Ammattikouluista tehokkaampia

ysi_kasi

Monet pitävät ammattikoululaisia tyhminä ja laiskoina. Asia ei varmastikkaan ole näin eikä kenelläkään saisi olla sellaisia mielipiteitä, sillä ammattikoululaisten työt ovat usein paljon tärkeämpiä kuin akateemisesti koulutettujen tekemät työt. Amiksessa opiskelevia ei saisi todellakaan aliarvioida, sillä siitä ei todellisuudessa hyödy kukaan. Aliarviomista harrastaa kuitenkin yllättävän moni ihan yläasteen opettajista lähtien.

Mutta, miksi amiksia pidetään laiskoina? Ainakin yhtenä syynä pidän amikseen lähtevää vetelehtijä porukkaa, jotka eivät ole välittäneet paskaakaan opiskelusta peruskoulussa, eivätkä he tule välittämään siitä tulevaisuudessakaan. Ammattikoulun opettajien pitäisi tehdä heille selväksi, että tämä on vapaaehtoinen toisen asteen oppilaitos, jossa todella pitää opiskella ja tehdä töitä. Jos opiskelu ei joitain kiinnosta, häntä ei pitäisi koulussa katsella, vaan hänet pitäisi suoraan sanoen erottaa koulusta ja toivottaa hyvää jatkoa työelämään. Noh.. Ei tämäkään ole välttämättä hyvä ratkaisu, sillä heistä tulisi tulevaisuuden koulutksettomia sossunluukulla hyppääjiä, mutta jotenkin tämä ratkaistava, sillä kouluissa he ovat vain riesoja, jotka vievät motivaation koulunkäyntiin muilta kunnollisilta opiskelijoilta.

Toinen syy on se, että ammattikouluissa ei nykypäivänä tarvitse tehdä juuri mitään. Minulla on paljon kavereita ammattikouluissa, jotka pääsevät siellä todella helpolla. Päivät alkaa normaalisti noin kahdeksan ja yhdeksän välissä kun taas ne loppuu noin yhden aikaan (Löysin hyvän keskustelun tästä aiheesta http://keskustelu.suomi24.fi/t/13502153). Lisäksi jokatoinen perjantai tai tiistai ovat vapaapäiviä, vaikka ei olisi mitään juhlapäivää. Myös lomat ovat amiksessa pitempiä, kuin lukioissa ja yläasteella. Opettajien lomautusten aikaan ammattikoululaisilla on viikko, jolloin kenenkään ei tarvitse tulla kouluun. Tavallaan tämä on ymmärrettävää, koska ammattikoululla on valvomista tarvitsevia työkoneita, mutta lukioon tälläistä viikkoa ei voisi kuvitellakkaan.

Ammattikoulujen teorian opetus on todella yksinkertaisita ja kenenkään ei juuri tarvitse päätään vaivata testeihin valmistautumisella. Tosiasia on, että teoriaa ei siellä juuri tarvita ainakaan lukioon verrattuna, mutta onhan sekin oppilaitos. Järkevästä yleissivistyksestä (esim yhteiskuntaopin hallitsemisesta ja paremman englannin kielen taidoista) ei ole kenellekkään mitään harmia, päin vastoin. En kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien olisi pakko opiskella enemmän heille turhia aineita (esim monelle turhia ruotsia, uskontoa ja liian pitkälle vietyä matikkaa), vaan opiskelijat saisivat itse päättää, mitä lukuaineita opiskelisi, sen mukaan mitä ajattelevat tulevaisuudessa tarvitsevan.

Löysin vielä hyvän kommentin, jossa kerrotaan, kuinka helposti ammattikoulun pääsee lävitse: "Ammattikoulun pääsee läpi vaikka minkälainen apina, kunhan vain ei ihan liian pahasti perseile. Ei ne opettajat halua pahimpia luokallekaan jättää kun niitä joutuu kaitsemaan sitten kauemmin."

Ammattikouluista pitäisi siis muuttaa tehokkaampia ja sluibailijat piäisi potkaista sieltä helvettiin. Päivien pitäisi olla vähintään kuuden tunnin mittaisia (lähemmäksi oikean työelämän tuntimäärää). Lisäksi ei olisi pahitteeksi, jos oppilaille annettaisiin paremmat mahdollisuudet valita, mitä kursseja hän haluaa opiskella. Testesitä ja kokeista pitäisi muuttaa sellaisia, joihin pitäisi oikeasti harjoitella ja päntätä, jos haluaisi saada hyvän arvosanan, ja hyvän arvosanan saamiseen pitäisi saada opiskelijoita motivoitumaan. Amiksesta pitäisi muutta laitos, jonka opiskelijoista kenelläkään ei ole oikeutta puhua paskaa, että he olisiva laiskoja, jotka eivät tee töitä!

Ainakin lukiolaisten pitäisi muuttaa välittömästi asenteensa ammattikoululaisia kohtaan, sillä he ovat todellisuuudessa ihan samaa sakkia meidän lukiolaisten kanssa. Myös useat opettajat piävät ammattikoulun ja amk:n opiskelijoita tyhmempinä, koska he ovat itse käyneet yliopiston. Asenteet muuttuisivat helpommin, jos lukiot ja amikset alkaisivat tekemään yhteistyötä paljon enemmän ja entistä järkevämmin. Tämä pitäisi otaa huomioon uudistuvassa opetussuunnitelmassa.

Minusta myös lukio-opiskelussa olisi paljon parantamisen varaa ja lukiossa opiskellaan todella paljon hyödyttömiä asioita, mutta niistä en jaksa nyt kirjoittaa.

Kiitos jos jaksoit lukea ja kirjoita ihmeessä vastaus alapuolelle :))

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seitkytjotain

      Noniin. Pitkä teksti, veit sanat ja vielä pilkutkin suusta. Mikään ei ole muuttunut sitten 80-luvun, noin se oli jo silloin.
      Tuossa tuli monta yhteen sovittamatonta ongelmaa yhteiskunnasta esille.
      1. Jos vetelehtijäiden ei anneta oleilla amiksessa, he päätyy sossuluukulla hyppääjiksi
      2. opettajien ja lukiolaisten amis-arvostus on alamaissa, koska amiksen käynti tiedetään rennoksi
      3. jos amiksen tasoa nostetaan (yhteistyöllä lukion kanssa tai lisäämällä ammatillisia teoriaopetuksia), vetelehtijät jäävät luokalle tai lopettavat koulun joka tapauksessa

      Vaikka amiksen käyminen ei vaikuta kovin hyödylliselle näiden faktojen valossa, väitän että amiksen käyneet kiilaavat lopulta työnsaannissa ohi. Nyt kun on nimittäin sillä lailla, että lukion todistuksella ei pääse juuri kärrypojan työtä kummempiin hommiin. Korkeakoulu - ja yliopistotutkinnolla pääsee vain suhteilla oikeisiin alansa töihin. Suuri ellei jopa suurin osa ylemmän tason koulutuksesta tipahtaa hakemaan suorittavia töitä, jossa amiksen käyneet kiilaavat töiden saannissa reilusti ohi.
      Emme elä enää 60 - 80 luvun akateemista urasuomea, jossa pitkällä koullutuksella luodaan ura. Jäljellä on vain suorittavia töitä ja vanhempien työntekijöiden kunnan virkoja. Jälkimmäisten suhteen määriä supistetaan koko ajan, ja vähistä paikoista taistelee 10 vuotisia kokemusputkia omaavat maisterit.
      Joten, koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Amispapruilla se palkkatyö lopulta kuitataan. Muut korkealentotutkinnot pyörii kaupunkien työkokeiluissa ja konsulttifirmojen voi voi-kursseilla muotoilemassa ansioluetteloitaan. Josa siellä nyt vähän velttoa sakkia eksyy sekaan, niin tuskin he oikeissa töissä koeaikaa kauempaa saavat olla. Ei työnantajat ihan pöljiä ole, ja monissa paikoissa "sluibasiivilä" toimii myös niin ettei vakinaisteta vaan ketjutetaan, vuosi - kaksikin ensin. Ikävä juttu rehdeille, mutta palkka juoksee ja se kai lopulta tärkeintä.
      Amistutkinnot kunniaan!

      • lääkisjäbä

        Aika harhaista kuvitelmaa, väitätkö että lääkäritkin pääsee vain suhteilla töihin? LOL!


      • ihmistuntija
        lääkisjäbä kirjoitti:

        Aika harhaista kuvitelmaa, väitätkö että lääkäritkin pääsee vain suhteilla töihin? LOL!

        Et vaikuta lääkäriltä.


      • seitkytjotain
        lääkisjäbä kirjoitti:

        Aika harhaista kuvitelmaa, väitätkö että lääkäritkin pääsee vain suhteilla töihin? LOL!

        lääkärin työnsaantia ei voi verrata keskiverto kunnanviran täyttämiseen, koska heistä puolestaan pidetään keinotekoisesti pulaa, olematta kouluttamatta riittävästi, jotta palkkoihin saadaan kaasutettua tarpeeksi ilmaa. muutama vuosi se nähtiin kuinka lääkärit älähti koulutuspaikojen lisäämisestä ja sairaanhoitajien reseptinkirjoitusoikeuksista. Lääkäriliittojen, pääpuolueiden ja kabinettiporukan lobbausta ja sopimista. Eihän mikään täysin itsenäinen pienen maan hallinto päästäisi palkkakehitystä ryöstäytymään käsistä nykykäytännöllä. Mennään jo aiheesta sivuun, mutta

        älä sinä noin suuria pohdi, "lääkärisjäbä". Kyllä ne sinutkin laittaa jonkun amisraksamiehen apumieheksi kerrostalotyömaalle sekoittamaan betonia aikanaan kun tai jos valmistut. Katsos, ystäväiseni siellä, julkista sektoria karsitaan uuden hallituskauden myötä rankalla 10 miljardin käpälällä, ja se tulee erityisesti koskemaan julkista terveydenhuoltoa. Uusia virkoja ei enää perusteta, vanhoja virkoja pitää vanhat konkarit yli eläkeikänsä, ja yhteiskunnassa Jäljelle jäävät työpaikat on yhteiskunnassa vain välttämättömoiä, tuottavia, suorittavan työn juttuja. Sitten 2 vuotta työttömänä valkoinen bleiseri päällä pyörittyäsi työkkäri määrää sinut kokeilemaan jotain muuta alaa karenssin pakolla. ympyrä sulkeutuu ja joudut olemaan nöyrää miestä ammattimiehelle.


      • sfsfsfdsdf

        Onpas amiksilla taas kuvitelmat :DDD


    • Kauhia Wall of Text mutta jaksoin lukea loppuosan, joka mielestäni oli järkevintä koskaan kirjoitettua.

    • Faktaa_ei_fiktiota

      Olen ollut tekemisissä monen eri tason oppilaitoksessa opiskelevien ja opiskelleiden kanssa ja minulle on tullut asiasta oma näkemykseni. Havaintojeni mukaan koulutustason noustessa opiskelijoiden väliset erot pienenevät.

      Ammattiin opiskelevissa on mukana aivan huippuja ja toisaalta aivan jatkuvasti perässä vedettäviä, jotka eivät osaa tai ymmärrä mitään eivätkä edes aina halua oppiakaan.

      Ammattikorkeakouluissa sama ilmiö myös näkyy, mutta lievempänä. Yliopistoissa taas opiskelijoiden väliset erot ovat kaikkein pienimmät, ja esimerkiksi arvosanojen erot kertovat enemmän viitseliäisyydestä kuin kyvyistä.

      Karsinta, vaikka se Suomessa on hyvin lievää, näyttää tekevän tehtävänsä.

      • AmishOpe

        Komppaan. Ehkä vielä niin, että yliopistosta, olemattoman ohjauksen ja tuen ansiosta (pl. tutorien antamat baari/iskuvinkit) vähemmän omatoimiset ja rajoitetusti fiksut katoavat hyvin nopeasti. Jos ei kokonaan talosta ulos, niin ainakin pois näkyvistä, useimat mielenterveysavohoitoon.


      • Faktaa_ei_fiktiota
        AmishOpe kirjoitti:

        Komppaan. Ehkä vielä niin, että yliopistosta, olemattoman ohjauksen ja tuen ansiosta (pl. tutorien antamat baari/iskuvinkit) vähemmän omatoimiset ja rajoitetusti fiksut katoavat hyvin nopeasti. Jos ei kokonaan talosta ulos, niin ainakin pois näkyvistä, useimat mielenterveysavohoitoon.

        Akateemisen ihmisen pitää olla nykyisinkin mahdollisimman paljon itseohjautuva, mihin pitää oppia opintojen aikana. Menettelyyn ei silloin sovellu tolkuton ohjaus ja jatkuva kädestä taluttelu, mihin koululaiset ja lukiolaiset on valitettavasti opetettu vuosien mittaan.

        Lisäksi ne, jotka eivät yliopistoon ja sen tapoihin sovellu, menkööt opiskelemaan muualle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1545
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1233
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe