hylsy, 1 1/2 vuorokaudessa, analysoikaa

Liel

Hei!

Olen tavattoman herkkä, pahoillani ensimmäisestä hylsystäni, ensimmäisen käsikirjoitukseni jälkeen.

Lähetin käsikirjoitukseni saatteineen, vastaus tuli yhdestä (lähetin kahdekaan) todella nopeasti. Keskisuuresta, ehkä enemmän viihdekirjallisuutta painavasta, kustantamosta. (päättelin näin jälkikäteen).

Ei sovi kustannusohjelmaan. Miksi, kysyin takaisin.

Vastaus oli kutakuinkin tällainen: Teoksesi kieli on valtavan kaunista, hallitset kirjoittamisen (olen fm, suomenkieli sekä kirjallisuus). Kyseessä on enemmänkin korkeakirjallisuutta, jonka lukijaryhmä niin pieni, ettei kannata kustantaa. Aiheesi ei ole positiivinen (eipä niin). Meidän on tehtävä päätöksemme kaupallisista lähtökohdista (jotenkin näin) käsin. Kysyin, osaako hän sanoa, merkitseekö tämä hylkyä joka talosta. Ei ota kantaa toisten toimintaan (eipä tietenkään).
Kiitin lämpimästi talon nopeasta toiminnasta kohdallani, hän toivotto onnea matkaani.

Minä. Olen ollut niiiiin pahoillani. Haluaisiko joku teistä lohduttaa minua? Olen ensikertalainen. Nyt vain odotan hylsyä seitsemästä muusta paikasta, niinkö?

Oi, lohduttakaa :(

21

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tsemppiä

      Sinulle sanottiin, että kirjoitat hyvin, mutta tekstisi ei sovi kyseisen kustantamon ohjelmaan. Siihen ei kannata ruveta kuvittelemaan mitään muita merkityksiä. Odota rauhassa loput vastaukset, ja ala sillä välin kirjoittaa seuraavaa tekstiä.

      Hylsyt ovat arkipäivää. Itse sain kolmesta eri kässäristä yhteensä yksitoista hylsyä ennen ensimmäistä kustannuspäätöstä. Toinen romaanini sai hylsyn omassa kustantamossani. Kolmas sitten taas hyväksyttiin.

    • nimimerkkierkkimerkki2

      Kyllä hylsyjä tulee, eikä niitä kannata niin hirveästi miettiä. Yrittää jonnekin muualle kustantamolle, niin voi onnistua. Kannattaa myös alkaa kirjoittaa seuraavaa juttua.

      Itselle on hylsyjä tullut ainakin viisi, eikä vielä ole onnistunut mihinkään. Kieltämättä ensimmäiset hylsyt otti enemmän päähän kuin viimeisimmät.

    • nyyyyhh

      Minä sain hylsyjä joka paikasta, vaikka en mitään laittanutkaan 2000 - 2014.

    • liel

      Hei!

      Kiitän teitä kahta, asiallisesti vastannutta.
      Olo onkin jo paljon parempi, normaali. Minkäs teet, kun luonto on muovannut savestaan niin herkän, hylsy aiheutti minulle suorastaan fyysistä pahoinvointia :)

      Tämä palsta olisi todella hedelmällinen keskustelualusta, mikäli sävy ei olisi aika ajoin niin perin negatiivinen. Olen seuraillut keskusteluja täällä, ja ihmetellyt ihmispersoonaa, sellaista, joka tyydyttyy toisten lyttäämisestä. Mitä saat käteen, lyttääjä?

      Onneksi täällä on paljon heitä, sydämellisiä, ymmärtäviä yksilöitä, joiden tehtävänä on kannustaa, pyytää apua, neuvoa. Kiitos heille :)

      t. se mielensä kovasti pahoittanut

      • erkkimerkkif

        mene hiekkalaatikollesi marisemaan!


    • EiJaksaUskoa

      Noin nopea hylsy viittaa kyllä siihen, ettei tekstiä ole luettu...

    • Then-Now

      Taide on kärsivällisyyslaji. Monet suurteokset ovat syntyneet aikaan hylsytyksien jälkeen pitkällä aikavälillä. Siksi työ vaatii lukemattomia hiontakertoja. Mutta niinhän se aina taiteeseen kuuluu: kypsyminen, kehittäminen ja syventäminen.

      Ei modernin musiikin sinfonia synny helposti, ei tuottajia löydy heti. Kuvataiteiden tapoja en tunne, tuskin siellä sen erilaisempaa on.

      Aikansa kaikki vie.

      Kysymys kuuluukin: onko kiirusta?

      Keskittyisin tekstin makuuttamiseen ja uuden suunnitteluun. Sitten jossain vaiheessa voit alkaa kriittisesti tutkia hylsytetyn teoksesi dramaturgiaa. En tiedä onko mielekästä tällaisenaan lähettää muille kustantajille. Tekisin ensin ajatus- ja muokkailutyötä.

      • imimerkki

        Jos kustannustoimittajan ommentti on ollut noin positiivinen, kannattaa kässäri ilman muuta lähettää muualle - minkä aloittaja kertoo jo tehneensäkin. Ja jos toimittajan kommentti ei ole koskenut dramaturgian puutteita, en missään tapauksessa lähtisi sitä työstämään.


    • OneO

      Taidekirjallisuus, korkeakirjallisuus - miksi sitä nyt haluaa nimetäkin on omalla tavallaan hankala genre. Sen ostovoima on yleensä lähtökohtaisesti pienempi ja kilpailu vaatii korkeaa näkemystä kielestä, rakenteesta, henkilöhahmottamisesta sekä teemasta. Mutta jokainen kirjoittanee sitä, mikä itseään erityisesti kiehtoo ja itseään inspiroivalla tavalla.

      Kirjan kirjoittaminen on oma juttunsa. Myyminen on toinen.

      Kustantaja tekee tietenkin kustannusarvion. Se voi olla realistinen tai ei, mutta sen mukaan he toimivat. Ehkä samaa käsikirjoitusta kannattaa lähetellä muillekin kustantajille, mutta mielellään edellisen kommentoijan mukaan tehdä sille jotakin. Mutta tiedätkö mitä pitäisi tehdä - se on suuri kysymys ja kenties hankala vastata.

      Montako kertaa olet käsikirjoitustasi muokannut, miten kauan sen kanssa painiskellut töitä? Ehkä sekin vaikuttaa tai sitten ei vaikuta. Nämä eivät ole yksioikoisia asioita.

      Sait plussapalautetta, mutta hylsyn. Eli tavallaan hyviä juttuja ja kurjia juttuja.

      Nopea lukeminen saattaa viitata siihen, että käsikirjoitusta ei ole tarkkaan luettu, vaan ehkä alkua ja sitten selaten. Mutta niin se toimii. Nenänsä mukaan kustannustoimittajat tekevät työtään. Millaista kirjallista palautetta sait? Vai oliko se tämä kaikki tässä, mitä kerroit?

      • Crossbody

        Hyviä näkemyksiä. Vertaistuki toimii palstalla ainakin tässä ketjussa.


    • liel

      Hei, jälleen

      Kiitos hienosta palautteesta. Kerron vähän tarkemmin teille:

      Lähetin työni: syvää, eksistentiaalista pohdintaa, supranormaalin tilan olemassaolon kyselyä lapsensa menettäneeltä äidiltä jne.

      Lähetin työni kahdeksaan paikkaan, joista kahdesta on nyt tullut hylsy. Toisesta todella pian, toisesta vajaan viikon päästä. Ystävällinen sävy kumpaisessakin.

      Toiseen paikkaan, eli ensimmäiseen, soitin heti s-postin saatuani ja pyysin suullista palautetta käsikirjoituksestani. Vastaus on yllä mainittu: Kieli valtavan kaunista, hallitsen kielellitset seikat, mutta. Kustannustoimittaja mainitsi kirjoitukseni olevan luonteeltaan enemmänkin korkeakirjallisuutta, jolla pienet lukijaryhmät. Heidän on tehtävä päätöksensä kaupallisuudesta käsin (anteeksi huono termi, en muista tietenkään sanatarkasti). Aikoi ilman muuta lukea jatkossa tekstejäni, jos heille vielä lähetän, sekä toivotti onnea matkaani. Oli erityisen miellyttävä siis.

      Toisesta, keskisuuresta, kustantamosta tuli vastaus alta viikossa. tyyliin : hyvä, nimeni, olen tutustunut kirjoitukseesi, mutta joudun toteamaan, ettei se sovi kustannusohjelmaan. Parhain terveisin, sekä kustantajan nimi. Olin myös tästä kohteliaasta viestistä tyytyväinen. Pyysin arviota, mikä mätti. En ole vielä saanut sitä. Ymmärrän, etten välttämättä saakaan.

      Työtäni voi toki hioa, mutta nyt ajattelen ensiksi odottaa loppuja vastauksia, lannistuneena, mutta myös toiveikkaana. Nyt, kun karmeasta ensipettymyksestäni olen selvinnyt. Tarvitsen levähdystauon, niin intensiivisesti tein tätä työtä.

      ps. Myös toinen kielteinen päätös satutti, muttei niin paljon kuin ensimmäinen. Ennen muuta olen tyytyväinen kahden kustantamon nopeasta toiminnasta kohdallani.

      Jatketaanko keskustelua :)

    • mainitakkotaimikko

      J.K. Rowling sai hylsyt oliko nyt 12 kustantamosta eikä kukaan halunnut kustantaa 1. Harry Potteria... Mikä ironia :P
      Ei kannata lannistua. yleensä parhaita ei vaan osata tunnistaa ajoissa, ennen kuin joku pienempi ja mitättömän oloinen kustantamo julkaisee teoksen, joka revitään käsistä...

    • PesukarhuPurkissa

      Tuli sellainen mieleen, että muilla kielillä olisi huomattavasti suuremmat markkinat. Esim. saksaksi kääntäminen, sillä sitä kieltä puhuu yli 100 miljoonaa lukijaa.

      Jos olisi joskus mahdollisuus ottaa yhteyttä kääntäjään tai muuten kielen osaavaan (on opiskelijoitakin joilta voi löytyä aikaa) sitä kautta voisi avautua uusi mahdollisuus.
      Tuon Rowlingin jutun olen myös lukenut, häntä ei kukaan ottanut aluksi todesta.

      Todella nopeasti sait ne kaksi vastausta, minulta meni aikoinaan jopa 9kk että tuli vastaus = hylsy.

      • Vanmjäs

        Minusta on hiukan vääristynyttä, että kaikkia hylsyn saaneita lohdutetaan muistuttamalla että myös Rowlingilla oli alkuvaikeutensa. Ei kukaan meistä sataprosenttisesti usko, että tällä palstalla pyörisi kaiken aikaa hylsyn saaneita reppanoita joilla on kaikilla työn alla idea, joka on vähintäänkin yhtä nerokas kuin Harry Potter, ja joka vain pitäisi tuputtaa pakolla kustantamoille. Toivoa onnenpotkua.


      • hylsytetty
        Vanmjäs kirjoitti:

        Minusta on hiukan vääristynyttä, että kaikkia hylsyn saaneita lohdutetaan muistuttamalla että myös Rowlingilla oli alkuvaikeutensa. Ei kukaan meistä sataprosenttisesti usko, että tällä palstalla pyörisi kaiken aikaa hylsyn saaneita reppanoita joilla on kaikilla työn alla idea, joka on vähintäänkin yhtä nerokas kuin Harry Potter, ja joka vain pitäisi tuputtaa pakolla kustantamoille. Toivoa onnenpotkua.

        Olen samaa mieltä, en kaipaa sellaista lohdutusta, että olen vain väärin ymmärretty nero ;) Haluan kyllä kuulla, miksei tekstiäni oteta kustannusohjelmaan, mutta ymmärrän, ettei siihen ole kustantamoilla aikaa.


    • liel

      Hei,

      Ei hylsyn sanut ole reppana, ja tosia-asia on, että palstalla kaiketi pyörii oikeutetusti mielensä pahoittaneita, joiden kirjalliset kyvyt ja tarinankerrontaito riittäisivät, mutta onni/tuuri ei ole myötä. Minusta lohdutus on aina paikallaan, maahan painaminen ei.

      Myötäeläminen on aina hyvästä. Ainakin minä olen ollut todella ilahtunut saamastani lämpimästä kannustamisesta, myös järkevästä kritiikistä, neuvoista, lisäkysymyksistä..

      Kirjoittaminen on todella mielenkiintoinen teema!

    • koettuon

      Syitä hylkyyn on monia. Tässä muutamia:

      - Kirjoitus ei ole niin hyvä, kuin omaan tekstiinsä rakastunut kirjoittaja luulee.
      - Kirjoitus on hyvä, mutta hyvää materiaalia pukkaa kustantamoon enemmän kuin on mahdollista julkaista, joten hyvätkin päätyvät hylkäykseen.
      - Kirjoitus on hyvä, mutta ei kaupallinen. Kustantamon päätarkoitus on kuitenkin tehdä bisnestä, ei harjoitaa hyväntekeväisyyttä. Hyviäkään kirjoituksia ei oteta vastaan, jos niille ei nähdä riittäviä markkinoita.
      -Kustantamon koelukija on idiootti, joka ei tunnista tulevaa bestselleriä.

      Siinä vaiheessa, kun aletaan oikeita kustannussopimuksia havittelemaan, kannattaa olla viimeisen päälle realisti. Kilpailu on kovaa, ja paksu nahka ottaa hylkyjä vastaan on paras kasvattaa. Tottakai se sattuu, kun sydänverellä kirjoitettu ja omasta sielusta synnytetty teos arvotetaan hylätyksi. Tosiasia vain kuitenkin on, että ellet ole superjulkkis jonka tuotokset myydään tunnetulla nimellä oli sisältö mitä tahansa tai kustantamon omistajan tai pääjohtajan lähisukulainen tai ystävä, jota autetaan säälistä uran alkuun, on hylkyjä varmasti luvassa paljon, ennen kuin tärppää, jos tärppää milloinkaan.
      Normaali kuvio menee näin: Kymmenennen hylyn jälkeen kirjailija kirjoittaa koko tekstin uudelleen pari, kolme, neljä ,kuusi, kymmenen kertaa joka kerta korjaten ja parantaen ja sitten jos oikein hyvin käy, viimein saa teoksensa julkaistuksi.
      Suurin osa ei kuitenkaan koskaan.
      Se on vaan tosiasia.

    • jhge

      Sen perusteella mitä aloittaja on kertonut, vaikuttaa siltä, että ehkä käsikirjoitus on liian kieli- ja tunnelmapainotteista kustantamoille. Teoksella ei olisi välttämättä kaupallista potentiaalia. (Ja niinhän sinulle oltiin kai sanottukin jo) Kuvauksesi perusteella käsikirjoituksesi on päähenkilön (ahdistunutta) mielensisäistä pohdintaa lyyrisesti kuvattuna vakavasta (ahdistavasta) aiheesta. Kuulostaa hyvin melankoliselta.

      En tiedä onko käsikirjoituksessasi selkeää juonta ja tarinaa. (Niiden olemassaolohan ei sulje pois kaunista kieltä) Luulen, että Suomessa on pula tarinallisista romaaneista. Eli jos selkeää draamaa ja tarinallisuutta ei löydy, ei pelkkä kielellä maalailu riitä. Lisäksi nyt on edelleen lama, ja yleensä tällaisina aikoina ihmiset haluavat kirjojen avulla saada väriä ja valoa elämään. Nousukauden aikana puolestaan melankolia myy paremmin.

      • Crossbody

        Kirja-ala ei ole tuolla tavoin suhdanneherkkä.


    • aspera

      Etenkin jos aihe on kovin henkilökohtainen, riipaisee tekstin hylkääminen kuin lapsen heitteillejättö. Itse sain Karistolta hylyn noin kuukausi kässärin lähettämisen jälkeen. Kirjallisuutta opiskelleet tai harrastavat tuttavani ovat tykänneet kässäristä, sanoneet, että teksti kosketti vielä pitkään sen lukemisen jälkeenkin Joo, tiedän: kukaties halusivat olla vain kohteliaita (olen itsekin FM, suomen kieli ja kirjallisuus). Lohdutan itseäni sillä, että kustantamoihin tulvii hiottujakin kässäreitä;. Hylkykirjeitä olen repinyt auki aiemminkin, mutta nyt olin höylännyt kässäriä vuosia.... Ehkä kirjoitan seuraavaksi dekkarin, kun en haluaisi äänestäni luopua ja toivoisin jokusen muunkin kuulevan sen muodossa tai toisessa. Jaksamista kaikille, joiden kässärin kopiokirje heitti roskiin huutaen "Et kelpaa, et osaa!"

    • Crossbody

      Kannattaa luettaa tekstejään ammattilukijoilla (monikot!) ennen kuin lähettää niitä kustantamoihin. Tämä usein kuultu neuvo jää ilmeisesti useimmilta käsikirjoituksen lähettäjiltä noudattamatta. Oma tai kavereiden ja tuttavien mielipide teksteistä voi johtaa harhateille, jos jonakin päivänä aikoo kirjoittaa isommille lukijajoukoille. Harvoin löytyy tekstiä, jossa ei olisi mitään hyvää, mutta valmiuksia pitäisi olla kaikilla osa-alueilla ja lisäksi taito nähdä teksti ulkopuolisen näkökulmasta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe