävarma. Tieteellisestä näkökulmasta raamattu on 'dokumentti taikauskon vaikutuksesta ihmiseen'.

      Jengillä on koodinsa, lahkolla sääntönsä, työpaikalla lakinsa ja uskonnolla raamattu... kaikki ihmisen oman aivojensa tuotosta.

      • tieto.-

        >Perimätieto, eli puheena ja kirjoituksina kulkenut tieto, on luonteeltaan huteraa.<

        Mutta kun on tuorettakin verta saatavana kyseisestä asiasta.


      • Joutavaa_jorinaa

        Nimim. vilkkilänkissan kirjoitus on vaikeasti luettavaa; ilman kappalejakoa yhteen pötköön suollettua ripulia.
        Saipahan henkilö vähän tuulettaa pipiä päätään ! :)


    • Voihan sitä sanoa mitä tykkää, mutta ratkaisevaa on että tarkoittaako vai ei sanomaansa myös.

    • >>Mutta mitä hengellisiin lahjoihin tulee, niin en tahdo, veljet, pitää teitä niistä tietämättöminä. Te tiedätte, että kun olitte pakanoita, teitä vietiin mykkien epäjumalien luo, miten vain tahdottiin. Sentähden minä teen teille tiettäväksi, ettei kukaan, joka puhuu Jumalan Hengessä, sano: "Jeesus olkoon kirottu", ja ettei kukaan voi sanoa: "Jeesus olkoon Herra", paitsi Pyhässä Hengessä.<<

      Siis jos joku ikäänkuin hengellistä lahjaa vaikka profetian armolahjaa käyttäen sanoo: "Jeesus olkoon kirottu" niin hän ei puhu Jumalan Hengessä, jos hän sanoo "Jeesus olkoon Herra", niin hän puhuu Pyhässä Hengessä.
      Eli kyllä konteksti huomioiden tämäkin kohta Raamatussa on paikkansa pitävä ihan kirjaimellisestikin ymmärrettynä.

    • Ihmisviisastelua

      Eihän Raamattua tulkitakaan kirjaimellisesti missään seurakunnassa. Kaikilla kristillisillä(kin) yhteisöillä; lahkoilla ja kuppikunnilla on omat korostuksensa ja mausteensa. Monet ovatkin omintakeisine tulkintoineen hyvinkin kaukana Raamatusta, vaikka virallisesti pitävätkin sitä oppikirjanaan. Joillakin korostukset saavat jo epäinhimillisiä muotoja aiheuttaen pahojakin traumoja seurakuntalaisilleen.
      Hengellisiä kesäjuhlia on taas runsaasti tarjolla. On varaa valita mistä höysteistä ja mausteista tykkää...
      Ja kaikki ovat niitä ainoita oikeassa olevia - omasta mielestään !!! :)

    • Mossman

      Ei mitään kirjaa lueta kirjaimellisesti. Jokainen luo oman uskontonsa ja oman jumalansa mihin ulkoistaa moraalinsa ja kaipauksensa hyvään. Aamen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe