Kova metturi

Nopanenä

Ammattimetsuri Jaakko P tekee edelleen kuusipäiväistä työviikkoa. Parhaimpina aikoina P urakoi yli 4 000 motin vuosivauhtia. Sairauslomalla hän ei ole ollut päivääkään.
Lappajärven Karvalankylässä vaikuttava Jaakko P, 64, on ylpeä ammatistaan.
– Partakarvoista ei ollut vielä tietoakaan, kun lähdin vanhemmilta saatu lupalappu kourassa savottahommiin. Koti-ikävä hukkui pokasahan lauluun, sillä palstoilla ei annettu ikähyvitystä. Laiskottelusta tuli huono maine ja miehen vaihto, Jaakko muistelee.
Ensimmäiset kolme vuotta P savotoi taitoa vaativalla pokasahalla.
– Siinä otettiin miehestä mittaa, sillä puuta kaatui hitaasti ja harvakseen. Illat menivät sahaa korjaillen ja toivoen, ettei terä katkea kesken työpäivän. Palkkapussin eteen piti vuodattaa niin hikeä kuin kyyneleitäkin.

Ostettuaan ensimmäisen moottorisahansa, metsuri P.tä ei pidätellyt enää mikään. Lyhyen ajan sisällä ammattinsa osaavasta metsurista tuli kysytty mies, niin yhtiöille, yhdistyksille kuin yksityisillekin.
– Pohjanmaalla riitti puuta ja hyviä savotoita. Varsinkin 80-luku oli järeiden metsien aikaa. Huippuvuosina urakoin yli 4 000 mottia vuodessa. Lomapäiviä pidän edelleen tasan kaksi; ensimmäisen jouluaattona ja toisen pääsiäisenä, P paljastaa hymyillen.
Vaikka suurimmat savotat ovat motojen myötä vähentyneet, niin metsuri P.lle riittää kuitenkin töitä.
– 50 vuodessa olen kaatanut yli 110 000 kiintokuutioita puuta ja ajanut loppuun 70 moottorisahaa. Into on edelleen kova. Saha laulaa keskimäärin 12 tuntia kuutena päivänä viikossa. En pelkää tyrskyä, myrskyä enkä pimeää. Kertaakaan en ole jäänyt sään takia kotiin. Otsalamppu on keksitty pimeää varten ja 35 asteen pakkasella syön evääni nuotion äärellä, metsuri P selvittää hymyillen.
Myös kulkutaudit ovat jättäneet Jaakon väliin, sillä mies ei ole ollut päivääkään sairauslomalla.
– Metsurin veressä on aina sen verran pihkaa, ettei pöpöt pääse yllättämään. Karaistumiseltakaan ei voi välttyä, sillä työskentely märissä vaatteissa ja kovilla pakkasilla vie heikoimmat yksilöt helposti tehohoitoon.
Jaakko P on raakaa, ruisleivästä raapaistua voimaa.

Rautaisessa työkunnossa oleva ammattimetsuri kertoo hyvän kunnon salaisuudeksi terveet elämäntavat ja raittiin ulkoilman.
– Olen myös stressivapaa mies. Teen työt ajallaan, mutta en kellota päivääni. Välillä annan sahan hengähtää, istahdan nuotion ääreen ja paistan makkarat. Mikään ei ole rentouttavampaa kuin kuunnella lintujen viserrystä ja katsella oravien ilonpitoa, P hymähtää.
Jaakko P työ on kuitenkin yksinäistä puurtamista ilman seuraa ja puhekaveria.
– Metsurin täytyy viihtyä yksin, omien ajatustensa kanssa. Ammattikunta alkaa olla jo niin harvalukuinen, ettei edes pikkujouluissa riitä puhekavereita.
Metsuri P ei jää kuitenkaan harmittelemaan ammattinsa rakennemuutosta.
– Maailma muuttuu. Jossakin vaiheessa on pakko nostaa saha seinälle ja vaihtaa turvakengät tohveleihin. Olen kuitenkin päättänyt tehdä niin sanotun pehmeän laskun eläkkeelle. Käytännössä tämä tarkoittaa viisipäiväistä työviikkoa ja lomaakin sen verran, että ehtisin käydä vaikka Lapissa, metsuri P suunnittelee toiveikkaana.
TEKSTI JA KUVAT ANNE ANTTILA
SUOMALAINEN MAASEUTU

26

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mitta

      No jo on huippukova jätkä, jokapäivä 11 kuutiota,siis jokapäivä läpi vuoden ja vuosien. Enäpi ku nykyset metsurit esim sodankylän metsähallituksessa yhteensä.

    • kitr

      Semmonenkin sanonta on olemassa, että mitä vanhempi mies..sitä kovemin se on juossut Tiedä häntä sitten.

    • hahahahhahaha

      Kaverin horinoissa puolet ns. kalamiehenlisää. Varmaan tyydyttää itseään iltaisin konesahalla.

    • Hangasselkä

      Joo kyllä,jos metsätöissä vielä yli kuusikymppisenä maka hoippuu,niin kyllä se mies on katellu vaan länkienläpi pääosin elämänsä. Tämä on totuus!! Länkienlpi kattominen tarkoittaa laiskaa,venkulointia,työtä vieroksuntaa jne........

    • suhusuhusuhu

      Voi raukkaa, elämä on jäänyt elämättä. Varmasti todella filosofista sahata koko elämänsä kuin jokin orja kolmannessa maassa. Hän ei valitettavasti tiedä elämästä ja tästä maailmasta mitään.

      • jobu

        Onhan se raukka sentään suomen luontoa ja sen elämää nähnyt.


    • super.mainari

      Olen mainari, kaivan joka päivä noin 100 000 kiloa malmia käyttäen vain lapiota ja kottikärryjä.

    • kyrpäperse

      Just...tuo metturi on vain joku hampaaton crack huora

    • Huskus

      Tuo aloittajan teksti on kuulemma täyttä totta,oli ollut kuviakin tuosta jaakosta,ihmemetturista siin luvussa. Uskokoon sitten ken tahtoo,vaan minä en. Kyllä taitaa olla tosin länkienläpikattoja todellisuudessa.

    • miesetässä

      Mieki muistan muutamia kovanpuoleisia metsureita50-60-luvun vaihteessa tutustuin Yrjö Nikkariseen.Olihan tuo 15 vuotta maailmanennätysmies keihäänheitossa ja olympia kakkonen.
      Eleli Auvojärven kairoissa metsurina .Ei pitänyt itsestään sen isompaa ääntä mutta voimaa löytyi ja pokasaha leikkas puuta kuin vain voi.
      Toki tunsin tai paremminkin tunnistin Nätti-Jussin.Poikkesi silloin tällöin pyssykylän keskustaaankin.Erottui helposti,kun hänellä oli nilkka nurinniskoin.
      http://saaressa.blogspot.fi/2012/06/natti-jussi-juttuja.html

    • miesetässä

      Sodankylässä oli vielä 60-luvulla paljon vanhoja metsureita eli jätkiä ne oli.Metsuri-nimi on tätä kukkahattu-hommaa.Niin kaikilla tuon ajan jätkillä oli lisänimet.Viikot painoivat hommia erämaissa savotoilla ja asustivat kämpillä.Sitten tultiin ottaa pää täyteen aina välillä.
      Jääkööt nimet sen kummemmin kertomatta,mutta hauskoja nimiä siellä oli.Samoin vakio kortteeripaikat kylällä.
      Ne ajat ovat menneet.

    • Jordi

      Lapin Kansa:

      Kirjoittelu suositulle nettipalvelun sivustolle tuli kalliiksi sodankyläläisnaiselle. Nainen tuomittiin Lapin käräjäoikeudessa kunnianloukkauksesta ja määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia.

      Nainen kirjoitti keskustelupalstan osastolle asiattomuuksia miehestä ja naisesta. Nainen väitti keskustelupalstalla, että kirjoittelun kohteina olleilla miehellä ja naisella olisi ollut seksuaalisia suhteita usean työkaverinsa kanssa sillä seurauksella, että avioliittoja on mennyt karille ja lapset ovat alkaneet oirehtia.

      Viesteissä ei mainittu miestä ja naista nimeltä, mutta oikeuden mielestä he olivat tunnistettavissa osassa viestejä kirjoiteltujen yksityiskohtien ja osaston, jossa viestin julkaistiin, perusteella.

      Käräjäoikeus katsoi naisen esittäneen miehestä ja naisesta valheellisen tiedon, joka on ollut omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa.

      Oikeus tuomitsi naisen kunnianloukkauksesta päiväsakkoihin ja vahingonkorvauksiin. Kokonaisuudessa naisen maksettavaksi kertyi 19 574 euroa.

    • Vaimos

      Metturit haisooo

      • Poromiess

        Niinkö? Ja met luulemma,että met se yksin lemuamme.


    • Raitisss

      Kohtuullinenkin alkoholinkäyttö haitallista vanhenevalle sydämelle

      Usein kuulee sanottavan, että kohtuullinen alkoholinkäyttö, esi-
      merkiksi pari lasillista viiniä tai yksi konjakki päivässä, on terveellistä sydämelle. Nyt kuitenkin amerikkalaisen Harvardin yliopiston uusi tutkimus osoittaa, ettei yli 70-vuotiaiden sydän kestäkään vaurioitumatta edes kohtuul-
      lista juomista. Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain Sydänliiton tiedelehti Circulation: Cardiovascular Imaging...

    • Eläkepölläri

      Metsurit on pelastaneet suomen aikoinaan ja pitäneet sen hyvinvointivaltiona viimevuosiin asti. Suomi eli metsästä aikanaan-entä mistä nyt??? Vastatkaa!!!

    • pieru-niila

      Me poromiehet eletään pyllyseksillä ja valtion tukiaisilla :) Hyvin pyyhkii.

      • Metsurii

        Niin sitä pitää, pieru-niila sentään on tässäasiassa rehellinen.


    • Joohh

      Oletteko huomanneet, että poromiehet pieree aivan uskomattoman paljon, ja pierut TODELLA haisee! Ehkä paikalliset on tottuneet niihin, mutta turisti tai junantuoma kyllä ikävästi haistaa nämä poromiehet. Osasyynä voi olla se, että kalsareita ei vaihdeta kovinkaan usein, ja niin on pinttynyt melkoset jarruraidat.

    • Hotturimetturi

      Mistä johtuu aina syömisen jälkeen iskevä tolkuton väsymys? Kysymys ei siis ole mistään ruoanjälkeisestä raukeudesta, vaan ihan järkyttävästä väsymyksestä. Olen siis syötyäni niin väsynyt, että huimaa ja saatan jopa alkaa niinsanotusti pilkkiä.
      Olen kasvissyöjä, ja muutenkin tarkka siitä mitä suuhuni pistän. Kasvissyöjillehän ei yleensä sellaista aterian jälkeistä väsymystä tule, sillä hehän syövät pieniä aterioita usein. Tämä on hirveää esim. koulussa lounaan jälkeen tai jos olen jossain ulkona syömässä. Jopa aamuisin pitkät yöunet nukuttuani saatan aamupalan jälkeen muuttua väsyneeksi. Sillä mitä ruokaa olen syönyt ei ole vaikutusta väsymykseen.
      Olen normaalipainoinen ja mitään perussairauksia minulla ei ole. Verenpaineeni on normaalin alarajoilla. Syön e-epa-kalaöljykapseleita, mutta muita lisävitamiineja en käytä. Olen 20-vuotias. Kilpirauhasarvot mitattiin v. 2005, mutta niissä ei ollut mitään. Suvussani on paljon 2. tyypin diabetestä, voiko tämä olla jotain sellaista, vaikka elintapani ovat mielestäni terveet?

      • Ittelläki

        Uskoisin diabetes olevan vaivan syy. Sepä ei katto elintapoja.


    • Tähänsopii

      Tuohtunut opiskelija päätti antaa samalla mitalla takaisin.

      North Carolinan Yliopistossa Charlottessa opiskeleva Stephen Coyle sai 110 dollarin parkkisakon kampuksella. Tapaus sai Coylen tutustumaan sakkojärjestelmään, ja kävi ilmi että noin 80 prosenttia sakkorahoista menee muiden koulujen rahoitukseen.

      Tästä suivaantuneena Coyle kävi hakemassa kolmesta eri pankista yhteensä viisi pahvilaatikollista sentin kolikkoja. Hän vei 11 000 senttiä toimistoon maksaakseen sakkonsa ja katsoi vierestä lähes neljä tuntia työntekijöiden laskiessa rahoja.

      Nyt Coyle jakaa tietoisuutta myös muille opiskelijoille. Hän jakaa kampuksella esitteitä, joissa kerrotaan sakotusjärjestelmästä, ja siitä että opiskelijat rahoittavat muita kouluja sakoillaan. Kanssaopiskelijat ovat melko tuohtuneita tästä, ja aikovat taistella jotta rahat käytettäisiin heidän koulunsa kehittämiseksi.

    • HYväpaavo

      Väyrynen laati Suomen eurojäsenyydestä kansalaisaloitteen
      STT
      Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) haluaa, että Suomen jäsenyydestä euroalueessa järjestetään kansanäänestys. Hän on laatinut asiasta kansalaisaloitteen, joka on nyt allekirjoitettavissa Kansalaisaloite.fi -sivustolla. Jos aloitteen allekirjoittaa vähintään 50 000 suomalaista, se käsitellään eduskunnassa.

      Väyrynen sanoo, että kansalaisaloite ja mahdollinen kansanäänestys tarjoavat mahdollisuuden keskustella Suomen suhteesta euroalueeseen. Hän mukaansa sillä on ratkaiseva vaikutus Suomen tulevaisuuteen.

      – Suomen kansalla tulee olla mahdollisuus ratkaista, jatkammeko euroalueessa vai liitymmekö muiden Pohjoismaiden joukkoon ottamalla käyttöön rinnakkaisvaluutan, Väyrynen sanoo tiedotteessaan.

      • Poiseuuuustaaa

        No nyt rävähti,sillä Paavo Pate vanha konkari kirjoittaa asiaa.


    • Eläketaistelijamyös

      Metsurit ovat unohdettu joukko
      2.2.2010 10:11 Tarja Tallqvist 7 kommenttia ilmoita asiaton viesti
      Rankan elämäntyönsä tehneet metsurit ovat unohdettu joukko. Kuitenkin he ovat omalta osaltaan rakentaneet maatamme ja uhranneet sen eteen terveytensä. Tapasin Kouvolassa KD:n talvipäivällä miehen, joka kertoi 53-vuotiaan metsuriystävänsä kohtalosta. Hän näytti tämän lääkelistan, jossa oli mm. useita vahvoja kipulääkkeitä sekä masennus- ja mielialalääkkeitä niin paljon, että tuntuu mahdottomalta, että ne on määrätty vain yhdelle ihmiselle.

      Miehellä on kädet ja jalat käyttökelvottomat ja niitä särkee jatkuvasti sietämättömästi. Kolme erikoislääkäriä on todennut hänet työkyvyttömäksi, mutta Kela julisti hänet terveeksi. Vain hieman masentuneeksi. Entinen metsuri on itsemurhan partaalla. Kela on käsittämätön itsevaltias. Ihmettelen lääkäreitä, jotka eivät nosta ääntään. Mollaahan Kela heitäkin kumoamalla heidän diagnoosinsa.

      Kommentoi 7 kommenttia

      • Hylkyjätullut4

        Sellaistahan se kelan petojen menettely on. Tosissaan sairaat ja työkyvyttömät ne julistaa terveiksi ja työkykysiksi. Ja sitten terveet työtävieroksujat,päästetään nuorina rajastaan kertaheitolla lopullisesti eläkkeelle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe