Onko maailmanrauha mahdollinen?

1QE

Sotaa ei voi olla ilman aseita. Ja kun aseita on, niitä myös käytetään tiukan paikan tullen. Erilaisten liittoutumien (esim. NATO) turvin saatetaan saada turvaa tietyille alueille, mutta aseellinen liittoutuminen voi johtaa myös sotaan toisen liittoutuman kanssa. Maailmanrauhaa ei siis rakenneta liitoutumilla. Esitän simppelin, kansanomaisen ja loogisen ajatuksen siitä, miten se tämän hetkisen käsitykseni mukaan voitaisiin rakentaa (nämähän eivät ole uusia ajatuksia, mutta näistä puhutaan liian harvoin):

Aseistariisunta

Täysin loogisesti ajatellen totaalinen aseistariisunta on ainoa tie maailmanrauhaan. KAIKKI kansallisvaltiot pitää riisua aseista; yksikään ei saa enää pitää armeijaa tai minkäänlaisia asevarastoja. Luonnollisesti tähän on päädyttävä sopimusteitse, on saatava aikaan uusi, radikaali Sopimus. Mikä valtio sellaisenkin allekirjoittaisi? Kaikki. Kaikki haluaisivat lopulta allekirjoittaa sen, kun ymmärtäisivät, että kyseessä on kaikkien etu. Se, että jokainen kansakunta saa elää rauhassa tarvitsematta pelätä hyökkäystä, kiinnostaa jokaista valtiota, varsinkin se oman rauhan osuus siinä.

Turvallisuusorganisaatio

Saavutettua rauhaa valvomaan pitää perustaa kansainvälinen organisaatio, jolla on paitsi neuvotteluelimet kriisitilanteiden varalle, niin myöskin monikansallisista joukoista koostettu tehokas armeija (turvallisuusjoukot), jolla on oikeudet toimia heti, jos sopimusta rikotaan. Ts. jos jossakin päin maailmaa jokin valtio tai jokin muu ryhmä alkaa aseistautua, nämä turvallisuusjoukot pysäyttävät aikomukset välittömästi. Niillä on tässä asiassa toimivalta valtioiden itsemääräämisoikeuden yli. Ei niin, että jollakin valtiolla olisi organisaatiossa veto-oikeus estää asiaan puuttuminen, vaan turvallisuusjoukot toimivat automaattisesti sopimuksessa määritellyn tehtävänsä mukaisesti. Näin varmistetaan, että kriisitilanteet selvitetään aina neuvotteluteitse, joskin turvallisuusjoukot saattaisivat joutua käyttämään voimatoimia aseistautumista yrittävää ryhmää vastaan. Valitettavasti tämän verran aseita maailmassa todennäköisesti aina tarvitaan (=aseistetut turvallisuusjoukot). Tämä on kuitenkin nykyistä tilannetta paljon parempi vaihtoehto! Turvallisuusorganisaation tulisi olla niin tehokas, että aseistautumisaikomukset voitaisiin estää varhaisessa vaiheessa, mahdollisuuksien mukaan kokonaan neuvottelemalla tai rauhanomaisilla sanktioilla.

Onko tämä realistista?

Ensimmäinen ajatus on tietenkin, että tämä ei ole realistista, mutta ei tähän olisi tarkoituskaan päästä kertaheitolla, vaan pienin askelin. Ensimmäinen askel olisi se, että alettaisiin maailmanlaajuisesti keskustelemaan tällaisesta vaihtoehdosta ja pohtimaan ja tutkimaan (akateemisesti) sitä, miten se voitaisiin toteuttaa ja millaiset portaat siihen olisivat. Nythän tällaisesta ei kukaan edes puhu, maailmanrauha on vain marginaalinen tyhjä haave, jonka pohjana ei ole yhtään mitään. Ei mistään voi syntyä vain ei mitään. Pitää alkaa keskustelemaan. Aloita sinä se nyt. Sota koskee meitä kaikkia.

13

136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1QE
    • 65868

      Se on todennäköisesti ainoa keino tämän planeetan pelastamiseksi.

      • niin_on_todella

        kaikki sotiminen,tuhoaminen ja tappaminen on vain johtajien valta-ja varallisuustaistelua,kun ovat niin sekosikoja.
        joka ainoalta em. nirri pois niin kauan,että sopu syntyy. viikon homma ja rauha alkaa.


    • Ainasoditaan

      Tuo idealismi ontuu ja pahasti. Turvallisuusjoukolla on aseet, joten kapinalliset ei turvaallisuusjoukotkin saavat semmoiset jostain käsiinsä. Lisäksi onperinteisimpiäkin astaloita joilla saa hengen poistettua. Keittiöveitsistä ja pesäpallomailoista alkaen.

    • päinvastoin

      Viherpiipertäjä...... aseet tuovat nimenomaan rauhaa. Ei tietyt rosvovaltiot suostuisi tuollaiseen sopimukseen ikinä. Suomi tietenkin luopuisi ensimmäisten joukossa armeijasta ja aseista"miinat" maailmanmallioppilaana. Niin julmalta kuin se kuulostaakin niin heikot lyödään pelilaudalta ensimmäiseksi pois. Ei Usa kovin hyvin ole sodissa pärjännyt asevoimien koosta huolimatta ja sama koskee venäjää on sekin yrittänyt vallata viikossa erään kääpiövaltion jo parikin kertaa. Vaikka olemmekin hävinneet sodan niin silti venäjä tietää että ilmaiseksi tätä maata ei saada ja joutuu varautumaan vastarintaan ja suuriin tappioihinkin. Tätä jääräpäistä kansaa tuskin saadaan ikinä totaalisesti alistettua venäjänvallanalaiseksi eli voittaisi itselleen erittäin vaikean hallittavan alueen itselleen.

      • nelvekki887

        älä höpötä paskaa.venäjä pyyhkäisee Suomella persettään halutessaan.Suomen natointoilijat kuolee ekana!


      • Korpisoturiiii
        nelvekki887 kirjoitti:

        älä höpötä paskaa.venäjä pyyhkäisee Suomella persettään halutessaan.Suomen natointoilijat kuolee ekana!

        No ei siitä sivarihomo ole epäilystäkään et otammeko turpaan venäjää vastaan vai ei. Kysymys on siitä paljonko venäjä on valmis siitä maksamaan uhraamalla omia joukkoja ja mitä se sillä oikeastaan voittaa? Tämän maan he pystyvät kyllä sodassa valloittamaan ennemmin tai myöhemmin mutta kansaa tuskin koskaan alistamaan heidän vallanalle. Ikuinen sissisota jatkuisi viimeiseen suomalaiseen mieheen tosin sinua rastatukkasivari en laske mieheksi. ;)


    • kolmaspaloalussa

      Ei. Venäjä valmistelee toimillaan kolmatta maailmansotaa jota lietsoo propakandallaan yms muulla sonnalla ja oman kansansa alistamisella. Se enään vaan odottaa sitä ensimmäistä provosoituvaa valtiota. Tällaisia roisto valtioita vastaan ei maailma pärjää ilman järeää aseistusta ja odotan sitä hetkeä kun yhdysvallat ampuu tuusan paskaksi koko valtion. Tai anteeksi valtion johdon ja koko kremli lähtisi maata kiertävälle radalle. Itse venäjän kansalaisia vastaan mulla ei ole mitään. Ovat mukavia ihmisiä siinä missä ihan kuka tahansa mutta ovat vaan alistettuina idiootti johtajiensa vallan alla joilla nyky menolla tulee olemaan pohjois-korean kohtalo.

    • dsesf

      Entä jos jokaiken yksittäinen sotilas, siis jokainen, kieltäytyy aseista?
      Ei kaikkia maailman sotilaita/kansalaisia voi alkaa sentakia tappamaan,
      vai niinkö kävisi???

      • naivius

        Voi hellan lettas. Notta joka sotilas tputtaa tussarinsa. Mihin harhainen kuvitelmasi perustuu? Itse aseistani luovu niin kauan kuin tuu suuri ja mahtava on tuossa rajantakana olemassa.


    • kiinamyösrauhanmaa

      Miksi mies nykymaailmassa lähtee ampuun samanlaista toisesta tai omasta maasta?
      Vastaus on , että joku nettoaa ja saatanasti siitä.
      Isis intoilijat esim. ovat anti islamisteja ja suuren saatanan sotureita, ryhtyessään palkkasotureiksi saudeille ja sionisteille.
      Money talks ja ihminen manipuloidaan ja lahjotaan tappamaan.
      Valitettavasti , jokaisen kodin tv- kaveri, tykkään, maa USA on ja tulee olemaan lähes joka sodan arkkitehti. Syystä että sen talous pyörii vain sodan ja huumekaupan varassa.
      Venäjän valloitushalut on aina ollut aivopierun manipulointia . Maa ei ole 400 vuoteen hyökännyt mihinkään, vain puolustuksen kautta voittanut tai hävinnyt.

      • Vihtapöksy

        Bror-Erik se jaksaa :-DD


    • Parempi-idea

      Maailman laajuisen aseistariisunnan pitäisi tapahtua siten, että käytetään kaikkia aseita kaikkia vastaan ja lopulta ruumiskasan päällä seisovat selviytyjät perisivät maan. Liikakansoitus on kuitenkin maailman suurin ongelma ja sitä ei todellakaan ratkaista millään globaalilla rauhanaatteella. Aloittaja haluaisi lähinnä jakaa maailman kahtia ns:Turvallisuusjoukkoihin ja muuhun maailmaan. Mitenkäs sitten kun ne turvallisuusjoukot haluaisivat kaiken vallan itselleen ja perustaa glopaalin sotilasjuntan?
      Perusteluna heillä olisi vaikka se, että he ovat puolustaneet koko maailmaa ja sen takia heille kuuluisi kaikki valta maailmassa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe