Muutos hotellista asuntoihin on suuri kaavamuutos

kysynvaan

Kaupunginhallituksen ja ympäristölautakunnan juoni viedä Tehtanniemen kaava muuttamattomana eteenpäin ja sallia asuntojen rakentaminen hotellin sijaan ei ole oikein. Kysymys on suuresta muutoksesta, jota ei saa hoitaa vain pienellä präntillä alaviitteessä.

Jo ajatus tällaisesta menettelystä on absurdi ja osoittaa ajattelemattomuutta ja salamyhkäistä "kähmintää", yritys sumuttaa hankolaisia, joille valta kaavamuutoksesta kuuluu valtuuston kautta.

Pieni präntti alaviitteessä sallisi mökkikylän rakentamisen tai kuten nyt vapaa-ajanasuntoja kerrostalossa - sama asia. KL tarkoittaa liiketoimintaan ja yleiseen käyttöön tarkoitettua aluetta ja sillä ei tarkoiteta rakentajan liiketoimintaa rakennusvaiheessa vaan rakennuksissa harjoitettavaa liiketoimintaa, hotellitoimintaa, uimahalli jne. Hotellitoimintaan rinnastettavaa on time-share, viikko-osakeyhtiöt. RR:n myymät yksityisasunnot ovat yksityisasuntoja, niiden vuokrausmahdollisuus koskee kaikkia yksityisasuntoja kaupungissa. Liiketoimintakriteeri ei täyty. Asunto on asunto. Asunto ei ole hotelli. Kesämökki ei ole hotelli.

Jos joku viranomainen on ymmärtämättömyyttään antanut luvan sellaiseen toimintaan, mikä ei ole sallitua, niin lupa on vaan peruttava anteeksipyydellen. Sitä ei pidä alkaa peitellä yrittämällä muuttaa olosuhteita luvan mukaiseksi vallitsevan käytännön vastaisesti.

Minkälaisia heijastusvaikutuksia syntyy tällaisesta kaavoittamiskäytännöstä?

23

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • älkääluovuttako

      Olen samaa mieltä, kuten moni muu. Koetin toisessa otsikossa saada vastauksen kysymykseen: onko vielä joku taho joka voi estää Tehtaanniemelle suunnitellut, kaavanvastaiset, yksityisasunnot? Kukaan ei vastaa. Kukaan ei tiedä? Onko ainoastaan Regatta Resortsilla huippulakimiehiä, jotka ovat saaneet näillä kepulikonsteilla kaikki vastustajatahot lamaantuneiksi? Demokratia Hangossa ei näytä toimivan. Kyllähän valtuuston projektin vastustajat (eikö heitä todellakaan ole - ei yhtäkään?!) pitäisi uskaltaa antaa julkisia lausuntoja ja ryhtyä vastatoimiin. Koska lehdet eivät uskalla näitä mielipiteitä esittää, olisi kuntalaisten jotenkin muuta kautta saatava tietää että heidän edustajansa tekevät jotakin! Nyt näyttää siltä että kaikki vaan ovat hiljaa eikä ryhdy uskalla ryhtyä minkäänlaisiin toimiin. Onko asianlaita Hangossa todellakin näin säälittävä?

      • asdasmmmeiei3893

    • faktamus

      Säälittävää on toi ainainen valittaminen. Projekti on Hangolle elintärkeä ja jos se kaatuu niin kaatuu Hankokin luultavasti Raaseporin syliin. Suurin osa valtuutetuista on hankkeen kannalla. Tehtaanniemestä tulee regatan jatko-osa ja vapaa-ajan asunnot ovat vuokrattavissa eteenpäin. Suunnitelmaan kuuluu myös 50 lisähotellihuoneen rakentaminen Tehtaaniemelle. Hankolaisille on aivan sama asuuko porukkaa yksityisasunnoissa tai hotellihuoneissa kunhan vain asutaan. Ei ole edes yrittäjän etu ylläpitää kylpylää tyhjille asunnoille. Mitä enemmän täällä käy porukkaa ja mitä rikkaampia he ovat, sen parempi kaupungille ja kaikille palvelualan yrittäjille.

      • ihmettelemme

        faktamus, nyt uhataan taas Raaseporilla, jos RR:n projekti ei toteudu Tehtaanniemelle. Millä vielä? Hanko on pärjännyt ennen projektia ja tulee pärjäämään tästedes. 50 lisähuonetta keskitalvella tähän asti suljetun Regatan lisäsiipenä ei kata Hangon hotellitarvetta. Tavoitteena on luoda Hangosta kongressikaupunki, se on Hangon matkailun virallinen tavoite. Tässä tärkein askel on suuren, 150 huoneen hotellin saaminen kaupunkiin, jossa kokoustaminen ja majoitus voivat olla saman katon alla. Jos Tehtaanniemelle tehdään "vapaa-ajan mökkikylä", niin good-bye talvimatkailutavoite. 43 pimeää ikkunaa lisää kaupunkiin, jossa on jo 1000 vapaa-ajanasuntoa on pissa meressä. Hotellitilaa tarvitaan ja paljon lisää. Jo kesän tapahtumat kärsivät majoituskapasiteetin pulasta. Paraikaa on kaupungissa meneillään jalkapalloturnaus, johon osallistuu 1000 henkeä. Merikadun asunnot ovat tyhjinä. Kappas vaan, kun kukaan ei heistä vuokrannut asuntoa jalkapalloperheelle? RR:n luxusasuntojen jatkovuokraus on jo vanha vitsi. Ei aikuisten oikeesti. Vastaus vielä EiKaiTaas, kyllä rahan takia RR rakentaa hanketta. Jos sijoittajien rahat odottavat liian kauan poikimista, niin varmaan vaihdetaan hevosta, joka juoksee paalupaikan. Ratkaisu: RR:n hanke Kuningattarenvuorelle ja Tehtaanniemi pidetään varattuna sille, mihin se on suunniteltukin. Kyllä joku päivä siinä on vielä kunnon hotelli ja sen yhteydessä uimahalli, jossa kaupunkilaisetkin voivat käydä vesikuntoilemassa uimahallihintaan. Siihen asti kuka haluaa pulikoida RR:n SPA:ssa, niin ajaa sitten Kuningattarenvuorelle. HTT:n (hevosmiesten tietotoimisto) mukaan valtuustossa on vain yksi demari Tehtaanniemen asuntorakentamisen kannalla. Mitä odotetaan? Se on selvä, että kaavan vastaisesti ei saa rakentaa.


    • EiKaiTaas

      Suurin ongelma on todennäköisesti se, että joku tekee rahaa , eihän se sovi enää Suomalaisen yhteiskuntaan ....HuiHui - Yrittäjyys voisi jopa sada Suomi (ja Hanko) jaloille. Ja kaikki mitä ylittää keskiarvoa pitäisi tottakai kieltää, demokratian nimeessä......

    • Ikäväjuttu

      Näyttää siltä, että luxustaloja siihen Hangon hienoimmalle paikalle tulee. Sitä me ja lapsemme vielä kadumme kovasti.
      Money money money...

      • älkääluovuttako

        Hyvä Ihmettelemme ja Ikäväjuttu; ettekö tekään tiedä (vaikutatte fiksuilta ihmisiltä) kertoa Hangon lievästikin hämäristä päätöskiemuroista tarkempaa? En vaan saa vastausta siihen että mikä taho Hangossa vielä voisi tehdä negatiivisen päätöksen nykysestä Tehtaanniemen projektista. Eikö kukaan tällä palstalla todella tiedä kuka Hangossa oikeasti saisi päättää? Mainitaan kaupunginvaltuusto, mutta kukaan ei vielä ole kertonut minulle onko heillä vielä vaikutuismahdollisuutta? Tai kenelläkään muulla. Eikö kukaan voisi tässä valaista meitä, please. Lehdistähän ei tietoa saa.


    • eisavuailmantulta

      Kaavamuutos hotellista asuntoihin on iso muutos, joka pitää hyväksyä kaupungin valtuustossa. Jos kaavassa lukee KL, niin siihen ei saa rakentaa asuntoja vaikka olisi rakennuslupa. Lupa on silloin kaavan vastainen. Lupa pitää perua tai pitää odottaa, että kaavaa muutetaan valtuustossa. Vähäinen muutos tai poikkeama, joka voidaan hyväksyä muuten pitää todella olla vähäinen. Mikä on vähäinen? 3-4% on vähäinen, siis tässä tapauksessa pari 150 neliön penthouseasuntoa hotellin yläkerrassa on vähäinen. Jo 10-20% on merkittävä. Esimerkiksi SDP pitää 14%:n kannatustaan varmaan merkittävänä. Rakentaminen 60-70% kaavan käyttötarkoituksesta poikkeavasti on erittäin suuri määrä, ei missään tapauksessa vähäinen. Jos tällainen menee eteenpäin, niin mitä voi tehdä? On varmaan tapahtunut jonkinlainen rikos? Onko salaisia sopimuksia? Se ei ainakaan ole laillisen kunnallisen päätöksenteon mukaista. Kyllä asiat vielä selviävät.

    • Mikäteitävaivaa

      Nyt on kyllä pakko sanoa, että alkaa olla mitta täysi. Onko Hankolaiset neuroottisia ainaisvalittajia vai mistä tämä johtuu? Ettekö halua Hankoon Kylpylää? Miten voitte sen riistää hankolaisilta lapsilta ja eläkeläisiltä?

    • lainmukaan

      Mikäteitävaivaa, kyllä me hankolaiset kylpylä halutaan, mutta sinne, minne sen saa rakentaa. Me hankolaiset emme halua suhmurointia ja omien oikeuksien ohittamista. Kaavapäätös kuuluu hankolaisten valitsemalle valtuustolle, sitä ei kaupunginhallituksen puheenjohtaja tai hallitus voi ottaa itselleen, koska valtuusto on hallituksen yläpuolella. Kuntalain 51 pykälän otto-oikeus koskee toimielimen alapuolisia asioita. Jos SDP:n edustajat ovat jostain syystä saaneet päähänsä suostua asuntojen rakentamiseen Tehtaanniemelle, niin se ei riitä. Se on oltava koko valtuuston mielipide ja valtuuston pitää hyväksyä kaavamuutos. Esimerkiksi hallituksen puheenjohtaja on vain yksi henkilö hallituksessa. Hän ei yksin päätä edes hallituksen päätäntävallassa olevia asioita.

      Ohessa ote Sisäministeriön raportista 23/2006 sivulta 66:
      "Valtuuston puheenjohtajalla ja hallituksen puheenjohtajalla on ahtaasti tulkiten ainoastaan kokousten johtamistehtävä. Periaatteellista merkitystä kylläkin on hallituksen
      puheenjohtajalle kuuluvalla otto-oikeudella (kuntalain 51 §). Muu toiminta ja kunnan edustaminen julkisuudessa perustuu kunkin henkilön henkilökohtaiseen auktoriteettiin. Luonnollisesti tietysti monijäsenisen toimielimen edustaminen julkisuudessa on oikeutettua ensisijaisesti sen puheenjohtajalle."

      • älkääluovuttako

        Hyvät eisavuailmantulta sekä lainmukaan: kiitos että joku antaa myös muuta tietoa kuin mitä puolueelliset lehdet kirjoittavat. Mutta, vieläkin odotan jonkun valaisevan minua ihan konkreettisesti: koska ja kuka tekee nyt seuraavan askeleen tässä farssissa? Mikäteitävaivaa'lle: miksi jaksat neuroottisest jankuttaa tuota samaa mantraa "ettekö halua Hankoon Kylpylää". KYLLÄ, HALUAMME KYLPYLÄN. Sekä yksityisasuntoja, tietenkin. Mutta Tehtaanniemeen ei mahdu kunnon kongressihotellia ja kunnon Kylpylää, jos sinne nyt ängetään nuo kolme yksityisasuntotaloa. Niille olemme jo tehneet perustat Kuningattarenvuorelle. Tuliko selväksi? Ja eläkeläisten ja lasten "riistosta" vielä. Tavallisella Hankolaisella eläkeläisellä ei tule olemaan mitään iloa SPA:sta, koska se EI OLE kylpylä siinä mielessä mitä me olemme tottuneet. Eli koko kansan terveyttä edistävä laitos. Ja jos lapsia ajattelet, niin sama pätee mikä eläkeläisille SPA'n käyttömahdollisuuksista,, sekä vielä pahempaa - heiltähän juuri sinä haluat riistää mahdollisuuden kehittää Tehtaanniemeä tulevaisuudessa kaikkien Hankolaisten todelliseksi hyödyksi.


    • kenellemyydään

      Ei hankolaisenkaan ei tarvitse olla neuroottinen ymmärtääkseen ettei kylpylää voi rakentaa ilman tarvittavia majoitustiloja. Uimahallin kyllä voi.

      Hankolaiset odottavat uimahallia kuin kuuta nousevaa ja sekoittavat käsitteet kylpylä ja uimahalli. Kylpylä on sellainen paikka, jonne ihmiset matkustavat rentoutuakseen. Nauttiakseen hyvästä majoituksesta, hyvistä hoidoista, hyvästä ruusta, saunomisesta ja uimisesta. Uimahalliin kuuluu sauna, pukeutumistilat ja uima-altaat. Nykyaikaiseen kylpylään kuuluu myös erinomaiset kokoustilat.

      Hankoa lähinnä olevat kylpylät ovat Kasnäsissä ja Siuntiossa. Näihin kylpylöihin matkustetaan, useinkin useammiksi päiviksi. Kummassakin näistä kylpylöistä saa mainioita hoitoja (hierontaa, jalkahoitoja, fysioterapeuttisia hoitoja). Kylpylät tarjoavat useinkin myös kampaamoalan palveluja sekä kosmetologisia hoitoja. Tärkeätä on myös se, että voi levätä ja nautiskella. Hyvä yöuni, aamusauna, aamu-uinti, aamiainen, hoidot ja hyvä ruokailu ovat saman katon alla. Suuri osa yrityksistä pitää kokouksia ja kongresseja näissä paikoissa, joista saa kaikki palvelut yhdestä paikasta. Hyvinvointia asiakkailleen sekä henkilökunnalleen.

      En ymmärrä tätä "Hankomallin" kylpylää. Kenelle se on rakennettaisiin? Vetäisikö se turisteja, entä kokousvieraita?
      Yrittäjänä en haluaisi tuoda vieraitani paikkaan jossa majoitus-, kokous- ja ruokailupalvelut ovat kaikki eri paikassa.

      • comedy

        "Hangon Malli". Hehheh, hyvin keksitty ilmaisu Tehtaanniemen nykyiselle projektille. Tulee varmasti laajemminkin käytetty nimitys, kun tästä farssista joskus tihkuu tietoa valtakunnallisesti muillekin. Eli nimitys projekteille jossa isolla rahalla, hyvillä (hmm... taitavilla, mielummin) lakimiehillä, rafflaavilla mainoksilla ja tyhjillä lupauksilla saa höynäytettyä pikkukylän päättäjät, jotka vasta jälkeenpäin - niinkuin, Hangon tapauksessa, katsovat pimeitä ikkunoita, kuihtuvaa "kylpylää" ja saapumatta jääneitä turisteja - älyävät mitä tulikaan luvattua ja rakennettua. Voi, Hankolaisia, sääliksi käy.


    • grattisvaanko

      Kaupungin hallituksessa on 3 demaria, kolme rkp edustajaa, yksi keskustan edustaja, yksi kokoomuksesta ja yksi vasemmistoliitosta. Miten ihmeessä ja kummassa kaupunginhallituksen päätökset ovat aina demareiden junailemia ? Myös valtuusto on lähes yksimielinen Tehtaaniemen ja kuningattarenvuoren hankkeista. Joten "lain mukaan" sössöttää ihan omiaan täällä kaikissa viestiketjuissa ja aina eri nimellä. Yrittää varmaan hämätä, että valittajia olisi enemmänkin.

    • Juurinäinpitääkinolla

      Näitä vastahankaänkyröiden höpötyksiä ei voi nauramatta lukea. Kaava on lähes 20 vuotta vanha ja just hallinto-oikeus on tehnyt lopullisen päätöksen siitä että se mitä nämä hangon ystävät ovat rakentamassa on nimenomaan kaavan mukaista. Vielä joku hoopo puhuu kapuloiden laittamisesta rattaisiin. Lääkettä mieluummin kitalakeen paapat!

      • älk

        Hyvä Juurinäinpitääkinolla, ei voi muuta kuin ihmetellä lukutaitoasi- tai lähinnä sisällön ymmärtämistä. Lue uudestaan mitä hallinto-oikeus sanoi. Sanooko se TODELLA että on kaavan mukaista? Laita tähän sitaatti (kopio tekstistä), kiitos. Sen jälkeen katsotaan yhdessä kuka nauraa kenelle. Lääkkeittä on tähän asti pärjätty, kiitos vaan, et tarvitse olla huolissasi.


    • valtuustokehiin

      älkääluovuttako ja kenellemyydään, juurikin näin, olette oikeassa.
      Milloin valtuuston puheenjohtaja puuttuu asiaan? Jos hallitus tai hallituksen puheenjohtaja on lähtenyt sooloilemaan ja ylittänyt valtuutensa, niin valtuuston pitää ottaa homma haltuun. Eiköhän tässä ole ollut jo riittämiin kauppojen uhkaamista boikoteilla, kun ovat sallineet nimilistat ja yksittäisten ihmisten kiristäminen muuttamaan mielipiteitään. Asiat pitää saada oikeille raiteille. Valtuusto päättää kaavamuutoksesta.

    • dontarguewi

      Eikö mene jakeluun ? Kaava on HYVÄKSYTTY 20 vuotta sitten. Nyt oli kyse rakennusluvasta ja vähäisistä muutoksista siihen.

      • selvennys

        Haloo, muutos hotellista asuntoihin on iso muutos!


      • älkääluovuttako

        Hyvä dontarguewi, eikö sinulle itsellesi vieläkään ole mennyt jakeluun ettei yksityisasunto ole sama kuin hotelli tai time-share? Mikä tai kuka sinulle kädestä pitäen saisi sen selitettyä? Erohan on valtava.
        Jos kerran tiedät mihin kaava antaa luvan, niin et voi olla millään järjellä sanoa että ne olisi mitenkään verrattavissa keskenään. Selitä kuinka ne sinun mielestä on "melkein sama asia".


    • dontarguewi

      Hotellihuoneita ja vuokrattavia yksityisasuntoja tulossa. Se riittää oikein hyvin. Hankolaisille tärkein on se kylpyläosio ja ihmiset, jotka majoittuvat ja tulevat kuluttamaan Hankoon. Ihan yksi lysti hankolaisille onko siellä myös omistusasuntoja kunhan siellä vaan on väkeä ja toivottavasti myös mahdollisimman rikkaita. Lopeta mussutus "älkää luovuttako ". Mee vaikka mettään kävelylle. Sellainen rauhoittaa.

      • älkääluovuttako

        Kuule hei, "dontarguewi" - ihan oikeesti, ota ensin selville mitä todellisuudessa olisi tulossa Tehtaanniemelle jos RR:n projekti toteutuisi, ennenkuin jatkat tuota hokemaa hotellihuoneista ja vuokrattavista yksityisasunnoista. Hotellia EI ole luvattu, usko nyt. Tai näytä meille missä sellainen sopimus on. Ja, kuten kaikki vähänkin realistisesti ajattelevat ihmiset jo on sinulle kerta toisensa jälkeen toistanut - näin kaalliin luxusasunnon omistajalla ei ole minkäänlaisia tarpeita vuokrata omistusasuntonsa kenellekään ulkopuoliselle. Ethän sinä itsekään siihen usko, hei, ihan oikeesti. Ja jos viitsisit lukea 'kenellemyydään' selityksen "Hangon Mallista" niin viimeistään siitä selviää miksi ei todellakaan pitäisi olla hankolaisille yks lysti mitä Tehtaannimelle rakennetaan. Ja kiitos vielä kävelyvihjeestä - ei-hankolaisena en kylläkään ota tästä stressiä - ihmettelen vain kuinka niin moni hankolainen antaa rauhassa viedä pois ykköstonttinsa niin vähän heille itselleen tuottavaalle projektille.


    • isokaavamuutos

      RR:n Tehtaanniemi-hanke on yksinkertainen, mutta siitä yritetään suotta tehdä monimutkainen. RR:n hanke sisältää yksityisasuntoja ja SPA:n. Tarkennus: ei uimahallia hankolaisille. Ongelmana RR:n porukalle on, että Tehtaanniemelle ei saa kaavan mukaan rakentaa asuntoja. Tällaisen suuren kaavamuutoksen hotellista yksityisasuntoihin hyväksyy valtuusto. Hankolaisten omat suunnitelmat ovat ristiriidassa RR:n kanssa. Hangon kaupungin matkailun ykköstavoite on talvimatkailun lisääminen, minkä kukonaskel on Hanko kongressikaupungiksi. Tämä edellyttää hotellin rakentamista, missä kokoustaminen ja majoitus voivat olla saman katon alla. Ryhmät, jotka ovat mahdollisuutta kyselleet ovat yli 100 henkisiä. Hanko on myös tavoitellut uimahllin rakentamista Hankoon. RR:n projekti ei tuo kumpaakaan. Tehtaanniemi on varattu kaavassa hotellille, ollut jo sen 20 vuotta, kuten niin monesti todetaan.

      Yhteenveto - RR:n projektin takia tarvitaan kaavamuutos, joka hyväksytään valtuustossa. Tämän toteutuminen on hyvin epätodennäköinen, koska hankolaisten intressit eivät täyty.
      Jos RR haluaa toteuttaa asunnot ja SPA:n yhtenä kokonaisuutena, se on mahdollista Kuningattarenvuorelle pienen sopimusviilauksen jälkeen. Jos RR:n vetäjä vaihtuu, niin tämä voi toteutuakin. Nykyinen vetäjä ei ole ajatukselle lämmennyt vaikka se on ollut tiedossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe