Sijaisuuksien määrä Tampereen kouluissa

Koo-Koo

Ajattelin päätyöni ohella tehdä myös lyhyitä opettajansijaisuuksia lähinnä peruskoulussa, kun filosofian maisterin paperit on hankittu ja kasvatustiedettäkin tullut opiskeltua. Siispä alkuvuodesta lähtien olen merkinnyt olevani käytettävissä Tampereen sijaisrekisterin kalenteriin. Haastattelussa tietysti kävin jo aikaisemmin ja rikostaustaote on toimitettu.

Luokanopettajan ja parin oppiaineen aineenopettajan sijaisuuksia siis olen valmis tekemään. Tiedot avoimista sijaisuuksista olisi tarkoitus tulla tekstiviestillä. No, eipä ole yhtään viestiä tässä muutaman kuukauden aikana tullut. Myöskään sijaisrekryn sivuilla ei yhtään avointa sijaisuutta ole, kun siellä välillä olen käynyt kurkkaamassa. Varmistin vielä sijaisrekrystä, että tietoni ovat ok ja profiilini näkyvillä. Onkohan kaikki sijaisuudet jo ikään kuin sovittu syksyllä sijaisuuksia tehneiden "vakiosijaisten" kanssa vai mistä on kyse? Olin käsityksessä, että sijaisuuksia olisi Tampereella tarjolla runsaasti.

7

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olet siis opiskellut jonkin verran kasvatustieteitä, mutta et suorittanut opettajan pedagogisia opintoja (60op), niinkö?

      Mikäli näin, niin ei tuossa silloin ole mitään ihmettelemistä. Pedagogis-didaktinen osaaminen on se, mikä opetusalalla ratkaisee.

    • Koo-Koo_

      Juuri näin, eli kasvatustieteen perusopinnot vain on suoritettu. Käsittääkseni kuitenkin lyhyisiin sijaisuuksiin otettaisiin tekijöitä vähäisemmälläkin koulutuspohjalla. Ja tuo tosiaan ihmetyttää, että avoimissa sijaisuuksissa ei ole näkynyt yhtään paikkoja silloin, kun olen käynyt katsomassa.

      • Yliopistokaupungeista löytyy paljon opettajaopiskelijoita, joilla on vielä gradu kesken, mutta pedagogiset suoritettu. Ajatellaanpa, että tarjolla on kaksi epäpätevää hakijaa. Toinen on maisteri, mutta epäpätevä pedagositen opintojen uupuessa. Toisella on pedagogiset opinnot, mutta on epäpätevä maisterin paperien uupuessa. Kelpoisempi hakija näistä on se, jolla on pedagogiset suoritettu. Pedagogisten opintojen (käytännön opetusharjoittelun) arvo on suuri, eikä suotta. Kasvatustieteen perusopinnot eivät valitettavasti anna juuri mitään opettajan työssä tarvittavia valmiuksia. Ne valmiudet saadaan vasta aineopintojen didaktisista opinnoista ja käytännön opetusharjoittelusta.

        Lisäksi opetusharjoittelun yhteydessä onnistuu luomaan aika hyvin kontakteja paikallisiin kouluihin. Monelle auskultoineelle soitetaan suoraan, että tuletko sijaistamaan ilman, että paikka tulee koskaan avoimeen hakuun. Itse opiskelin Turussa ja kun pedagogiset oli suoritettu, niin lyhyitä sijaisuuksia tarjottiin niin paljon kuin olisi jaksanut tehdä, ilman, että niitä edes itse aktiivisesti hain.

        Lisäksi Tampereella kilpailu on erittäin kovaa ja siellä opetustoimessa pyörii erittäin vahva "hyväveliverkosto". Oma alkuperäinen suunnitelmani oli jäädä Tampereelle opettajaksi, mutta totesin sen täysin toivottomaksi, kun en pätevänä hakijana päässyt edes haastatteluihin asti, vaan määräaikaisiin vuosienkin mittaisiin työsuhteisiin palkattiin aina ohitseni jonkun epäpätevä sukulaispoika/-tyttö pelkkien ylioppilaan tai diplomi-insinöörin paperein. Laittomasta päätöksestä voi toki valittaa, mutta sen jälkeen ei ole toivoakaan saada enää töitä....

        Suosittelen hakemaan muita töitä. Saat parempaa palkkaa ja paljon pienemmällä työmäärällä, teetpä melkein mitä tahansa muuta kuin opetustyötä epäpätevän papereilla...


    • säästökuuripuree

      Nyt kun koulut on laitettu säästökuurille, myös sijaisista säästetään. Paljon on tapauksia, että sijaista ei hommata lainkaan, jolloin opettaja opettaakin kahta luokkaa. Toinen edullinen ratkaisu on palkata joku ylioppilas, jolle pitää maksaa vähemmän kuin maisterille. Valitettavasti näissä asioissa ei millään tavoin huomioida oppilaiden etua, vaan lähinnä minimoidaan kustannuksia.

    • Koo-Koo-

      Kiitos vastauksista. Vähän näin arvelinkin asian olevan. Suurin osa sijaisuuksista taitaa mennä ennestään tutuille harjoittelijoille tms. ennen kuin edes tulevat yleiseen hakuun. Onhan tässä toki muunkin alan töitä ja jatko-opintoja suunnitelmissa, ettei opetushommissa siinnä ainoa tulevaisuuden toivonkipinä.

    • OpettajaTampereelta

      Tampereella lyhyisiinkin sijaisuuksiin on otettavissa täysin päteviä opettajia, sillä heitä on työttöminä runsaasti.

    • synonyymi

      Oulussa on sama tilanne, päteviä hakijoita riittää. Sijaisrekisteristä en ole koskaan saanut tekstiviestiä, kun parin päivän juttuihin ei oteta sijaisia. Pitempiin pesteihin yleensä otetaan joku tuttu. Itse olenkin ollut parissa opinahjossa se, jolle soitetaan aamulla, että tuutko töihin. Muutamaa kuukautta pitempää hommaa on kuitenkin vaikea saada, kun niitäkin hakevat todella kokeneet ja pätevät tyypit. Näin ainakin äikän puolella. Nyt näin viimeisin muistikuva hakutilanteesta: tarjolla on sivutoiminen vuoden pesti, jonka saa opettaja, joka on ollut töissä 9 vuotta myös tässä koulussa, johon pesti oli. Muita 45 hakijaa ei edes haastatella. Kyllä välillä riepoo pistää hakemuksia, kun haastatteluunkin pääseminen on lottovoitto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1545
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1233
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe