Yhteiskuntasopimuksessa on kyse devalvaatiosta

tilannekuvaselväksi

Suomi on aiemminkin ajautunut kilpailukyvyttömään tilaan, vientituotteiden hinnat ovat liian korkeat, yritykset ovat kaikkensa tehneet raaka-aineiden hintojen suhteen, mutta työvoimakustannukset ovat liian korkeat. Historiassa ay-liike pääsi pälkähästä, kun Suomen pankki hoiti asian heidän puolestaan, Suomen markka devalvoitiin, markan arvoa laskettiin. Jolloin vientituotteiden hinnat tulivat houkutteleviksi ja vienti veti. Samalla tosin tuontihinnat nousivat, mikä lisäsi inflaatiota ja pienensi ostovoimaa. Niin on tehty useamman kerran. Nyt ei voida, kun eletään yhteisvaluutan aikaa.

Nyt puhutaan yhteiskuntasopimuksesta, kysymys on sisäisestä devalvaatiosta, työn hinta saatava pienemmäksi, kuten ennenkin. Olkoon nimitys suurempi tupo tai mikä tahansa, niin asia ei siitä miksikään muutu. Ja turha tähän soppaan on sotkea yhtä jos toista muuta asiaa. Asia ei siitä miksikään muutu. Työn hintaa saatava halvemmaksi 5%. Ja Suomen pankki ei sitä voi hoitaa hallituksen päätöksellä. Ay-likkeen pitäisi olla mielissään, että heidät on ylipäätään kutsuttu neuvottelupöytään. Hallitus voisi lainsäädännöllisesti hoitaa asian itsekin. Mutta onhan se sisäsiistiä, että osapuolet ovat mukana etsimässä vaihtoehtoja, miten työn hintaa saadaan laskettua 5%.

Yksi helppo keino olisi alentaa palkkoja 5% ja vastaavasti alentaa tuloveroa siten, että käteen jää saman verran kuin aiemmin. Yksilön kannalta ostovoima ei muuttuisi ja tavoiteltu sisäinen devalvaatio toteutuisi. Saman verran rahaa kädessä kuten ennenkin, mutta lisähyöty vanhoihin devalvaatioihin verrattuna siitä, että kotimaisten tuotteiden hinnat laskisivat ja ulkomaisten tuotteiden hinnat eivät nousisi. Siitä syntyisi kotimaisten tuotteiden positiivinen kierre, tuotteiden kilpailukyky paranisi kotimaassa ja ulkomailla. Tämä tietäisi lisää työtä ja valtiolle verotuloja, joita voidaan jakaa pienituloisille ja eläkeläisille, käyttää koulutukseen ja mielenterveyspalveluihin ja lasten palveluihin. Tätäkö ay-liike haluaa vastustaa? Ennen he kyllä olivat devalvaation puolesta puhujia.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikeaaasennettaay

      Tarkemmin sisäisestä devalvaatiosta... SDP ja ay eivät kannata yksikkökustannusten alentamista. Eivät kannattaneet vuonna 1991, jolloin lopulta Metalli ja Paperiliitto uhkasivat pysäyttää Suomen ja jouduimme devalvaatioon, seurauksena 30.000 konkurssia, 1000 yksityisyrittäjän itsemurhaa, tuhansia ja tuhansia työttömiä, suuri työpaikkojen pako Suomesta. Jäljet näkyvät vieläkin. Kuinka käy nyt. Ovatko ay ja SDP taas kuin rintamakarkurit, eivät isänmaan asialla?

    • ayjasdppotaskaa

      SDP ja ay-liike ysekoittavat kilvaten pakkaa. Turha höpötellä ja kierrellä tai yrittää valuttaa syytä muiden niskaan. Luuleko suomalaiset, että työanatajat eivät olisi tehneet voitavaansa ja eivät vaan viitti myydä tuotteita ulkomaille. Kusettavat! ...tana! Tarvitaan 5% alennus palkkoihin tavalla tai toisella. Jos sitä ei tule, niin viisas keksii keinot. Otetaan lonkalta viisi vaihtoehtoa:

      1) yt:t peliin, vähennetään 5% porukasta.
      2) sanotaan porukka irti ja palkataan uudelleen 37,5 tunnin työajoilla, ei pekkasia.
      3) siirrytään määräaikaisuuksiin ja pätkätyöhön, ei arkipyhäkorvauksia, ei pekkasia ei luppopäiviä
      4)kyllästytään ay:n kiristämiseen ja lopetetaan pelleily täällä Suomessa, siirretään työpaikat maahan, jossa ei tarttee kärsiä laittomista lakoista ja jaarittelusta
      5)jäädään eläkkeelle ja myydään koko paska ulkomaiselle kilpailjalle, tehköön mitä tekee - senhän tietää, mutta ei oo mun huoli.

    • Tietonen

      Nämä syö;
      Yksityisen sektorinpalkat liian isot ja tuotteet huonot.
      Pimeäntyön teko ja samaan aikaan avustusten ottaminen on mamujen kuin suomalaisten arkipäivää.
      Demarit tekee poliittista itsemurhaa, Rinne on ihan pihalla yhteiskuntasopimuksesta. Maa on kuralla, julkinen sektori aivan liian iso. Lisäksi siellä olevilla on liian isot palkat työmäärään nähden.
      Tuttava kertoi; mm että kunta-alalla sairastamisessa on joku kelan raja, jota ei saa ylittää, muuten ei saa täyttä palkkaa "sairastamisajalta", aika saattaa olla 2-3kk/ vuosi joku voi tiedon korjata. Tätä käytetään surutta hyväksi ja jopa lasketaan onko vielä varaa viikko sairastaa!!! Lisäksi vuosiloma on 38päivää.. ja muut arkipyhät ym lyhennykset päälle. Töitä on joillakin ruuhkaksi asti ja jollakin "arkistoapulaisella" ei ole ollenkaan. Ollaan vain tekevinään. Sieltä saa pois 4vk loma vuodessa ok.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1128
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe