Miten merimajakan valon efektin toteutus?

Majakka-ja-perävaunu

Pitäisi toteutta jollakin tavalla (eli millä?) otsikon kaltainen valo. Eli valon tulisi kirkastua hitaasti 0-100% noin kahdessa sekunnissa ja saman tien vastaavasti 100-0% sammua noin kahdessa sekunnissa. Noin 30 sekunnin kuluttua taas syttyä jne. Toki ihan oikean majakan toimintaperiaate on toisenlainen mutta haluaisin toteuttaa kokeiluni nimenomaan edellä mainitun efektin aikaansaamiseksi.

Josko siis jollakulla olisi mielessä toteuttamiskelpoinen idea tähän, voi toimia 12-24V tai verkkovirralla, LED tai hehkulamppu, kaikki vaihtoehdot on kiinnostavia. Mitään pyörivää heijastinta tms en aio käyttää, ainoastaan kirkastuva/himmenevä valo 30 sekunnin syklillä on siis hakusessa. Jonkin verran kädentaitoa löytyy itseltä joten ihan oikeasti toteuttamiskelpoiset ideat ovat tervetulleita :o)

14

936

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haminaattori

      Mitäs tossa senkummempia ideoita tarvitaa. PIC/AVR-prossu, Keltaiset ledit. Ohjelmaan sitten kirjoitetaan se vikkuminen ja sen saa säädettyä tarkasti halutuksi.

    • Majakka-ja-perävaunu

      Niin, ihan tuohon ei kädentaidot riitä, voitko hieman selventää?

      • Arduinolla

        Ei siihen juurikaan kädentaitoja vaadita. Lähinnä jos hiukankin on esim. kouluaikana ollut ohjelmointia jollain kielellä niin silloin on helppo tehdä sovellus arduinolla. Arduinoon vaan joku puskuripiiri esim. ULN2004, voi kuormittaa 500mA per linja. Tee esim. sellainen että siinä on 8 teholediä sektoreittain kehällä ja valo kiertää ympyrää. Silloin voit ohjelmassa määritellä syttymis ja sammumis nopeuden ja kiertoajan. Näin voit demostroida minkätahansa majakan valosignaalia. Teet ilmeisesti jotain pienoismallia. Periaatteessa tuollainen ohjelma pitää sisällään kolme luuppia (kaksi ensimmäisen sisällä). Esim. for next silmukkassa pyöritetään mitä lediä ohjataan ja sisä silmukoissa lisätään ja vähennetään pwm-ohjausarvoa.


    • Pulssinleveyttä

      PWM on vastaus ..

    • tosi-iisiä-on

      Laita sähkömoottori joka liikuttaa lampun ympärillä olevaa putkea epäkeskon avulla, esim auton lasinpyyhkijän moottorista saa helposti. Lampuksi pitkulainen loistelamppu.

    • Haminaattori

      Valotetaas hiukan lisää:
      Ensimmäiseksi, miten kirkas sen täytyy olla? Jos sen täytyy valaista kuin taskulamppu, tarvitaan silloin ledisovelluksena wattiluokkaa, mutta jos valaistava alue on alle metriluokkaa (Esim pienoismalli) selvitään jo muutaman mA virroilla ja buffereit ei tarvita enää vaan prossu jaksaa antaa sen suoraan.
      Toisena hintapolitiikkaa. Ohjelmointia yhtä pientä projektia varten käyttäisin ilmaisia kääntäjiä. Se on sitten kielikysymys millä sen halua suorittaa. PIC:iin taitaa löytyä ilmasena vain assembler-kääntäjiä joka on symboolinen konekieli. AVR:n löytyy valmistajan sivuilta C-kääntäjä joka on hyvin kehittunut kieli ja jolla pystyy aika taikatempuihin. Arduino, joka on AVR:stä helpotettu versio, taitaa käyttää Baisic-kieltä joka on vähän rajoittunut, mutta pienimmällä vaivalla saa jotain tuloksia. Kaikki nuo edellä esitellyt kielet oppii ihan kansakoulupohjalta. Peruskoulusta en tiedä kun en ole käynyt päivääkään.
      Kolmantena on myös hintapolitiikka, mutta kyse on siitä "raudasta". "Vilkku" voidaan toteuttaa myös erillikomponenteillä, mutta suunnittelussa on heti alussa tiedettävä jo mitä haluaa ja homman valmistuttua puuttet voivat olla todella hankala korjata. PIC ja AVR raakana piirinä: otetaan piiri (2-15€ tarpeesta riipuen), siihen 5V regulaattori (tarve riippuu millaisen virransyötön haluaa), pala piirilevyä (esim reikälevyä), ledit ja niille rajoitusvastukset, liitimiä tarvittaviin paikkoihin. Arduino tapauksessa hinta on muutamia kymppejä, mutta edellistä luetteloa jatketaan kohdasta ledit. Molemmissa tapauksissa tarvitaan tietenkin "tietokone" ohjelmointia varten. Ohjelman kehitystä varten androidille taitaa olla vasta "joskus tulossa työkalut". Linux taitaa vaatia vielä toistaiseksi jotain osaamista. Microsoftin tuotoksilla homma taitaa mennä pienimmillä "kiroilulla". Ohjelmointijohto/alusta sen mukaan miten homman haluaa toteuttaa.
      Ohjelmoitavuudella saavutettan se ettei tarvitse lähteä uudelleen rakentamaan jos haluttua lopputulosta alkuperäisellä kytkennällä saavuteta. Se on pelkkää kirjoitushomma kun siihen lisätään ominaisuuksia (vaikka sähköttää vilkuttamalla tekijän nimen). Jumppaa/kädenvääntöä tarvitaan jokatapauksessa ellei sitten ole rahaa ostaa se "avaimetkäteen" periaatteella. Jumpan eduksi katsoisin tulevaisuuteen, ettei seuraava projekti olekkaan enää niin vaikea.

    • Majakka-ja-perävaunu

      Kiitos vastauksista mutta tarkennan nyt vielä sen verran asiaa, että pyörivää valoa en halua enkä "Arduinollan" ehdottamaa ratkaisua ns juoksuvalosta vaan nimenomaan juuri hitaasti syttyvän ja sammuvan valon. Valotehoa ei tarvitse olla kuin sen verran, mitä nyt esimerkiksi 10W auton hehkulampusta tulee. Ja kuten aiemmin totesinkin, voi järjestelmä toimia verkkovirralla tai 12-24V, miten vaan.

      • Ei_sittenArduinolla

        No sitten helppo ratkaisu on sellainen, että hankit monitoimireleen ja kytket sen jaksotoiminnolle että saat vähitään 2s pitkän pulssin 30s välein. Jos osaa niin voi tehdä käyttämällä 555 piiriä. Sitten hommaat sellaisen muutaman euron sisävalon viivereleen ja käytä 12v H4 polttimoa niin syttyy kirkastuen ja himmenee viiveellä noin 2 sekunnissa. Pienempi polttimo palaa kauemmin. Biltemassa ja motonetissa on noita ainaskin ollut.
        Sisävalon viivästin 12V
        48-2221


      • Ei_sittenArduinolla

    • Haminaattori
    • Majakka-ja-perävaunu

      Niin, tarkoitukseni on tosiaan tehdä koristemajakka pihaan mutta tuo perinteinen välähdys saattaa alkaa ärsyttään pidemmän päälle joten siksi tuo kirkastuminen/himmeneminen kiinnostaa. Elektroniikan kanssa ei ole tullut paljoakaan askarreltua eikä valmiita laitteita tai rakennussarjoja ohjeineen ole saatavilla ainakaan Tampereen seudulta. Tähän kun lisätään vielä olematon enlannin kielitaito, on kyseisen valon toteuttaminen melkoinen haaste. Olisi ehkä aikanaan 70-luvulla koulua käydessä pitänyt keskittyä enemmän opiskeluun kuin tupakanpolton opetteluun.

      • Haminaattori

        Asiasta on suomeksikin olemassa kirjoja. Parasta en osaa tämänhetken tarjonnasta antaa. Kuukeliin kun laitat "sulautetut" on tarjontaa ihan liikaakin. Vahteran Pena on tainnut pistää sivunsa kiinni, mutta Rupposen Tanen sivut näyttävät ainakin vielä toimivan. Sieltä joku esimerkki tuossa:
        http://elektroniikkaabytane.blogspot.fi/2011_12_01_archive.html
        Joulukuun kuudes malli kytkennästä ja on siellä joku esimerkki vilkutuksista. Samoin oppimiseen ja tekemiseen liittyviä ajatuksia.


    • Majakka-ja-perävaunu

      Kiitos kaikille vastaajille ja keskusteluun osallistuneille. Olin yhteydessä yllä mainittuun Rupposen Taneen ja toiveissa on, että hänen kautta saan asian toteutettua :o)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1545
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1233
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe