Muistavatko vanhat taivalkoskelaiset?

vanhojenmuistelija

Vanhoillislestadiolaisuuspalstalla keskusteltiin kesäkuun alussa kansanedustaja Niilo Keräsen eduskunnassa pitämästä hyvästä puheesta. Keskustelussa mainittiin ennen Keräsen aikaa Taivalkoskella tai siellä päin olleesta lahjakkaasta pojasta, jota juutalainen lääkäri olisi auttanut opintielle:
###

köyhät_opiskelijat
3.6.2015 19:37
Niilo Kerästä ennen köyhän mökin poika 5-tien varresta puolivälistä Suomussalmen ja Kuusamon väliä pääsi kaiketi joskus 50-luvulla akateemiselle uralle, kun juutalainen lääkäri huomasi lahjakkaan pojan ja auttoi eteenpäin aikana, jolloin koulunkäyntiasiat eivät olleet vielä yhtä hyvällä mallilla kuin 60-luvun loppupuolella. Tuosta köyhän mökin pojasta tuli suomenkielen professori Joensuun yliopistoon. Hänet kuulutettiin tiedeakatemian jäseneksi, kun satuin olemaan paikalla kuuntelemassa Helsingin kauppakorkeakoulun kanslerin puhetta 80-luvun alkupuolella muistaakseni Ritarihuoneella tai siinä lähellä tiedeakatemian kokouksen yhteydessä. Tuo Alpo Räisänen ei liene tutustunut lestadiolaisuuteen. Hänen sukulaisiaan on ollut naimisissa ihan Taivaskosken rajan tuntumassa syntymäpaikan naapurikylällä ja ainakin lähialueen uskovaiset tuntevat hyvin. Kyllä minä luulen, että Niilo Keränen nuorempana miehenä pääsi jo paremmin eteenpäin, koska ainakin vuonna 1950 syntyneet saivat keskikouluaikanaan asua täysylläpidossa hyvin kurinalaisessa asuntolassa Suomussalmella. Sieltä on tullut pappeja ja lääkäreitä ja vaikka mitä. Etelässä sen sijaan köyhän oli vaikea kouluttaa lapsiaan, jos ei ollut kunnallista keskikoulua.
###
Muistaako joku vanhoista taivalskoskelaisista tätä juutalaisen lääkärin tukemaa tapausta, 1950-luvun nuorta miestä? Ja sitä juutalaista lääkäriä?

Keskustelussa mainittin myös taivalkoskelainen Jouko Vahtola, joka on vaikuttanut Oulun ýliopistossa, sekä taivalkoskelainen Osmo Buller, joka on toiminut Esperanton maailmanliiton puheenjohtajana.

Mainitsematta taisivat jäädä Polojärvi-nimiset veljekset, jotka myös olivat Taivalkosken syrjäseuduilta ja toimivat erilaisissa korkeampaa koulutusta edellyttävissä tehtävissä.

Keskustelussa tuli ilmi, että ennen Niilo Kerästä Taivalkoskelta on ollut kansanedustaja aiemmin vain yhden kerran, kirkkoherra Antti Koukkari yhden kauden 1950-luvulla. Niilo Keränen siis tekee siinäkin mielessä historiaa, että hän on jo toista kautta eduskunnassa.

Jos tuo juutalaisen lääkärin tarina on totta... niin voi vain todeta, että näin vähäinen se on ihminen. Puolessa vuosisadassa kaikki unohtuu. Se tietenkään ei ole ensiarvoisen tärkeää, että jotkut ovat hyvin lahjakkaita ja saavat paljon oppia ja pääsevät sitten vaikutusvaltaisiin tehtäviin, koska tosiasiahan on, että jokainen tyä ja tehtävä on tärkeä. Jokainen tekee vuorollaan osansa; kasvattaa lapsensa jne.

11

2127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Käsittääkseni

      taivalkoskelaiset ovat olleet aivan muistamattomassa tilassa talvisotasyksystä alkaen. Tämäkin aloitus on ollut tässä jo toista viikkoa, mutta kukaan taivalkoskelaisen ei edes kuvittele muistavansa mitään mistään.

      • Stopkulutukselle

        Asian tiimoilta on jauhettu varmasti pelkkää potaskaa. Köyhyyskin on suhteellinen käsite. Itaruus ja vaatimattomat elämänolot eivät ole yhtä kuin köyhyys. Ennen ihmiset osasivat säästää vähäisistäkin tuloista ja oltiin tyytyväisiä vähempään. Lestadiolaisuus on nykyään eliittiuskonto ja monien esivanhemmat kääntyisivät haudassa, jos tietäisivät mihin kaikkeen turhuuteen voi rahansa laittaa pelkästään eliittiuskontoon kuuluvan kilpailun takia.


    • Eetvarttiaaaa

      Olihan Taivalkoskella ulkomaalainen hammaslääkäri, mainitaan jopa iskelmässä verovalmistelija Lillin kanssa joka löi pitkäkseen keskelle ketoa jne...

      • OiNiitäAikoja

        Nyyperi oli niissä rapurapurallaa-juhlissa mukana myös ja kävi sitten ostamassa Oulusta kaikki kyseiset äänilevyt ja hävitti ne mutta ei auttanut salailu, radio soitti kappaletta vähän väliä...


      • Niin_tämä

        hammaslääkäri oli puolalainen Kazimir Mezka. Meni aluksi naimisiin semmoisen hieman vanhemman naisihmisen kanssa, mutta alkoi sittemmin sukellella sievään vastaanottoapulaiseensa.

        Nyberg taas muistetaan tuosta äänilevyjutusta. Hänet mainitaan myös tuossa toisessa aloituksessa "Mitä pystyyn nostettu porsas voi naiselle tehdä?".

        Mitä taas tulee puheeseen "eliittiuskonnosta" niin useimmat lestadiolaiskristityt nykyisinkin ovat köyhiä. Osa elää hyvinkin niukoissa oloissa. Ne, joille on sattunut kertymään hieman varallisuutta, tietenkin sitten hankkivat useita autoja ja asuntovaunuja, joita on komeaa näytellä suviseuroissa... mutta velkanahan tuokin komeus useimmiten on.


      • Tuohan_on_her-
        Niin_tämä kirjoitti:

        hammaslääkäri oli puolalainen Kazimir Mezka. Meni aluksi naimisiin semmoisen hieman vanhemman naisihmisen kanssa, mutta alkoi sittemmin sukellella sievään vastaanottoapulaiseensa.

        Nyberg taas muistetaan tuosta äänilevyjutusta. Hänet mainitaan myös tuossa toisessa aloituksessa "Mitä pystyyn nostettu porsas voi naiselle tehdä?".

        Mitä taas tulee puheeseen "eliittiuskonnosta" niin useimmat lestadiolaiskristityt nykyisinkin ovat köyhiä. Osa elää hyvinkin niukoissa oloissa. Ne, joille on sattunut kertymään hieman varallisuutta, tietenkin sitten hankkivat useita autoja ja asuntovaunuja, joita on komeaa näytellä suviseuroissa... mutta velkanahan tuokin komeus useimmiten on.

        kullisesti sanottu: "sukeltaa sievään vastaanottoapulaiseensa""


      • sisuvolvo

        Lestapoiken tekemisiä mm. kunnan tiemurskeen myynti omaan laskuun, erehdyksessä.
        Miten saatiin synninpäästö kunnan mestarilta?
        Omassa piirissä synnit saa anteeksi kun halailee uskonveljeä joka sanoo jottei tuommoinen pikku kääntö kunnan murskekasalta vie taivasosuutta.
        Voi p....le noita "Kreikkalaisia"


    • OiAikaa

      Sievä vastaanottoapulainen oli luokkatoverini.
      Kiva tyttö jota tietenkin haukuttiin ja parjattiin.
      Tsemppiä hänelle etelän puoleen.

      • Se_taisi

        olla tyttönimeltään Räisänen? Onkohan hän sitten muuttanut hammaslääkärinsä kanssa esimerkiksi Puolaan?

        Tietenhään hän ei enää ole järin nuori.. valitettavasti. Miehethän säilyvät aina nuorina ja vetreinä niin että rippikoulukuvasta tunnistaa, mutta naisten osa on kovempi: ruosahtavampi. Mutta voihan se hammaslääkäri sitten ottaa uudeksi naisekseen taas uuden nuoren vastaanottoapulaisen.


    • Oikaisu

      Ei ollut Räisänen eikä muuttaneet Puolaan. Se siitä.

      • Olihan_se

        tyttönimi Räisänen.

        Eihän noin vanhoissa jutuissa oikestaan ole mitään salaista enää. Puolalaisella hammaslääkärillä oli vanhempi suomalainen eukko. Kun sitten hänen vastaanottoapulaisekseen sattui nuori, hehkeä tyttö... niin totta helvetissä terve mies alkaa sukellella siihen. Tuli hammaslääkärille tietenkin avioero enisesä eukosta ja alkoi uusi onneton elo tämän uuden eukon kanssa. Paha vain, että se uusikin niin kovin äkkiä vanhentuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe