Kirjailijan ansiot

MitenLie

Lähetin romaanikäsikirjoituksen viiteen kustantamoon. Tavoitteenani ei niinkään ole tulla kirjailijaksi, vaan kehittää työttömänä edes jotain toimeentulon lähdettä

Nyt tuli sellainen asia mieleen, että tienaako tällä hommalla sittenkään edes tämän työttömän työmarkkinatuen verran, jos työ julkaistaan? Ajattelin, että jään pois (nöyryyttäväksi kokemastani) työttömyyskortistosta, jos kustannussopimusta tarjotaan, ja tiedossa on edes pariksi vuodeksi tämän 512 euroa/kk ylittävä summa.

Siis miten se on, tienaako kirjailijanalku keskimäärin edes tämän rajaksi asettamani summan? Jos ei tienaa, kuten pahoin pelkään, niin eipä se silloin taida kannattaa sopimusta tehdä.

30

206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mietisitä

      Suomalainen kirjailija tienaa kirjoillaan liiton tietojen muikana 2 135 euroa vuodessa!

    • ansio

      Tuskinpa tienaa työmarkkinatukea isompia summia, jollei satu käymään todella hyvä tuuri. Kirjailijan ansioista pääosa koostuu useimmiten esimerkiksi eri tahoilta tulleista apurahoista. Itse kirja harvemmin myy suuria, ja kustantamo maksaa rojaltit kerran tai kahdesti vuodessa, joten säännöllistä kuukausituloa kirjailijalla harvemmin on. Tämän ei ole tarkoitus lannistaa, mutta näin se maailma vain tahtoo pyöriä... Sinnillä eli apurahoja hakemalla, kolumneja kirjoittamalla ja esimerkiksi kirjoittajakursseja ohjaamalla voi kuitenkin hyvässä lykyssä kirjoittajakin itsensä joten kuten elättää.

    • oo00as

      hyvä, jos saat 512 e /kirja.

    • Ynnäilyä

      Ainakaan ansiosidonnaista päivärahaa ei menetä, vaikka saisi tekijänkorvauksia. Ne vain vähennetään päivärahasta tietyn ajan kuluessa per kuukausi. Eri liitoilla voi olla eri käytäntöjä. Kysy omaa tilannettasi Kelasta.

      Huom. Varaudu siihen, että sinulta ruvetaan työvoimatoimistossa kyselemään, oletko lainkaan työtön, jos olet kerran kirjoittanut kirjan. Itse jouduin aikanaan antamaan asiasta selvityksen. Kuultuaan kirjoittamisharrastuksestani ja mahdollisesta kustannussopimuksesta, oli työkkärin neuvojan ensimmäinen hätääntynyt kommentti, että "ehkä voisit sanoa kirjoittaneesi sen öisin". No niin en kuitenkaan sanonut. Annoin vaan selvityksen, jossa kerroin olleeni koko ajan työmarkkinoiden käytettävissä, vaikka olinkin kirjoittanut.

      Tilanteeni ymmärtämistä työkkärissä ehkä kaiken kaikkiaan helpotti, että olin jo freelance-toimittajana aikaisemmin saanut erilaisia normipalkasta poikkeavia tekijänkorvauksia ja palkkioita, ja ns. työsuhteideni erilaisuuteen oli totuttu. Samoin he ehkä helpommin uskoivat, etteivät omat kirjoittelut olleet estäneet mahdollisen työn vastaanottamista, kun olin koko ajan kirjoitellut juttuja lehtiin.

      Mitä tulee tuloihin, oma esikoiskirjani sai aikanaan todella loistavan vastaanoton ja se huomioitiin jopa valtakunnan mediassa. Myynti oli kustantajan mielestä todella hyvä eli 2600 kappaletta. Tekijänpalkkiota sain noin 7500 euroa miinus verot. Ensimmäiset 2000 euroa, kun luovutin alkusyksyllä kässärin, ja loput 5000 seuraavana kesänä, kun myynnit oli ynnätty. Jos tulo jaetaan esimerkiksi yhdelle vuodelle, tekivät ne kuukautta kohti reilut 600 euroa miinus verot.

      • MitenLie

        Jos näin on, niin enpä taida leikkiin ryhtyä. Taidan tehdä niin, että jos kustantaja ehdottaa sopimusta, eikä silti ole suuremmin työstäni innostunut, en tee sopimusta. Minua ei oikein kiinnosta tällainen ura, jossa tulot olisivat anottujen apurahojen varassa. Sehän on samanlaista, kuin tämä työttömänä oleminen.


      • ähhhhhhh
        MitenLie kirjoitti:

        Jos näin on, niin enpä taida leikkiin ryhtyä. Taidan tehdä niin, että jos kustantaja ehdottaa sopimusta, eikä silti ole suuremmin työstäni innostunut, en tee sopimusta. Minua ei oikein kiinnosta tällainen ura, jossa tulot olisivat anottujen apurahojen varassa. Sehän on samanlaista, kuin tämä työttömänä oleminen.

        Viestin pointti oli, että työttömyyspäivärahan voi säilyttää, vaikka julkaisisi kirjoja.


      • Säätiöity

        Onhan se eri asia kirjoittaa taidetta apurahoitettuna kuin olla työttömänä työnhakijana. Jos saat esimerkiksi 1-vuotisen työskentelyapurahan, keskityt kirjasi kirjoittamiseen kokopäiväisenä taiteilijana. Onhan se erilaista kuin olla työttömänä jo pelkästään mentaalisena kokemuksena.


      • 4-3_0

        > työkkärin neuvojan ensimmäinen hätääntynyt kommentti, että "ehkä voisit sanoa kirjoittaneesi sen öisin"

        Tuo kuvaa hyvin tätä Suomen byrokratiaa.
        Sitten kun isot firmat paikoilee veroja ulkomaiden paratiisisaarille, niin nostetaan kädet pystyy: ei voi mitään, ollaan myöhässä, vanhentunut, jne.
        Mutta kun työtön yrittää jotakin ja kertoo siitä avoimesti, niin heti otetaan kaikki irti mitä saadaan. :-(


    • sfsf

      Nykyään saa tienata sen 300 euron suojaosan, joka ei vaikuta korvaukseen. En tiedä miten sitten esim. ennakko katsottaisiin, yhden kuukauden tuloksi, vai laskennallisesti useamman.
      Itse ole myös työtön, mutta en lainkaan huolissani noista asioista. Enemmän olen huolissani siitä, saanko koskaan kustantajaa...Sen jälkeen työkkärijutut olisi vain positiivisia ongelmia.

      • sepäsepäse

        Minulla tekijänpalkkiot jaettiin seuraavan kahdentoista kuukauden tuloksi.


    • uggkgjggjk

      Kannattaa ruveta rikkaaksi bestseller-kirjailijaksi. Tosi tosi kaupallista tuotosta siis. Kirjaston kirjoja tutkimalla selviää millaiset kirjat ovat kuluneimpia ja luetuimpia.

    • ihkhhkk

      Ajattele kuinka työkkärin akat sitten ällistyvät kun ajelet tuliterällä Mersullasi seteleinesi.

      • Säätiöity

        No, on hyvin epätodennäköistä, että esikoiskirjailijan taideteos myy edes pienen Mersun verran...

        Onko tämä sitä kuuluisaa sarkasmia sitten, en tiedä miten se auttaa ketjun aloittajaa? Ei kai se en ole tarkoituskaan.

        Mutta keskittyisin taideteoksen hiomiseen. Aika näyttää, miten teoksesi otetaan vastaan ensin kustantamoissa, sitten kenties lukijoiden ja kirjallisen instituutin osalta.


    • PeterPan32

      Paljon se riippuu kirjasi myynnistä. Sitä ei kukaan pysty ennakoimaan. Mutta hyvin harva esikoisteos myy erityisen hyvin. Suhtautuisin kirjailijan uraan pitkällä aikavälillä, kuten taideammateissa yleensäkin, myynti tulee - jos on tullakseen - pitkällä ajalla, kun olet luonut kirjailijanimeä.

      Apurahat, palkinnot, stipendit, koulutusten pitämiset luovassa kirjoittamisessa voivat lisätä tienestiä. Ei nyt merkittävästi, mutta hieman kuitenkin.

      • MitenLie

        Joo, kyllä asia on näistä kommenteista selkiytynyt. Minähän lähetin käsikirjoituksen siinä toivossa, että se tuottaisi viimeinkin mahdollisuuden päästä pois työttömyyskortistosta. Näyttää selvältä, että näin ei tapahdu, vaikka kustannussopimus tulisi ja kirja saisi hyvän vastaanoton.

        On se muutenkin hieman surkuhupaisa tämä kirjailijan ammatti. Monien tunnettujenkin kodalla voi todeta, että parempi, kun eivät olisi sen menestysteoksen lisäksi muuta kirjoittaneet. Heikki Turunen lienee selkein esimerkki. Ne muut teokset vaikuttavat, niin hänen kuin monen muunkin kohdalla, jo rahastusyrityksiltä sen saavutetun kuuluisuuden vanavedessä. Väinö Linna oli niitä harvoja, joka ymmärsi lopettaa, kun laadukasta tekstiä ei enää syntynyt.

        Taisi Erno Paasilinna todeta, että pitää ensin elää sellainen elämä, että on mistä kirjoittaa. Monet kirjoittavista nykyihmisistä joutuvat ammattimaisiksi työttömiksi jo niin nuorina, että ne eletystä elämästä kumpuavat kiinnostavat kirjoittamisen aiheet sopivat yhteen teokseen. Sitten yritetään Jari Tervon tapaan elättää itsensä tuottamalla nokkelaa tekstiä tyhjänpäiväisistä asioista ja kyllähän sitä ammattitaidon hiouduttua myös tulee. Mutta suurempaa sanomaa tai kiinnostavuutta niissä ei yleensä enää ilmene.


    • kkggkgkgkg

      Mikset hankkiutuisi ensin julkkikseksi? Kustantamot julkaisevat mieluummin julkkiksen tuotoksia, tai julkkiksesta kertovia kirjoja, koska ne on jo mainostettu etukäteen. Siis tee ensin jokin mainostemppu, vaikka Youtube-video, jolle hankit vippaskonstilla miljoonan katsojaluvut. Sitten hankkiudut jonkin iltapäivälehden toimittajan kaveriksi. Pian lehti julkaisee lööpin "YouTube-sensaatio teki menestyskirjan!". Se lööppi poikii sinulle kustannussopimuksen. Sitten vaan etsit haamukirjailijan, joka kirjoittaa kirjasi jollet itse osaa. Lopuksi näyttävä mainoskampanja ja menestys on huikea.

    • dfafsfaffa

      Niin Sofi Oksanen teki kansanedustajamiehistä raiskaussyytteitä ja kohuja, että olisivat kokeilleen sen tussua, kun Sofi hankasi väkisin istumaan syliin.

    • Sallakat

      Kirjailijan ammatti ei liene ihan helpoin toteutettava. Paljon työtä ennen kuin pääsee julkaistuksi kirjailijaksi. Että vielä myisi kohtuullisesti ja pääsisi apurahaputkeen kiinni - vielä hankalampaa. Mutta kaiketi kirjailijan työ on kutsumusammatti, yhä vieläkin suurimmalle osalle taiteilijoita.

      Entä tietokirjan kirjoittaminen, tieteellisten esseiden tekeminen? Kolumnit?

    • ZooZooZoo

      AIna on mahdollista, että kirjasi onkin täysi osuma!

      Ja taloustilanteesi muuttuu.

      Mieti Riikka Pulkkista tai Anna-Leena Härköstä.

      • Violasti

        Kirjailijan työ on yrittelijän työtä. Riskin ottamista ja pitkälle tulevaisuuteen suuntautuvaa satsaamista. Voi olla, että sinusta tulee tunnettu taiteellasi tai jäät sivuun lukemattomien muiden teosten seurassa.

        Mutta taideammatti on elämäntapa-ammatti. Siinä ei ehkä ekana katso tuntitaksoja, kuukausituloja. Palkkio maksetaan toukokuussa. Apurahoitus on hyvä keino, mutta apurahojen saaminen ei ole helpointa. Jaettavaa on vähän, hyviä saajia runsaammin.


    • kormakana

      Jos vakituisen toimeentulon kehittäminen on tavoitteena, niin kirjailijan ammatti on huonoimpien vaihtoehtojen joukossa. Hanki mieluummin uusi ammatti, jossa on varma työllisyys.

      • MitenLie

        No, eikö tullut mieleen, että keksimääsi neuvoa on jo ehditty tosi äärirajoille testata, kun näinkin epätoivoisella tavalla, eli kirjoja kirjoittamalla yrittää toimeentuloa kehittää.


    • trepis

      Aloittaja, kannattaa yrittää, mikäli olet meikattuna hyvännäköinen kolmikymppinen nainen, jolla on lesboilukokemuksia ja yleistä vihamielisyyttä tavallisia ihmisiä kohtaan. Näillä eväillä on moni tyttö saanut kirjailijan uransa hyvään alkuun.

      Väinö Linnan tai Kalle Päätalon elämänkokemuksella, kirjoilla ja lärvillä saisi nykyään pakit useammalta kuin viideltä kustantajalta.

    • Tengu100

      Hei
      Itse olen juuri saanut kirjani myyntiin kolmen vuoden yrittämisen jälkeen. Itselleni oli tärkeintä vain saada kirja jaettavaksi sillä sen sisältö on jotakin jota toivoisin jokaisen kerran lukevan. Olen aina keikkunut köyhyysrajan ja varattomuuden välissä enkä usko kirjan tuovan siihen muutosta, mutta jos kiinnostaa niin haluaisin kuitenkin vihjata, että e-kirjassa ei ole itselle kuluja ja kirjailija saa noin 70% tuotosta. Loppu onkin sitten arvoitus:)https://play.google.com/store/books/details/Sami_Skog_Ensimm%C3%A4inen_maailma?id=jZPACQAAQBAJ
      tuolta saa ilmaisen näytteen

      • dddiiinnnggg

        Kustannustoimittajasta olisi kyllä ollut hyötyä, hyväkään tarina ei ole vetovoimainen, jos se sisältää huonoa kieltä ja köyhiä ilmaisuja. Teoksesta on varmasti sinulle itsellesi iloa, mutta tuon ilmaisen näytteen pohjalta ei kyllä varmaan hirvittävästi latauksia ole tulossa. Anteeksi, että olen näin suorasanainen, mutta niin se vain on.


      • 11ja10on21

        Tarina vaikuttaa kiinnostavalta ja erilaiselta!


      • Tengu100
        dddiiinnnggg kirjoitti:

        Kustannustoimittajasta olisi kyllä ollut hyötyä, hyväkään tarina ei ole vetovoimainen, jos se sisältää huonoa kieltä ja köyhiä ilmaisuja. Teoksesta on varmasti sinulle itsellesi iloa, mutta tuon ilmaisen näytteen pohjalta ei kyllä varmaan hirvittävästi latauksia ole tulossa. Anteeksi, että olen näin suorasanainen, mutta niin se vain on.

        Kiitos kritiikistä sitä on ollut vaikea saada kirjoittaessa. Kirjalla on hiukan yli tuhat esilukijaa joista suurin osa vierastaa suomalaisia kirjoja juuri sisällön vuoksi ei niinkään teknisen tason "silloin lukisin oppikirjoja jos..." ystävääni osittain lainaten. Kirja onkin alunperin kirjoitettu kuvaamaa miten vaikuttaa 16 vuoden yksinäisyys ja millaisia pelkoja yms. se kehittää tarina on luotu sen ympärille. 20 000 aasialais sarjasivuston fania on keskusteluissa käynyt läpi kirjan sisältöä ja kehottanut julkaisemaan. Itse katson sarjoja ja luen verkkokirjoja joiden kanssa olen vuosien myötä oppinut näkemään tarinoiden arvon luku, resoluutio, ja pätkien puuttumisen aiheuttamien ongelmien takaa. latauksien määrällä ei lopulta ole väliä sillä lukija ystävistäni moni on lukenut yrityksistä huolimatta vain yhden suomalaisen kirjan alusta loppuun ja se riittää minulle. Tahdon vain tarjota muillekin mahdollisuutta kurkistaa sellaisen miehen mieleen joka on elänyt 16 vuotta ilman kosketusta vastakkaiseen sukupuoleen ja kertoa miksi sen jälkeen ei voi käydä isoissa kaupoissa, uimarannoilla, toreilla yms. ja miksi kohdatessa naisia pakenee vihaisuuden naamion alle:)


      • dddiiinnnggg

        Se on ihan OK, selventää tilannetta. Kirjoittaminen voi olla monella tapaa lohtu tai keino selvitä elämässä ja hyvä niin. Terapiakirjoittaminen tai kirjallisuusterapia on kuitenkin eri asia kuin kaunokirjallisuus.

        Olet nuori mies oletettavasti, joten voi olla sinulle outoa ajatella, että elämän toisessa ääripäässä on sadoittain naisia, jotka ovat eläneet vuosia ja vuosikymmeniä ilman kosketusta vastakkaiseen sukupuoleen. Ihmisen kaipuu toisen ihmisen lähelle on universaali tunne.


    • gfdhfg

      Hienoa, että olet saanut jakeluun kirjasi, harmi vain, ettei tekstissä ole oikeaoppisia kappalejakoja, eikä dialogia ole jäsennelty omille riveilleen, kuten kuuluisi. Nyt dialogi hukkui tekstimassaan ja kokonaisuutta oli työläs lukea, etenkin kun aihe olisi vaatinut keskittymistä.

      Omakustanteiden ongelma onkin juuri se, että kun ei ole ketään tarkistamassa taittoa tai ylipäätään tekstin asetteluun liittyviä asioita, kirjoittajien pitäisi itse hallita nuo asiat ennen julkaisua.

      • havukuu

        Tuopa juuri. Kirjoja on valittavana niin paljon, että automaattisesti edelle menevät ne, joissa perusasiat on kunnossa. Kappalejako on oikeasti merkittävä asia lukemisen kannalta!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1515
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe