Ethän hajusta itseäsi?

järkkyhaju

Yliherkkyys hajusteille!


Tuoksuherkät koetaan häiriköiksi: Joka toinen meistä alkaa voida pahoin, väsyy tai saa päänsärkyä (paha migreenikohtaus saattaa tulla) ja muita yleisiä ruumiillisia oireita ympäristömme tavallisista tuoksuista kuten tupakansavusta, tunkkaisesta sisäilmasta, lakan, maalin, kopiokoneen, pesuaineen, pakokaasun tai työtoverin parfyymin, partaveden tai hien tuoksusta. Tällaisella herkkyydellä ei ole toistaiseksi vakiintunutta termiä. Termi tuoksuherkkyys kuvaa ilmiötä ehkä parhaiten. Kyseessä ei ole allergia, vaikka herkkyys usein sekoitetaankin siihen.

Työtehoa heikentävä tuoksu voi olla niin heikko, ettei sitä edes huomata.

Tuoksuherkkyys on perinnöllinen ominaisuus. Se on hyödyttänyt esi-isiämme varoittamalla pilaantuneesta ruoasta, villieläimistä ja muusta epätavallisesta ja mahdollisesti vaarallisesta asiasta ja taannut siten paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä. Herkkyyttä ei pystytä mittaamaan objektiivisin keinoin eikä siihen ei ole toistaiseksi käytettävissä kunnollista hoitokeinoa. Antihistamiinit auttavat usein ainakin jonkin verran, mutta aivan liian moni joutuu oireittensa voimakkuuden takia käpertymään kotinurkkiinsa uskaltamatta lähteä edes kauppaan. Työpaikat onnistutaan tavallisesti saamaan siedettävän tuoksuttomiksi mutta nipottajan ja häirikön maineelta ei suojaa mikään.
http://www.hajusteyliherkkyys.com/perustietoaSairaudesta.html



Ajattelet että henkilökohtainen hygienasi, itsevarmuutesi ja viehättävyytesi ovat kunnossa, kun tuoksut. Peset suihkussa hiuksesi ja ihosi tuoksuilla, puhdistat suusi tuoksuvilla, puhdistat ihosi ja meikkaat tuoksuvilla, lisäät tuoksuvan deodorantin, vartalovoiteen, ehkä jalkasuihkeen ja intiimisuihkeen, lisäät tuoksuvan hiusgeelin, hiuslakan ja hajuveden. Pukeudut hajusteilla pestyihin vaatteisiin ja lisäät hajustetun pikkuhousunsuojan.

Kylpyhuoneen ja wc:n olet jo pessyt hajustetuilla, samoin saunan ja keittiössä tiskit. Todennäköisesti kaikki siivousaineesi ovat tuoksuvia. Olet ehkä sijoittanut kotiisi ilmanraikastimen.

Menet autoosi, joka tuoksuu, tai bussiin ja työpaikalle, jossa muutkin tuoksuvat. Hengität hajusteita sisääsi koko päivän. Niitä tunkeutuu myös ihosi läpi.

Jonain päivänä ehkä huomaat, että silmiäsi kirvelee ja ne valuvat vettä, nenä on tukossa, päätä särkee, pyörryttää, ajatukset ovat tokkuraiset, rintaa painaa ja yskittää, ääni käheytyy, väsyttää ja oksettaa. Alat epäillä että sinulla on astma. Kutiset odottamattomasti.

Voi olla, että olet herkistynyt hajusteille.

JATKUU
http://www.elinahytonen.fi/2012/05/hajuste-kavala-ystava/


Ethän käytä edes pyykinpesuaineissa hajusteita. Ne todellakin haisevat ihan järkylle.

34

457

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gentlemannix

      Jokaiselle kuukaudelle löytyy oma partavetensä :)

    • Hermoheikkoja

      Taidat olla niitä nyt trendikkäitä erityisherkkiä vai oletko peräti erityisyliherkkä? Elämäsi on varmaan todella vaikeaa, koska hajutonta ympäristöä et tästä maailmasta saa itsellesi millään. Sun täytyy vain yrittää sopeutua. Kaikki muut maailman ihmiset eivät pyöri sinun napasi ympäri. Voi voi.

    • kenkähiki

      Hajusteherkät henkilöt tuppaavat toisia lähelle ja nuuskivat toisten hajuja. Sitten ollaan niiiiiiiiin pahastuneita, kun joku tuoksu sattuu tuntumaan nenässä. Kun lähelle sattuu henkilö, joka haisee sille omalle itselleen, siis vähän pyllylle ja hielle, niin ollaan niiiiiiiiiiin pahastuneita että. Homeen hajua tuntuu joka paikassa ja toisten kenkähiki haisee. Kirjoitetaan yleisönosastoon, ettei taas voinut olla teatterissa, kun paikalle sattui sellainen henkilö, joka haisi omalle itselleen.
      Poistu toki itse paikalta. Ei sinun takiasi voi tyhjentää koko teatteria.

    • sairastuite

      Vain keinotekoiset hajut ovat myrkyllisiä.
      Eivät koskaan omat aromit, haisivatpa ne miltä tahansa.

    • järkkyhaju

      Toine tykkää isästä ja toinen äidistä.

      Sama koskee hajusteita.

      Se pelkkä paha hajuste voi aiheuttaa, että et saa baarista esimerkiksi seuraa.

      Puhdas iho ja vaate ei tuoksu millekkään, paisi ihmisen ominaistuoksulle, joka muuten vetää tutkitusti ihmisiä puoleensa tai sitten ei.

      Mutta nuo kemialliset hajusteet kyllä karkoittavat.

      hmisen ominaistuoksu toimii parinmuodostamisen kiihokkeena. Tämä uniikki tuoksu muodostuu ihon bakteerifloorasta, geneettisistä tekijöistä, sukupuolihormonitasosta, ruokavaliosta, hygieniasta ja terveydentilasta.
      Miehet haistavat kauniin naisen. Kauniit naiset tuoksuvat puoleensavetävimmiltä.

      Hajutestin tulos

      Evoluutiobiologinen tutkimus osoittaa, että naisen tuoksun puoleensavetävyyttä ohjaavat samat tekijät, jotka vaikuttavat ulkonäön puoleensavetävyyteen.

      Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentin, Markus J Rantalan mukaan tutkimuksissa, joissa miehet haistelivat naisten käyttämiä t-paitoja havaittiin, että miehet antoivat paremmat arvosanat niiden naisten t-paidoille, jotka toiset miehet olivat arvioneet kauniimmiksi valokuvien perusteella.

      - Tiedetään että nuoruus, terveys, hedelmällisyys ja terveelliset elämäntavat näkyvät sekä naisen ulkonäössä että hajun puoleensavetävyydessä, Rantala tarkentaa.

      Haju ohjaa parittelemaan


      Rantala sanoo, että miehet ovat vuosimiljoonien aikana sopeutuneet valitsemaan sellaisia naaraita parittelukumppaneiksi, jotka ovat hedelmällisiä.

      - Ne miehet, jotka ovat tunteneet voimakkaampaa vetovoimaa hedelmällisyydestä kertoviin piirteisiin, ovat saaneet enemmän jälkeläisiä, kuin ne miehet jotka ovat satunnaisesti valinneet kumppaninsa.

      Hajuvedellä peiteltiin muinoin likaisuutta

      Ihmiset ovat jo pitkään tienneet, että ominaishaju vaikuttaa puoleensavetävyyteen. Siksi naiset ovat jo tuhansia vuosia sitten käyttäneet hajusteita lisätäkseen vetovoimaansa.

      - Hajuvesillä on perinteisesti yritetty peittää ominaistuoksua — erityisesti aikana jolloin peseytymistä pidettiin syntinä, kuten keskiajalla, Rantala lisää.

      Hyvän ominaistuoksun omaava ei tarvitse hajuvettä


      Tämän päivän tuoksumuodin seurauksena ihmiset pyrkivät muuttamaan omaa hajuaan käyttämällä hajuvesiä ja deodorantteja.

      - Luontaisesti hyvältä tuoksuville hajuvedestä tai deodorantista on vain haittaa, sillä mikään hajuvesi ei päihitä hyvältä tuoksuvan ihmisen ominaishajua. Pahanhajuisille niistä voi olla hyötyä, jos niiden avulla onnistuu peittämään pahan hajun, Rantala selventää.

      Hänen mukaansa ihmisillä on kuitenkin paha tapa liikakäyttää hajuvesiä, koska oma hajuaisti turtuu helposti hajuveden tuoksuun.

      Tämän vuoksi parhaimmankin hajuinen hajuvesi muuttuu vastenmieliseksi toisten nenässä.

      Lue lisää Rakkaudeksi.fi-sivustolta

      http://www.rakkaudeksi.fi

      • päivännaurut

        Voi helvetti, mitä paskaa :D


      • inesankka

        Monien ihmisten itsetunto vaan nyt perustuu hajuveteen,
        ei sille mitään voi.


      • janaurujatkuu

        Ai okein itsetunto perustuu?? Voi voi, niin se varmaan on :D :D :D


      • dödötuoksuu

        Huvittavia näitten luulosairaitten jutut.


      • eivaanhaisee

        Kunnes oma lapsi sairastuu.


    • kylläpäs

      Hajustan! Rakastan hyviä tuoksuja ja minulla on oikeus käyttää niitä!

      • Utandöft

        Ja velvollisuus maksaa sairastuneiden eläkkeet.


      • Ythermedia

        Luulosairas urputtaa.


    • viceversa

      Mielenkiintoista lakattua käyttämästä hajustettuja pyykinpesuaineita hajuaistini on herkistynyt todella paljon (käytän edelleen hajuvesiä jne). Eli mikäli on yliherkkä siihen voisi auttaa siedätyshoito pakottamalla itsensä käyttämään hajustettuja pesuaineita :)

    • Öywä

      Aion hajustaa tulevaisuudessakin, laita pyykipoika nenään tai hommaa muovipallo missä voit liikkua, maailma ei pyöri sinun napasi ympärillä.

      • Utandöft

        Näin tupakoitsijatkin ennen kuvittelivat.


    • Aipir

      Joka päivä käytän hajuvettä ja nautin! Se on viimeinen silaus ennen töihin lähtöä.

      • Tuskanparahdus

        Töitä sinulla riittääkin, koska joudut tekemään myös niiden työkaveriesi työt, jotka sairastuvat sinun hajuvesiesi takia.


      • airair

        Entä kun tulee se päivä, jolloin työnantajasi kieltää hajusteiden käytön?
        Otatko silloin lopputilin?


      • hajuvedet_säädeltyjä

        Nykyisin kaikki hajuvedet ovatkin jo laimeita verrattuna viime vuosikymmenen versioihin ainesosien sääntelyn takia. IFRA:n säädösten takia aiemmin vahvat hajuvedet on reformuloitu vuoden 2010 aikoihin ja jäljellä on enää mietoja ja lyhytkestoisia versioita.
        Esim. miestentuoksu Terre d'Hermès, aiemmin edt-kesti voimakkaana aamusta iltaan, nykyisin todella laimea ja kestää n. 4 tuntia kunnes on jo kadonnut kokonaan. Voimakkaampi TDH pure perfume -versio kestää 4-5 tuntia ja on myös niin mieto ettei sitä huomaa ellei laita nenää ihoon kiinni.

        Hajuvesivalittajat eivät varmaankaan ole tätä tosiasiaa vielä huomanneet - nykysin ja tällä vuosikymmenellä ei ole kaupasta enää saanut kuin ihan laimeita tuoksuja, koska viranomaiset jo sääntelevät ainesosia niin tiukasti.


    • Hajustan, kevyesti.

    • ererererere

      Toi eka linkki on kyllä sellaisella foliopiposivustolla että ei mitään rajaa. Elina Hytönen myy siellä magneettirannekkeita ("toimivat myös syöpään!") ja pelkää fluorin tekevän ihmisistä Suuren ValtioKoneiston marionetteja. :D
      Kannattaa ihan oikeasti käyttää sitä lähdekritiikkiä.

    • Ihhaansammaaa

      Se on kumma,ettei nää ikinä valita kusen ja paskan kärystä,vaan aina ja ikuisesti niistä hajuvesistä. Hajuvesistä,joista kyseiset valittajat eivät vaan itse pidä. Maailma on täynnä hajuja,et voi erotella,et miltä saa haista omien sietomieltymyksiesi perusteella. Olen itse erityisherkka ja esim jos koira on vääntänyt tortut jalkakäytävällä ja kävelen siitä ohi,niin meinaa yrjö lentää ihan väkisin ja silmät alkaa vuotaan vettä ja pyörryttään. Mutta voinko tosissaan kieltää koirat? Tai vanhat pissalta haisevat ihmiset...
      Kuntosalillakin ei saa dödöä muka suihkuttaa pukkarissa,kun jokuniuho mummo alkaa änkyttään,vaikkavieressä kaverin inkontinenssisuoja on pettänyt monta päivää sitten.
      Varmaan ottaa päähän.
      Käytä maskia,jos et kestä tai koita hypnoosia vaivoihisi.

    • lemukämpän_kärsijä

      Tervetuloa asumaan Helsinkiin kaupungin asuntoihin. Lähes kaikki kämpät ovat tupakkakämppiä, eli yläkerran asukkaalla haisee aina tupakka sisällä. Ikkunat oltava auki kesät ja talvet. Sisäpihaan ajetaan moottoripyörällä ja siinä myös tupakoidaan, eli hajut ovat oikeasti rahattomalle ihmiselle tappava ansa. Valittaa ei voi, kun ei tajunnut pyytää oikeusavustajaa mukaan vuokrasopimusta tulkitsemaan. Oikeaan asuntoon ei ole varaa.

      Joka tapauksessa hajuilta ei voi välttyä, mutta suurin osa niistä on turhia. Tupakointi on täysin turhaa ja haitallista, mutta mikään laki ei sitä saa kitkettyä pois niin kauan, kuin tupakointi on jokaisen oma asiansa, etenkin kotona. Kaduilla jaksan kyllä yhä juosta tupakoijien edelle (kiitos heidän tupakan kalkkeuttamien verisuoniensa).

      Ja kyllä, paskakin haisee. Kaikki eivät peseydy tai siivoa, sekin lemu kulkeutuu ilmastoinnin mukana. Pesemättömyyden haju on yleinen julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa. Parfymeillä itsensä kuorruttaneet eivät vain paskaa enää haista, vaikka sen päälle istuisivat.

      Maassamme vallitsee vahvimman oikeus. Se näkyy tässäkin keskustelussa. Eräällä kirpparilla jopa kerran eräs nainen valitti, miten ihmiset haisevat nykyään. Haistoin hänessä itsessään tupakan, lian ja vanhan viinan. Lopulta keskustelussa ilmeni, että tämä "allerginen astmaatikko" tupakoi itse sisällä. Sen laadun hajuherkkyyttä. Hänen kommenttinsa sisäilmaongelmaani oli "siinäpä tukehdut". Eli hän valittaa hajuista, tuottaa hajuja ja ostaa Kela-korvauksella halvennettuja lääkkeitä apteekista.

      Tupakoijilta ja muilta runsaasti hajusteita käyttäviltä pois Kela-korvaukset astmalääkkeistä. Rajansa silläkin, minkä verran valtion tarvitsee tukea hajuntuotantoa.

      • soita_isännöitsijälle

        Sinulla on ilmanvaihdon säädöt pielessä. Oikeusavustajaa siihen ei tarvita, vaan sen sijaan kannattaisi soittaa isännöitsijälle ja pyytää korjaamaan säädöt.
        Tuollainen ei ole missään tapauksessa normaalia, että kämpästä toiseen kulkeutuu vessan hajut tai edes tupakan hajut liesituulettimen äärellä tupakoidessa. Normaalisti yhtään mitään hajuja kämpästä toiseen ei kulkeudu.


    • Hajuherneethaisee

      Kyllä hajustan. Revi siitä.

    • Kemikaalibooli

      Käytän deodoranttia, koskeusvoidetta, huulivoidetta, luomiväriä, kasvovettä, silmänympärysvoidetta, suuvettä, palasaippuaa, risiiniöljyä, hajustettuja pikkuhoususuojia, hajustettua pyykinpesuainetta ja hajustettua huuhteluainetta päivittäin. Kyllä noista aikamoinen hajustepilvi syntyy. Ymmärrän kyllä hajusteyliherkkien tuumat. Sain samanlaisia oireita joskus 3 vuotta sitten, kun olin ollut 7 vuotta todella stressaantunut. Silloin sain oireita jopa hajusteettomasta pyykinpesuaineesta, olin joka viikko flunsassa ja kuumeessa sekä palelin aivan järkyttävästi. Lopulta stressini johti psykoosiin, josta selviytyminen onkin sitten toinen tarina. Minulla on ollut yli 15 vuotta ympärivuotinen allerginen nuha. Syön jokapäivä allergialääkkeitä. Äitini ja veljeni ovat astmaatikkoja. Itse en enää saa oireita hajusteista.
      Kai sitä tulee haistua kummalliselle kemikaalikoktailille, mutta mieluummin sille kun eritteille.

    • osaha

      Käytän hajuvettä, ja siinä se ongelma, että tuoksut ovat nykyään niin mietoja, että viiden minuutin kuluttua on jo haihtunut kokonaan ja sitten joutuu lisäämään eikä sittenkään kestä.
      Kellään mitään neuvoa tähän, että miten saisi sen tuoksun sieltä pullosta pysymään iholla?

    • minähaisensinäet

      Hajustanpas.

    • Hajusteidenystävä

      Hajusteita/Hajuja saa haistella lähes kaikkialla, eli eivät kaikki voi sinun takiasi lopettaa hajustamista. Joko et sitten mene paikkoihin missä muut saattavat hajustaa (eli lähes kaikki muut paikat, paitsi ehkä oma kotisi) tai deal with it. Sun päätös.

    • inkkunen

      Kyllä vaan hajustelen itseäni. Maltillisesti. Jos siitä jokuu häiriintyypi niin siirtyypi sitten kauemmaksi. Mitä hiton terrosointia nää "tuoksuallergikot" nykyään harrastaa. Syyllistämistä selvästi.Käytän muutoin hajusteettomia, shampoita, dödöjä, hiuskiinteitä, kotisiivoukseen tarkoitettuja aineksia ja pyykinpesuaineeni ovat tuoksuttomia.
      Mutta käytän siis hyvälaatuisia parfyymejä. Haistele siinä tai häivy.

    • Aelinen

      Tunnen hajusteallergikon, joka käyttää tuoksuja. Että sillee.

    • haistakoonhuilu

      Keksitty vaiva, itse laitan aina partavettä ja dödöä, ja reilusti. Ei yhään kiinnosta jos jotain haittaa. Merkki on kouros.

    • clfkgpodj

      Hajusteitakin on niin monen hajuisia. Toiset tuoksut ärsyttävät hengitysteitä, toiset taas ei.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe