Laina ja ansaittavan tulon määrä

mietinolenko

Olen innokas katsomaan jokakoti.fi sivua.
Unelmoin omasta asunnosta, vaikka minulla ei ole edes teoriassa varaa sellaiseen ellen voita lotosta todella isoa määrää rahaa. Omassa pankissa aivan vieras pankkineuvoja sanoi minulle, että 30 pinnaa kassaan omaan asuntoon, vaikka en edes keskustellut mistään lainasta vaan säästämisestä aivan muuhun asiaan.... En tiedä sit mitä se pankin järjestelmä sitten osoitti.... onko siellä sit kuitenkin joku mekanismi, joka antaa jonkun asiakaskelpoisuusluvun siihen nähden mikä minä ihmisenä olen. Voihan se toki olla niin, että ns. persaukinekin voi olla taloudellisesti paljon vahvempi kuin keskiverto siinä viiteryhmässä ja ns. vauraskin voi olla aika riski....

Mutta mitä minä ajattelen. Siellä jokakoti sivulla oli yksi talo, joka on aivan uusi talotehtaan näyttelyyn rakentama. Ollut myynnissä kaiketi vuoden ja siinä näkee varmasti mitä se talon rakentaminen maksaa, kun se on rakennettu oikeasti aikataulussa valmiisksi. Talon hinta on 405 000e. Kun siihen laitetaan 4% varainsiirtovero on summa luokkaa 420 000e.

Kun 420 000e nettosummasta oteteaan tuo mainitsemani 30%, niin se vaatii siis 126 000e käteistä. Rahoitettavaa jää siis 294 000. Kun otetaan toinen tilasto, niin on olemassa ohje, jossa neuvotaan ettei lainaa saa olla asuntoon kuin n. 30% tulosta., eli tuo 420 000 projekti ja vajaa 300 000e lainaa vaatii laina-ajalle pelkästään asuntolainaan liki miljoonan euron tulot. 20v ja 100 000e/vuosi jne.

Sit joku viksu puhuu, että inflaatio syö sen lainan...... tuskimpa siitä 400 000e talosta tänäpäivänä saa vuonna 2030 20% arvonlisäystä.... Se talo on varmaan hintansa arvoinen, mutta vaatis kyllä ainakin 10-15% hinnan tarkistusta ja sen varainsiirtoveron verran alea nykyarvosta..... ja omarahoitusosuutta ainakin 50-60%

Miettikääs vähä mitä jotkut tekee ku ne haluu luksusta..... onko luksusta miljoonavelat.......

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Portaat_yksi_kerrallaan

      Katselet aivan väärän hintaluokan asuntoja. Luxus maksaa eikä siihen ole tavallisella ihmisellä varaa. Voihan sitä ihailla urheiluautojakin lehden sivuilta, mutta oikeassa elämässä on sitten ostettava käytetty Corolla.

      Aloitat siis varovaisemmin. Kun pääset edes jonkinlaiseen omaan kiinni, loppuu vuokranmaksu ja sinulle alkaa kertyä pääomaa. Sitten on helpompaa vaihtaa vähitellen kalliimpaan. Saatat jopa huomata, että raha voi tehdä töitä puolestasi, jos sen sijoittaa muualle kuin asuntoon.

    • mietinolenko

      Vastaanmpa itselleni.
      Keskisuomalainen 29.6.2015, uutinen: Asuntolainojen periminen pakkohuutokaupalla on moninkertaistunut. Vuonna 2005 ulosmittauksia oli lehden grafikan mukaan n. 300kpl ja 2014 n. 1800 kpl. eli yksinkertaisella matematikka muutos on kuusinkertainen.

      Mä edelleenkin palaan siihen alkuperäiseen juttuun siitä 405 000 euron talosta. Se nyt on näyttelytalo, mutta ihmettelen jos pankki antaa sen rahoitukseen lainaa ilman 30% omarahoitusta, ja kuin monella aikuisen oikeesti on sitä n. 140 000e omarahoitusosuutta, eli käytännössä myytyä aiempaa asuntoa, joka on 100% omaksi maksettu.

      Nythän FIVA on aiemmin antanut suosituksen, että asuntolainen omarahaosuus olisi 10%, mutta eihän se riitä mihinkään. 10 000e ei riitä satasen asuntoon, eikä toisaalta 40 000e tuohon omaan esimerkkiini. Siinä on vähän kuin hiiri yrittäisi paritella elefantin kanssa. Ei tuu lasta eikä paskaa koko asiasta. Ihan turha turha tulla sanomaan, että köyhällä ei ole varaa luksukseen, sillä onko se luksusta, jos ottaa helvetinmoisen asuntolainen ja ei pysty sitä maksamaan ja rahaa ei jää edes sentin hernariin.....

      Liikan pienelllä omarahaosuudella liian pitkäksi aikaa annettu asuntolaina syö myös asiansahoitavien asuntovelallisten ja asuntonsa kuivaksi maksaneitten varallisuutta ja vakuita.

      Mikä auttas. Tuo esimerkkiasunto on varmaa rakennettu vimpan päälle ja aikataulussa. Sillä on hintalappunsa jota ei kukaa pysty kiistämään. Siinä on ne asiat joilla joku saa itselleen hyvän asunnon, kun pankissa on asiat kunnossa ja perse kestää... mutta tuosta talomallista pitää myös olla valmis saamaan kolmanneksen edullisempi malli.... ei se ole kuin vähän viimeistelymateriaalien edullisemmat valinnat.....

      Mutta miksi oikeesti jotkut joilla nyt on terveys kunnossa ja tulot ok, niin menee kirjoittamaan nimensä yli 20vuoden lainasopimukseen? Siinä voi mennä rakkaus ja ei se lottokaan tuo mitään..... harhakuvia..... On helppo olla köyhä, ei mitää menetä.... mutta jos on pari tonttua niin tämä vie kipeimmin kaiken.

      Oppikaa, että omarahoitusosuuden minimirajaa ei ole, eikä velkaa kannata ottaa mihinkään asiaan senttiäkään enempää kuin on pakko.... jos on se 10 000e rahaa käteisenä, niin sillä ei välttämättä kannata ottaa asuntolainaa edes sitä 90 000e/15v.

      • Hbbvbg

        Huoh... Jos ei uskalla mitään riskejä ikinä ota, ei mitään ikinä tule saavuttamaankaan. Et huomioi ollenkaan laskelmissasi, että myös vuokralla asuminen maksaa ja tuossa 20 vuodessa vuokraan, jos vastaavassa vuokra-asunnossa asuisi, on mennyt satoja tuhansia euroja, eikä silti omista yhtään mitään. Omistaja asuu siihen aikaan velattomassa asunnossa ja kustannus on murto-osa vuokrasta. Ja ainahan siinä vaiheessa voi myydä asuntonsa ja siirtyä vuokralla.

        Ylipäätään, toiset tuntuu unohtavan, että vuokraan menevä raha on viemäristä alas vedettyä raha. Se menee tyhjyyteen, eikä sillä saa mitään, mitä itse omistaa. Jos kerran aauntojen ostaminen kerran ei olisi kannattavaa, miksi sijoitusasuntoja ostetaan ja vuokrataan? Totuus on, että sijoitusasunnon ostaminen lainallakin kannattaa ja vuokra kattaa nykyisin kevyesti lainan kustannukset ja tulee vielä mukavasti voittoa. Miten tämä olisi mahdollista, jos kerran omistusasunnot ovat liian kalliita?

        Ja muuten, nykyisillä koroilla tuollainen 100% tuloista olevaa lainaa pystyy kevyesti lyhentämään aikataulussa jopa työttömäksi jouduttuaan.


      • mietinolenko

        Tuota asiaa nimeomaan olen ajatellut. Jos nyt maksan vuokraa ab. 450e, niin siitä menee "hukkaan" joka kuukausi n. 300e. (12kk n. 3000e ja 12v n. 40 000e), mutta jos ostaa asunnon joka on epärealistisesti rahoitettu, niin siinä pähkinä.

        Kyllä vuokra-asumisessakin sen aumisen kulut on markkinavoimilla, mutta pienemmin kuin velkaisessa omistusasumisessa tai sellaisessa omistusasumisssa jossa kaikki on kiinni siinä asunossa piippupeltiämyöden.

        Viemäristä puheenolleen. Kyllä sitä rahaa menee kalliin omistusasunnonkin kanssa viemäriin..... Tuuria vaatii se, että saat velattoman asunnon myytyä kohtuullisella hinnalla kohtuullisessa ajassa. Nythän on ostajan markkinat ja ylivelkaiset on asettaneet askelmerkit asuntokaupalle.

        Ja kannattaa muistaa.... kaikki omassa elämässä muuttuu joskus todella nopeastikin.


      • Pienistä_puroista

        Minäkin mietin tuota asiaa reilut kymmenen vuotta sitten, kun ostin ensiasuntoni. Kalliiltahan se tuntui silloin. Päätin kuitenkin ostaa ja remonttiakin on tehty tällä välillä. Rahaa on mennyt kaikkiaan suunnilleen saman verran kuin vuokraankin olisi tarvittu. Siinä suhteessa on siis ollut yksi lysti kummalla tavalla asuu.

        Mutta kun vaihdoin äskettäin isompaan, sain vanhaa myydessä rahani takaisin. Siinä se pieni ero omistajan eduksi. Vuokralainen saa lähtiessään kuukauden tai kahden vuokravakuutensa jos sitäkään.


      • TulevaPapparainen

        Aivan. Pitkään vuokralla asuminen ei kannata. Paitsi, jos esim. yhteiskunta maksaa.

        Olen jo keski-ikäinen, mutta sama pulma oli silloin ennenkin, oma vai vuokra. Moni asia on elämässä mennyt toisin kuin silloin nuorena ajatteli, mutta oman asunnon hankinta kohtuullisen nuorena oli ehkä paras siirto. Rahaa on palanut varmaan yhtä paljon kuin vuokralla ollessa, mutta olen asunut huomattavasti laadukkaammin ja nyt lasten jo lähdettyä muutimme pienempään paritaloasuntoon ja rahaa jäi rutkasti tilille vaihdossa. Velattomuus varallisuus ja pieni vastike yhdistettynä erittäin hyvään asumistasoon on hyvä yhdistelmä. Vuoralla asuen minulla olisi nyt parin metrin pinkka maksettuja vuokrakuitteja ja kova vuokra edelleen.

        Minä ja vaimo keskituloisina näin, mutta jokainen omalla tyylillään.


    • reero1x

      ensi vuonna tulee varmasti vielä enenmmän pakkohuutokauppoja asunnoista, ne pelaa aikaa joilla ei ole työtä ja jotka ottivat lyhennysvapaata.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1412
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1193
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe