Sulaako pohjoinen napajää ennätyspieneksi tänä kes

lämpenee

Sulaako pohjoinen napajää ennätyspieneksi tänä kesänä?

"Pohjoisen napa-alueen merijää on pienempi kuin koskaan 1979 alkaneen satelliittiseurannan aikana. Toukokuun lopussa napajää on lähes miljoona neliökilometriä pienempi kuin kolmen viimeisimmän vuosikymmenen keskiarvo."

Lue lisää:

http://yle.fi/uutiset/sulaako_pohjoinen_napajaa_ennatyspieneksi_tana_kesana/8017282

39

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sähköteurastaja
      • lämpeneekiihtyvästi

        oikeassa olet. Sulaminen kokonaisuudessaan on ollut viimeisen 10 vuoden aikana lähellä. Ehkäpä sinun ei enää kauan tarvitse odottaa, kun saat uida kesäisin jäämeren ylitse Amerikan mantereelle.


    • EelisPermanen

      Sähkiksen kommentista huomasi että aiheuttaa siis melkoista ravistusta ja punaruskeita turahduksia tuo voimakas sulaminen.

    • Ei sula. 2012 minimin takana olevia sääilmiöitä ei ole ennusteissa ja niiden pitäisi syntyä kesäkuun alkupuolella.

    • voi_reppanoita

      Johan se on sulanut kokonaan pois jo vuosia sitten. Aiankin ilmastouskonnon mukaan.
      Ja sitten sieltä on saatu pelastaa ja etsiä niitä ituhippejä, jotka sokeasti uskovat moisia loruja ja lähtevät jäättömälle pohjoisnavalle seikkailemaan..

      • lämpeneekiihtyvästi

        hyvä! Kokonaan sulaminen on yksi skenaarioista (lukuisista). Lue hieman lisää IPCC:n viimeisintä raporttia, niin sieltä löytyvät todennäköisimmät skenaariot. Todennäköisyys on jo hyvin todennäköistä, kun sulana olo ennustetaan vuonna 2030.


      • voi_reppanaa
        lämpeneekiihtyvästi kirjoitti:

        hyvä! Kokonaan sulaminen on yksi skenaarioista (lukuisista). Lue hieman lisää IPCC:n viimeisintä raporttia, niin sieltä löytyvät todennäköisimmät skenaariot. Todennäköisyys on jo hyvin todennäköistä, kun sulana olo ennustetaan vuonna 2030.

        Eli et ole tutustunut aineistoon, koska muuten olisit löytänyt useat suuret epätodennäköisyydet, jotka kerrotaan tuossa raportissa.


      • lämpeneekiihtyvästi
        voi_reppanaa kirjoitti:

        Eli et ole tutustunut aineistoon, koska muuten olisit löytänyt useat suuret epätodennäköisyydet, jotka kerrotaan tuossa raportissa.

        Et sitten ymmärtänyt asiaa? Tarkista ja palaa reppana asiaan sitten kun tiedät asiasta jotain.


      • voi_reppanaa
        lämpeneekiihtyvästi kirjoitti:

        Et sitten ymmärtänyt asiaa? Tarkista ja palaa reppana asiaan sitten kun tiedät asiasta jotain.

        Miksi poistata sinulle epämieluisia vastauksia?

        Tutustu näihin ensin ja kerro ihmeessä, mikä ei pidä paikkaansa.

        TS.6.1 Ilmastojärjestelmän muutoshavaintojen keskeiset epävarmuudet



        Luottamus troposfäärin lämpenemisen muutosnopeuden ja sen pystyrakenteen tietoihin on vain keskinkertaisesta alhaiseen. Arviot alailmakehän lämpenemisnopeudesta kattavat laajuudeltaan pintalämpötilan lämpenemisnopeusarviot. Luottamus stratosfäärisen jäähtymisen nopeuden ja pystyrakenteen tietoihin on alhainen. {2.4.4}
        Aineiston epätäydellisyydestä johtuen luottamus globaalin sademäärän muutoksen tietoihin on alhainen ennen vuotta 1951 ja keskinkertainen tämän jälkeen. {2.5.1}
        Merkittävästä monitulkintaisuudesta johtuen luottamus säilyy alhaisena havaintoihin pilvien vaihtelevuudesta ja suuntauksista maailmanlaajuisesti. {2.5.6}
        Luottamus havaittuun maailmanlaajuiseen suuntaukseen kuivuuskausissa ja kuivuudessa (sateiden puutteessa) on alhainen, johtuen suorien havaintojen puutteesta, menetelmällisistä epävarmuuksista ja valinnasta sekä suuntauksien maantieteellisestä epäyhdenmukaisuudesta. {2.6.2}
        Luottamus siihen, että mikään raportoitu (vuosisatainen) pitkäaikaismuutos trooppisissa sykloneissa olisi kestävä, on alhainen, kun huomioidaan tapahtuneet muutokset havaintokapasiteetissa. {2.6.3}
        Kestävät päätelmät pitkäaikaismuutoksista ilmakehän laajassa kierrossa eivät ole tällä hetkellä mahdollisia, johtuen suuresta vaihtelusta vuosittaisesta vuosikymmenittäiselle aikajänteelle ja jäljelle jääneistä eroista tietokantojen välillä. {2.7}
        Pinnan alapuolisten valtamerilämpötilojen erilaisissa arviossa on vaihtelua eri aikoina ja eri ajanjaksoille. Tämä viittaa siihen, että vuosikymmentä lyhyemmät vaihtelut lämpötilassa ja pintakerroksen (0…700 m) lämpösisällössä ovat edelleen heikosti esitettyjä historiatiedoissa. {3.2}
        Näytteiden otto on ollut ajan ja paikan suhteen liian harva valtamerien 700 m alapuolisesta syvyyydestä, jotta niistä voisi tuottaa vuosittaisia merien maailmanlaajuisia lämpötilojen ja -sisältöjen arvioita edeltäen vuotta 2005. {3.2.4}
        Havainnot 2000 m syvemmältä valtamerestä ovat edelleen rajalliset, joka vaikeuttaa kestävämpien arvioiden tekemistä merien maailmanlaajuisesta lämpö- ja hiilisisällöstä. Tämä myös rajoittaa sen määrittämistä, mikä on syvän meren lämpenemisen osuus merenpinnan noususta . {3.2, 3.7, 3.8; Tekstilaatikko 3.1}
        Ilmastoon vaikuttavien merivirtojen ominaisuuksia (esim. meridiaaniensuuntaiset pystyvirtaukset) mittaavien jatkuvien havaintoaikasarjojen lukumäärä on rajallinen ja aikasarjat ovat vielä liian lyhyitä vuosikymmenien tai pitempien suuntauksien määrittämiseksi {3.6}.
        Etelämantereelta käytettävä aineisto on riittämätöntä määrittämään useiden merijään ominaisuuksien muutostilannetta (esim. paksuus ja tilavuus) . {4.2.3}
        Maailmanlaajuisessa mittakaavassa massahävikkiä, joka tapahtuu lohkeamisrintamassa sulamalla ja jäävuorien lohkeamisessa, ei ole vielä kattavasti määritetty. Suurin epävarmuus jäätiköiden massahävikkiarvioihin tulee Etelämantereelta ja havaintoaineisto jää-meri -vuorovaikutuksista molempien mannerjäätiköiden ympäriltä on pysynyt vähäisenä . {4.3.3, 4.4}



        Lähde:
        Stocker, T.F., D. Qin, G.-K. Plattner, L.V. Alexander, S.K. Allen, N.L. Bindoff, F.-M. Bréon, J.A. Church, U. Cubasch, S. Emori, P. Forster, P. Friedlingstein, N. Gillett, J.M. Gregory, D.L. Hartmann, E. Jansen, B. Kirtman, R. Knutti, K. Krishna Kumar, P. Lemke, J. Marotzke, V. Masson-Delmotte, G.A. Meehl, I.I. Mokhov, S. Piao, V. Ramaswamy, D.Randall, M. Rhein, M. Rojas, C. Sabine, D. Shindell, L.D. Talley, D.G. Vaughan and S.-P. Xie, 2013: Technical Summary. In: Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Stocker, T.F., D. Qin, G.-K. Plattner, M. Tignor, S.K. Allen, J. Boschung, A. Nauels, Y. Xia, V. Bex and P.M. Midgley (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA.

        http://www.climatechange2013.org/images/report/WG1AR5_TS_FINAL.pdf

        Suomennos: Risto Jääskeläinen, virallinen kääntäjä


    • sulaa_on
      • Aikakone_

        Kysymys ei kuulunut, mikä on tilanne nyt, vaan mikä on minimi. Siihen vaikuttavat merkittävästi kesän säät. Tällä hetkellä ei pitkän aikavälin ennusteissa ole näkyvissä samanlaisia ilmiöitä kuin minimitalvena 2012.

        nsidc:n käyrien keskihajontaa eikä edes keskiarvoa ei kannata tuijottaa liian suurella vakaumuksella: n on vain 30. Lisäksi laskennasta puuttuvat vuodet 2011-2014, jotka kaikki veisivät keskiarvoa ja 2 x keskihajonnan rajaa alaspäin.

        Edelleen: 2xkeskihajonta tarkoittaa normaalihajonnassa sitä, että noin 5% tapauksista menee arvojen ulkopuolelle. Siis joka 20. vuosi.


      • Aikakone_

        Nyt jäätilanne palannut kahden standardihajonnan piiriin.
        Tämän vuoden jäätilannekäyrä leikkasi pari päivää minimivuosi 2012:n käyrän, kuten oli jo pari viikkoa sitten sääennusteiden perusteella ennakoitavissa.
        Edelleenkään ei sääennusteissa näy ilmiöitä, jotka saivat aikaan 2012 minimin. Alkaa tulla kiire, että tänä vuonna syntyy uusi minimi.


    • tuosta_näkee
    • osaankotietää

      Kyllä se ens vuoden tilastoissa merkitään sulaneeksi ja siihen ei vaikuta se että saanatunturin rinteillä on vielä lunta,sillä saana tunturin lumet on sääilmiö.Meniks oikein?

    • Jälkiviisas

      Niin, tuo YLEn uutinenhan ei sitten pitänytkään paikkaansa edes NOAAn, mukaan, vaan toukuun jääpeite oli kolmanneksi pienin mitatuista.

      Kuten sääkartoista saattoi jo reilu kuukausi sitten päätellä, kesäkuussa on sulaminen ollut suhteellisesti hitaahkoa kuten jokainen voi itse katsoa.
      http://nsidc.org/arcticseaicenews/

      Vaikka nyt sääennusteisiin on ilmaantunut viitteitä jäätä nopeammin sulattavista säistä, niin tänä kesänä ei uutta minimiennätystä enää ehdi syntyä.

    • OstaHörhöMopo
    • 456345643654

      IPCC arvioi vuoden 2007 raportissaan Arktisen merijään syksyisen minimin menevän nollaan noin tämän vuosisadan lopulla. Sulamisen havaittiin kuitenkin olevan silloin arvioitua nopeampaa, joten IPCC:n viimeisimmässä raportissa arviota on aikaistettu noin 2030-2040 -luvulle. Samaa arviota tarjoavat nykyään myös NASA, NOAA ja US Army.

      Eikä nämä faktat muutu mihinkään hämäräperäisillä netistä kaivetuilla roskalinkeillä ja lapsellisilla hörhöttelyillä.

      • HuomentaHohheli

        Kun noin hyvin tiedät, niin milloin IPPCCCC:n arvion mukaan etelän merijää sulaa nollille???

        Kun ilmasto nyt kylmenee, niin eipä 2030-2040 enää puhuta minimi-ennätysten tekemisestä...


      • kukko_kolmesti_kiekuu

        Tuo piomassin käppyrähän oli vielä muutama vuosi sitten alarmistiuskonnon tukipylväs. Nyt on siis kukko laulanut kolmesti siinäkin.


    • YLEnAntoi

      YLE, kuten muut AGW-joukot elättelevät toiveita ennätyksellisen vähistä Arktis-jäistä.

      Kun laittaa Googleen haut YLE Arktis jäät sekä YLE Antarktis jäät, niin näkee selvästi, ettei YLE ole uutisoinut oikein mitään Antarktiksen ennätyksellisitä jäistä useana vuonna peräkkäin!!! Mutta pohjoisen jäistä on juttua joka kuukausi.

      Mistä tämä voi johtua? Onko tiedon kulussa yhä puutteita nykyaikana?

      • ööööööhhhhhhh

        Olisikohan kuitenkin ne arktisjäät paljon lähempänä Suomea ja vaikuttaisi paljon enemmän Suomen ilmastoon kuin antarktisjäät.

        Lisäksi kannattaa huomioida, että arktisen merijään väheneminen ja antarktisen merijään pienoinen lisääntyminen johtuvat molemmat globaalista lämpenemisestä.

        Ja lopuksi kannattaa huomioida sekin, että ratkaisevin asia on mannerjäätiköiden kiihtyvä sulaminen molemmilla navoilla, joka aiheuttaa merenpinnan nousua.

        http://climate.nasa.gov/vital-signs/land-ice/
        http://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/


      • kuten_sanottu
        ööööööhhhhhhh kirjoitti:

        Olisikohan kuitenkin ne arktisjäät paljon lähempänä Suomea ja vaikuttaisi paljon enemmän Suomen ilmastoon kuin antarktisjäät.

        Lisäksi kannattaa huomioida, että arktisen merijään väheneminen ja antarktisen merijään pienoinen lisääntyminen johtuvat molemmat globaalista lämpenemisestä.

        Ja lopuksi kannattaa huomioida sekin, että ratkaisevin asia on mannerjäätiköiden kiihtyvä sulaminen molemmilla navoilla, joka aiheuttaa merenpinnan nousua.

        http://climate.nasa.gov/vital-signs/land-ice/
        http://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/

        "NASA:lle nauraa naurismaan aidatkin".


    • Aika_kone__

      Nyt on edetty heinäkuun loppuun ja voidaan jo todeta, että ei sulanut. Jäätä on enemmän kuin 2012 ja sääkartoilla ei näy sellaisia voimakkaita tuulia, jotka saivat elokuun alkupuolella 2012 aikaan jäiden merkittävän vähenemisen. Kovia tuulia on tulossa vasta kuun lopulla, mutta 75 leveyspiirin pohjoispuolella elokuun puolivälin jälkeen alkavat taas pakkaset hidastaa jään sulamista.

      Jos ensi viikolle ennustetut tuulet jäävät nykyisen ennusteen mukaisiksi, niin tämä vuosi ei tule olemaan edes kolmen vähäjäisimmän joukossa.

      • huooohhhhhhhhh

        Arktisen merijään minimi on normaalisti syyskuussa, joten raapustelusi oli jokseenkin turhaa ja asiantuntematonta.


      • kohti_minimiä

        Ollaan vajaat 400 000 km2 jäljessä vuotta 2012. Eli noin Suomen pinta-ala. Matalilla leveysasteilla Hudsonin ja Baffinin lahdella on sen verran jäätä. Vuonna 2012 ne olivat tähän aikaan jo sulaneet. Ollaan siis kokolailla tasoissa vuoden 2012 kanssa. Kaikki riippuu elokuusta ja se vasta alkoi. Vielä ei voida sanoa mitään. Katsotaan nyt kilpailu loppuun. 6-7 viikon päästä tiedetään.


      • Ajan_kone

        Pohjoisen napajään minimin kannalta kaksi kriittisintä viikkoa ovat takana. Pääosalla napajään alueesta lämpötila on pudonnut pakkasen puolelle ja napa-alueen ylittänyt matalapaine on siirtynyt Siperian pohjoispuolelle.

        Nyt voidaan sitten sanoa, että tänä vuonna ei päästy kolmen alimman vuoden joukkoon. Sija 4 saattaa olla aika lähellä lopputulosta.


    • ei_sula
      • pohjilla_mennään

    • Puatti

      Eikös tuollainen sulaminen näkyisi laivaliikenteen lisääntymisenä kyseisellä alueella?

      • 2-3-4-5

        Ihanko luulet että se noin kädenkäänteessä käy että isoja laivoja alkaa jyllätä kun jostain sulaa. Vähin erin se käy, niin kuin jo viime vuosikymmenenä onkin lisääntynyt liikennnöinti niin koillis kuin luoteisväylillä. Kun on sulanut entistä enemmän.


      • NiiJooJustiinsa

        Kyllä se isokin laiva kääntyy ihan käsin ohjaamalla!!!
        Liikennelupia sinne on myyty paljonkin ja lähes yhtä paljon niitä on jäänyt käyttämättä. Ja kalliita elämys-risteilyjäkin on tehty, mutta nekin hyytyi puolivälissä matkaa jäihin.
        Nämä ovat viimeisiä vuosia ajella Arktiksella, sillä ilmasto on alkanut kylmenemään


      • Kylmääkuinryssässä
        2-3-4-5 kirjoitti:

        Ihanko luulet että se noin kädenkäänteessä käy että isoja laivoja alkaa jyllätä kun jostain sulaa. Vähin erin se käy, niin kuin jo viime vuosikymmenenä onkin lisääntynyt liikennnöinti niin koillis kuin luoteisväylillä. Kun on sulanut entistä enemmän.

        Se käy siinä ajassa mitä varustamon ekonomi laskee mahdollisen kustannus säästön ja tekevät riskien arvioinin. Ja jos laskelmat ja turvallisuus näyttävät että operaatio kannattaa, niin kyllä ne sen edullisimman vaihtoehdon ottavat. Ja varaavatkin jopa sen lisenssin että olis mahdollisuus, jos jää tilanne sen sallii.
        Mutta syksyllähän sen näkee miten ne sulaneet jäät on liikennettä sallineet.


      • Tuo edellyttäisi Kanadan hallituksen sulamista Luoteisväylän kaupalliselle liikenteelle sekä Venäjän ja länsimaiden jäätävien suhteiden lämpenemistä.

        Poliittinen ilmasto ei käy tasatahtia Maapallon ilmaston kanssa. ;)


    • hyvin_sulaa
      • EelisPermanen

        Ai hörhöä ai. Hutsunlahti käytännössä sula ja Siperian pohjoispuolella komeasti sulaa vaikka millaiseen liikennöintiin. Ja elokuun alussa!


    • Sähköteurastaja
    • HyvääYötäHohheli

      Jos Hohhelilta kysytään, niin tulee se!
      No nyt on Hohhelilla taas koko yö laittaa linkki-litaniaa tuutista ulos?

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1619
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe