Kannattaako anemian syitä tutkia?

Boksitrolli

Talvella minulta mitattiin alhaisehko hemoglobiini (86), olen aina ollut mielestäni perusterve l. lääkäriin ei juuri ole ollut asiaa ja tuo matala rauta tuli selville ihan muun asian yhteydessä.

Sukkela terveydenhuolto on nyt muutaman kuukauden aikana selvittänyt ettei minulla ole keliakiaa eikä ongelmia kilpirauhasen kanssa. Ja ilmeisesti asia on heidän osaltaan nyt selvä. Olen koko ajan syönyt rautavalmisteita, kasvattanut hiljalleen annosta ja lopulta jättänyt kaikki maitotuotteet kokonaan pois, kahvin ja teen ohella, siinä toivossa, että arvot paranisivat. Näin ei ole käynyt ja asia vaivaa edelleen minua, vaikka lääkäri oli sitä mieltä, että tämä on nyt tutkittu ja kuukauden päästä mitataan hemoglobiini uudestaan, jos ei ole noussut niin vaihdetaan valmistetta tms.

Aluksi sain sen käsityksen, että asia on tärkeä ja terveydelle haitallinen ja nyt minua kohdeltiin aivan kuin vaahtoaisin mitättömästä pikkuseikasta.

Onko kenelläkään kokemuksia anemian hoidosta tai ennen kaikkea SYISTÄ? Kannattaako käydä yksityisellä lääkärillä ja pyytää selvittämään ettei kyse ole esim. syövän tms. oireesta? Olen ehkä vähän vainoharhainen asian suhteen, mutta veljeni kuoli vuosikymmen sitten syöpään, itse olen kolmisenkymmentä.

6

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miksikäsei

      No kerronpa tässä nyt esimerkin vastaavasta tapauksesta. Anoppini hemoglobiinit alkoivat tippumaan ja syytä aloitettiin selvittämään. No syy löytyi, paksusuolen syöpä. Hoitona leikkaus. Tässä tapauksessa ehdittiin ajoissa sillä patologin mukaan vielä vuosi viivyttelyä ja se olisi ollut sitten siinä. Tuo syöpä kun oli kuulemma aggressiivista lajia. Nyt 5 vuotta myöhemmin on anopilla taas terveen paperit.

      Joten jos asia vaivaa mieltä niin miksi ei sitten menisi yksityiselle? Jos kokeissa ei mitään löydy niin saisi ainakin mielenrauhan siltä suunnalta.

    • vaaditutkimuksia

      Rauta
      HB:n viitearvot :
      Miehet: 134–167 g/l
      Naiset: 117–155 g/l

      Anemiaa aiheuttaa raudan riittämätön saanti, raskaus ja imetys (lisää raudan tarvetta), tee, kahvi, kofeiini, imeytymishäiriöt, hoitamaton keliakia, suolistosairaudet, erilaiset sairaudet, muiden ravintoaineiden puutokset (mm. B12, folaatti, C-vitamiini) ja runsaat kuukautiset.

      Lisäksi maidon kalsium tai kalsiumvalmisteiden käyttö sekä viljojen fytaatit, heikentää raudan imeytymistä. Juo vettä. Juoksevia maitotuotteita enintään 2-3 annosta (4-6dl) päivässä. Kalsiumia on lähes joka ruuassa, joten ilman maitoakin pärjää.

      Rauta on tärkeä osa hemoglobiinia, jonka tehtävänä on kuljettaa happea kudoksille. Lisäksi rauta osallistuu punasolujen tuotantoon ja auttaa vapauttamaan energiaa hiilihydraateista ja rasvoista elimistön käyttöön.

      Aikuisen naisen saantisuositus on 15 milligrammaa vuorokaudessa ja suomalaiset naiset saavat rautaa keskimäärin 10 milligrammaa. Runsas liikunta suurentaa tarvetta hieman. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista.

      Raudanpuuteanemia on lasten yleisin anemia. Länsimaissa sitä esiintyy 23 %:lla lapsista, ja suurimmassa riskissä ovat keskoslapset, taaperoikäiset (6 kk–2 v) ja murrosikäiset.
      http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/lapsen-raudanpuuteanemia/#.VFt6W_msWSo

      Tärkein lähde on punainen liha. Veri- ja maksaruoat ovat vielä parempia, mutta niitä käytetään hyvin vähän. Rautaa saa melko hyvin myös vaaleasta lihasta ja kalasta. Kasvikunnan tuotteista rauta imeytyy huonosti.

      Jos ravinnosta saa rautaa vain niukasti, elimistö ottaa tarvitsemansa raudan varastoistaan. Kun varastoihin syntyy vajausta, lihasten hapotus kovassa liikunnassa voi olla normaalia voimakkaampaa. Vasta varastojen tyhjennyttyä syntyy anemia, jonka tunnusmerkkejä ovat poikkeuksellinen väsymys ja hengästyminen. Lievä puutos ja anemia määritellään verikokeessa.

      Puutos korjataan rautavalmisteella. Rautavalmistetta EI SAA KÄYTTÄÄ varmuuden vuoksi, sillä liikasaanti on haitallista. Eli varmista verikokeella, että sinulla on anemia, ennen rautavalmisteen käyttöä.

      Tässä 2 hyvää valmistetta, joista ei saa vatsavaivoja eli vältä apteekin valmisteita. Otetaan maidottoman ja viljattoman ruuan kera (vältä myös kofeiinia). Myydään luontaistuotekaupoissa, nettikaupoissa ja Citymarket.

      http://www.hankintatukku.fi/fi/tuotteet/?-ferromax-tonic-strong-&product=91

      http://www.valioravinto.fi/kelasin-rauta

      Tässä viljojen mahdollisista haitoista:
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

      Seerumin rauta kertoo tarkemmin elimistön rautatilanteen kuin hemoglobiini tai ferritiini.
      http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_seerumin_rauta_tarkea_terveyden_mittari

    • aökdölds

      No mulla on ollu matala Hb jo kymmenen vuotta, "tuo nyt voi johtua mistä tahansa" on yleisin vastaus. Mitään syytä ei ole tiedossa ja olen edelleen hengissä, joten tuskinpa tuo on vaarallista

      • elintavat

        Piilevä keliakia aiheuttaa anemiaa sekä viljoille yliherkkyys myös.

        Pitkällä aikavälillä hoitamaton keliakia voi aiheuttaa esim. syövän.

        Todellakin kannattaa rukata se ruokavalio kuntoon.

        Ja matala HB väsyttää.


    • Onko-sinulta

      otettu ulosteen veret (3 ulostenäytettä)? Vuotaako vatsalaukku,suolisto? Ellei ole otettu, ne pitää ehdottomasti ottaa. Noin matala Hb ei ole normaalia.

    • BLOODisLIFE

      Kannattaako tutkia, no kyllä kannattaa tutkia! Maitotuotteita ei kannata ottaa samaan aikaan raudan kanssa eikä myöskään kofeiinia. Samaan aikaan raudan kanssa kannattaa ottaa jotain jossa on cvitamiinia. Et sanonut ootko nainen vai mies mutta jos oot nainen niin runsaat kuukautiset voi aiheuttaa anemiaa ja jos matalaa hemoglobiinia on suvussa niin voi olla verenvuototauti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1937
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1682
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1604
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1515
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1435
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe