Sota ruokavalioista

SugarBabe798

Youtubessa törmäsin erilaisiin ruokavalioryhmittymiin, jotka käyvät lataamillaan videoilla aktiivista taistelua siitä, mikä ruokavalio ja ennen kaikkea makroravintoainesuhde on terveellisin ihmiselle.

On vähähiilihydraattiset (low carb) korkeahiilihydraattiset (high carb ja high starch), on rasvanvälttäjät (low fat) ja rasvanhavittelijat (high fat), on vegaanit ja paleoihmiset, fruitariaanit ja kalorirajoitteiset (calorie restriction) jne.

Intuitiivisesti minuun vetoaa eniten ns. Välimeren ruokavalio (mediterranean diet); se tuntuu minusta terveellisimmältä ja edellyttää kaikista ruokavalioista vähiten kieltäytymistä. Se on myös psykologisesti eniten laid-back, eli rento.

Välimeren ruokavaliossa keskitytään kasviksiin, kalaan, avokadoon ja oliiviöljyyn, hedelmiin, mutta myöskään maaeläinten lihaa, munia, maitotuotteita ei jätetä listalta, vaikka niitä harvemmin syödäänkin. Ainoat miinuspuolet välimeren ruokavaliossa ovat minusta leipä, joka usein on valkoista sekä punaviini, jolla lotrataan liikaa (toki sen voi jättää kokonaan poiskin).

Yllätys yllätys, sokeriherkkuja pidetään Välimeren ruokavaliossakin ei-toivottavana, joskaan niitäkään ei kokonaan kielletä.

Fruitariaaniset raakavegaanit suhtautuvat positiivisimmin sokeriherkkuihin, tosin suosittelevat sokerinlähteeksi hedelmiä, kuten banaaneja ja taateleita. En kuitenkaan heidänkään junaansa lähtisi, koska minun intuitioni sanoo, että makroravintoaineissa (hiilarit, proteiinit, rasvat) pitää olla suurempi tasapaino kuin mitä on heidän suosittelemassaan 80% - 10% - 10% - periaatteessa.

Päädyin siis välimerelliseen ruokavalioon, jossa käytännössä syödään yksinkertaisesti kaikkea terveellistä, mutta herkullisessa muodossa. Pizzakin voi olla terveellistä, jos siihen käyttää tuoreita tomaatteja, tuoreita yrttejä, kohtuullisesti oliiviöljyä, tekee ohuen pohjan eikä juustoa tarvitse kauheita määriä. Samoin voissa ja oliiviöljyssä paistettu kala tuoreella salaatilla on sekä herkullista että terveellistä.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vegesun

      Parasta on syödä paljon kuituja (pähkinöitä, täysjyvää, papuja, hedelmiä) ja vältellä kovia eläinperäisiä rasvoja. Niin se vaan on.

    • nauravaveku

      vegesun

      Asian voi ymmärtää oikein, väärin tai sitten oikein väärin. kuten sinun tapauksessasi.

    • hpv

      Välimeren dieetissä oleva vaalea leipä on täysjyvävehnäleipää jota siellä syötiin vielä 1960-luvun alussa. Välimeren dieetti ei siis ole se ruokavalio, jota siellä nyt syödään vaan siellä ennen syötyjen dieettien yhdistelmä.

    • SugarBabe798

      Oma vaikutuksensa on silläkin, että Youtubessa esiintyvät kasviperustaisella high carb low fat -ruokavalioilla elävät ihmiset ovat järjestäen hoikkia, hyväkuntoisia ja terveen näköisiä, kun taas low carb high fat -ihmiset tuppaavat olemaan lihavia ja raihnaisia.

      Tämä saa minut ajattelemaan, että vaikka vähähiilarinen ruokavalio saattaa auttaa joitain ihmisiä laihduttamaan, se ei välttämättä sovi elämänmittaiseksi ruokavalioksi, vaan saattaa olla jopa haitallinen terveydelle.

      • hpv

        Asiaan vaikuttaa oleellisesti elämäntyyli. Jos liikkuu aktiivisesti niin hiilihydraattia kuluu. Jos taas karppaa kovin tiukasti niin elimistö ei saa tarvitsemaansa glukoosia ja muuntaa proteiinia glukoosiksi. Tuo selittää aika pitkälti karppaajien ulkonäön eli lihaksia ei ole nimeksikään mutta vatsa pömpöttää.

        Terveyden kannalta kasviproteiini ja -rasva ovat ok ja niillä voi hyvin karpata pitkäänkin.

        Painonhallinnan kannalta proteiini on avainasia. Suurin syy karppauksen toimimiseen on siinä, että kun vähennetään hiilihydraattia niin rasvan ja proteiinin saanti lisääntyy ja proteiini pitää nälän tehokkaasti poissa. Rasva taas pitää erittäin huonosti nälkää.

        Itsellä on vakiintunut dieetiksi suurin piirtein 40E% proteiinia (joskin pyrin pitämään punaisen lihan osuuden pienenä), 40E% hiilihydraattia (tuolla määrällä sujuu liikuntakin joskin liikuntani koostuu lähinnä punttisaliharjoittelusta ja kävelystä jotka eivät kuluta kovinkaan paljoa hiilihydraattia) ja 20E% rasvaa. Liki kaikki rasva on juoksevaa kasvirasvaa. Minulla on geneettinen taipumus huonoihin kolesteroliarvoihin mutta siitä huolimatta kolesteroliarvoni ovat erinomaiset eli kokonaiskolesteroli on alle 3 mmol/l ja HDL yli 1.5 mmol/l. Eläinrasvakarppaajilla on yleensä törkeän huonot kolesteroliarvot eli LDL hiukan alle 5 mmol/l. Jimmy Moorella on LDL jotain 7.5 mmol/l.

        Normaali päivän ateriarytmi on seuraava: aamulla smoothie piimästä, banaanista tai mangosta, heraproteiinista (kokeilen vaihtaa herneproteiiniin syksyllä) ja psylliymistä. Lounas on tavanomainen ravintolalounas kylläkin erittäin runsaalla salaatilla. Lautasen koostan lautasmallin mukaisesti. Illalla taas smoothie tai joskus leipää. Snack-tuotteena silloi tällöin popcornia tehtynä rypsiöljyyn. Pari olutta silloin tällöin. Kasviksia ja hedelmiä menee runsaasti. Kuitua tulee yli 40 g päivässä.

        Tuolla dieetillä on laihdutettu 14 kiloa hiukan vajaassa vuodessa. Pari lyhyttä nutrauskuuria on myöskin ollut.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      1922
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe