Räjähtävyyttä

Tattista

Aloitetaanpa välillä keskustelu, jossa kukaan ei v*ttuile kenellekään. Ehkä.

Eli ikää olisi jo melkein neljäkymmentä, painoa reipas 90kg.

Räjähtävyyttä tarvittaisiin lisää veteraaniuraa varten. Lihaskunto on hyvä, kestävyysvoima hyvä. Venyvyys hyvä. Kunto muutenkin ok.

Räjähtävyys on vain kadonnut jonnekin leppoisan treenitavan takia.

Voisiko joku heittää tänne vaikka hyvän punttisarjan, jolla räjähtävyyttä saisi muutamassa kuukaudessa kohtuullisesti lisää?

Myös vartalonpainotreenit kelpaavat.

3

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 40voimaa

      Räjähtävä voima
      Räjähtävä- ja pikavoimaharjoittelusta käytetään yhteistä nimitystä nopeusvoima. Nopeusvoimaharjoittelussa, jos missään, vaaditaan hermo-lihasjärjestelmältä kykyä tuottaa mahdollisimman suuri voima lyhyessä ajassa. Räjähtävässä voimaharjoittelussa käytetään submaksimaalisia vastuksia (50-90%); tosin äärirajoilla ollaan tekemisissä keskiraskaiden ja toisaalta taas lähes maksimaalisten vastusten kanssa. Tuottaakseen räjähtävää voimaa lihaksen on supistuttava maksimaalisesti erittäin lyhyessä ajassa (0.01-1.00 sekuntia). Koska voiman tuottamiseen on räjähtävää voimaa vaativissa lajeissa erittäin vähän aikaa, ei suorituksen aikana ehditä saavuttaa maksimaalisia voimatasoja. Näin ollen on tärkeätä yltää lyhyessä ajassa mahdollisimman suureen submaksimaaliseen voimantuottoon.

      Tutkimukset ovat osoittaneet, että voimantuottonopeuden tehokas harjoittaminen edellyttää hyvää perusvoimatasoa, joka jalostetaan räjähtävää voimaa harjoiteltaessa tarvittavaksi erikoisvoimaksi. Räjähtävän voiman harjoittelussa käytetään tarvittavia nivelkulmia ja voimantuottonopeuksia, joiden omaksuminen ja kehittäminen pelkällä lajiharjoittelulla on lähes mahdotonta. Väheksymättä muita voimaominaisuuksia voidaan todeta, että tekniikan, lajinopeuden, maksimi- ja lajivoiman ollessa vakio erottelee räjähtävä voima kansainvälisen tason urheilijat kansallisen tason urheilijoista.

      Jotta nopeusvoimaharjoittelusta olisi hyötyä, on se tehtävä maksimaalisella teholla, mikä edellyttää täydellistä keskittymistä harjoitukseen ja 110%:sta psyykettä mukana. Voidaankin todeta, että oikein suoritettuna räjähtävä- ja pikavoimaharjoittelu ovat psyykisesti erittäin raskaita harjoituksia, joissa on koko ajan ponnisteltava niin lähellä suorituskyvyn äärirajoja kuin mahdollista. Sen vuoksi on nopeusvoimaharjoitukset tehtävä riittävän palautuneina edellisestä harjoituksesta. Myös harjoituksen aikana on huolehdittava siitä, että palautukset sarjojen välissä ovat hyvät.

      Palautumisen ollessa liian lyhyt on seurauksena lihaksen ja veren maitohappopitoisuuden kohoaminen ja lihaksen happamoituminen harjoituksen aikana. Se johtaa nopeiden motoristen yksiköiden toimintakyvyn laskuun, mikä laskee huomattavasti harjoituksen tehoa ja suuntaa harjoitusvaikutusta hitaisiin lihassoluihin, mikä ei vastaa harjoituksen tarkoitusta. Tällöin harjoitusvaikutus on enemmän kesto- kuin nopeusvoiman puolella.

      Lähes kaikki pika- ja räjähtävä voima tuotetaan lihassupistuksessa, jossa konsentrista vaihetta edeltää eksentrinen venyttävä työvaihe. Nopeusvoimaharjoittelussa onkin oleellisinta hyödyntää eksentrinen esivenytys suorituksessa eikä yksinomaan keskittyä siihen että painot saadaan nopeasti ylös välittämättä alasmenosta ja eksentrisestä vaiheesta. Harjoiteltaessa räjähtävää voimaa on tärkeä pyrkiä lajinomaisiin suoritusnopeuksiin, nivelkulmiin ja liikkeiden kestoaikoihin. Tällöin harjoittelu palvelee parhaiten lajissa tarvittavaa räjähtävää voimaa.

      Räjähtävä voimaharjoittelu edellyttää lihasten ja lihasryhmien kykyä toimia koordinoidusti yhteen oikeassa järjestyksessä ja millintarkoilla ajoituksilla. Erityisesti räjähtävä voimaharjoittelu kuormittaa lihasten elastisia osia, jotka joutuvat maksimaalisesti rasitetuiksi liikkeiden eksentrisessä vaiheessa. Tällöin voidaan käyttää räjähtävän voimaharjoittelun ohella nimitystä elastinen eksentrinen voimaharjoittelu. Räjähtävän voiman harjoittaminen edellyttää monipuolisen perusvoiman ja lihaskunnon lisäksi nopeatempoisista tekniikkaharjoituksista saatuja valmiuksia, jotka ovat edesauttaneet hermo-lihasyhteistyötä ja lihasten elastisia osia toimimaan räjähtävästi ja kestämään maksimaalisella teholla ja suoritusnopeudella tehtäviä likkeitä ilman suurta lisäkuormitusta.
      Esimerkki räjähtävästä voimaharjoittelusta:
      > Liikeiden määrä/harjoitus: 3-6
      Esimerkkiliikkeet: rinnalleveto, leuanveto, penkki, puolikyykky
      Sarjojen määrä: 4-10/liike
      Toistojen määrä: 1-5 toistoa/sarja
      Kuormituksen määrä: 50-90% maksimista
      Toteutus: omana harjoituskokonaisuutena tai yhdistettynä maksimivoima-, pikavoima- tai lajivoimaharjoitukseen.
      Palautukset: hyvät(2-4 minuuttia)
      Suoritusnopeus: erittäin nopea, maksimaalisen räjähtävä
      Tavoitteet: räjähtävän voiman lisääminen, hermo-lihasyhteistyön kehittäminen, jalostaa perus- ja maksimivoimaa tarvittavaksi räjähtäväksi voimaksi, luoda edellytykset lajivoimaharjoittelulle
      Krt/viikko: räjähtävään voimaan painottuneella kaudella 3 kertaa/viikko, muulloin 0-2 kertaa/viikko.

      (Misikangas, J., 1997)

      • tuhtis

        Ansiokas kirjoitus, paljon hyvää tietoa.
        Ainoastaan nuo esimerkkiliikkeet pani miettimään. rinnalleveto ja puolikyykky kyllä, mutta nuo muut eikö niissä ole jo aikamoinen loukkaantumisriski. Miksi ne puntit pitää olla aina mukana!
        Aloittajahan on 90 kg ja sillä painolla voi tehdä kaikenlaista, siis sillä omalla painolla.
        Etunojapunnerrus nopeasti, esim. läpsäyttämällä kädet yhteen ilmassa, sitten kun ensin sujuu vaivattomasti tavallisena versiona, ns linkkari -liike, askelkyykky, ja sitten askelkyykky hyppynä. Penkillenousu ja sitten sama hyppynä niin että vartalo ojentuu, borzovin loikat.
        Netistä voi hakea muista lajeista vaikutteita esim. plyometrics tai dryland training for skating/ for skiing/ for hockey player


      • alkup

        Erinomaisia kirjoituksia. Lisää infoa ja ehdotuksia vaan kehiin!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe