Degeneratiivinen Myelopatia eli DM

SPKn_sairaudet

Toisin kuin yleisesti on väitetty mm. täällä, ko. sairautta ei pystytä yksilön kohdalla selvittämään sylkinäytteellä. Joten te, jotka olette täällä jakaneet väärää tietoa, korjaisitteko asian. Sairautta ei siis omalta koiralta saa selvitettyä lähettämällä esim. jenkkeihin sylkinäyte eli sitä sairastaako koira DM-sairautta vaiko ei.

16

2711

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hköoei

      Mielenkiintoista. Täällä joku kirjoitti lähettäneensä sylkinäytteen jenkkeihin, minkä perusteella diagnoosiksi tuli DM. Eipä siis pidä paikkaansa.

    • faktaa

      Tais olla jonkun käyttisharrastajan provo.

      • kjhjhbkb

        Tuskin oli. Hanki pelle elämä...


    • olisitjovaiti

      DM-sairautta ei saa selvitettyä yksilöllä sylkinäytteen kautta. Piste. Joten provokaattorihan tuo oli joka tuolla aikaisemmassa ketjussa noin kirjoitti. Joku ääliö kertoi lähettäneensä sylkinäytteen jenkkeihin, jonka perusteella muka selvisi sen kertovan koiransa sairastavan Degeneratiivista Myelopatiaa. Hehvaan.

      Korjataanpa hieman asiaa; neurologiset sairaudet diagnosoidaan selkäydinnäytteen perusteella, ei syljestä tai normiverikokein.

      • Hevonhumppaa

        Kerroppa lähde tälle tiedolle...?


    • mä_

      Mistähän tuollainen väite on peräisin ? Soittakaapahan sitten ihan Helsingin yliopistolliseen,että mitä hittoa te otatte näytteitä koirista DM:n varalta ja lähetätte jenkkeihin tutkittavaksi,kun he ei pysty tutkimaan asiaa :D.

    • aiettäsoittakaahanheh

      Niin. PItää ottaa verikokeet, ei sylkinäytteestä näe yhtään mitään. Mihin väite perustuu, että muka näkisi? Kerropa mikä laboratorio on kyseessä. - Entäpä; kuinka koiralla voidaan olettaa olevan DM, mikäli asentotunto pelaa vielä vanhanakin? - Miksi koirilta on otettu verinäytteitä joitain tutkimuksia varten, kun niistä ei näytteenottoon osallistuneet koiran omistajat ole minkäänlaista palautetta koskaan saaneet, vaikka ovat hyvää hyvyyttään antaneet otattaa "tutkimuksia" varten laajastikin koiristaan näytteitä? Yliopisto?? Tutkijat???

    • spkn_sairaudet

      DM-sairautta ei voida diagnosoida yksilöllä mahdollisen kantajan sylkinäytteestä, sen sijaan sillä voidaan kartoittaa geeniperimää eli onko kantajalla geneettistä alttiutta sairastua ko. sairauteen. Vaikka olisikin, se ei välttämättä siihen sairastu; geenetiikasta sekä perinnöllisyyslääketieteestä on saatavilla hyvin paljon päivitettyä tietoa useista luotettavista lähteistä nykypäivänä, joihin kannattaa tutustua väärän tiedon levittämisen sijaan.

    • RiittaVainiontaus

      DM testi voidaan tehdä joko poskisolunäytteestä hankaamalla tietty aika kierremaskaraa muistuttavalla harjalla tai verinäytteestä. Tulos voi olla terve, kantaja tai sairas. Se siis kertoo koiran geneettisen alttiuden sairastua tai periyttää sairaita geenejä jälkeläisilleen. Terve tai kantaja ei voi sairastua. Terveen jälkeläiset eivät koskaan voi olla kantajaa huonompia edes sairaan partnerin kanssa. Kantajan pennut voi olla partnerista riippuen terveitä, sairaita tai kantajia. Sairaan jälkeläiset ovat ovat sairaita tai kantajia. Sitten siihen mitä DM sairas geenitesti tarkoittaa. Koiralla on geneettinen alttius sairastua. Se ei tarkoita automaattisesti sairas ilmiasultaan. Koirahan voi kuolla ennenkuin sairaus iskisi esim 12 vuotiaana. Kokemuksesta voin kuitenkin itse kasvattajana valitettavasti todeta, että omista kasvateistani DM sairas geenitestin saaneista, kaikki ovat sairastuneet. Itse en ole vielä saanut selvyyttä siihen, miksi tauti on huomattavasti nopeampi ja rajumpi nuorilla koirilla(6-8 vuotta), kuin yli 10-vuotiailla. Tämä oli hyvin kansan kielellä yksinkertaistettuna tietoa DM testistä ja sen merkityksestä yksilölle ja kasvattajille. DM= selkäydinrappeuma. Sitä ei voi parantaa, sitä ei voi lääkkeillä hidastaa, se on yleensä aina kivuton, sairastuneet koirat tulee lopettaa ennenkuin sairaus etenee eturaajoihin, se on perinnöllinen sairaus, kuten geenitestit osoittavat.

      • Asperger_Flick_

        Kiitos omakohtaisen kokemuksesi jakamisesta muille. Minulla on myös faktaa asiasta, mikä on tärkeä, ja tiedän siitä hyvin paljon, mm. erittäin pätevien eläinlääkärien kanssa keskusteltuani aiheesta vuosien mittaan. - Dakota´s Flickillä ei ole kyseistä sairautta, perimästä en sen suhteen tiedä sen tarkemmin, vaikka olisi mielenkiintoista tietää. Suvussa voi olla sairauden kantajia, en ota asiaan tarkemmin kantaan, koska minulla ei koirani sukulaisten terveystiedoista ole saatavilla tällä hetkellä päivitettyä faktaa. Olen ollut siitä onnekas, että vaikka suvussa ko. sairautta ilmenisikin, sitä ei koirallani ole onneksi. Kyseinen sairaus etenee kohtuu nopeasti sen toteamisesta, mikä tulisi osata ilman testauksia päätellä koiran kunnosta aivan maalaisjärjellä. - Jos koiran takapää heikkenee 5 vuoden aikana, todennäköisimmi ei ole DM-sairaudesta kyse, vaan jostain muusta selän degeneratiivisesta oireyhtymästä. DM virallisten tutkimusten mukaan vie sen toteamisesta alle 8 kuukauden kuluttua hautaan. Eli ihmisellä sama sairaus ALS, mikä ei surkastuta aivoja, vaan on tietyn tason hermoverkoston häiriintymisestä (bakteerien aiheuttama/immunologinen) hermoston sairaus, jonka ensioireet ilmenevät hengityksen vaikeutumisena sekä pikkuhiljaa siitä hienomotoriikan heikentymisenä, mikä johtaa kohtuu nopeasti tavallisimmin kuolemaan.


      • RiittaVainiontaus

        Juuri noin. Siksi onkin erittäin tärkeää, että diagnoosi tehdään oikein. Mikäli DM sairasta koiraa vain hoidetaan ja hoidetaan se kuolee loppupelissä tukehtumalla.


      • saku2

        Minun koirastani otettiin juuri tuo poskisolunäyte ja en ollut ennen kuullutkaan moisesta sairaudesta ennen,kun lääkärit alkoivat sitä epäilemään vaikka 3 sakua olikin ollut ennen sairastunutta.Tuli tulos,että on 2 sairasta geeniä saanut vanhemmiltaan ja riski sairastua on suuri.Oli silloin jo selkeät oireet.Kaiken tiedon kyseisestä sairaudesta silloin lueskelin,että osaan varmasti unissanikin DM:stä kaiken.7 kk meni ensi oireista,etten halunnut enään katsoa,kun ei nauttinut enään niistä asioista mistä ennen,kun takapää ei kunnolla toiminut :(.Etupää toimi onneksi hyvin.


    • Flick_

      Tehdäänkö Suomessa poskisolunäytteestä tai verikokeesta otettuja diagnosointeja sairauden suhteen? Miksi näytteet pitäisi lähettää jenkkeihin? Joka tapauksessa, sairauttahan ei voi yksilöllä diagnosoida vaan kuten sanoit siitä selviää vain onko koira kantaja. Sairauttahan ei tietääkseni voi diagnosoida siis noilla menetelmillä yksilötasolla, vain se onko koira sairauden aiheuttavan geenin kantaja. Diagnoosi tehdään selkäydinnäytteestä yksilöllä. Kantaja voi olla terve taikka sairastua. Joka tapauksessa kyseessä on vakava liikehermosolutason sairaus motorisessa hermostossa, joka aiheuttaa sairastuneelle suurta tuskaa, mm. siksi, että aivot eivät vaurioidu, vaan ylemmän neuronitason motorinen lihaksisto pikkuhiljaa surkastuu kokonaan, mikä johtaa kuolemaan; se, onko tukehtumalla kuoleminen kivuliasta onkin sitten eri juttu..!

      Sitten vielä siihen, miksen ole teettänyt terveellä koirallani jälkeläisiä; siksi, koska näitä tämänkaltaisia testejä ei tietääkseni ole teetetty koirani vanhemmilla eikä sukulaisilla eli ihan vain varmuuden vuoksi. Kirjoitin tietääkseni, eli minulle ainakaan ei ole kerrottu mikäli suvun koiria on testautettu, siksen ole teettänyt pentuja, vaikka niitä on toivonut moni. Tällä hetkellä koirani on sen ikäinen, että jos joku suostuisi maksamaan DM-testauksen, suostuisin siihen ilomielin niin kauan kuin koirani on elävien kirjoissa, mitä tuskin tulee tapahtumaan. Osallistuin erääseen Lohen tutkimukseen aikoinaan, siitä ei ole mitään palautetta tullut tähän päivään mennessä, nyt maksan vain välttämättömistä eläinlääkärikäynneistä koirani hyvinvoinnin varmistamiseksi niin kauan kuin se elää mahdollisimman hyvää koiran elämää.

      • RiittaVainiontaus

        On eri firmoja jotka tekevät noita testejä. Ainakin Laboclin, Movet, Genosper, Vetlab ja varmasti moni muukin.(en jaksanut tarkastaa oikeinkirjoitusta) Hinnoissa pieniä eroja. Taitaa jenkit omistaa tuon geenitestin. Siksi aikoinaan lähetettiin sinne ensimmäisiä testejä.


      • Flick_

        Eläinlääkäkäriasemallakin voi testauttaa koiran halutessaan. Olisi hyvä tietää, onko vielä nykyisin välttämättä lähetettävä näyte ulkomaille vai voidaanko se analysoida jo tänä päivänä Suomessa.


      • saku2

        Pieneläinklinikalla ainakin lähetettiin vielä viime talvena jenkkeihin testi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1615
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe