Miksi aina

kjkkj

sanotaan, että Aspergerissa ja ADHD:ssa on paljon samoja piirteitä? Olen kyllä jokseenkin eri mieltä, minusta ne ovat kuin yö ja päivä:

Asperger:

-introvertti
-rauhallinen
-keskittyy yksityiskohtaisesti, usein jopa jumiutuvasti
-rakastaa rutiineita ja sitä, että asiat toistuvat samanlaisina

ADHD:

-ekstrovertti
-ylivilkas
-keskittymisvaikeuksia, sählää paljon
-ei kestä rutiineita, kaipaa jatkuvasti muutoksia ja vaihtelua

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LV-91

      Olen täysin samaa mieltä. Eniten minua ihmetyttää, miten jotkut lääkärit voivatkin olla niin ammattitaidottomia, että diagnosoivat samalle henkilölle sekä AS:n että ADHD:n "saman vahvuisina" osaamatta määritellä, kumpi on ensisijainen diagnoosi. Pätevä diagnoosin tekijä osaa kyllä erottaa toisistaan nämä kaksi täysin erilaista häiriötä.

    • Eat.flowers-and-dust

      jahas.

      Noin kokemuksesta ja mitä olen lukenut, päällepäin asiaa hankala arvioida. Itellä on jonkin asteinen aspi, mutta en ole viitsinyt diagnisoid sitä. Aivan turhan, korkeintaan saisi jotain polttimon sekoittavia pillereitä, sitten kai sitä oikeasti olisi jo hullu :D

      Mutta kumpikin, adhd tahi aspi on mun mielestä lähinnä luonteenpiirteitä. Eroja ilmenemisessä toki on, mutta perusihminen niitten takana, on ihan tavallinen ihminen. OK. Adhd on silmämääräisesti helpompi havaita, sitä voi helpommin näytelläkin. Aspi taas on sellainen, sen omaava ihminen voi näytellä ulospäinsuuntautunutta jne ihmistä ulospäin, mutta vain rajallisesti. Adhd on sellianen, kuin on aina.

      Mä olen erittäin syrjäänvetäytyväinen. Mutta medialalla ollut yli 30 vuotta, esiintynyt, pitänyt puheita, semimnaareissakin ollut. Vilkas ja puhelias. Äärettömän harva ihminen tietää, mitä helvettiä se on ollut. mä on otan kliseen esiin. Juice Leskinen. Kirjailija, muusikko, piisintekijä, armoitettu lavapersoona. Ulospäin, kundilla diagnisoitu aspi. Se kai menee jotenkin toi esiintyminen ja sellainen jotenkin paniikkirajan yli, tai jotain. Ja sitten vedetään täysillä jotain roolia, mikä on itsensä peittmistä. Monet taiteilijat ja luovantyön tekijät ovaat just todellisuudessa ujoja ja pidättyviä, niitä löytyy kaikilta taiteen aloilta.

      Noin normielämässä ongelma on havaittavissa selkeämmin. Ylivauhdikaat ja adhd ihmiset tulevat naapuristoon nopeasti tutuiksi. Jokin sisäänvetäytyneeseen aspiin tutustuminen kestää vuosia.

      Mun mielest diagnisointtiin liittyvissä ongelmissa suurin syy on nimenomaan se, se ei näy aina päällepäin. Mainiten, ei näy adhd.kaan. Mulla kaveri, yli viiskymppinen, kuin itsekin, sai nyt vata diagnoosin adhd.stä. Sitä ei ikinä ollut kunnolla tutkittu, milloin masisl''kkeitä, milloin spidiä, milloin mitäkin. Keski vuoskymmenett, ennekuin sattui lekuri vastaan, joka hokas asian. Mulla ei tätä mun ominaisuutta ole hokannut ykskään lekuri, vaikka muutaman kerran käynytkin narisemassa. Noh, jos narina ois menyt läpi, pillereitä. Mutta kun olen tolasissa tilaisuuksissa jotenkin ylikierroksilla., puhelias, sanavalmis, terävä, kukaan ei niinkuin kuuntele, mitä kerron.

      Mutta siis aloitukseen. Päällepäin ilmenevistä piiryeistä ei voi diagnoosia tehdä. Vaatii lähinnä potilaan keromusten käsittelyä ja pitemän hoitosuhteen, kuin se muutama kymmenen minuuttia terkkarissa, itä julkiselle varaa rahaa hullujen hoitamisen on budjetoituna :D

    • Finnishman

      Jos asiat kerran ovat niin mustavalkoisia ja yksinkertaisia (assit ovat aina rauhallisia ja addit vauhdikkaita), niin mihin sitten tarvitaan niin pitkiä ja laaja-alaisia tutkimuksia? Käsittääkseni mitään diagnoosia ei saa ihan siltä seisomalta.

    • Faktatietoa

      Aspergerin diagnostisissa kriteereissä ei mainita mitään vilkkaudesta/rauhallisuudesta. Sen sijaan ADHD:hen kuuluu olennaisena osana hyperaktiivisuus eli ylivilkkaus. Ilman sitä on "vain" ADD. Eli Assikin voi olla persoonaltaan vilkas, mutta ei YLIvilkas. Ovat eri asioita.

    • rerererere

      ADHD-tytöt on erilaisia kuin -pojat:

      - antavat kiltin ja ujon vaikutelman
      - alivilkkaus
      - keskittymisongelmat
      - itseään kiinnostaviin asioihin keskittyy

    • Aspergerinfo

      Kuulkaas nyt. MIE kävin juuri äskettäin Tanin kanssa aiheesta pikku "depatin", ja hänkin Aspergerinfon ohella oli sitä mieltä, ettei samalla persoonalla/yksilöllä/henkilöllä voi yksinkertaisesti vain olla samanaikaisesti ADHDta jos on annettu Asperger diagnoosiksi, mikä kuuluu autisminkirjoon.

      ELI

      Ammattilaiset tietävät näistä, joten turha jatkaa täällä ja sekoittaa ihmisiä.
      Ylivilkkaushäiriödiagnosoitu EI VOI OLLA SAMANAIKAISESTI AUTISTI.

      Kyllä on ihmisillä halvat huvit tulla tänne puhumaan en sano mitä.

    • Elikkä

      ovatko tupladiagnoosin saaneet siis diagnosoitu väärin perustein ja ovat todellisuudessa "vain" asseja tai "vain" addeja?

    • Elikkänäin

      Elikkä tyyppi on ilmeisesti assi?

    • elikkäinen

      Yksi diagnoosi on aina päädiagnoosi. Muista diagnooseista voi toki olla piirteitä. Päädiagnoosiin pohjataan asiakkaan pääasiallisin hoito.

    • Näin

      Tosin joskus voi kestää pitkäänkin ennen kuin osataan sanoa, mikä on ensisijainen diagnoosi. ADHD nimittäin peittää usein assipiirteitä enemmän tai vähemmän.

    • noin

      Riippuu lääkärin ammattitaidosta.

    • yksimielipidevain

      Niin, ehkä sovitun systeemin mukaan ei voi olla sitä tai tätä, mutta todellisuudessa voi olla melkein mitä vain, koska ihmisten variantit ovat aika loputtomat.

    • syntymäsokea

      Ei lekuri kestään tee aspergeria, adhd:tä, autistia tai mitään muutakaan. Nämä kaikki termit on luokittelua. Saadaan kikille kaheleille omat pillerinsä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1957
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1692
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1609
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe