Aktivointisuunnitelmasta

Kimuranttia

Tuli kutsu aktivointisuunnitelmaan ja olisinkin halunnut kuulla mielipiteitä/kokemuksia ko. asiasta. Sehän kun on sanomattakin selvää, että työpaikkoja te-toimistolla ei ole tarjota, tuskin edes palkkatukityötä eli
onko siis väistämätöntä joutua kuntouttavaan työtoimintaan, jossa maksetaan se 9e/pv???? Luin lakipykälistä, että kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pitkään työttömänä olleelle JA jolla on jokin rajoitus työ- tai toimintakyvyssään eikä voi siksi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Entä jos tällaisia rajoitteita ei ole, on kylläkin pitkäaikaistyötön, mutta muuten täysin työkykyinen??
Pystyykö mitenkään laistamaan tuon kuntouttavan työtoiminnan? On jotenkin ennakkoluuloja sitä systeemiä kohtaan. Esim. leimautuuko työnantajien silmissä, niin että tulee heti karsituksi, kun valitaan työnhakijaehdokkaita? Onko työnantajilla edes käsitystä, mitä tarkoitetaan kuntouttavalla työtoiminnalla? Ja sekin pointti, että kun tähän kuntouttavaan sitten joutuu, onko siitä poispääsyä, kun eikö sitä sopimusta pystytä uusimaan aina määräajan päätyttyä.
Onko te-toimistolla todellakin valta tavallaan pakottaa kuntouttavaan työtoimintaan, vain saadakseen tilastoita "kauniimmiksi" ja niitä kuntien sakkomaksuja vähemmäksi. Onko työnhakijalla mitään oikeusturvaa puolellaan, että tästä toiminnasta voisi kieltäytyä, menettämättä silti työttömyysturvaansa?
Kertoisitteko mielipiteitänne ja kokemuksianne.

17

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TyötönTyötönTyötönTyötön

      En tiedä miten asiat nykyisin ovat, mutta ainakaan aiemmin kutsu aktivointisuunnitelman tekemiseen ei tarkoittanut välttämättä sitä, että joutuisi ns. kuntouttavaan työtoimintaan. Se mitä ihmettelen mitä on "kuntouttava työtoiminta" - eihän siellä ketään KUNTOUTETA työkykyiseksi. Itselläni on työrajoitteita niin paljon, että en edes kelpaa kuntoutettavaan työtoimintaan. Sinun tapauksessani oletan - siis tämä on vain minun olettamukseni eikä varma tieto - työvoimatoimisto säästää sen 9 euroa/pv eikä laita sinua työkokeiluun. Rahat ovat TE-toimistossa niin finito ja eiköhän se heijastu myös noihin kaikenlaisiin kursseihin ja muihin tukitoimenpiteisiin. Siis ei millään pahalla, mutta jos et saa nyt hetimiten töitä niin tulet yhteiskunnalle halvemmaksi nostamalla työmarkkinatuen kuin että jos sinut työnnettäisiin työkokeiluihin, joista tunnetusti ei ole ollut kenellekään mitään hyötyä. Älä ainakaan sano siellä aktivointisuunnitelmatilanteessa, että aikasi käy pitkäksi. He kysyvät kuitenkin sitä miten vietät vapaa-aikaasi. Kerro kehittävistä harrastuksistasi niin ainakin huomaavat, ettet ole "mieron tiellä". Ei tuohon nyt muuta voi neuvoksi sanoa. Riippuu tietysti siitäkin minkä ikäinen olet; yli vain alle 40-vuotias jne. Tai oletko mies vai nainen, yksinhuoltaja vai lapseton. Jos työvoimaviranomaiset tulkitsevat, että osaat itsekin hakea aktiivisesti töitä niin eivät siinä tapauksessa todennäköisesti laita sinua kursseille.

    • koirankontit

      Ihminen, joka on pitkään ollut työtön, on aina jotenkin työrajoitteinen jo pelkän pitkän työttömyyden vuoksi. Siis pitkä työttömyys sinänsä tekee työrajoitteiseksi. Sen huomaa aloittajankin kirjoituksesta, kaikki työhön viittaava pelottaa.

      TE-toimistolla on valta ja velvollisuus olla maksamatta työttömän kieltäytyessä työhön viittaavista toimenpiteistä. Suomessa saa valita työnsä ja työpaikkansa, mutta ei työttömyyttä työn vaihtoehtona. Jokainen työkykyinen aikuinen on velvollinen tekemään töitä elämisensä eteen.

      Työtön saa kuitenkin olla edellyttäen, että saa toimeentulonsa esim. omaisuuden korkotuloilla, puolison elättämänä tms.

      • TyötönTyötönTyötönYhä

        Minulla ei ole puolisoa eikä korkotuloja omaisuudesta, joten saan työttömyyskorvausta. TE-toimistolla ei ole resursseja tarjota kaikille työttömille työllistäviä toimenpiteitä. Niin se asia on. Kuka tahansa tänä päivänä voi joutua työttömäksi, varmaa työpaikkaa ei olekaan, ei edes oma yritys, sekin voi mennä nurin. Ja työttömiä tulee koko ajan lisää. Ja mikäli Suomi ottaa pakolaisia, he ovat potentiaalisia työttömiä.

        Minun mielestäni ketjun aloittaja ei osoittanut pelkäävänsä työtä vaan oli huolissaan siitä leimaavatko tietyt TE-toimistojen tarjoamat toimenpiteet työnhakijaa työnantajan silmissä. Tästähän oli kysymys. Luepa tarkemmin.


      • Kimuranttia

        Todellakin, en ole työtä vieroksuva, en todellakaan! Olen etsinyt työtä erittäin aktiivisesti, aina laittanut työhakemuksen vähänkään sopivaksi katsomiini paikkoihin. Mielestäni vain tuollainen kuntouttava työtoiminta on ihmisarvoa alentavaa, koska meillä useimmilla on monipuolinen ja pitkä työkokemus, työkyky tallella ja motivaatio ja sitten kuitenkin ihmisiä laitetaan vastentahtoaan johonkin toisarvoiseen 9 euron työhön, vain siksi, että saadaan tilastoja kauniimmiksi.
        Onneksi täältä löytyi sellainen lukija, joka ymmärsi kirjoitukseni.


    • mmmmmmmmmmm

      Juu motivoihan se, mennä osaamaansa töihin, joko palkkatuki töihin ja jatkamaan otetaan taas uusi , kokeilija, samat työt kuin vakinaisilla mutta palkkaa vain 9 ekee pv, enemmän kuin kotona, ja jos matka on pitkä se meneekuklkemiseen, matkojahan ei korvata, ja syödäkkin täytyy, . Eli oman kokemukseni nojalla voin sanoa, että se on virkailijasta kiinni, kuinka asioihin suhtaudutaan, onko käsittelijänä joku joka aidosti välittää vai joku joka tekee ns. vain työtään, prenikoiden toivossa.

    • toimeen

      kyllä se aktivoi kun paikallisten juoppojen kanssa käynskentelee viikon. siitä vaan filatohvin palkalla

    • paskaduunari

      Olen joutunut tekemään ikäni näitä paskaduuneja, joten varmaan mielestäsi mukaa olen huono ihminen.
      Ja ilmeisesti noin 70% työssä käyvistä painaa näitä paskaduuneja.
      Näillä paskaduuneilla pidetään myös hengissä nämä läpilaiskat työttömät ruikuttavat pummitkin.
      Meidän selkänahasta otetaan teidänkin leipänne, halveksunnastanne huolimatta.
      Me paskaduunien tekijä erotaan työttömistä siten, että olemme ahkeria, otamme yleensä työn kuin työn vastaa. Työttömyyttä ei olekaan, on vain liian suuria palkkavaatimuksia työsuoritukseen nähden.

      • joukossa_on_voimaa

        Te olette vaan helvetin tyhmiä.


    • yfjytk

      Onko sulle maksettu 300 pv työmarkkinatukea? Jos on niin sossu tulee laittamaan sut kuntouttavaan ettei kunnan tarvi maksaa sakkoja.

    • OmaOrjatyö

      Tässä on yksi kokemus. Olisiko ideaksi? Lopputulos ei tosin vielä ole selvinnyt. https://reilusuomi.wordpress.com/2014/11/29/passivoiva-aktivointi/

      Tuon 'aktivoinnin' tarkoitus tosiaan lienee muu kuin juuri se aktiivisuuteen auttaminen, mutta voihan työnhakija päättää käyttäytyä toisin kuin standardivirkailijat odottavat;) Ja muistakaa hyvät ihmiset äänittää tilaisuus, salaa tai avoimesti, ja ottakaa mukaan ystävä todistajaksi ja tasoittamaan 'voimasuhteita'. On aika orpo olo siinä matalalla jakkaralla, kun kaksi virkailijaa istuu kansioineen tietokoneineen pehmustetuilla ergonomisilla tuoleillaan. Mutta jos sinun puolellasi linnaketta istuu sinulle symppis ihminen - vaikka vain kuuntelemassa ja muistiinpanoja tekemässä (tai ollen kirjoittavinaan) - virkailijoiden on paljon vaikeampi kohdella sinua kuin vaikeasti kehitysvammaista laiskaa ja työtaidotonta päihdeongelmaista. Siis ellet sitten tosiaan ole sellainen.

      Jos omaehtoinen orjatyö ei ole sinun juttu, keksi jotain muuta. Kerro meille muillekin. Minä kyllä mielelläni teen sen neljä tuntia viikossa vapaaehtoista työtä naapurustossani, jos työkkäri vain sen sallii pistämättä liikaa sormiaan peliin. Saan käteen yli satasen viikossa. Miksen ajattelisi sen olevan muutaman tunnin palkan? Eläkettähän se ei tosin kartuta.

      • 500a.yli300t

        Olen ajatellut, jos sanoisi työnhaun poikki tuossa vaiheessa, kun kutsu käy aktivointiin. Silloin ei saisi yhdenjaksoista työmarkkinatukea yli vuotta tai 300/500pv. Voiko sillä välttää aktivoinnin t. orjatyöt? Miten pitkä tauko tarvitaan? Viikko t. kuukausi?


      • ghjgjhjhj
        500a.yli300t kirjoitti:

        Olen ajatellut, jos sanoisi työnhaun poikki tuossa vaiheessa, kun kutsu käy aktivointiin. Silloin ei saisi yhdenjaksoista työmarkkinatukea yli vuotta tai 300/500pv. Voiko sillä välttää aktivoinnin t. orjatyöt? Miten pitkä tauko tarvitaan? Viikko t. kuukausi?

        Veljeni laittoi työmarkkinatuen poikki hankittuaan rahaa marjojenpoiminnalla useita tuhansia. Kun sitten rahat loppuivat ja työtä ei löytynytkään, hän meni takaisin työkkäriin. Myönsivät hänelle monen kuukauden karenssin, koska hän ei 'täyttänyt työssäoloehtoa'. Hän pyysi heitä harkitsemaan uudelleen. Olihan hän halunnut säästää yhteiskunnalle rahaa yrittämällä tulla toimeen omillaan. Saa nähdä, miten käy.


    • OrjanaEItöissä

      https://www.facebook.com/katja.uusikartano/posts/1031227856940864

      Jani Tuominen: Täällä on ollut samanlaisia ongelmia...tuon työttömän palkkaamisessa...meilläkin tapaus jossa työtöntä ei voi palkata koska on ollut ns. kuntoutus koulutuksessa...niin miten nää työttömät saadaan sitten töihin?

    • sdcv

      Tärkeää tietää työkokeilusta ja kuntouttavast työtoiminnasta 4h

      Monikaan ei tiedä, että lain mukaan teidän ei tarvitse tehdä kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa kuin 4 tuntia / päivä töitä ei yhtään enempää. Lisäksi se riittää, että teette 4 tuntia yhtenä päivänä viikossa. Tämä asia on hyvä tuoda esiin jo aktivointi suunnitelmassa, että ette tule tekemään yhtään enempää kuin 4 tuntia / 1 päivä / viikossa.

      http://www.thl.fi/fi/web/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/kuntouttava-tyotoiminta/kuntouttavan-tyotoiminnan-jakso-ja-toiminta-aika/kuntouttavan-tyotoiminnan-toiminta-aika

      Onkin tärkeää, että jokainen ymmärtää teidän ei tarvitse tehdä kuin 4 tuntia yhtenä päivänä viikossa ilmaiseksi töitä. Jos haluatte maksimoida 9€ kulukorvauksen teette 4 tuntia viitenä päivänä viikossa, ette yhtään enempää.

      Pistäkää sana leviämään ja vinkit jakoon kaikille.
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/12919680/tarkeaa-tietaa-tyokokeilusta-ja-kuntouttavast-tyotoiminnasta-4h

      https://suomimedia.wordpress.com/2014/12/06/te-toimiston-sosiaalitoimiston-virkailijat-rikkovat-lakia/

    • aktivoiskenneltu

      Onko muilla samantapaista kokemusta kuin minulla? Vuosi sitten oli ns 'aktivointisuunnitelman' tekotilaisuus, ja tämän vuoden loppuun mennessä piti raportoida, mitä olin tehnyt. Siitä oli maininta omissa tiedoissanikin. Nyt oli tarkoitukseni väsätä se vastine, ja menin työkkärin sivuille. Siellä ei mainita mitään koko 'aktivointisuunnitelmasta'. Aikaisemmat maininnat siitä on poistettu. Vai onko ne piilotettu jonkun salanappulan taakse, joka ei vain minun silmiini satu? Voinko lähettää raportin sähköpostina? Kirjeenä? Onko tarve vastata mitään poistettu? Pitävätkö he minua liian hankalana halutakseen enää 'aktivoida' minua? Ehkä olen ollut heidän mielestään liian aktiivinen oikeuksieni puolustamisessa? Onko tämä karenssiansa? Vai olenko vain liian tyhmä osatakseni käyttää heidän teknisesti aivan omaa luokkaansa olevia vauvankakanruskeita sivujaan? En ymmärrä...

      • fgdfgfghfs

        Jos jokin 'tehtävä' on poistettu tiedoistasi, se tarkoittanee, ettei sitä nyt enää vaadita. Tulosta sivu ja käytä sitä todisteena, ettei mitään ole tekemättä. Sitten jännäämään, leikkaavatko tukiasi.


      • vanhatkeinot

        Kyllä työkkärissä saa vielä ihan fyysisestikin käydä. Itse käyn ihan piruuttaan viemässä työpätkistä todistuksia ym. Saavatpahan puuhaa, kun kopioivat ja päivittävät tietojani. Eli käväse kysymässä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1265
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe