Väärennettyä taidetta

Huippulahjakas

Suomessa on taas kerran paljastunut suuri taideväärennnösjuttu, jota KRP tutkii ja tutkimukset kestävät tietojen mukaan ensi vuoteen asti. Kyseessä on lähinnä suomalaisen taiteen väärennöksiä, mutta joukossa on myös Matissen ja Magritten kaltaisten ulkolaisten taiteilijoiden teosten väärennöksiä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015092820432375_uu.shtml

Väärennettyä kuvataidetta on maailmalla liikkeellä paljon, joidenkin arvioiden mukaan jopa 60% maailman mestarien taideteoksista on väärennöksiä.Jopa asiantuntijoiden on vaikea erottaa väärennöksiä aidoista maalauksista. Alkuvuonna Ranskalainen taiteen huippuasiantuntija erehtyi pitämään Suomalaisen taiteilijan teosta Legerin teokseksi.

Saksalaiselle nykytaiteen asiantuntijalle näytettiin maalattuja taideteoksia ja kyseltiin kenen teokset voisivat olla kyseessä? Asiantuntijan tutkittua teoksia, hän päätyi tulokseen, että kyseessä ovat tunnetun nykytaiteilijan Ernst Wilhelm Nayn teokset. Tosiasiassa teokset oli maalannut Saksalaisen Hallen eläintarhan naarassimpanssi Banghi.

Joten voidaankin perustellusti esittää kysymys, mihin näiden taideasiantuntijoiden asiantuntijuus perustuu? Samoin voidaan esittää kysymys koko taidekentälle, miten on mahdollista että esimerkiksi katumaalari Bangkokin kadulta, kykenee maalaamaan melkein kenen tahansa kuuluisan taiteilijan teoksesta kopion, ilman että edes asiantuntijat kykenevät huomaamaan teoksen väärennetyksi? Saatikka että teoksen pystyy maalaamaan eläintarhan simpanssi.

Taiteilijana olen sitä mieltä että kuvataide on nostanut liian helposti pinnalle taiteilijoita, joiden teokset eivät kata muita ansioita kuin helpon väärentämisen ansiot. Taidekenttä on kadottanut alkuperäisen ideansa. Miten voitaisiinkaan kuvitella että esimerkiksi Michelangelon Daavidin patsas voitaisiiin väärentää? Jos joku kykenisi veistämään vastaavan marmoriveistoksen, ei hänen kannattaisi alkaa väärentäjäksi, vaan hänen kannattaisi alkaa tekemään teoksensa omalla nimellään.

Nykytaidemaalauksen standardit ja arvostuksen kohteet, on laskettu niin alas että simpanssikin kykenee väärentämään tunnettujen taiteilijoiden teoksia. Vaikka jo pikkulapsetkin omaavat paremmat kädentaidot kuin simpanssi. Taiteilijana vika ei mielestäni ole taiteilijoissa, vaan niissä taiteen asiantuntijoissa, jotka ovvat lastentaiteen pinnalle nostaneet. Myös poliitikot jotka tilaavat omalta lempitaiteilijaltaan esimerkiksi muotokuvia, vaikka taiteilijalla ei olisi ole edes valmiuksia maalata muotokuvia, ovat osasyynä standardien alenemiseen. Kyseessä eivät olekaan enää taiteelliset tai osaamisesta johtuvat ansiot, vaan taide on otettu poliittiseksi pelivälineeksi, jolla poliitikkoja syvimmältä nuoleskelevat samanmieliset taiteilijat nostetaan tapetille ja heille annetaan viralliset ansiot.

Asiantuntijoiden ja poliitikkojen toiminta ei edistä, kehitä ja vie taidetta eteenpäin, vaan tekee siitä pilkkaa ja halventaa taidetta. Ansiot tulisi antaa niille tosiosaajille, joita on tietenkin määrällisesti vähän ja ne tosiosaajat eivät välttämättä suostu nuolemaan jokaisen poliitikon kengänpohjia.

Itsensä ympäröiminen samanmielisillä ja samalla lailla ajattelevilla, on matka keskinkertaisuuteen. Siksi tällaiset poliitikot jotka antavat muotokuvansa maalattavaksi lempitaiteilijoilleen, joilla ei ole valmiuksia muotokuvan tekemiseen, ei halvenna vain taidetta, vaan tekee myös poliitikosta keskinkertaisen.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/nain-hiot-alykkyyttasi---warren-buffettin-metodilla/EUMA4Fb9?ref=iltalehti:837c&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=boksi&utm_campaign=AlmaInternal&_ga=1.154955512.150838067.1416567639

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kirgiizi

      kun maalaa vähän teoksia ja niitä tunnetaan kaikkia, niin väärentäminen vaikeutuu.
      kun maalaa paljon, niin väärentäminen helpottuu

      kun maalaa abstraktia, niin väärentäminen helpottuu vai vaikeutuu?...
      ja realistimaalauksesta voi kysyä samaa....

      sen sijaan detaljimainen väärentäminen, josta kuuluisa teos tunnetaan - ja niiden tuntomerkit kirjataan tarkasti muistiin: skannauksessa näkyvät jäljet siveltimesta vanhoihin luonnoksiin, peperin laatu, kiilokehyksien ominaisuudet...sekä suhteutetaan laajaalaisemmin taiteilijan tuotantoon, etkä kulkevatko siveltimen vedot taiteilijalle tyypillisella tavalla...ja voidaan aina yrittää hahmottaa aikakautta teknologian avulla kuten arkeologiassa tehdään...plus aikalaisten ja jälkipolvien muistipanot, maininnat...ym

      ..paljon muuta...

      ja mikä oli se alkuperäinen kun sadoissa vuosissa konservaattorit ehkä maalasivat alkuperäistä teosta uusiksi että rafaellosta tulikin van goch

    • Huippulahjakas

      Näin nettiaikana taiteilijoiden teokset ovat varmaan paremmin rekisteröityjä, kuin aikaisemmin? Silloin väärentäjille jää vähemmän mahdollisuuksia myydä kopioitaan. Tosin kopioidaanhan nytkin teoksia jotka ovat museoissa ja niitä myydään hyväuskoisille hölmöille rahamiehille, jotka haluavat jotain sellaista jota muilla ei ole.

      Mielestäni myös väärennetyn taiteen ostajalla tulisi olla jonkinlainen vastuu ostamastaan taiteesta. Jos ostaa Mona Lisan ja kuvittelee saaneensa aidon teoksen, voi ostajaa pitääkin sellaisena jota saa huoletta höynäyttää. Ostajahan on halunnut maksaa juuri siitä ostamastaan teoksesta ja mitä sitten jos se ei olekaan sen nimimiehen tekemä, eihän se teos siitä miksikään muutu, vaikka arvo laskeekin, kun joku mattimeikäläinen on maalannut jonkun tunnetun huippulahjakkaan teoksesta kopion?

      Se että tunnetutkin pitkän linjan taidekauppiaat, ovat niitä jotka usein löytyvät näitä väärennöksiä myyneiden takaa, kertoo taidealan epätoivosta. Jollain se tili pitää tehdä, kun ostajilla on rahaa mielin määrän ja he haluavat määrättyjen taiteilijoiden teoksia, niin kiusaus on kova alkaa hankkimaan niitä teoksia vilpillisin keinoin, kun aitoja ei ole sopivaan hintaan saatavilla, jotta niistä jäisi sopiva väliraha myös kauppiaalle.

      Ammattimainen kauppa perustuu aina petokseen, se kuka mitäkin myy, on aina saanut myymänsä halvemmalla, kuin myy sitä eteenpäin. Ja jos joku hullu maksaa ylihintaa jostakin tavarasta, niin eihän se hullu ole joka pyytää, vaan se joka maksaa.

      Taidekaupassa myydään aina taideteoksia, jotka ovat ostajan nähtävissä etukäteen ennen kaupantekoa. Jos Mona Lisan ostaja on tyytyväinen näkemäänsä teokseen ja on valmis maksamaan pyydetyn hinnan, niin mitä sitten jos osoittautuukin ettei teos ole Leonardon tekemä. Ostajahan on saanut tutustua tuotteeseen ennen kaupantekoa.

      Jos joku on ostamassa Ferraria ja ostaakin Ferrarin hinnalla kuplavolkkarin jota kuvittelee Ferrariksi, niin kenenkä vika se on?

      • Vainhiukan

        ..."älyllisesti jälkeenjäänyt" ja sinä voit uskoa tollaseen logiikkaan kaupasta:

        "Ammattimainen kauppa perustuu aina petokseen, se kuka mitäkin myy, on aina saanut myymänsä halvemmalla, kuin myy sitä eteenpäin. Ja jos joku hullu maksaa ylihintaa jostakin tavarasta, niin eihän se hullu ole joka pyytää, vaan se joka maksaa."
        Sun miälestä kauppa on rehellistä kun tavara myydään eteenpäin hankintahinnalla.
        No tämähän selittää sun aikaisemman konkurssisi syyt.

        Anna mun kaikki kestää! XDXD Melkoista logiikkaa ja vielä kertoo olevansa "huippulahjakas" Arvaa onko yhtään uskottavaa? ;)


      • Huippulahjakas

      • Toinyt
        Huippulahjakas kirjoitti:

        Oho!

        http://www.iltalehti.fi/perhe/2015100320431572_pr.shtml

        ...ei korjaa käsitystä sun omista päättelykyvyistäsi tippaakaan! Ajattelit vastata linkittämällä jutun koulukiusaamisesta ja kuvittelet että palautat itsesi sillä taas meidän, sua viisaampien joukkoon. ;)
        Kun lukee noita sun postauksiasi tässä ketjussa niin sellaisesta ei ole toivookaan. :)


    • rtkk

      Kun maalaa vähän, on pienet tulot, kun maalaa paljon on isot tulot!
      Renoir oli kuin käsityöläinen, eli maalasi joka arkipäivä säännöllsesti tauuja ja tulot olivat suuret!

    • Prohoo

      Ei ihme että taidetta väärennetään niin paljon, koska taiteeksi on alettu lukemaan pikkulasten töherrysten tapaisia "teoksia". Jos osaaminen ja lahjakkuus nostettaisiin arvoon, ei teoksia pystyisi väärentämään kuin tekijät joiden kannattaisi tehdä jo omilla nimillään teoksia.

      • Voisitkai

        ...edes tässä omassa ketjussasi kirjoittaa omalla "huippulahjakas"- nimimerkilläsi urpo! Mitä sä yrität?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe