Onko päiväunista hyötyä vai haittaa? xD

EiMullaMuuta

Kun sanotaan että lapsi tarvii riittävästi unta eli sen takia olisi hyvä nukkua päiväunet....

Mutta entä jos tilanne on tämä:

Lapseni (1v11kk), jos hän nukkuu päiväunet (tunnin, max puoltoista tuntia) hänellä jää yöunet AINA n. 9h pituisiksi, eli silloin nukkuu vuorokaudessa 10 tai 10h30min...

MUTTA jos EI nuku päiväunia niin silloin nukkuu yöllä 12-13h30min....

Eli kumpi on parempi vaihtoehto teidän mielestä? :D

Joo olen ehkä tyhmä kun tällästä kysyn mutta aattelin vaan....kun jotkut kaverit ihmeissään jos en noin pientä laita päikkäreille....mutta sit taas monet toiset on sitä mieltä että ei tietenkään päikkäreille jos kerran ilman saa nukuttua noin pitkät yöunet.....

29

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • unentarve

      Se on ihan oma valintasi. Kotihoidossa moni lapsi lopettaa päiväunet 2 v mennessä ja ihan hyvin pärjäävät. Meillä ei vanhin lapsista nukkunut ikinä yli 12h vuorokaudessa, joten kaksivuotiaana tuo 9-10h vuorokaudessa oli ihan vakio. Iso mies siitä on tullut.

      • vähänvanhemi

        kyllä nukkua täytyy.itse olen vähän aloittajaa lasta vanhempi.ja nukun aina kun on mahdollista päiväynet joskus kaksiki tuntia kerrallaa.


      • kiitililli

        En ite koskaan nukkunu päikkäreitä ja tarhasßki harmitti ku joutus makaa sängys ku ei nukuttanu nykyää voin ottaa joskus puolen tunnin päiväunet


      • nuku_nuku_nuku

        No ei se nyt ole "ihan äidin valinta". Kannattaisiko ensin tutustua unen merkitykseen lapsen kehitksessä. Sitten seuraavaksi voisi perehtyä unen merkitykseen aikuisen elämässä. Ja katsos, asiat eivät olekaan oman päätöksen alaisuudessa vaan niihin liittyykin terveyteen liittyviä seikkoja.


    • hyppolik

      Meillä on päikkärit jääneet siinä vaiheessa pois, kun illat alkoi venymään kohtuuttoman pitkiksi. Tunteja en ole laskenut, vaan elänyt sen mukaan miltä lapsi vaikuttaa. Meillä nuo lapset ovat aina olleet huonoja nukkumaan, niin varmaan siksi on vain tyytyväinen, kun pää on tyynyssä ihmisten aikoihin ja valveillaolo ei ole yhtä tappelua.

    • näinmeillä

      Jos lapsi väsyy jo ennen nukkumaanmenoaikaa eikä jaksa iltaan asti, niin sillon tarvitaan päiväunia. Jos lapsi jaksaa koko päivä, ei päiväunia välttämättä tarvita.

    • weadfzdsc

      Hankala asia, neuvoisin, että seuraa lastasi, että kuinka jaksaa päivän ilman unia. ainakin joku lepohetki on hyvä olla. Meillä kävi niin, että kun 4-vuotias esikoinen nukkui hoidossa päikkärit, niin yöllä nukkui vain 8-9h ja nukahti vasta yli 22 jälkeen ja oli aina tosi väsynyt aamulla ja illalla ei tullut uni...no tietenkin koska unet jäi aamulla kesken, niin piti hoidossa nukkua ja sitten taas illalla valvottiin, tosi kiva! Kotona ei nukkunut päikkäreitä, mutta sitten nukkuikin yöllä sen 11-12h! nyt jäi hoidosta pois kun vauva syntyi ja illat helpottui, nukkuu siis klo 20-07-08 yöunet ja useimmiten jaksaa ilman päikkäreitä.

    • 10135

      Itselläni 3 poikaa. Esikoinen lopetti päiväunet 2-vuotiaana, koska jos hän nukkui päivällä vaikka vain puoli tuntia, yöuni siirtyi puoleen yöhön, ei sitten millään unta.
      Kaksi seuraavaa ovat nukkuneet päiväunia 5-vuotiaaksi saakka, ja silti saaneet yölläkin unta noin 10 tuntia.
      Esikoinen on edelleen vähäuninen, muut tarvitsevat edelleen unta. ESikoinen jo aikuinen.

    • jdjgkLDGJ

      Kotihoidossa olevat lapset nukkuu vähemmän, yleensä. Päiväkodissa lapsilla on paljon enemmän haasteita ja stressitaso nousee jos ei ole päiväunia/lepohetkeä. Kaikki uni on tärkeää koska oppiminen ja kasvu tapahtuu nukkuessa. Kuten joku sanoi edellä, jos lapsi jaksaa iltaan ilman päiväunia niin miksi turhaan nukuttaa päivällä. Toiset nukkuu enemmän ja toiset vähemmän. Aktiviteettien määrä myös vaikuttaa = kuinka paljon touhuaa ulkona.

    • omkknkl

      Vaikuttaa siltä, että lapsesi tarvitsee yhä päiväunia, koska päiväunista huolimatta lapsi nukkuu ihan pitkät yöunet eikä esim. valvo illalla klo 23 tai 24 saakka?
      Unen tarve on yksilöllistä ja samoin päiväunien tarve on yksilöllistä. Yksi lapsistani lopetti päiväunet kun jäi kotiin noin 2,5 vuotiaana. 6-vuotiaana perhepäivähoitaja makuutti tätä lasta päivälevolla sitten koko sen lepoajan, 2 h. Lapsi ei koskaan nukkunut, makasi pimeässä huoneessa...
      Yksi lapsistani taas olisi tarvinnut päiväunet vielä eskari-ikäisenäkin. Lepohetki oli, mutta jos olisi ollut mahdollisuus, hän olisi nukahtanut. Nyt hänon 8 v ja edelleenkin hän tarvitsee paljon unta, klo 20 hän on jo ihan väsynyt. Rankan päivän jälkeen (paljon tapahtumia) hän on vuoteessa jo klo 19.
      Päiväunet 2 vuotiaalla eivät kuitenkaan ole este tai rajoite menemiselle ja eri paikoissa käymisille, päivä pitää vaan rytmittää siten, että päiväunille tulee mahdollisuus. Ja "reissulapset" oppivat nukahtamaan rattaisiinkin :)

    • opkoj

      Niin,ja päiväunista ehdottomasti ON hyötyä! Unesta lapselle ON hyötyä, lapsen hermoston kehitys vaatii unta. Myös lapsen pituuskasvun kehitys vaatii unta ja lepoa

    • Äitiliini3

      Unen tarve on yksilöllistä niin lapsilla kuin aikuisillakin.

    • HHUHUHUH

      Nuori äiti siellä on peukalo keskellä kämmentä, niin sanoakseni. Voi hyvä lapsi, ehdottomasti päiväunet. Päiväunet kaikille alle 5 vuotiaille on ehdottomat!! Huomaat, jos lapsi ei enää halua nukkua päiväunia. Lapset ottavat päivätirsat myös siellä päiväkodissakin, mutta sinä et varmaankaan ole töissä. Lapselle säännöllinen päivärytmi (safka, leikit, ulkoilu,) ja päiväunet. Ei jumalauta sentään. En kertakaikkiaan voi olla miettimättä, miksi kakarat tekee kakaroita!

      • LOPPU33

        HHUHUHU:lle

        Mulla kolme lasta, kaksi vanhempaa lopetti päiväunet 2 vuotiaana ja nukkuivat pitkät yöunet. Kuopus nukkui 5v, mutta vain päiväkodissa. Ja illalla valvoi myöhään, aina kun nukkui siellä. LAPSET OVAT ERILAISIA, myös unen tarve. Kuulostaa ihan sinun opit siltä, mitä ne oli 60- ja 70 -luvulla, esim. syöttö 4h välein ja vain tietty annos. Nykyään syöttö on lapsentahtista, miksi ei nukkuminen sitten!!!!


    • 3-5-10

      HHUHUHUH, näin on! Älä sinä ainakaan tee lapsia! Vai päiväunet kaikille alle 5-v ehdottomat!?? Lapsetkin on yksilöitä ja kaikki ei päiväunia tarvitse, se on fakta! Seuraa lastasi, kyllä sen käytös ja eleet ilmaisee tarvitseeko päikkäreitä vai ei.

      • HHUHUHUH

        Voi voi. Sattuu nyt noita kakaroita olemaan ja päiväunet on nukuttu ja vaikka olisi ollut vauhti päällä "ei mua väsytä", niin sänkyyn ja se oli siinä. Sinä olet kanssa niitä pikkuäippyleitä, jotka antaa kakaroillensa päätäntävallan. Miten tämän päivän pikkuäippylit on noin helvetin munattomia tossukoita.


    • Luultavastitarvii

      Yksilöllistä. Useimmat tarvii. Moni eskarilainenkinhan nukahtaa vielä joskus päikyille. Meillä jätti kotihoidossa oleva lapsi päikyt 3,5v:nä pois. 3v:stä lähtien alkoi se päikkäreiden aloitus venyä jo aina puoli kolmeen/ kolmeen (herättiin 8 aikoihin) niin rupesin n. puol viis herätteleen et saa illalla 10 aikaan unen päästä kiinni. Nyt tyttö on jo pian 5v ja nukkuu yössä edelleen 11h. Tarvii vähintään 10,5 tai on kiukkuinen kun ampiainen. Ei kyllä tykkää yhtään päiväkodin lepohetkestä kun meillä herältään n. 7.30 ja mennään 8 päiväkotiin. Illalla nukkumaan 20.30-21.

    • KasvavaLapsi

      Kasvava lapsi tarvitsee unta mahdollisimman paljon, että elimistö kehittyy!!!:)

    • Östyleijä

      Tottakai tarttee. Kysyä sitä nyt 2 vuotiaalta?!?

      Tää on taas tätä nykyäitien löperyyttä :>

      • HHUHUHUH

        Olen samaa mieltä.. Kyllä siellä pari "loisto"äitiä meni peräti 60-70 luvulle asti, vaikkeivat itse ole olleet edes pilkkeenä isänsä silmäkulmassa. Nykypikkuäippylit (voi perseensuti, miksikä itteensä nimittelevät "äippyli", "äippä" jne) ovat täysin pihalla lastenkasvatuksesta, mutta en yhtään ihmettele, kun itsekin ovat melkein lapsilisäläisiä. Ja sen huomaa niistä lapsistakin.. Hyvänä esimerkkinä näkee näitä pikkuäippyleitä ruokakaupassa, kun kyselevät 2-5 vuotiailtaan "mitä tänään syödään".. Miettikään nyt ihan oikeasti. Kyllä näiden nykypikkuäippylien pitäisi oikeasti kysellä joltain vanhemmalta sukulaiseltaan, kuinka lapsia kasvatettiin 60-70 luvulla, olisi lastensuojelutilastotkin paljon nätimmät. Siinä vaiheessa kun silloiset ja nykyisetkin päättäjät rupesivat apinoimaan Ruotsia vapaan kasvatuksen mekkana ja apinoivat vapaan kasvatuksen tännekin, niin kaikki on mennyt perseelleen. Kakarat määrää mitä tehdään ja miten ja jos annat kotiarestia tai risua perseelle istut raastuvassa, kun kakarat soittaa poliisit paikalle ja tulos on, että joudut maksamaan omalle lapsellesi. Sitten kun nämä pikkupiltit on täysi-ikäisiä, niin sitten vievät viimeisetkin vanhoilta vanhemmiltaan uhkailemalla. Kaikki saatu ja kaikkea saanut tehdä lain suomin turvin pienestä pitäen


    • äitiminäkin

      Meillä ainakin nukutaan jos ovat nousseet kovin aikaisin, aina ei sovi arjen menoihin, mutta pääsääntöisesti nuorempi nukkuu päiväunet vielä 6 vuotiaana koska ei jaksa iltaan asti ja se myös näkyy. Lapset siis erilaisia ja niiden mukaan mennään, mitä sitä turhaan ottamaan siitä ylimääräistä stressiä ja noudattamaan orjallisesti mitä oppikirja sanoo, hulluksihan siitä tulee ja pinna turhaan kiristyy kaikilla, myös lapsella :) Päiväkodissakin on niin että jos ei nukuta saa nukkarista tulla pois kun satu on luettu.

    • yhteydetpätkii

      Isä ravisteli itkevää vauvaa, näin tytön kävi – koskettavat kuvat leviävät Facebookissa/mtv3

    • päiväuniltaherää
    • ottakaatosissaan

      Riippuu ihan ympärillä hyörivistä pedoista ja moniko noista on vaan viihdezombie.

    • Angel2011

      Ensimmäisenä haluaisin tietää, että onko lapsellasi säännöllinen päivärytmi? Säännöllinen päivärytmi luo lapselle turvallisuutta ja antaa paremman unen. Aamupala, Ulkoilu, Lounas, Päiväuni, Välipala, Ulkoilu, Päivällinen, Leikkiä, TV:n katselua/DVD ym. Iltapala, Iltapesu ja Iltasatu. Meillä lapsi täyttää kohta 4 -vuotta ja nukkuu edelleen päiväunet. Huomaan kyllä heti jos tyttö ei ole nukkunut päiväunia esim. päiväkodissa kun on todella väsynyt jo alkuillasta. Näen useasti äitejä ja yliväsyneitä lapsia liikkeellä bussissa, kaupoilla jne...itse noudatin lapsella säännöllistä päivärytmiä ja lähdin lapseni kanssa kauppaan ja asioille, yleensä aina silloin ettei lapsi saatikka muut ihmiset tulisi kärsimään lapseni yliväsymyksestä/ärtymyksestä. Nyt hänestä on kasvanut niin avoin, sosiaalinen ja oppimishaluinen pikku neiti. :)

    • lepoalapsille

      Meillä poika nukkui päikkäreitä vielä joskus jopa ekaluokkalaisena! Silti hän nukkui yöunia 9-10 h. Tosin hän on ollut aina vilkas ja kova liikkumaan, joten lepoa on tarvittukin.

      Nuorempi taas ei suostunut nukkumaan päikkäreitä enää sen jälkeen, kun hänet vieroitettiin tutista 2-v ikäisenä. MINÄ olisin halunnut, että hän nukkuu päikkärit, mutta kun tunnin sängyssä pyörimisestä huolimatta ei uni maistunut, niin siinä meni pari viikkoa iltaisin kitistessä ja sen jälkeen hän alkoi nukkua pidemmät yöunet ja päikkärien tarve meni ohi.

      Kannattaa tarjota lapselle ainakin lepohetki, vaikkei hän välttämättä nukkuisikaan. Rauhoittuminen esim. kirjan lukeminen on tärkeää.

      Omasta kokemuksestani sanoisin, että yritä vaan päikkäreitä paitsi jos yönukahtaminen tulee työlääksi ja nukuttaminen vie tunteja.

    • arkiaikaan

      Mis shakaalit ulvoo siel jalopeurat nääntyy...Hmm. Elleivät ne sitten ole päiväunilla.

    • husvääräfoorumi

      Onks vauvapistefi levittäytyny tännekin. Päiväunet on kaikille hyväksi.

    • Unimatit

      Mitäs jos on toisinpäin, lapsella (kuten kahdella aiemmallakin) on valtava unentarve ja hoitoon meno on edessä pian!? Kaikki ovat menneet samalla kaavalla mutta nyt ongelma kuopuksen kanssa kun ei ole mahdollisuutta järjestää hoitoa muutoin kun päivähoidon parissa parin kuukauden päästä...

      Eli 1v3kk nukkuu kotona yöunia 21-8:30 ja päiväunet 11-15 tai jos tämä häiriintyy syystä tai toisesta niin sitten 2 2 tuntia päiväunia vaikka klo 17-19 jälkimmäiset niin yöunilla kuitenkin klo 19! Jos tähän lisää tuon hoidon rasittavuuden ja väsyttävyyden niin huhheijaaa... Esikko oli aikaan pph:ssa ja sai siellä nukkua omalla tahdillaan vaatimansa unet, hoitopäivä jos oli 8 tuntia niin siitä ajasta nukkui puolet eikä stressiä otettu jos nukkui vielä kun haettiin hoidosta (nukkui siis rattaissa pihalla). Samainen lapsi suri eskarissa kun patjat jouluna laitettiin pois että ei enää lepohetkiä, aina oli syyslukukaudella nukahtanut ja vaikea oli herätä mutta ei vaikeuksia nukkua kotona rytmissä!

      Meillä varmaan on asteen verran touhukkaampia ja hyväunisia sekä isolla unentarpeella varustettuja lapsia mutta haaste se on sekin kodin ulkopuolella!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2013
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      55
      1731
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1455
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe