Opiskelija + toimeentulotuki, sossu laski tukea

Milla26

Olen AMK-opiskelija, joka on käyttänyt kelan opintotukikuukaudet ja opinnot kestävät vielä pari vuotta. Olen saanut nyt 5kk toimeentulotukea opintoja varten, sossu kuitenkin on joka päätöksessä muistuttanut, että tukea myönnetään 5kk ja sitten lasketaan 20% ja sitten voidaan laskea 40% sillä perusteella, että en ole päätoimisena opiskelijana hakenut töitä ja jättäisin mahdollisesti koulun kesken töiden takia. Nyt sitten tuki laskee 20% 2:lle kuukaudelle ja varmaan kohta 40%.

Onko muilla kokemusta vastaavasta tilanteesta, onko tukea mahdollista enää saada normaaliksi jos jatkaa opintoja? Opinnot etenevät kyllä normaalisti mutta sossu vain on vedonnut päätöksissä, että "hakijan vika kun et hae töitä vaan opiskelet, lasketaan tukea, koita pärjätä ja heippa".

Ja ei, opiskeluja ja töiden teko kokopäiväisesti ei ole mahdollista.

15

307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 89988998889

      Ihan normaali käytäntö tuo on, vähän tiukka tosin kun vain 5kk antaneet aikaa viimeistellä opinnot, mutta sen kyllä ymmärtää kun sinulla on kuitenkin noin paljon opintoja vielä jäljellä.

      Sinulle pitäisi laatia sosiaalityön suunnitelma noista opinnoista jotta voisit saada täyttä perusosaa opintoihisi. Et ilmeisesti kuitenkaan ole tavannut sosiaalityöntekijääsi vaan hakenut vain kirjallisesti tukea? Kannattaisi kyllä varata aika sosiaalityöntekijälle suunnitelman laatimiseksi niin voisit vähän selittää omaa tilannettasi paremmin.

      Ei sinun tarvitse kokopäivä töissä olla, usein riitää vaikka joku pieni osa-aikatyö joka kattaa edes osan elämisestäsi niin silloin sossukin todennäköisesti tukee sinua täydellä perusosalla. Ellei kyseessä ole sitten toinen tutkintosi, jonka suorittamiseksi ei yleensä sossustakaan tukea saa.

      Ilmoittaudu työkkäriin työvoiman ulkopuolella (opiskelija) olevaksi työnhakijaksi, varaa aika omalta sosiaalityöntekijältäsi asian selvittelemiseksi ja yritä löytää jokin osa-aika työ josta saa edes jotain tuloja siihen saakka kunnes valmistut.

    • Milla26

      Tämä on AMK-tutkinto, minulla on saman alan perustutkinto mutta haluan parempiin tehtäviin ja siihen olen kyllä vedonnut kun piti käydä sossun juttusilla heti kun ekan hakemuksen laitoin, siellä sanoivat että "katsovat" tilanteen mukaan mutta eivät oikeasti taida katsoa mitään muuta kuin sen, että tuo 5kk on täynnä ja voivat siihen vedota ja laskea tukea. Vetosivat kyllä myös siihen, että kun minulla on jo "perustason" tutkinto niin se on yksi syy, että ei ole tarvetta maksella täysiä tukia? Tähän myös vetosi työkkäri kun koitin hakea omaehtoiseen koulutukseen, eli tästä oppineena ei kannata koskaan lähteä lukion jälkeen mihinkään toisen asteen koulutukseen kun sen vuoksi et saa enää tukea AMK-opintoihin, muuten saisit.

      No tällä hetkellä siis tuki laski 97€, maailma ei vielä siihen kaadu mutta tuo 40% lasku on kyllä jo aika suuri pudotus. Lieneekö edes laillista jos tuki olisi seuraavat 2v -40% jos en hae töitä. Töiden haku taas tuottaa hirveän paperibyrokratian kun joudut selvittielemään tuloja joka kk ja lähettämään palkkakuitteja niin ei sekään kovin kannusta, muuten joku pieni osa-aika työ voisi kyllä mennä.

    • SossullePataan

      TTL 2:10§:ssä on säädetty perusteet joilla toimeentulotukea voidaan alentaa, muut perusteet on laittomia. Vaadi sossulta tarkka laki- ja asiaperustelu kirjallisena, vaikka pitäishän se päätöksessä olla. Noita alentamisia tehdään usein laittomin perustein ja siksi jokainen alennus pitäisi viedä vähintään "perslautakunnan" päätettäväksi ja jos (lähes aina kun) sieltä tulee hylky niin sitten valitus hallinto-oikeuteen, siellä telee usein sossulle "pataan".
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P10

      • Nojaah

        Niin, tuossahan ne lainkäppyrät sitten onkin, eli:

        20% alennus jos:
        1) henkilö on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä tai sellaisesta julkisesta työvoimapalvelusta, joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa, tai hän on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai julkista työvoimapalvelua ole voitu tarjota taikka ammatillista koulutusta vailla oleva, täysi-ikäinen alle 25-vuotias on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta niin, että hän ei ole työttömyysturvalain 2 luvun 13 tai 14 §:n perusteella oikeutettu työttömyysetuuteen; (28.12.2012/1004)

        Ja 40% alennus jos:
        2) jos henkilö sen jälkeen, kun hänen toimeentulotuen perusosaansa on alennettu 1 momentissa tarkoitetulla tavalla, kieltäytyy ilman perusteltua syytä työvoimapoliittisesta toimenpiteestä tai jos hän toiminnallaan aiheuttaa sen, ettei työvoimapoliittista toimenpidettä voida tarjota ja hän tämän lisäksi kieltäytyy ilman perusteltua syytä 2 momentissa tarkoitetusta suunnitelman mukaisesta toimintakykyä edistävästä toiminnasta.

        Ja päätoimisena tulottamana opiskelijana olevana ei voi olla työkkärissä työttömänä työnhakijana eikä ap:lle silloin tarjota mitään työtä, joten perusosan alentamisen perusteet täyttyvät, sillä opintojen jatkaminen on tietoista toimintaa ja oman elatuksensa laiminlyömistä kun kerta opintoetuisuuksiin ei ole enää oikeutettu.

        Miten ap:llä on oikein opintotukikuukaudet kaikki jo käytetty jos kyseessä on ensimmäinen amk-tutkinto? Siihenhän saa 55 tukikuukautta, jotka kyllä riittävät tutkinnon suorittamiseen erittäin hyvin? Jos pohjalla on ammattikoulututkinto niin siihen myönnetty opintotuki ei vaikuta amk-tutkinnon opintotukeen vaan se on siitä huolimatta 55 tukikuukautta.

        Itse en ap lähtisi siihen omaan laiskuuteen vetoamaan (en jaksa viedä palkkalaskelmaa kerran kuussa sossuun, hohhoijaa) ja sen verukkeella olisin menemättä osa-aikatöihin ja jättäytyisin täysin tulottomaksi sossun asiakkaaksi. Mutta kukin tavallaan... Ap:nä ottaisin itse nyt sen puhelimen käteen ja sopisin uuden ajan sossuntädille ja menisin sinne selittämään että olisiko mahdollista tukea vielä 2v ajan täydellä perusosalla opintoja jos vain hankkii siihen sivuun osa-aikatyön. Ja siten osoittaisin etten aio olla täysin sossun varassa oleva pummi.


    • SossullePataan

      "Ja päätoimisena tulottamana opiskelijana olevana ei voi olla työkkärissä työttömänä työnhakijana eikä ap:lle silloin tarjota mitään työtä, joten perusosan alentamisen perusteet täyttyvät, sillä opintojen jatkaminen on tietoista toimintaa ja oman elatuksensa laiminlyömistä kun kerta opintoetuisuuksiin ei ole enää oikeutettu."
      Juuri noin kierosti lakia tulkitsevien sossutanttojen taltuttamiseksi pitää alentaminen viedä HaO:n päätettävksi ja tarvittaessa valitus KHO:oon.

      • 8768788686

        Tarviiko sitä nyt normaalijärjellä varustetun ihmisen lähteä käräjöimään sen takia että ei saa työmarkkinatukea koska ei ole työtön vaikka se oma tulottomuun on puhtaasti vain oma valinta ja sossu alentaa sen perusteella perusosaa lainmukaan?


    • jokutolkkus

      Jostain syystä aika yleinen on sellainen harhakäsitys, että yhteiskunnan pitäisi elättää kaikki opiskelijat, tai ainakin jotkut, täysimääräisesti vaikka kuinka kauan.

      Opiskelua varten on opintotuki. Ellei se sovi tai riitä, on mentävä töihin. Nämä on ne vaihtoehdot, joiden puitteissa on toimittava, vaikka se merkitsisi opinnoista luopumista. Tässäkin tapauksessa yksi tutkinto jo on.

      Korkeakoulututkintoon saa opintotukea 55 kuukautta. Opiskelu on suunniteltava sille pohjalle. Ei luulisi olevan mahdotonta korkeakoulutasoiselle ihmiselle.

      • lifhrughtrught

        Ei "opiskelija" ole opiskelijasosiaaliturvan piirissä sen jälkeen, kun opiskelijaetuudet on käytetty, joten vika on tilastoinnissa, jos tuloton ei saa sosiaaliturvaa siksi, että omaa opiskelupaikan ja haluaa opintonsa loppuun myös tehdä. Tosin sen sortin "tilastoinnilla" tässä maassa säästetäänkin, lisäillään kansalaisille sosiaaliturvaa joita kansalaiset eivät edes ole saaneet. Onhan se kätsyä kuntien tai Kelan kirjata vaikka jonkun joka todellisuudessa ei ole nauttinut tililleen saamalla mitään sosiaaliturvan muotoa toimeentulotukea hakiessaan, tuloiksi muka sellaisiakin "haamutuloja" kuin vaikka työmarkkinatuki, että jos ihminen asiallisesti ja oikeutettuna hakee sosiaalitoimistosta apua. Siinä vaan on sellainen ongelma, että se on laitonta: on laitonta esimerkiksi sellainen, että jos toimeentulotukea hakeva ihminen joka kertoo sosiaalitoimistossa että ei nauti mitään ensisijaista muuta yhteiskunnan sosiaaliturvaa, että jos sellainen ihminen ei saa edes sitä toimeentulotukea täytenä perusosana. Tuskin täällä ymmärretään, mitä tarkoitan, mutta ihan oikeasti tilastoinnissa tässä maassa ihmisille lasketaan myös tuloja, joita ihmiset eivät ole hakeneet ja joihin vaikkapa sosiaalityöntekijä ei edes voi, jos laissa haluaa pitäytyä, kehottaa ihmistä hakemaan syystä, "että ihminen ei tulisi sossuun".


        Et taida olla koskaan opiskellut mitään(?), et ainakaan korkeakoulussa(?), koska jos olisit opiskellut, tietäisit, että mitenkään ei pysty opintoja suorittaessaan samaan aikaan sekä käymään täyspäivätöissä että tekemään kursseja. Lisäksi jos opiskelija saa opiskelijan opintoetuuksia, niissä on rajat minkä verran voi vuodessa tienata käymällä töissä. Kyllä itseänikin aikoinaan opintoetuuksia vielä saadessani v*ttutti pureskella kynsiäni ja miettiä, että nyt olen ollut ton neljä kuukautta tästä vuodesta töissä ja enempää töitä ei voi taas tehdä, ettei evätä opintotukea. Työn tekemiselle oli opintotukiaikoinani minulla ainakin rajoitteet, siitä kärsin nyt sitten kun en enää opintotukea saa: ihmetellään, että mitäs noin vähän olet tehnyt töitä... Opintoetuuksiakaan saavat opiskelijat eivät ole tahallaan "laiskoja" töiden tekemisen suhteen, vaan ihan oikeasti kaikki keskituloiset opiskelijaetuuksilla opintotuki-, opintolaina & opiskelijan asumislisä- elävät opiskelijat joutuu ihan oikeasti elämään niillä opiskelijaetuuksilla. Niitä vaikeampaa on korkeintaan ihmisillä, joilla vaikka sairaussyistä loppuu opintotuet kesken ennen valmistumista. Sitten siinä on työkkärien tms. armoilla, että suvaitseeko joku ystävällisesti jotta voin jatkossakin maksaa opintolainaani kuten tähänkin asti olen ruoastakin tinkimällä tehnyt, että teen sen tutkinnon joka tuo mulle töitä, loppuun. Vertauskuvallisesti.


    • lkfhifhughughtuh

      En tiedä, mutta oksettaa lukea näitä keskusteluja. En tiedä aloituksen laatineen tilanteesta enkä osaa siksi siihen mitään sanoa, mutta ilmeisesti monille näille palstoille omahyväisyyksiään kirjoittaville on täysin epäselvää, että miten monenlaisia tilanteita voi opiskellessa ihmisille tulla vastaan, vaikka opiskelija kuinka olisi ollut ahkera opiskelija ja tähdännyt aikoinaan siihen, että valmistuu opintotukiajan puitteissa. Jos pelkän opintotuen ja opintolainan opiskelijan asumistuen ja satunnaisten kesä- ja muiden työtulojen varassa elänyt ahkera opiskelija esimerkiksi sairastuu opintojen ja opintotukiajan viime metreillä vakavasti ja yllättävästi esimerkiksi elinikäiseen fyysiseen sairauteen kesken opintojensa ja pahimmassa tapauksessa juuri silloin, kun opintotukikuukausia olisi ollut jälkellä enää se muutama ja kun olisi pitänyt valmistua ja jos opiskelijalla ei ole omia säästöjä, voi opiskelijalle tulla eteen vaikkapa sellainen sangen "intresantti" ja todella ahdistava tilanne Suomen yhteiskunnan sosiaaliturvajärjestelmän kannalta, että kertakaikkiaan yhteiskunnasta ei tipu mitään tukia. Itse elin lähes kymmenen vuotta ilman pääasiallista sosiaaliturvaa, koska ei halua lopettaa opintoja: ei tippunut ei sossusta eikä Kelasta eikä mistään mitään opintottukiajan loppumisen jälkeen mulle mitään ensisijaista sosiaaliturvaa, ja olen tavis enkä rikas. Omilta sukulaisilta mun piti sinä aikana kerjätä elantoni, ja ja vieläpä ei- elatusvelvollisilta sellaisilta, ku yhteiskunta ei antanut edes minimisosiaaliturvaa. Eikä etenkään, jos on lapseton ja perheetön ( eli vailla perhe-etuuksia) ja jos ei ole rikas, saa myöskään perhe-etuuksia.


      Työttömyystukiakaan opiskelijat eivät saa "tuosta vaan", vaan ensin tuloja vailla olleen oli ihminen opiskelija tai mikä lieneekin jokaisen ihmisen työttömän on pitänyt roikkua odottamassa työvoimapoliittista lausuntoa kuukausitolkulla ( mistä syystä btw varmaan moni tuloton opiskelija kieltäytyy menemästä työkkärin kirjoille siinä tilanteessa, jos kerran opinnot on kesken ja vaikka sosiaalitoimistosta kuinka patistettaisi jättämään oman alansa opinnot kesken), opiskelijan sairauspäivärahalla ei esimerkiksi sairastunut opiskelija elä eikä sitä makseta esim. elinikäiseenkään sairauteen sairastuneille opiskelijoille loputtomasti ja se on alle puolet opintotuen määrästä opiskelijan sairauspäiväraha yleensä, verrannollinen opintotuen suuruuteen (yksityiset sairausvakuutukset omaavilla rikkailla tietysti voi olla toisin), voi olla että sossusta ei opintotukensa käyttänyt opiskelija saa mitään: minulle aikoinaan tulottomana opiskelijana myönnettiin sossusta noin kolmetoista euroa kerrankin ja aivan epämääräisen pieniä summia vaikken saanut edes työttömyysturvaa ja sen lisäksi sain ainoastaan yleistä asumislisää - siinä kaikki yhteiskunnan tukeni ja vielä vähemmän sain, kun kyllästyin hakemaan roposiani sossusta, mistä syystä seuraavaan sossukäyntiini menikin lähemmäs kymmenen vuotta. Minkä jälkeen hetken ajan myönsivät mulle lakisääteistä sosiaaliturvaa sossusta, mutta sitten alkoi taas nillitys. Mistä syystä sosiaalitoimistoon en mene enää koskaan.


      Ymmärrän tän palstakirjoittajien omahyväisyyttä kyllä sikäli, koska niin minä itsekin aikoinaan tossa kymmenisen vuotta sitten nuorena ja naivina ajattelin, että täyspässejähän ne on jotka ei valmistu opintotukiajan puitteissa ja laiskoja ja ties mitä, kun itse vaikka olin lukenut kahdessa yliopistossa, olin lukenut opintoja yli maisterin tutkinnon määrän jo alta viidessä vuodessa, MUTTA sellainen omahyväisyyteni karisi sittemmin, kun pääsin tutustumaan siihen seikkaan, että miten todella vaikeaa ja kiven takana on tavalliselle ihmiselle Suomessa saada minimisosiaaliturvaa.


      No joo, varmaan jonkin sortin hulluhan minä olen, kun tänne kirjoitan, kun tämä on foorumi missä minua eniten missään ikinä on solvattu ja peloteltu tämä Suomi24, mutta: en osaa sanoa aloittaneen tilanteeseen mitään muuta kuin sen, että sosiaalitoimella on kuntakohtaisesti "harkintavallaksi" nimetty valta päättää, että ketä asiakastaan he toimeentulotuella tukevat ja miten. Kysyisin sinuna perusteluja, että millä perusteella opiskelemisessä eteneminen on peruste viimesijaisimman sosiaaliturvan myöntämisessä. Sitten voin sanoa ihan varmana faktana sen, että työvoimaviranomaisilla ei missään päin Suomen maata ole juridista lakisääteistä oikeutta; ei myöskään heillä, päättää tai estää tai kannustaa tai mitä vaan, että kuka opiskelee ja mitä. Sen sijaan jos työvoimatoimisto katsoo, että jostakin syystä jollekin yhdelle myönnetään työttömyysturvalla opiskelemisen mahdollisuus ja jollekin toiselle ei, tarkoittaa se poliittista päätöstä, joka voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa ahkerallekin opiskelijalle sitä, että opiskelija ei uskalla opiskella, koska pelkää että sosiaaliturva vietäisiin. Toivottavasti et ole siinä tilanteessa. Tietenkään myöskään se ei ole mahdollista, että työttömyysturvalla voisi opiskella iät ja ajat, se nyt vaan on ainoastaan hyvä asia.

    • dskfhrugtugtihyuh

      Ja muuten mielenkiintoista, aloittaneelle vielä. Sinulle siis kahdeksi kuukaudeksi kertomasi mukaan alennettiin toimeentulotuki 20%:lla: silloin kun minä olin toimeentulotuen asiakas ja sossussa asiakkaana, mulla oli putkeen reippaasti yli kuusi kuukautta 20%:lla alennettu toimeentulotuen perusosa ja harkinnanvaraista toimeentulotukea ei tietysti mitään ikinä koskaan. Ilmeisesti kuntakohtainen asia...


      Viimesijaista sosiaaliturvaa Suomen laissa ei sanktiona toimeentulotuen hakijalle voi koskea esimerkiksi seikat, että tuen hakijalla ei ole työpaikkaa tai sellainen että jos toimeentulotuen hakijan opinnot eivät etene, koska toimeentulotuki tulee myöntää toimeentulotukeen oikeutetun toimeentulotuen hakijan säännöllisten tulojen perusteella viimesijaisena sosiaaliturvana. Säännöllisiksi tuloiksi toimeentulotuen hakijalla toimeentulotukea hakevan henkilön toimeentulotuen hakuhetkellä toimeentulotuenhakijan tuloina olevia tuloiksi luettavia tuloja ovat: pääomatulot, muut toimeentulotuen hakijan toimeentulotuen hakuhetkellä nauttimat yhteiskunnan etuudet ts. sosiaaliturva ja mahdolliset osinkotulot tai muu varallisuus, joka olisi toimeentulotukea hakevan realisoitavissa heti ennen toimeentulotukeen turvautumista. Säännöllisiä tuloja joiden perusteella toimeentulotuen perusosaa voisi evätä tai alentaa, eivät ole sellaiset toimeentulotuen hakijan tulot, että jos toimeentulotuen hakija vaikkapa paikkaa toimeentulotuen määrän puutteellisuutta omien sukulaistensa vapaaehtoisilla avustuksilla toimeentulotuen hakijalle eduksi, joskin laittomia päätöksiä tosin useinkin varmaan sosiaalityöntekijät tekevät säästö- ja aktivointi-intoiluissaan ja tietäessään että toimeentulotuen hakijat eivät usein jaksa valittaa päätöksistä.


      Tulevaisuudessa viimesijainen sosiaaliturva tehdään vastikkeelliseksi. Joidenkin intoilijoiden mielestä sen pitäisi olla sitä jo nyt.

    • Annastiina_______

      En ymmärrä mikä on aloittajan ongelma tässä. Joko jatkaa opintoja ja saa alennetun perusosan verran tukea kun ei niitä suostu lopettamaan ja hankkimaan itselleen elatusta ensisijaisella etuisuudella (työmarkkinatuki) tai sitten lopettaa opinnot koska ei saa niihin mitään tukea ja elättää itsensä työttömyyskorvauksella ja saa täyttä toimeentulotukea. Ei voi samalla syödä kakkua ja pitää sitä, vaan pitää valita kummin tekee. Sossusta saa kyllä täyden perusosan sitten kun hommaa sen pienen työn siihen opiskelujen sivuun, ei sen tarvitse olla edes mikään vkl-keikkatyötä kummempi, eikä mikään kokopäiväinen työ kuten monet tässä ketjussa ovat päivitelleet. Kun osoittaa että kykenee edes hieman elättämään itseään opintojen ohella niin täyttä tukea kyllä saa paljon helpommin kuin marttyyriasenteella tai käräjöimällä.

    • JustJooo

      Jos opinnot etenevät normaalisti, niin silloin ei opintotukikuukaudet lopu kesken.

      Jos olet oikeutettu työttömyysetuisuuteen mutta et saa sitä koska päätät jatkaa opiskeluasi vailla mitään etuisuuksia muita kuin asumistuki, niin silloin sossu tekee ihan oikein kun alentaa perusosaasi sen perusteella ettet mene työkkäriin kun kerta sieltä kuitenkin sen 500e/kk saisit.

      Jos et jaksa/viitsi hankkia edes osa-aikatyötä niin miksi ihmeessä sinulle pitäisi maksaa täyttä toimeentulotukea?

      Jos olet ollut sairaana tms. niin olet opiskelijanakin oikeutettu sairauspäivärahaan eikä silloin ole tarvinnut tuhlata opintotukikuukausia.

      • skefhutghtyghtgtr

        Kenelle sinä nimimerkki "JustJoo" oikein vastailet? Aloituksen laatineelle vaiko minulle sivulliselle nimimerkkiä tänne edes omaamattomalle, joka otin osaa keskusteluun? Aloituksen laatinut ei ainakaan mitään näyttänyt mainitsevan siitä, että olisi sairas, vaan kirjoitti ihan muista asioista... Eikä minunkaan tekstieni pääpointti ollut sairastaminen, jos osaat lukea. Ja sinulla ei taida olla ihan hanskassa realiteetit: esimerkiksi on olemassa monia sairauksia jotka ovat elinikäisiä, mutta joihin ei sairastunut saa mitään yhteiskunnan erityistä sosiaaliturvaa perusteella, että ihminen on kuitenkin niin terve ettei sairauteensa kuole, vaikka sairastunut joutuisi syömään lääkkeitä ikänsä ja vaikka sairastuneen "terveenä" pysyminen on silloin elinikäisestä lääkkeiden syönnistä kiinni. Enkä puhu esimerkiksi mistään psyyken sairauksista tai sellaisista ( jos ja mikäli sellaisia kuvittelet...), vaan oikeasti elämää vaikeuttavista kivuliaista sairauksista, jossa sairastuneiden elämää voi suureltikin joskus vaikeuttaa se, että ei ole sairas mutta ei ikäänkuin terve ikinä. Lääkärit ei kirjoita pitkiä sairauslomia eikä yhteiskunta myönnä sosiaaliturvan muotoa mitään esimerkiksi ihmisille, jotka kärsivät vaikkapa, no muutama sairaus - yleisellä tasolla, en kerrassaan viittaa mihinkään tässä, älkää tulko ainakaan vainoharhaisiksi kiitos! - mainitakseni esimerkiksi vaikkapa ms- taudista, crohnin taudista, selkärankarappeutumasta tai sellaisista sairauksista... Siinä kuule ihmisten pitää ihan selvitä samalla tavalla kuin fyysisesti täysin terveidenkin, eikä yhteiskunta suuremmin empatiaa jaa...


        Ja ihan uteliaisuudesta kysymys: Miten niitä osa-aikatöitä oikein "hankitaan"? Jos sä olisist vaikkapa esim. akateeminen ihminen, niin kiinnostaisko sua urakehityksesi kannalta mennä vaikkapa etiikkasi vastaiseen työhön puhelinmyyjäksi ( esimerkiksi puhelinmyyjien töitä kyllä löytyy, mutta minusta ne ovat koulutusta omaamattomia varten), sille vastikkeeksi että saisit sossusta rahaa joka sosiaalitoimisto jo muutenkin saattais ryövätä rehelliseltä toimeentulotuenhakijalta tavikselta mutta köyhältä itselleen kaiken ylimääräisen, esimerkiksi alentelemalla ihmisen omia sukulaisiltaankin saamia avustuksia toimeentulotuen perusosan määrästä - olisitko innostunut sellaisesta "tuen" muodosta (tuskin)?


        Ja jos aikuisten oikeasti puhutaan, niin jo itse siinä käsitteessä "viimesijainen sosiaaliturvan muoto" on esimerkiksi sellainen juridinen pykälä, että sosiaalitoimistojen sosiaalityöntekijät eivät ole ihmisten asiakkaidensa urasuunnittelijoita ja elämänkulun määräilijöitä oikeuksiltaan, jotka saisivat määrätä vaikkapa sellaisia, että joku tukeen oikeutettu saa minimisosiaaliturvaa ja joku toinen ei vaikkapa syystä, "koska ei ole hankkinut osa- aikatyötä". En ole sosiaalitoimiston asiakas, mutta kun aikoinaan olin, siitä touhusta jäi mieleen ainoastaan köyhien ns. kepittäminen ja ilmeinen vastenmielinen ajatusmalli, että jos ihminen on köyhä ta pienivarainen, on ihminen samalla muka jotenkin laiska. Työpaikkoja ei nyky- Suomessa ole tällä hetkellä monille todella koville omien alojensa osaajillekaan, joilla saattaa olla vaikka viiden vuosikymmenen työkokemus, niin siinä on aika turhaa ainakin sellainen, että jos sosiaalitoimistot alkaa leikkiä "työnvälitystoimistoja", missä köyhiä ihmisiä patistettaisiin sosiaaliturvan saamista vastaan tekemään töitä joita ei kukaan muukaan niillä palkoilla suostu tekemään. Itse kysyin aikoinaan sossuasiakkaana ollessani yhdeltäkin sosiaalityöntekijältä, että pärjäiskös se itse sillä summalla mitä mulle myönsi alennettua toimeentulotukea, ei suostunut edes vastaamaan. Varmaan siksi, että tiesi ettei itse pärjäisi niillä rahoilla, joilla asiakkaansa eli. Tai siksi, ettei ajatellut asiakastaan samanarvoiseksi ihmiseksi kuin itse on. En tiedä. Lisäksi sellainen käsitys mulla on myös, että sosiaalitoimistoissa toimitaan mielikuvaperiaatteella ja pyritään säästämään siten, että ainoa ajatus mikä niillä on, on se, että miten mahdollisimman vähän voisivat lakisääteistä sosiaaliturvaa asiakkailleen myöntää, eli jos jonkun nimi on sellainen, että ihmisen periaatteessa voisi olettaa olevan varakas tai jos jotakin ihmistä oma sukunsa pyytettömästi auttaa hädässä, ei ole toivoakaan että tulisi mitään muuta kuin pissityksi linssiin sosiaalitoimessa. Fakta on kuitenkin se, että sosiaaitoimiston asiakkuus on uuvuttavaa ja itse ainakin olisin tuhoutunut ihmisenä, jos vielä kerrankin olisin siihen myllyyn joutunut. Opin sossutoimistokokemuksestani valitettavasti sen, että Suomessa eivät kaikki toimeentulotuen hakijat kansalaiset samalla tavalla sosiaaliturvaa saa. Ja usko pois, että tekisin mitä vain, jos saisin sen entisen käsitykseni takaisin, että muka Suomessa pidetään tilapäisesti hädänalaisessa tilanteessa elävistä rehdeistä huolta - ei, Suomen valtiossa niistä ihmisistä joilla ei ole omia läheisverkostoja jotka auttaisivat jos yhteiskunta ei auta, pyritään sosiaalitoimessa lypsämään karsinoitua karjaa.


    • Kysynvaan

      40000 :lle ns unelmapakolaiselle on kyllä vara kustantaa asuminen jokintasoinen opiskelu ruoka vaatteet ja iPadin.

      ELY ja kela on syytä haastaa oikeuteen valehtelusta ja kansalaisten harhaanjohtamisesta vääristelyllä kertomuksilla mitä nämä elintaso pakolaiset saavat avustuksia.

      Ja miten vaarallisia he ovat kullekkin pitää olla kaksi poliisia saattamassa .

      Mutta kansalaisten turvallisuus ei ole kuulemma ollut koskaan vaarassa

      Aika outoa ja ristiriitaisia nämä väitteet.

      Suomalaisten perusväestön sananvapautta rajoitetaan kuten esimerkiksi Iltalehti tekee.

      Kenen asialla nämä iltapäivälehdet ovat.

    • NäinSeOnnistuu

      Ilmottaudut TE-toimistoon työnhakijaksi, työmarkkinatukea et tule saamaan, koska olet opiskelija. Toimita työnhakijaksi ilmottautumisesta todistus toimeentulotuen liitteeksi. Tässä työmarkkinatilanteessa ei ole suurtakaan pelkoa työllistyä tahtomattaan...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe